Τι χωρίζει Σέρχιο Ράμος και Ρεάλ
Το θέμα της ανανέωσης ή όχι του Σέρχιο Ράμος με τη Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει στάσιμο εδώ και μήνες. Η διαφορά στο οικονομικό, οι σκέψεις του Φλορεντίνο Πέρεθ, η στήριξη των παικτών στον αρχηγό τους, η στάση των φιλάθλων, οι εναλλακτικές λύσεις των Άλαμπα και Τόρες, η προοπτική της Παρί και η επιθυμία του Ζιντάν.
Δυο είναι τα μεγάλα ποδοσφαιρικά “σίριαλ” που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την Ισπανία. Το ένα, του Λιονέλ Μέσι, ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου με το περίφημο burofax που έστειλε ο Αργεντίνος στα γραφεία της διοίκησης των “μπλαουγκράνα”, ζητώντας την άμεση αποδέσμευσή του από τον σύλλογο και έκλεισε το πρώτο “κεφάλαιό” του δέκα ημέρες αργότερα, όταν ο σούπερ σταρ της Μπάρσα ανακοίνωσε πως θα έμενε τελικά και αυτή τη σεζόν στη Βαρκελώνη. Το σίριαλ Μέσι έχει “παρκαριστεί” προς το παρόν, αφού ο Λέο – όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του – θα πάρει την τελική του απόφαση το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος και αφού πρώτα θα έχει συζητήσει με την καινούργια διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 24ης Ιανουαρίου.
Το άλλο μεγάλο σίριαλ αφορά τον Σέρχιο Ράμος και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ή αν το προτιμάτε, τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο αρχηγός των “μερένγκες”, που πλέον διανύει τη 16η σεζόν του στο Τσαμαρτίν, έχει συμβόλαιο σε ισχύ με την ομάδα του, το οποίο λήγει φέτος στις 30 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου είναι ελεύθερος να έρθει σε επαφή και να συζητήσει με όποιον άλλο σύλλογο θέλει. Το ζήτημα απασχολεί τις δυο πλευρές (Ρεάλ και Ράμος) εδώ και έξι μήνες περίπου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο φλέγον θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του διεθνούς αμυντικού, με το σημαντικότερο – ίσως και το μοναδικό – εμπόδιο να εστιάζεται στο οικονομικό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, γυρνώντας αρκετά χρόνια πίσω.
ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΦΛΟΡΕΝΤΙΝΟ ΠΕΡΕΘ
Για να έχουμε μια ιδέα πώς λειτουργεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ σε σχέση με την αμυντική του γραμμή και δη τους κεντρικούς αμυντικούς, θα πάμε στο 2003, τότε που έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο μεγάλος Φερνάντο Ιέρο, πρωταγωνιστής στη κατάκτηση τριών Champions League στην πενταετία 1998-2002. Ο Πέρεθ θέλησε να καλύψει το κενό με τον Πάκο Παβόν, εφαρμόζοντας μια νέα φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία, οι “μερένγκες” θα κυριαρχούσαν στο ποδόσφαιρο με παίκτες από τις ακαδημίες τους στα μετόπισθεν και τους περίφημους galácticos μπροστά. Εκείνη την περίοδο στο κέντρο της άμυνας είχαν παίξει ο Άλβαρο Μεχία, ο Ρουμπέν Γκονθάλεθ, ακόμα και ο Ραούλ Μπράβο, όμως εκείνο το “ποντάρισμα” δεν είχε βγει στον Φλορεντίνο.
Το καλοκαίρι του 2004, ο Πέρεθ άλλαξε πλάνο. Ήρθαν ο Βάλτερ Σαμουέλ από τη Ρόμα (25 εκ. ευρώ) και ο Τζόναθαν Γούντγκεϊτ από τη Νιούκαστλ (18 εκ. ευρώ), όμως αμφότεροι για διάφορους λόγους, αποδείχτηκαν τόσο αποτυχημένες μεταγραφές, ώστε ένα χρόνο μετά, οι “μερένγκες” ξαναβγήκαν στη γύρα ψάχνοντας έναν αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό. Ο Αρίγκο Σάκι, διευθυντής ποδοσφαίρου στη Ρεάλ τη σεζόν 2004/05, ήταν εκείνος που μίλησε στον Φλορεντίνο για τον νεαρό μπακ της Σεβίγια, Σέρχιο Ράμος, ο οποίος είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες των “νερβιονένσες”, μαζί με τους Χεσούς Νάβας και Αντόνιο Πουέρτα. Το 2003 ο Ράμος πέρασε στη Σεβίγια Β υπό τις οδηγίες του Μανόλο Χιμένεθ.
