ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλαν Σίρερ: Ο βασιλιάς των “λιονταριών”

Η εθνική Αγγλίας στα '90s έχει συνδεθεί με τον Άλαν Σίρερ, ο οποίος έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα τόσο ως παίκτης της Μπλάκμπερν όσο ως ηγέτης της Νιούκαστλ επί δέκα χρόνια. Ανήμερα των 45ων γενεθλίων του, το Contra.gr σας θυμίζει τον σπουδαίο γκολτζή που αγνόησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή της γενιάς του.

Άλαν Σίρερ: Ο βασιλιάς των “λιονταριών”
2006 Getty Images

Πόσοι ποδοσφαιριστές στον κόσμο θα προτιμούσαν μία ομάδα της περιοχής τους από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον;

Ο Άλαν Σίρερ, αυτή η ηγετική προσωπικότητα που σκόραρε κατά ριπάς, το έκανε και μάλιστα κατάφερε να γραφτεί στην ιστορία παρά το γεγονός ότι δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο.

Νωρίτερα, βέβαια, προτού πάρει μεταγραφή στην Νιούκαστλ , ο εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία του ποδοσφαίρου είχε φροντίσει να “πληγώσει” τους “κόκκινους διαβόλους” με την πολύτιμη συμβολή του στην κατάκτηση του τίτλου από την Μπλάκμπερν .

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 ετών από τη γέννησή του, το Contra.gr σας θυμίζει με φωτογραφίες και videos τα κατορθώματα του σπουδαίου Άγγλου άσου.

Με την ευχή του συνονόματου πατέρα

Γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1970 σε οικογένεια εργατικής τάξης, ο Άλαν Σίρερ αγάπησε από μικρός το ποδόσφαιρο και, μάλιστα, ο συνονόματος πατέρας του, κατασκευαστής λαμαρινών στο επάγγελμα, τον ενθάρρυνε να συνεχίσει.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα δεν έγιναν σε κάποιο γήπεδο, αλλά στους δρόμους του Γκόσφορτ, της συνοικίας δηλαδή που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η πρώτη του θέση ήταν μέσος επειδή όπως υποστήριξε αργότερα “ήθελα να είμαι πιο ενεργός στο παιχνίδι”.

O Σίρερ από αριστερά σε νεαρή ηλικία

Ως αρχηγός της σχολικής ομάδας, ο πιτσιρικάς Σίρερ συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση ενός τουρνουά στο “Σεντ Τζέιμς Παρκ”, προτού ενταχθεί στην ερασιτεχνική Γουόλσεντ Μπόις. Εκεί τον εντόπισε ο σκάουτ της Σαουθάμπτον Τζακ Χίξον και τον Απρίλιο του 1986 ο εκκολαπτόμενος άσος υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τους Νέους των “Αγίων”.

Ένα χατ τρικ, ένα συμβόλαιο

Ο Άλαν Σίρερ κατέγραψε στις 26 Μαρτίου του 1988 το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα της Σαουθάμπτον , αλλά η 9η Απριλίου της ίδιας χρονιάς ήταν η ημέρα θα έμελλε να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του.

Προτού καν ενηλικιωθεί (σ.σ. τότε ήταν 17 ετών και 240 ημερών), ο Άγγλος επιθετικός έβαλε τρία γκολ κατά της Άρσεναλ στο πρώτο του 90λεπτο και έγινε ο νεότερος παίκτης που πέτυχε χατ τρικ στην Premier League , τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά από το ρεκόρ του Τζίμι Γκριβς.

Ως το τέλος της σεζόν δεν σκόραρε κάποιο άλλο γκολ, αλλά επιβραβεύτηκε για το ταλέντο του υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και τη σεζόν 1988-89 αποτέλεσε μέλος μιας πολύ καλής επιθετικής γραμμής, πλάι στους Ροντ Γουάλας και Ματ Λε Τισιέ.

