5 λόγοι που έδωσαν στον ΠΑΟΚ το φετινό πρωτάθλημα
Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και υπήρχαν 5 πολύ σημαντικοί λόγοι γι' αυτό. Η πώληση του Πρίγιοβιτς ήταν... σωτήρια, η άμυνα αδιαπέραστη και ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε αυτό που έπρεπε.
Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής για 3η φορά στην ιστορία του, 34 χρόνια μετά από την προηγούμενη κατάκτηση, το 1985.
Ο ‘δικέφαλος του βορρά’ ήταν η καλύτερη ομάδα της Super League στον ‘μαραθώνιο’ των 29+1 αγωνιστικών και δικαίως κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο, το πρώτο αυτού του είδους στην εποχή Ιβάν Σαββίδη.
Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να ολοκληρώσει αυτήν την πορεία χωρίς να έχει ηττηθεί. επίτευγμα που έχει συμβεί άλλη μία φορά στην εθνική κατηγορία.
Πώς κατάφερε ο ΠΑΟΚ να φτάσει από την περσινή διεκδίκηση τίτλου, που πέραν των εξωαγωνιστικών ζητημάτων, δεν είχε αίσιο τέλος, να φτάσει στη φετινή επιβλητική παρουσία; Η απάντηση αποτυπώνεται σε 5 λόγους.
Η πώληση του Πρίγιοβιτς
Τον Δεκέμβριο, το ενδεχόμενο πώλησης του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ισοδυναμούσε με καταστροφή. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάποιον διάδοχο να αναπληρώσει το κενό του πρώτου σκόρερ της Super League από τον Ιανουάριο του 2017. Ήδη μέσα στη σεζόν 2018-2019, ο Σέρβος επιθετικός είχε 9 γκολ σε 13 αγώνες πρωταθλήματος και ακόμη 7 σε κύπελλο και Ευρώπη.
Το σίριαλ κράτησε περίπου έναν μήνα μέχρι ο παίκτης να κατέβει στη Σαουδική Αραβία, να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και μετά από μερικά πήγαινε – έλα σε Βελιγράδι και Τζέντα, να ανακοινωθεί από την Αλ Ιτιχάντ. Τα 10.000.000 ευρώ που θα εισέπραττε ο ‘δικέφαλος του βορρά’ από τη ρήτρα αποδέσμευσης του 28χρονου διεθνή δεν έμοιαζαν αρκετά εκείνη την εποχή.
Fast forward 4 μήνες και ο Πρίγιοβιτς ανήκει στη σφαίρα του παρελθόντος για τον σύλλογο. Οι επιδέξιοι χειρισμοί του Λουτσέσκου έκαναν τον ΠΑΟΚ ακόμη καλύτερη ομάδα, αφού πέραν της αποτελεσματικότητας, πλέον παρήγαγε και θέαμα.
Ο Τσούμπα Άκπομ πήρε τη θέση του ‘Πριγιογκόλ’ στην ενδεκάδα, αλλά δεν έγινε… Τσουμπαγκόλ. Μπορεί να έστειλε αρκετές φορές την μπάλα στα δίχτυα, αλλά είχε 4 ακυρωθέντα τέρματα, άλλοτε ορθώς, άλλοτε λανθασμένα. Η πιο σημαντική συνεισφορά του Άγγλου επιθετικού δεν ήταν η αναπλήρωση των τερμάτων του πρώην συμπαίκτη του, αλλά η αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας.
Ο ΠΑΟΚ δεν έψαχνε μόνιμα τον ‘φουνταριστό’ πια, αλλά έβαλε κι άλλους τρόπους στη δημιουργία του. Περιοχή πατούσαν πια και οι Λέο Ζαμπά, Ομάρ ελ Καντουρί, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Δημήτρης Πέλκας και άλλοι παίκτες σε έναν πιο ‘ρευστό’ ΠΑΟΚ, γεμάτο κίνηση που εκπορευόταν από έναν μη στατικό επιθετικό όπως ο Άκπομ.
