LONGREADS

Το τυχερό 13άρι του Μάρκο Ασένσιο

Ο Μάρκο Αρσένιο λάβωσε το 'χρυσό' αριστερό πόδι. Στα θετικά, η ποιότητα και η ηλικία του του επιτρέπουν να κάνει όσα χρειάζονται για να συνεχίσει από εκεί που το άφησε. Και θα συνεχίσει, γιατί έχει να κρατήσει και μια υπόσχεση.

Το τυχερό 13άρι του Μάρκο Ασένσιο
AP Photo/Alberto Saiz

Ξέρεις πως το ποτήρι με το νερό μπορεί να είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Αντιστοίχως, το όποιο νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις. Μπορώ να συνεχίσω για κανα μισάωρο ακόμα, με ανάλογες φράσεις. Υποθέτω ωστόσο, ότι έχεις καταλάβει πού έχει φτάσει ο ανθρώπινος νους, προκειμένου να ‘κρατηθεί’. Να μη βαλτώσει. Να διατηρεί πάντα την ελπίδα. Η μια όψη στο νόμισμα του Μάρκο Ασένσιο αφορά τη ρήξη χιαστού που έπαθε την Τρίτη 23/7. Η άλλη το νεαρό της ηλικίας του (23) που του δίνει τον χρονικό ‘αέρα’ να κάνει την αποθεραπεία που χρειάζεται και να επιστρέψει για να συνεχίσει μια εξαιρετική καριέρα, από εκεί που την άφησε.

O 23χρονος τραυματίστηκε στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Άρσεναλ, για το 7ο International Champions Cup. Διοργάνωση που γίνεται σε Κίνα, Αγγλία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Ουαλία και ΗΠΑ (με τη συμμετοχή των Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Μπάγερν Μονάχου, Φιορεντίνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Μίλαν, Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και Γκουανταλαχάρα). Οι Μαδριλένοι έπαιζαν στο FedExField, Landover, του Μέριλαντ, με τον Ασένσιο να αποχωρεί με φορείο και τον Ζινεντίν Ζιντάν να πρέπει να βρει κάποιον να καλύψει το κενό του. Κάτι που δεν το λες εύκολο. Ας δούμε το γιατί, μαζί με όλη τη ζωή του διεθνούς επιθετικού.

Από τα 20 ήταν ‘άξιος αντικαταστάτης του Κριστιάνο Ρονάλντο’

Η FC Barcelona τον έχασε το 2014, επειδή ήθελε να βάλει δόσεις για την αγορά του. Την ίδια ώρα, η Real Madrid ‘χρησιμοποίησε’ τον Rafael Nadal να βοηθήσει στη μετακόμιση του από τη Mallorca. Ο Μάρκο Ασένσιο ήταν από τα 20, το next best thing της Ισπανίας. O τύπος που μπορούσε να καλύψει επάξια το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το “Golden Boy”. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του.

Μάρκο, από το Μάρκο φαν Μπάστεν

O -Ισπανός- Gilberto Asensio (ποδοσφαιριστής σε ομάδες της Βασκονίας και φαν της  Μπιλμπάο), η -Ολλανδή- Maria Gertruida Margaretha Willemsem γνωρίστηκαν, όταν ο πρώτος εργαζόταν σε ξενοδοχείο της Μαγιόρκα και η δεύτερη ήταν πελάτισσα στις εγκαταστάσεις. Ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Απέκτησαν τον Ιγκόρ και μετά (στις 21/1 του 1996) τον Μάρκο. Την ημέρα που Γκιλμπέρτο είπε στη Μαρία πως θα επέλεγε εκείνη το όνομα του δεύτερου παιδιού, μέσα σε δευτερόλεπτα τον ενημέρωσε ότι “θα του δώσουμε το όνομα του αγαπημένου μου ποδοσφαιριστή: του Μάρκο βαν Μπάστεν”. Πώς λοιπόν, μετά να μην παίξει ποδόσφαιρο αυτός ο άνθρωπος;

