OPINIONS

Ο ξενερωμένος Μέσι δεν έφυγε από την πίσω πόρτα

Μερικές σκέψεις για την παραμονή του Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα. Οι δυο ρήτρες και το απόλυτο αδιέξοδο, η λύση που τελικά δε δόθηκε στα δικαστήρια, ο τελειωμένος Μπαρτομέου, ο πληγωμένος και απογοητευμένος Αργεντίνος, που όμως θα συνεχίσει να είναι ο μεγάλος ηγέτης των "μπλαουγκράνα".

Ο ξενερωμένος Μέσι δεν έφυγε από την πίσω πόρτα
Ο Λέο Μέσι στο clásico του "Μπερναμπέου" (1/3/2020). AP

Τελικά δεν εξελίχθηκε σε σίριαλ, όπως προέβλεπαν τα περισσότερα σενάρια από τη στιγμή που το περίφημο burofax έφτασε στα γραφεία της Μπαρτσελόνα πριν δέκα μέρες, το απόγευμα της 25ης Αυγούστου. Ο Λιονέλ Μέσι, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες (4/9) στον Ρουμπέν Ουρία και το goal.com, ανακοίνωσε ότι θα μείνει στην Μπαρτσελόνα για μια ακόμα σεζόν, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, όταν και θα ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τους “μπλαουγκράνα”. Με βασικό επιχείρημα ότι ποτέ δε θα πήγαινε τον σύλλογο της καρδιάς του στα δικαστήρια, ο Αργεντίνος παρουσίασε τις σκέψεις του και τις αιτίες που τον οδήγησαν στο να θέλει να φύγει από τη Βαρκελώνη, αναζητώντας καινούργια αγωνιστικά κίνητρα για την καριέρα του.

Όλο αυτό το δεκαήμερο διαβάσαμε κυριολεκτικά τα πάντα, οι προσπάθειες αποκρυπτογράφησης των κινήσεων του Μέσι ήταν αναρίθμητες, το ίδιο και οι διαφορετικές ερμηνείες των τακτικών του ή της “στρατηγικής” του, στην προσπάθειά του – κυρίως – να θεωρηθεί ελεύθερος και να μπορέσει να διαπραγματευτεί, χωρίς άλλες υποχρεώσεις, με τους συλλόγους που ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του. Οι εξελίξεις και οι ανατροπές ήταν καθημερινές, με το όλο θέμα όμως, αντί να ξεκαθαρίζει στην πορεία, να γίνεται όλο και πιο μπερδεμένο. Οι δυο πλευρές, ο Μέσι από τη μια και ο Μπαρτομέου από την άλλη, έδειχναν ανυποχώρητες. Ο Αργεντίνος γιατί πλέον είχε ξενερώσει τελείως, ο πρόεδρος γιατί δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να “χρεωθεί” τη φυγή του παίκτη.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΡΗΤΡΕΣ

Αφίσα του Λέο Μέσι στη Βαρκελώνη. AP

Δυο ρήτρες πρωταγωνίστησαν σε αυτή την κόντρα, εκείνη του δικαιώματος της μονομερούς αποχώρησης του Λέο και η άλλη της αποδέσμευσής του από τον σύλλογο. Στην πρώτη το θέμα ήταν ημερολογιακό, στη δεύτερη υπήρχε άμεση εξάρτηση με την ερμηνεία που δινόταν στην πρώτη. Πολύ γρήγορα όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι το αδιέξοδο ήταν πλήρες, δεν υπήρχε η παραμικρή επαφή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα “στρατόπεδα” και όλα έδειχναν ότι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, η υπόθεση θα κατέληγε στα δικαστήρια. Με τον Μέσι να θεωρεί εαυτόν ελεύθερο και τον Μπάρτο να παραπέμπει συνεχώς στα 700 εκ. ευρώ της ρήτρας, δε φαινόταν πουθενά η παραμικρή χαραμάδα αισιοδοξίας, έστω για την ελάχιστη συνεννόηση.

