ΑΕΚ: Ο Αλμοέζ Αλί είναι ‘εθνικός ήρωας’ του Κατάρ
Το πραγματικό ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον 24χρονο σταρ του καταριανού ποδοσφαίρου και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες που συλλέξαμε ρωτώντας πληροφορίες για το ποιόν του. Ο Αλμοέζ Αλί δεν είναι μια τυχαία περίπτωση. Με ορισμένες παραμέτρους για την Ένωση.
Από τον Αργεντινό Σέρχιο Αραούχο στον Καταριανό Αλμοέζ Αλί; Γιατί όχι. Άλλωστε το υπόβαθρο της εκάστοτε μεταγραφικής υπόθεσης δεν διαθέτει την ίδια αξία όσο η αντίστοιχη της ουσία της. Ποιος, δηλαδή, θα είναι ο αγωνιστικός αντίκτυπος της κάθε προσθήκης.
Φαίνεται πως η ΑΕΚ ενδιαφέρεται πολύ και δουλεύει καιρό την περίπτωση του 24χρονου διεθνούς επιθετικού προκειμένου, εφόσον δεν βρεθεί άκρη με την ‘άκαμπτη’ Λας Πάλμας για την επέκταση του δανεισμού του ‘Τσίνο’, να διαθέτει ένα εναλλακτικό σχέδιο ενίσχυσης της γραμμής κρούσης. Ως στήριγμα στον Νέλσον Ολιβέιρα, παράλληλα με τον Μπράιτ Ενομπακάρε.
Εννοείται πως το αρμόδιο τμήμα του ‘Δικεφάλου’ δεν οδηγήθηκε τυχαία στην περίπτωση του Αλμοέζ Αλί. Του ψηλόλιγνου φορ (1μ80), με δυνατότητα να παίζει πότε-πότε στα άκρα της επίθεσης. Την έψαξε καλά για να καταλήξει πως είναι ένα ελκυστικό πρότζεκτ προς άμεση αλλά και μελλοντική εκμετάλλευση. Όπως την ‘ψαχουλέψαμε’ κι εμείς. Επειδή μάλιστα ρωτώντας μαθαίνεις πληροφορίες, απευθυνθήκαμε σε άνθρωπο που γνωρίζει τον αθλητισμό του Κατάρ, ζώντας την καθημερινότητα της Ντόχα.
Ο νεαρός επιθετικός δεν είναι μια απλή περίπτωση. Μεμονωμένα ίσως να μην ανταγωνίζεται σε δημοφιλία είτε τον Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ, τον άλτη-ρέκορντμαν του ύψος με ανώτερη επίδοση στα 2μ43, είτε με τον Νασέρ Αλ-Ατίγια, τον οδηγό αγώνων στο WRC και τρεις φορές νικητή του Ράλι Ντακάρ. Μολαταύτα ως μόνιμο στέλεχος της εθνικής ποδοσφαίρου του Κατάρ λογίζεται ως κάτι ‘ιερό’. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η είδηση ότι το CAS έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν βασικό θέμα σε κεντρικά δελτία και πανηγυρίστηκε δεόντως από τα κυβερνητικά στελέχη. Ήταν μια εθνική υπόθεση και θεωρήθηκε μια διπλωματική νίκη έναντι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που τον Ιανουάριο του 2019 είχαν καταγγείλει ως παράνομη τη χρησιμοποίησή του στο Ασιατικό Κύπελλο.
Ας δούμε πώς προέκυψε όλο αυτό.