Από μωρό λάτρευε τη Ρεάλ και τον Ζιντάν

Αν τον ρωτήσεις πώς έγινε φαν της Ρεάλ, δεν θυμάται να σου πει. Ξέρει μόνο, ότι δεν αγάπησε ποτέ άλλη ομάδα. Για είδωλο είχε “τον Ζινεντίν Ζιντάν”. Για την ιστορία, δίπλα στο πόστερ του Γάλλου -πάνω από το κρεβάτι του-, υπήρχε αυτή του Ροναλντίνιο. Μολονότι δεν μπορεί να σε ενημερώσει για τους λόγους που ξεχώρισε τη Ρεάλ, θυμάται πολύ καλά πότε αποφάσισε ότι θα παίξει εκεί.

Ο πατέρας του είχε ενημερώσει τον Πέρεθ πως μια μέρα θα αγοράσει το παιδί

Όταν ο Μάρκο ήταν 10 χρόνων (Αύγουστος του 2006), ο πατέρας του είχε πετύχει τον Φλορεντίνο Πέρεθ σε ένα εστιατόριο στη Μαγιόρκα, όπου είχε δέσει το -υπερπολυτελές- σκάφος του. Για την ακρίβεια, η Μαρία είδε τον Πέρεθ και έστειλε σύζυγο και γιο. Ενώ απολάμβανε ο πρόεδρος της Ρεάλ το πρωινό του άκουσε μια φωνή από πίσω του να του λέει ‘αυτός είναι ο γιος μου, ο Μάρκο. Μια μέρα θα παίξει στη Ρεάλ’. Ο Πέρεθ γύρισε και είδε ένα αδύνατο αγόρι. Χρόνια μετά θα έλεγε ότι ‘ακόμα θυμάμαι το έντονο βλέμμα του’. Έβγαλαν μια φωτογραφία, με τον Γκιλμπέρτο να ξεχνά να πει στο αφεντικό πως ο γιος του είχε ήδη κατακτήσει την τέχνη της ‘ρουλέτας’, μελετώντας τον μετρ του είδους Ζιζού.

Απορρίφθηκε από την Athletic Bilbao

Η λατρεία του πατέρα του για τη Βασκονία και την Μπιλμπάο ήταν ο λόγος που όταν ήλθε η ώρα να προτείνει κάπου το παιδί του, τον πήγε στην Athletic. Ο τότε τεχνικός σύμβουλος της ομάδας, Χοσέ Μαρία Αμορόρτου είχε σχολιάσει ‘δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία μας’ και πέρασε στον επόμενο ‘ακροατή’. Ομοίως και οι Ασένσιο προχώρησαν στην επόμενη ομάδα, με τη Real Mallorca να λέει αμέσως το ‘I do’. Ο Σελέντε Μαρτίν, scout του συλλόγου, παρακολουθούσε τον Μάρκο από το 2003. “Τον είχα δει να σκοράρει με ‘ρουλέτα’, κίνηση που έκανε κανένα άλλο παιδί της ηλικίας του. Μου θύμισε τους ποδοσφαιριστές που έχουν μάθει το σπορ στους δρόμους”.

Δεν έπαιξε ποτέ σε παίδων -πήγε αμέσως τους εφήβους

Η Μαγιόρκα δεν είχε όλα τα τμήματα υποδομής. Βασικά, δεν είχε ακαδημίες. Είχε εφηβική ομάδα και εκεί απορροφήθηκε ο Μάρκο, ο οποίος έπρεπε να επιβιώσει απέναντι σε παιδιά που ήταν τουλάχιστον 2 χρόνια μεγαλύτερα του. “Τελικά, δεν υπήρχε ένας που να μπορεί να του πάρει την μπάλα”. Ο Μαρτίν θυμάται και τον πόνο του μικρού στα κόκαλα και κυρίως στα γόνατα ‘από την ανάπτυξη’. Ο πατέρας του συνήθιζε να τον βάζει στους ώμους του, μετά τις προπονήσεις και να τον πηγαίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο στο αυτοκίνητο.

