Το ‘στοίχημα’ Ουσμάν Ντεμπελέ που μοιάζει να χάνεται
Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα απειθαρχίας, η κάκιστη επιρροή από τον "κύκλο" του παίκτη, οι τυπικές σχέσεις με συμπαίκτες και Βαλβέρδε, το ξεφώνημα από τον κόσμο.
Την περασμένη Τετάρτη, στο 26′ της αναμέτρησης της Μπαρτσελόνα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο “Καμπ Νόου” για τους ομίλους του Champions League, ο Ουσμάν Ντεμπελέ βρέθηκε στο έδαφος και λίγο αργότερα αποχώρησε κλαίγοντας από τον αγωνιστικό χώρο λόγω τραυματισμού. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι ο Γάλλος εξτρέμ των “μπλαουγκράνα” έχει μυικό πρόβλημα στον δεξιό μηρό και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δέκα περίπου εβδομάδες. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για ποδοσφαιριστή, όταν όμως πρόκειται για τον ένατο σημαντικό τραυματισμό μέσα σε 28 μήνες, τότε τα πράγματα γίνονται εξόχως ανησυχητικά. Αρκεί να προσθέσουμε μόνο ότι ο Ντεμπελέ, εξαιτίας των οκτώ προηγούμενων τραυματισμών του, έχει τεθεί εκτός μάχης για 255 ολόκληρες μέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 46 “χαμένα” παιχνίδια!
Αν τώρα, συνυπολογίσουμε και τις δέκα εβδομάδες που προβλέπεται να απουσιάσει από τις υποχρεώσεις της Μπαρτσελόνα, τότε φτάνουμε στις 325 ημέρες και τα 55 παιχνίδια, δηλαδή σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο – από τα συνολικά δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στη Βαρκελώνη – που οι “μπλαουγκράνα” θα έχουν στερηθεί τις υπηρεσίες του μέσα στο γήπεδο. Τα νούμερα είναι σίγουρα εξωφρενικά αν στην εξίσωση βάλουμε ακόμα δυο παραμέτρους: πρώτον, την ηλικία του παίκτη, ο οποίος είναι μόλις 22 ετών, άρα δεν είναι καταπονημένος όπως για παράδειγμα κάποιος που έχει περάσει προ πολλού τα 30 και δεύτερον, το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε το καλοκαίρι του 2017 για την απόκτησή του, δηλαδή τα 105 εκ. ευρώ συν ακόμα 40 εκ. για μπόνους συμμετοχών και στόχων.
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μεταγραφή το καλοκαίρι του 2017, ήταν η πιο ακριβή στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου (ξεπεράστηκε λίγους μήνες αργότερα από εκείνη του Κοουτίνιο). Βρισκόμαστε πλεόν στην τρίτη σεζόν του Γάλλου στη Βαρκελώνη και ο συνολικός απολογισμός είναι τουλάχιστον προβληματικός, αφού από τη μία, οι τραυματισμοί είναι μια μόνιμη πραγματικότητα, ενώ από την άλλη, η προσφορά του παίκτη είναι σίγουρα δυσανάλογη με τα χρήματα που πληρώθηκαν στην Ντόρτμουντ, αλλά και με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όταν ο Ντεμπελέ φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο “11” στην πλάτη.
Το πρόβλημα φυσικά διογκώνεται αφού δεν περιορίζεται μόνο στους συχνούς τραυματισμούς, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα πειθαρχίας κάθε μορφής. Τα περιστατικά είναι χωρίς υπερβολή αμέτρητα και καλύπτουν όλα τα πεδία. Από καθυστερημένες αφίξεις στις προπονήσεις, κακές διατροφικές συνήθειες, ξενύχτια και εξάρτηση από video παιχνίδια, μέχρι και απόκρυψη τραυματισμών από το ιατρικό τιμ, αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς ενημέρωση της ομάδας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα για τον παίκτη, τόσο ανάμεσα στους συμπαίκτες και προπονητές του, όσο και στους φιλάθλους που συχνά πυκνά τον αποδοκιμάζουν, θεωρώντας ότι το “στοίχημα” για τη συγκεκριμένη “επένδυση” έχει χαθεί.
ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΣΟΒΑΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΤΕΜΠΕΛΕ
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα προβληματικά στοιχεία του Ντεμπελέ, ξεκινώντας από την αφορμή αυτού του κειμένου, που είναι ο πρόσφατος τραυματισμός του Γάλλου. Γράψαμε πιο πάνω, ότι αυτός ήταν ο ένατος σοβαρός τραυματισμός, οπότε ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στους προηγούμενους οκτώ. Πριν ξεκινήσουμε να τους απαριθμούμε, να αναφέρουμε ένα στοιχείο που είναι εξόχως σημαντικό: πριν πάει στη Μπαρτσελόνα, ο Ουσμάν στις δυο προηγούμενες σεζόν, με Ρεν (2015/16) και Μπορούσια (2016/17), είχε υποστεί συνολικά μόνο έναν μικροτραυματισμό (τον Ιανουάριο του 2017), που τον είχε κρατήσει εκτός προπονήσεων μόλις για δέκα ημέρες!
Ο πρώτος του τραυματισμός στη Βαρκελώνη ήταν και ο πιο σοβαρός από όλους και συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την άφιξή του στην ομάδα, σε ματς της Μπάρσα με τη Χετάφε. Η θλάση στον δικέφαλο του αριστερού μηρού τον κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες μακριά από την αγωνιστική δράση, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στον Βαλβέρδε, που με το “καλημέρα” έμεινε χωρίς τον αντικαταστάτη του Νεϊμάρ στην επιθετική γραμμή των “μπλαουγκράνα”. Τα πράγματα δε βελτιώθηκαν στη συνέχεια, αφού ο παίκτης επανήλθε μεν την πρωτοχρονιά του 2018, αλλά 15 μέρες αργότερα, αυτή τη φορά σε αγώνα με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν, τέθηκε και πάλι εκτός μάχης.
Η διάταση – και πάλι στον δικέφαλο μηριαίο – τον κράτησε για ένα μήνα εκτός γηπέδων. Λίγους μήνες μετά, ξανά με αντίπαλο τη Ρεάλ Σοθιεδάδ, αυτή τη φορά στο “Καμπ Νόου”, ο Γάλλος υπέστη ένα ελαφρό διάστρεμμα στον δεξί αστράγαλο και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για μια εβδομάδα. Από εκεί και μετά, ακολούθησε μια χρονική περίοδος χωρίς προβλήματα και στο ξεκίνημα της σεζόν 2018/19, ο Ντεμπελέ άρχισε να δίνει δείγματα της ποδοσφαιρικής του αξίας. Όμως στις 20 Ιανουαρίου του 2019, στο παιχνίδι με τη Λεγανές στο “Μπουτάρκε”, ένα νέο διάστρεμμα, αυτή τη φορά στον αριστερό αστράγαλο, τον έθεσε εκτός μάχης για τρεις εβδομάδες. Ακολούθησε ο πέμπτος τραυματισμός στις 15 Μαρτίου του 2019, μια ακόμα θλάση στον αριστερό δικέφαλο μηριαίο και ένας ακόμα μήνας εκτός δράσης.
