Αλάνι σε όλα του
Ο Γιώργος Βαβρίτσας κάνει αναδρομή στις πρόσφατες επιλογές καριέρας του Κυργιάκου που τον έβγαλαν κερδισμένο σε όλους τους τομείς. Η σύγκριση με τους άλλους ξενιτεμένους Έλληνες και το περιστατικό με τον Ντιέγκο.
Ένα από τα κουσούρια της φυλής μας και της νοοτροπίας μας στα περί ποδοσφαίρου, αποτελούν οι εύκολες και επιφανειακές κρίσεις. "Ασε ρε, τον τελειωμένο" λένε εν Ελλάδι, "είναι ιδανικός για να δέσει η αμυντική μας γραμμή", θα μπορούσε να απαντά ο Φέλιξ Μάγκατ.
Μπορεί για πολύ κόσμο η απόκτηση του 32χρονου Κυργιάκου να προκάλεσε έκπληξη και να ακολούθησαν τα - βλέπε πιο πάνω- εύκολα λόγια, αλλά ας δούμε λίγο πιο ουσιαστικά το θέμα. Φεύγοντας το 2008 ως ελεύθερος από την Αιντραχτ ο Τρικαλινός άσος επιζητούσε ένα καλύτερο των 800.000 ετησίως συμβόλαιο. Ενώ θα μπορούσε να το βρει άνετα εκτός συνόρων υπέγραψε πενταετές με την ήδη από τότε διαφαινόμενα προβληματική στα οικονομικά ΑΕΚ. 5 επί 1,2 σύνολο έξι εκατομμύρια θα έβαζε στην τσέπη του ο θηριώδης αμυντικός. Από την ΑΕΚ πήρε μόνο τον ένα χρόνο, ενώ τα επόμενα δύο το ταμείο του (και της ΑΕΚ) ήταν συν, καθώς στη Λίβερπουλ το "κασέ" του ανέβηκε στο ενάμισι εκατομμύριο. Με το διετές τώρα στη Βόλφσμπουργκ ο Σωτήρης Κυργιάκος παρέμεινε σε δύσκολες συγκυρίες στο ίδιο υψηλό ποσό. Έξι μιλιόνια έλεγε το προσωπικό του πενταετές του πλάνο, 7,2 εκατομμύρια θα μπουν σίγουρα στο λογαριασμό του. Ένα ετήσιο πακετάκι συν. Αλάνι κι εδώ ο Sotis.
Πιο σημαντικό πάντως από το οικονομικό κομμάτι είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με τους συνομήλικους Έλληνες μετανάστες ποδοσφαιριστές, όχι μόνο δεν έπεσε στα χαμηλά, αλλά αποτελεί σημαντικό κρίκο στην πρωταθλήτρια Γερμανίας του 2009. Θέλετε συγκρίσεις; Ο κατά ένα χρόνο νεώτερος του Χαριστέας μετά το σύντομο "ανοιξιάτικο όνειρο" με τη Σάλκε, έκλεισε στον Παναιτωλικό. Ο επίσης νεώτερος Γκέκας σκοράρει στο τοπικό ντέρμπι της Φρανκφούρτης για τη Β' Γερμανίας, ενώ ο κατά δύο νεώτερος και ούτε καν τυπικά 30άρης Αμανατίδης με μία δεκαετία στη Μπουντεσλίγκα και τις ανάλογες δημόσιες σχέσεις, ακόμη αναζητά ομάδα.
Καθαρά αγωνιστικά ο πολύπειρος και πανέξυπνος Μάγκατ, που δεν ιδρώνει ούτε από κριτική, ούτε από διάφορα χαζούλικα υπονοούμενα για τις πολλές του μεταγραφές, προτιμά τον Έλληνα αμυντικό από τον μόλις 22άχρονο Δανό Κιέρ που κόστισε 12 μιλιόνια, ξαποστέλλοντας τον στη Ρόμα, ενώ ο εν ενεργεία Γερμανός διεθνής Αρνε Φρίντριχ προπονείται με τη δεύτερη ομάδα των "λύκων". Το δίδυμο του μυαλού του είναι ήδη Κυργιάκος-Ρους.
Πριν ακουστούν από την πλευρά φίλων των δύο "αιωνίων" του ελληνικού ποδοσφαίρου διάφορες κακίες, κι ενώ και οι δύο πόλοι θα τον ήθελαν πολύ στην άμυνα τους, λίγα ακόμη οικονομικά. Το δήθεν καφενείο Βόλφσμπουργκ έχει ξοδέψει πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία μόνο για μεταγραφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βραζιλιάνος Ντιέγκο που πέρυσι αποκτήθηκε από τη Γιούβε έναντι δεκαπέντε εκατομμυρίων και με (μεικτές) ετήσιες αποδοχές δέκα εκατομμυρίων. Ναι, αυτόν που έβαλε στο ψυγείο ο «παλαβός» και δικτάτορας Φέλιξ Μάγκατ.
Μιας που αναφέραμε το Ντιέγκο: μια σκηνή στο ματς Άιντραχτ -Βέρντερ το 2008 με τον Κυργιάκο να τον τραβά με θεμιτά και αθέμιτα μέσα εκνευρίζοντας αφάνταστα τον βραζιλιάνο της Βέρντερ τότε βιρτουόζο μέσο, προκαλώντας τον τελικά σε σπρώξιμο εκτός φάσης και αποβολή από το διαιτητή. Η Άιντραχτ με την αριθμητική υπεροχή επί 50 λεπτά πήρε το ματς κατά της καλύτερης της Βέρντερ με 1-0. Καλύτερη παράθεση βιογραφικού δε μπορεί να υπάρξει στη Γερμανία, όσο η δεδομένη του μαχητικότητα μέχρις εσχάτων, σε συνδυασμό με τον μόλις εντός ορίων τσαμπουκά. Μετά το ματς ο καλομαθημένος Ντιέγκο κλαψούριζε μάταια στις κάμερες προκαλώντας πολλά γέλια για το μοναδικό ως τώρα ακόμη πάθημα του, επαναλαμβάνοντας σε κάθε κάμερα που έβρισκε μπροστά του το λόγο που τρελάθηκε και χτύπησε ορμώντας εκτός φάσης στον κατά δύο κεφάλια ψηλότερο Έλληνα αμυντικό: "Μου είπε, fuck you, Diego". Πάντως καλού κακού, ας αναφέρουμε ότι ο τυπικά ακόμη "λύκος" Ντιέγκο πακετάρει βαλίτσες για την Ατλέτικο Μαδρίτης.
*Ο Γιώργος Βαβρίτσας εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο γνωστό κι έγκυρο γερμανικό περιοδικό kicker, ενώ είναι συνεργάτης του Contra.gr από το 2001.