ΑΕΚ: Πού απέτυχε παταγωδώς ο Μιγκέλ Καρντόσο
5 παράγοντες που μείωσαν τις αντιστάσεις της διοίκησης της ΑΕΚ και επέσπευσαν την αποχώρηση του Μιγκέλ Καρντόσο από την τεχνική ηγεσία ύστερα από 4 παιχνίδια στην τρέχουσα σεζόν.
Τρίτη 28 Μαΐου – Κυριακή 25 Αυγούστου. Η προπονητική θητεία του Μιγκέλ Καρντόσο στην ΑΕΚ συνοψίστηκε σε αυτές τις -όλες κι όλες- 89 ημέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της πρόσληψης του Πορτογάλου ως το -σχεδόν μοιρολατρικό- 2-1 από την Ξάνθη, στην πρεμιέρα της Super League 1.
Στην ελληνική ποδοσφαιρική κουλτούρα δεν είναι ξένο να φεύγουν προπονητές πριν από την έναρξη της νέας σεζόν. Εφέτος μονάχα θα συναντήσεις τα παραδείγματα του Λουτσέσκου (ΠΑΟΚ), του Χάβου (Λαμία) και του Πέτριτς (ΑΕΛ). Πριν από τρεις μήνες πάντως ο 47χρονος ‘καθηγητής’ φάνταζε μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Έμελλε ν’ αντέξει πολύ μικρότερο διάστημα απ’ όσο είχε αντέξει στη γαλλική Ναντ ή στην ισπανική Θέλτα, από τις οποίες αποχώρησε επίσης πολύ πιο σύντομα απ’ όσο προέβλεπαν οι συμβάσεις του, διότι όχι μόνο αποδείχθηκε ανήμπορος να εφαρμόσει τις διαφορετικές -ως καινοτόμες- ιδέες του, αλλά κόντεψε να γκρεμίσει ό,τι είχε βρει πηγαίνοντας.
Στην Ένωση δεν πρόλαβε να προκαλέσει τέτοια μεγάλη συμφορά, αν εξαιρεθεί το επικείμενο φινάλε στο ευρωπαϊκό ταξίδι. Η διορία του τελείωσε την Κυριακή, καθώς αναζητείται ήδη ο αντικαταστάτης του (που να ‘στε σίγουροι ότι δεν θα ‘ναι άγνωστος). Η άμμος του ‘profesor’ στην κλεψύδρα είχε σωθεί σχεδόν από την Πέμπτη. Απέμενε ο τελευταίος κόκκος που ένωνε τα δύο κυλινδρικά επίπεδα του εργαλείου μέτρησης του χρόνου και το ξεκούραστο γκολ του Μπαριέντος σε άπλετο χώρο δράσης όρισε την αρχή του τέλους. Λίγες ημέρες προτού οριστικοποιηθεί τελεσίδικα το ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ, πιθανόν με αποκλεισμό.
Την Κυριακή ο Πορτογάλος αποχώρησε από το Ολυμπιακό Στάδιο μετά τη 1:30. Ήξερε ότι ήδη είχε φύγει από την Ένωση, ασχέτως αν απομένει το γραφειοκρατικό σκέλος της λύσης του συμβολαίου του και η ανακοίνωση του διαζυγίου από την ΠΑΕ. Τη φιλοσοφία του Μιγκέλ Καρντόσο οι άνθρωποι της ΑΕΚ τη γνώριζαν, την είχαν αποδεχθεί και υιοθετήσει ξεκάθαρα, μετουσιώνοντας τις απαιτήσεις του. Είχαν πεισθεί ότι θα ενεργοποιήσει τις πρακτικές του όπως πουθενά προηγουμένως, ότι το πρότζεκτ θα λειτουργήσει και το ‘κιτρινόμαυρο’ σύνολο με τις κατάλληλες αναπροσαρμογές θ’ αφήσει τη χιμενιθική φάση του ρεαλισμού και θα προσγειωθεί -σε λίγες μόνο εβδομάδες- σε μια προσαρμοσμένη γκουαρδιολική εκδοχή.
Δεν συνέβη. Για μια σειρά από λόγους. Τους βάζουμε σε σειρά σημαντικότητας
Το ρόστερ εξέθεσε το πλάνο
Ο Μιγκέλ Καρντόσο ήταν, είναι και θα παραμείνει προπονητής συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Ήρθε για να μεταμορφώσει την ΑΕΚ, να επιβάλει ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού. Μόνο που η κυριαρχική τακτική, το υψηλό ποσοστό κατοχής, οι αμέτρητες, κοντινές κυρίως, πάσες και οι συγκριτικά λίγες τελικές απαιτούν ποδοσφαιριστές καλύτερους από κάθε αντίπαλο. Που θ’ αποφεύγουν τα λάθη και θα εκμεταλλεύονται κάθε πιθαμή γης. Ειδάλλως το πλάνο θα εκτεθεί παντοιοτρόπως. Με αργούς στόπερ που παίζουν πάντα ψηλά, με αμυντικούς χαφ που δεν διαθέτουν τη δύναμη να κερδίσουν μονομαχίες ανακτώντας χαμένες κατοχές, με εξτρέμ που δεν δημιουργούν από τις πτέρυγες και πλάγιους μπακ που δεν εξυπηρετούν στο έπακρο τη λογική των ανεβασμάτων, μοιάζει ουτοπικό να επιδιώκεις η ΑΕΚ να μιμηθεί τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ ή στην καλύτερη περίπτωση την Μπέτις του Σετιέν. Θα τιμωρηθείς.
Απέφευγε να κοιτάξει τον καθρέπτη
Συμβαίνει συχνά με τους προπονητές που απεχθάνονται την προσαρμοστικότητα, στους μη ευέλικτους του χώρου. Παλεύουν να εξηγήσουν ότι η ομάδα του δουλεύει πάντα σωστά, απλώς τ’ αποτελέσματα δεν ακολουθούν. Διότι το σύμπαν συνωμοτεί πάντα εις βάρος τους. Είναι οι προπονητές που -πάνω απ’ όλα- πασχίζουν να πείσουν τον εαυτό τους γι’ αυτό και όχι τους άλλους. Ακόμη και μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ξάνθη, ο Μιγκέλ Καρντόσο υποστήριζε πως “χάσαμε από δύο σουτ του αντιπάλου“. Έψαξε την πρώτη δικαιολογία που του ‘ρθε στο μυαλό, αλλά όχι τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος, προσεγγίζοντας τα πράγματα με μια ελαφρότητα. Επιχειρούσε να κρύψει τη σκόνη κάτω από το χαλί ή στη χειρότερη δεν συνειδητοποιούσε την πραγματικότητα. Ακόμη και στο διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στ’ αποδυτήρια ή στη συνέντευξη Τύπου έδειχνε να μην συνειδητοποιεί το μέγεθος του προβλήματος.
Έχασε τον Λιβάγια
Λογικό ήταν ο Καρντόσο να διαλέξει, να εισηγηθεί και να φέρει ποδοσφαιριστές που πίστευε ότι θα ταιριάξουν στο πλάνο του και καλύπτουν τις αγωνιστικές προοπτικές που έθετε. Λογικό και η διοίκηση να ικανοποιήσει, σε μεγάλο βαθμό, τις εισηγήσεις του. Ήξερε όμως ότι το ρόστερ της ΑΕΚ διαθέτει τον Κροάτη επιθετικό. Τον ποδοσφαιριστή που η ΑΕΚ πλήρωσε ακριβά για ν’ αποκτήσει, τον πιο ‘ψημένο’ και ηγετικό απ’ όλους τους υπόλοιπους. Αυτόν που μπορεί να σε ‘κουβαλήσει’ στα δύσκολα. Παρόλο που ο Λιβάγια τον ‘ξελάσπωσε’ στην έδρα της Κραϊόβα, ο Μιγκέλ Καρντόσο εξακολουθούσε να τού δείχνει ότι δεν αποτελεί τη βασική επιλογή του για τους εκάστοτε σχηματισμούς και τον χρησιμοποιούσε μόνο όταν τον είχε ανάγκη ή κατ’ απαίτηση της κερκίδας. Τον Κροάτη έπρεπε να τον έχει μαζί του εξ αρχής, όχι απέναντί του, προκαλώντας ο ίδιος το μεταξύ τους χάσμα. Όσες εξηγήσεις κι αν έδινε.
Επέμεινε πολύ σε Ζεράλδες – Μάνταλο
Η ΑΕΚ έδωσε επί Καρντόσο τέσσερα επίσημα παιχνίδια. Στα τρία εξ αυτών ο Πορτογάλος επέλεξε να έχει μαζί στην αρχική 11άδα τον Τσίκο Ζεράλδες με τον Πέντρο Μάνταλο στο άλλο να τους χρησιμοποιήσει για σχεδόν μισή ώρα. Ξέχωρα από το γεγονός πως ο Έλληνας διεθνής δεν ανταποκρίνεται το ίδιο αποδοτικά στα άκρα της επίθεσης, με αποτέλεσμα να αφοπλίζεται, η συνύπαρξή του με τον Πορτογάλο μπέρδευε πολύ την κατάσταση. Ο Ζεράλδες είχε το ελεύθερο να κινείται παντού, να παίζει ακαθόριστα, σχεδόν αντισυμβατικά, και να παίρνει πολλές πρωτοβουλίες, με συνέπεια να προκαλείται σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Ο Μιγκέλ Καρντόσο διάλεξε και επέμεινε πολύ σ’ έναν παίκτη που έμοιαζε πολύ με τον Μάνταλο, αντί να βρει έναν ‘καθαρόαιμο’ εξτρέμ γραμμής που θα έδινε πλάτος στην επίθεση και θα δημιουργούσε κινδύνους σε συνδυασμό με τους πλάγιους μπακ. Φάουλ.
Εξαφάνισε άνευ λόγου τον Αλμπάνη
Ο πρώην επιθετικός του Απόλλωνα έχασε το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας στο Κίελτσε εξαιτίας του οιδήματος στο αριστερό γόνατο. Αναπόφευκτο ήταν να βρίσκεται πιο πίσω στην ιεραρχία. Όταν όμως, ενόσω είναι υγιής, ‘κόβεται’ από την ευρωπαϊκή λίστα πριν από το συναπάντημα με την Τράμπζονσπορ για χάρη του Τσιγκρίνσκι κι αντ’ αυτού παραμένουν εντός ο Γιακουμάκης (που δεν υπολογιζόταν) και ο λαβωμένος Κλωναρίδης (με την προοπτική να παίξει στη ρεβάνς με τους Τούρκους), λογικό είναι να προκαλούνται εύλογες απορίες. Πόσο μάλλον όταν η μετέπειτα διαρροή είναι πως ο Αλμπάνης υπολογίζεται για την αναμέτρηση της Κυριακής με την Ξάνθη, στην οποία έπαιξε μετά το 83′ κι ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί η εις βάρος της ΑΕΚ κατάσταση.
Θέλετε κι άλλους;
Ποιος θα κατακτήσει αυτή τη Super League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: