Τα “stop” στην πόρτα εξόδου του Λέο Μέσι
Ο Μέσι σκέφτεται να αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, όμως πόσο εφικτό είναι αυτό; Οι επιλογές του Αργεντίνου, τα "θέλω" του Κούμαν, οι εφιάλτες του Μπαρτομέου, οι "μνηστήρες" Ίντερ, Σίτι και Παρί που δίνουν ένα καράβι λεφτά στον Λέο (όχι όμως και στην Μπάρσα), η αγωνία των φιλάθλων και ο αχαρακτήριστος Βίκτορ Φοντ.
Μπορεί όσα μετέδωσε το καταλανικό ραδιόφωνο RAC 1 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (20/8) να έσπειραν τον πανικό στις τάξεις των φίλων της Μπαρτσελόνα, όμως τα πράγματα σχετικά με την παραμονή ή όχι του Λιονέλ Μέσι στη Βαρκελώνη, δεν είναι τόσο απλά. Ή μάλλον, παραείναι απλά μέσα στην πολυπλοκότητά τους. Τι υποτίθεται ότι είπε ο Αργεντίνος στη συνάντηση που είχε με τον νέο προπονητή της ομάδας, Ρόναλντ Κούμαν; Το RAC 1 το συνόψισε σε δυο προτάσεις: “Ο Μέσι ενημέρωσε τον Ολλανδό ότι δεν είναι σίγουρος για το μέλλον του στην Μπάρσα. Ο παίκτης βεβαίωσε τον Κούμαν ότι αυτή τη στιγμή βλέπει τον εαυτό του περισσότερο εκτός παρά εντός της ομάδας, από την άλλη όμως γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να φύγει από το σύλλογο, λόγω της δέσμευσης που έχει με το συμβόλαιό του”.
Με άλλα λόγια, αυτό που είπε ο Μέσι στην ουσία, είναι “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Γκρεμός είναι η παραμονή του στην Μπαρτσελόνα και ρέμα είναι η ρήτρα των 700 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται να πληρωθεί για την αποδέσμευσή του. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον αρχηγό των “μπλαουγκράνα” να νιώθει πλήρη απογοήτευση για το πώς έχουν κυλήσει τα πράγματα στον αγωνιστικό τομέα την τελευταία πενταετία, ειδικά στην Ευρώπη, εκεί όπου η Μπάρσα για τέσσερα χρόνια σερί, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τέσσερις αποκλεισμοί, ο ένας πιο σκληρός από τον προηγούμενο, με αποκορύφωμα την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας. Μετρήστε: σεζόν 2016/17, προημιτελικά και 3-0 από τη Γιούβε, σεζόν 2017/18, προημιτελικά και 3-0 από τη Ρόμα, σεζόν 2018/19, ημιτελικά και 4-0 από τη Λίβερπουλ, σεζόν 2019/20, προημιτελικά και 2-8 από την Μπάγερν!
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΥΜΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;
Από μόνο του το γεγονός ότι ο Αργεντίνος διέκοψε τις διακοπές του για να συναντηθεί με τον Κούμαν, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Λέο είναι culé, σε αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Και θέλει το καλύτερο για την ομάδα. Αυτό που επιθυμεί είναι ένα σωστό πρότζεκτ, ένα ρόστερ με πνεύμα νικητή, ώστε να επιστρέψει στους τίτλους. Και θέλει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, κάτι που δε συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Είναι σίγουρο ότι έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση, όμως η άφιξη του Κούμαν μπορεί να ανοίξει μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Ο Ολλανδός ούτε χθεσινός είναι, ούτε τυχαίος, αντίθετα αποτελεί μια από τις μεγάλες δόξες του συλλόγου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυο τους μπορούν να συνεννοηθούν.
