Το πανάκριβο στοίχημα του Αντουάν Γκριεζμάν
Ο Γκριεζμάν μίλησε στην εκπομπή του Βαλντάνο για τον ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα. Η δύσκολη προσαρμογή, το "όχι" του 2018 και το "La Decisión", οι σχέσεις με τον Μέσι, οι Βαλβέρδε, Σετιέν και Κούμαν, η ιδανική θέση για τον ίδιο στο γήπεδο, η αγωνιστική βελτίωση του τελευταίου μήνα και οι ελπίδες για οριστική ανάκαμψη.
Ο Αντουάν Γκριεζμάν κάνει μια ακόμα μεγάλη προσπάθεια να “ενταχθεί” στο “σώμα” της Μπαρτσελόνα, θέλοντας να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει τα όσα περίμενε από αυτόν η διοίκηση των “μπλαουγκράνα”, όταν πλήρωσε το καλοκαίρι του 2019 τη ρήτρα αποδέσμευσής του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, δηλαδή 120 εκατομμύρια ευρώ, στην πέμπτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Φαίνεται ότι η παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή “Universo Valdano” της ψηφιακής πλατφόρμας Movistar Plus, στις 23 Νοεμβρίου (η συνέντευξη προφανώς είχε γυριστεί κάποιες μέρες νωρίτερα), βοήθησε στο να ξεκαθαριστούν από τη μεριά του αρκετά ερωτηματικά, αλλά και να αποφορτιστεί ψυχολογικά ο ίδιος, κάτι που φάνηκε και στην παρουσία του στο γήπεδο.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ότι στα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν τη συνέντευξη στον Χόρχε Βαλντάνο, με Ντιναμό Κιέβου και Φερεντσβάρος για το Champions League και Οσασούνα για τη Λίγκα, ο Γάλλος σκόραρε και στα τρία, ενώ είχε και συνολικά πολύ καλή απόδοση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα ψάχνει εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο, από τότε δηλαδή που μετακινήθηκε στους “μπλαουγκράνα”, να βρει τον καλό του εαυτό, αυτόν που μας είχε συνηθίσει στην πενταετία του στην Ατλέτικο. Η αλήθεια είναι ότι ήδη έχει περάσει από σαράντα κύματα, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο παιχνίδι των συμπαικτών του, χωρίς όμως να το πετύχει, κάτι που έχει προκαλέσει μουρμούρα στην κερκίδα και ανησυχία στη διοίκηση.
ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΣΑ ΤΟ 2018
Η επένδυση είναι σίγουρα τεράστια και χωρίς καμία αμφιβολία θα μπορούσε κανείς να την κατατάξει ανάμεσα στις τρεις μεγάλες “πατάτες” που έκανε ο Μπαρτομέου, σκορπώντας αμύθητα ποσά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στις ικανότητες των Ντεμπελέ, Κοουτίνιο και Γκριεζμάν. Η περίπτωση του πρώην επιθετικού της Ατλέτικο όμως, πηγαίνει ακόμα παραπέρα, αφού το μεγάλο ερωτηματικό – που στην ουσία μένει ακόμα αναπάντητο – ήταν αν πραγματικά θα μπορούσε να βρει θέση στην ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα, αν ταίριαζε σε τελική ανάλυση, στον τρόπο παιχνιδιού των “μπλαουγκράνα”. Βέβαια, το θέμα με τον Γκριεζμάν ξεκινάει ακόμα πιο παλιά, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο των Καταλανών.
Αυτό τουλάχιστον είχε ισχυριστεί η Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν κατήγγειλε στη FIFA ότι οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα είχαν έρθει κρυφά – και παράνομα – σε επαφή με τον Γκριεζμάν, κανονίζοντας μαζί του τη μετακίνησή του στους culés το καλοκαίρι του 2018. Το σίριαλ κράτησε πολλούς μήνες, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, με τις φήμες να γίνονται σχεδόν σιγουριά όσο περνούσε ο καιρός. Το ποσό που είχε ακουστεί ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ, όμως, ενώ όλα φαίνονταν κλεισμένα, ο Γάλλος, επηρεασμένος από την ασφυκτική πίεση της Ατλέτικο, αλλά και των φιλάθλων των “ροχιμπλάνκος” που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να τον δουν να φεύγει από την ομάδα, αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Μπάρσα και να παραμείνει στη Μαδρίτη.
