Κίνα: Αναζητώντας τον ποδοσφαιρικό Γιάο Μινγκ
Ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για τους Χουλκ, Τζάκσον Μαρτίνες και Γκρατσιάνο Πελέ, έχουν προπονητές όπως ο Σκολάρι και ο Έρικσον, αγοράζουν την Μίλαν και μετοχές από την Σίτι και την Ίντερ, ενώ μαθαίνουν ποδόσφαιρο στα παιδιά τους προπονητές από τη Ρεάλ. Κάτι μεγάλο ετοιμάζουν οι Κινέζοι!
Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του αγώνα, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται στο Shaanxi Province Stadium στην πόλη του Xi'an, δημιουργώντας μια "θάλασσα" από κόκκινες σημαίες, κασκόλ και φανέλες. Για τη διατήρηση της τάξης έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα τουλάχιστον τριών σωμάτων ασφαλείας: της αστυνομίας, του στρατού και ενός ειδικού τμήματος για την καταπολέμηση εξεγέρσεων.
Μέσα στο γήπεδο 50.000 κόσμου τραγουδούν τον κινεζικό εθνικό ύμνο. Η εθνική ομάδα της Κίνας αντιμετωπίζει το Κατάρ σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, το οποίο πρέπει πάση θυσία να κερδίσει.
Έχει περάσει πάρα πολύ καιρός από την τελευταία φορά που ένα διεθνές ματς είχε τόσο μεγάλη σημασία για τους Κινέζους. Από την παρουσία της Κίνας στο Μουντιάλ του 2002, η κακή οργάνωση του κινεζικού ποδοσφαίρου και η διαφθορά έβαλαν στοπ σε οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη του αθλήματος.
Κάθε προκριματική φάση διεθνούς διοργάνωσης για την Κίνα, ήταν πιο αποτυχημένη από την προηγούμενη. Σιγά σιγά χάθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδόσφαιρο και το έστρεψε στο ΝΒΑ, όπου ο Γιάο Μινγκ των Ρόκετς, αποτελεί έναν πραγματικό σούπερ σταρ.
Παρόλα αυτά, το Κίνα-Κατάρ είναι sold out, αν και οι πιθανότητες της Κίνας για πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 16 χρόνια, είναι λίγες.
Ο Gao Hongbo, πρώην επιθετικός της κινεζικής Σούπερ Λιγκ, είναι προσωρινός προπονητής της ομάδας. Αυτή είναι η δεύτερη του θητεία στην εθνική. Η πρώτη ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2011. Τότε το κινεζικό ποδόσφαιρο ήταν στα χειρότερά του. Είχαν έρθει στην επιφάνεια σκάνδαλα με στημένα παιχνίδια που περιλάμβαναν άτομα από την κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (τρεις αντιπρόεδροι της συνελήφθησαν), διαιτητές, προπονητές και παίκτες.
Σε ένα από αυτά τα σκάνδαλα, ο Lu Jun, ο πιο διάσημος Κινέζος διαιτητής φυλακίστηκε, γιατί αποδείχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 115.000 ευρώ. Αποδείχθηκε, επίσης, στο δικαστήριο, ότι ο σύλλογος "Shanghai Shenhua" "επένδυσε" περίπου 900.000 ευρώ στο στήσιμο παιχνιδιών.
ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Τους τελευταίους 12 μήνες το κινεζικό ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό από ότι το είχε αφήσει ο Gao. Έγινε αναμόρφωση της κινεζικής Σούπερ Λιγκ, η οποία έχει εισχωρήσει για τα καλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες της ανήκουν πλέον σε μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Jack Ma, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και ο Wang Jianlin, ο πιο πλούσιος Κινέζος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο πλούσιοι άνθρωποι δεν είχαν λόγο να στήσουν ματς για να κερδίσουν μικροποσά συγκριτικά με τις περιουσίες τους. Αντιθέτως, ξόδεψαν άπειρα χρήματα για να αγοράσουν διεθνείς παίκτες, ενώ επένδυσαν και σε κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ.