Ο Χοακίν Καπαρός, προπονητής τότε της πρώτης ομάδας, ενθουσιάστηκε με την πρόοδο του νεαρού Σέρχιο και το καλοκαίρι του 2004 τον πήρε στην πρώτη ομάδα. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με το “καλημέρα” στην Πριμέρα, προκάλεσαν αμέσως το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων. Τελικά ο Πέρεθ, για να τον αποκτήσει (θα δούμε πιο κάτω πώς), υποχρεώθηκε να πληρώσει στη Σεβίγια τα 27 εκ. ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσης, σε μια μεταγραφική κίνηση που τότε είχε χαρακτηριστεί τρέλα, τόσο για το υπέρογκο ποσό που δόθηκε για έναν 19χρονο με ελάχιστη παρουσία στο υψηλό επίπεδο, όσο και για τη θέση, αφού ο Σέρχιο αγωνιζόταν τότε ως δεξί μπακ. Όμως ο Σάκι, “αλεπού” των πάγκων, επέμενε ότι η φυσική εξέλιξη του Ράμος θα ήταν να βρεθεί στο κέντρο της άμυνας.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα αρνητικά αποτελέσματα των “μερένγκες” έφεραν την παραίτηση του Πέρεθ τον Φεβρουάριο του 2006. Μέχρι την επιστροφή του στην προεδρία τον Ιούνιο του 2009, η Ρεάλ συνέχισε να παίρνει κεντρικούς αμυντικούς, αφού και ο Ράμος για αρκετό καιρό ήταν το “2” της ομάδας, παίζοντας δεξιά. Ήρθαν σε εκείνη την τριετία, ο Καναβάρο (7 εκ. ευρώ), ο Χάιντσε (12), ο Γκαράι (10) και ο Πέπε (30). Αφότου ξανάγινε πρόεδρος, ο Φλορεντίνο αποδείχθηκε ιδιαίτερα “συγκρατημένος” κάθε φορά που έπρεπε να ενισχύσει το κέντρο της άμυνας των “μπλάνκος”. Στις δυο πρώτες χρονιές της δεύτερης θητείας του, πήρε τον Αλμπιόλ (15 εκ. ευρώ) και τον Καρβάλιο (8), ενώ την τρίτη, το καλοκαίρι του 2011, απέκτησε έναν άγνωστο Γάλλο, τον Ραφαέλ Βαράν (10).
Η Ρεάλ είχε πλέον στο ρόστερ της μια τριάδα κεντρικών αμυντικών, με την οποία θα κυριαρχούσε στην Ευρώπη: Σέρχιο Ράμος, Πέπε και Βαράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 μέχρι το 2019, η μόνη μεταγραφή που αφορούσε κεντρικό αμυντικό, ήταν εκείνη του Χεσούς Βαγέχο το 2015 από τη Σαραγόσα (5 εκ. ευρώ). Ο Πέπε έφυγε το 2017, όμως τότε ο Ζιντάν είχε ως εναλλακτική λύση τον Νάτσο, έναν παίκτη προερχόμενο από τις ακαδημίες του συλλόγου. Ο Πέρεθ αποφάσισε να βγάλει από το ταμείο της Ρεάλ 50 εκατομμύρια ευρώ, για να αγοράσει τον Μιλιτάο από την Πόρτο το καλοκαίρι του 2019. Ο 20χρονος – τότε – Βραζιλιάνος αποκτήθηκε για να γίνει ο διάδοχος του Σέρχιο Ράμος στην “επόμενη μέρα”, όμως και εδώ οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί τελείως, τουλάχιστον προς το παρόν.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Μιλιτάο, ενάμισι χρόνο μετά την άφιξή του στο Τσαμαρτίν, είναι μόλις ο τέταρτος κεντρικός αμυντικός στον σχεδιασμό του Ζιντάν, πέρυσι είχε μόλις 20 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και φέτος – με μόνο 3 συμμετοχές – έχει να αγωνιστεί από την 31η Οκτωβρίου, προκαλώντας πονοκεφάλους στον Πέρεθ, που δε σκέφτεται μόνο το υπέρογκο ποσό που ξόδεψε, αλλά και το γεγονός ότι με έναν παραγκωνισμένο Μιλιτάο, τα διαπραγματευτικά του περιθώρια απέναντι στον Σέρχιο Ράμος είναι μειωμένα κατά πολύ. Και βέβαια, μετά το “ναυάγιο” με τον Βραζιλιάνο, ο πρόεδρος της Ρεάλ είναι υποχρεωμένος έτσι κι αλλιώς – ανεξάρτητα από το τί θα συμβεί τελικά με τον Ράμος – να ξαναψάξει κεντρικό αμυντικό στην αγορά.