Με το πέρασμα των ημερών, άρχισαν να διαρρέουν οι αμφιβολίες των “μνηστήρων” για την πολυπόθητη μεταγραφή, αφού κανείς από τους ενδιαφερόμενους συλλόγους δεν είχε την πρόθεση – ή τη δυνατότητα – να πληρώσει στην Μπαρτσελόνα, όχι τα 700 εκ., αλλά ούτε καν ένα ποσό που θα κυμαινόταν κάπου ανάμεσα στα 100 και τα 150 εκ. ευρώ. Οι αμφιβολίες έγιναν ακόμα μεγαλύτερες όταν η Liga έβγαλε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το συμβόλαιο του παίκτη ήταν κανονικά σε ισχύ, άρα και η ρήτρα των 700 εκ. ήταν προαπαιτούμενο για την όποια μετακίνησή του. Όλο αυτό το διάστημα ο Μέσι δεν είχε πει ούτε λέξη δημόσια και οι μόνες πληροφορίες που είχαμε σχετικά με τη στάση του, προέρχονταν αποκλειστικά από τους δικηγόρους του ή από το περιβάλλον του.

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ “ΕΔΕΙΧΝΕ” ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ο Μέσι στη διάρκεια του 2-8 με την Μπάγερν (14/8/2020). AP

Κάποια στιγμή και παρά τα άπειρα σενάρια που κυκλοφορούσαν, ένα πράγμα έγινε σαφές: λύση σε αυτό το μπέρδεμα θα μπορούσαν να δώσουν μόνο τα δικαστήρια. Τότε ήταν που ήρθε το ραντεβού του Χόρχε Μέσι, πατέρα και μάνατζερ του Λέο, με τον Μπαρτομέου. Εκεί μπορεί απλά οι δυο πλευρές να περιορίστηκαν στο να ενημερώσουν η μια την άλλη ότι δεν σκόπευαν να μετακινηθούν από τις αρχικές τους θέσεις, όμως το γεγονός ότι η συνάντηση διεξήχθη σε “εγκάρδια ατμόσφαιρα”, συν το ότι ο Χόρχε, μπαίνοντας στα γραφεία του συλλόγου, είπε στους δημοσιογράφους πως ο Λέο “δύσκολα θα συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα”, αντί να αποκλείσει κάθε πιθανότητα παραμονής του γιου του, άνοιξαν μια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Είναι σημαντικό το ότι πριν δοθεί στη δημοσιότητα η χθεσινή συνέντευξη του Λέο, δόθηκε πρώτα μια απάντηση στη Λίγκα από τον πατέρα του σχετικά με τη ρήτρα των 700 εκατομμυρίων. Η πλευρά του Μέσι ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι συνέχιζε να θεωρεί πως ο παίκτης ήταν ελεύθερος. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε επιτέλους η στιγμή για να τοποθετηθεί ο ίδιος ο σούπερ σταρ των “μπλαουγκράνα”. Στη διάρκεια της συνέντευξης, νομίζω ότι κυριαρχούν δυο συναισθήματα από την πλευρά του Αργεντίνου. Ο Μέσι είναι πληγωμένος και ξενερωμένος. Απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας στο αγωνιστικό επίπεδο και – πολύ περισσότερο – από τη γενικότερη παρουσία και διαχείριση της διοίκησης τα τελευταία χρόνια.

ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΡΩΜΕΝΟΣ

Αυτό θα ήταν το τελευταίο γκολ του Μέσι με την Μπαρτσελόνα, αν τελικά έφευγε (Μπάρσα - Νάπολι 3-1, 8/8/2020). AP

Πληγωμένος από το πώς αμφισβητήθηκε η αφοσίωση και η αγάπη του στο σύλλογο, από το πώς η πρόθεσή του να θέλει να αλλάξει ομάδα ερμηνεύθηκε αποκλειστικά και μόνο σε σχέση με την υποτιθέμενη επιθυμία του για περισσότερα χρήματα, από τα όσα έγραψαν πολλοί δημοσιογράφοι κριτικάροντας μονόπλευρα τη στάση του, αλλά και την “εξουσία” του μέσα στην ομάδα, από το γεγονός ότι σχεδόν όλοι τον παρουσίαζαν έτοιμο να σύρει την Μπάρτσελόνα στα δικαστήρια. Πληγωμένος τελικά, επειδή ελάχιστοι κατανόησαν την ανάγκη του να νιώσει χαρούμενος και ευτυχισμένος στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Στη συνέντευξη δεν κρύφτηκε, μίλησε ανοιχτά για όλα αυτά, εκεί όμως που φρόντισε να είναι ξεκάθαρος σε ποιον αναφέρεται, ήταν όταν ήρθε η ώρα του Μπαρτομέου και της διοίκησης.

