OPINIONS

Η λέξη που ψάχνει ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές του Γενάρη είναι ‘τώρα’

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε αγωνιστικά προβλήματα στο πρώτο μισό της σεζόν, αν και σε επίπεδο αποτελεσμάτων δεν είχε να ζηλέψει κάτι από την περσινή 'σούπερ' όμαδα. Δεδομένα οι περισσότερες από τις μεταγραφές του απέτυχαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στο χορτάρι. Αυτές που θα κάνει τον Γενάρη οφείλουν να συνοδεύονται από μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.

Η λέξη που ψάχνει ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές του Γενάρη είναι ‘τώρα’
Ο Ρούμπεν Βινάγκρε σε προσπάθεια του στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Βόλος 4-1, για την 11η αγωνιστική της Super League Interwetten | 05/12/2020 LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Αν και ακόμη υπάρχουν τρία παιχνίδια (Λαμία, το εξ αναβολής ντέρμπι με την ΑΕΚ και η ΑΕΛ) για να κλείσει και τυπικά το πρώτο μισό της σεζόν, το μέχρι στιγμής δείγμα του Ολυμπιακού είναι αρκούντως αντιπροσωπευτικό για τα όσα (δεν) είδαμε από τον Μαρτίνς και του παίκτες του μέχρι στιγμής. Η απόδοση με σκαμπανεβάσματα στην Super League Interwetten, μα κυρίως η τελική -κακή συνολικά- εικόνα από τα ματς των ομίλων του Champions League, σήκωσε μπόλικη κουβέντα. Πασπαλισμένη ως συνήθως με υπερβολές, απαξίωση, αναθέματα αλλά και κάποιες σωστές παρατηρήσεις – όπως άλλωστε είναι συνηθισμένος ο Ολυμπιακός.

Πριν προχωρήσουμε την κουβέντα, ας βάλουμε ρεαλιστικά κάποια πράγματα στην σωστή τους βάση:

  • Ο Ολυμπιακός δεν πέρασε στο Europa League ως τρίτος ολοκληρωτικά χάρη στον Γκουαρδιόλα και τη Σίτι. Πέρασε πρωτίστως χάρη στο γκολ του Καμαρά στη Μασσαλία, που στην ισοβαθμία με την Μαρσέιγ έδωσε το αβαντάζ στους Πειραιώτες. Ναι, ο Καταλανός τεχνικός τήρησε την υπόσχεση του για σεβασμό στις ομάδες και την διοργάνωση. Παρέταξε μια ενδεκάδα που 99 στις 100 φορές θα κέρδιζε τους Γάλλους σε αδιάφορο -για την Σίτι- ματς και… 101 φορές στις 100 σε παιχνίδι που θα είχε χειροπιαστό κίνητρο. Έπραξε επί της ουσίας αυτό που θα έκανε κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, τους παίκτες, τον προπονητή, τους οπαδούς της. Ο Ολυμπιακός έχει μείνει εκτός συνέχειας με 9 και 10 πόντους αρκετές φορές, πέρασε μια με 3 βαθμούς – γιατί υπήρχε ομάδα με χειρότερη εικόνα συνολικά από τον ίδιο. Όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι.
  • Μονίμως αναφέρεται ως συγκριτικό μέγεθος η περσινή ομάδα – ας δούμε το παράλογο του πράγματος: α) ο περσινός Ολυμπιακός ήταν ομάδα που δουλευόταν 2 χρόνια, β) καταντάει κουραστικό να γίνεται ακόμη κουβέντα για τους Ομάρ, Τσιμίκα και Γκιλιέρμε. Όλοι ευχαρίστησαν τους ‘ερυθρόλευκους’ για την προσπάθεια που έκαναν να τους κρατήσουν. Αστείο και να συζητάμε γιατί δεν γινόταν να μην πάει στη Λίβερπουλ ο Τσιμίκας, Ομάρ και Ελαμπντελαουί παραδέχθηκαν πως είχαν ‘τρελές’ οικονομικές προτάσεις που δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Και επειδή υπάρχει η απορία: όχι, ο Ολυμπιακός δεν άφησε το Νορβηγό που ζητούσε 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο και έδωσε 1,5 εκατ. στον Ραφίνια. Δεν έχασε τον παίκτη για 500.000 ευρώ. Ο Ομάρ πήρε κλειστό τριετές στην Γαλατά με 6 εκατ. ευρώ ‘νετ’. Άρα ο Ολυμπιακός έχασε τον Νορβηγό για… 4,5 εκατ. ευρώ.
  • Περιττό να θυμίσουμε πως ακόμη και ο περσινός σούπερ Ολυμπιακός, το πρώτο μισό της σεζόν αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Μήπως ξεχάσαμε πόσοι ζητούσαν το κεφάλι του προπονητή στην πιατέλα; Όλοι όσοι τον αποθέωναν μετά και έχουν πιάσει πάλι… δουλειά τώρα. Πού εντοπίζεται η διαφορά της περσινής σούπερ ομάδας με την φετινή “που δεν βλέπεται”; Με βάση τα αποτέλεσματα… πουθενά. Πέρσι τον Δεκέμβρη ο Ολυμπιακός τερμάτιζε τρίτος στον όμιλο του Champions League. Το ίδιο και φέτος. Πέρσι τον Δεκέμβρη ο Ολυμπιακός είχε μάχη σώμα με σώμα στην κορυφή του πρωταθλήματος. Το ίδιο και φέτος. Μια διαφορά υπάρχει και αυτή εντοπίζεται στο γεγονός πως η περσινή ομάδα είχε κάνει κανονικοτάτη προετοιμασία. Φέτος, ουσιαστικά δεν υπήρξε παρά ένα… δεκαήμερο για να μονταριστεί το σύνολο.