Οι παίκτες που ήρθαν για να παίξουν ποδόσφαιρο στην Κίνα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που λέμε ότι πάνε να παίξουν ένα χρόνο εκεί μπάλα για να πάρουν τη σύνταξή τους, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Διαβάστε τα ονόματα ορισμένων παικτών που πήγαν στην Κίνα και θα καταλάβετε: Ο Τζάκσον Μαρτίνες άφησε την Ατλέτικο Μαδρίτης για την Guangzhou Evergrande, νικήτρια του ασιατικού Champions League, τμήμα της οποίας ανήκει στον Jack Ma. Το κόστος της μεταγραφής; 32.000.000 ευρώ. Οι Βραζιλιάνοι διεθνείς Άλεξ Τεϊσέιρα και Ραμίρες αγοράστηκαν από την Jiangsu έναντι 50.000.000 και 28.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Η μεταγραφή του Τεϊσέιρα έσπασε κάθε αντίστοιχο ρεκόρ στην Κίνα μέχρι σήμερα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Jiangsu έσπασε το συγκεκριμένο ρεκόρ μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Κάποιοι από τους πιο πλούσιους Κινέζους επιχειρηματίες αγόρασαν ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν έμειναν, όμως, εκεί. Επένδυσαν σε χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι επενδύσεις αυτές συμπαρέσυραν και την εθνική ομάδα. Δημιουργήθηκε ένα πενταετές πλάνο, στην ολοκλήρωση του οποίου η Κίνα ελπίζει να αποτελεί μια υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη. Βέβαια, οι προσδοκίες για επιτυχία ήρθαν πολύ νωρίς για την εθνική, η οποία δεν δείχνει ακόμα έτοιμη για κάτι τέτοιο.
"Κάθε μέρα πέφτουν όλο και περισσότερα χρήματα στην κινεζική λίγκα και νομίζω ότι αυτή είναι μια απόδειξη ότι έχουμε μια ισχυρή χώρα", λέει ο Gao, ο οποίος θεωρεί πως όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων που έχει δοθεί στο ποδόσφαιρο δεν έχει επενδυθεί με τον σωστό τρόπο.
"Έχω κάποιες προτάσεις να κάνω σχετικά με το πώς πρέπει να ξοδεύονται αυτά τα χρήματα", συμπληρώνει, "θα ήταν καλύτερο να επενδύονταν στα Πανεπιστήμια και την εκπαίδευση γενικότερα".
Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Στο παρελθόν, η ήττα και η αποτυχία ήταν κάτι αναμενόμενο για το κινεζικό ποδόσφαιρο. Μετά από τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν και με το προεδρικό ενδιαφέρον να έχει στραφεί στο ποδόσφαιρο, η λέξεις "ήττα" και "αποτυχία", δεν είναι πλέον αποδεκτές.
Πέρυσι, αρκετά πριν γίνουν οι πολυδάπανες μεταγραφές των Μαρτίνες, Τεϊσέρα, Ραμίρες και άλλων, εκδόθηκε ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο αρχικά δεν έκανε εντύπωση στη Δύση, αλλά ήταν αρκετά περίεργο για τα δεδομένα της Κίνας.
"Από τη στιγμή που ο σύντροφος Xi Jinping έγινε γενικός γραμματέας του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (CCP), τοποθέτησε την ποδοσφαιρική ανάπτυξη της χώρας μέσα στην ατζέντα με τα σημαντικότερους στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια", έλεγαν οι πρώτες γραμμές του εγγράφου.
Οι μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι πολλές και αφορούν διάφορους τομείς. Πρέπει να χτιστούν πολλά γήπεδα, να φτιαχτούν ακαδημίες σε όλη τη χώρα, να φύγει ο έλεγχος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από το κράτος, ενώ το ποδόσφαιρο οφείλει να αναδειχθεί σε θεσμό που "προωθεί τον πατριωτισμό και τη συλλογικότητα".
