Τώρα ο Ολυμπιακός θέλει ψυχραιμία
Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ματς σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, ο προπονητής του αποβλήθηκε όταν εξερράγη στο τέλος και λόγω διαιτησίας, όμως οι "ερυθρόλευκοι" σε αυτήν τη δύσκολη σεζόν που δεν κυνηγούσαν απλά και μόνο την πρόκρισή τους στους "8" της Ευρωλίγκας, χρειάζονται πάνω απ' όλα ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.
Θα μπορούσε κανείς να βάλει τίτλο “πώς χάνεις έτσι, Ολυμπιακέ“. Για 3ο σερί παιχνίδι, ο αντίπαλος καταφέρνει στο τέλος να τον βάλει στο περιθώριο. Όπως στην αυτοκτονία με τη Ζαλγκίρις, έτσι και στην προσπάθεια να γυρίσει το ματς στο Μιλάνο, έτσι και εναντίον της Μπαρτσελόνα, όπου έκανε την ανατροπή, αλλά είδε τους Καταλανούς στο τελευταίο λεπτό να σκοράρουν… ελεύθερες βολές και να παίρνουν τη νίκη.
Θα προτιμήσουμε, ωστόσο, το “προπαντός ψυχραιμία”, γιατί ο Ολυμπιακός από τις συνεχόμενες ήττες στο “τσακ”, μπορεί να χάσει ολότελα τον προσανατολισμό του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρώτος απ’ όλους πρέπει να συγκρατήσει τα νεύρα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πολωνός Τόμας Τραβίσκι δεν υπερέβη έναν άγραφο κανόνα, που λέει ότι οι διαιτητές, ακόμη και σε παραβατικές συμπεριφορές των προπονητών, δεν δίνουν τεχνικές ποινές.
Εντάξει, ο κόουτς του Ολυμπιακού χειροκρότησε ειρωνικά την απόφασή του ρέφερι να δώσει φάουλ σε βάρος του Ζαν Σαρλ Λιβιό πάνω στον Κόρεϊ Χίγκινς, ωστόσο, όπως του είπε ο Έλληνας προπονητής “δεν γίνεται να αποφασίζεις την τύχη ενός παιχνιδιού 6 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος”. Ο Μπαρτζώκας είχε ανεβάσει 200 σφυγμούς βλέποντας -λίγο πριν- τον Κώστα Σλούκα να χάνει την ισορροπία και την μπάλα, όπως σε παρόμοιες φάσεις στα προηγούμενα 3 ματς, του ‘ρθε και το εύκολο φάουλ στον Λιβιό και εξερράγη.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση της Euroleague για την τελευταία φάση εναντίον της Μπάγερν, οι διαιτησίες που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός έχουν αρκετά ερωτήματα. Ο επικεφαλής διαιτησίας στην Ευρωλίγκα, Ρίτσαρντ Στόουκς, υπεύθυνος για ορισμένα… εκπληκτικά ταλέντα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια (όπως αυτός ο ανεκδιήγητος Πολωνός), μοιάζει να παίζει με τα νεύρα των “ερυθρολεύκων”.
Η φάση που ο Νίκολα Μίροτιτς παίρνει φάουλ, ενώ κάνει ο ίδιος στον Τσαρλς Τζένκινς (το παραδέχεται και ο σπίκερ της Euroleague TV) και τον πάει στη γραμμή για να εκτελέσει βολές 44” πριν από το τέλος, ισοφαρίζοντας 74-74, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα σε μελλοντικό σεμινάριο διαιτησίας για ένα κρίσιμο λάθος σφύριγμα. Αν ο Στόουκς επιμορφώνει τους διαιτητές βέβαια, γιατί αμφιβάλλουμε πάρα πολύ ότι κάτι τέτοιο αποτελεί βασική προτεραιότητά του. Ο Άγγλος έχει γεμίσει τα γήπεδα της Euroleague με χαμηλής ποιότητας ρέφερι κι οι ομάδες, αν δεν αντιδράσουν, θα το βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους.
Παράβαση κάνει κι ο Άνταμ Χάνγκα στο φινάλε, σπρώχνοντας ελαφρά τον Βασίλη Σπανούλη, κάνοντας το λογικό φάουλ που είχε να δώσει η Μπαρτσελόνα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πετάει την μπάλα για το λεγόμενο continuation, ώστε να πάρει σφύριγμα. Προφανώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο, όμως δεν δίνεται ούτε και το φάουλ.
Η φάση συνεχίζεται με τα αποτυχημένα φόλοου των Χασάν Μάρτιν και Σλούκα και το εκπρόθεσμο του Γιώργου Πρίντεζη. Κι επειδή αναλύουμε ενδελεχώς τις φάσεις, στο τέλος αν ο Πρίντεζης προλάβαινε το χρόνο, θα έπρεπε να πάρει και φάουλ, αφού ο Νικ Καλάθης του έχει πιάσει ολοφάνερα το χέρι.
Οι επιλογές στο τέλος
Η αλήθεια του ματς είναι ότι ο Ολυμπιακός απείλησε στα ίσια την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, έχοντας εκτός μάχης τον καλύτερο παίκτη του προηγούμενου αγώνα (Σάσα Βεζένκοφ) και μόνιμο απόντα τον Κώστα Παπανικολάου. Ακόμη κι όταν αστόχησε (ως συνήθως) στο ξεκίνημα του ματς, επέστρεψε, το πήγε στα μέτρα του (με εξαιρετική άμυνα και παίκτη κλειδί τον αθόρυβο Τζένκινς), βρίσκοντας επιθετικές λύσεις από τον ορμητικό Σακίλ Μακίσικ και στη συνέχεια από τον αρχηγό Σπανούλη σε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του μέσα στη χρονιά.
Η απουσία του Μακίσικ στο τέλος σχολιάστηκε (όπως συνήθως συμβαίνει στις ήττες, πάντα οι καλύτεροι είναι εκείνοι που κάθονται στον πάγκο). Μόλις πριν από δυο ματς βέβαια, με την παρορμητικότητα που τον διακρίνει, είχε χάσει ένα σίγουρο καλάθι με το σκορ στο Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός να είναι 72-79. Τότε έφταιγε ότι ο Αμερικανός είχε… εξουθενωθεί από τη διαρκή παραμονή του στο παρκέ.
Στην πραγματικότητα και πέραν αυτών των εμβριθών σχολίων, ο Μπαρτζώκας διάλεξε να πάει μέχρι το τέλος στηριζόμενος στην τρέλα αλλά και την καλή άμυνα του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο Έλληνας διεθνής, που ξεπέρασε τους πόνους στη μέση, πλαισίωσε Σπανούλη και Σλούκα. Το τρίποντο από τη γωνία στο οποίο ευστόχησε και το πρεσάρισμα των αντιπάλων του βοήθησαν τον Ολυμπιακό, δεν τον αποσυντόνισαν τόσο πολύ ώστε να είναι απαραίτητος ξανά ο Μακίσικ. Η επιλογή να παίξει με 3 κοντούς στο τέλος είχε το ρίσκο των αλλαγών στην άμυνα, όμως πάντα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις και κάτι θυσιάζεις. Ο προπονητής παίρνει μια απόφαση, βλέποντας και την εξέλιξη του ματς, το σκορ στο ταμπλό και το ποιοι, κατά τη γνώμη του, είναι οι καλύτεροι.
Σημειώστε και τον θετικό βαθμό που παίρνει ο Οκτάβιους Έλις. Ο Αμερικανός πήρε 13 ριμπάουντ, κέρδισε μάχες από Μπράντον Ντέιβις και Πιέρε Οριόλα, έστω κι αν ο δεύτερος ξεκίνησε εντυπωσιακά, παίρνοντας τις πάσες-λουκούμι του Καλάθη. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τους σέντερ του Ολυμπιακού φέτος. Το σίγουρο είναι ότι με τα χρήματα που διέθεσε η “ερυθρόλευκη” ομάδα για τη φροντ-λάιν, δεν θα μπορούσε να περιμένει πολλά περισσότερα.
Ο δύσκολος δρόμος για την πρόκριση
Γενικά, η εμφάνιση δεν ήταν απογοητευτική, το αντίθετο. Το κοντέρ όμως έγραψε 11-12 κι οι νίκες που πρέπει να πάρει για να προκριθεί παραμένουν 7, αλλά σε λιγότερα παιχνίδια (11). Αν προκριθεί (που αυτήν τη στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολο), θα το κάνει με το δικό του, πολύ δύσκολο τρόπο. Αυτός τον έχει διαλέξει, ωστόσο. Κι αυτή είναι η αληθινή διάσταση του Ολυμπιακού. Μια ομάδα η οποία δεν θα δώσει κανέναν εύκολο παιχνίδι ως το τέλος της χρονιάς.
Και μια ομάδα επίσης, η οποία ταυτόχρονα με την προσπάθειά της να προκριθεί στους “8”, είχε στο μυαλό της:
- τη δημιουργία ξανά ενός γκρουπ με βασικές αρχές οργανωμένου μπάσκετ, που την τελευταία διετία είχε ξεχάσει παντελώς και είχε αφήσει στο παρελθόν της
- την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, καθώς οι δυο ιστορικοί ηγέτες της, ο 38χρονος Σπανούλης και ο 35χρονος Πρίντεζης, βαδίζουν προς το τέλος της καριέρας τους
Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, ειδικά όταν υπάρχουν στο ρόστερ εγγενείς αδυναμίες. Η χρονιά γενικώς λόγω Covid-19 είναι περίεργη και απαιτείται τη δεδομένη χρονική στιγμή καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις. Οτιδήποτε άλλο, θα οδηγήσει σε λάθος δρόμο.