Ο Μέσι είναι ξενερωμένος και αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το 2-8 από την Μπάγερν. Μετά τα όσα είπε στον Ρουμπέν Ουρία, ο πρόεδρος της Μπάρσα δεν πρέπει να νιώθει καθόλου καλά, αφού ήταν αυτός που βρέθηκε στο επίκεντρο του “κατηγορώ” του Αργεντίνου. Είναι τέτοιο το ξενέρωμα του Λέο, που έβγαλε ίσως την πιο εντυπωσιακή φράση που έχει πει στα χρονικά, αναφερόμενος στον σχεδιασμό του Μπάρτο: “Εδώ και καιρό δεν υπάρχει πρότζεκτ, δεν υπάρχει τίποτα, κάνουν μόνο ταχυδακτυλουργικά κόλπα και κλείνουν τρύπες ανάλογα με το τί θα κάτσει”. Μέσα σε μια πρόταση, περιγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο το διοικητικό χάλι των “μπλαουγκράνα” και η ανικανότητα του Μπάρτο και των ανθρώπων του.

Η ΦΑΝΕΛΑ ΔΕ “ΛΕΚΙΑΖΕΤΑΙ”

Καταλανοί αστυνομικοί απομακρύνουν διαδηλωτή από τον περιβάλλοντα χώρο του "Καμπ Νόου" (26/8/2020). AP

Η επίθεση στον πρόεδρο ήταν ολομέτωπη, αφού εκεί βρίσκεται – σύμφωνα με τον Λέο – η ρίζα του κακού. Πέρα όμως από τη διοκητική ανυπαρξία, ο Μέσι αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχε ο Μπαρτομέου από τον ίδιο στη διάρκεια της σεζόν, ότι είχε αποφασίσει να φύγει. Με άλλα λόγια, εκτός από ανίκανο, τον χαρακτήρισε και ψεύτη και αναξιόπιστο. Όχι ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί προκαλούν καμία ιδιαίτερη εντύπωση, αφού το ποιόν του Μπάρτο είναι πλέον γνωστό σε όλους, αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι τελείως διαφορετικό να τους λέει φόρα παρτίδα ο αρχηγός της ομάδας. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπαρτομέου γλύτωσε ακόμα μεγαλύτερο ξεφτιλισμό, ακριβώς λόγω της αγάπης του Μέσι στην Μπαρτσελόνα.

Ο Αργεντίνος συνειδητοποίησε ότι λύση θα βρισκόταν μόνο στα δικαστήρια, αλλά προτίμησε να δώσει τη δική του λύση. Δεν οδηγείς στο εδώλιο κάποιον που αγαπάς. Δε “λεκιάζεις” τη φανέλα που φόρεσες για είκοσι χρόνια μέσα σε μια δικαστική αίθουσα. Η αιώνια αφοσίωση στην Μπαρτσελόνα, για την οποία μίλησε ο Λέο, δεν κρίνεται τελικά γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο από δικηγόρους, ακόμα και αν η διοίκηση το αξίζει. Γιατί δεν το αξίζουν ούτε ο σύλλογος, ούτε οι φίλαθλοι. Και φυσικά, γιατί δεν το αξίζει ο ίδιος ο Μέσι. Θα ήταν η μεγαλύτερη “παραφωνία” στην ιστορία της Μπάρσα, το αντίο του μεγαλύτερου παίκτη της, να έχει συμβεί σε ένα άδειο γήπεδο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη, μετά από ένα ταπεινωτικό 2-8.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Λιονέλ Μέσι στη Λισαβόνα πριν το ματς με την Μπάγερν (13/8/2020). AP

Τελικά, μετά από δέκα εφιαλτικές μέρες για όλο τον οργανισμό της Μπαρτσελόνα, το τέλος δεν ήταν εκείνο που απεύχονταν οι περισσότεροι. Ο ίδιος ο Μέσι μπορεί να ακολούθησε ένα “δρόμο” με αρκετά ερωτηματικά, θέλοντας να αναζητήσει καινούργιο προορισμό, όμως όταν το δίλημμα έγινε μονόδρομος, τότε το πήρε ο ίδιος πάνω του, αφήνοντας έξω από την εξίσωση το βίαιο κόψιμο του “γόρδιου δεσμού”. Θα πουν πολλοί ότι αποφάσισε να μείνει, επειδή (συνειδητοποίησε ότι) δεν υπήρχε “αναίμακτος” τρόπος να μείνει ελεύθερος. Μπορεί και να έχουν δίκιο, μέχρι το σημείο όμως της τελικής επιλογής. Ακόμα και αν το δεχτώ αυτό, επιτρέψτε μου να πιστεύω τον Μέσι όταν λέει ότι δεν ήθελε να διεκδικήσει την “ελευθερία” του στα δικαστήρια.

Όσο για τον Μπαρτομέου, το γεγονός ότι ο Λέο θα συνεχίσει στην ομάδα, είναι μια νίκη, με την έννοια ότι οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα ήταν για τον ίδιο η μεγαλύτερη ήττα που θα μπορούσε να φανταστεί. Η μόνη καλή προοπτική για τον σύλλογο της Βαρκελώνης είναι ότι το αργότερο τον επόμενο Μάρτιο θα “εξαφανιστεί” από τα γραφεία του “Καμπ Νόου”, ίσως και νωρίτερα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εδώ και λίγες μέρες από τον Τζόρντι Φαρέ και δυο πλατφόρμες φιλάθλων-μελών και την οποία στηρίζει η πλειοψηφία σχεδόν της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Από εκεί και μετά, θα εξαρτηθεί από τη νέα διοίκηση αν θα καταφέρει να πείσει τον Μέσι να ανανεώσει και να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΝΟΥΣ

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Ο Μέσι παραμένει το απόλυτο είδωλο για τους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα κάθε ηλικίας. AP

Προς το παρόν ξέρουμε ότι αποφεύχθηκε η γενικευμένη “σύρραξη”, βέβαια από την 1η Ιανουαρίου του 2021, ο Λέο θα είναι ελεύθερος πλέον να διαπραγματευτεί το μέλλον του με όποια ομάδα θέλει και στην – καθόλου απίθανη – περίπτωση που τελικά αποχωρήσει, η Μπαρτσελόνα δε θα βάλει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό μέρος των φίλων της Μπάρσα, δείχνει προβληματισμένο (αν όχι μπερδεμένο), σχετικά με το τί θα έπρεπε να έχει γίνει τελικά, από τη στιγμή που ο Μέσι αποφάσισε ότι ήθελε να φύγει. Από τη μια η απώλεια του αρχηγού αλλά με κάποια – σημαντικά – χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν στην επόμενη μέρα, από την άλλη η παραμονή του Λέο για μια ακόμα σεζόν, με την ελπίδα μιας μελλοντικής ανανέωσης.

Η ζυγαριά εδώ είναι αρκετά βαριά, αλλά ευτυχώς δεν αναλογεί ούτε σε μένα, αλλά ούτε και σε εσάς η τελική “απόφαση”. Όσο και αν ο υπογράφων ή αρκετοί από τους αναγνώστες, έχουμε φιλικά αισθήματα προς την Μπαρτσελόνα, συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τον “σκληρό πυρήνα” των φιλάθλων της ομάδας, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται στη Βαρκελώνη και κατ’ επέκταση στην Καταλονία. Με την ευκαιρία, όλες αυτές τις μέρες, έχω διαβάσει εδώ στην Ελλάδα, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πραγματικά “σημεία και τέρατα” σχετικά με τον Μέσι, με την έννοια ότι ο κάθε πικραμένος – δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων – αναφέρεται στον Αργεντίνο με αχαρακτήριστες εκφράσεις.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ

Θα ήταν άδικο να είναι αυτό το τελευταίο ματς του Μέσι με την Μπαρτσελόνα (Μπάγερν - Μπάρσα 8-2, 14/8/2020). AP