"Πρόκειται για τρομερή αλλαγή", λέει ο Rowan Simons, ο συγγραφέας του Bamboo Goalposts, ενός βιβλίου για την ιστορία του κινεζικού ποδοσφαίρου.
O Simons έζησε για 30 χρόνια στην Κίνα και έχει δει το κινέζικο ποδόσφαιρο από την εποχή της "πολιτισμικής επανάστασης" του Μάο, που σχεδόν κατέστρεψε το παιχνίδι (απαγορεύονταν συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων) μέχρι την, παραλίγο, ακμή του κινεζικού ποδοσφαίρου μετά τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2002, η οποία έληξε άδοξα με τη σύλληψη εκατοντάδων επαγγελματιών του ποδοσφαίρου, λόγω στημένων παιχνιδιών. Αν και ο Simons έχει ζήσει ακραία πράγματα σχετικά με το κινεζικό ποδόσφαιρο, ποτέ δεν έχει συναντήσει κάτι ανάλογο.
Τα πάντα σχετικά με το ποδόσφαιρο ελέγχονται από το κράτος,
πρόσθεσε. "Αποτελεί και επίσημα νόμο του κράτους".
Ήταν ευρέως γνωστό πως ο Xi Jinping είναι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου. Όταν ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα το 2013, δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει το άθλημα και πρότεινε ριζικές αλλαγές. Με το ποδόσφαιρο πλέον να διαθέτει κρατική "σφραγίδα", άρχισαν και οι επενδύσεις.
Κινέζικα εκατομμύρια άρχισαν να κινούνται με ταχείς ρυθμούς προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Σοσό, την Σλάβια Πράγας. Χρήματα που δεν δόθηκαν μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού, αλλά γιατί οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν business.
"Αν μελετήσεις τις οικονομικές συμφωνίες που έγιναν, θα δεις ότι δεν έχουν καμία οικονομική λογική", λέει ο Simons.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το China Media Capital, ένα κρατικό ΜΜΕ που έδωσε δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κινεζικής Σούπερ Λιγκ (1.2 δισεκατομμύρια, 20 φορές περισσότερα από την προηγούμενη συμφωνία), deal το οποίο δύσκολα θα μπορέσει να αποφέρει κέρδη.
Η διαφορά ανάμεσα στο πόσο αξίζει και στο πόσα λεφτά δόθηκαν έχει να κάνει καθαρά με πολιτικές σκοπιμότητες,
λέει ο Simons.
Πέρυσι, ο Xi ταξίδεψε μέχρι το Μάντσεστερ, όπου έβγαλε μια σέλφι με τον τότε πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και με τον Σέρχιο Αγκουέρο. Ήταν, επίσης, παρών όταν ο Sun Jihai, ο πρώτος Κινέζος στην ιστορία που σκόραρε σε αγώνα της Premier League, μπήκε στο Hall of Fame του εθνικού ποδοσφαιρικού μουσείου.
Έξι εβδομάδες αργότερα ανακοινώθηκε πως η City Football Group, ιδιοκτήτης της Σίτι, πούλησε 13% του μεριδίου της στην China Media Capital για 360.000.000 ευρώ.
Η επένδυση σε ευρωπαϊκούς συλλόγους δεν γίνεται με μόνο στόχο την απόσπαση μεριδίου της επιτυχίας ενός σπουδαίου ευρωπαϊκού συλλόγου, αλλά και για να μπορέσουν να φέρουν προπονητές και άλλους ποδοσφαιρικούς "ειδικούς" στην Κίνα. Για του λόγου το αληθές, μόλις ο Wang Hui, επιχειρηματίας, αγόρασε την ολλανδική ADO Den Haag, έφερε Ολλανδούς προπονητές στην Κίνα και συγκεκριμένα σε ένα σχολείο στο Πεκίνο, το οποίο τυχαίνει να είναι το σχολείο που φοίτησε ο Xi.