Τα προβλήματα δε σταμάτησαν μέσα στο 2019, έτσι στις 4 Μαΐου, στο “Μπαλαΐδος” με αντίπαλο τη Θέλτα, ο Ντεμπελέ υπέστη νέα θλάση, αυτή τη φορά στον δεξί δικέφαλο μηριαίο, η οποία τον έθεσε εκτός μάχης για ενάμισι μήνα, κάτι που σημαίνει ότι έχασε το υπόλοιπο της περσινής σεζόν. Η φετινή σεζόν άρχισε το ίδιο άσχημα, αφού στην πρώτη αγωνιστική με την Αθλέτικ στο “Σαν Μαμές”, ο Γάλλος κατάφερε να ξεπεράσει κάθε όριο ανευθυνότητας και αντιεπαγγελματισμού. Στη διάρκεια του αγώνα ένιωσε ενοχλήσεις στον αριστερό δικέφαλο, μάλιστα όταν έληξε το ματς, είχε το χέρι του πάνω στο αριστερό του πόδι, απόδειξη ότι είχε πρόβλημα. Φρόντισε όμως να αποκρύψει από τους γιατρούς της ομάδας το μέγεθος των ενοχλήσεων, απλά και μόνο για να μη χάσει την ολιγοήμερη άδεια που είχε δώσει ο Βαλβέρδε στους παίκτες.
Έτσι λοιπόν, με πρόβλημα στο πόδι, ο Ντεμπελέ ταξίδεψε στη Γαλλία (στη Σενεγάλη σύμφωνα με την Μπαρτσελόνα) και όταν επέστρεψε υποβλήθηκε σε εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε το μέγεθος του τραυματισμού: μια ακόμα θλάση στον αριστερό δικέφαλο μηριαίο και πέντε εβδομάδες εκτός. Στις 27 Σεπτεμβρίου, στο Χετάφε-Μπάρσα, ήρθε ο όγδοος τραυματισμός, αυτή τη φορά στον ημιτενοντώδη μυ του αριστερού ποδιού, με μια εβδομάδα απουσίας. Και όπως είπαμε στην αρχή, βρισκόμαστε πλέον στον ένατο τραυματισμό και τις δέκα εβδομάδες απουσίας. Ανακεφαλαιώνοντας, η τρίτη σεζόν του Ουσμάν στους “μπλαουγκράνα” δείχνει ότι ακολουθεί το ίδιο ακριβώς μοτίβο με τις δυο πρώτες, δηλαδή συνεχείς απουσίες εξαιτίας συνεχών τραυματισμών.
Αρκεί να πούμε αυτό: στη διάρκεια της φετινής σεζόν, η Μπαρτσελόνα έχει δώσει συνολικά 19 επίσημα παιχνίδια, 14 για το πρωτάθλημα και 5 για το Champions League. Από αυτά τα 19 ματς, ο Ντεμπελέ έχει χάσει τα επτά λόγω τραυματισμών, τα δύο λόγω τιμωρίας και ένα ακόμη λόγω σιωπηρής τιμωρίας από τον Βαλβέρδε, δηλαδή παραπάνω από τα μισά! Στα δε εννέα υπόλοιπα, μόνο τρεις φορές είχε γεμάτη συμμετοχή, έβγαλε δηλαδή ολόκληρα ενενηντάλεπτα. Στα υπόλοιπα έξι, είτε πέρασε ως αλλαγή, είτε βγήκε ως αλλαγή, με μέσο όρο συμμετοχής – σε αυτά τα 6 παιχνίδια – μόλις 37,5 λεπτά! Όπως και αν τα βάλουμε όλα αυτά στη ζυγαριά, το αποτέλεσμα είναι οπωσδήποτε απογοητευτικό. Και βέβαια, αυτοί οι αριθμοί θα γίνουν ακόμα χειρότεροι, αφού ο παίκτης θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.
Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ
Δεν είναι όμως μόνο οι τραυματισμοί το πρόβλημα με τον Ντεμπελέ, αν και από μόνοι τους δείχνουν μια παγιωμένη – και φυσικά τελείως αρνητική – κατάσταση, όχι μόνο για το παρόν του παίκτη, αλλά και για τη μελλοντική του προοπτική. Όπως γράψαμε και στην αρχή, αυτό το επαναλαμβανόμενο “μοτίβο” δεν είναι φυσιολογικό για έναν 22χρονο, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τις δυο προηγούμενες χρονιές του με Ρεν και Ντόρτμουντ, εκεί όπου σε συνολικά 79 συμμετοχές, δεν είχε χάσει ούτε ένα παιχνίδι λόγω τραυματισμού! Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα, έχει άμεση σχέση και με τα υπόλοιπα “θέματα” που έχει ο παίκτης – και δεν είναι καθόλου λίγα – στην καθημερινότητά του.