Ο Αλί Αλμοέζ είναι γεννημένος στο Χαρτούμ του Σουδάν και στο Κατάρ μετοίκησε στα 7 του. Γι’ αυτό και οι ποδοσφαιρικές αρχές των Εμιράτων υποστήριζαν πως δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις του Άρθρου 7 της FIFA για την αλλαγή υπηκοότητας. Η καταγγελία έλαβε χώρα μετά τη διεξαγωγή του ημιτελικού του Asia Cup του 2019. Το Κατάρ είχε επιβληθεί 4-0, με το όγδοο γκολ του Αλί στη διοργάνωση, και οι οικοδεσπότες του τουρνουά απαίτησαν την ακύρωση του δελτίου του, διότι παραβιάζονταν οι κανονισμοί. Σε πρώτη φάση η απόπειρά τους έπεσε στο κενό, καθώς η διαμαρτυρία απορρίφθηκε ομόφωνα από την AFC. Ωστόσο ο αγώνας δικαίωσης συνεχίστηκε ως το CAS. Το οποίο μόλις στις 3 Αυγούστου απεφάνθη ότι τίποτα το μεμπτό δεν συνέβη. Στο σκεπτικό του, το πάνελ του Διαιτητικού Δικαστηρίου εξήγησε ότι ο Αλί δεν είχε παίξει για άλλη ποδοσφαιρική ομοσπονδία πλην αυτής του Κατάρ, αλλά κυρίως η βιολογική μητέρα του είχε γεννηθεί στη χώρα! Όλα ήταν καλώς καμωμένα και πλήρως τεκμηριωμένα.
Το Κατάρ είχε επικυρωμένη πια τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή σε κάθε διεθνή διοργάνωση, κυρίως δε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενηθεί στα δικά του εδάφη τον χειμώνα του 2022. Δίχως το δικαίωμα σε οποιονδήποτε ν’ αμφισβητήσει το νόμιμο της παρουσίας του. Σε κάθε περίπτωση…
✔ Ο Αλμοέζ Αλί είναι μία από τις ελπίδες των Πρωταθλητών Ασίας για μια νέα υπέρβαση. Πιθανόν η μεγαλύτερη. Χωρίς να υποτιμούνται ο αμυντικός Ταρέκ Σαλμάν, ο μέσος Σαλέμ αλ Χαζρί και ο μεσοεπιθετικός Ακράμ Αφίφ. Σε 35 διεθνείς συμμετοχές έχει σκοράρει ήδη 18 γκολ και έχει μοιράσει 7 ασίστ. Δηλαδή 1 γκολ ανά 2 συμμετοχές.
✔ Τα μισά τέρματά του με τους ‘μαρούνς’ επιτεύχθηκαν στη διάρκεια του περιβόητου Ασιατικού Κυπέλλου. Είναι τα περισσότερα που έχει σημειώσει ποτέ ποδοσφαιριστής στο κορυφαίο ραντεβού της ηπείρου. Είχε κάνει την αρχή με γκολ στο 2-0 της πρεμιέρας επί του Λιβάνου, προτού ακολουθήσει το καρέ στο 6-0 επί της Βόρειας Κορέας. Έφτασε τα 7 προσωπικά στο 2-0 επί των Σαουδαράβων, ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον ημιτελικό με τα Ηνωμένα Εμιράτα και έφτασε στο ρεκόρ των 9 γκολ με ‘ψαλιδάκι’ στον νικηφόρο τελικό με τους Γιαπωνέζους, ανοίγοντας το δρόμο για το 3-1 στο 12ο λεπτό.
✔ Είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές στις επιλογές του εκλέκτορα Φέλιξ Σάντσες με κάμποσες ευρωπαϊκές παραστάσεις. Ως απόφοιτος της αθλητικής ακαδημίας Ασπάιρ – ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, του πιο επιτυχημένου στον αραβικό κόσμο, που γεννά πρωταθλητές σε διάφορα σπορ. Το απολυτήριο του Αλί ήταν ταυτόχρονα ‘σφραγισμένο διαβατήριο’ για την Ευρώπη. Οι ιδιοκτήτες της ακαδημίας έχουν ιδρύσει επίσης το ‘Aspire Zone Foundation’, υπό τη σκέπη της οποίας λειτουργούν η βελγική Έουπεν και η ισπανική Λεονέσα. Ο Καταριανός επιθετικός αγωνίστηκε σε αμφότερες, έχοντας μάλιστα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την πατρίδα του που βρήκε δίχτυα σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα της Ισπανίας. Ενδιάμεσα είχε μετρήσει 9 συμμετοχές και 1 γκολ στην αυστριακή ΛΑΣΚ Λιντς.