Κινέζικα χρήματα μπήκαν και στις τσέπες της FIFA. Μία από τις πρώτες κινήσεις του Ινφαντίνο, του νέου προέδρου της FIFA, ήταν να γίνει η κινεζική Wanda Group, την οποία έχει ο Wang Jianlin, ιδιοκτήτης του 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης, νούμερο ένα χορηγός των τελικών των επόμενων τεσσάρων(!) Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Η αναμόρφωση του ποδοσφαίρου αποτελεί εξαίρεση για τον γενικό γραμματέα Xi, ο οποίος δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας. Σκληραίνει μάλιστα τη στάση του απέναντι στα ΜΜΕ, τα οποία θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο συμμορφωμένα με την κομματική γραμμή.
"Υπάρχει μια τάση ακόμα περισσότερης συγκέντρωσης εξουσίας στο κράτος σε όλους τους τομείς", λέει ο Simmons. "Μέσα σε όλη αυτή την απολυταρχία, το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι αντιμετωπίζεται δημοκρατικά".
Για την εθνική ομάδα της Κίνας, το ματς κόντρα στο Κατάρ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Οι ιδέες για αναμόρφωση του ποδοσφαίρου, ήρθαν πολύ αργά για να μπορέσουν να επηρεάσουν την τακτική της ομάδας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Ωστόσο, η πρόκριση στη διοργάνωση θα βάλει τις κατάλληλες βάσεις για τη συνέχεια της όποιας αναμόρφωσης.
Στο πρώτο ημίχρονο υπάρχει πολλή ένταση και αρκετά λάθη. Το Κατάρ έχει ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση, αλλά δεν παρατάει το παιχνίδι. Το πρώτο ημίχρονο λήγει 0-0. Η Κίνα έχει ένα δοκάρι και ο τερματοφύλακας του Κατάρ κάνει δύο σπουδαίες επεμβάσεις πριν ο Huang Bowen της Guangzhou Evergrande στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Στο γκολ, επικρατεί πανικός. Παρόλα αυτά, υπάρχει αγωνία μέχρι το 88' όπου ο Wu Lei πετυχαίνει το δεύτερο γκολ των Κινέζων. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της ημέρας ήταν με το πλευρό της Κίνας. Η Αυστραλία κέρδισε 5-1 την Ιορδανία και οι Φιλιππίνες 3-2 την Βόρειο Κορέα. Η πρόκριση της Κίνας στην επόμενη φάση είναι γεγονός και οι δημοσιογράφοι υποδέχονται τον Gao με standing ovation.
"Είμαι ακόμα ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Κίνας", είπε, όταν τον ρώτησαν αν θα παραμείνει στην ίδια θέση και στην επόμενη φάση. Ακολουθεί νέο standing ovation. "Αν προκριθούμε, καλό είναι το προπονητικό τιμ να μείνει σταθερό".
"Η Κίνα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η κινεζική κυβέρνηση δίνει όλο και μεγαλύτερη προσοχή στο ποδόσφαιρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε 2-3 χρόνια θα είμαστε πολύ δυνατοί".
Φεύγει από το Shaanxi Province Stadium γνωρίζοντας πως έκανε ότι του ζητήθηκε, αλλά χωρίς να ξέρει αν αυτό είναι αρκετό για να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας. Τρεις μέρες αργότερα, έρχεται η επίσημη απόφαση της ποδοσφαιρική ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία ο Gao παραμένει στον πάγκο της ομάδας.