Όχι, δεν τα έκανε όλα σωστά

Δικαιολογίες σοβαρές, υπαρκτές, ρεαλιστικές, έχει ο Ολυμπιακός και μάλιστα κάμποσες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα έκανε όλα σωστά. Ναι, αντιμετώπισε καταστάσεις που δεν ήταν στο χέρι του (covid-19, παλινωδίες με τον τελικό Κυπέλλου κτλ.), ωστόσο υπήρξαν και πράγματα που μοιάζει να μην τα υπολόγισε όπως έπρεπε. Και βασικά αυτά που αφορούν το κομμάτι των μεταγραφών. Η απόκτηση των Ραφίνια και Χολέμπας δεν ήταν το πρόβλημα. Ομάρ και Τσιμίκα δεν μπορούσε άμεσα να βρει ο Ολυμπιακός, έτσι πήγε σε δύο παίκτες με παραστάσεις που δεν χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής.

Το πρόβλημα ήταν οι παίκτες που αποκτήθηκαν για να πάρουν σταδιακά θέση βασικού στα άκρα της άμυνας ή έστω να προσφέρουν πολύτιμες ανάσες στους ‘περπατημένους’. Και η ένσταση δεν αφορά την -όποια- αξία των Ντρέγκερ, Βινάγκρε. Αλλά το γεγονός πως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε κατάσταση να βοηθήσουν σύντομα την ομάδα. Αργή προσαρμογή και τραυματισμοί για τον Τυνήσιο, καθόλου προσαρμογή και πιο πολλοί τραυματισμοί για τον Πορτογάλο…

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Μπρούμα. Στα πολύ λίγα δείγματα γραφής του έδειξε πως διαθέτει το βασικό στοιχείο του ‘1 vs 1’ που λείπει στον απαιτούμενο βαθμό από τους υπόλοιπους εξτρέμ του Ολυμπιακού. Όμως έχει περάσει πιο πολύ ώρα στους φυσιοθεραπευτές παρά στο χορτάρι… Ανέτοιμοι έφτασαν στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη και οι Πέπε, Τιάγκο Σίλβα. Πολύ μικρό το δείγμα γραφής τους μέχρι στιγμής, δεν κατάφεραν να φανούν συνεπείς στο βαθμό που αναμενόταν όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής τους και την αποφόρτιση των υπόλοιπων χαφ.

Ο Γιαν Εμβιλά είναι μάλλον η μοναδική περίπτωση μεταγραφικής ενίσχυσης για την οποία μπορούν να νιώθουν άνετα στο Λιμάνι. Ο Γάλλος μέσος προσαρμόστηκε σχετικά γρήγορα, εμφανίστηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό από πλευράς φυσικής κατάστασης στο Αθλητικό Κέντρο και πρόσφερε σύντομα πολύτιμες υπηρεσίες στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό -και σίγουρα γνωρίζουν καλά οι ‘ερυθρόλευκοι’- το ποσοστό ανταπόδοσης των μεταγραφών, σε όρους ουσιαστικής βοήθειας στον αγωνιστικό χώρο, σίγουρα δεν ήταν το επιθυμητό.

Η βασική απαίτηση για τον Γενάρη

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να μείνει μέσα σε όλους τους στόχους του. Θα παίζει στην Ευρώπη και τον Φλεβάρη, ενώ διατηρεί βραχεία κεφαλή στην κορυφή του πρωταθλήματος. ‘Φοριέται’ πολύ ότι τα ματς που ακολουθούν με Λαμία, ΑΕΚ και ΑΕΛ είναι τα τελικά τεστ για κάποιους παίκτες. Και αν το ντέρμπι με τους ‘κιτρινόμαυρους’ μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο, είναι κριτήριο τα ματς με Λαμία και ΑΕΛ για το αν κάποιος παίκτης μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό; Διότι αν η μονάδα μέτρησης για την χρησιμότητα ενός παίκτη του ρόστερ είναι τα ματς με Λαμία και ΑΕΛ, κάτι δεν μεταφράζεται σωστά…

Το δεδομένο είναι πως με βάση όσα έδειξε στα σημαντικότερα παιχνίδια -ειδικά της Ευρώπης- στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ενίσχυση τον Γενάρη. Όχι, όσοι περιμένουν μεταγραφικό τσουνάμι μέσα στο χειμώνα θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Δεν πρόκειται να αλλάξει 5-6 παίκτες η ομάδα του Πειραιά. Συγκεκριμένες κινήσεις θα γίνουν ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν από κοινού προπονητής και διοίκηση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για 2-3 παίκτες θα πάει ο Ολυμπιακός. Αλλά και πάλι ο αριθμός δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Η ανάγκη των ‘ερυθρολεύκων’ στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο είναι μια και συγκεκριμένη: δεν αφορά ούτε το πόσοι, ούτε το ποιοι θα αποκτηθούν. Αλλά την προϋπόθεση να μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Τώρα. Χθες.

Δεν έχει την πολυτέλεια ο Ολυμπιακός να προσθέσει στο δυναμικό του παίκτες με ερωτηματικά που αφορούν την ετοιμότητα τους ή μια μακρά περίοδο προσαρμογής τους. Δεν έχει χώρο για άλλον Μορ ή Βινάγκρε. Όχι, εύκολο δεν είναι να βρει τις μονάδες που με το καλημέρα θα μπουν στην ενδεκάδα και θα δώσουν πράγματα. Είναι όμως και υποχρέωση του. Γιατί στο δεύτερο μισό της σεζόν περιθώρια για ελιγμούς και διορθώσεις δεν υπάρχουν. Και οι απαιτήσεις του ίδιου του οργανισμού από τον εαυτό του θα έχουν πλέον να κάνουν με το ‘τώρα’ και όχι το ‘αύριο’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