OPINIONS

Το φάουλ του Κλάτενμπεργκ κατά των διαιτητών που θέλει να προστατέψει

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ εξήγησε το σκεπτικό του για την βελτίωση της διαιτησίας, ωστόσο μια τοποθέτηση του μοιάζει άκρως επικίνδυνη, ικανή να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το φάουλ του Κλάτενμπεργκ κατά των διαιτητών που θέλει να προστατέψει
Ο επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, παρακολουθεί την αναμέτρηση ΟΦΗ - Παναθηναϊκός για την 5η αγ. της Super League Interwetten 2020-2021 | 18/10/2020 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, επικεφαλής της ελληνικής διαιτησίας και διάδοχος του Μέλο Περέιρα. Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έστω και μέσω της τεχνολογίας αφού η επιδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει την φυσική παρουσία.

Οι επιλογές και τοποθετήσεις του Κλάτενμπεργκ, όσον αφορά τους ρέφερι που επιλέγει και τις φάσεις που σχολιάζει, έχουν συγκεντρώσει κατά καιρούς παράπονα, ήπια ή πιο έντονα, των περισσότερων ομάδων της λίγκας. Η ερμηνεία που δίνει ο Άγγλος μέσω VAR έχει τεθεί σε αμφισβήτηση σε κάμποσες περιπτώσεις. Και όχι, αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο αλλά γενικότερο στο ποδόσφαιρο. Μια ματιά να ρίξει κανείς μετά από κάθε αγωνιστική σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα της ηπείρου, διαπιστώνει πως κρίσεις και επικρίσεις γίνονται ακόμη και σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, τα προηγμένα δηλαδή πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ωστόσο το θέμα που προέκυψε από την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Κλάτενεμπεργκ δεν αφορά τις πράξεις ή τα λόγια του για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα. Αν έχει δίκιο ή άδικο και σε ποιες περιπτώσεις είναι μια άλλη κουβέντα, που συχνά καθορίζεται από την οπτική γωνία που εξετάζει κανείς τα γεγονότα. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι ξεκάθαρα, δίχως να χρειάζεται ανάλυση. Πάμε να δούμε βήμα βήμα ορισμένες από τις τοποθετήσεις του Άγγλου.

“Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος προπονητής ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες. Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής”.

Μέχρι εδώ, καλά. Δεν λέει κάτι παράλογο, εξηγεί πως λειτουργεί ο ίδιος και κάνει παραλληλισμό με έναν προπονητή ποδοσφαίρου. Ο προπονητής μπορεί να είναι καλός, μπορεί κακός. Το ίδιο και το υλικό του. Αν μπορεί να το βελτιώσει θα φανεί προϊόντος του χρόνου…

“Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί. Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA”.

Σε αντίθεση με τον Μέλο Περέιρα που συνήθιζε να παίζει… κρυφτούλι, η αλήθεια είναι πως ο Άγγλος αρχιδιαιτητής εμφανίζεται. Βέβαια, έχει και άλλο ειδικό βάρος σε σχέση με τον προκάτοχο του Πορτογάλο. Ωστόσο οι αναλύσεις βίντεο και οι διάλογοι του VAR δεν είναι ισοζύγιο εκτίμησης, επειδή συμβαίνουν. Είναι το αυτονόητο και όχι κάτι το οποίο πρέπει να χειροκροτήσει κανείς ως πρόοδο. Την ίδια στιγμή κάποιες από τις αναλύσεις φανερώνουν προβλήματα χειρισμού από το VAR, όπως και οι διάλογοι. Αυτό, ως… προπονητής πρέπει να διορθώσει ο Κλάτενμπεργκ. Και αυτομάτως θα έχει έναν καλό λόγο να ελπίζει σε εκτίμηση.

Ο Άγγλος παραδέχτηκε πως “παρακολουθώντας αγώνες κάθε εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε να γίνονται λάθη κάθε εβδομάδα ακόμα και με τη χρήση του VAR“, ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις του Ολυμπιακού εις βάρος του, για το αν νιώθει γενικότερα πίεση και πώς την αντιμετωπίζει, ενώ μίλησε και το εκπαιδευτικό βίντεο που βγήκε στον αέρα για το ακυρωθέν γκολ του Χασάν στα Γιάννινα. Οι απαντήσεις του σίγουρα θα ικανοποίησαν κάποιους και κάποιους άλλους όχι. Το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα μοιάζει αδύνατον να είναι πάντα όλοι ευχαριστημένοι. Το ίδιο σίγουρο ωστόσο είναι πως ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έκανε και μια επικίνδυνη, χωρίς εισαγωγικά, τοποθέτηση…

“Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα”.

Όλα καλά, όλα ωραία. Όμως ποιος και πώς θα κρίνει αν ένας διαιτητής κάνει λάθος με πρόθεση; Από πού θα προκύπτει αυτή η γνωμάτευση; Πώς και ποιος θα το τεκμηριώνει; Ποιος θα παίρνει την απόφαση να καταδικάσει για πρόθεση έναν διαιτητή και να τον θέσει εκτός πινάκων; Και τι θα σημαίνει αυτό για την ομάδα που έχει πάρει το υποτιθέμενο λάθος σφύριγμα με πρόθεση; Δεν μένει εκτεθειμένη; Ποιος θα αποφασίσει ότι η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Λαμία ή ο ΟΦΗ κέρδισε γιατί ο διαιτητής αδίκησε την αντίπαλη ομάδα με πρόθεση; Και αν ο διαιτητής καταθέσει μήνυση για προσβολή προσωπικότητας και συκοφαντία, πώς θα το αποδείξει ο Κλάτενμπεργκ ή όποιος πάρει την απόφαση για ‘λάθος από πρόθεση’ στο δικαστήριο; Με τι στοιχεία;

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής κινείται σε πολύ επικίνδυνες γραμμές, σε πράγματα εκτός δικαιοδοσίας του, εκτός κι αν έχει κι άλλες αρμοδιότητες πέρα από αυτές για τις οποίες προσελήφθη. Μοιάζει αδιανόητο να τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο, τονίζοντας μάλιστα πως “το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές”… Δηλαδή θα πρέπει ένας διαιτητής να μπαίνει να σφυρίξει ένα ματς γνωρίζοντας πως αν κάνει λάθος, αυτό μπορεί κάποιος να το ερμηνεύσει ως λάθος από πρόθεση; Και πως θα διευθύνει αυτό το παιχνίδι; Με τι ψυχολογία; Και τι σημαίνει από πρόθεση; Να μεροληπτήσει υπέρ μιας ομάδας για ποιον λόγο; Και με τι αντάλλαγμα; Δηλαδή σε μια τέτοια περίπτωση θα απαντήσει κάποιος σε αυτά τα ερωτήματα ή θα τα αφήσει να αιωρούνται;

Μπορεί ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ να ορίζει τους ρέφερι που θεωρεί πιο ικανούς και να κάνει λάθος. Μπορεί να σχολιάζει φάσεις που η τύχη τους κρίθηκε μέσω VAR και να κάνει λάθος. Μπορεί γενικότερα στην διαιτησία να πάρει αποφάσεις που πιστεύει πως είναι οι καλύτερες και να κάνει λάθος. Μπορεί με τις ενέργειες του να αφήνει δυσαρεστημένους τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, οποιονδήποτε και να κάνει λάθος. Ανθρώπινα.

Αυτό που δεν μπορεί είναι να ντύνεται με τον μανδύα του εισαγγελέα, δικαστή, ντετέκτιβ και να απειλεί με απομάκρυνση διαιτητές που εκείνος ή κάποιος, θεωρεί πως έκαναν λάθος από πρόθεση. Ο Άγγλος ακροβατεί επικίνδυνα σε μονοπάτια που μπορεί να οδηγήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εκτός κι αν θεωρεί ότι μπορεί να κινείται έξω από το νομικό πλαίσιο, που προϋποθέτει στοιχεία για την απόδειξη μιας κατηγορίας. Ίσως λοιπόν θα ήταν καλύτερα για όλους να επικεντρωθεί στην δουλειά για την οποία προσελήφθη και να παράγει αποτέλεσματα. Και όχι να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, κινδυνεύοντας να πάρει κι άλλους στο λαιμό του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