Στα δύο πρώτα του παιχνίδια μετά την ανανέωση του συμβολαίου του η Κίνα χάνει 1-0 από το Καζακστάν και κερδίζει 4-2 το Τρινιδάδ. " Είμαι πολύ απογοητευμένος με το αποτέλεσμα", λέει μετά την ήττα. "Οι προπονητές είμαστε υπεύθυνοι για την ήττα".
Το Guangzhou είναι μια τεράστια πόλη με 13.000.000 πληθυσμό, 2 1/2 ώρες με το αεροπλάνο νότια του Xi'an. Αν το Xi'an συμβολίζει το αυτοκρατορικό παρελθόν της Κίνας, το Guangzhou συμβολίζει το μέλλον της: Ο ήλιος φαίνεται θολός μέσα από την μόλυνση του περιβάλλοντος και την υγρασία. Παντού στην πόλη υπάρχουν ουρανοξύστες, γεμάτοι με λέξεις με neon στα αγγλικά και στα κινέζικα.
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΤΕΜΡΠΙ
Σε λίγα λεπτά ξεκινάει ένα από τα σημαντικότερα ματς της κινεζικής Σούπερ Λιγκ: το ντέρμπι του Guangzhou. Guangzhou Evergrande εναντίον Guangzhou R&F. Ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν δώσει άπειρα λεφτά για σπουδαίες μεταγραφές.
Στο γήπεδο βρίσκονται περίπου 40.000 φίλαθλοι που κάνουν ήδη πολύ φασαρία. Από παντού κρέμονται σημαίες και πανό που γράφουν "περισσότερο από μια ομάδα", "πιστεύουμε στο όνειρο" και άλλα συνθήματα.
Το 2014 ο ιδρυτής του "Alibaba", Jack Ma, αγόρασε το 50% της Evergrande για περίπου 180.000.000 ευρώ. Είχε ήδη αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλητές Ασίας και έπαιξε κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων της FIFA.
Από το 2010 που ο σύλλογος αποκτήθηκε από το Evergrande Real Estate Group του Xu Jiayin, έχει ξοδέψει ήδη 90.000.000 ευρώ σε μεταγραφές πριν την μεταγραφική περίοδο του περασμένου χειμώνα.
Τώρα, δεκάδες εκατομμύρια ταλέντου βρίσκονται στο γήπεδο. Ο Τζάκσον Μαρτίνες, ο Παουλίνιο, ενώ προπονητής σε μια από τις δύο ομάδες είναι ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Βραζιλία, Φελίπε Σκολάρι.
"Οι δυτικοί δεν έχουν ακριβώς καταλάβει τι έχει συμβεί. Η ανάπτυξη του πρωταθλήματος ξεκίνησε πριν τον Xi. Απλώς, τώρα κλιμακώνεται", λέει ο Mads Davidson, Δανός σκάουτ και προπονητής που άρχισε την καριέρα του στην Κίνα με τον Σβεν Γκόραν Έρικσαον στην Guangzhou R&F πριν πάει στην Shanghai SIPG FC. Ήταν φανερό για εκείνον πως τα χρήματα και η όρεξη των Κινέζων ήταν αρκετά για να έρθουν σπουδαίο ονόματα στη χώρα.
"Χωρίζω τους παίκτες με βάση τα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Στο πρώτο ράφι βρίσκονται οι καλύτεροι των καλύτερων, οι Μέσι και οι Ρονάλντο. Αυτούς δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε. Από το δεύτερο ράφι μας έχουν προταθεί 11 παίκτες από σπουδαίες ομάδες. Μπορούμε να πάρουμε παίκτες από την Premier League και τους καλύτερους από τη λατινική Αμερική. Η Κίνα μπορεί πλέον να συναγωνιστεί τους πάντες".
Η Guangzhou Evergrande δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν και ο Σκολάρι δεν είναι στα καλύτερά του. Στέκεται στα όρια της γραμμής του πλαγίου και φωνάζει στους παίκτες, ενώ ένας Κινέζος μεταφράζει τα λόγια του με έναν πιο ήπιο τρόπο. Ένα ζεστό βράδυ Παρασκευής, ο Μαρτίνες δείχνει μια κλάση πάνω από τους υπόλοιπους. Ο Παουλίνιο ανοίγει το σκορ και ο Μαρτίνες κάνει το 2-0, επαναφέροντας την ομάδα του Σκολάρι στις νίκες.
Είμαι εντυπωσιασμένος. Δεν πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που είναι εύκολο όπως νομίζουν οι περισσότεροι,
λέει ο Μαρτίνες. Στην Ευρώπη ξεκίνησε από την Πόρτο και στη συνέχεια πήγε στην Ατλέτικο Μαδρίτης: "Δεν μπορείς να συγκρίνεις το σύλλογο με την Ατλέτικο, αλλά η ομάδα προσπαθεί πάντα να κάνει το καλύτερο δυνατό".
Όλοι σχετίζουν την μεταγραφή του Μαρτίνες στην Κίνα με τα χρήματα, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει πολλά παίζοντας στο Μεξικό και την Κολομβία, ώστε να μην τεθεί ποτέ οικονομικό θέμα για την οικογένειά του. "Η μητέρα μου και οι δύο αδερφές μου μπορούν να έχουν μια καλή ζωή. Δεν γίνονται τα πάντα για το χρήμα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να σε δελεάσουν", λέει ενώ ο γιος του στέκεται δίπλα του φορώντας ένα κόκκινο κασκόλ της Guangzhou Evergrande.
Ωστόσο ο Μαρτίνες παραδέχεται πως η Κίνα δεν έχει φτάσει ακόμα σε επίπεδο που να προσελκύει παίκτες στην καλύτερη τους ηλικία, ακόμα και αν τους προσφέρονται πολλά λεφτά. "Είμαι σχεδόν 30 χρονών. Αν ήμουν 25-26 δεν θα σκεφτόμουν να έρθω εδώ, αλλά τα πράγματα στην Ατλέτικο δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενα".
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Guangzhou Evergrande αποκλείεται από το ασιατικό Champions League από τη φάση των ομίλων, καταστροφική εξέλιξη για την ομάδα που θέλει να συμμετέχει σε διοργανώσεις όπως το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων της FIFA.
Αυτό που λείπει από την ομάδα είναι ένας σούπερ σταρ. Όπως, όμως, τονίζει ο Davidson, με βάση τη στατιστική είναι θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνιση του ένας Κινέζος σταρ.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΙΑΟ ΜΙΝΓΚ
"Με πληθυσμό 1.400.000.000 είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσεις και μερικούς κορυφαίους παίκτες. Αυτό που λείπει από το κινεζικό ποδόσφαιρο είναι ένας Γιάο Μινγκ. Αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα στην Κίνα, είναι ο πρώτος Κινέζος σταρ του ΝΒΑ. Είναι αυτός που άλλαξε το παιχνίδι. Χρειαζόμαστε έναν ποδοσφαιρικό Γιάο Μινγκ".
Τέσσερις ώρες με το αμάξι βόρεια του Guangzhou, βρίσκεται η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ακαδημία της χώρας και αυτό που κάνει είναι να αναζητά το μεγάλο ταλέντου του κινεζικού ποδοσφαίρου. Τον Γιάο Μινγκ του ποδοσφαίρου.
Το Evergrande Football School κτίστηκε 110 χιλιόμετρα από την πόλη, ψηλά στους λόφους και μακριά από το νέφος. Μόλις 3.000 μαθητές φοιτούν σε ένα σχολείο, για το οποίο δόθηκαν 166.000.000 ευρώ για να φτιαχτεί. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, μοιάζει με το Χόγκουαρτς του "Χάρι Πότερ", μόνο που διαθέτει 50 ποδοσφαιρικά γήπεδα και 130 ομάδες διαφορετικής δυναμικότητας. Στην είσοδο υπάρχει ένα αντίγραφο 3 μέτρων του τροπαίου που δίνεται στους νικητές του Μουντιάλ.