Δεν είναι ότι μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός, απλά καλό και χρήσιμο θα ήταν, να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να εκφράσουν τη γνώμη τους – αφού τη θεωρούν τόσο σημαντική – από το να αραδιάζουν ένα σωρό μπινελίκια και προσβολές, νομίζοντας ότι νομιμοποιούνται να το κάνουν επειδή τάχα μου “υποστηρίζουν” την Μπαρτσελόνα. Κλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στον Μέσι και την επόμενη μέρα. Όσο πληγωμένος και ξενερωμένος και αν είναι ο Λέο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανταγωνιστικότητά του στον υπέρτατο βαθμό. Κάτι που σημαίνει, ότι όλοι μπορούν να είναι σίγουροι πως όταν ο “pulga” μπει στο γήπεδο, είτε σε προπόνηση, είτε σε αγώνα, θα είναι και πάλι ο γνωστός πρωταγωνιστής.

Ο Μέσι θα είναι ξανά ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα, για όσο καιρό θα αγωνίζεται με τη φανέλα της. Οι φιλοδοξίες του δεν πρόκειται να αλλάξουν, ούτε υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να τον δούμε αδιάφορο ή χωρίς όρεξη για να κατακτήσει τίτλους. Ο Αργεντίνος είναι γεννημένος νικητής και τίποτα δεν μπορεί να τον αποπροσανατολίσει από τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να προσθέτει τρόπαια στη συλλογή του και – πολύ σημαντικό – να νιώθει χαρούμενος παίζοντας ποδόσφαιρο. Αυτό το τελευταίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τον Κούμαν, αλλά και από τις μεταγραφές που θα γίνουν. Αν όμως μπορούν όλοι οι φίλοι της Μπάρσα να είναι ήσυχοι για κάτι, αυτό είναι η αφοσίωση του Μέσι στην ομάδα, παρά τα όσα συνέβησαν.

ΤΟ “ΑΝΤΙΟ” ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Τέτοιες στιγμές θέλει να ξαναζήσει ο Μέσι στην Μπαρτσελόνα. AP

Ο Λέο είναι προφανές ότι δεν (θα) έχει την παραμικρή επαφή ή σχέση με τον Μπαρτομέου. Πρέπει να καταλάβει ότι ο νυν πρόεδρος είναι ήδη παρελθόν κι ας κάθεται ακόμα στον προεδρικό θώκο. Ο ίδιος έτσι κι αλλιώς, ξεκαθάρισε ότι σε καμία στιγμή δεν ένιωσε μόνος. Χρειάστηκε όλες αυτές τις μέρες να ηρεμήσει, να ξεπεράσει το οδυνηρό 2-8 και στη συνέχεια, όταν θεώρησε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή, να απευθυνθεί στον κόσμο και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Και νομίζω ότι ήταν σαφής σε όλα όσα είπε. Το μεγάλο του πρόβλημα δεν είναι η Μπαρτσελόνα και σε καμία στιγμή δε μου έδωσε την αίσθηση ότι βάζει τον εαυτό του πάνω από τον σύλλογο. Από τη διοίκηση ναι, από τον σύλλογο όχι.

Κλείνοντας το κείμενο, πιστεύω ότι θα ήταν κρίμα για τον Μέσι να φύγει από την “πίσω πόρτα”. Ο μεγαλύτερος παίκτης που ανέδειξε ποτέ ο σύλλογος, ακόμα και αν αναχωρήσει το επόμενο καλοκαίρι για άλλες πολιτείες, αξίζει να το κάνει γνωρίζοντας την αποθέωση και την ευγνωμοσύνη των φιλάθλων μέσα σε ένα κατάμεστο “Καμπ Νόου”. Ο ίδιος φρόντισε να καθησυχάσει τον κόσμο, λέγοντας ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να δώσει χαρά και να αφιερώσει τίτλους, κυρίως σε όσους ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία. Η παραμονή του στην ομάδα είναι η καλύτερη είδηση τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Μπαρτσελόνα. Γιατί, όπως είπε και ο Κούμαν πριν λίγες μέρες, “ο Μέσι είναι η Μπαρτσελόνα και η Μπαρτσελόνα είναι ο Μέσι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