Η υπόσχεση στην κηδεία της μητέρας του

Matthias Balk/dpa via AP

Η Μαρία διαγνώστηκε με καρκίνο στα κόκαλα, την άνοιξη του 2011. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, πέθανε. Όπως την αποχαιρετούσε ο Μάρκο, της υποσχέθηκε πως θα της αφιερώνει κάθε γκολ. Kαι το κάνει, με χαρακτηριστική κίνηση -που δείχνει στον ουρανό. “Για την ακρίβεια, της είπε ότι θα γίνει πολύ καλός παίκτης, προκειμένου να σκοράρει συχνά και να της αφιερώνει τα τέρματα”. Είχε αποφασίσει πως θα πραγματοποιήσει όσα όνειρα είχε και τα είχε μοιραστεί με τη μαμά του.

Το 2012 έγινε για πρώτη φορά hashtag

Διάβασες πως ο πατέρας του είναι Ισπανός, ενώ η μητέρα του είχε γεννηθεί στην Ολλανδία. Αυτό σήμαινε ότι ο Μάρκο είχε διπλή υπηκοότητα και άρα το δικαίωμα της επιλογής, σε ποιο εθνόσημο θέλει να βάλει. Οι Ολλανδοί είχαν φτιάξει το #AsensioWillemInOranje, μπας και τον πείσουν να τους προτιμήσει. Πίστευαν πως έχουν προβάδισμα, λόγω της απώλειας της μητέρας του μικρού. Μίλησε και με τις δυο ομοσπονδίες. Διάλεξε την Ισπανία.

Ξημεροβραδιαζόταν στο γήπεδο, γιατί δεν είχε πού να πάει

Έως το 2015 ο πατέρας του δούλευε σε σούπερ μάρκετ. Ο αδελφός του είχε τη δική του δουλειά. Κατά συνέπεια, ο Μάρκο δεν είχε πού να πάει, αφότου τελείωνε την προπόνηση. Για αυτό έμενε στο γήπεδο για πολλές περισσότερες ώρες. Έμαθε όσα χρειαζόταν για να επιβιώσει στην Tercera División, γνωστή και ως ‘ικανή να φτύσει και τους πιο ικανούς παίκτες’. Τον Οκτώβριο του 2013 έκανε ντεμπούτο. Με το καλημέρα, έβαλε και τρία γκολ. Στα 18 πήρε επαγγελματικό συμβόλαιο και μισό 1.500 ευρώ το μήνα. Αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο -ένα VW Polo. Οι της Μαγιόρκα περίμεναν υπομονετικά να έλθουν οι πρώτοι υποψήφιοι ‘αγοραστές’.

Η τσιγκουνιά της Μπαρτσελόνα -που την έφαγε

Η Diario de Mallorca ήταν το μέσο που αποκάλυψε, τον Φλεβάρη του 2013, τη μάχη των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ για να αποκτήσουν τον Ασένσιο. Δεν ‘έπαιζαν’ μόνες. Υπήρχαν και οι Ουέστ Χαμ, Βαλένθια, Μάντσεστερ Σίτι και Φιορεντίνα στο παιχνίδι. Η “Μπάρσα” έδινε τα 4.5 ευρώ του buy out, ο Μάρκο είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να βρει σπίτι και όλα έδειχναν ότι θα κατέληγε εκεί. Και πιθανόν αυτό να γινόταν, αν οι ‘μπλαουγκράνα’ δεν είχαν τη φανταστική ιδέα να δώσουν το ποσό της εξαγοράς σε δυο δόσεις. Μπήκε στη μέση η Ρεάλ, έδωσε cash 3.9 εκατομμύρια και πήρε τον Ασένσιο για έξι χρόνια. Αντ’ αυτού, η Μπαρτσελόνα πήρε τον Ντάγκλας.