Οι επιδόσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς και το καλοκαίρι του 1991 κλήθηκε στην εθνική Ελπίδων της Αγγλίας με την οποία σημείωσε επτά γκολ σε τέσσερις αγώνες στο τουρνουά της Τουλόν. Όπως ήταν φυσικό, η κλήση του στην Ανδρών δεν θα αργούσε πολύ…

Το καλοκαίρι του 1992, ο Ίαν Μπράνφουτ ήταν ίσως ο άνθρωπος, του οποίου το τηλέφωνο χτυπούσε πιο συχνά από κάθε άλλο στην Αγγλία, αφού οι προσφορές έρχονταν η μία μετά την άλλη. Εν τέλει, ο τεχνικός της Σαουθάμπτον, σε συνεννόηση με τον παίκτη και τη διοίκηση, συναίνεσαν στη μεταγραφή του στην Μπλάκμπερν , την πιο ακριβή τότε στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (σ.σ. περίπου 5.000.000 ευρώ). Και δεν ήταν ούτε 22 ετών…

Τι εστί Άλαν Σίρερ

Ο εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία του σύγχρονου ποδοσφαίρου δεν ήταν ένας παίκτης με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ή φαντεζί, αλλά ήταν ο ορισμός του ηγέτη, ένας δεύτερος προπονητής στον αγωνιστικό χώρο, που ήξερε όσο λίγοι να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Η ψυχική του δύναμη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τραυματιζόταν συχνά, κατάφερνε να επανέρχεται εξίσου παραγωγικός, παρέχοντας ασφάλεια στους συμπαίκτες του τόσο με την ισχυρή προσωπικότητά του όσο και με το γεγονός ότι σκόραρε κατά ριπάς.

Δεινός κεφαλοσφαιριστής (σ.σ. τα 46 από τα 206 γκολ του με την Νιούκαστλ δεν σημειώθηκαν με τα πόδια) με δυνατό σουτ και εξαιρετική φυσική κατάσταση, ο Σίρερ είχε πιο δημιουργικό ρόλο στην αρχή της καριέρας του και του άρεσε να τρέχει στον κενό χώρο, ενώ στην πορεία έγινε πιο… φορ.

Κάποτε είχε ερωτηθεί ποιο είναι το μυστικό για το δυνατό σουτ. Η απάντησή του: “Ψηλά το κεφάλι και το γόνατο, ώστε η μπάλα να μην πάρει ύψος και χτύπημα με τα κορδόνια (!) του παπουτσιού για φύγει δυνατά η μπάλα”.

Ο σπουδαίος αυτός γκολτζής κατηγορείτο για παρατεταμένη χρήση των αγκώνων του και, μάλιστα, οι δύο αποβολές της καριέρας του προήλθαν από αυτό – η μία ανακλήθηκε έπειτα από έφεση. Επιπλέον, αντίκρισε 59 κίτρινες κάρτες, κατά βάση για το επιθετικό του παιχνίδι.

Τέλος, ο Σίρερ ήταν ο βασικός εκτελεστής πέναλτι τόσο της Νιούκαστλ όσο και της εθνικής Αγγλίας, ενώ έβαλε πέντε γκολ με φάουλ ως παίκτης του βορειοανατολικού συλλόγου.

Εξωαγωνιστικά ήταν ο τυπικός Άγγλος που θα κατανάλωνε αλκοόλ και θα νυχτοπερπατούσε, κοινώς δεν διακατεχόταν από άκρατο επαγγελματισμό, ωστόσο ήξερε τα όριά του.

Ούτε ο τραυματισμός δεν τον σταμάτησε

Η πρώτη σεζόν του Σίρερ στην Μπλάκμπερν δεν είχε θετικό πρόσημο, αφού έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού, ωστόσο πρόλαβε να σημειώσει 16 γκολ σε 21 αναμετρήσεις πρωταθλήματος και 22 γκολ σε 26 ματς ανεξαρτήτου διοργάνωσης!

Η επόμενη σεζόν (1993-94), πάντως, ήταν φανταστική, αφού έβαλε 31 γκολ σε 40 ματς πρωταθλήματος, αναδείχτηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς από τους δημοσιογράφους, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε τον ίδιο τίτλο κατόπιν ψηφοφορίας των παικτών.

Εποχή “SAS” και… φράχτη

© Getty Images

Η έλευση του Κρις Σάτον το καλοκαίρι του 1994 λειτούργησε ευεργετικά για τον Σίρερ, αφού έκανε ατομικό ρεκόρ παραγωγικότητας στην Premier League με 34 γκολ (σ.σ. το έτερον ήμισυ στην επίθεση σταμάτησε στα 15), με συνέπεια η Μπλάκμπερν να αποκαθηλώσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της (πρώτο από τη σεζόν 1913-14).

Όταν το ένα εκ των δύο μελών των “SAS” (σ.σ. Shearer and Sutton) ρωτήθηκε πώς σχεδιάζει να πανηγυρίσει τον τίτλο, ο Σίρερ απάντησε με φυσικότητα: “Θα φτιάξω το φράχτη του σπιτιού μου!” Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο πατέρας του ανέλαβε την επισκευή του φράχτη, ωστόσο η δήλωση αυτή έμεινε στην ιστορία.

Εκείνη τη μαγική σεζόν, ο Σάτον έδωσε 11 ασίστ στον Σίρερ και ο Σίρερ στον Σάτον 9, ενώ οι δυο τους σημείωσαν το 61,25% των γκολ της Μπλάκμπερν. Σημειωτέον, ότι από το καλοκαίρι του 1992 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον “γλυκοκοίταζε” τον Σίρερ. Δεν κατάφερε ποτέ, όμως, να τον κάνει δικό του.

Ο Σίρερ αποκαλύπτει ότι η Γιουνάιτεντ ήθελε να τον αποκτήσει

Οι 100άρες και το τέλος

Η τελευταία σεζόν του Σίρερ στην Μπλάκμπερν (1995-96) δεν ήταν ιδανική για την ομάδα, η οποία κατετάγη έβδομη και αποκλείστηκε στους ομίλους του Champions League , o ίδιος όμως έβαλε 31 γκολ σε 35 ματς, έφτασε τα 100 με τη φανέλα των “ρόδων” σε όλες τις διοργανώσεις (23 Σεπτεμβρίου) και τα 100 στο πρωτάθλημα (30 Δεκεμβρίου).

Συνολικά, ο Σίρερ σημείωσε 130 τέρματα σε 171 αναμετρήσεις με την Μπλάκμπερν, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην αποστολή της εθνικής Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996.

Ποδοσφαιρική Ιθάκη

Το καλοκαίρι εκείνο ήταν ξανά πολύ καυτό για τον ίδιο, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νιούκαστλ μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσης για την απόκτησή του.

Αμφότερες είχαν συμφωνήσει με την Μπλάκμπερν και έμενε απλώς η απόφαση του ποδοσφαιριστή, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, θα επέλεγε τους “κόκκινους διαβόλους”.

Όλα έδειχναν πως εκείνος θα επέλεγε τους “κόκκινους διαβόλους”, αλλά την ύστατη στιγμή ο τότε προπονητής της Νιούκαστλ Κέβιν Κίγκαν ζήτησε να του μιλήσει ιδιαιτέρως, τον έπεισε και ο Σίρερ υπέγραψε στην ομάδα της πόλης του, η οποία δαπάνησε το ποσό -ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου- των 21.000.000 ευρώ.