Στις 14 Ιουνίου του 2018, την ημέρα που ξεκινούσε το Μουντιάλ της Ρωσίας (ένα μήνα μετά τον τελικό του Europa League, όπου πέτυχε δυο τέρματα στο τελικό 3-0 της Ατλέτι επί της Μαρσέιγ), ο Γκριεζμάν ανακοίνωσε ότι θα συνέχιζε στους “ίντιος” μέσω ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “La decisión” (η απόφαση), το οποίο προκάλεσε διάφορες εντάσεις στους κόλπους της Μπαρτσελόνα, όχι μόνο για το γεγονός της επικοινωνιακής ήττας, αλλά και – κυρίως – για το ότι το ντοκιμαντέρ είχε γυριστεί από την Kosmos Studios, εταιρεία η οποία ανήκει στον Ζεράρ Πικέ, κάτι που προφανώς σήμαινε ότι ο Καταλανός αμυντικός των “μπλαουγκράνα” γνώριζε την κατάληξη της υπόθεσης, χωρίς όμως να ενημερώσει τη διοίκηση του συλλόγου.
Αυτό το θέμα λύθηκε με μια ιδιωτική συνάντηση Πικέ και Μπαρτομέου, όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες της Μπαρτσελόνα “ξενέρωσαν” με τον Γκριεζμάν και τον τρόπο που χειρίστηκε την πρόταση του συλλόγου. Ο Γάλλος πάντως δε φάνηκε να “συγκινείται” ιδιαίτερα και πέντε μέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου, υπέγραψε νέα επέκταση συμβολαίου με την Ατλέτικο, μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Όλα έδειχναν ότι η υπόθεση Γκριεζμάν-Μπάρσα είχε τελειώσει οριστικά, όμως ο Μπαρτομέου δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει τόσο εύκολα. Ήταν η δική του επιμονή (πείσμα, κόλλημα, πείτε το όπως θέλετε), που επανέφερε λίγους μήνες αργότερα το όνομα του Γάλλου στο προσκήνιο.
“ΟΚ, ΘΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ;”
Από την άλλη, ήταν και ο ίδιος ο Γάλλος, παγκόσμιος πρωταθλητής πλέον με τους “τρικολόρ”, που συνειδητοποίησε ότι η Ατλέτικο είχε ένα συγκεκριμένο “ταβάνι” και θέλησε να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του μέσα από μια νέα προοπτική. Από τη στιγμή που η Μπαρτσελόνα συνέχιζε να ενδιαφέρεται για εκείνον, αποφάσισε ότι αυτή τη φορά δε θα έλεγε όχι, αφού οι “μπλαουγκράνα” ήταν ακριβώς το βήμα παραπάνω που έψαχνε στην καριέρα του. Με όλα όσα είχαν προηγηθεί όμως το καλοκαίρι του 2018, το γυαλί είχε ραγίσει τόσο ανάμεσα στους φιλάθλους των Καταλανών, όσο και ανάμεσα στους παίκτες της ομάδας, οι οποίοι είχαν ενοχληθεί σφόδρα από τη συμπεριφορά του Γάλλου και το “La Decisión”.
Όταν επανήλθε το όνομα του Γκριεζμάν στα πρωτοσέλιδα των καταλανικών εφημερίδων, τα ποσοστά που συγκέντρωνε το “όχι” στα polls της Mundo Deportivo και της Sport, στο ερώτημα αν οι culés ήθελαν τον Γάλλο να πάει στη Βαρκελώνη, κυμαίνονταν ανάμεσα στο 80% και το 90%. Από τη μεριά τους οι παίκτες, πέραν του “ξενερώματος” από το προηγούμενο καλοκαίρι, είχαν να λύσουν και πιο πρακτικά ζητήματα. Είναι γνωστή η συζήτηση που είχαν εκείνες τις μέρες με τον Ερνέστο Βαλβέρδε: “Θέλεις να τον φέρεις; Οκ. Αλλά πού θα τον βάλεις να παίξει;” Προφανώς δεν ήταν απόφαση του Txingurri να αποκτηθεί ο Γκριεζμάν, όμως το ερώτημα είχε απόλυτη βάση, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στη συνέχεια.
Η ΚΑΛΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ
Ο Γάλλος μπορεί να παίξει σε αρκετές θέσεις λόγω της ποιότητάς του. Έχει αγωνιστεί μέσα στην περιοχή, πίσω από τον σέντερ φορ ως δεύτερος επιθετικός, αλλά και στα πλάγια, ως εξτρέμ, και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Όμως εκεί όπου αποδίδει καλύτερα, είναι ως δεύτερος επιθετικός, για παράδειγμα, πίσω από τον Ζιρού στην Εθνική Γαλλίας ή πίσω/δίπλα από τον Τόρες ή τον Ντιέγκο Κόστα στην Ατλέτικο. Στο 4-3-3 του Βαλβέρδε και του Σετιέν, ο Σουάρες έπαιζε σέντερ φορ, αλλά ο Γκριεζμάν ήταν υποχρεωμένος να παίζει αριστερά (η θέση δεξιά είναι καπαρωμένη από τον Μέσι). Στο 4-2-3-1 του Κούμαν, η ιδανική θέση για τον Γάλλο θα ήταν να παίζει ακριβώς πίσω από το “1”, δηλαδή τον εκάστοτε σέντερ φορ.
Το πρόβλημα ήταν – τουλάχιστον στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν – ότι η Μπάρσα δεν έπαιζε με κάποιο καθαρόαιμο σέντερ φορ, άρα ο Γκριεζμάν δεν είχε το “σημείο αναφοράς” που χρειάζεται μέσα στην περιοχή (Ζιρού, Τόρες, Κόστα), για να κάνει το παιχνίδι του. Όταν όμως σε αυτές τις τελευταίες αγωνιστικές, ο Μπρέθγουεϊτ άρχισε να αποδίδει και να μονιμοποιείται σε αυτή τη θέση, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση από τον Κούμαν του Γκριεζμάν από τα αριστερά στο μέσο του “3” (στη θέση του “mediapunta”, δηλαδή του μεσοεπιθετικού), ο Γάλλος άρχισε να βρίσκει και τους χώρους και την ελευθερία κινήσεων, ώστε να κάνει τα δικά του, με αποτέλεσμα όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, να σκοράρει και να παίζει ωραίο ποδόσσφαιρο.
ΤΟ “ΞΥΠΝΗΜΑ” ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρώτα πέντε παιχνίδια της φετινής Λίγκας, ο Γκριεζμάν δεν είχε συμμετοχή σε κανένα από τα εννιά γκολ της ομάδας του (ούτε γκολ, ούτε ασίστ), ενώ τον τελευταίο μήνα, στα τέσσερα τελευταία έχει πετύχει τρία γκολ (Αλαβές, Μπέτις, Οσασούνα) και έχει δώσει δυο ασίστ (Μπέτις, Οσασούνα). Συν φυσικά τα γκολ που πέτυχε στους δυο πρόσφατους αγώνες του Champions League, στο Κίεβο επί της Ντιναμό και στη Βουδαπέστη επί της Φερεντσβάρος. Ο Γάλλος λοιπόν αρχίζει να “γεμίζει” τη στατιστική του, συνοδεύοντας γκολ και ασίστ με πειστικές εμφανίσεις. Το ερώτημα βέβαια, που απασχολεί τους φίλους της Μπάρσα, είναι αν όλο αυτό πρόκειται απλά για μια αναλαμπή, ή αν σιγά-σιγά ο Γκριεζμάν θα αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα απαραίτητο γρανάζι της “μπλαουγκράνα” μηχανής.
Ας γυρίσουμε όμως σε αυτό που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το κείμενο, την τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου στον Χόρχε Βαλντάνο, εκεί όπου πήραμε πολλές απαντήσεις σε διάφορα αναπάντητα μέχρι εκείνη τη στιγμή ερωτήματα. Να θυμίσουμε εδώ, ότι λίγες μέρες πριν την παρουσία του Γκριεζμάν στο “Universo Valdano”, ο πρώην ατζέντης του, Ερίκ Ολάτς, είχε κάνει κάποιες δηλώσεις στο “France Football” στα πλαίσια ενός αφιερώματος για τον Λέο Μέσι, που προκάλεσαν αίσθηση και έφεραν σε – ακόμα πιο – δύσκολη θέση τον Γάλλο παίκτη της Μπάρσα. Ο Ολάτς αποκάλεσε τον Μέσι “καθεστώς του τρόμου”, συμπληρώνοντας ότι “ή είσαι μαζί του ή είσαι εναντίον του”. Είπε όμως και άλλα, ακόμα πιο ακραία, ο μέχρι το 2017 μάνατζερ του Αντουάν.
ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΑΤΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥ
Όπως για παράδειγμα: “Ο Γκριεζμάν πήγε στην Μπαρτσελόνα, έναν σύλλογο, στον οποίο ο Μέσι αποφασίζει για τα πάντα. Είναι και αυτοκράτορας και μονάρχης και δεν είδε με καλό μάτι την άφιξη του Αντουάν. Η συμπεριφορά του προς τον Γκριεζμάν ήταν αξιοθρήνητη και τον έκανε να αισθάνεται άσχημα. Την περασμένη σεζόν, όταν ο Αντουάν πήγε στην ομάδα, ο Μέσι δεν του μιλούσε και δεν του έδωσε ούτε μια πάσα, γι’ αυτό και είχα πει εδώ και μήνες ότι ο Γκριεζμάν είχε αποφασίσει να φύγει από την Μπάρσα”. Όπως γίνεται απόλυτα κατανοητό, τα λόγια του Ολάτς δημιούργησαν ακόμα χειρότερο κλίμα για τον παίκτη, γι’ αυτό και θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας στον Βαλντάνο ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση μαζί του.
Ο Γκριεζμάν βρέθηκε να “απολογείται” όχι μόνο για τις δηλώσεις του Ολάτς, αλλά και για εκείνες που είχε κάνει – επίσης στις αρχές Νοεμβρίου – ένας θείος του, ο οποίος με τη σειρά του καταφέρθηκε εναντίον του Μέσι, λέγοντας πως ο Αργεντίνος αποφασίζει για τα πάντα και επιβάλλει προπονήσεις χαμηλής έντασης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι συνολικά στην Μπαρτσελόνα δε γίνεται δουλειά, αλλά όλο το πρόγραμμα των προπονήσεων είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αρέσει σε συγκεκριμένα άτομα. Ο Γκριεζμάν πάντως δεν άφησε περιθώρια ούτε στον Ολάτς, ούτε στον θείο του: “Με τον πρώτο δεν έχω καμία σχέση εδώ και καιρό, ενώ ο δεύτερος δεν έχει ιδέα από ποδόσφαιρο. Η σχέση μου με τον Μέσι ορίζεται από τον απόλυτο σεβασμό”.
ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΑΛΝΤΑΝΟ
Με τον Βαλντάνο απέναντί του, ο Γάλλος δε “μάσησε” τα λόγια του: “Από την παρουσίασή μου είχα πει ότι ήθελα να μιλήσω στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ήρθε η ώρα να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Εδώ και καιρό υπομένω διάφορα και είπα φτάνει. Δέχομαι την κριτική, γιατί κι εγώ συμφωνώ πως αυτός που βλέπουμε δεν είναι ο καλύτερος Γκριεζμάν, αλλά πολλές φορές αυτές οι κριτικές ξεφεύγουν. Χρειάζομαι βοήθεια από όλο τον κόσμο. Επειδή δε μιλάω, είμαι ο εύκολος στόχος. Μέσα σε ενάμισι χρόνο άλλαξα τρεις προπονητές, ο καθένας με το στιλ του, συν την πανδημία, όλα αυτά δυσκόλεψαν την προσαρμογή. Υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι που μιλάνε για μένα. Έχω ήδη αρκετά στο κεφάλι μου, για να ασχολούμαι με όσους λένε αν είμαι ή όχι καλή μεταγραφή για την Μπάρσα”.
Ο Γκριεζμάν παραδέχτηκε ότι φτάνοντας στη Βαρκελώνη, υπήρχαν αρνητικά σχόλια τόσο από συμπαίκτες του όσο και από τον τοπικό Τύπο, επειδή είχε αρνηθεί την πρόταση του συλλόγου έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά πίστευε πως θα μπορούσε να διορθώσει όλο αυτό το κακό κλίμα μέσα στο γήπεδο με την απόδοσή του: “Μίλησα με τον Λέο και μου είπε ότι τον είχε πειράξει πολύ που δεν ήρθα την πρώτη φορά, αλλά μου υποσχέθηκε ότι θα είναι 100% δίπλα μου από τη στιγμή που πλέον είμαι μέλος της ομάδας και τον πιστεύω”. Στη συνέχεια, ο Γάλλος αναφέρθηκε στους προπονητές του και τη θέση στην οποία προτιμάει να παίζει: “Ο Βαλβέρδε με είχε βάλει αριστερά και μου ζητούσε να παίζω στον χώρο”.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΒΑΛΒΕΡΔΕ, ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΣΕΤΙΕΝ
Ο Γκριεζμάν πάντως είχε μόνο καλά λόγια για τον Txingurri: “Αυτός με έφερε στην Μπαρτσελόνα. Τον σέβομαι και του χρωστάω πολλά. Ένιωθα την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου”. Και συνέχισε για τον Σετιέν: “Με τον Κίκε έμαθα να βγάζω την μπάλα από πίσω, καθώς και να ξεμαρκάρομαι. Η σχέση μου μαζί του ήταν φυσιολογική. Οι γονείς μου με παρακινούσαν να τον ρωτήσω γιατί δε με χρησιμοποιούσε. Κι εγώ τους απαντούσα ότι δεν μου έδινε εξηγήσεις ούτε όταν με έβαζε, ούτε όταν δε με έβαζε. Μια φορά μου μίλησε και με ρώτησε μέχρι πότε θα είμαι εξοργισμένος μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαι εξοργισμένος με τη συμπεριφορά του”. Ο Γάλλος θέλησε να ξεκαθαρίσει και τη δήλωσή του σχετικά με τον Ντεσάν και τη θέση στην οποία τον έβαζε.
“Προσπαθούσαν διάφοροι να αμφισβητήσουν τον εκλέκτορα της εθνικής και το μήνυμά μου ήταν ότι αυτός ξέρει πώς να με χρησιμοποιήσει. Μετά πήραν τα λόγια μου και τα παρουσίασαν με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν κόντρα. Εγώ δεν αφήνω υπόνοιες. Αλλά πάντοτε ψάχνουν να δημιουργήσουν κάτι αρνητικό. Με τον Λέο, με τον πρόεδρο, με το ότι θέλω να φύγω τον Ιανουάριο. Και με αυτό τον τρόπο δε με αφήνουν να ηρεμήσω”. Και ολοκλήρωσε τα της Μπαρτσελόνα, μιλώντας για το περίφημο ντοκιμαντέρ του 2018: “Όταν γύρισα το La Decisión, ήθελα να δείξω στον κόσμο ότι το να αλλάξεις μια ομάδα, δεν είναι σα να πηγαίνεις σε ένα μαγαζί με γλειφιτζούρια και να διαλέγεις ανάμεσα στο κόκκινο ή το μπλε”.
Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΧΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ / ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Και συνέχισε ο Γκριεζμάν: “Ο στόχος μου ήταν να καταλάβουν οι φίλαθλοι το πόσο δύσκολη είναι για έναν επαγγελματία μια τέτοια κατάσταση, αν και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους γονείς μου, οι οποίοι θύμωσαν”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της καριέρας του: “Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω ομάδα γιατί ήμουν κοντούλης και δεν με εμπιστεύονταν, μέχρι που με ανακάλυψε ο Ερίκ Ολάτς και με πήγε στη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Αλλά και η άφιξή μου στην Ατλέτικο δεν ήταν εύκολη, γιατί μόλις είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα και έπρεπε να προσπαθήσω πολύ μέχρι να βρω τη θέση μου στην ομάδα. Πάντοτε υπάκουα στους προπονητές μου, ακόμα και όταν αυτό που μου ζητούσαν δεν μου ταίριαζε ή δεν ήταν η ιδανική θέση για μένα”.
Ας επιστρέψουμε όμως στην Μπαρτσελόνα και στην πρώτη σεζόν του Γάλλου στους “μπλαουγκράνα”, στη διάρκεια της οποίας, σε 48 συνολικά συμμετοχές, πέτυχε 15 τέρματα και έδωσε 4 ασίστ. Οι επιδόσεις του αυτές, πολύ κάτω από τις αντίστοιχες στην Ατλέτικο, δεν ήταν τόσο κακές, αλλά ούτε και αντάξιες ενός παίκτη για τον οποίο ξοδεύτηκαν 120 εκατομμύρια ευρώ. Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ετήσιες απολαβές του Γκριεζμάν, που για κάθε ένα από τα πρώτα δυο χρόνια του συμβολαίου του, ανέρχονται στα 18 εκ. ευρώ καθαρά. Η συμφωνία με την Μπαρτσελόνα προβλέπει για τα πέντε χρόνια της παραμονής του στην ομάδα, 18, 18, 21, 23 και 25 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο, ένας μέσος όρος δηλαδή στα 21 εκ. ευρώ καθαρά ετησίως.
ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΕΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ;
Πρόκειται για τον δεύτερο πιο καλοπληρωμένο παίκτη της ομάδας, πίσω μόνο από τον Μέσι και αυτό βαραίνει φυσικά σε κάθε κριτική που του γίνεται είτε από τον Τύπο, είτε από τους φίλαθλους, είτε από τη διοίκηση. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις “αβάντες” που έκανε ο καταλανικός Τύπος – κυρίως η Mundo Deportivo – στον Μπαρτομέου, όταν προετοιμαζόταν η μετακίνηση του Γάλλου από την Ατλέτικο στην Μπάρσα, με βασικότερο επιχείρημα το ότι ο παίκτης ήταν “πολυεργαλείο”, μπορούσε να παίξει σε πολλές θέσεις και θα έβρισκε το ρόλο του στην ενδεκάδα. Βέβαια, όλα αυτά ξεχάστηκαν και εύκολα και γρήγορα, αφού τους τελευταίους μήνες, οι ίδιοι δημοσιογράφοι που τον αποθέωναν, άρχισαν συστηματικά να μιλάνε για “αταίριαστη μονάδα” στο ρόστερ.
Αρκετοί βιάστηκαν να τον βάλουν στην ίδια λίστα με άλλους παίκτες της Ατλέτικο, που όταν εγκατέλειψαν τη Μαδρίτη για άλλους προορισμούς, δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο όταν αγωνίζονταν στους “ροχιμπλάνκος”, όπως ο Ραδαμέλ Φαλκάο, ο Φιλίπε Λουίς και ο Αρντά Τουράν. Τον περασμένο Μάρτιο, η Sport δημοσίευσε αρθρογραφία με τον τίτλο “Γκριεζμάν, τρίτη συνεχόμενη αποτυχία”, μέσα στην οποία είχαμε διαβάσει πως ο Μπαρτομέου είχε ήδη αποφασίσει να τον “ξεφορτωθεί” το καλοκαίρι που μας πέρασε, είτε με απευθείας μεταγραφή, είτε χρησιμοποιώντας τον ως αντάλλαγμα στις πιθανές μεταγραφές του Νεϊμάρ ή του Λαουτάρο. Το τελικό συμπέρασμα του κειμένου, ήταν ότι ο Γάλλος δεν μπόρεσε να γίνει καθοριστικός στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.
Αν κοιτάξουμε το ημερολόγιο, θέλοντας να βρούμε το “βαρομετρικό χαμηλό” του Γκριεζμάν, αυτό μάλλον βρίσκεται στις 24 Οκτωβρίου, όταν ο Κούμαν τον άφησε εκτός ενδεκάδας στο clásico με τη Ρεάλ Μαδρίτης (τον είχε περάσει στο 80′ ως αλλαγή στη θέση του Φατί). Πολλοί δημοσιογράφοι είχαν γράψει τότε στα ισπανικά μέσα, ότι ο Ολλανδός πιθανότατα θα τον άφηνε εκτός αρχικού σχήματος και τέσσερις μέρες μετά, στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Γιουβέντους. Τελικά ο Γκριεζμάν έπαιξε στο Τορίνο και από εκεί και μετά είδαμε την αγωνιστική του “αναγέννηση”, με τα πέντε γκολ, τις δυο ασίστ και τις συνολικότερες εμφανίσεις του, που έδειξαν φως στο τούνελ, τόσο για τον Γάλλο που χρειάζεται αυτή την ψυχολογική και αγωνιστική τόνωση, όσο και για τους “μπλαουγκράνα” που ελπίζουν ότι τελικά η πανάκριβη επένδυσή τους, θα δικαιωθεί. Ο χρόνος θα το δείξει.