Και για να βάλουμε από την αρχή τα πράγματα στη σωστή τους βάση, η Μπαρτσελόνα μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί – και θα έχει απόλυτο δίκιο – ότι με βάση το σημαντικό δείγμα που είχε, δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι ο Γάλλος θα της έβγαινε τόσο επιρρεπής στους τραυματισμούς. Τα στατιστικά σε Ρεν και Μπορούσια, έλεγαν ακριβώς το αντίθετο. Όμως – και εδώ το όμως είναι μεγάλο – οι άνθρωποι του καταλανικού συλλόγου, γνώριζαν ότι ο 20χρονος (τόσο ήταν όταν πήγε στη Βαρκελώνη) είχε παρουσιάσει προβληματική συμπεριφορά σε θέματα πειθαρχίας. Ο Ουρμπάνο Ορτέγα, που εργάστηκε για μια επταετία στον σύλλογο – ήταν το δεξί χέρι του πρώην τεχνικού γραμματέα, Ρόμπερτ Φερνάντεθ – είχε προβεί πριν ένα χρόνο στην αποκάλυψη ότι οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού ήταν πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα τερτίπια του Γάλλου.
“Ξέραμε από τις εκθέσεις που είχαμε σχετικά με τον Ουσμάν, τόσο για τα προβλήματα που είχε σε θέματα πειθαρχίας, όσο και για τον στενό του κύκλο, που δεν βοηθούσε στο παραμικρό την κατάσταση. Κάποιες φορές παίρνεις το ρίσκο. Πιστεύαμε ότι όλα αυτά ήταν φαινόμενα λόγω του νεαρού της ηλικίας και θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να του αλλάξουμε ρότα”, ήταν οι δηλώσεις του Ορτέγα, που παρεμπιπτόντως ήταν και ένας εκ των κυριότερων υπεύθυνων της μεταγραφής του Γάλλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μπαρτσελόνα εξέτασε διάφορες περιπτώσεις το καλοκαίρι του 2017, όταν έψαχνε τον αντικαταστάτη του Νεϊμάρ. “Δεν κοιτάξαμε μόνο τον Ντεμπελέ και τον Μπαπέ, αλλά και κάποιες περιπτώσεις ακόμα. Κάποιες φορές, η τελική απόφαση εξαρτάται και από τη συγκυρία”.
Και όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, η συγκυρία αποδείχτηκε η χειρότερη δυνατή για μια Μπαρτσελόνα που ξαφνικά βρέθηκε υπόλογη απέναντι στα εκατομμύρια των φίλων της, όταν έχασε τον Νεϊμάρ το καλοκαίρι του 2017. Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της διοίκησης (θυμηθείτε τον τότε αντιπρόεδρο Τζόρντι Μέστρε και το “μένει 200%”), όσο και των παικτών (θυμηθείτε το “se queda” – δηλαδή “μένει” – του Πικέ), ο Βραζιλιάνος αναχώρησε για τη Γαλλία και την Παρί, κάτι που έφερε την Μπαρτσελόνα σε απίστευτα μειονεκτική θέση, αφού οι Καταλανοί υποχρεώθηκαν να βγουν στην αγορά για να βρουν τον αντικαταστάτη του με δυο αξεπέραστα όπως τελικά φάνηκε εμπόδια.
ΓΕΜΑΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ
Το πρώτο ήταν ότι ολόκληρη η αγορά γνώριζε πως τα ταμεία της Μπαρτσελόνα ήταν γεμάτα με ζεστό και μπόλικο χρήμα και το δεύτερο ήταν ότι ο Μπαρτομέου πιεζόταν αφόρητα από τον χρόνο, αφού έπρεπε οπωσδήποτε να πάρει κάποιο μεγάλο όνομα, όχι μόνο για να αντικαταστήσει τον Νέι, αλλά και να καθησυχάσει τον κόσμο μετά από ένα μεγάλο επικοινωνιακό χτύπημα όπως ήταν η απώλεια του Βραζιλιάνου. Έτσι λοιπόν, αφού ο πρόεδρος του συλλόγου έφαγε πόρτα τόσο από την Παρί για τον Ντι Μαρία όσο και από τη Λίβερπουλ για τον Κοουτίνιο (αμφότερες ζητούσαν όχι ένα, αλλά δυο καράβια λεφτά), κατέληξε στον Ντεμπελέ και την Ντόρτμουντ.
Η Μπαρτσελόνα είχε “παρελθόν” με τον Ουσμάν, αφού έναν χρόνο νωρίτερα είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τον Γάλλο από τη Ρεν, όμως εκείνος – γνωρίζοντας ότι θα ήταν παγκίτης, αφού “μπροστά” του ήταν η τριάδα Μέσι, Σουάρες & Νεϊμάρ – αρνήθηκε την πρόταση και προτίμησε να καταλήξει στην Ντόρτμουντ, όπου γνώριζε πως θα ήταν βασικός. Οι Γερμανοί πλήρωσαν τότε (το καλοκαίρι του 2016) 15 εκατομμύρια ευρώ στους Γάλλους για να τον αποκτήσουν. Δώδεκα μήνες αργότερα, η Ντόρτμουντ, εκμεταλλευόμενη τα δυο μειονεκτήματα της Μπαρτσελόνα (χρήμα και χρόνο), απαίτησε από τους Καταλανούς επτά φορές πάνω τα χρήματα που είχε ξοδέψει για τον Ντεμπελέ. Από τα 15 στα 105 εκ.!
ΞΕΝΥΧΤΙΑ, ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ VIDEO-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Και αν συνυπολογίσουμε και τα επιπλέον 40 εκ. σε μπόνους συμμετοχών και στόχων, τότε ουσιαστικά η Ντόρτμουντ δεκαπλασίασε το κεφάλαιό της! Ο Μπαρτομέου χάλασε με αυτόν τον τρόπο παραπάνω από τα μισά λεφτά που είχε εισπράξει λίγες ημέρες νωρίτερα από την Παρί, χωρίς να έχει καμία εγγύηση για την επιτυχία της επένδυσής σου, πέρα από τα – πολύ καλά είναι η αλήθεια – δείγματα που είχε αφήσει ο Ντεμπελέ στο πέρασμά του από τη Ρεν και την Μπορούσια. Τα προβλήματα πάντως, πέρα από τους τραυματισμούς του παίκτη, ξεκίνησαν αμέσως. Οι πρώτες εκθέσεις για τον Γάλλο μιλούσαν για καθυστερημένες αφίξεις στις προπονήσεις, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στα ξενύχτα τα προηγούμενα βράδια.
Και εδώ δεν μιλάμε για ξενύχτια με εξόδους σε κλαμπ κλπ, αλλά για ξενύχτια στην οικία Ντεμπελέ, όπου ο Ουσμάν και φίλοι του ξημερώνονταν παίζοντας video παιχνίδια με τις ώρες! Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Ντεμπελέ, αυτό που ο ίδιος ονομάζει “κύκλο” του. Πρόκειται για την παρέα του, τους φίλους του, που μένουν μαζί του από τότε που πήγε στη Βαρκελώνη και όπως είναι φυσικό, τον παρασύρουν σε μια ζωή, που καμία σχέση δεν έχει με εκείνη ενός αθλητή υψηλού επιπέδου. Τους πρώτους μήνες της παραμονής του στην Καταλονία, η μητέρα του έμενε μαζί του, όμως όταν εκείνη επέστρεψε στη Ρεν, τότε τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Οι μόνιμοι συγκάτοικοι του Ουσμάν, είναι ένας θείος του και ο Μουσταφά Ντιατά, ένας φίλος του με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Ντόρτμουντ.
