X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Από το γέλιο του Βόβορα, στη ζοχάδα του Μπαρτζώκα

Η πρώτη κοινή βραδιά για Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα είχε ένα τρομερό "πράσινο" 2ο ημίχρονο στο Μιλάνο και μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη και την παραζάλη των "ερυθρολεύκων" μέσα στη Μόσχα από τα χτυπήματα της ΤΣΣΚΑ. Ο Γιώργος Βόβορας γελούσε ικανοποιημένος, ενώ ο ζοχαδιασμένος Γιώργος Μπαρτζώκας αποβαλλόταν από τους ρέφερι.

Ο Γιώργος Βόβορας και ο Γιώργος Μπαρτζώκας πριν από το πρώτο ματς των δυο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού φέτος στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε ένα εξαιρετικό 2ο ημίχρονο για να πετύχει μια σημαντική εκτός έδρας νίκη μέσα στο Μιλάνο. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ολυμπιακός ζαλιζόταν από τα χτυπήματα της ΤΣΣΚΑ έχοντας κηρύξει και ο ίδιος, πάντως, μια... παύση εργασιών σε ένα διάστημα 7 λεπτών, που άλλαξε ολότελα την εικόνα του ματς. Η πρώτη κοινή βραδιά των "αιωνίων" στη φετινή Ευρωλίγκα μοιράστηκε συναισθήματα και εντυπώσεις.

Θα ξεκινήσουμε, βέβαια, με το νικητή.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κατάφερε σε ένα ημίχρονο να ανασυνταχθεί, να μαζέψει όλες τις αδυναμίες που είχε εκδηλώσει στο 1ο μέρος (όχι, βέβαια, σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο με τη Βιλερμπάν) και να κάνει το σχεδόν τέλειο 2ο εικοσάλεπτο. Στην ανάπαυλα, ο Γιώργος Βόβορας μιλούσε για διόρθωση μικρών λεπτομερειών που επέτρεπαν στην ομάδα του να ανατρέψει το -12 από την Αρμάνι Μιλάνο, η οποία έδειχνε πολύ άνετη στο να κρατάει τη διψήφια διαφορά. Στην πραγματικότητα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του 2ου ημιχρόνου ήταν αψεγάδιαστος. Το λένε και τα χαρτιά του, οι αριθμοί του, δηλαδή καθώς:

  • Δέχθηκε 7 πόντους λιγότερους (35 έναντι 42) κι έτσι δεν... συμπληρώθηκε το όριο των 80 πόντων, που συνήθως τον καταδικάζει σε ήττες. Και δεν ήταν αποτέλεσμα μιας, ας πούμε διαβολεμένης, αστοχίας των Ιταλών, αλλά η δική του άμυνα που υπαγόρευσε αυτό το στατιστικό. Στο 1ο μέρος, οι γηπεδούχοι σούταραν σχεδόν ανενόχλητοι (14/24, δηλαδή 58.3%) μέσα από τη γραμμή, ενώ στην επανάληψη έφτυσαν "αίμα" με 9/22 (40.9%)
  • Η ρακέτα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ προστατεύτηκε πολύ καλύτερα. Δεν συζητάμε για τα ριμπάουντ, όπου το Μιλάνο είχε κυριαρχήσει στο 1ο μέρος με 20 έναντι 13, αλλά η αντιστροφή στο 2ο ήταν εντυπωσιακή υπέρ των "πρασίνων" (13-22)!
  • Ίσως το πιο χαρακτηριστικό στατιστικό απ' όλα να είναι άλλο και να υποδεικνύει ανάγλυφα πόσο άλλαξε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο 2ο μέρος. Στα πρώτα 20 λεπτά, οι Ιταλοί είχαν κάνει μόλις ένα λάθος. Εντάξει, είναι καλή ομάδα, όμως όχι σε αυτόν το βαθμό, ειδικά σε μια βραδιά που της έλειπε ο "εγκέφαλος" Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Κι όμως, για ένα ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν... ενοχλούσε, απλά έβλεπε τους γηπεδούχους να κατεβάζουν την μπάλα και να διαλέγουν τον τρόπο που θα έβαζαν το καλάθι. Όταν οι παίκτες του Βόβορα αποφάσισαν να παίξουν άμυνα, το φύλλο της στατιστικής έγραψε 6 λάθη για την αντίπαλη ομάδα

Ξεκινήσαμε από την άμυνα, γιατί εκεί... παίζεται όλο το έργο για τον φετινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Από την στιγμή που θα βρει ρυθμό στα μετόπισθεν, θα πιέσει τον αντίπαλό του, θα βάλει εκτός από το μυαλό και το κορμί των παικτών να εμποδίσει μια πάσα, ένα καλάθι, όλα θα κυλάνε καλύτερα. Προφανώς, εξαρτάται και από ποια ομάδα βρίσκει στον δρόμο του. Στη Γαλλία, ακόμη και να ήθελε να παίξει τέτοια άμυνα, με το εξωπραγματικό 17/24 της Βιλερμπάν δύσκολα θα μπορούσε να αντιδράσει και συνετρίβη, σχεδόν φυσιολογικά. Είχε προλάβει, ωστόσο, να δώσει ρυθμό και αέρα στους Γάλλους να σκοράρουν χωρίς πίεση στην αρχή και όταν βάζεις τον αντίπαλό σου σε ρυθμό, πρέπει να κάνεις υπερπροσπάθεια για να τον απορρυθμίσεις.

Η Αρμάνι δεν σούταρε τόσο καλά από μακριά (σε όλο τον αγώνα είχε 25%) και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ διάβασε πολύ καλά το παιχνίδι της, όταν αποφάσισε να πιέσει είτε τον Μάλκομ Ντιλέινι είτε τον Κέβιν Πάντερ, τους δυο κοντούς που κάνουν παιχνίδι για την ομάδα του Ετόρε Μεσίνα. Κάπως έτσι, έκοψε και τη δημιουργία στην ιταλική ομάδα, που στο 1ο μέρος είχε 9 ασίστ και στο 2ο μόλις 3.

Όλα αυτά έδωσαν στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τον αέρα της ομάδας που αντεπιτίθεται. Αργά, αλλά σταθερά. Η καλή άμυνα του έδωσε ισορροπία και στην επίθεση. Το μπάσκετ δεν... χωρίζεται. Ενιαίο είναι. Αν δεν παίξεις καλή άμυνα θα δυσκολευτείς και στην επίθεση. Ή, αν τα μπουρδουκλώσεις μπροστά, θα τα βρεις σκούρα πίσω (όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό). Μόνο με την άμυνα ή μόνο με την επίθεση δεν κερδίζεις.

Δεν ήταν κακός στο 1ο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 35 πόντους είχε σημειώσει, με υποφερτό ποσοστό (9/19, 47.3%) και καλό τρίποντο (3/7). Ήταν άψογος όμως στο εντυπωσιακό come-back του 2ου ημιχρόνου, όταν σημείωσε 50 πόντους, έχοντας ένα καταπληκτικό 12/17 διπ (70.5%). Παραμένοντας εύστοχος από μακριά (6/14, δηλαδή 42.8%), όχι μόνο έφτασε την Αρμάνι, αλλά την προσπέρασε τη στιγμή που χρειαζόταν, λίγο πριν τελειώσει το ματς και χωρίς να της δώσει περιθώρια να αντιδράσει. Στο τέλος, άλλωστε, δεν χρειάστηκε να παίξει καν άμυνα, αφού ο Ντιλέινι μπουρδουκλώθηκε μόνος του. Ήταν τόσο συγκεντρωμένος στο 2ο μέρος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ που έχασε μόλις μία βολή (8/9), ακόμη ένα αδύνατο σημείο του σε προηγούμενα παιχνίδια.

Ο Βόβορας, που έχει στενέψει το ροτέισον, στηρίχτηκε σε μια εξαιρετική τριάδα που συνέθεσαν ο άριστος Κώστας Μήτογλου (14π με 7/7) και οι δυο κομβικοί παίκτες του, Ιωάννης Παπαπέτρου και Νεμάνια Νέντοβιτς, που έβαλαν και τα μεγάλα σουτ στο τέλος. Αμφότεροι απέφυγαν τα εύκολα λάθη που συνήθως κάνουν στο τέλος, ενώ τέλεια ήταν επιλογή του Σέρβου να πασάρει στον Γιώργο Παπαγιάννη για το καλάθι με το οποίο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έριξε την Αρμάνι στο καναβάτσο.