Το γράψαμε και πριν λίγες μέρες, ο σκόρερ του σημαντικότερου γκολ στην ιστορία των Καταλανών, έρχεται στο σύλλογο στην πιο δύσκολη συγκυρία των πολλών τελευταίων χρόνων. Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι και πολλές και δύσκολες, όμως το πρώτο και μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει, είναι να πείσει τον Λέο να συνεχίσουν μαζί. Αν τα καταφέρει, θα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα, πριν καν καθίσει στον πάγκο της ομάδας, αν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν ασφυκτικά όχι τόσο για τον ίδιο, αφού δεν του αναλογεί η παραμικρή ευθύνη για τα λάθη των τελευταίων χρόνων, αλλά για ολόκληρο τον οργανισμό της Μπαρτσελόνα και κυρίως για τη διοίκηση, η οποία χωρίς υπερβολή, θα πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ Ο ΜΕΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πρακτική τους βάση, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάπως πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι ο Μέσι αποφασίζει ότι η πορεία του στους “μπλαουγκράνα” ολοκληρώθηκε και θέλει να ψάξει καινούργιο προορισμό για να συνεχίσει την καριέρα του. Για να γίνει κάτι τέτοιο αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή στις ημέρες που απομένουν μέχρι να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος (5 Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας), ο Αργεντίνος θα πρέπει είτε να μείνει ελεύθερος, είτε να βρεθεί ομάδα που θα πληρώσει χρήματα για να τον αποκτήσει. Ξεχνάμε την πιθανότητα να του δώσει η διοίκηση την ελευθέρας, γιατί τότε ο Μπαρτομέου και η παρέα του θα έπρεπε να κάνουν από μόνοι τους χαρακίρι, χωρίς να περιμένουν τις αντιδράσεις του κόσμου.
Αν λοιπόν δε μείνει ελεύθερος, τότε θα πρέπει κάποιος να τον αγοράσει. Προφανώς δεν υπάρχει σύλλογος στον κόσμο που θα μπορούσε να πληρώσει τα 700 εκατομμύρια της ρήτρας, όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με ένα πολύ μικρότερο ποσό. Εδώ μπαίνει το πρώτο ερώτημα: ποιο θα είναι αυτό το ποσό και ποιος θα το αποφασίσει; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις ομάδες που δεν κρύβουν την επιθυμία τους να εντάξουν τον Μέσι στο ρόστερ τους, η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Ίντερ. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες, όμως αυτές οι τρεις είναι μάλλον οι μόνες που και μπορούν να διαθέσουν τα απαραίτητα χρήματα, αλλά και να τον πείσουν για το δικό τους πρότζεκτ. Οπότε περνάμε στο ποσό που θα έκανε δυνατή μια τέτοια μετακίνηση.
ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ
Αν θυμάστε, το καλοκαίρι του 2018, ο Φλορεντίνο Πέρεθ μείωσε τη ρήτρα του Κριστιάνο για να μπορέσει να τον πουλήσει. Από το ένα δισεκατομμύριο, ο πρόεδρος της Ρεάλ κατέβηκε στα 100 εκατομμύρια, με μια μεγάλη διαφορά όμως, ότι ο Πέρεθ ήθελε να τον “ξεφορτωθεί”, είχε αποφασίσει ότι ο κύκλος του Πορτογάλου στους “μερένγκες” είχε κλείσει. Στην περίπτωση του Μέσι, δεν ισχύει το ίδιο. Ο Μπαρτομέου δε θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει το μεγάλο αστέρι της ομάδας του, αν όμως αναγκαζόταν να το κάνει, πού θα κυμαινόταν το ποσό που θα ζητούσε; Το περιβάλλον του παίκτη θεωρεί ότι ένας “τίμιος” συμβιβασμός θα ήταν κάπου ανάμεσα στα 100 και τα 150 εκατομμύρια. Η λογική λέει ότι ο Μπάρτο θα ζητούσε “κάτι” περισσότερο, όχι πάντως πάνω από 200 εκατομμύρια.
Πάμε πάλι στο πρακτικό, για να δούμε αν όλα αυτά τα σενάρια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Πιστεύω ότι ο Μπαρτομέου, αν ο Μέσι επιμείνει τελικά να φύγει, θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Από τη μια, αν του “βάλει” τιμή, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που άφησε τον Αργεντίνο να φύγει, μια κηλίδα που δε θα σβηστεί ποτέ από τη μνήμη των culés, όσα χρόνια, όσες γενιές και αν περάσουν. Από την άλλη, αν “μουλαρώσει” και επικαλεστεί το συμβόλαιο που υπάρχει και το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2021, τότε θα κινδυνεύσει να χάσει τον παίκτη χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα, αφού ο Λέο θα είναι ελεύθερος – τελείως νόμιμα – να διαπραγματευτεί από τον Ιανουάριο του 2021 με όποιον θέλει.
ΙΝΤΕΡ, ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ & ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
Είμαι σίγουρος ότι ο Μπάρτο βλέπει συνεχώς εφιάλτες τις τελευταίες νύχτες και το μόνο το οποίο προσεύχεται να συμβεί, είναι να πειστεί τελικά ο Μέσι από τον Κούμαν και να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα, ανανεώνοντας παράλληλα στη διάρκεια της σεζόν το συμβόλαιό του. Αν όμως δε συμβεί τίποτα από αυτά, ας δούμε τί σκέφτονται τα τρία “στρατόπεδα” που θέλουν να διεκδικήσουν τον Αργεντίνο. Γιατί και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, όσο ίσως δείχνουν. Ξεκινάμε από την Ίντερ, η οποία – σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport – διαθέτει 260 εκατομμύρια ευρώ, όχι όμως για την αγορά του παίκτη, αλλά για να καλύψει με αυτά το τετραετές συμβόλαιο που θέλει να του προσφέρει. Οι “νερατσούρι” λοιπόν, θέλουν να αποκτήσουν τον Μέσι ελεύθερο.
Αυτό που επιθυμεί η Ίντερ, είναι να κάνει τον Λέο τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην Ιταλία, δίνοντάς του πολύ περισσότερα χρήματα από ότι η Γιούβε στον Κριστιάνο, σχεδόν τα διπλά, αφού ο μεν Πορτογάλος παίρνει γύρω στα 35 εκ. το χρόνο, ενώ ο Μέσι – αν πραγματοποιηθεί η ματαγραφή – θα παίρνει 65 εκ. το χρόνο! Η “παγίδα” όμως παραμένει στο γεγονός ότι οι Ιταλοί δε σκοπεύουν να δώσουν λεφτά στην Μπαρτσελόνα. Προφανώς, αφήνοντας να διαρρεύσει το υπέρογκο ποσό που προορίζουν για τον Μέσι, ελπίζουν στην πίεση του Αργεντίνου για να φύγει από τη Βαρκελώνη. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι έχουν στα χέρια τους και ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, τον Λαουτάρο Μαρτίνες, τον οποίο δε θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα για να πάρουν στην ομάδα τους τον Λέο.
Επίσης, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι ο πατέρας Μέσι αγόρασε πρόσφατα ένα σπίτι στο Μιλάνο, στην περιοχή Porta Nuova, μια από τις πιο ακριβές της πόλης. Ας αφήσουμε όμως την Ίντερ για να περάσουμε στη Σίτι. Εδώ έχουμε τον Πεπ Γουαρδιόλα, κάτω από τις οδηγίες του οποίου, ο Μέσι απόλαυσε το ποδόσφαιρο στον υπερθετικό βαθμό. Και βέβαια, τον καλό φίλο και συμπατριώτη του Λέο, Κουν Αγουέρο. Η Σίτι έχει ως μεγάλο στόχο της το Champions League και θεωρεί ότι με τον Αργεντίνο στις τάξεις της, θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κατακτήσει. Η ομάδα του Μάντσεστερ έχει την οικονομική επιφάνεια για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Μέσι, όμως και αυτή προτιμά να τον αποκτήσει ελεύθερο.
Στην Αγγλία πολλά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για μια “επιχείρηση” πραγματική “βόμβα”, στην περίπτωση που ο Λέο πει το “ναι” στους “citizens”. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρο ότι οι ετήσιες αποδοχές του Αργεντίνου θα ξεπεράσουν τα περίπου 40 εκ. ευρώ που παίρνει τώρα καθαρά από την Μπαρτσελόνα, όμως και εδώ, όπως ήδη γράψαμε, ο αγγλικός σύλλογος δε θέλει να πληρώσει τους “μπλαουγκράνα”, όχι επειδή δεν έχει τα χρήματα, αλλά μεταξύ άλλων, επειδή είναι πολύ πρόσφατα τα προβλήματα που είχε με τη FIFA και το FFP (Financial Fair Play). Και ολοκληρώνουμε την τριάδα με την Παρί Σεν Ζερμέν, ομάδα στην οποία αγωνίζεται ένας άλλος φίλος και πρώην συμπαίκτης του Λέο, ο Νεϊμάρ.
Οι Γάλλοι, για την ακρίβεια οι Καταριανοί του Αλ Κελαϊφί, διαθέτουν και αυτοί τα χρήματα για μια τέτοια κίνηση. Ο Μέσι σίγουρα θα χαιρόταν να ξαναβρεθεί με τον Νέι στην ίδια ομάδα, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πέρυσι έλπιζε στην επιστροφή του Βραζιλιάνου στην Μπαρτσελόνα και όταν αυτή δεν κατέστη δυνατή, ενοχλήθηκε με τον Μπαρτομέου, θεωρώντας ότι ο πρόεδρος των “μπλαουγκράνα” δεν είχε κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για να το πετύχει. Από τη μεριά της η Παρί, σίγουρα θέλει να φτιάξει μια από τις κορυφαίες επιθετικές τριάδες όλων των εποχών, βάζοντας μαζί τους Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ. Όμως και οι Γάλλοι, που επίσης είχαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια με τη FIFA και το FFP, θέλουν να αποφύγουν να δώσουν χρήματα στην Μπαρτσελόνα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και στο πόσα πολλά χρήματα θα χρειαστεί να ξοδέψουν για τα συμβόλαια των τριών μεγάλων τους σταρ.
Ανακεφαλαιώνοντας, καμία από τις τρεις ομάδες που θέτουν υποψηφιότητα για τον Μέσι, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει χρήματα στην Μπαρτσελόνα για να αγοράσει τον παίκτη, όλες τον θέλουν ελεύθερο, κάτι που κάνει σχεδόν αδύνατη την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας. Η ρεπόρτερ της αργεντίνικης “Olé”, Βερόνικα Μπρουνάτι, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μέσι, άρα είναι αξιόπιστη στις πληροφορίες της, επιβεβαίωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του RAC 1, ότι Ίντερ, Σίτι και Παρί δε σκοπεύουν να πληρώσουν την Μπάρσα και πως όλες θέλουν τον Μέσι ελεύθερο. Στην ουσία δηλαδή, μιλώντας και πάλι σε πρακτική βάση, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον και αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα οποιαδήποτε από τις τρεις να αποκτήσει τον Αργεντίνο.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής. Ο Μέσι έχει εκδηλώσει τις αμφιβολίες του για το μέλλον του στην Μπαρτσελόνα, ο Κούμαν έχει δηλώσει ότι τον θέλει να μείνει, οι τρεις μνηστήρες έχουν διαρρεύσει το ενδιαφέρον τους για τον παίκτη και η διοίκηση θυμίζει ότι ο Λέο δεσμεύεται με συμβόλαιο. Σε αναμονή βρίσκεται και ο κόσμος του συλλόγου που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις. Οι απόψεις των φιλάθλων πάντως, είναι τελείως μοιρασμένες και αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα της αβεβαιότητας που επικρατεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο των “μπλαουγκράνα” σχετικά με την παραμονή ή όχι του Αργεντίνου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το poll της Marca χθες, Παρασκευή.
Οι αναγνώστες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα “πώς πιστεύεις ότι θα τελειώσει η ιστορία του Μέσι με την Μπάρσα;”, έχοντας τρεις επιλογές. Οι 182.000 που ψήφισαν, μοιράστηκαν ως εξής: 1. Θα φύγει αυτό το καλοκαίρι (36%) 2. Θα συνεχίσει φέτος και θα φύγει το 2021 (34%) και 3. Θα ανανεώσει με την Μπαρτσελόνα (30%). Όπως βλέπετε, καμία τάση δεν ξεχωρίζει, σε αντίθεση με ένα άλλο poll που έκανε η ίδια ιστοσελίδα, αυτή τη φορά με το ερώτημα “πού πιστεύεις ότι θα πάει ο Μέσι, αν φύγει από την Μπαρτσελόνα;” Εκεί, η πλειοψηφία των σχεδόν 255.000 αναγνωστών που ψήφισαν, επέλεξε τη Μάντσεστερ Σίτι (58%), έναντι του 27% που επέλεξε την Παρί και του μόλις 15% που επέλεξε την Ίντερ.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΤΑ “ΘΕΛΩ” ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝ
Ο Μέσι έχει τέσσερις επιλογές και είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια θα ακολουθήσει. Από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι ο μόνος που έχει στα χέρια του και το καρπούζι και το μαχαίρι. Πρόκειται ακριβώς για τα τέσσερα σενάρια, τα οποία ανέλυσε προχθές η αργεντίνικη “Olé”:
- Ο Μέσι αποφασίζει να φύγει τώρα και προσπαθεί να βρει μια οικονομική συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
- Ο Μέσι αποφασίζει να μείνει και από τον Ιανουάριο του 2021 διαπραγματεύεται ως ελεύθερος πλέον με τον σύλλογο της αρεσκείας του, παραμένοντας στους “μπλαουγκράνα” μέχρι τον επόμενο Ιούνιο που λήγει το συμβόλαιό του.
- Ο Μέσι αποφασίζει να μείνει, να περιμένει τις εκλογές του Μαρτίου και ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής, να ανανεώσει ή όχι.
- Ο Μέσι αποφασίζει να μείνει για μια σεζόν ακόμα και να φύγει τον Ιούνιο του 2021.
Ο Κούμαν είναι μέχρι στιγμής ο πιο ξεκάθαρος απ’ όλους. Στις δηλώσεις που έκανε στην επίσημη παρουσίασή του από τον σύλλογο, φρόντισε να καλύψει κάθε πιθανή απορία: “Θέλω να ξέρω τι σκέφτεται για την Μπάρσα, τι σκέφτεται για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συνεχίσει. Είναι ο αρχηγός και πρέπει να μιλήσω μαζί του. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις, αλλά μακάρι ο Μέσι να συνεχίσει για πολλά χρόνια εδώ”. Υπήρξε μια φράση του που απευθυνόταν σε όλους τους παίκτες, αλλά και στον Λέο: “Θέλω αποκλειστικά παίκτες που να θέλουν να βρίσκονται εδώ”. Και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σκέψεις του λέγοντας: “Δεν ξέρω αν θα πρέπει να πείσω τον Μέσι. Δεν ξέρω αν θα είναι ναι ή όχι. Από τη μεριά μου, ως προπονητής, με ενθουσιάζει η προοπτική να δουλέψω με τον Μέσι”.
Όμως και ο Κούμαν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δέσμευση του Αργεντίνου: “Ο Μέσι σού κερδίζει παιχνίδια. Και αν καταφέρεις να του βγάλεις την απόδοση που έχει δείξει μέχρι τώρα, θα είμαι πολύ χαρούμενος αν θέλει να συνεχίσει. Όμως είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα και έχει συμβόλαιο σε ισχύ”. Εκείνο πάντως που έκανε εντύπωση από αυτές τις πρώτες δηλώσεις του Κούμαν, ήταν ότι για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα του Γουαρδιόλα στον πάγκο της ομάδας, εμφανίστηκε ένας προπονητής που δεν αναρωτιέται τί μπορεί να κάνει ο ίδιος για τον Μέσι, αλλά περιμένει να μάθει από τον ίδιο τον παίκτη τί μπορεί να κάνει εκείνος για την ομάδα. Φαντάζομαι ότι στη συνάντησή τους, πέρα από τις επιφυλάξεις του Αργεντίνου, θα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και για μια πιθανή επόμενη μέρα μαζί.
Ο Ολλανδός φυσικά θα θέλει να μάθει την τελική απόφαση του Λέο το συντομότερο δυνατό, γιατί η ομάδα που θα χτίσει θα είναι 100% διαφορετική χωρίς τον Αργεντίνο και πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλά μέτωπα ακόμα που πρέπει να ανοίξουν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες και τα οποία επίσης εξαρτώνται από την παραμονή ή όχι του αρχηγού (συναντήσεις με τα “μεγάλα ονόματα” της ομάδας, αποφάσεις για το ποιοι θα μείνουν και ποιοι όχι, καινούργιες μεταγραφές, συνολικές αποδεσμεύσεις κλπ). Στο μεταξύ η διοίκηση, αφού αρκέστηκε στο να θυμίσει ότι ο Μέσι έχει συμβόλαιο, πως η ίδια θεωρεί ότι τελικά θα παραμείνει και πως ο Κούμαν θα έχει τον Αργεντίνο ως “κεντρικό πυλώνα”, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΙ
Είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή Μέσι και Μπαρτομέου. Ο πρόεδρος των Καταλανών έχει αφήσει όλη την πρωτοβουλία στον Κούμαν, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ο Ολλανδός είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική του ελπίδα στο να αλλάξει γνώμη ο Μέσι και να συνεχίσει στον σύλλογο. Και φυσικά, οι “μνηστήρες” παρακολουθούν και καραδοκούν για την ευκαιρία, αν αυτή παρουσιαστεί. Οπότε καταλήγουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Όλα βρίσκονται μέσα στο μυαλό του Μέσι. Στο μυαλό του και στην καρδιά του. Ο ίδιος το σκέφτεται, προφανώς και δεν έχει καταλήξει ακόμα. Το 8-2 από την Μπάγερν τον κλόνισε. Όπως τον έχει κλονίσει και η αγωνιστική παρακμή στην οποία βλέπει βυθισμένη την ομάδα.
Και σε συνδυασμό με τις διοικητικές αποφάσεις που είναι η μια χειρότερη από την άλλη, αλλά και συνολικά βλέποντας ένα πρότζεκτ στο οποίο πλέον δεν πιστεύει, έχει βρεθεί κοντά στο να ανοίξει την πόρτα, να τη βροντήξει πίσω του και να φύγει. Η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη, που τον κάνει να θέλει να αφήσει πίσω του είκοσι ολόκληρα χρόνια σχέσης με τους “μπλαουγκράνα”. Δε θέλει να συνεχίσει να χάνει με την Μπάρσα, δεν του αρέσει τίποτα από όσα κάνει – ή δεν κάνει – η διοίκηση, βλέπει ότι ο “σκληρός πυρήνας” των αποδυτηρίων είναι έτοιμος να διαλυθεί. Οι αιτίες είναι πολλές για να μη συνεχίσει, οι αφορμές ακόμα περισσότερες. Αλλά στην άλλη μεριά της ζυγαριάς βρίσκονται άλλα τόσα, κυρίως συναισθηματικά “επιχειρήματα”, που δυσκολεύουν την τελική του απόφαση.
Ο Μέσι έχει στην Μπαρτσελόνα το τέλειο προστατευμένο περιβάλλον. Ο ίδιος και η Αντονέλα, όπως και τα τρία παιδιά τους, έχουν συνηθίσει την καθημερινότητα στη Βαρκελώνη, εκεί νιώθουν στο σπίτι τους. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό για τον ίδιο τον Αργεντίνο. Το να βάλει τέλος σε αυτόν τον εικοσαετή κύκλο, θα σήμαινε αυτόματα ότι το “αντίο” του στον σύλλογο θα έχει γίνει χωρις κόσμο, κεκλεισμένων των θυρών, μετά τη χειρότερη ήττα σε όλη την ιστορία της ομάδας και αυτό δεν είναι κάτι που αξίζει ούτε στον ίδιο, ούτε στην Μπαρτσελόνα, ούτε στους φίλαθλους που τον λάτρεψαν όσο ίσως κανέναν άλλο στο παρελθόν. Όλα αυτά λοιπόν θα παίξουν το ρόλο τους στην τελική απόφαση του Λέο για το μέλλον του.
ΤΟ PRESSING ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝ
Ο Κούμαν πάντως δεν έχασε χρόνο στην προσπάθειά του να δείξει στον Μέσι ότι τον θέλει κοντά του. Χθες έδωσε μια συνέντευξη στο ολλανδικό μέσο NOS και εκεί αποκάλυψε ότι τις τελευταίες μέρες έχει μιλήσει με τον Γουαρδιόλα για τον Λέο, λέγοντας πως ο Καταλανός τεχνικός της Σίτι του είπε ότι είναι εξαιρετικό προνόμιο να δουλεύεις μαζί του. Και συνέχισε ο Ολλανδός τεχνικός: “Ο Μέσι είναι γεννημένος νικητής και όταν δεν κερδίζει, ενοχλείται. Πρέπει να σιγουρέψω ότι θα λειτουργήσει μέσα στην ομάδα, ότι θα νιώσει σημαντικός. Πρέπει να τελειώσει εδώ την καριέρα του, γιατί αυτός είναι η Μπαρτσελόνα και η Μπαρτσελόνα είναι ο Μέσι”. Και αυτό είναι που σκέφτονται όλοι οι culés. Ο Μέσι δε γίνεται να φύγει απογοητευμένος και με κάτω το κεφάλι από την Μπάρσα.
Ο αρχηγός των “μπλαουγκράνα” προς το παρόν μαδάει τη μαργαρίτα, ζυγίζοντας όλα τα υπέρ και τα κατά μέχρι να καταλήξει στο τί θα πράξει από εδώ και πέρα. Η αγωνία, όπως είναι φυσικό, έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού της Μπαρτσελόνα. Σε ένα ακόμα γκάλοπ της Marca, στο ερώτημα “πώς θα επηρεάσει την Μπάρσα μια πιθανή φυγή του Μέσι”, οι πάνω από 110.000 αναγνώστες που ψήφισαν, μίλησαν στην πλειοψηφία τους (62%) για καταστροφή στο αγωνιστικό επίπεδο, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 38% που θεωρεί ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την Μπαρτσελόνα να δημιουργήσει μια καινούργια ομάδα. Κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν δυο στους τρεις χαρακτηρίζουν τεράστιο πλήγμα για τον σύλλογο την απώλεια του Αργεντίνου.
Κλείνοντας το σημερινό κείμενο, να προσθέσω ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τους culés, που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αγωνιστική κρίση, τη διοικητική ανυπαρξία, το πιθανότατο ξεκαθάρισμα του ρόστερ από παίκτες-σύμβολα της τελευταίας δεκαετίας και φυσικά το θέμα με την παραμονή ή όχι του Μέσι, δημόσιες τοποθετήσεις όπως αυτή του Βίκτορ Φοντ όχι απλά περισσεύουν, αλλά δείχνουν με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο την έπαρση που διακρίνει την πλειοψηφία των παραγόντων του συλλόγου. Αυτό το “αν γίνω εγώ πρόεδρος, ο Κούμαν δε θα συνεχίσει ως προπονητής ακόμα και αν κατακτήσει το τρεμπλ”, είναι κατάπτυστο. Ο Φοντ αναφέρεται σε έναν μύθο του συλλόγου και θα έπρεπε να προσέχει πολύ τα λόγια του. Ειδικά όταν αυτοπροβάλλεται ως λύση του προβλήματος (θα είναι υποψήφιος τον Μάρτιο και παρουσιάζεται ως φαβορί για την προεδρία), καλό θα ήταν να αποφύγει να γίνει ο ίδιος η συνέχεια αυτού του προβλήματος.