Ο ΡΑΜΟΣ ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΔΕΚΑ
Οι στόχοι έχουν εντοπιστεί ήδη, πρόκειται για τον Ντέιβιντ Άλαμπα της Μπάγερν και τον Πάου Τόρες της Βιγιαρεάλ, όμως πριν περάσουμε σε αυτούς, ας θυμηθούμε πρώτα πώς έγινε η μεταγραφή του Σέρχιο Ράμος από τη Σεβίγια στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2005. Είπαμε νωρίτερα ότι ο Αρίγκο Σάκι ήταν εκείνος που πρότεινε στον Πέρεθ τον Ανδαλουσιανό παίκτη, επιμένοντας μάλιστα για την απόκτησή του. Ο Φλορεντίνο προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον ομόλογό του, Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο, όμως η απάντηση ήταν σαφής: “Δεν πουλάμε τον Ράμος. Όποιος τον θέλει, πρέπει να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης, δηλαδή ακατέβατα 27 εκατομμύρια ευρώ”. Το πρόβλημα για τον Πέρεθ ήταν ότι είχε υποσχεθεί τον αμυντικό της Σεβίγια στους φιλάθλους της ομάδας και δεν ήθελε να αποδειχτεί αναξιόπιστος.
Συνέχισε φυσικά να πολιορκεί τον Ντελ Νίδο, έχοντας ως σύμμαχό του τον ίδιο τον Σέρχιο Ράμος, ο οποίος επιθυμούσε μεν διακαώς να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή, όμως δεν ήθελε από τη μεριά του να πιέσει στο παραμικρό τον σύλλογό του. Κάπως έτσι κύλησε το καλοκαίρι και φτάσαμε στις 30 Αυγούστου. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Πριμέρα και ο Ράμος είχε αγωνιστεί κανονικά με τη Σεβίγια στο 1-0 επί της Ράθινγκ. Από το πρωί της 30ης Αυγούστου μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της 31ης, ο Πέρεθ προσπαθούσε να πείσει τον Ντελ Νίδο να ρίξει την τιμή. Ο πρόεδρος όμως των “νερβιονένσες” ήταν αμετακίνητος. Στο μεταξύ όμως, είχε προκύψει και άλλο πρόβλημα.
Ο Ντελ Νίδο δεν ήθελε να εκτεθεί στους δικούς του φιλάθλους και είπε στον Πέρεθ ότι αν μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης (που έκλεινε η μεταγραφική περίοδος) δεν έβρισκε κάποιον παίκτη για να αντικαταστήσει τον Ράμος, δεν θα επέτρεπε την μεταγραφή. Ο παμπόνηρος πρόεδρος της Σεβίγια βρισκόταν ήδη σε προχωρημένες επαφές με την Σταντάρ Λιέγης για τον Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς, αλλά φυσικά είχε ζητήσει από τους Βέλγους να μη διαρρεύσει τίποτε. Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο προέδρων ξανάρχισαν το πρωί της 31ης σε μια παρτίδα πόκερ που το τέλος της φαινόταν αβέβαιο, μέχρι τη στιγμή που ο Φλορεντίνο υποχώρησε. “Εντάξει, θα πληρώσουμε τα 27 εκατομμύρια”, ανακοίνωσε στον Ντελ Νίδο το βράδυ της 31ης.
Όταν όμως έδωσε εντολή στους ανθρώπους του να επικοινωνήσουν με τη Σεβίγια για να κανονίσουν τα χαρτιά που έπρεπε να πάνε στην Λίγκα μέσα στο χρονικό όριο, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Κανείς δεν απαντούσε από την Ανδαλουσία, ο Ντελ Νίδο είχε διατάξει σιγή ασυρμάτου, γιατί ήθελε πρώτα να σιγουρευτεί ότι θα έκλεινε η μεταγραφή του Ντράγκο, πριν προχωρήσει με τον Ράμος. Τελικά όλα έγιναν οριακά. Τα έγγραφα του Σέρβου από την Σταντάρ έφτασαν στα γραφεία της LFP λίγο μετά τις 11. Αμέσως ο Ντελ Νίδο ενημέρωσε τη Ρεάλ ότι είχε το πράσινο φως να προχωρήσει. Ο αδερφός του Σέρχιο, Ρενέ, έφτασε στην έδρα της LFP με την επιταγή των 27 εκ. ευρώ, στις 23.35. Και πήρε στα χέρια του το πολυπόθητο χαρτί δέκα περίπου λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, όταν θα έληγε η προθεσμία για τις μεταγραφές της καλοκαιρινής περιόδου!