✔ Όλα αυτά ως τα 20 του, δίχως η προσαρμογή του να ‘ναι μια βατή αποστολή. Αντιθέτως στην Αλ Ντουχέιλ, στην οποία ανήκει σταθερά από το 2016, νιώθει πολύ πιο οικεία. Πρόκειται για το κλαμπ, ιδιοκτησίας του σεΐχη Αμπντουλά μπιν Νάσερ μπιν Αμπντουλά αλ Αχμέντ αλ Τανί και στενού συγγενή του Εμίρη, που προέκυψε το 2017 από τη συγχώνευση της Αλ Τζάιτς (της ομάδας του στρατού) και της επιτυχημένης Λεκβίγια (που εκπροσωπούσε την αστυνομία). Ο Αλί έχει σκοράρει 28 φορές και έχει δώσει 30 ασίστ σε 95 παιχνίδια με την ομάδα της Ντόχα. Στις πρώτες τρεις σεζόν του δε συνυπήρχε με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού, εξελίσσοντας την τέχνη του σκοραρίσματος.
✔ Εφέτος είναι ο δεύτερος σκόρερ της Αλ Ντουχέιλ στη ‘Λίγκα των Αστέρων’, όπως ονομάζεται το εγχώριο πρωτάθλημα, με 7 τέρματα σε 16 συμμετοχές και θέλει να την οδηγήσει ως την κατάκτηση του τίτλου. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της σεζόν η Αλ Ντουχέιλ έχει προβάδισμα 4 βαθμών έναντι της Αλ Ραγιάν κι αν το Σάββατο περάσει νικηφόρα από την έδρα της -τρίτης στην κατάταξη- Αλ Σαντ, που είναι στο -8, δεν προβλέπεται να ξοδέψει την ευκαιρία και να πέσει από την κορυφή χάρη στο καλό πρόγραμμα.
✔ Εδώ ακριβώς κρύβεται ο θεμελιώδης λόγος που σε αυτή τη φάση θεωρείται κάπως πρόωρο να προχωρήσει άμεσα οποιαδήποτε μεταγραφική υπόθεση. Εκτός κι αν το Σάββατο η Αλ Ντουχέιλ πανηγυρίσει μαθηματικά τον τίτλο. Η γενικότερη πολιτική των ομάδων του του Κατάρ δεν προβλέπει τη διαδικασία αγοραπωλησιών ποδοσφαιριστών, καθώς προτιμούν να πληρώνουν (από χρήμα άλλο τίποτα) και να κρατούν τ’ αστέρια τους. Ωστόσο επειδή οι διασυνδέσεις της Αλ Ντουχέιλ με διάφορα μανατζερικά κανάλια είναι πλέον σε πολύ ανεπτυγμένο στάδιο (αλλιώς δεν θα υπέγραφαν Μάντζουκιτς και Μπενατιά), μοιάζει αρκετά εφικτό να υπάρξουν εξελίξεις μετά τα μέσα Αυγούστου.
✔ Δεν είναι, ούτως ή άλλως, κρυφό ότι Αλί έχει εκφράσει την επιθυμία του να δοκιμάσει ξανά στην Ευρώπη. “Προφανώς κοιτάω στα ευρωπαϊκά κλαμπ, διότι στα πρωταθλήματα στην Ασία, όχι μόνο στο Κατάρ, γνωρίζουμε πως οι ομάδες είναι αδύναμες. Εύχομαι να βγω έξω, να μάθω και να επιστρέψω για το Παγκόσμιο Κύπελλο“, είχε ισχυριστεί, εκφράζοντας τις υψηλές φιλοδοξίες του, μολονότι πρόκειται για χαρακτήρα ντροπαλό και μετρημένο, πιστό μουσουλμάνο.
Ας μην αποκλειστεί πως αυτή η δοκιμή θα γίνει στην ΑΕΚ, καθώς πέρυσι δεν προχώρησε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ.