X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου: το χρονικό μιας άθλιας προεδρίας

Μια σύντομη ανασκόπηση της θητείας του Μπαρτομέου στην προεδρία της Μπαρτσελόνα. Η FIFA, το Espai Barca, το Barcagate, οι προπονητές, οι μεταγραφές, ο Νεϊμάρ, τα δικαστήρια, το κλειστό "Καμπ Νόου", οι ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί, ο Μέσι, η πρόταση μομφής, το χρέος, η Goldman Sachs, η άμυνα και η παραίτηση.

Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, πρώην πλέον πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. AP

Την περασμένη Δευτέρα (26/10) ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο, δήλωνε ανερυθρίαστα στους δημοσιογράφους ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για να παραιτηθεί. Την αμέσως επόμενη ημέρα (27/10) ο ίδιος και οι συνεργάτες του παραιτήθηκαν. Αυτό ήταν ένα ακόμα δείγμα του πώς λειτούργησε η πλέον καταστροφική διοίκηση στην ιστορία του συλλόγου, βασισμένη σε ακατανόητους αυτοσχεδιασμούς σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ο Μπαρτομέου υποστήριξε στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ότι φεύγει επειδή νιώθει την ευθύνη, όμως παρέλειψε να πει ότι ο μεγαλύτερος ανεύθυνος για πάρα πολύ καιρό υπήρξε αυτός και κανείς άλλος. Ήταν τόσα πολλά τα "σκουπίδια" που έσπρωξε κάτω από το χαλί, ώστε τελικά αναγκάστηκε να πηδήξει από το παράθυρο.

Από τις 23 Ιανουαρίου του 2014, όταν ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου, πέρασαν έξι χρόνια, εννιά μήνες και τέσσερις ημέρες, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο διαπράχθηκαν αμέτρητα "εγκλήματα" τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα σε συνεχόμενα αδιέξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Μπαρτομέου προσπάθησε να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα, εκμεταλλευόμενος ακόμα και την πανδημία! Ενώ η Generalitat (η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας) είχε δώσει το "οκ" για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος των μελών του συλλόγου (σχετικά με την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί από τον Τζόρντι Φαρέ) για το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου, ο Μπάρτο προσπάθησε να κερδίσει χρόνο 15 ημερών ακόμα.

Στην ουσία, ο πρώην πλέον πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" δεν ενδιαφέρθηκε για την υγεία των ψηφοφόρων, απλά γνωρίζοντας ότι πιθανότατα η Καταλονία θα έμπαινε σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού, είχε την ελπίδα πως η Υγειονομική Υπηρεσία της Generalitat θα έδινε το οκ για την αναβολή του δημοψηφίσματος, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε ακόμα και στην ακύρωσή του, αφού η κατάσταση στην Ισπανία είναι δραματική και η προτεραιότητα θα δινόταν στην ασφάλεια των πολιτών και όχι στα διοικητικά θέματα των "μπλαουγκράνα". Στηριγμένος πάνω σε αυτό, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν σκεφτότατν την παραίτηση, έχοντας ρίξει το "μπαλάκι" στην τοπική κυβέρνηση. Όταν όμως η Generalitat του διαμήνυσε πως δεν υπήρχε πρόβλημα για τη διενέργεια του referendum, τότε κατάλαβε ότι η κλεψύδρα είχε αδειάσει.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Εκλογές για την προεδρία έξω από το "Καμπ Νόου" (13/6/2010).

Πριν περάσουμε στην παράθεση των σημαντικότερων σταθμών της προεδρίας του Μπαρτομέου, ας δούμε πρώτα τί θα συμβεί από εδώ και πέρα στα διοικητικά της Μπάρσα. Καταρχάς, ήδη από την Τετάρτη (28/10) τα ηνία του συλλόγου έχει αναλάβει μια προσωρινή διαχειριστική διοίκηση με πρόεδρο τον τραπεζίτη Κάρλες Τουσκέτς, ο οποίος υπήρξε ταμίας επί προεδρίας του Τζουσέπ Γιουίς Νούνιεθ. Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου και συγκεκριμένα το άρθρο 35.4, η βασική υποχρέωση της προσωρινής διοίκησης είναι να προκηρύξει εκλογές μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με ανώτατο χρονικό ορίζοντα τους τρεις μήνες από την ημέρα ανάληψη των καθηκόντων της, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021.

Από εκεί και μετά, είναι το άρθρο 40 του καταστατικού, αυτό που λέει λεπτομερώς ποια θα είναι τα βήματα μέχρι τις εκλογές. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι μέσα σε 23 ημέρες, κάθε υποψήφιος για την προεδρία, θα πρέπει να μαζέψει 2.278 υπογραφές μελών, που αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων (4.596) που απαρτίζουν την Τακτική Γενική Συνέλευση. Φυσικά, το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στο ποιοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι για την προεδρία. Τα γκάλοπ δίνουν αυτή τη στιγμή ως μεγάλο φαβορί τον Τζουάν Λαπόρτα, αν και ο πρώην πρόεδρος των culés (2003-2010) δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Λαπόρτα μιλάει κατευθείαν στο θυμικό των φίλων της Μπάρσα και θα είναι σίγουρα ο σταρ της προεκλογικής περιόδου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Τζουάν Λαπόρτα (στο κέντρο) με τους συνεργάτες του, έτοιμοι να παραδώσουν τις απαραίτητες υπογραφές για την υποψηφιότητα στις εκλογές του 2015. Ο Λαπόρτα έχασε τότε από τον Μπαρτομέου, τώρα όμως παρουσιάζεται ως το μεγάλο φαβορί για την προεδρία.

Πρόκειται μάλλον για τον πιο πετυχημένο πρόεδρο του καταλανικού συλλόγου σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή τίτλων (4 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Champions League, 3 ισπανικά Σούπερ Καπ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 Μουντιάλ Συλλόγων), ενώ έχει συνδέσει τη θητεία του με τη δημιουργία της Pep Team και το "sextete" της σεζόν 2008/09. Πέρα από τον Λαπόρτα, υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι που ήδη έχουν καταθέσει επίσημα τις υποψηφιότητές τους. Πρόκειται για τους Βίκτορ Φοντ, Τζόρντι Φαρέ, Τόνι Φρέισα και Γιουίς Φερνάντεθ Αλά, ενώ στην κούρσα διαδοχής του Μπαρτομέου δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι, με πιθανότερα ονόματα τους Εμίλι Ρουσό, Τσαβιέ Βιλατζουάνα, Τζουάν Ροσέλ, Τζόρντι Ροτς και Αγουστί Μπενεντίτο.

Η σημαντικότερη υποψηφιότητα από όλες αυτές, θεωρείται εκείνη του Βίκτορ Φοντ, ο οποίος όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, έχει μαζί του τον Τσάβι (ως επόμενο προπονητή της ομάδας), όμως η δήλωσή του για τον Κούμαν ("αν εκλεγώ, δε θα συνεχίσει ακόμα και αν κατακτήσει το τρεμπλ") προκάλεσε αρνητική εντύπωση, γι' αυτό άλλωστε ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει αμέσως μετά. Ο Τζόρντι Φαρέ είναι αυτός που κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της διοίκησης του Μπαρτομέου και τις τελευταίες εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με άλλους υποψήφιους, θέλοντας να παρουσιάσει ένα δυνατό, ενωτικό ψηφοδέλτιο. Ο Τόνι Φρέισα δείχνει ως κατά κάποιο τρόπο συνεχιστής της πολιτικής του Μπαρτομέου, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρουσίασε την υποψηφιότητά του την ίδια μέρα που έφυγε ο Λουίς Σουάρες.

Με την κούρσα λοιπόν της προεκλογικής περιόδου να είναι ανοιχτή σε διάφορους υποψήφιους, πλατφόρμες και συμμαχίες, ο κόσμος της Μπαρτσελόνα δείχνει ανακουφισμένος μετά την παραίτηση του Μπαρτομέου, κάτι που ισχύει και για τους παίκτες της ομάδας, που ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ βρίσκονταν στο Τορίνο, δειπνώντας στο ξενοδοχείο τους. Όλοι θεωρούν ότι πλέον θα πέσουν οι τόνοι, αφού είναι γνωστό ότι η σχέση τους με τη διοίκηση ήταν τελείως ανύπαρκτη εδώ και πολύ καιρό. Και βέβαια, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για όλους τους υποψήφιους και κυρίως για τον νέο πρόεδρο, θα είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο επίμαχο θέμα του Μέσι, που ήταν και αυτό που έδωσε τη χαριστική βολή στη διοίκηση του Μπαρτομέου.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ

Ο Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ένα 24ωρο μετά την παραίτηση του Σάντρο Ροσέλ (24/1/2014). AP

Αφού είδαμε πώς παραιτήθηκε η διοίκηση των "μπλαουγκράνα", τί θα γίνει από εδώ και πέρα μέχρι τις επόμενες εκλογές και ποιοι είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την προεδρία, ας περάσουμε τώρα σε μια ανασκόπηση της θητείας του Μπαρτομέου. Όπως γράψαμε και στην αρχή, ο Μπάρτο έγινε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου του 2014 (μέχρι τότε ήταν πρώτος αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του αθλητικού τομέα), διαδεχόμενος το φίλο και συνεργάτη του, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου Νεϊμάρ (στο οποίο πάντως είχε βάλει το χεράκι του και ο Μπαρτομέου) και των δικαστικών περιπετειών στις οποίες είχε εμπλακεί ο σύλλογος. Από εκεί και μετά ξεκίνησε μια ατέρμονη αλυσίδα αδικαιολόγητων λαθών και κάκιστης διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί μια σειρά από σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα που σημάδεψαν την προεδρική θητεία του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου σε αυτά τα τελευταία εξίμισι χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι την παραίτηση της διοίκησης την περασμένη Τρίτη.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ FIFA (2/4/2014)

Πανό στο "Καμπ Νόου" κατά της τιμωρίας της Μπάρσα από τη FIFA (5/4/2014). AP

Στις 2 Απριλίου του 2014, η FIFA τιμώρησε την Μπαρτσελόνα με απαγόρευση μεταγραφών για δυο μεταγραφικές περιόδους, το καλοκαίρι του 2014 και το χειμώνα του 2015 (αργότερα η ποινή περιορίστηκε μόνο σε μια μεταγραφική περίοδο) για παρατυπίες στη μετακίνηση και την εγγραφή στις ακαδημίες του συλλόγου, ανηλίκων κάτω των 18 ετών.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ "ESPAI BARCA" (5/4/2014)

Παρουσίαση της μακέτας του ανακαινισμένου "Καμπ Νόου", παρουσία των Μπαρτομέου, Αντρές Ινιέστα, Λέο Μέσι, Τζόρντι Μόις, Λουίς Ενρίκε, Σέρχιο Μπουσκέτς και Χαβιέρ Μαστσεράνο. AP

Στις 5 Απριλίου του 2014, διεξήχθη το δημοψήφισμα για το "Espai Barca", ένα πολυεπίπεδο πρότζεκτ, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν η πλήρης ανακαίνιση του "Καμπ Νόου". Τα μέλη ψήφισαν υπέρ του να προχωρήσει το όλο σχέδιο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση του Μπαρτομέου με ποσοστό 72,36%. Εκείνη την εποχή, ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν στα 600 εκατομμύρια ευρώ και τα έργα θα παραδίδονταν μέσα στο 2021. Εξίμισι χρόνια μετά, το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι το γήπεδο της δεύτερης ομάδας, ενώ το υπόλοιπο πρότζεκτ είναι στάσιμο και η ολοκλήρωσή του βρίσκεται στον αέρα.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ (19/5/2014)

Μπαρτομέου και Λουίς Ενρίκε στην επίσημη παρουσίαση του δεύτερου από την Μπαρτσελόνα (19/5/2014). AP

Στις 19 Μαΐου του 2014 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Λουίς Ενρίκε στη θέση του προπονητή. Ο Λούτσο αντικατέστησε τον Τάτα Μαρτίνο.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ "ΑΝΟΕΤΑ" (4/1/2015)

Λουίς Ενρίκε και Λέο Μέσι. GORKALEIZA

Στις 4 Ιανουαρίου του 2015 ξεκίνησε η κρίση του "Ανοέτα". Ο Λουίς Ενρίκε άφησε στον πάγκο τους Μέσι και Νεϊμάρ που είχαν επιστρέψει δυο ημέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η Μπαρτσελόνα έχασε 1-0 από τη Ρεάλ Σοθιεδάδ και οι δυο παίκτες εκνευρίστηκαν με την απόφαση του προπονητή τους. Την επόμενη, ο Μέσι δεν εμφανίστηκε στην εορταστική ανοιχτή προπόνηση της ομάδας στο "Mini Estadi", ενώ ο Μπαρτομέου απέλυσε τον μέχρι τότε τεχνικό διευθυντή, Αντόνι Θουμπιθαρέτα. Στις 7 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών για το καλοκαίρι του 2015, αντί για το 2016 που ήταν κανονικά προγραμματισμένες.

ΤΟ ΤΡΕΜΠΛ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (6/6/2015)

Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα κάνουν το παραδοσιακό "manteo" στον Λουίς Ενρίκε, μετά την κατάκτηση του Champions League (6/6/2015). AP

Στις 6 Ιουνίου του 2015 η Μπάρσα επιβλήθηκε 3-1 της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League στο Βερολίνο και ολοκλήρωσε έτσι το δεύτερο τρεμπλ της ιστορίας της , αφού είχε ήδη κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ισπανία. Την ίδια χρονιά ακολούθησαν ακόμα το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Μουντιάλ Συλλόγων. Στη διάρκεια της θητείας του Μπαρτομέου, οι culés έφτασαν τους 13 τίτλους (1 Champions League, 4 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 ισπανικα Σούπερ Καπ, 1 ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 Μουντιάλ Συλλόγων).

Ο ΜΠΑΡΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (18/7/2015)

Ο Μπαρτομέου και οι συνεργάτες του πανηγυρίζουν μετά τη νίκη τους στις εκλογές του 2015. AP

Στις 18 Ιουλίου του 2015 ο Μπαρτομέου κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία, πετυχαίνοντας μια άνετη νίκη με 25.823 ψήφους (54,63%) έναντι 15.615 του Τζουάν Λαπόρτα (33,03%). Ο θριαμβευτής των εκλογών στάθηκε τότε πολύ τυχερός, αφού το τρεμπλ που είχε κατακτήσει λίγες εβδομάδες πριν η ομάδα, αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε εναντίον του και έκανε να ξεχαστούν όλα τα λάθη της διοίκησης.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΕΪΜΑΡ (13/6/2016)

Ο Μπαρτομέου επιδεικνύει το υποτιθέμενο συμβόλαιο του Νεϊμάρ. AP

Στις 13 Ιουνίου του 2016, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Μπαρτομέου ανακοίνωσε ότι η Μπαρτσελόνα είχε έρθει σε συμφωνία με την Εφορία για την υπόθεση της μεταγραφής του Νεϊμάρ. Αν και το ΔΣ ήταν αντίθετο, ο Μπάρτο πλήρωσε 5,5 εκ. ευρώ στην εφορία για "ένα φορολογικό λάθος" και με αυτόν τον τρόπο, τόσο ό ίδιος όσο και ο Ροσέλ, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο καταλανικός σύλλογος καταδικάστηκε σε δικαστική διαμάχη.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (30/5/2017)

Μπαρτομέου και Βαλβέρδε στην επίσημη παρουσίαση του δεύτερου από την Μπαρτσελόνα (1/6/2017). AP

Μετά από μια τριετία στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε ότι ο κύκλος του στους "μπλαουγκράνα" είχε ολοκληρωθεί (με κερδισμένους 9 τίτλους από τους 13 που βρίσκονταν προς διεκδίκηση) και στις 30 Μαΐου του 2017 ο Μπαρτομέου ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ερνέστο Βαλβέρδε ως νέου προπονητή.

Ο ΝΕΪΜΑΡ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (3/8/2017)

Ο Νεϊμάρ έξω από το προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα, μια ημέρα πριν ανακοινωθεί η μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν (2/8/2017). AP

Στις 3 Αυγούστου του 2017, ο Νεϊμάρ πλήρωσε τα 222 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσής του στην Μπαρτσελόνα και μετακινήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Από εκεί και μετά, ο Μπαρτομέου ξεκίνησε ένα "μαραθώνιο" αποτυχημένων κινήσεων για την αντικατάσταση του Βραζιλιάνου, καταλήγοντας να πληρώσει 138 εκ. ευρώ στην Ντόρτμουντ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ και λίγους μήνες αργότερα, άλλα 145 εκ. ευρώ στη Λίβερπουλ για τον Φιλίπε Κοουτίνιο.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ "ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ" ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ (1/10/2017)

Μπαρτσελόνα και Λας Πάλμας στο άδειο "Καμπ Νόου" (1/10/2017).

Την 1η Οκτωβρίου του 2017, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Μπαρτομέου αποφάσισε, το παιχνίδι της Μπάρσα με τη Λας Πάλμας για το ισπανικό πρωτάθλημα να παιχτεί "κεκλεισμένων των θυρών" στο "Καμπ Νόου", θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν φανερό στην παγκόσμια κοινή γνώμη το καταλανικό ζήτημα. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στους φίλαθλους του συλλόγου, ενώ παραιτήθηκαν δυο μέλη του ΔΣ, οι Κάρλες Βιλαρουμπί και Τζόρντι Μονές.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΜΑ (10/4/2018)

Μέσι και Μανωλάς μονομαχούν στο "Ολίμπικο" της Ρώμης (10/4/2018). AP

Η Μπαρτσελόνα γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τη Ρόμα στην προημιτελική φάση του Champions League της σεζόν 2017/18. Οι "μπλαουγκράνα" είχαν επικρατήσει 4-1 στο πρώτο ματς στο "Καμπ Νόου", παίρνοντας μεγάλο προβάδισμα για τη ρεβάνς, όμως στις 10 Απριλίου του 2018, στο "Ολίμπικο" της Ρώμης, ηττήθηκαν 3-0 και έμειναν εκτός συνέχειας από τη διοργάνωση.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (7/5/2019)

Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα (7/5/2019). AP

Η Μπαρτσελόνα κατέρρευσε μέσα στο "Άνφιλντ" γνωρίζοντας τη συντριβή με 4-0 από τους "reds" και μαζί τον αποκλεισμό από τον μεγάλο τελικό του Champions League της σεζόν 2018/19. Οι "μπλαουγκράνα" είχαν πάρει και εδώ τεράστιο προβάδισμα από το πρώτο ματς του "Καμπ Νόου" με το 3-0, όμως στον επαναληπτικό ημιτελικό έγιναν έρμαιο στις διαθέσεις της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ.

ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (13/1/2020)

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της Μπαρτσελόνα (9/1/2020). AP

Στις 13 Ιανουαρίου του 2020, ο Μπαρτομέου απέλυσε τον Ερνέστο Βαλβέρε μετά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον ημιτελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία. Στο ταξίδι της επιστροφής, ο Ερίκ Αμπιντάλ, τεχνικός διευθυντής και ο Όσκαρ Γκράου, γενικός διευθυντής του συλλόγου, πέρασαν από τη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν και να πείσουν τον Τσάβι να αναλάβει τον πάγκο της Μπάρσα. Εκτός από τη χυλόπιτα που εισέπραξαν, ο Γάλλος διαχειρίστηκε κάκιστα το όλο θέμα, διαψεύδοντας τη συνάντηση, για να διαψευστεί στη συνέχεια και ο ίδιος από τον Τσάβι. Πέραν αυτού, ο Αμπιντάλ φρόντισε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφήνοντας αιχμές για παίκτες της ομάδας που "έκαναν ό,τι ήθελαν επί Βαλβέρδε", για να τον βάλει στη θέση του ο Μέσι.

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΚΕ ΣΕΤΙΕΝ (13/1/2020)

Μπαρτομέου, Σετιέν και Αμπιντάλ στην επίσημη παρουσίαση του δεύτερου από την Μπαρτσελόνα (14/1/2020). AP

Στις 13 Ιανουαρίου του 2020, ο Μπαρτομέου ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Κίκε Σετιέν, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Σετιέν πήρε την ομάδα πρώτη στο πρωτάθλημα και "ζωντανή" σε όλους τους στόχους (Κύπελλο και Ευρώπη), αλλά απέτυχε παταγωδώς τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στις σχέσεις του με τους παίκτες, εκεί όπου δημιουργήθηκαν πολλές τριβές και εντάσεις με τον ίδιο, αλλά και με τον βοηθό του, Έντερ Σαράβια. Τελικά, όπως θα δούμε και παρακάτω, απολύθηκε μετά το 8-2 από την Μπάγερν. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα καταφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Μπαρτσελόνα, επειδή ο σύλλογος δεν τήρησε τα συμφωνημένα.