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μοναδική μεταγραφή Ισπανού παίκτη στην πρώτη προεδρία του Φλορεντίνο Πέρεθ, στην πιο ακριβή μετακίνηση αμυντικού παίκτη στην μέχρι τότε ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος ο Ράμος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας οχτώ χρόνων (μέχρι το 2013) με ετήσιες απολαβές ένα εκ. ευρώ. Από τότε πέρασαν σχεδόν 16 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, ο Σέρχιο Ράμος ανανέωσε τέσσερις φορές τη συνεργασία του με τους “μερένγκες”. Η πρώτη ήρθε όταν συμπλήρωσε δυο χρόνια στην ομάδα και δεν ήταν ακριβώς ανανέωση, αλλά οικονομική αναπροσαρμογή. Με παρόντες τον τότε πρόεδρο Ραμόν Καλντερόν και τον αθλητικό διευθυντή Πέτζα Μιγιάτοβιτς, ο Ράμος υπέγραψε την αύξηση των αποδοχών του, που έφτασαν στα δυο εκ. ευρώ ετησίως.
Τον Ιούλιο του 2011, η Ρεάλ ανακοίνωσε επίσημα την τετραετή επέκταση στο συμβόλαιο του Ράμος, μια συμφωνία που είχε ολοκληρωθεί έξι μήνες νωρίτερα. Ο Ανδαλουσιάνος παίκτης ανανέωσε τη συνεργασία του με τους “μερένγκες” μέχρι το καλοκαίρι του 2017, ενώ οι ετήσιες απολαβές του ανέβηκαν στα 5 εκ. ευρώ ετησίως. Μετά την κατάκτηση της “décima” τον Μάιο του 2014, ο Ράμος ζήτησε μέσω του ατζέντη του νέα επέκταση, ως επιβράβευση της συνεισφοράς του στο δέκατο Champions League της Ρεάλ, όμως αυτή άργησε ένα χρόνο και αφού πρώτα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του παίκτη. Τελικά το καλοκαίρι του 2015 ο Πέρεθ ανανέωσε τον αμυντικό του μέχρι το 2020, υπερδιπλασιάζοντας τις απολαβές του, οι οποίες έφτασαν τα 12 εκ. ευρώ.
Η Ρεάλ ανακοίνωσε την επέκταση με μια εκδήλωση στο “Μπερναμπέου”, κάτι που μέχρι τότε είχε γίνει μόνο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Φλορεντίνο ήθελε να δείξει πόσο σημαντικός ήταν ο Σέρχιο Ράμος για την ομάδα. Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2017, λίγες μέρες πριν τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Γιουβέντους, η Ρεάλ ανανέωσε το συμβόλαιο του παίκτη για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Όταν επεκτάθηκε η συνεργασία των δυο πλευρών (η οποία δεν ανακοινώθηκε από τον σύλλογο), ο Ράμος ήταν 31 ετών και θα παρέμενε στους “μερένγκες” τουλάχιστον μέχρι τα 35 του, το σημείο δηλαδή στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και το πρόβλημα που προέκυψε το καλοκαίρι του 2019 ανάμεσα στον παίκτη και τον πρόεδρο της Ρεάλ. Το θέμα είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2019, αμέσως μετά την ήττα-αποκλεισμό των “μπλάνκος” από τον Άγιαξ στη φάση των “16” του Champions League (1-4). Ο Φλορεντίνο είχε κατέβει στα αποδυτήρια για να ζητήσει εξηγήσεις από τους ποδοσφαιριστές, μιλώντας για έλλειψη αφοσίωσης στα καθήκοντά τους και υπερβολικά πολλά ρεπό, ενώ χρησιμοποίησε και τη λέξη “ντροπή” για το αποτέλεσμα. Τότε ο Ράμος, που δεν είχε αγωνιστεί επειδή ήταν τιμωρημένος, πήρε το λόγο και είπε στον πρόεδρο: “αν κάτι είναι ντροπή, αυτό είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης”. “Θα σε διώξω”, του απάντησε ο Πέρεθ, “πλήρωσέ με και φεύγω” ανταπάντησε ο Ράμος!