Εκτός όμως από αυτούς τους δυο, υπάρχει και η υπόλοιπη παρέα του Ντεμπελέ, φίλοι του που πηγαινοέρχονται στη Βαρκελώνη και φιλοξενούνται στο σπίτι του Γάλλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πέρα από τα ξενύχτια και το “κόλλημα” με τα video-παιχνίδια, υπάρχει και το θέμα της κακής διατροφής. Οι υπεύθυνοι της Μπαρτσελόνα κατηγορούν τον Ουσμάν ότι δεν ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες των διατροφολόγων του συλλόγου, αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία τρέφεται με junk-food, κυρίως δε με την αγαπημένη του πίτσα. Σκεφτείτε μόνο ότι την τελευταία διετία, η ομάδα έχει προσλάβει τέσσερις σεφ αποκλειστικά για τον Ντεμπελέ, όλοι όμως απολύθηκαν από τον ίδιο τον Γάλλο, με το επιχείρημα ότι τον “παρακολουθούσαν”.
Ο τελευταίος από αυτούς, ονόματι Mickael Naya, σε συνέντευξή του στη γαλλική “Le Parisien”, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη ζωή του Ντεμπελέ: “Ο Ουσμάν είναι καλό παιδί, αλλά δεν ελέγχει τη ζωή του. Μένει μόνιμα με τον θείο του και τον καλύτερο φίλο του, οι οποίοι όμως δεν τολμούν να του αντιμιλήσουν. Μπορεί πράγματι να μην πίνει αλκοόλ, αλλά δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση τα ωράρια ξεκούρασης και γενικότερα το άμεσο περιβάλλον του δεν έχει την παραμικρή σχέση με το υψηλό επίπεδο αθλητισμού, στο οποίο υποτίθεται ότι κινείται. Όταν με προσέλαβαν, προσπάθησα να οργανώσω τα γεύματά του πάντα σε σχέση με τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, αλλά και τις φάσεις αποκατάστασης ή αποθεραπείας. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, όμως δυστυχώς έχει κακές επιρροές”.
Ο “ΚΥΚΛΟΣ” ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν ασχοληθεί με το γενικότερο πρόβλημα του Γάλλου, προσπαθώντας να βρουν μια λύση. Έχουν υπάρξει συναντήσεις του Πεπ Σεγούρα (πρώην γενικού μάνατζερ) και του Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον μάνατζερ του παίκτη, Μούσα Σισοκό, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις για βελτίωση της κατάστασης, δεν υπήρξε κάποια ριζική αλλαγή. Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, ο Ερίκ Αμπιντάλ, νυν τεχνικός γραμματέας των “μπλαουγκράνα”, είχε συνάντηση με τον Σισοκό, στη διάρκεια της οποίας οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, με τον Άμπι να φωνάζει στον μάνατζερ, λέγοντάς του ότι η υπομονή του συλλόγου έχει εξαντληθεί.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πέρυσι τον Νοέμβριο (2018), η γερμανική “Bild” δημοσίευσε φωτογραφίες από το διαμέρισμα του Ντεμπελέ στο Ντόρτμουντ. Ο Γάλλος, σύμφωνα με καταγγελίες του ιδιοκτήτη του σπιτιού, άφησε το διαμέρισμα σε κακή κατάσταση, γεμάτο σκουπίδια πεταμένα παντού, χαλασμένα τρόφιμα, λεκέδες στα δάπεδα, αλλά και ένα βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς. Ο ιδιοκτήτης, Γκερντ Βάισενμπεργκ, 71 ετών, κατέθεσε αγωγή εναντίον του Γάλλου, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 20.725 ευρώ. “Ο τύπος δεν μου επέστρεψε καν τα κλειδιά και έτσι αναγκάστηκα να αλλάξω όλες τις κλειδαριές”, ανέφερε στην “Bild”, ενώ οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους για το απίστευτο χάλι!
Το δικαστήριο έγινε τον Απρίλιο του 2019 και εκεί παρέστη ένας δικηγόρος του Ντεμπελέ, ο οποίος, αφού ήρθε σε συμβιβασμό με τον ιδιοκτήτη πληρώνοντας 10.000 ευρώ, προέβη στη γελοία δήλωση: “Ένα διαμέρισμα μπορεί να είναι βρώμικο και να μυρίζει άσχημα”! Πριν δυόμισι μήνες, διέρρευσε στον ισπανικό Τύπο μια “τοποθέτηση” του Γάλλου παίκτη σχετικά με όσα του καταμαρτυρούν για την προσωπική του ζωή. Η τοποθέτηση αυτή δεν προήλθε από τον ίδιο τον Ουσμάν, αλλά από τον “κύκλο” του! Ανάμεσα σε άλλα, διαβάσαμε ότι μένει μόνο με τον φίλο του και τη μητέρα του (η οποία κατοικεί μόνιμα στη Ρεν!), ότι δεν έχει κόλλημα με τα video-παιχνίδια και ότι δεν πίνει αλκοόλ γιατί είναι μωαμεθανός.
Επίσης, ότι ο παίκτης αναγνωρίζει πως δεν υπακούει τελείως στις διατροφικές οδηγίες του συλλόγου, αλλά τρώει πίτσα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες καταναλώνει τροφές χαλάλ, λόγω της θρησκείας του. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους συχνούς του τραυματισμούς, ο “κύκλος” επέμεινε πως ο Ντεμπελέ προσέχει και φροντίζει τον εαυτό του, απλά δεν είναι τόσο τυχερός όσο ήταν στην Μπορούσια! Φυσικά αυτά δεν έπεισαν κανέναν, ενώ ο πρώην σεφ του Γάλλου, Mickael Naya, σχολίασε σχετικά: “Ο Ουσμάν και η παρέα του υποστηρίζουν πως ό,τι και αν κάνει ο παίκτης, θα υπάρχει συνεχώς κριτική από παντού. Έτσι κι αλλιώς, τους είναι τελείως αδιάφορες οι αντιδράσεις. Είναι πλούσιοι και απλά δεν ενδιαφέρονται για ό,τι γράφεται ή ακούγεται”.
ΤΥΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΒΕΡΔΕ
Ένα άλλο ζήτημα με τον Ντεμπελέ, είναι και οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Στην αρχή όλοι οι “παλιοί” στάθηκαν δίπλα του, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν στο να προσαρμοστεί όχι μόνο στο καινούργιο περιβάλλον, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Όμως σιγά-σιγά άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι ο Γάλλος δεν έδειχνε ιδιαίτερη διάθεση, ούτε να κατανοήσει τα όσα του έλεγαν, ούτε να συνάψει σχέσεις με τους συναδέλφους του. Βλέποντας όλα αυτά, του κόλλησαν το παρατσούκλι “empanao” (σε ελεύθερη μετάφραση, αυτός που είναι “στην κοσμάρα του”) και ασχολούνται πλέον μαζί του, όταν χρειάζεται να του τα “ψάλουν” ένα χεράκι, μετά από διάφορα κρούσματα απειθαρχίας (ανάμεσα σε άλλους, το έχουν κάνει ο Μέσι, ο Πικέ και ο Σουάρες).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μετά από δυόμισι σχεδόν χρόνια στη Βαρκελώνη, δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει ισπανικά, έστω τα βασικά, για να συνεννοείται τουλάχιστον με τους συμπαίκτες του και τους προπονητές του. Τηρουμένων των αναλογιών, σε αυτόν τον τομέα, όπως και στους τραυματισμούς, θυμίζει τον Γκάρεθ Μπέιλ της Ρεάλ Μαδρίτης. Και ο Βαλβέρδε; Πώς τον (δια)χειρίζεται; Αρκεί να παραθέσουμε τα λόγια του Txingurri πριν έναν χρόνο, όταν ο Γάλλος είχε πάει στην προπόνηση δυο ώρες αργότερα από το κανονικό. Ο προπονητής των “μπλαουγκράνα” είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους την επόμενη μέρα και είχε απαντήσει: “Ποια είναι η λύση; Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν ξέρω τί νας σας πω. Όταν συμβεί μια φορά, δε δίνεις σημασία και βοηθάς τον παίκτη για να το καταλάβει και να μην το επαναλάβει. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και μακάρι να βρούμε τη λύση”.
