X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

9 Νοεμβρίου 1990: Ο τελευταίος χορός του Νουρέγιεφ

Πριν από 15 χρόνια η Ελλάδα έχασε το αστέρι της, τον γητευτή της μπάλας. Ηταν 9 Νοεμβρίου του 1990 όταν ο Βασίλης Χατζηπαναγής "έγραψε" το τελευταίο του κεφάλαιο στο ποδοσφαιρικό του βιβλίο. Ηταν η μέρα που το ποδόσφαιρο... έχασε την αξία του.

Πριν από 15 χρόνια η Ελλάδα έχασε το αστέρι της, τον γητευτή της μπάλας. Ηταν 9 Νοεμβρίου του 1990 όταν ο Βασίλης Χατζηπαναγής "έγραψε" το τελευταίο του κεφάλαιο στο ποδοσφαιρικό του βιβλίο. Ηταν η μέρα που το ποδόσφαιρο... έχασε την αξία του.

Ο άνθρωπος που μπορούσε να κάνει ντρίμπλες σε τηλεφωνικό θάλαμο ή ακόμα και σε... φλιτζανάκι του καφέ, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια αφού πρώτα μας είχε χαρίσει κάποιες αξέχαστες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Ο Νουρέγιεφ του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν αγωνίστηκε στην εθνική Ελλάδας (το μεγάλο παράπονό του), δεν κέρδισε πρωταθλήματα (παρά μόνο ένα κύπελλο), δεν αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού (σήμερα όχι μόνο θα έπαιζε, αλλά θα μεγαλουργούσε), ωστόσο κατάφερε να πετύχει κάποια πράγματα που σήμερα είναι αδιανόητα.

Εβαλε γκολ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κατάφερε να μετατρέψει μια εκτέλεση κόρνερ σε... ελεύθερο χτύπημα πέναλτι και το κυριότερο, "συμφιλίωσε" φιλάθλους ομάδων που πήγαιναν τις Κυριακές στα γήπεδα μόνο και μόνο για να θαυμάσουν αυτόν τον ποδοσφαιριστή που είχαμε την τύχη να τον δούμε στα ελληνικά γήπεδα, αλλά ποτέ δεν αντιληφθήκαμε το μέγεθος της αξίας του. Μέχρι που έφτασε η μέρα να πει το "τελευταίο αντίο" και να μας κάνει να καταλάβουμε πως κάποια πράγματα πρέπει να τα χάσεις για να τα αναγνωρίσεις...

Ο «μάγος» της μπάλας γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1954 στην Τασκένδη της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν. Πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στη Δυναμό Τασκένδης σε ηλικία δώδεκα ετών. Πέρασε από όλα τα τμήματα υποδομής του Συλλόγου (Παιδικό, Εφηβικό Α', Εφηβικό Β', Νεολαίας και Ανδρών). Πήρε μέρος ακόμη σε δύο Πανενωσιακά πρωταθλήματα Παίδων που διεξήχθησαν για την ανεύρεση ταλέντων.

Φοίτησε για επτά μήνες στην Ποδοσφαιρική Σχολή Νεολαίας και με την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου του 1972 εντάχθηκε στο δυναμικό της Παχτακόρ Τασκένδης, όπου αγωνίστηκε μέχρι το Νοέμβριο του 1975.

Αγωνίστηκε με τα χρώματα της εθνικής Ελπίδων (10 συμμετοχές), με την Ολυμπιακή ομάδα καθώς και με την εθνική Ανδρών (περισσότερο από 15 φορές και στις δύο). Μάλιστα, η ποδοσφαιρική ομάδα με το Βασίλη Χατζηπαναγή στη σύνθεσή της είχε προκριθεί στην τελική φάση.

Ο ΒΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

* Ξημερώματα Σαββάτου (22 Νοεμβρίου 1975) πάτησε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος ο Βασίλης Χατζηπαναγής. Στις 2.00 το πρωί στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης ακούστηκε για πρώτη φορά: «Βασίλη καλωσόρισες».