Ο σπουδαίος Άγγλος επιθετικός βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στην Νιούκαστλ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε από το 1996 μέχρι το 2006, όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Το “όχι” στην Μπαρτσελόνα

Ο Άλαν Σίρερ αποτέλεσε διακαή πόθο του Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος το 1997 παρακίνησε τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα να καταβάλλει περισσότερα από 25.000.000 ευρώ! Τελικά, ο Κένι Νταλγκλίς, τότε τεχνικός της Νιούκαστλ, απέρριψε την προσφορά και ο Άγγλος επιθετικός έχασε την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Οι χαμένοι τελικοί

Δύο φορές ο Άλαν Σίρερ έφτασε κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου με την Νιούκαστλ, αλλά δεν χαμογέλασε, δεδομένου ότι και η μάχη του τίτλου για τη σεζόν 1996-97 είχε χαθεί σχετικά νωρίς από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με δικό του γκολ, οι “καρακάξες” έκαμψαν την αντίσταση της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στην ημιτελική φάση του FA Cup, αλλά η Άρσεναλ αποδείχθηκε ανώτερη στον τελικό του “Γουέμπλεϊ” και επικρατώντας 2-0 κατέκτησε το κύπελλο της σεζόν 1997-98.

Η επόμενη περίοδος είχε πολλές ομοιότητες, αφού ο ήρωάς μας έβαλε δύο γκολ στην Τότεναμ και χάρισε στην Νιούκαστλ την πρόκριση στον τελικό του FA Cup, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0 και έκανε το δεύτερο βήμα για το τρεμπλ.

Τα γκολ του Σίρερ με την Τότεναμ

Η κόντρα με τον Γκούλιτ

Φυσικά, όταν ένας παίκτης βρίσκεται επί μια δεκαετία σε μία ομάδα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και δύσκολες στιγμές και εν προκειμένω ο Άλαν Σίρερ τις βίωσε εξαιτίας του Ρουντ Γκούλιτ.

“Είσαι ο πιο υπερτιμημένος παίκτης που έχω δει”, είχε πει ο Ολλανδός στον Άγγλο, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα και, βέβαια, στη συγκεκριμένη κόντρα οι φίλαθλοι πήραν το μέρος του παίκτη.

Ο Γκούλιτ δεν άρχισε βασικούς τους Σίρερ και Ντάνκαν Φέργκιουσον σε ένα τοπικό ντέρμπι με την Σάντερλαντ τη σεζόν 1999-00, η Νιούκαστλ έχασε 2-1 και ο προπονητής, κάτω από την πίεση του κόσμου, παραιτήθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Τον διαδέχθηκε ο άνθρωπος που προσπάθησε να πάρει τον Σίρερ στην Μπαρτσελόνα, ο Μπόμπι Ρόμπσον. Και στο ντεμπούτο του Άγγλου τεχνικού, ο συμπατριώτης του επιθετικός έβαλε πέντε γκολ σε ένα 8-0 επί της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Το “χτύπημα” στον Λένον και ο “εκβιασμός”

Έντονο παρασκήνιο με φόντο την… εθνική Αγγλίας είχε μία υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Άλαν Σίρερ που ξέσπασε την 29η Απριλίου 1998, κατά τη διάρκεια μιας εκτός έδρας αναμέτρησης με την Λέστερ του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Ο αρχηγός της Νιούκαστλ και των “λιονταριών” κατηγορήθηκε πως εσκεμμένα είχε χτυπήσει στο κεφάλι, εκτός φάσης, τον Νιλ Λένον και κινδύνευε με βαριά τιμωρία από την πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας.

Στο 0:34 το περιστατικό

Ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της FA Γκράχαμ Κέλι υποστήριξε στην αυτοβιογραφία του ότι ο Σίρερ, επειδή φοβόταν ότι θα χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, εκβίασε την ομοσπονδία απειλώντας ότι θα αποσυρθεί.

Την ίδια απειλή εξέφρασε στη συνέχεια, πάντα κατά τον Κέλι, και ο Γκλεν Χοντλ, τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την ομοσπονδία.

“Η συμπεριφορά του Σίρερ σε εκείνο το θέμα μόνο ως παιδιάστικη μπορεί να χαρακτηριστεί. Απείλησε να εγκαταλείψει την εθνική ομάδα μόνο και μόνο για να μην τιμωρηθεί”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ο Κέλι.

Τελικά, ο Σίρερ δήλωσε στην απολογία του ότι το περιστατικό ήταν τυχαίο, με αποτέλεσμα να μην τιμωρηθεί και να ταξιδέψει ως αρχηγός της χώρας του στα γήπεδα της Γαλλίας.

Η κατάρριψη του στοιχειωμένου ρεκόρ

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Φεβρουαρίου 2006, ο Άλαν Σίρερ είχε πατήσει προ πολλού τα 35 και η ένδοξη καριέρα του πλησίαζε προς το φινάλε.

Η Νιούκαστλ υποδεχόταν “ακέφαλη” την Πόρτσμουθ , αφού ο Γκρέιαμ Σούνες είχε μόλις απολυθεί, αλλά ο υπηρεσιακός προπονητής (Γκλεν Ρούντερ) δεν υπήρχε περίπτωση να μην χρησιμοποιήσει βασικό τον κορυφαίο γκολτζή.

Ο λόγος; Μα φυσικά ότι χρειαζόταν ένα γκολ για να φτάσει τα 201 με τη φανέλα της Νιούκαστλ, να σπάσει το ρεκόρ του Τζάκι Μίλμπερν που κρατούσε από το 1957 και να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας.

Πράγματι, ο Σίρερ βρήκε δίχτυα στο 64ο λεπτό, διαμόρφωσε το τελικό 2-0 και μετά από τη λήξη του αγώνα δήλωσε λακωνικά: “Τώρα που η πίεση έφυγε, μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος”. Λίγους μήνες αργότερα, αποσύρθηκε από τη δράση.

Σε 405 συμμετοχές ανεξαρτήτου διοργάνωσης με τη φανέλα της Νιούκαστλ, ο Άγγλος επιθετικός σημείωσε 206 γκολ, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έβαλε 379 σε 734 αγώνες.

Ο βασιλιάς των “λιονταριών”

Άλαν Σίρερ και εθνική Αγγλίας είναι έννοιες ταυτόσημες στα ’90s όπως είναι ο Ρομπέρτο Μπάτζιο με την εθνική Ιταλίας, ο Γίργκεν Κλίνσμαν με την εθνική Γερμανίας, ο Ρομάριο με την εθνική Βραζιλίας ή ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα με την εθνική Αργεντινής.

Ας δούμε τη διεθνή του πορεία:

Στα 22 του χρόνια, ο Σίρερ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα “λιοντάρια” ως βασικός και κατάφερε και εκεί να δείξει ότι “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Σκοράροντας το πρώτο τέρμα απέναντι στους “τρικολόρ”, πρόσθεσε μία καλή επιλογή στη λίστα του Τέιλορ για την επίθεση της ομάδας, μιας και ο σκόρερ του δεύτερου γκολ του 2-0, ο Γκάρι Λίνεκερ, αποχαιρετούσε εκείνο το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1992 την εθνική Αγγλίας.

Το 1992 με τον Νάιτζελ Κλαφ

Στα γήπεδα της Σουηδίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεν κατάφερε να βρει χρόνο συμμετοχής, αλλά αγωνίστηκε στο παιχνίδι κόντρα στους… γνώριμούς του Γάλλους (0-0). Η Αγγλία αποχαιρέτησε από τη φάση των ομίλων το θεσμό.

Το 1993, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει θετική τη χρονιά, αφού καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα της ομάδας, αλλά η Θεά Τύχη στάθηκε απέναντί του. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, τον ανάγκασε να χάσει σχεδόν τη μισή χρονιά και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Η επάνοδός του ήταν εντυπωσιακή, σημειώνοντας δεκαέξι γκολ σε 21 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αλλά η περίοδος ολοκληρώθηκε με πικρό τρόπο, αφού η Αγγλία δεν κατάφερε να πάρει το “εισιτήριο” της πρόκρισης για τα γήπεδα των ΗΠΑ.

Το 1995-96 πέρασε μία περίοδο “ξηρασίας”, αφού σε έντεκα παιχνίδια δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Με τον Τέρι Βέναμπλς στον πάγκο των “λιονταριών”, ο Σίρερ κατάφερε να σπάσει αυτήν την “κατάρα” στο εναρκτήριο παιχνίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996, που διεξήχθη στην Αγγλία. Με αντίπαλο την Ελβετία (1-1), ο Σιρερ σκόραρε στο 20ό λεπτό της συνάντησης, ενώ σημείωσε ακόμα ένα γκολ στη νίκη με 2-0 επί της Σκωτίας. Το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, κόντρα στην Ολλανδία, θα έκρινε και την πρόκριση. Η Αγγλία ήθελε είτε νίκη είτε ισοπαλία για να συνεχίσει στη διοργάνωση, ωστόσο το εξαιρετικό δίδυμο Αλαν Σίρερ-Τέντι Σέριγχαμ δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας σε αυτό το ματς.

Η Αγγλία επιβλήθηκε με 4-1 των “οράνιε”, σε μία εμφάνιση που χαρακτηρίστηκε ως “ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο” από τους ειδικούς (κόντρα στην ομάδα που δίδαξε το “total football”). Αμφότεροι σκόραραν δύο φορές και έστειλαν την ομάδα στα προημιτελικά με αντίπαλο την Ισπανία, όπου χάρη στη διαδικασία των πέναλτι (ο Σίρερ ευστόχησε σε ένα), συνέχισαν μέχρι τα ημιτελικά.

Απέναντι στη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού Γερμανία, ο Σίρερ έβαλε στη θέση του οδηγού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, μόλις στο τρίτο λεπτό της συνάντησης. Τα “πάντσερ” ισοφάρισαν γρήγορα και το ματς οδηγήθηκε κι αυτό στα πέναλτι. Αν και ευστόχησε εκ νέου, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν τα κατάφερε και η Αγγλία αποκλείστηκε. Η διοργάνωση, πάντως, δεν θεωρήθηκε αποτυχημένη για τον ίδιο, αφού με τα πέντε τέρματα που σημείωσε, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ κατά την επιστροφή του στην Αγγλία, γνώρισε τιμές ήρωα από τους φίλους της Νιούκαστλ.

Το 1997 αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο της αρχηγίας των “λιονταριών”. Η απόφαση αυτή του τότε προπονητή της ομάδας, Γκλεν Χοντλ, δέχθηκε αυστηρή κριτική, αφού ο μέχρι πρότινος αρχηγός, Τόνι Ανταμς, αποτελούσε ακόμα μέλος του έμψυχου δυναμικού και ουσιαστικά αυτή η κίνηση αποτέλεσε “άδειασμα” του κεντρικού αμυντικού της Αρσεναλ.

Το γκολ με την Τυνησία στην αρχή του video

Το 1998, στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, σκόραρε στη νίκη της Αγγλίας επί της Τυνησίας με 2-0 και σημείωσε ακόμα ένα γκολ (με πέναλτι) στο περίφημο για την αποβολή του Ντέιβιντ Μπέκαμ παιχνίδι με αντίπαλο την Αργεντινή, στη φάση των “16”. Με τον έφηβο τότε Μάικλ Οουεν στο πλευρό του (προμήνυμα της τελευταίας σεζόν της καριέρας του στη Νιούκαστλ), ο 28χρονος Σίρερ σκόραρε σε ακόμα μία διαδικασία πέναλτι (αφού το ματς και η παράταση έληξαν με 2-2), αλλά όπως και κόντρα στη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1996, δεν χαμογέλασε στο τέλος.

Το Σεπτέμβριο του 1999, ο Σίρερ σημείωσε το πρώτο του χατ τρικ με την εθνική Αγγλίας, σε ένα παιχνίδι κόντρα στο Λουξεμβούργο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000, όπου τα “λιοντάρια” προκρίθηκαν μέσω πλέι οφ με αντίπαλο την Σκωτία. Πλησιάζοντας τα 30ά του γενέθλια, ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωνόταν η διοργάνωση θα σταματούσε τη διεθνή καριέρα του.

Το γκολ με την Γερμανία στο 1:14

Το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γερμανία έδωσε μία σημαντική νίκη στη χώρα του, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με το πέναλτι που πέτυχε κόντρα στη Ρουμανία. Στο τελευταίο ματς του πρώτου ομίλου, η Αγγλία ήθελε έστω και την ισοπαλία για να προκριθεί και με τα τέρματα των Σίρερ και Όουεν, οι Αγγλοι προηγήθηκαν με 2-1 στο ημίχρονο. Οι Ρουμάνοι, όμως, απάντησαν στο δεύτερο μέρος και με νίκη 3-2απέκλεισαν τους αντιπάλους τους από τη συνέχεια του θεσμού.

Το 30ό διεθνές τέρμα του Σίρερ στην 63η εμφάνισή του τον έφερε στην πέμπτη των Άγγλων σκόρερ όλων των εποχών, μαζί με τους Νατ Λόφτχαουζ και Τομ Φίνεϊ. Η συγκομιδή του δεν αυξήθηκε, παρά τις πιέσεις του προπονητικού επιτελείου (με ηγέτη τον Κέβιν Κίγκαν), των ΜΜΕ, και των φιλάθλων οι οποίοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν άλλον τόσο χαρισματικό επιθετικό, όσο ο “Μπιγκ Αλ”.

Το σύντομο πέρασμα από τους πάγκους

Αφού απέρριψε δύο φορές προτάσεις της Νιούκαστλ, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2008, ο Άλαν Σίρερ απάντησε τελικά καταφατικά στην τρίτη (και φαρμακερή), επειδή η πρώην ομάδα του ήταν “ακέφαλη” σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν.

“Είναι μία ομάδα που αγαπώ και δεν θέλω να υποβιβαστεί. Θα κάνω τα πάντα για να το σταματήσω αυτό”, είπε ο Άγγλος κατά την παρουσίασή του την Πρωταπριλιά του 2009, ήτοι οκτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα αναλάμβανε τις τύχες κανενός άλλου συλλόγου συμπεριλαμβανομένων των Σαουθάμπτον και Μπλάκμπερν, δήλωση που έχει τηρήσει πιστά μέχρι σήμερα.

Εξασφαλίζοντας δίμηνη άδεια από το BBC, όπου εργάζεται από το 2006 μέχρι τώρα, ο Σίρερ συγκέντρωσε μόλις πέντε βαθμούς, την τελευταία αγωνιστική η Νιούκαστλ έχασε από την Άστον Βίλα και υποβιβάστηκε στην Championship μετά από 16 χρόνια.

Το σήμερα

Το πέρασμά του από τους πάγκους δεν ήταν εξίσου επιτυχημένο, ωστόσο ο ήρωας του αφιερώματός μας εξακολουθεί να υπηρετεί το ποδόσφαιρο από το πόστο του σχολιαστή στο BBC και, για τους μη γνωρίζοντες, να προσφέρει ποικιλοτρόπως σε φιλανθρωπικές ενέργειες.

“Σέντρα για τον πιο σημαντικό μου ρόλο μέχρι στιγμής”, είχε χαρακτηρίσει την επιλογή του ως πρεσβευτή του NSPCC, ενός μεγάλου οργανισμού κατά της παιδικής κακοποίησης.