“ΘΑ ΕΠΑΙΖΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΕΑΛ”
Ο διάλογος έγινε μπροστά σε όλους τους παίκτες και ο Φλορεντίνο έφυγε εκνευρισμένος, χωρίς να ξεχάσει το συμβάν. Λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι, ο Ράμος παρουσιάστηκε στο γραφείο του, λέγοντας ότι είχε μια πολύ σημαντική προσφορά από σύλλογο της Κίνας, ο οποίος όμως δεν ήθελε να πληρώσει χρήματα στη Ρεάλ. Ο Πέρεθ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τον αρχηγό του να φύγει δωρεάν. Δυο μέρες αργότερα, ο Ράμος δήλωσε στον Τύπο: “Θα ανανέωνα για όλη μου την καριέρα στη Ρεάλ. Ο Φλορεντίνο κι εγώ έχουμε μια σχέση πατέρα-γιου. Δε θέλω να φύγω, το όνειρό μου είναι να κρεμάσω τα παπούτσια μου εδώ. Θα έπαιζα και χωρίς χρήματα εδώ, γιατί έτσι νιώθω. Τα λεφτά είναι ένα δευτερεύον ζήτημα”.
Ενάμισι χρόνο μετά, όλα αυτά τα ωραία λόγια του Ράμος φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, αφού σύμφωνα με τον αθλητικό Τύπο της Μαδρίτης (Marca & As), το σημαντικότερο εμπόδιο για την πέμπτη ανανέωση του παίκτη, είναι το οικονομικό. Για την ακρίβεια, η μείωση της τάξης του 10% που ζητάει η διοίκηση από τους παίκτες, προκειμένου να μπορέσει να εξισορροπήσει κάπως τις οικονομικές απώλειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια μείωση, που είχαν δεχτεί πέρυσι οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ (μαζί με εκείνους της Καστίγια, τους παίκτες της ομάδας μπάσκετ και τα υψηλότερα αμειβόμενα στελέχη της διοίκησης), φέτος αρνούνται να την υπογράψουν, κάτι που δημιουργεί συνολικά πρόβλημα στον Φλορεντίνο.
Όπως γράψαμε πιο πάνω, ο Σέρχιο Ράμος παίρνει 12 εκ. ευρώ καθαρά κάθε χρόνο από τη Ρεάλ. Αν δεχτεί τη μείωση του 10%, τότε θα χάσει 1,2 εκ. ευρώ το χρόνο. Επειδή αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα σταματήσει η πανδημία, αν ο Ράμος υπογράψει για δυο χρόνια (όπως είναι η επιθυμία του) και η μείωση του 10% επεκταθεί και στη σεζόν 2022/23, τότε η χασούρα του θα ανέλθει στα 2,4 εκ. ευρώ. Εκεί λοιπόν βρίσκεται το εμπόδιο, αφού ο παίκτης, στο τελευταίο – λογικά – μεγάλο συμβόλαιο που θα υπογράψει στην καριέρα του, δε θέλει να “χαρίσει” τόσα πολλά χρήματα στη διοίκηση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ο αδερφός του και μάνατζέρ του, Ρενέ, πρότεινε στη Ρεάλ να δοθεί αυτό το 10% στον Σέρχιο σε επόμενα χρόνια, κάτι που έχει συμφωνηθεί για παράδειγμα ανάμεσα στους παίκτες και τη διοίκηση της Μπάρσα.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τον Πέρεθ, γιατί βλέπει ότι όχι μόνο ο Ράμος, αλλά ολόκληρο το ρόστερ αρνείται να υπογράψει τη νέα μείωση. Γιατί όμως; Όπως έχουν αφήσει οι ίδιοι οι παίκτες να διαρρεύσει στον Τύπο, ο λόγος βρίσκεται σε όλα όσα διαβάζουν τους τελευταίους μήνες σε εφημερίδες και σάιτ, ότι δηλαδή ο Φλορεντίνο ετοιμάζεται να ξοδέψει ένα καράβι λεφτά – κυρίως το ερχόμενο καλοκαίρι – σε καινούργιες μεταγραφές, όπως είναι ο Μπαπέ, ο Καμαβινγκά και φυσικά ο φερόμενος ως αντικαταστάτης του Σέρχιο Ράμος, Ντέιβιντ Άλαμπα. Το σκεπτικό λοιπόν είναι απλό: αν υπάρχουν χρήματα για τόσο ακριβές αγορές, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το περιθώριο για τη διοίκηση να τα βγάλει πέρα χωρίς να κάνει περικοπές.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΟΣ, ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΕΘ
Ειδικά για τον τελευταίο, ο σκληρός πυρήνας των παικτών των “μερένγκες” αρνείται να κατανοήσει για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτή η “τράμπα”, να φύγει δηλαδή ο Ράμος και να έρθει ο Αυστριακός στη θέση του. Ο Άλαμπα μπορεί να μένει ελεύθερος από την Μπάγερν, όμως θα εισπράξει σίγουρα ένα μπόνους μεταγραφής που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 20 και τα 30 εκ. ευρώ, ενώ αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι με το που θα πάει στη Μαδρίτη, θα ενταχθεί αμέσως στη δεύτερη οικονομική κλίμακα των παικτών της Ρεάλ. Στην κορυφή αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι Μπέιλ και Αζάρ (15 εκ. ευρώ καθαρά έκαστος). Στο δεύτερο σκαλοπάτι ακολουθούν οι Σέρχιο Ράμος και Μπενζεμά με 12 εκ. ευρώ έκαστος και στο τρίτο βρίσκουμε τον Μόντριτς με 9.
Ο Φλορεντίνο μπορεί να έχει απέναντί του τον Σέρχιο Ράμος και τους υπόλοιπους παίκτες, σε ό,τι αφορά όμως την ανανέωση ή όχι του αρχηγού του, έχει “σύμμαχο” τους φιλάθλους, οι οποίοι στα γκάλοπ που διενεργούν αυτές τις μέρες τα σάιτ της Marca και της As, δείχνουν να παίρνουν με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες το μέρος της διοίκησης. Για παράδειγμα, το γκάλοπ της Marca, στο οποίο τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 700.000 αναγνώστες, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Στην ερώτηση “τι θα πρέπει να προσφέρει η Ρεάλ στον Σέρχιο Ράμος;”, το 62% απάντησε “να κάνει την προσφορά που συμφέρει περισσότερο τον σύλλογο” και μόλις το 38% “ό,τι ζητήσει ο Ράμος, γιατί το έχει κερδίσει”.
Στο ίδιο γκάλοπ, στην ερώτηση “ποιος έχει δίκιο σε αυτή την κόντρα;”, το 76% απάντησε “ο σύλλογος, ο Ράμος πρέπει να καταλάβει τη συγκυρία” και μόλις το 24% “ο Ράμος, αξίζει όλα όσα ζητάει”. Η Marca το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα σε άλλη ερώτηση: “Είναι ο Ράμος αναντικατάστατος;”. Εδώ το 75% απαντάει ότι “κανείς δεν είναι αναντικατάστατος” και μόνο το 25% υποστηρίζει ότι “ναι, δεν θα μπορέσει να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει αν φύγει”. Σε αυτό πάντως που φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των φίλων της Ρεάλ (63%), είναι στο ότι τελικά ο παίκτης θα παραμείνει στους “μερένγκες”: το 34% πιστεύει ότι ο Ράμος θα ανανεώσει για ένα χρόνο, το 29% ότι θα το κάνει για δυο χρόνια και το 37% ότι δε θα τα βρει με τη διοίκηση και θα φύγει.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το 10% της μείωσης δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο, το θέμα είναι πως ο Πέρεθ έχει να αντιμετωπίσει ένα ρόστερ ενωμένο σα γροθιά γύρω από τον Ράμος, αφού οι παίκτες δεν ξεχνούν ότι ο εμβληματικός αρχηγός των “μπλάνκος” έχει βγει μπροστά ουκ ολίγες φορές, είτε καλύπτοντάς τους, είτε εκφράζοντας στη διοίκηση τις επιθυμίες τους. Όπως έγινε μετά τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ ή όταν πέρυσι είχε ακουστεί το όνομα του Μουρίνιο: “Πέντε χρόνια χωρίς αυτόν, κατακτήσαμε πολλά πράγματα”, είχε δηλώσει στηρίζοντας τον Ζιντάν, ενώ όταν πρόπερσι, τότε που είχε απολυθεί ο Λοπετέγκι και είχε αναλάβει ο Σολάρι, ακουγόταν το όνομα του Κόντε και η πειθαρχία που χρειάζονταν οι παίκτες, είχε πει “ο σεβασμός κερδίζεται, δεν επιβάλλεται”.
