Τo ενοχλητικό λάθος στη διαχείριση του Τάνκοβιτς
Ο Σουηδός είναι ο πιο επιδραστικός όλων στο μεσοεπιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο αδικείται κατ' εξακολούθηση, γίνεται εύκολα αλλαγή και χάνει χρόνο συμμετοχής από παίκτες που δεν πείθουν ότι τον αξίζουν. Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Ο Σουηδός επιθετικός Μουαμέρ Τάνκοβιτς αποκτήθηκε την τελευταία ημέρα των τραβηγμένων ‘θερινών’ μεταγραφών και εντάχθηκε σε ένα περιβάλλον το οποίο αγωνιστικά, είχε ήδη αρχίσει να εξελίσσεται σε προβληματικό. Μολαταύτα, την ποιότητα του, τα πολύ ξεχωριστά αγγίγματά του στη μπάλα -λίγα μεν αλλά όποτε χρειάζεται- δίχως να την κουβαλάει, να την ταλαιπωρεί και να καθυστερεί το παιχνίδι της ΑΕΚ, τα διαπιστώσαμε όλοι πολύ νωρίς.
Ο Τάνκοβιτς είναι ένας παίκτης που αρέσκεται να παίζει γρήγορα και αυτό επιχειρεί να κάνει με τους συμπαίκτες του. Είναι φορές που κάποιες επιλογές του οδηγούνται σε λάθη όχι επειδή εκείνος έχει ενεργήσει διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε, αλλά διότι η ταχύτατη σκέψη του δεν ακολουθείται από τους υπόλοιπους. Δεν είναι ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα βάλει την μπάλα κάτω και θα περάσει τρεις ή τέσσερις αντιπάλους, αν και τον έχουμε δει με ωραίες προσποιήσεις να ελίσσεται και να αποφεύγει. Είναι αυτός όμως με την πιο πληθωρική παρουσία στη μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ, βάσει χρόνου συμμετοχής. Κι ας εντάχθηκε τελευταίος σε αυτήν κι ας αδικείται ξεκάθαρα σε σχέση με συμπαίκτες του.
Η μανιώδης σε κάποιες στιγμές επιμονή του Μανόλο Χιμένεθ στην αμυντική τακτική και στην προσήλωση, είναι φορές που θολώνει και την κρίση του. Από τότε που ο Ισπανός κόουτς ανέλαβε την ΑΕΚ, ο Τάνκοβιτς έχει αγωνιστεί σε 9 παιχνίδια δίχως ποτέ να βγάλει 90λεπτο. Μάλιστα στα 6 από τα 9 έχει βρεθεί στο γήπεδο από 45 λεπτά και λιγότερο όταν παίκτες όπως ο Αλμπάνης, ο οποίος δεν έχει προσφέρει τίποτα φέτος στην ΑΕΚ πέραν μίας ασίστ, παίρνουν τελευταία (ίσως και σκανδαλωδώς) περισσότερες ευκαιρίες χωρίς καμία ουσία στο παιχνίδι τους.
Οι αριθμοί στην περίπτωση του Τάνκοβιτς λένε πολλά. Σε 23 επίσημα ματς μετράει ήδη 4 γκολ και 5 ασίστ παρόλο που είναι μόλις ένα το παιχνίδι στο οποίο έχει παίξει περισσότερα από 80 λεπτά! Σε περισσότερα από 500 επιπλέον λεπτά συμμετοχής, ο πολυδιαφημισμένος Μάρκο Λιβάγια που αξιώνει 1,4 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες αποδοχές, έχει μόλις ένα γκολ παραπάνω και καμία ασίστ, το απόλυτο μηδέν σε τελικές πάσες! Σημειωτέον δε ότι ο Τάνκοβιτς έχει υπογράψει συμβόλαιο 250 χιλιάδων ευρώ ετησίως.
Ας δούμε όμως τι κάνουν και οι υπόλοιποι μεσοεπιθετικοί της ομάδας. Ο Πέτρος Μάνταλος των 2 γκολ και 9 ασίστ σε 850 λεπτά επιπλέον χρόνου συμμετοχής, είναι εξαφανισμένος εδώ και καιρό καθώς μέτρα μόλις 2 τελικές πάσες και 0 γκολ στα τελευταία 15 επίσημα ματς της ομάδας! Ο εξαιρετικός Λιβάι Γκαρσία, περίπου στα ίδια λεπτά παιχνιδιού με τον Τάνκοβιτς, έχει τα ίδια γκολ και 3 ασίστ λιγότερες από τον Σουηδό, ενώ ο πιο δημιουργικός από τους κεντρικούς χαφ που η ομάδα διαθέτει, ο Ουκρανός Γεβγέν Σάχοβ, έχει συνολικά 3 γκολ και 1 ασίστ σε 800 λεπτά περισσότερης δράσης στα γήπεδα. Οι Μαχαίρας και Αλμπάνης έχουν μαζί 1.000 λεπτά συμμετοχής κι έχουν προσφέρει μόλις 1 γκολ και 1 ασίστ συνολικά.
Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διαχείριση του Μουαμέρ Τανκοβιτς δεν είναι η πρέπουσα. Σε μία περίοδο που ο Λιβάγια είναι εκτός ομάδας και πέραν του Γκαρσία ουδείς άλλος εκ των μεσοεπιθετικών πείθει ότι μπορεί να δώσει σε διάρκεια ουσία στο παιχνίδι της ΑΕΚ, ο Σουηδός διαισθάνεται ότι υπάρχει απέναντί του μία περίεργη αντιμετώπιση. Γίνεται πολύ εύκολα αλλαγή και φορτώνεται ευθύνες για λάθη που γίνονται και δεν του αναλογούν όπως αυτό στο παιχνίδι κυπέλλου με τον Απόλλωνα επειδή λέει δεν μάρκαρε τον Λαγό πριν σουτάρει εκτός περιοχής. Αλήθεια όμως, που ήταν οι δυο αμυντικοί χαφ σε αυτή τη φάση, οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται ακριβώς εκεί; Διότι στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, ο Τάνκοβιτς έπαιζε μπροστά από αυτούς και το γεγονός ότι είχε επιστρέψει τόσο κοντά στην περιοχή της ομάδας του για να συνδράμει, περισσότερο τον τιμά πάρα τον χρεώνει. Στο χώρο αυτό θα έπρεπε να είναι ο Σιμόες και ο Σάχοβ.
Θα είναι μεγάλο λάθος της ΑΕΚ να χάσει πνευματικά έναν καλό παίκτη, ο οποίος ξέρει πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο και έχει τα αγγίγματα για να κάνει τη διαφορά στα παιχνίδια. Το αν χάνεται η όχι μέσα σε αυτά ή αν δεν καταφέρει να γίνεται απόλυτα επιδραστικός, έχει να κάνει πρωτίστως με τη λειτουργία της ομάδας και όχι με τις απαιτήσεις που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και να μην συμβαδίζουν με τα χαρακτηριστικά του. Ο Μανόλο Χιμένεθ πρέπει να ψάξει και να βρει το πώς θα εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του Τάνκοβιτς, να τον αντιμετωπίσει με περισσότερη δικαιοσύνη και να κερδίσει τον ποδοσφαιριστή γιατί και ο ίδιος τον έχει απόλυτα ανάγκη.