Ο ΠΑΟΚ έκανε το μεγαλύτερο καλό στον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έμαθε από τα λάθη του. Δεν ήρθε το τέλος κι η καταστροφή, ούτε μπήκαν προπονητές σε διαφορετική πτήση για να επιστρέψουν σπίτια τους. Και αυτό το οφείλει στον ΠΑΟΚ.
Για τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια, το να χάσει ο Ολυμπιακός δύο σερί πρωταθλήματα ήταν… είδηση. Και το βασικότερο όλων δεν ήταν οι απώλειες, αλλά πώς θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα. Το μεγαλύτερο στοίχημα για τους ‘ερυθρόλευκους’ ήταν ακριβώς αυτό. Δύο απώλειες τίτλων συνιστούν καταστροφή για έναν οργανισμό που είχε μάθει στον… υπερβάλλοντα πρωταθλητισμό.
Ο Ολυμπιακός είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έμαθε από τα λάθη του. Δεν ήρθε το τέλος κι η καταστροφή, ούτε μπήκαν προπονητές σε διαφορετική πτήση για να επιστρέψουν σπίτια τους. Ο Ολυμπιακός λειτούργησε πολύ πιο σωστά ακόμα και από την περίοδο που έπαιρνε τα πρωταθλήματα. Πλέον, δεν υπήρχε η σιγουριά της ανωτερότητας, γιατί οι ‘ερυθρόλευκοι’ έβλεπαν ότι οι αντίπαλοι γίνονται καλύτεροι. Άρα έπρεπε να κάνουν το βήμα παραπάνω, να φτιάξουν ομάδα που θα νικήσει και τον πρωταθλητισμό των αντιπάλων.
Το να κρατάς έναν προπονητή που δεν παίρνει τίτλο είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα. Το έκανε ο Ολυμπιακός με την περίπτωση Πέδρο Μαρτίνς και μάλιστα σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ ήταν δυνατός, πήρε πρωτάθλημα αήττητος και ήταν επιβλητικός στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (κυρίως σε αυτήν της Τούμπας). Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν επιστράτευσε ούτε τον Χρήστο Κόντη ούτε τον Τάκη Λεμονή, λειτουργώντας υπό πίεση και εν βρασμώ. Πήρε μία βαθιά ανάσα και προχώρησε στη μεγάλη απόφαση: από τη στιγμή που ο Πορτογάλος προπονητής έδειχνε δουλειά και είχε τα στοιχεία για να ανεβάσει ξανά τον Ολυμπιακό στο θρόνο του πρωταθλητή, γιατί να φύγει;
Για έναν οργανισμό, όπως είναι ο Ολυμπιακός, που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, η πρώτη μεγάλη νίκη ήρθε εκ των έσω και από τους επικεφαλής. Ο Μαρτίνς πήρε πάνω του το ‘χτίσιμο’ του Ολυμπιακού, όχι με βάση την πίεση για την επιστροφή στους τίτλους, αλλά με στόχο να αποδώσουν οι παίκτες αυτό που μπορούν στο χορτάρι. Το να λες ότι είσαι καλός είναι εύκολο, το να πρέπει να το αποδείξεις είναι το δύσκολο.
Ο ΠΑΟΚ μπήκε εφέτος με τη φόρα του πρωταθλητή και το αήττητο πρωτάθλημα. Αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού. Έμοιαζαν περισσότερα από δύο τα χρόνια που είχε να πάρει πρωτάθλημα. Δούλεψε, όμως, πάνω σε αυτό. Πάνω στα ‘θέλω’ του προπονητή. Άφησε τον Μαρτίνς να κάνει τη δουλειά του με μοναδική απαίτηση αυτή να φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Ο Πορτογάλος ήταν τυχερός γιατί όλο αυτό δούλεψε από το καλοκαίρι, όταν οι Πειραιώτες έκαναν μίνι πρωταθλητισμό για να φτάσουν στους ομίλους του Champions League. Εκεί ήταν το πρώτο και μεγάλο δείγμα ότι κάτι καλό χτίζεται στο λιμάνι.
Η ώθηση που ήθελε ο Ολυμπιακός για να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ ήρθε το καλοκαίρι και πάνω σε αυτήν προχώρησε σε υψηλούς ρυθμούς, μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου. Το διπλό στην Τούμπα, στο μεγαλύτερο ματς που έδωσε έως τώρα, έδειξε ότι ο Ολυμπιακός έφτιαξε ομάδα, έχτισε χαρακτήρα και δημιούργησε νοοτροπία. Το δεύτερο διπλό στην Τούμπα, στη μετά-κορωνοϊό εποχή, ήταν απλά η πιστοποίηση του… άλλου επιπέδου. Δεν είναι μόνο ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε καλά, αλλά το πόσο καλύτερα έπαιζε από τους αντιπάλους και δη τον βασικό συνδιεκδικητή του τίτλου. Η ‘ψαλίδα’ άνοιξε μέσα σε μόλις έναν χρόνο, οι Πειραιώτες το έφεραν τούμπα και βρέθηκαν πάνω από τον ΠΑΟΚ και μάλιστα με διαφορά σε χρόνο-ρεκόρ.
Το μεγαλύτερο καλό που έκανε ο ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό είναι ότι πέρυσι του πήρε το πρωτάθλημα με εμφατικό τρόπο. Ούτε με αστερίσκους ούτε με άλλοθι ούτε με δικαίωμα στην όποια συζήτηση για αμφισβήτηση. Για πρώτη φορά, ο Ολυμπιακός στάθηκε μπροστά σε ένα εμπόδιο που έμοιαζε ανυπέρβλητο και δούλεψε όχι για να το γκρεμίσει, αλλά να το ξεπεράσει.
Το εφετινό πρωτάθλημα του Ολυμπιακού θα μείνει στην ιστορία έως το 45ο, αλλά η αξία του comeback είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πλέον, οι ‘ερυθρόλευκοι’ δεν έχουν μόνο το know-how για να παίρνουν τίτλους και να ‘χτίζουν’ δυναστείες, αλλά ξέρουν και πώς να επανέρχονται σε πρωταθληματική τροχιά, όταν οι αντίπαλοι είναι ανταγωνιστικοί. Και στο τέλος της φιέστας, αυτό είναι το σημαντικότερο κέρδος από τούτη τη χρονιά.