Η βελτίωση ήταν αυταπόδεικτη. Στον 1ο γύρο, με τον Πρίγιοβιτς στην ομάδα, ο ΠΑΟΚ σημείωσε μόνο μια φορά πάνω από 2 γκολ σε έναν αγώνα. Στον 2ο γύρο, δίχως Πρίγιοβιτς, στα πρώτα 7 παιχνίδια σημείωσε τουλάχιστον 3 γκολ σε 5 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και το ντέρμπι τίτλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
Το δεξί πόδι του αρχηγού Βιεϊρίνια
Όταν άρχιζε η σεζόν και ο Βιεϊρίνια προαλειφόταν ξανά για το αριστερό άκρο της άμυνας, υπήρχαν αρκετά ερωτήματα. Πώς γίνεται για δεύτερη σερί σεζόν ένας δεξιός εξτρέμ να χαραμίζεται σε αυτήν τη θέση; Ένας οργανισμός του μεγέθους του ΠΑΟΚ γιατί δεν φρόντιζε να πάρει έναν παίκτη να καλύψει αυτήν την ‘τρύπα’;
Ο Ρουμάνος τεχνικός και ο Πορτογάλος αρχηγός έδωσαν απαντήσεις το 2017-2018, όμως φάνηκε πως τους στέρεψαν φέτος. Ο Βιεϊρίνια ήταν σκιά του εαυτού του και σε ορισμένα παιχνίδια ήταν ακόμα και αρνητικός.
Στον 1ο γύρο, ο ΠΑΟΚ δεν τον χρειάστηκε ιδιαίτερα. Τα αποτελέσματα έρχονταν, εύκολα ή δύσκολα, τα γκολ έμπαιναν. Στον 2ο γύρο, όμως, όταν το παιχνίδι της ομάδας έγινε πιο πλουραλιστικό, ο Βιεϊρίνια έπρεπε να… απασφαλίσει. Και το έκανε…
Δεν είναι μόνο η ανασταλτική συνεισφορά του, η οποία αυξήθηκε στον 2ο γύρο. Είναι και τα κρίσιμα γκολ και οι εξίσου κρίσιμες ασίστ του. Στον 1ο γύρο είχε μόλις μία ασίστ να επιδείξει. Από τη 16η μέχρι και την 25η αγωνιστική, ο 33χρονος μπακ έχει 5 γκολ και 3 ασίστ. Και μάλιστα, με εξαίρεση το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, συνεισέφερε σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια του προγράμματος. Γκολ στο ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό, γκολ στο ντέρμπι Θεσσαλονίκης με τον Άρη, ασίστ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ασίστ και κόντρα στον Ατρόμητο στο Περιστέρι.
Ο κεραυνός κόντρα στον Παναιτωλικό ήταν ίσως το αποκορύφωμα. Ο Βιεϊρίνια δεν είχε κορέσει ακόμα την πείνα του. Δεν του αρκούσε ο τίτλος. Έπρεπε να οδηγήσει την ομάδα και στο αήττητο και με ένα από τα καλύτερα γκολ της σεζόν, έπιασε ένα σουτ από τα 30 μέτρα, ισοφαρίζοντας σε 1-1, προτού ολοκληρώσει την ανατροπή ο Λέο Μάτος.
Ο τραυματισμός του, όσο οδυνηρός κι αν ήταν, αυξάνει τον μύθο της προσφοράς του Πορτογάλου μέσα στο 2019 για την ομάδα. Όπως επίσης το φινάλε του στη σεζόν, μπαίνοντας -με ένα πόδι- αλλαγή στη φιέστα με το Λεβαδειακό, με όλο το γήπεδο να τον αποθεώνει την ώρα που εκείνος έκλαιγε στο χορτάρι.
Η ασπίδα του Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ρουμάνος τεχνικός χλευάστηκε, λοιδορήθηκε, κατακρίθηκε αρκετές φορές μέσα στη σεζόν. Αυτό που δεν συνέβη ήταν να δεχθεί κριτική για λάθος ενδεκάδες, για κακές μεταγραφικές κινήσεις, γενικότερα για αδυναμία στο αμιγώς δικό του έργο στο πρωτάθλημα. Εκεί όπου υπερτέρησε έναντι κάθε πραγματικού αντιπάλου.
Ο συνδιεκδικητής Πέδρο Μαρτίνς έβγαλε τη σεζόν με αρκετή γκρίνια για την ικανότητά του να παρατάσσει τη σωστή ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, όταν αρχίζει ένα παιχνίδι. Ο επίσης συνδιεκδικητής του τίτλου στην αρχή της σεζόν, Μαρίνος Ουζουνίδης, όχι μόνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει, αλλά απολύθηκε στα μέσα της σεζόν.
Ο Λουτσέσκου ήταν αυτός που έφτιαξε μία τόσο αποτελεσματική ομάδα και σίγουρα πιστώνεται τη μεταμόρφωσή της από ‘ομάδα του ενός’ σε σύνολο, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον Ιανουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό το ατομικό κοουτσάρισμα που έκανε με τον Άκπομ, ο οποίος αποκτήθηκε από την Άρσεναλ με όνειρα να παίξει βασικός σε μια ομάδα. Όταν βρήκε απέναντί του το ‘τείχος’ Πρίγιοβιτς δεν το έβαλε κάτω. Αντ’ αυτού, δούλεψε μαζί με τον Λουτσέσκου γι’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει όταν θα του δινόταν η ευκαιρία και από τον Ιανουάριο έγινε το ‘κλειδί’ για την αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας.
Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς του Λουτσέσκου είναι ο Ζαμπά. Ο Βραζιλιάνος εξτρέμ αποκτήθηκε ως μία πολύ ακριβή μεταγραφή του συλλόγου και πιθανότατα θεώρησε ότι ο προπονητής του… όφειλε να τον βάζει ανελλιπώς στην ενδεκάδα και να τον διατηρεί εκεί.
Όταν στον αγώνα με τη Βασιλεία στην Ελβετία το καλοκαίρι ο Βραζιλιάνος έγινε αλλαγή, απέφυγε να δώσει το χέρι του στον προπονητή του. Ο Ρουμάνος εκνευρίστηκε (και δεν το έκρυψε μεν), όμως βρήκε τον σωστό τρόπο να συμπεριφερθεί στον παίκτη του, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο κομβικούς της φετινής σεζόν, με 7 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.
Τα ντέρμπι με Ολυμπιακό
Είθισται να λέμε ότι τα πρωταθλήματα δεν κρίνονται στα ντέρμπι, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση οι δύο ομάδες έκαναν τόσο λίγες γκέλες με άλλους αντιπάλους, που η βαθμολογία αποτυπώνει πως δύο παιχνίδια ουσιαστικά έκριναν τον πρωταθλητή.
Τα δύο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού κατέληξαν στον ‘δικέφαλο του βορρά’. Έξι βαθμοί δικοί του, μείον έξι βαθμοί του αντιπάλου, απόκλιση 12 βαθμών.
Το πρώτο ντέρμπι, εκείνο του Σεπτεμβρίου στο Φάληρο, ήταν χαρακτηριστικό κυρίως για τους Πειραιώτες. Με 23 – 4 τελικές προσπάθειες… κατόρθωσαν να ηττηθούν από τον ΠΑΟΚ. Ένα διπλό σφάλμα στο 49ο λεπτό έφερε το αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς και ουσιαστικά το τέλος καριέρας του Ανδρέα Γιαννιώτη στην ομάδα, κάτι που πιστοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα, με την ήττα στην έδρα του ΟΦΗ.
Από το τυχερό γκολ κι έπειτα, ο Ολυμπιακός είχε 15 τελικές προσπάθειες και ο ΠΑΟΚ μόλις μία, ίσως στο χειρότερο φετινό παιχνίδι του στο πρωτάθλημα. Το σκορ, όμως, παρέμεινε 0-1 και αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα του Λουτσέσκου πάτησε κορυφή, έχοντας πιάσει τον Ατρόμητο στη βαθμολογία (μπορεί να έκανε 5/5, όμως είχε -2 στην έναρξη της σεζόν).