Και εκείνη τη φορά, ο Ντεμπελέ είχε αξιωθεί τουλάχιστον να απαντήσει στις επίμονες κλήσεις του γενικού αρχηγού της ομάδας, Κάρλος Ναβάλ, χωρίς μάλιστα να επικαλεστεί μια από τις συνηθισμένες δικαιολογίες του, την γαστρεντερίτιδα! “Με πήρε ο ύπνος, έρχομαι”, είχε πει και εμφανίστηκε στην προπόνηση με δίωρη καθυστέρηση, όταν πλέον οι συμπαίκτες του έφευγαν από το προπονητικό κέντρο, χωρίς να ανταλλάξει ούτε κουβέντα με τον Βαλβέρδε. Έναν μήνα νωρίτερα, όπου πάλι δεν είχε δώσει το παρών, δεν είχε σηκώσει καν το τηλέφωνο, εξοργίζοντας τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα. Και βέβαια, εκείνες δεν ήταν οι μοναδικές δυο φορές που ο Γάλλος είχε αργήσει σε προπόνηση, αφού αυτή είναι μια συνηθισμένη “πρακτική” στην καθημερινότητά του.
Γενικότερα, αν κάτι χαρακτηρίζει τον Ουσμάν σε αυτή τη διετία στη Βαρκελώνη, αυτό είναι η επιπολαιότητα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του φετινού Οκτωβρίου, στο παιχνίδι της Μπάρσα με τη Σεβίγια. Οι “μπλαουγκράνα” είχαν πάρει εύκολα το ματς με το εμφατικό 4-0, το παιχνίδι βρισκόταν στα τελευταία του λεπτά και ο Ντεμπελέ, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες, διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή Ματέου Λαόθ για την αποβολή του συμπαίκτη του, Ρόναλντ Αραούχο, του είπε “είσαι κακός, πολύ κακός” και αντίκρισε και αυτός μια απευθείας αχρείαστη κόκκινη κάρτα, με την οποία θα είχε χάσει το clásico, αν αυτό είχε διεξαχθεί στην κανονική του ημερομηνία.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Μπαρτομέου προσπάθησε να “ξεφορτωθεί” τον Ντεμπελέ, χρησιμοποιώντας τον ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Νεϊμάρ, ο ίδιος ο Ουσμάν είχε παραδεχτεί πως ο Τόμας Τούχελ, κόουτς της Παρί, είχε έρθει σε επαφή μαζί του, όμως ο ίδιος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι το να πάει στο Παρίσι, θα ήταν ένα πισωγύρισμα στην καριέρα του. Ο Γάλλος εξτρέμ είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να πετύχει στη Μπαρτσελόνα, το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να συμβεί στην πράξη. Οι πρώτοι 28 μήνες του στην ομάδα, απέχουν πολύ, όχι μόνο από το να χαρακτηριστούν πετυχημένοι, αλλά και από το να εμπνεύσουν έστω την παραμικρή αισιοδοξία. Το σίγουρο είναι ότι η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Ντεμπελέ, το αν θα καταφέρει να πείσει προπονητές, συμπαίκτες και φίλαθλους, εξαρτάται οπωσδήποτε από τον ίδιο, όμως το “στοίχημα” δείχνει να έχει χαθεί. Την τελική απάντηση, έτσι κι αλλιώς, θα την δώσει ο χρόνος.