Είχε τον ίδιο ατζέντη με τον Μέσι

Τους μήνες που προηγήθηκαν της συμφωνίας (ανακοινώθηκε στις 5/12 του 2014), στις εξέδρες των γηπέδων όπου εμφανιζόταν ο Ασένσιο υπήρχαν περί τους 20 ‘κατασκόπους’ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Ο ατζέντης του, Horacio Gaggioli -τύπος που μεσολάβησε για να πάει ο Μέσι στη Βαρκελώνη- ήταν συνέχεια στα τηλέφωνα και σε συζητήσεις, ώσπου έγινε αυτό. “Με πήρε τηλέφωνο, μου είπε πως έχει μια έκπληξη για εμένα και μου ανέφερε το ενδιαφέρον της Ρεάλ. Μετά με ενημέρωσε ότι με θέλουν και άλλοι και πως είχα λίγο χρόνο να αποφασίσω τι θέλω να κάνω. Πήρα την απόφαση τη μέρα που με πήρε τηλέφωνο ο Πέρεθ”. Του είπε ‘ήλθε η ώρα να γίνεις παίκτης της Ρεάλ’.

Το κρυφό χαρτί των Μαδριλένων

Όπως γινόταν ο κακός χαμός με τις ομάδες που ήθελαν τον τύπο αυτόν, η Ρεάλ προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να πάρει ‘κεφάλι’. Να ξεχωρίσει. Ζήτησε λοιπόν, από τον Ράφα Ναδάλ να τηλεφωνήσει στον θείο του, Miguel Angel, ο οποίος τελούσε χρέη αθλητικού διευθυντή στη Μαγιόρκα και να του πει ‘να βάλει πλάτη’. Την κλήση την έκανε ο ίδιος ο Πέρεθ. Πήρε το θάρρος από το γνωστό της αγάπης που ‘χει ο Ναδάλ για τη Ρεάλ. Πριν κάνει τη μετακόμιση στη Μαδρίτη ο Ασένσιο, πήρε ένα χρυσό με την U19 της Ισπανίας σε Euro και αναδείχθηκε MVP.

Το γκολ για ‘καλημέρα’

Τον Αύγουστο του 2015, αφότου ‘έβγαλε’ όλη την προετοιμασία εστάλη ως δανεικός στην Espanyol. Η συμφωνία αυτής της ομάδας με τη Ρεάλ ήταν πως θα έδινε τουλάχιστον 30 συμμετοχές στο παιδί. Στο ντεμπούτο του (στις 19/9) αγωνίστηκε για 86 λεπτά, εναντίον της Real Sociedad. Επέστρεψε έτσι, στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2016. Την πρώτη του φορά με την ομάδα της καρδιάς του, έκανε αυτό που θα δεις, στο 3-2 επί της Σεβίλης, για το UEFA Super Cup.

Είπαμε, έχει δώσει υπόσχεση

Για να υπογράψει το 2017 επέκταση έως το 2023, με μπάι άουτ μισό δισεκατομμύριο ευρώ (και να πει η Ρεάλ στη Λίβερπουλ ‘δεν πουλάμε’) προφανώς κάτι είχε κάνει καλά. Οι έχοντες γνώση έχουν εξηγήσει πως δεν είναι μόνο σκόρερ. Προσφέρει παντού και αναλαμβάνει και τη βρώμικη δουλειά. Οι προπονητές που ‘χουν συνεργαστεί με τον Ασένσιο έχουν διευκρινίσει πως μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε από τις έξι θέσεις, μπροστά, γιατί του το επιτρέπουν οι ικανότητες του -το ταλέντο που διαθέτει. Ο ντελ Μπόσκε τον είχε χαρακτηρίσει ως ‘το μεγαλύτερο ταλέντο της Ισπανίας’, προσθέτοντας ότι από τα 20 έπαιζε σαν να ήταν 30. Είναι αυτός που διαχειρίζεται το σόου, που ορίζει το ρυθμό, που φτάνει μέχρι μέσα και βρίσκει όποιον είναι σε καλύτερη θέση, που “χτίζει”. Μπορεί να αλλάζει ταχύτητα όποτε και όπως θέλει και θα έλεγες πως έχει χρυσό αριστερό πόδι. Αυτό που λάβωσε την Τρίτη 23/7. Αλλά θα τη βρει τη λύση. Έχει δώσει τις υποσχέσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK