X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Τα 11 από τα 100 κορυφαία ταλέντα του 2011 έπαιξαν στην Ελλάδα

Το 2011, το Goal.com είχε δημοσιεύσει λίστα με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν οι Εντέν Αζάρ, Φιλίπε Κοουτίνιο, Τιάγκο Αλκάνταρα, αλλά και Γιάννης Φετφατζίδης, Νούνο Ρέις, Εχσάν Χατζισαφί και αρκετοί παίκτες που έπαιξαν στην Ελλάδα.

Ο Ουασίμ Μπούι εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι λίστες με τα κορυφαία ταλέντα του κόσμου έχουν ενδιαφέρον τόσο την περίοδο που δημοσιεύονται, όσο και τα επόμενα χρόνια, όταν μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες. Μία τέτοια λίστα δημοσίευσε η ιστοσελίδα Goal.com την Πρωτοχρονιά του 2011, ψάχνοντας θησαυρούς ανάμεσα σε 100 ονόματα φερέλπιδων ποδοσφαιριστών.

Η αλήθεια είναι ότι βρήκε κάποιους, αφού μεταξύ άλλων στα 100 κορυφαία ταλέντα του κόσμου συμπεριέλαβε παίκτες όπως ο Εντέν Αζάρ, ο Φιλίπε Κοουτίνιο, ο Τιάγκο Αλκάνταρα, ο Μάριο Γκέτσε, ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Άλβαρο Μοράτα, ο Χέουνγκ Μιν Σον και άλλοι παίκτες που τα επόμενα χρόνια έλαμψαν με την παρουσία τους.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αποτυχίες, δηλαδή ποδοσφαιριστές που δεν είδαν ξανά γραμμένο το όνομά τους σε κάποιο σημαντικό κείμενο, αφού δεν έκαναν αίσθηση με τη μετέπειτα απόδοσή τους.

Σε αυτές τις λίστες υπάρχει και μια άλλη υποκατηγορία, που έχει να κάνει με τους παίκτες που τελικά γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη λίστα, αυτοί οι παίκτες αντιπροσωπεύουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, αφού 11 εξ αυτών πέρασαν ή αγωνίζονται ακόμα και τώρα στη χώρα μας! Ας τους δούμε αναλυτικά:

Γιάννης Φετφατζίδης

Στην Ελλάδα: Ολυμπιακός (2009-2013, 2018-2019), Άρης (2019-2020)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Ελλάδας. Μόλις 1,68μ., εντάχθηκε στον Ολυμπιακό στα 12 και έκτοτε η ομάδα τού παρείχε ορμονική θεραπεία για το ύψος του. Μπορεί να αγωνιστεί στο κέντρο ή στα άκρα και πρόσφατα υπέγραψε 5ετή επέκταση. Ήδη διεθνής.

Τι πραγματικά συνέβη: Το ξεπέταγμά του στον Ολυμπιακό τον έβαλε στα μπλοκάκια των σκάουτ και το 2013 είπε το "ναι" στην Τζένοα. Ακολούθησε ο δανεισμός στην Κιέβο και το 2015 έκανε την έκπληξη, αφού μόλις στα 25 πήγε στην Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας. Τα πήγε καλά, επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όμως στον Άρη βρήκε τον καλό εαυτό του, που (έπειτα από σίριαλ) τον οδήγησε ξανά στη Μέση Ανατολή τον Σεπτέμβριο.

Ζεζίνιο

Στην Ελλάδα: Βέροια (2013-2014), Λεβαδειακός (2016-2017)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Στην ηλικία των 18, ο Ζεζίνιο είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα των ξακουστών ακαδημιών της Σπόρτινγκ. Εντάχθηκε στο σύλλογο το 2008-2009 και ήδη έχει δύο πρωταθλήματα με τα τμήματα υποδομής. Αν και δεν έχει πάρει ευκαιρία με την πρώτη ομάδα ακόμη, έχει δύο διεθνείς συμμετοχές με τη Γουινέα Μπισάου στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Τι πραγματικά συνέβη: Περιορίστηκε στη Β' ομάδα της Σπόρτινγκ και από εκεί παραχωρήθηκε δανεικός στη Βέροια. Έπαιξε σε όλη τη σεζόν και όταν έμεινε ελεύθερος από τα 'λιοντάρια', γύρισε στην Ελλάδα για τον Λεβαδειακό. Λιγότερα παιχνίδια με τους Βοιωτούς και αποχώρηση στη συνέχεια, περιπλανώμενος σε Ευρώπη και Ασία, με ένα αθροιστικό διάστημα 1,5 έτους χωρίς ομάδα.

