X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

10 εθνικές που δεν φαντάζεσαι ότι έχουν παίξει σε Μουντιάλ

Δεν λέμε ψέματα, η εθνική ποδοσφαίρου των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών είναι μία εξ αυτών των δέκα που κατάφεραν να συμμετάσχουν στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ρομάριο με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά χείρας AP PHOTO/DENNIS PAQUIN

Ήρθε η ώρα να αναποδογυρίσουμε την κλεψύδρα. Ναι μεν σε ένα EURO 2020 παραμένει σε εκκρεμότητα και προηγείται χρονικά τούτο το καλοκαίρι, αλλά με αφετηρία την πρώτη ισημερία του 2021 μπήκαμε πια στο τελικό στάδιο της αντίστροφης μέτρησης των τελευταίων 20 μηνών πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Το διάλειμμα για την έναρξη των προκριματικών αγώνων κυρίως στην ευρωπαϊκή ζώνη, αλλά και σε αυτήν της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής, παράλληλα με τη μερική επανεκκίνηση στην Ασία, επιτρέπει -αν όχι επιβάλλει- να πιαστούμε από το feeling που 'γεννά' η περίσταση και να πάμε την κουβέντα προς τα εκεί. Γιατί, ξέχωρα από φαβορί και αουτσάιντερ, ποιο είναι το όνειρο κάθε εθνικής ομάδας που μπαίνει ή βρίσκεται ήδη σ' αυτήν τη διαδικασία; Να εξαντλήσει φυσικά τις πιθανότητες (ή μόνο ελπίδες για κάποιες) παρουσίας στα τελικά της διοργάνωσης.

Μια εξ αυτών είναι, με τα όποια ζητήματά της, η Ελλάδα ως ο τρίτος πόλος του 2ου ομίλου. Στη θεωρία χωρίζει τη δυάδα των ισχυρών (Ισπανία, Σουηδία) απ' αυτήν των αδύναμων (Γεωργία, Κόσοβο), θέλοντας να σφηνώσει μεταξύ των πρώτων δύο και τουλάχιστον να 'ναι στα μπαράζ. Η πρόσληψη του Ολλανδού Τζον Φαν'τ Σιπ τον Ιούλιο του 2019 μ' αυτό το πρόζεκτ είχε συνδεθεί εξ αρχής: την πρόκριση στα τελικά. Αν, ευχόμαστε, συμβεί, θα είναι η τέταρτη φορά στα χρονικά - όλες την τελευταία 30ετία.

Σχετικά λίγες θα πεις, συγκριτικά τουλάχιστον με τις απόπειρες που έχει κάνει τις δεκαετίες πριν από τα 90s. Περισσότερες όμως από χώρες που άπαξ και εκπροσωπήθηκαν κατάφεραν κάτι ανάλογου μεγέθους. Πρόσφατα θα θυμηθείς ότι έχουν φτάσει στην πηγή ο Παναμάς ή η Τζαμάικα. Όπως επίσης η Ισλανδία ή η Σλοβακία, η Ουκρανία και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Ομάδες που ευνοήθηκαν από την αναπροσαρμογή του συστήματος διεξαγωγής και την αναγκαία αύξηση των διαθέσιμων εισιτηρίων για να εξυπηρετηθούν κυρίως εθνικές χωρών που προέκυψαν από εκ των υστέρων διασπάσεις. Εμείς εστιάσαμε σε 10 περιπτώσεις έως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το '90. Περιπτώσεις, δηλαδή, που είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πρόχειρες στη μνήμη σας.

Ινδονησία

Πιστευτό ή όχι, ήταν η πρώτη εκπρόσωπος της Ασίας που συμμετείχε στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Συνέβη το 1938 στη Γαλλία ως εθνική των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών ύστερα από την απόσυρση της Ιαπωνίας, την οποία θ' αντιμετώπιζε για μία θέση στην παγκόσμια ελίτ των 16. Λόγω συστήματος έδωσε μόνο ένα παιχνίδι στη διοργάνωση, χάνοντας 6-0 από την μετέπειτα Ουγγαρία στο Ποδηλατοδρόμιο της Ρεμς.

Κούβα

Στην ίδια διοργάνωση έλαβαν μέρος για πρώτη και τελευταία φορά 'τα λιοντάρια της Καραϊβικής', οργανώνοντας και εκτελώντας μια ποδοσφαιρική επανάσταση πολύ πριν από τα σχέδια του Φιντέλ Κάστρο. Κατόρθωσαν μάλιστα να φτάσουν ως τα προημιτελικά, έχοντας αποκλείσει στον πρώτο γύρο τη Ρουμανία μετά από διπλή μάχη στην Τουλούζ, στην προ-πέναλτι εποχή. Η πρώτη αναμέτρηση είχε λήξει με ισοπαλία (2-2, 3-3παρ), προτού στη δεύτερη ανατρέψουν το 0-1 και επικρατήσουν 2-1. Το ότι η προσγείωση ήταν απότομη, καθώς στον προημιτελικό ηττήθηκαν 8-0 από τους Σουηδούς, δεν τους στέρησε από την ικανοποίηση που είχαν ήδη νιώσει.

Ουαλία

Ό,τι δεν έζησε ο Ράιαν Γκινγκς ως διεθνής ποδοσφαιριστής ευελπιστεί πως θα το καταφέρει (και δεν θα το στερηθεί) ως ομοσπονδιακός προπονητής. Μέχρι τότε πάντως οι 'δράκοι' θα εξακολουθούν να ζουν με την ανάμνηση της παρουσίας στα τελικά της Σουηδίας το 1958. Ανέλπιστα τότε είχαν αφήσει εκτός συνέχειας την (χωρίς Πούσκας και Κότσις) Ουγγαρία, καθώς στον όμιλο ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση με 3 βαθμούς και στον αγώνα μπαράζ για την πρόκριση επιβλήθηκαν 2-1. Κατόπιν έπεσαν πάνω στη Βραζιλία του Γκαρίντσα και έχασαν 1-0 από γκολ ενός 18χρονου αρτίστα. Τον έλεγαν Πελέ.

Ισραήλ

Μισός αιώνας πέρασε κιόλας από την προηγούμενη φορά, αλλά μέχρι σήμερα το Ισραήλ δεν έχει επιστρέψει στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά το τεταμένο κλίμα στην περιοχή, ως μια αναπόφευκτη συνέπεια του Πολέμου των 6 Ημερών, το σύνολο του Εμάνουελ Σέφερ είχε βρει τον τρόπο μέσα από τα προκριματικά στη Ζώνη Ασίας/Ωκεανίας (και όχι της Ευρώπης που εντάχθηκε αργότερα) να πάρει το εισιτήριο για το Μεξικό του 1970, αποκλείοντας Ν.Ζηλανδία και Αυστραλία. Προτού στον όμιλο με Ουρουγουάη, Ιταλία και Σουηδία, που φιλοξενήθηκε σε Πουέμπλα και της Τολούκα, βρει δύο βαθμούς σε τρεις αγώνες και επιστρέψει πολύ γρήγορα στη βάση του.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Με 0-0-3 και 0-14 γκολ σε τρεις αγώνες με Σκωτία (0-2), Γιουγκοσλαβία (0-9) και Βραζιλία (0-3) έφυγαν οι 'λεοπαρδάλεις' του Ζαΐρ από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 1974. Εντούτοις η παρουσία και μόνο σ' ένα τέτοιο event αποτελούσε και συνεχίζει ν' αποτελεί έως σήμερα μία από τις διαδοχικές στιγμές περηφάνιας που βίωσε το ντόπιο ποδόσφαιρο για μια γεμάτη 6ετία, δεδομένου ότι συνδυάστηκε με δύο τίτλους στο Κύπελλο Εθνών της Αφρικής (1968, 1974).