* 7 Δεκεμβρίου 1975, Εθνικό Στάδιο Βέροιας: Ηρακλής - Ατρόμητος Αθηνών 1-1: Η πρώτη συμμετοχή του «μάγου» της μπάλας και των ελληνικών γηπέδων, Βασίλη Χατζηπαναγή, είναι γεγονός.

* 28 Μαρτίου 1976, Καυτανζόγλειο Στάδιο: Ο Βάσια σκοράρει για πρώτη φορά με τη φανέλα του Ηρακλή (στο 69' με σουτ). Ο πρώτος τερματοφύλακας που μάζεψε τη μπάλα από τα δίχτυα του μετά από γκολ που πέτυχε ο Βασίλης Χατζηπαναγής ήταν ο Παναγιώτης Παντέλης.

* 6 Μαΐου 1976, Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Ελλάδα - Πολωνία 1-0: Στον φιλικό αγώνα που διεξήχθη μεταξύ των δύο ομάδων ο Βάσια φόρεσε για πρώτη και μοναδική φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

* 9 Ιουνίου 1976, Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιος πρόκειται να ξεχάσει αυτήν την ημερομηνία; Ο Βάσια έκανε μία φανταστική εμφάνιση την ημέρα που ο Ηρακλής νίκησε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό (6-5, κανονική διάρκεια 4-4) και κατέκτησε το μοναδικό τίτλο στην ιστορία του. Το κύπελλο Ελλάδας.

* 26 Σεπτεμβρίου 1982, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Ολυμπιακός 3-1. Στο 8' λεπτό ο Βάσια σημειώνει γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ! Ερυθρόλευκος τερματοφύλακας ο Νίκος Σαργκάνης. Ακολουθούν άλλα πέντε τέρματα από δεξιοτεχνικά χτυπημένα κόρνερ του Βασίλη! Με ΟΦΗ 3-0, πάλι με ΟΦΗ 0-4, με Δόξα Δράμας 3-1, με Λάρισα 1-0 και με Εθνικό. Σύνολο: 6 γκολ από κόρνερ!

* Καλοκαίρι 1984, Νέα Υόρκη: Η μεγαλύτερη τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόσκληση και η συμμετοχή του Βασίλη Χατζηπαναγή στη Μικτή κόσμου μαζί με το Θωμά Μαύρο.

* 2 Μαρτίου 1986, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Ολυμπιακός 3-1. Στο 66' ο Βασίλης Χατζηπαναγής με σουτ (οριζόντιο δοκάρι και ... μέσα!) σημειώνει το 1000ό γκολ του Ηρακλή στην Α' εθνική.

* 11 Δεκεμβρίου 1988, Ρόδος: Διαγόρας - Ηρακλής 2-1. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής πετυχαίνει το 62ο και τελευταίο του γκολ στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής με τα χρώματα του Ηρακλή.

* 31 Δεκεμβρίου 1988, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - ΑΕΚ 0-0: Ακόμη και ο Θεός «έκλαψε» με την τελευταία συμμετοχή (281η) του Βασίλη Χατζηπαναγή στον Ηρακλή.

* 12 Σεπτεμβρίου 1990, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Νίκη Βόλου 4-0 για το κύπελλο Ελλάδας. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής πέτυχε γκολ με πέναλτι (53').

* 19 Σεπτεμβρίου 1990, Καυτανζόγλειο: Ηρακλής - Βαλένθια 0-0 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία συμμετοχή του «μάγου» της μπάλας, Βασίλη Χατζηπαναγή, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

* 14 Δεκεμβρίου 1999, Καυτανζόγλειο: Ελλάδα - Γκάνα 1-1, φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο Βάσια έγινε διεθνής για δεύτερη φορά μετά από ... 23 χρόνια, 7 μήνες και 8 ημέρες! Οι χιλιάδες φίλαθλοι, μικροί και μεγάλοι, που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Καυτανζόγλειο Στάδιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις μαγικές φιγούρες του Βασίλη! Η παρουσία του ήταν συμβολική (22' λεπτά) και αντικαταστάτης του ο Κώστας Φρατζέσκος. Προπονητής στο οριστικό αντίο του Βασίλη Χατζηπαναγή ήταν ο Βασίλης Δανιήλ.


Πηγή: www.iraklis-fc.gr