Ολυμπιακός: Οι ίδιοι και οι ίδιοι κουράζονται και… κουράζουν
Η πρόκριση ήρθε, έστω και με μουτζουρωμένη την εικόνα του στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάει στους "32" του Europa League χωρίς μεταγγίσεις νέου αίματος. Και δεν εννοούμε αναγκαστικά μεταγραφές. Αν παίξουν αυτοί που πήρε το καλοκαίρι, μπορεί να μη χρειάζεται κιόλας.
Η συνέχεια θα έρθει για τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι δεν επρόκειτο ποτέ να χαριστεί στη Μαρσέιγ κι οι “ερυθρόλευκοι” θα συνεχίσουν στο Europa League, παρότι μουτζούρωσαν την εικόνα τους, γνωρίζοντας τη 2η ήττα τους από την Πόρτο σε αυτό τον όμιλο του Champions League. Θα βρεθούν, όπως και πέρσι, στους “32” του Europa League και ενδεχομένως απέναντί τους θα βρεθεί μια ομάδα του επιπέδου της Άρσεναλ, την οποία πέρσι πέταξαν έξω με μια επική εμφάνιση μέσα στο Λονδίνο, ενώ ο κορονοϊός άρχιζε την επέλασή του σε όλη την Ευρώπη.
Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με πέρσι, η πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση δεν ήταν ίδια, έστω κι αν ο απολογισμός τους στη φάση των ομίλων ήταν σχεδόν ίδια. Τρεις βαθμοί φέτος (μια νίκη επί της Μαρσέιγ), τέσσερις πέρσι (με τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στην τελευταία αγωνιστική και την πολύτιμη ισοπαλία απέναντι στην Τότεναμ). Μόνο που στην προηγούμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε βάλει 8 γκολ (ακόμη κι εναντίον της πρωταθλήτριας Μπάγερν είχε βάλει δυο) και φέτος περιορίστηκε μόλις σε δυο. Του Αχμέντ Χασάν και του Μαντί Καμαρά (αυτό που επί της ουσίας του έδωσε την πρόκριση σε σύγκριση με τους Γάλλους).
Κυρίως όμως πέρσι είχε προηγηθεί μια εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης (αήττητος) που τον σφυρηλάτησε, τον έδεσε σαν ομάδα και τον έφερε στο τέλος στους “16” του Europa League, όπου διεκδίκησε στα ίσια την πρόκριση απέναντι στη Γουλβς. Ο Ολυμπιακός έβγαζε φρεσκάδα, έπαιζε ποδόσφαιρο ποιότητας, παρότι του τύχαιναν μεγάλες αναποδιές από το ξεκίνημα της σεζόν. Ακόμη κι αν απέναντί του είχε πολύ καλύτερες ομάδες, ο Ολυμπιακός έπαιζε όσο μπορούσε, πάλευε με όλες τις δυνάμεις τους.
Φέτος, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Η τελική σούμα βγάζει μια πρόκριση με 3 βαθμούς, που κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων και βασικά χωρίς να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τα περσινά δεδομένα. Μάλλον ήταν χειρότερος. Το ότι πέρασε στο Europa League είναι περισσότερο ζήτημα συγκυριών, παρά των δικών του επιδόσεων μέσα στο γήπεδο. Να θυμίσω, βέβαια, ότι στο παρελθόν ο Ολυμπιακός έχει μείνει εκτός της δεύτερης φάσης του Champions League με 10 και με 9 βαθμούς, έχοντας μείνει.. μπουκάλα και με μοναδική παρηγοριά τις καλές εντυπώσεις.
Τώρα, έχοντας μια πρόκριση στα χέρια του, προλαβαίνει να ανασκουμπωθεί και να προετοιμαστεί για τα νοκ-άουτ παιχνίδια που γίνονται τον Φλεβάρη, αρκεί να πάρει πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχε σε αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία. Η Πόρτο εκτός των άλλων του ανέδειξε και τις αδυναμίες, καθώς τα 20χρονα μαμούνια που εμπιστεύτηκε ο Σέρζιο Κονσεϊσάο εξέθεσαν την αμυντική γραμμή των “ερυθρολεύκων”. Μην ξεχνάμε ότι στα δυο άκρα του Ολυμπιακού παίζουν οι 35+ Χοσέ Χολέμπας και Ραφίνια. Όσο καλοί κι αν είναι, κάποια στιγμή θα προδοθούν από την ηλικία τους. Ειδικά σε μια σεζόν που οι ευρωπαϊκοί αγώνες είναι συνεχόμενοι.
Ναι, η ηλικία δεν παίζει ρόλο για έναν ποδοσφαιριστή καλά γυμνασμένο και ποδοσφαιρικά ενεργό. Τον φθείρει ωστόσο, σε σχέση με τις αντοχές που θα ‘χε πριν από 5-6 χρόνια. Πρόσφατα, ο Ματιέ Βαλμπουενά δήλωνε ότι στον Ολυμπιακό παίζει την καλύτερη μπάλα της καριέρας του, θέλοντας να δείξει την όρεξη αλλά και την προσφορά που έχει στην “ερυθρόλευκη” ομάδα. Σωστά, μόνο που πιέζοντας τόσο πολύ τον εαυτό του δεν απέφυγε μια σοβαρή θλάση, η οποία τον έχει βγάλει νοκ-άουτ για αρκετό καιρό.
Απέναντι στους 20ετείς Ζοάο Μάριο και Ρομάριο Μπαρό, ο Χολέμπας τα βρήκε μπαστούνια από την αρχή του ματς. Και στα δυο γκολ είναι μέσα ο διεθνής μπακ. Στο πρώτο κάνει πέναλτι γιατί προτάσσει το χέρι του λες και ήθελε να… κόψει την κεφαλιά του Οτάβιο, στο δεύτερο χάνει την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, ενώ είναι επιφορτισμένος να κόψει την αντεπίθεση της Πόρτο. Κι ο Ραφίνια πέρασε ζόρια από την άλλη πλευρά, με τον 27χρονο Φελίπε Άντερσον. Ο Βραζιλιάνος έτρεχε πάνω-κάτω, έχανε μάχες, εκνευρίστηκε και στο τέλος εισέπραξε κίτρινη κάρτα με την οποία υπερέβη το επιτρεπόμενο όριο και δεν θα παίξει στον 1ο αγώνα των “32” του Europa League, από τον οποίο θα λείψει και ο (αποβληθείς με δυο κίτρινες) Ρούμπεν Σεμέδο.
Που είναι οι “νέοι”;
Προφανώς μια καλή ομάδα δεν αλλάζει, ούτε είπε κανείς στον Μαρτίνς να διαφοροποιήσει τη συνταγή που έχει δώσει στην ομάδα του και ταυτόχρονα και την εικόνα ενός συνόλου που ξέρει να παίρνει αυτό που ζητάει και το επιδιώξει με ποδοσφαιρικά ορθολογικό τρόπο. Από την άλλη όμως, κι ενώ σε σχέση με πέρσι υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις, η μετάγγιση νέου αίματος δεν έχει γίνει ακόμη στον οργανισμό της ομάδας. Φτάνουν οι δυο ακραίοι μπακ και ο Γιαν Εμβιλά, οι μοναδικοί από τις μεταγραφές που παίζουν από την αρχή, ώστε να κρατήσουν (μαζί με τον υπόλοιπο κορμό) φρέσκο και ακμαίο τον Ολυμπιακό; Όχι γιατί:
Πρώτον, η ομάδα δεν μπόρεσε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της σεζόν να κάνει σωστή προετοιμασία και δεύτερον γιατί με κορονοϊό και τραυματισμούς μαζί ο συνδυασμός είναι… διαλυτικός. Κάπως έτσι, η βοήθεια που έχουν προσφέρει ο Πέπε, ο Ρούμπεν Βινάγκρε, ο Μοχάμεντ Ντρέγκερ, ο Μπρούμα και ο Τιάγκο Σίλβα είναι από ελάχιστη μέχρι μηδαμινή.
Οι τραυματισμοί (είτε τους κουβαλούσαν είτε τους συνέβησαν στον Ολυμπιακό) δεν τους έχουν αφήσει να γίνουν τα εργαλεία που υπολόγιζε ο Μαρτίνς. Βάλτε επίσης ότι ο κορονοϊός σημάδεψε τον αναπληρωματικό (και φορμαρισμένο) σέντερ φορ Χασάν, ενώ μια θλάση έθεσε νοκ-άουτ τον παθιασμένο βιρτουόζο Βαλμπουενά και θα καταλάβετε εύκολα πως τα 20χρονα παιδιά της Πόρτο έβγαλαν τη γλώσσα στους “ερυθρόλευκους” που παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, με μικρές διαφοροποιήσεις.
Το να επιστρατεύεται ο τραυματίας Κώστας Φορτούνης για να βελτιωθεί η εικόνα ενός τραγικού 1ου ημιχρόνου ή να εμφανίζεται ως βασικός σε 2ο ευρωπαϊκό ματς ο Μάριος Βρουσάι δείχνει πόσο προβληματίζεται ο Μαρτίνς από τις διαμορφωμένες συνθήκες. Η πρόκριση, λοιπόν, ακόμη κι αν κρίθηκε στο γκολ που έβαλε ο Καμαρά στη Γαλλία, για να υπερκεράσει η ομάδα έστω και στη διαφορά τερμάτων τη Μαρσέιγ, είναι το μίνιμουμ που θα μπορούσε να πάρει.
Θα μπορούσε κάποιος να θυμίσει τα 3 σερί πέναλτι που υποδείχθηκαν μέσω VAR στους δυο αγώνες με Μαρσέιγ και Πόρτο ή το επιθετικό φάουλ που προηγήθηκε του γκολ της Σίτι στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, παρόλα αυτά η ουσία δεν θα άλλαζε. Ο Ολυμπιακός πάλι στο Europa League θα έπαιζε, αφού ήταν καλύτερος από τη Μαρσέιγ στις λεπτομέρειες και πολύ πιο κάτω από το επίπεδο Σίτι και Πόρτο.
Δεν είναι λύση (πάντα) οι μεταγραφές
Το πιο εύκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πάει κανείς στην πεπατημένη και να λέει “η ομάδα θέλει μεταγραφές”. Άλλωστε, είμαστε και στην αντίστοιχη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα. Δεν είναι η λύση αυτή, πάντα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να φορτωθεί με νέους παίκτες, αν δεν δει πρώτα αυτούς που πήρε το καλοκαίρι! Αν κάποιοι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν (λόγω τραυματισμών), προφανώς θα χρειαστεί να αντικατασταθούν. Το σίγουρο είναι ότι με οποιαδήποτε ομάδα κι αν κληρωθεί τη Δευτέρα, στους αγώνες του Φλεβάρη, ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι πολύ πιο φρέσκος, με δύναμη και αντοχές, που τουλάχιστον απέναντι στα νέα παιδιά της Πόρτο δεν είχε, σε καμιά περίπτωση.