Σεκού Ολίσε

Στην Ελλάδα: ΠΑΟΚ (2013-2014)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Ο κορυφαίος υποψήφιος από τη Λιβερία να αντικαταστήσει το σπουδαίο Ζορζ Γουεά στην καρδιά των φίλων της εθνικής ομάδας. Έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αναστατώσει κάθε άμυνα, με το άμεσο τρέξιμο και την ακρίβεια στις σέντρες να είναι οι ειδικότητές του.

Τι πραγματικά συνέβη: Η ΤΣΣΚΑ τον έδωσε δανεικό στον ΠΑΟΚ το 2013 και έδειξε μόνο ψήγματα των ικανοτήτων του. Ακολούθησε κι ο δανεισμός στην Κούμπαν, μέχρι η ΤΣΣΚΑ να τον αφήσει ελεύθερο. Περιπλανήθηκε σε Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή και Ευρώπη, μέχρι να τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο και να σταματήσει για περίπου 3 χρόνια. Επέστρεψε στη δράση τον Οκτώβριο, στην πατρίδα του.

Ουασίμ Μπούι

Ο Ουασίμ Μπούι εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Στην Ελλάδα: Παναθηναϊκός (2014-2015)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Μόλις 17, όμως ήδη συγκαταλέγεται στα υποσχόμενα ταλέντα στο Ντε Τούκομστ, στην ακαδημία του Άγιαξ. Φημολογείται ότι εντάχθηκε στο πελατολόγιο του σούπερ ατζέντη Μίνο Ράιολα.

Τι πραγματικά συνέβη: Πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους χωρίς να παίξει επαγγελματικά στον Άγιαξ, όμως ούτε στους 'μπιανκονέρι' αγωνίστηκε. Δόθηκε δανεικός 6 φορές, μία εκ των οποίων στον Παναθηναϊκό, όπου δεν έλαμψε με την παρουσία του σε 21 αγώνες (1 γκολ). Το 2017 πήγε στη Λιντς όπου ανήκει μέχρι σήμερα, αλλά χωρίς να υπολογίζεται. Ποτέ δεν έγινε διεθνής σε επίπεδο άνω της Κ19.

Άλαν Πουλίδο

Στην Ελλάδα: Λεβαδειακός (2014-2015), Ολυμπιακός (2015-2016)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Ο αρχηγός της Κ20 του Μεξικού είναι μια επικίνδυνη απειλή σκοραρίσματος, όποτε παίρνει την μπάλα. Έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Τίγκρες μία μέρα πριν από τα 19α γενέθλιά του. Θα επωμιστεί το βάρος της επιτυχίας για το Μεξικό Κ20 το 2011.

Τι πραγματικά συνέβη: Στην πατρίδα του τα πήγε καλά, μέχρι να αποφασίσει να έρθει Ευρώπη, προκαλώντας ένα κολοσσιαίο σίριαλ. Εν τέλει, πρώτα βρέθηκε στον Λεβαδειακό, και ακολούθως πήρε την πολυπόθητη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου δεν έθελξε με την παρουσία του και αποχώρησε το 2018. Στην Γκουαδαλαχάρα τα πήγε καλά και πλέον βρίσκεται στη Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι. Λίγα πράγματα με την εθνική, όταν ανέβηκε ηλικιακή κατηγορία και βρέθηκε στους άντρες, απασχόλησε περισσότερο τη χώρα όταν έπεσε θύμα απαγωγής.

Καρίμ Ανσαριφάρντ

Στην Ελλάδα: Πανιώνιος (2015-2017), Ολυμπιακός (2017-2018), ΑΕΚ (2020-)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Το πιο μεγάλο ταλέντο που ξεπετάχθηκε στο πρωτάθλημα του Ιράν, προαλείφεται για την εθνική ομάδα, για τη θέση που κατείχε κάποτε ο θρυλικός Αλί Νταεΐ.

Τι πραγματικά συνέβη: Έκανε μια αξιόλογη καριέρα σε μεγάλες ομάδες της χώρας του όπως η Περσέπολις και η Τράκτορ, δεν τα κατάφερε στην Οσασούνα και στη Νότιγχαμ, αλλά τα πήγε (και τα πηγαίνει) καλά στην Ελλάδα, με 48 γκολ σε 133 αγώνες. Στην εθνική ομάδα με 82 αγώνες, 26 γκολ και συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, γράφει τη δική του σελίδα, αν και όχι στο επίπεδο του απλησίαστου προκατόχου του.

