X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η άγνωστη ιστορία της Boxing Day

Τι είναι η Boxing Day και γιατί τη γιορτάζουν οι Άγγλοι; Ποιες είναι οι διαφορετικές εκδοχές της προέλευσής της; Πώς συνδέθηκε με την μπάλα και γιατί οδήγησε σε απαγόρευση του γυναικείου ποδοσφαίρου;

AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Αν και αργία, τα πρωταθλήματα Αγγλίας και Σκωτίας θα έχουν πλήρη αγωνιστική, διατηρώντας την παράδοση. Από πού προέκυψε όμως και ποια είναι η σχέση της με το ποδόσφαιρο;

Η Boxing Day, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά σε αυτές τις χώρες, πρόκειται για μία αργία που εορτάζεται συνήθως με την οικογένεια να συγκεντρώνεται στο σπίτι σπίτι, όπως συμβαίνει και τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά, αποτελεί επέκταση των Χριστουγέννων και ο λόγος ύπαρξης αυτής της γιορτής χάνεται στα βάθη των αιώνων στη Βρετανία.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς προέκυψε αυτή η μέρα και γιατί πήρε αυτό το περίεργο όνομα. 'Boxing Day' σημαίνει 'Ημέρα του Κουτιού' στην ελληνική μετάφραση και στη σύγχρονη εποχή, η ονομασία μπορεί να αποδοθεί στο άνοιγμα των δώρων των Χριστουγέννων τη συγκεκριμένη ημέρα (εάν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη στις 25 Δεκεμβρίου).

Ιστορικά, οι εκδοχές είναι πολλές και ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Το πότε πρωτοεμφανίστηκε δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια, ωστόσο οι περισσότερες εκδοχές συγκλίνουν στα χρόνια του Μεσαίωνα. Ιδού ορισμένες από τις επικρατέστερες...

- Η ημέρα των Χριστουγέννων είχε πολύ δουλειά για τους υπηρέτες, οι οποίοι έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους αυτές τις ημέρες. Έτσι, την επομένη έπαιρναν ρεπό, επέστρεφαν στα σπίτια τους και έπαιρναν σε κουτιά το φαγητό που είχε απομείνει από την γιορτή των αφεντικών τους.

- Η ανταλλαγή δώρων, χρημάτων και αγαθών μεταξύ ατόμων του ίδιου κοινωνικού επιπέδου γινόταν την ημέρα των Χριστουγέννων ή πριν, ενώ η χαρά για αυτούς με μικρότερες δυνατότητες ερχόταν μία ημέρα μετά από τις γιορτές.

- Μέλη της εμπορικής τάξης έδιναν κουτιά με φαγητό και φρούτα στους βοηθούς τους στις 26 Δεκεμβρίου, ως αναγνώριση των κόπων τους όλη τη χρονιά.

- Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε αφορμή συγκέντρωσης όλων των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο και οι εορτασμοί συνήθως κρατούσαν μέχρι την επομένη. Προτού, λοιπόν, χωριστεί και πάλι η οικογένεια, οι κυβερνήτες των περιοχών μοίραζαν τα... δώρα τους στον λαό (όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν βάσει νόμων), προσφέροντας σε κούτες φαγητό, ρούχα, εργαλεία και άλλα αγαθά, αναλόγως το μέγεθος της κάθε οικογένειας, που εκείνη την ημέρα ήταν εύκολο να υπολογιστεί.

- Στις 26 Δεκεμβρίου, οι υπηρέτες στη Βρετανία κουβαλούσαν κουτιά στα σπίτια των αφεντικών τους, στα οποία έριχναν νομίσματα, ως δώρο για το τέλος της χρονιάς. Μία παρεμφερής εκδοχή θέλει τα αφεντικά να έχουν τοποθετήσει κουτιά σε μία γωνιά του σπιτιού από την αρχή της χρονιάς, στα οποία έβαζαν ένα χρηματικό ποσό και την επομένη των Χριστουγέννων οι υπηρέτες έσπαγαν τα κουτιά ανακαλύπτοντας τη... γενναιοδωρία των αφεντικών τους.

- Στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.

Boxing Day και ποδόσφαιρο

Κατά την Boxing Day, η παράδοση θέλει τα πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας να την... τιμούν εντός των αγωνιστικών χώρων. Η αρχή έγινε με την Ιρλανδία, στο πρωτάθλημα της οποίας τη συγκεκριμένη ημέρα διεξάγονταν όλα τα μεγάλα ντέρμπι, όπως π.χ. το παιχνίδι μεταξύ της Γκλεντόραν με τη Λίνφιλντ.

Με τον καιρό, η τοποθέτηση αγώνων στο καλεντάρι την 26η Δεκεμβρίου έγινε... καθεστώς και πλέον κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει τη δυνατότητα σε μία αργία, να παρακολουθήσει αγώνες πρωταθλήματος.

Τα υπερβολικά φορτωμένα προγράμματα των ομάδων τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν φέρει στο... εδώλιο αρκετές φορές την Boxing Day. Οι προπονητές και οι παίκτες ζητούν να μην συνεχιστεί αυτή η παράδοση και να μην διεξάγονται αγώνες αυτήν τη μέρα. Εξάλλου, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων (λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά), οι σύλλογοι της Premier League δίνουν κάθε χρόνο τρεις αγώνες, ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και χώρες που μιμούνται αυτήν την παράδοση, χωρίς να έχουν πολιτισμική σχέση. Ο λόγος για την Ιταλία που φέτος ενέταξε στο καλεντάρι της αγώνες την 26η Δεκεμβρίου, αλλά και μία αγωνιστική ακόμα πριν από το τέλος του έτους.

Και μια πληροφορία bonus

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1920, στο "Γκούντισον Παρκ" του Λίβερπουλ, διεξήχθη το παιχνίδι των γυναικείων ομάδων Κερ Λέιντιζ και Σεντ Χέλεν Λέιντιζ. Στις εξέδρες συγκεντρώθηκαν 53.000 φίλαθλοι, ενώ 10.000 με 15.000 έμειναν απ' έξω, αφού το γήπεδο ήταν πλήρες. Αυτή η προσέλευση σήμανε 'συναγερμό' στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας, αφού... απειλούσε το ανδρικό ποδόσφαιρο. Ως εκ τούτου, το γυναικείο ποδόσφαιρο μπήκε στον 'πάγο' και στην Αγγλία ξαναπαίχτηκε επισήμως μετά από 50 χρόνια.

Photo credits: AP Photo/Claude Paris

24MEDIA NETWORK