Θα προσθέταμε σε αυτούς τους 3 τον Σέλβιν Μακ, που έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω στην μπάλα στο 2ο μέρος (μαζί με τον Λευτέρη Μποχωρίδη), αλλά και τον Άαρον Γουάιτ, που έγραψε σχεδόν αθόρυβα 9 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Η νίκη είναι πολύ σημαντική για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, γιατί του αναπτέρωσε το ηθικό, ειδικά μακριά από το ΟΑΚΑ. Στα τελευταία 3 εκτός έδρας παιχνίδια του είχε δεχθεί 95, 93 και 97 πόντους. Αν πήγαινε κάπως έτσι κι αυτό το παιχνίδι, η ψυχολογία θα έπεφτε στα τάρταρα. Τώρα είναι προφανώς πολύ ψηλότερα κι οι "πράσινοι" έχουν πλέον 3 σερί αγώνες στο γήπεδό τους (Ζαλγκίρις, Ρεάλ και Άλμπα) για να διορθώσουν και τη βαθμολογία τους. Αρκεί να σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους στα δεδομένα του 2ου ημιχρόνου στο "Φόρουμ" του Μιλάνου.

Ο Ολυμπιακός έπαθε βέρτιγκο 7 λεπτών

Αν υπήρχε ένα μαύρο κουτί για τις ήττες των ομάδων, στην περίπτωση του Ολυμπιακού θα ανακάλυπτε σίγουρα το απίθανο βέρτιγκο που έπαθαν οι "ερυθρόλευκοι", σχεδόν... χωρίς λόγο (φαινομενικά, τουλάχιστον) στη (και με 2-3 χιλιάδες κόσμο στις εξέδρες) "Μεγκασπορτ Αρένα" της Μόσχας.

Το χρονόμετρο έδειχνε 2:29 πριν από το τέλος της 1ης περιόδου, όταν ο Βασίλης Σπανούλης με ένα σουτ από την κορυφή είχε κάνει το 15-19. Η ΤΣΣΚΑ έψαχνε να βρει απαντήσεις στον αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού, που 'χε ξεκινήσει έχοντας στην πεντάδα του και Σπανούλη και Κώστα Σλούκα. Για πολλούς "αδόκιμο" σχήμα, επειδή αμυντικά είναι ευάλωτο, για τον Γιώργο Μπαρτζώκα όμως, μια ιδέα να έχει δημιουργία και εκτέλεση μαζί σε άριστο βαθμό. Άλλωστε, με αυτούς μέσα το σκορ πήγε 9-17, με τον Δημήτρη Ιτούδη να καλεί τάιμ-άουτ. Οι φλοξενούμενοι είχαν ξεκινήσει πολύ καλά το ματς.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κρατήσει πολύ το +8. Πρώτον, γιατί μειώθηκε μάλλον ανορθόδοξα με δυο σερί τρίποντα του Τόκο Σενγκέλια (ο Γεωργιανός είναι τα πάντα, όμως όχι και σουτέρ 3 πόντων, αν σκεφτούμε ότι μέχρι να αρχίσει ο αγώνας είχε 23% στα τρίποντα), δεύτερον γιατί ο Ιτούδης επιστράτευσε άρον-άρον και τον Μάικ Τζέιμς και τον Γουίλ Κλάιμπερν και τρίτον γιατί έβαλε το χεράκι του ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

Ξαφνικά, οι "ερυθρόλευκοι" άρχισαν να βιάζονται να τελειώσουν τις φάσεις. Ναι μεν, η ΤΣΣΚΑ ανέβαζε στροφές στην άμυνά της, πιέζοντας και σπρώχνοντας, πηγαίνοντας το ματς σε πολύ δυναμικό επίπεδο, ωστόσο ήταν οι ολυμπιακοί εκείνοι που τα θαλάσσωναν ακόμη και κάτω από το καλάθι, χάνοντας λέι-απ, φόλοου, ακόμη και χωρίς αντίπαλο. Μέχρι να ξανασκοράρει εντός παιδιάς με τον Σάσα Βεζένκοφ (5:20 πριν από τη λήξη της 2ης περιόδου), είχαν περάσει 7:09 λεπτά, με απολογισμό μόλις δυο πόντους από βολές (και μάλιστα με μια χαμένη, αφού ήταν φάουλ πάνω στο τρίποντο από τον Βεζένκοφ). Ο Ολυμπιακός έχασε 11 συνεχόμενες προσπάθειες για σουτ (9 δίποντα, 2 τρίποντα) κι η ΤΣΣΚΑ με ένα σερί 13-2 προηγήθηκε με 28-21. Οι φιλοξενούμενοι στα πρώτα έξι λεπτά είχαν 5/6 δίποντα 2/5 τρ και 1/1 βολή και στο εφτάλεπτο της παραζάλης τους, 0/9 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 2/3 βολές. Ο Οβίδιος φορούσε τις λευκές φανέλες του Ολυμπιακού...