“Η ΠΑΡΙ, ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΙ”
Ας περάσουμε τώρα να δούμε τί θα συμβεί στην περίπτωση που ο Ράμος δεν τα βρει με τη Ρεάλ και αναχωρήσει για άλλες πολιτείες. Δεν είναι πολλές οι ομάδες που θα μπορούσαν να πληρώσουν τα 12 εκ. ευρώ που θέλει ο Ισπανός, ήδη έχουν ακουστεί φήμες για κάποιους “ενδιαφερόμενους”, όμως τόσο ο Τύπος της Μαδρίτης όσο και οι ίδιοι οι φίλαθλοι των “μερένγκες”, δείχνουν να συμφωνούν στο ότι αν τελικά φύγει ο Ράμος από το Τσαμαρτίν, ο πιθανότερος προορισμός του θα είναι η Παρί Σεν Ζερμέν. Η τηλεοπτική εκπομπή “El Chringuito” αποκάλυψε πρόσφατα ότι πριν το εκτός έδρας παιχνίδι της Ρεάλ με την Έλτσε (30/12/2020), στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει οι “μπλάνκος”, ο Ράμος είχε έναν διάλογο με τον Πέρεθ, λέγοντάς του πως “στην Παρί ετοιμάζονται να φτιάξουν μια ομαδάρα με εμένα και τον Μέσι”.
Στο γκάλοπ της Marca, οι φίλαθλοι της Ρεάλ συμφωνούν απόλυτα με τον Τύπο, δίνοντας ένα 54% στην Παρί ως τον πιθανότερο προορισμό του Ράμος, στην περίπτωση φυσικά που αυτός φύγει τελικά από τη Μαδρίτη. Δεύτερη επιλογή είναι οι ΗΠΑ με 15%, αν και αυτή η επιλογή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αφού ο Ράμος θα θέλει να αγωνιστεί σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ώστε να μη διακινδυνεύσει τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Τρίτη επιλογή στο γκάλοπ είναι η Γιουβέντους με 13%, τέταρτη το Κατάρ με 7% (ισχύει ό,τι και για τις ΗΠΑ) και πέμπτη η Μίλαν με 4%. Βέβαια έχουν ακουστεί φήμες και για άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. η Λίβερπουλ, αλλά όπως και να έχει, η Παρί φαντάζει ως ο επικρατέστερος “μνηστήρας”.
“ΙΣΟΠΑΛΙΑ” ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟΡΕΣ
Γράψαμε και πιο πάνω ότι ο Φλορεντίνο έχει ήδη έτοιμες τις εναλλακτικές για να καλύψει το κενό που θα προκύψει αν ο αρχηγός της Ρεάλ αναχωρήσει από το Τσαμαρτίν. Οι Άλαμπα και Τόρες είναι τα δυο επικρατέστερα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα. Είναι προφανές ότι ο Αυστριακός της Μπάγερν είναι το πιο μεγάλο όνομα από τους δυο υποψήφιους και είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος των “μερένγκες” έχει αδυναμία στις μεταγραφές “αεροδρομίου”. Όμως οι φίλαθλοι της ομάδας παρουσιάζονται “διχασμένοι”, αφού στο γκάλοπ της Marca, στην ερώτηση “ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της Ρεάλ αν φύγει ο Ράμος;”, Ντέιβιντ Άλαμπα και Πάου Τόρες πήραν από 37% έκαστος, πολύ μακριά από τους υπόλοιπους υποψήφιους.
Ακολουθούν τρεις ακόμα παίκτες, αλλά με πολύ μικρότερα ποσοστά: ο Γάλλος Νταγιό Ουπαμεκανό της Λειψίας (8%), ο Ολλανδός Ματάις Ντε Λιχτ της Γιουβέντους (7%) και ο Γάλλος Ζιλ Κουντέ της Σεβίγια (7%). Στην ουσία, από τη μία έχουμε τον Άλαμπα, έναν έτοιμο παίκτη υψηλού επιπέδου, με μεγάλη εμπειρία, στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία (28), που μπορεί επίσης να αγωνιστεί στη θέση του αριστερού μπακ, αλλά και σε αυτή του χαφ. Και από την άλλη έχουμε τον Τόρες, ένα ανερχόμενο ταλέντο που στα 23 του αποτελεί πλέον σταθερή επιλογή του Λουίς Ενρίκε στην Εθνική Ισπανίας και έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Το ερώτημα για τον Φλορεντίνο είναι ποιος από τους δυο θα μπορέσει να αναπληρώσει καλύτερα – και σε βάθος χρόνου – τον Ράμος.
ΖΙΝΤΑΝ & ΡΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΑΡΡΗΚΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
Τι λέει όμως για όλα αυτά ο προπονητής των “μπλάνκος”; Ποια είναι η άποψη του Ζινεντίν Ζιντάν στο δίλημμα αν ο Ράμος πρέπει να μείνει ή να φύγει; Καταρχάς να θυμίσουμε ότι οι δυο τους έχουν συνυπάρξει και ως συμπαίκτες στη Ρεάλ τη σεζόν 2005/06, την πρώτη του Ισπανού και την τελευταία του Γάλλου στη Μαδρίτη. Από τότε “χτίστηκε” μια αμοιβαία φιλική σχέση σεβασμού και εκτίμησης που διατηρείται μέχρι σήμερα. Ο Ζιζού μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον παίκτη του: “Είναι ο αρχηγός μας, ο ηγέτης μας και ένα παράδειγμα για όλους για τον ενθουσιασμό με τον οποίο έρχεται καθημερινά και δουλεύει στην προπόνηση”. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που είχε συμβεί στο περσινό Copa del Rey.