Το δεύτερο ντέρμπι ‘μίλησε’ περισσότερο για τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός είχε έναν μήνα εξαιρετικού ποδοσφαίρου, ίσως του καλύτερου στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, και με νίκη ‘ψαλίδιζε’ τη διαφορά των δύο ομάδων στους 3 βαθμούς.
Έχανε από το 3ο λεπτό, λόγω του μακρινού σουτ (και της κόντρας) από τον Βιεϊρίνια. Έχανε με 2 γκολ στο 20ό λεπτό. Θα μπορούσε να δεχθεί κι άλλα τέρματα στα επόμενα λεπτά και τελικά το 3-0 έγινε στο 82′, σε μία αντεπίθεση. Ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Ντανιέλ Ποντένσε στο 87′, ωστόσο αυτό δεν ‘αμαύρωσε’ ούτε στο ελάχιστο την εικόνα του ΠΑΟΚ σε αυτόν τον ‘τελικό πρωταθλήματος’.
Η διαφορά των δύο ομάδων εκτοξεύθηκε στους 9 βαθμούς και πλέον δεν ήταν αναστρέψιμη. Δύο παιχνίδια που έκριναν τα πάντα…
Η άμυνα από γρανίτη
Στις πρώτες 6 αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ είχε δεχθεί μόλις ένα τέρμα. Στις επόμενες δύο, ακόμη ένα. Ο 1ος γύρος βγήκε με 6 γκολ παθητικό. Στον 2ο γύρο μπορεί να… χαλάρωσε κάπως, ωστόσο έχει ακόμα την καλύτερη αμυντική επίδοση στο πρωτάθλημα και αν κατακτά το τρόπαιο για έναν λόγο, τότε αυτός σίγουρα είναι τα μετόπισθεν και όχι η (επίσης καλή) επιθετική λειτουργία.
Ο φετινός τρόπος παιχνιδιού του ΠΑΟΚ δεν επέτρεπε στον αντίπαλο να δημιουργεί ευκαιρίες με καλές προϋποθέσεις. Μπορεί να μην είχε τον παίκτη που θα ‘σκούπιζε’ στη μεσαία γραμμή, αφού ο Χοσέ Κάνιας είχε εμφανή πτώση στην απόδοσή του και ο Πόντους Βέρνμπλουμ τραυματίστηκε πολύ νωρίς, όμως είχε στήσει ένα αδιαπέραστο τείχος στα μετόπισθεν.
Ό,τι περνούσε από το κέντρο, σταματούσε στα στόπερ. Είτε αυτό ήταν μπάλα είτε αντίπαλος παίκτης. Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο ήταν με διαφορά ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του πρωταθλήματος, ο παίκτης επιτομή της ήσυχης και αποτελεσματικής δουλειάς. Οι δεκάδες κεφαλιές που πήρε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ η ομάδα του έπαιζε με παίκτη λιγότερο, ήταν ενδεικτικές του πώς ‘καθάριζε’ τις φάσεις τη φετινή χρονιά.
Δίπλα του ο πιο προβεβλημένος στόπερ, ο Φερνάντο Βαρέλα, ο οποίος εξελίχθηκε σε ‘λαχείο’ από τη Ρουμανία και με τη σωματοδομή του εμπόδιζε κάθε δυνατό αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του μέσα στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο που ο Κρέσπο ανταμείφθηκε με νέο συμβόλαιο από τη διοίκηση μεσούσης της σεζόν και το ίδιο πασχίζει ο Σαββίδης να κάνει και με τον Βαρέλα, ο οποίος αξιώνει διπλάσιες απαιτήσεις από τον συμπαίκτη του και τελικά ίσως τις πάρει…
Ακόμα κι όταν περνούσε κάτι από αυτούς τους δύο, πάντως, η τελευταία δικλείδα ασφαλείας βρέθηκε επίσης σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης άφησε την περιπλοκότητα στις επεμβάσεις του, ειδικά στον 2ο γύρο, με συνέπεια να μειώσει τις γκάφες και να εξελιχθεί σε έναν τερματοφύλακα επιπέδου Εθνικής Ελλάδας.
Photo credits: Eurokinissi, Motion Team