Όταν οι Ρώσοι πέρασαν μπροστά, ένιωσαν πολύ καλύτερα και είδαν τον Ολυμπιακό σχεδόν να καταρρέει, νικώντας εν τέλει πολύ εύκολα. Ήταν τόσο μεγάλος ο εκνευρισμός των Πειραιωτών, που ο Μπαρτζώκας δεν κρατήθηκε, άρχισε να φωνάζει στους διαιτητές και στο τέλος αποβλήθηκε με δυο τεχνικές ποινές. Μπορεί να είχε δίκιο στη συγκεκριμένη φάση (ο Τζέιμς μάλλον κάνει φάουλ στον Βεζένκοφ), ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να επικαλεστεί τα σφυρίγματα των ρέφερι για την ήττα. Δεν το έκανε άλλωστε, αφού ο προπονητής του (και ο Νίκος Παππάς που τον αντικατέστησε όσο έλειπε από τον πάγκο) σχολίασε το πόσο στοίχισε στην ομάδα ο κορονοϊός, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Άαρον Χάρισον. Η έλλειψη προπονήσεων σημαίνει έλλειψη ρυθμού κυρίως από τους παίκτες που έλειπαν λόγω του ιού.

Η διαφορά φάνηκε όταν ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε το ροτέισον. Ο Βεζένκοφ και Οκτάβιους Έλις δεν είχαν την ενέργεια να κοντράρουν τους αντιπάλους, ο Λιβιό Ζαν Σαρλ έχανε τις δυνάμεις του στη διαδρομή του ματς και όλος μαζί ο Ολυμπιακός έκανε μια τραγική εμφάνιση, σημειώνοντας μόλις 44 πόντους σε 34 λεπτά.

Η πραγματικότητα του κορονοϊού είναι σκληρή. Οι παίκτες χάνουν προπονήσεις (το ίδιο κι οι υπόλοιποι, αν υπάρχουν πολλά κρούσματα) και μέχρι να βρουν ξανά πατήματα και ρυθμό είναι ένα πρόβλημα. Θυμηθείτε πώς έπαιζε ο Βεζένκοφ πριν να προσβληθεί από τον κορονοϊό και πώς εμφανίστηκε στη Μόσχα.

Από την άλλη, όταν δεν είσαι απόλυτα έτοιμος και κόντρα σε ομάδα από το πρώτο σκαλί, φαίνονται και περισσότερο οι αδυναμίες σου. Περνάνε τα ματς, οι αντίπαλοι διαβάζουν τον Ολυμπιακό. Πιέζουν πολύ τον Σλούκα, αφήνουν τον Σακίλ Μακίσικ ελεύθερο να σουτάρει (0/8 τρίποντα στα δυο τελευταία ματς) για να του κόψουν τη διείσδυση και τα λάθη είναι συνεχόμενα.

Κρίμα, γιατί σε πολλά σημεία του ματς ο Ολυμπιακός έβγαλε καταπληκτικές άμυνες, που πήγαν χαμένες γιατί τα έκανε... θάλασσα στην επίθεση. Είπαμε, όμως. Το μπάσκετ παίζεται και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, στο τέλος παθαίνεις βέρτιγκο. Ο Ολυμπιακός έβγαζε άμυνες, έκλεβε μπάλες και έχανε λέι-απ, έπαιρναν το ριμπάουντ οι Ρώσοι, έβγαζαν αιφνιδιασμό. Πήγαινε στράφι κι η προηγούμενη άμυνα.

Κάποιοι σημείωσαν ακόμη ότι ο Ολυμπιακός, με τους mobile center που έχει διαλέξει για φέτος, δυσκολεύεται απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης, που έχουν ξεκινήσει να εμπιστεύονται ξανά τους πάνω από 2.10 ψηλούς. Εν μέρει σωστό, αλλά όχι και απόλυτη αλήθεια. Η ΤΣΣΚΑ κυριάρχησε με τον δικό της... mobile center, τον Τζόελ Μπολομπόι. Όχι τόσο με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που μπήκε στην εξίσωση περισσότερο στο 2ο ημίχρονο.

Αυτό που ψάχνει ο Ολυμπιακός είναι η ανασύνταξή του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί το πρόγραμμα δεν μπορεί να περιμένει και είναι δύσκολο. Το εξ αναβολής ματς στη Βαρκελώνη την Τρίτη 8/12 συνιστά μια έκτακτη "διαβολοβδομάδα" πριν από την κανονική, καθώς ακολουθεί ακόμη ένα εκτός έδρας παιχνίδι (στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα) και μετά δυο σημαντικά ματς στο ΣΕΦ με Βαλένθια (16/12) και Ρεάλ (18/12).