Ήταν περίπου πριν ένα χρόνο (29/1/2020), όταν η Ρεάλ είχε φιλοξενηθεί από τη Σαραγόσα στη “Ρομαρέδα” για τη φάση των “16” του ισπανικού Κυπέλλου. Το σκορ ήταν 0-2 υπέρ των “μερένγκες” (τελικό 0-4), όταν στο 67′ ο Ζιντάν έκανε αλλαγή τον Ράμος. Ο αρχηγός πήγε αμέσως προς τον προπονητή του, τον αγκάλιασε και τον φίλησε στο μάγουλο, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην αγωνιστική και ψυχολογική “ανάσταση” της ομάδας. Πριν λίγους μήνες, το “Don Balón” είχε δημοσιεύσει ότι ο Ζιζού είχε ζητήσει από τον Ράμος να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να ολοκληρώσει την καριέρα του στη Ρεάλ. Ο Γάλλος τεχνικός γνωρίζει φυσικά καλύτερα από τον καθένα την ποιότητα, την εμπειρία, την προσωπικότητα και το ηγετικό προφίλ του νούμερο “4” και σε καμία περίπτωση δε θέλει να στερηθεί τις υπηρεσίες του.
Ο ΣΕΡΧΙΟ ΡΑΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΙΚΕΡ ΚΑΙ ΡΑΟΥΛ;
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Φλορεντίνο Πέρεθ καλείται να λύσει ένα πρόβλημα, το οποίο αν και δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα περίπλοκο (από τη στιγμή που το μοναδικό θέμα είναι το οικονομικό και δη το 10% της μείωσης), μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε αδιέξοδο. Αν “μουλαρώσουν” και οι δυο πλευρές, τότε ίσως δούμε στο τέλος της σεζόν τον εμβληματικό αρχηγό της Ρεάλ να φεύγει από τη Μαδρίτη, όπως έγινε με τους δυο προηγούμενους αρχηγούς των “μερένγκες”, τον Ίκερ Κασίγιας και τον Ραούλ, που αν και τιμήθηκαν από τον Πέρεθ, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την αμηχανία, αλλά και την πικρία τους στον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν από τον σύλλογο. Αν θα τριτώσει το κακό, εξαρτάται αποκλειστικά από τον Φλορεντίνο και τον Σέρχιο Ράμος.
Ο πρόεδρος της Ρεάλ γνωρίζει ότι ο Ράμος δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης, αλλά πολλά περισσότερα πράγματα. Αρχηγός, αμυντικός παγκόσμιας κλάσης, πολύτιμος σκόρερ, ένας ηγέτης που ενώνει και εμπνέει τους συμπαίκτες του, υπόδειγμα επαγγελματία τόσο στο γήπεδο όσο και στις προπονήσεις, αφοσιωμένος στην ομάδα, αγαπητός από τους φίλαθλους, μια τεράστια προσωπικότητα στην ιστορία των “μερένγκες”. Οι 22 τίτλοι που έχει κατακτήσει στο Τσαμαρτίν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ανάμεσά τους τα 5 πρωταθλήματα και τα 4 Champions League (έχει σκοράρει σε δυο τελικούς), αλλά και τα 100 γκολ που έχει πετύχει συνολικά μέχρι σήμερα με τη φανέλα της Ρεάλ, στις 667 επίσημες συμμετοχές του (4ος στην ιστορία του συλλόγου, πίσω μόνο από Ραούλ, Ίκερ και Σαντσίς). Ο γρίφος θα έχει απάντηση μέσα στους επόμενους μήνες και είτε νωρίτερα, είτε αργότερα, θα μάθουμε αν ο Σέρχιο Ράμος και η Ρεάλ θα συνεχίσουν την κοινή τους πορεία ή θα χωρίσουν οι δρόμοι τους.
* Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1, τελικός ChL 2014. Το γκολ του Σέρχιο Ράμος στις καθυστερήσεις του αγώνα στο 3:39 του βίντεο (24/5/2014)
* Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 & 5-3, τελικός ChL 2016. Το γκολ του Σέρχιο Ράμος στο 1:54 του βίντεο (28/5/2016)