ΤΟ "BARCAGATE" (17/2/2020)

Ο Μπαρτομέου αντιμετωπίζει με χαμόγελα τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο "Καμπ Νόου", λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου "Barcagate" (22/2/2020). AP

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 ξέσπασε το σκάνδαλο "Barcagate", όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπαρτομέου και οι συνεργάτες του είχαν αναθέσει στην εταιρεία "I3Ventures" να δυσφημεί σε σελίδες κοινωνικές δικτύωσης, ανθρώπους του περιβάλλοντος της Μπαρτσελόνα από το παρελθόν, υποψήφιους αντίπαλους του Μπάρτο για την προεδρία, καθώς και παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ, ανάμεσά τους τον Μέσι και τον Πικέ. Στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας στο "Καμπ Νόου" (22/2), μερίδα των φιλάθλων ανέμισε λευκά μαντήλια φωνάζοντας το σύνθημα "Bartomeu, dimisión" (Μπαρτομέου, παραιτήσου). Στις 9 Απριλίου παραιτήθηκαν έξι μέλη του ΔΣ, ένα εκ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος Εμίλι Ρουσό, ο άνθρωπος που ο Μπαρτομέου προόριζε ως διάδοχό του. Σήμερα, η υπόθεση εξετάζεται από δικαστήριο της Βαρκελώνης, μετά από καταγγελία της πλατφόρμας μελών "Dignitat Blaugrana".

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ (14/8/2020)

Ο Μέσι στη διάρκεια του 8-2 από την Μπάγερν (14/8/2020). AP

Στις 14 Αυγούστου του 2020, στο γήπεδο "Ντα Λουζ" της Λισαβόνας, η Μπαρτσελόνα γνώρισε τη βαρύτερη ήττα στην ευρωπαϊκή ιστορία της. Ήταν ο προημιτελικός (μονό παιχνίδι) του Champions League απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, με τους Βαυαρούς να πετυχαίνουν από τέσσερα τέρματα σε κάθε ημίχρονο, φτάνοντας στο απίστευτο τελικό 8-2! Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα δυο τελευταία γκολ των Γερμανών, που σημείωσε ο δανεικός στην Μπάγερν από την Μπάρσα, Φιλίπε Κοουτίνιο! Η σεζόν ολοκληρώθηκε χωρίς κανέναν τίτλο για τους "μπλαουγκράνα", κάτι που είχε να συμβεί από την αγωνιστική περίοδο 2007/08.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΩΝΑΣ (19/8/2020)

Η επίσημη παρουσίαση του Ρόναλντ Κούμαν από την Μπαρτσελόνα (19/8/2020). AP

Αμέσως μετά τον διασυρμό της Λισαβώνας, ο Μπαρτομέου προχώρησε σε αλλαγές. Απέλυσε τον Κίκε Σετιέν και στη θέση του προσέλαβε στις 19 Αυγούστου τον Ρόναλντ Κούμαν. Παράλληλα παραιτήθηκε ο Ερίκ Αμπιντάλ από τη θέση του τεχνικού διευθυντή και αντικαταστάθηκε από τον Ραμόν Πλάνες, τον πέμπτο σε αυτή τη θέση μέσα σε πέντε χρόνια (Αντόνι Θουμπιθαρέτα, Ρομπέρτ Φερνάντεθ, Πεπ Σεγούρα, Ερίκ Αμπιντάλ, Ραμόν Πλάνες)!

Η "ΒΟΜΒΑ" ΜΕΣΙ (25/8/2020)

Η πρώτη εμφάνιση του Μέσι με την Μπαρτσελόνα, ύστερα από τη διαμάχη με τον Μπαρτομέου, στο φιλικό προετοιμασίας με την Νάστικ (12/9/2020). AP

Στις 25 Αυγούστου του 2020, ο Λέο Μέσι ενημέρωσε μέσω burofax την Μπαρτσελόνα ότι ήθελε να εγκαταλείψει τον σύλλογο. Μετά από ένα δεκαήμερο εκατέρωθεν δηλώσεων και συναντήσεων, στις 4 Σεπτεμβρίου ο Μέσι, που θεωρούσε τον εαυτό του ελεύθερο βάσει συγκεκριμένης ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιό του (κάτι που αρνήθηκε ο Μπαρτομέου, παρουσιάζοντας ως λανθασμένη την ερμηνεία που έδινε η πλευρά του Αργεντίνου στη ρήτρα), ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην Μπάρσα, αφού ο μοναδικός τρόπος για να βρεθεί λύση, θα ήταν τα δικαστήρια, κάτι όμως που ο ίδιος ήθελε να αποφύγει, μιας και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την ομάδα της καρδιάς του.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ (26/8/2020)

Ο Τζόρντι Φαρέ καταθέτει την πρόταση μομφής εναντίον του Μπαρτομέου στα γραφεία της Μπαρτσελόνα (26/8/2020).

Στις 26 Αυγούστου του 2020, ο υποψήφιος για την προεδρία της Μπαρτσελόνα στις επερχόμενες εκλογές, Τζόρντι Φαρέ, κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Μπαρτομέου και του ΔΣ. Την κίνηση υποστήριξαν τόσο ο Βίκτορ Φοντ όσο και ο Γιουίς Φερνάντεθ Αλά, μαζί με την πλατφόρμα "Més que una Moció". Κατάφεραν να συγκεντρώσουν 19.380 έγκυρες υπογραφές μελών, ξεπερνώντας κατά πολύ το κατώτατο απαιτούμενο όριο. Τελικά το δημοψήφισμα, που ήταν προγραμματισμένο για το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου, δε θα διενεργηθεί, αφού ο Μπαρτομέου και οι συνεργάτες του παραιτήθηκαν.

ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ "ESPAI BARCA" (5/10/2020)

Ο Τζόρντι Μόις ενημερώνει σε συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά του συλλόγου (5/10/2020).

Στις 5 Οκτωβρίου του 2020, ο Τζόρντι Μόις, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τα οικονομικά, ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το χρέος του συλλόγου άγγιζε τα 820 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η Μπαρτσελόνα είχε φτάσει σε συμφωνία με την Goldman Sachs (διεθνή τράπεζα επενδύσεων) για τη χρηματοδότηση του "Espai Barca", με το ποσό να ανέρχεται στα 815 εκ. ευρώ συν 435 ακόμα εκ. ευρώ που είναι οι τόκοι για το δάνειο! Όλα αυτά τα χρήματα (1 δισ. 250 εκ. ευρώ) θα αποπληρωθούν στην Goldman Sachs σε βάθος 25 χρόνων, ξεκινώντας από το 2025, όταν και θα ολοκληρωθεί το ανακαινισμένο "Καμπ Νόου".

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ο Μπαρτομέου το 2017 στη Νέα Υόρκη. AP

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη θητεία του Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, του χειρότερου προέδρου που πέρασε ποτέ από τον καταλανικό σύλλογο και του οποίου η ανικανότητα, η αναισθησία και η ανισορροπία, δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλου από το παρελθόν. Ο άνθρωπος που κατάφερε να διαλύσει την κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε στο ελάχιστο την επόμενη μέρα της Pep Team, που εξαφάνισε το περίφημο DNA Barca από τον οργανισμό, που έβαλε τα χρήματα πάνω από τις αξίες του Més que un club, που σπατάλησε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε - κυρίως άχρηστες - μεταγραφές, που έσυρε τον σύλλογο στα δικαστήρια, που υποθήκευσε το μέλλον της Μπάρσα στα ταμεία της Goldman Sachs.

Ο άνθρωπος, τέλος, που παραλίγο να περάσει στην ιστορία ως εκείνος που θα έστελνε τον Μέσι εκτός Βαρκελώνης, που αγάπησε την καρέκλα πολύ περισσότερο από τον σύλλογο που υποτίθεται πως υπηρετούσε, που απέδειξε ατελείωτες φορές ότι δεν είχε ούτε όραμα ούτε τσίπα, παρά μόνο μια ακατάσχετη επιθυμία κακώς εννοούμενης εξουσίας, που την άσκησε αλαζονικά μέχρι την τελευταία στιγμή, στηριγμένος σε ψεύδη, απάτες και βρωμιές. Ο 40ος πρόεδρος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα είναι πλέον παρελθόν και θα καταλήξει εκεί ακριβώς που του αξίζει: στην απόλυτη λήθη. Θα μνημονεύεται μόνο ως ο πλέον άθλιος που κάθισε ποτέ στον προεδρικό θώκο των "μπλαουγκράνα", αλλά και ως το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή.

* Πηγές: as.com, marca.com, mundodeportivo.com, sport.es, elpais.com, lavanguardia.com