Αϊτή

Οι 'γρεναδιέροι' της Καραϊβικής βρίσκονταν κάτω από έναν τερατώδη πρόεδρο-δικτάτορα, αλλά παρά τις διασυνδέσεις και τις βρώμικες δουλειές ουδέποτε ευνοήθηκαν προκειμένου να επαναλάβουν την επιτυχία του 1974. Είχαν κερδίσει τη συμμετοχή τους ως πρωταθλητές της CONCACAF, αλλά στον όμιλο του Μονάχου με Πολωνία, Αργεντινή και Ιταλία δεν είχαν τύχη. Προηγήθηκαν τον 'ατζούρι' στην πρεμιέρα του τουρνουά, αλλά έχασαν 3-1, προτού παρασυρθούν με 7-0 από την παρέα του Γκρέγκορζ Λάτο και με 4-1 απ' αυτήν του Μάριο Κέμπες.

Κουβέιτ

Επί μια δεκαετία περίπου, από τα μέσα των 70s ως αυτά τον 80s, το Κουβέιτ ήταν μία από τις υπολογίσιμες δυνάμεις του ασιατικού ποδοσφαίρου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (1982) πήγε ως πρωταθλήτρια της ηπείρου και στην πρεμιέρα της μάλιστα στέρησε βαθμό από την Τσεχοσλοβακία, επιτρέποντας στη Γαλλία του Μισέλ Πλατινί, από την οποία ηττήθηκε 4-1 αμέσως μετά, να κερδίσει τη μάχη της πρόκρισης στη δεύτερη φάση των ομίλων και κατόπιν στα ημιτελικά.

Καναδάς

Δεν αποκλείεται ο Καναδάς να επανέλθει στα τελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου τη χρονιά που θα συμπληρωθούν 40 χρόνια από την αμέσως προηγούμενη και μοναδική του συμμετοχή. Χωρίς τούτο να 'ναι σίγουρο, παρόλο που από κοινού με ΗΠΑ και Μεξικό έχουν λάβει το χρίσμα της συνδιοργάνωσης για το 2026, δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν και ποια εθνική εξ αυτών των τριών θα κερδίσει κάποια wild card. Το 1986 ήταν σε Λεόν και Ιραπουάτο, χάνοντας από Γαλλία, Ουγγαρία και Σ.Ένωση, μένοντας ουραγός του γ' ομίλου δίχως να σκοράρει.

Ιράκ

Οι 'λέοντες της Μεσοποταμίας' είχαν σταθερά ένα δυνατό σύνολο που στεκόταν ανταγωνιστικά απέναντι στις άλλες δυνάμεις της ηπείρου. Με το ταξίδι στο Μεξικό το '86 άγγιξαν αναμφίβολα το ζενίθ, αφού έκτοτε δεν παρουσιάστηκε άλλη τέτοια ευκαιρία. Μπορεί να έχασαν τρεις φορές, από Παραγουάη, Βέλγιο και Μεξικό, αλλά καθεμιά από τις ήττες τους ήταν στον γκολ και δεν θα ήταν παράξενο αν έπαιρναν κάποιον βαθμό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το χρήμα δεν φέρνει πάντα την ευτυχία και από το μακρινό 1990 στην Ιταλία οι 'εμίρηδες' ψάχνουν σταθερά άλλη μια τέτοια αντίστοιχα σπουδαία στιγμή, όταν είχαν ακολουθήσει τη Νότια Κορέα στα τελικά. Παρότι δεν συνέλεξαν βαθμό στα τρία ματς με Κολομβία (0-2), Δ.Γερμανία (1-5) και Γιουγκοσλαβία (1-4) όσοι το ένιωσαν είχαν να λένε πως έφτασαν ως εκεί. Πασχίζουν πολύ έκτοτε και ξοδεύουν σε προπονητές, εγκαταστάσεις, ακαδημίες, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο πια.

24MEDIA NETWORK