"Δεν παίρνουμε λεφτά από την κυβέρνηση", λέει με στόμφο ο Deng Sheng, ο διευθυντής του σχολείου. " Δεν το κάνουμε για το κέρδος". Στο σχολείο υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Wi-F, γυμναστήρια και ένα μίνι-μάρκετ, "χωρίς Coca Cola και junk food", ξεκαθαρίζει ο Sheng. Στην ερώτηση για το ποιος είναι ο στόχος του σχολείου απαντά: "Η αναζωογόνηση του κινέζικου ποδοσφαίρου και η ανάδειξη ποδοσφαιρικών αστεριών".
Επικρατεί ησυχία στους διαδρόμους και στις τάξεις του σχολείου, ενώ αφίσες διάσημων παικτών είναι κολλημένες στους τοίχους. Σε κάθε δωμάτιο μένουν τέσσερα παιδιά και σε κάθε κρεβάτι βρίσκονται επικαλαμίδες με το σήμα της ομάδας που κάθε παιδί υποστηρίζει: Μίλαν, Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα.
Στο σχολείο διεξάγεται ένα τουρνουά U-15 μεταξύ ασιατικών ακαδημιών ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Evergrande αντιμετωπίζει μια ομάδα από την Ιαπωνία. Στο γήπεδο που διεξάγεται ο αγώνας βρίσκεται ένας πελώριος ηλεκτρονικός πίνακας που δεν θα έμοιαζε παράταιρος μόνο σε ολυμπιακό στάδιο.
"Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε το κινεζικό ποδόσφαιρο, το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο", λέει ο Liu Jiangnan, διευθυντής του σχολείου, ενώ παρακολουθεί το παιχνίδι.
Δεν υπάρχουν υποδομές στη χώρα. Αυτό το σχολείο έχει στόχο να δημιουργήσει τέλειους παίκτες.
Για τον Liu η εισροή χρημάτων στο σχολείο είναι κάτι θετικό. Πιστεύει πως θα βοηθήσουν στην τεχνική βελτίωση των παικτών και πως θα δώσουν μια αίγλη στο σχολείο, η οποία θα κρατήσει τους μαθητές ακόμα πιο συγκεντρωμένους.
"Στην Κίνα είναι διάσημο το πινγκ-πονγκ και το μπάσκετ, αλλά αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ. Ίσως σε 8-10 χρόνια αυτά τα παιδιά παίζουν στην εθνική μας ομάδα. Αυτό είναι το όνειρό μου".
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ;
Έχουν μπει οι βάσεις για να βγουν σπουδαίοι αθλητές από αυτό το σχολείο. Ο προπονητής της ομάδας του Evegrande φωνάζει στους παίκτες στα ισπανικά και κάποιος μεταφράζει τις οδηγίες στους παίκτες. Την "απόδοση" του προπονητή ελέγχει από την εξέδρα ο Fernando Sanchez Cipitria, ο διευθυντής του προγράμματος του Εvergrande, ο οποίος έχει πάρει "απόσπαση" από τις ακαδημίες της Ρεάλ με 8αετές συμβόλαιο.
Ο Fernando ήταν μέλος της σπουδαίας Ντεμπορτίβο που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ισπανία το 2000. "Είχαμε πετύχει κάτι σαν τη σημερινή Λέστερ", λέει γελώντας. Τώρα, βρίσκεται στο Εvergrande μαζί με άλλους 25 προπονητές από την Ρεάλ Μαδρίτης.
"Η Ρεάλ συμμετέχει σε αυτό το project από την μία πλευρά για το οικονομικό όφελος και από την άλλη για να διατηρεί επαφή με την αγορά της Ασίας", λέει ο Fernando.
Η Κίνα είναι το μέλλον και σύντομα θα αναδείξει πολλούς σπουδαίους παίκτες .
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την επαφή με την Ασία από πολύ νωρίς".
Ο στόχος του Fernando είναι Κινέζοι παίκτες να μεταγραφούν στην Ευρώπη και να δείξουν τις ικανότητές τους σε top επίπεδο. Μόνο τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα στρέψει το βλέμμα του στην Κίνα. Ίσως όταν τελικά βρεθεί ο ποδοσφαιρικός Γιάο Μινγκ.
"Αυτό θέλουν οι ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά δεν το έχουν", λέει δείχνοντας το τεράστιο συγκρότημα με τα γήπεδα.
Το παιχνίδι τελειώνει 1-1. "Όσον αφορά το τεχνικό και το σωματικό επίπεδο οι αθλητές είναι πολύ καλοί", λέει ο Fernando. "Αλλά ο τρόπος που σκέφτονται εδώ σχετικά με το ποδόσφαιρο ανήκει στο παρελθόν. Εμείς προσπαθούμε να τους διδάξουμε να σκέφτονται διαφορετικά".
Ο τελικός του τουρνουά U-15 πηγαίνει στα πέναλτι. Όλα τα παιδιά στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα με τέτοιο τρόπο που θα ντρέπονταν οι παίκτες της εθνικής Αγγλίας. Στο τέλος κάποιος αστοχεί και το παιχνίδι λήγει.
Αυτό το χαμένο πέναλτι ήταν το μοναδικό ποδοσφαιρικό "λάθος" που έκανε η Κίνα όσο βρισκόμουν εκεί (σσ. ο δημοσιογράφος του Bleacher). Έφυγα και τα χρήματα συνέχισαν να ρέουν άφθονα στο ποδόσφαιρο.
Τον Ιούνιο, το Suning Holdings Group (η ίδια εταιρεία που έκανε τiς μεταγραφές ρεκόρ της Jiangsu στην αρχή της σεζόν) αγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο της Ίντερ και όταν ξεκίνησε η κινεζική μεταγραφική περίοδος, το ασιατικό ρεκόρ μεταγραφής δεν κράτησε πολύ.
Η Shanghai SIPG, ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον, έδωσε 56.000.000 στη Ζενίτ για να κάνει δικό της τον Χουλκ. Ακολούθησαν τα 16.000.000 ευρώ που δόθηκαν από την Shandong Luneng για να φέρουν τον Γκρατσιάνο Πελέ από το Σαουθάμπτον στην Κίνα. Ο Πελέ θα πληρώνεται με 312.000 ευρώ το μήνα, ποσό που τον καθιστά τον 6ο πιο καλοπληρωμένο παίκτη αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.
Τον Ιούλιο, ο Μπελρουσκόνι ανακοίνωσε πως πούλησε την Μίλαν σε Κινέζους για 400.000.000 ευρώ.
Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή...
Σε ένα από τα γήπεδα του ποδοσφαιρικού σχολείου του Evergrande, οι Ιάπωνες πανηγυρίζουν ενώ οι Κινέζοι γυρνούν στον πάγκο της ομάδα τους λυπημένοι. Η Ιαπωνία εδώ και χρόνια αποτελεί την καλύτερη ομάδα της Ασίας, με το καλύτερο πρωτάθλημα, τις καλύτερες ακαδημίες και με πολλούς παίκτες που έχουν κάνει σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη. Τώρα έχουν ένα πραγματικό αντίπαλο του οποίου νιώθουν πλέον καυτή την ανάσα στην πλάτη τους.
"Τα παιδιά έχασαν αυτή τη φορά", λέει ο Fernado καθώς η ομάδα παίρνει τα μετάλλια της και το "We Are The Champions" ακούγεται από τα ηχεία του γηπέδου για τους νικητές, "η ώρα της Κίνας, όμως, πλησιάζει".
Πηγή: Bleacherreport