Νούνο Ρέις

Στην Ελλάδα: Παναθηναϊκός (2016-2018)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Ένας αμυντικός που ωριμάζει και είναι εντυπωσιακός από τη στιγμή που μετακόμισε στη Σερκλ Μπριζ ως δανεικός απ' τη Σπόρτινγκ φέτος.

Τι πραγματικά συνέβη: Δεν εντυπωσίασε πουθενά αλλού σε υψηλό επίπεδο, αν και πήρε τις ευκαιρίες του. Δεν έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ και όταν αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, δεν έπεισε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της άμυνας. Πλέον, τα ίχνη του εντοπίζονται στην Αυστραλία (Μέλμπουρν Σίτι).

Εχσάν Χατζισαφί

Χατζισαφί EUROKINISSI


Στην Ελλάδα: Πανιώνιος (2017-2018), Ολυμπιακός (2018)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Αν και μόλις 20, ήδη είναι... βετεράνος με 28 συμμετοχές στην εθνική Ιράν. Αποτελεί κομβικό παίκτη για τη Σεπαχάν, με 17 γκολ και 23 ασίστ.

Τι πραγματικά συνέβη: Ύστερα από πολυετή θητεία στη Σεπαχάν (κι ένα δανεισμό στην Τράκτορ), δοκίμασε την τύχη του στη Γερμανία, επέστρεψε στο Ιράν και το 2017 βρέθηκε στον Πανιώνιο. Σε μισή σεζόν έδειξε ικανός να ανταπεξέρθει σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά στον Ολυμπιακό τελικά τα βρήκε σκούρα και έφυγε το 2018 για το Ιράν, έχοντας ενδιάμεσα αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σέρχιο Αραούχο


Στην Ελλάδα: ΑΕΚ (2017-2018, 2019-2020)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Το πιο πρόσφατο από μία μακρά σειρά ταλέντων που ξεπετάγονται από το 'Μπομπονέρα'. Παρακολουθείται από ορισμένους εκ των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων κι η Ρεάλ.

Τι πραγματικά συνέβη: Στην Μπόκα δεν πήρε πολλές ευκαιρίες, στην Μπαρτσελόνα Β άφησε ένα μικρό αποτύπωμα κι εν τέλει κατέληξε στη Λας Πάλμας, όπου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του, μέχρι και σήμερα. Εξαίρεση οι 3 δανεισμοί στην ΑΕΚ για 2 σεζόν συνολικά, με τα πάνω και τα κάτω τους, που τον καθιστούν μέχρι σήμερα μεταγραφικό σίριαλ.

Νέλσον Ολιβέιρα

Ο Νέλσον Ολιβέιρα έχει μόλις σκοράρει το 1-0 της ΑΕΚ, στο δρόμο για τη νίκη επί του Ατρομήτου EUROKINISSI SPORTS


Στην Ελλάδα: ΑΕΚ (2019-)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Με τη σχετική έλλειψη ποιοτικών επιθετικών στη χώρα, πολλοί ελπίζουν ότι ο Ολιβέιρα θα εξελιχθεί σε ένα δολοφονικό παίκτη μπροστά στην εστία. Προϊόν των ακαδημιών της Μπενφίκα, ο Ολιβέιρα δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο 'Λουζ' μέχρι στιγμής, αλλά η ποιότητά του τον έστειλε δανεικό σε Ρίο Άβε και Πάσος Φερέιρα.

Τι πραγματικά συνέβη: Όντως δεν καθιερώθηκε στην Μπενφίκα (αν και καλούταν στην εθνική Πορτογαλίας), η οποία τον παραχωρούσε διαρκώς δανεικό σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία. Στην τελευταία πήρε την πρώτη μεταγραφή του, στη Νόριτς, όπου για πρώτη φορά στην καριέρα του έμεινε σερί σεζόν σε μια ομάδα. Μέχρι να δοθεί δανεικός στη Ρέντινγκ και από εκεί να έρθει στην ΑΕΚ, όπου διανύει τα πιο παραγωγικά χρόνια του.

Λικ Καστενιό

Στην Ελλάδα: ΟΦΗ (2021-)

Τι έγραφε το Goal.com το 2011: Το όνομα του επιθετικού έχει συνδεθεί με την ελίτ του ευρωπαϊκού παιχνιδιού από τη στιγμή που αναδείχθηκε ως το πιο ενθουσιώδες επιθετικό ταλέντο της Ολλανδίας τον τελευταίο καιρό και ετοιμάζεται να πάει στην Ίντερ τον Ιανουάριο. Το στυλ του θυμίζει εκείνο του Τιερί Ανρί.

Τι πραγματικά συνέβη: Από εκείνο το πικ στη Φέγενορντ, πήγε στην Ίντερ και στη συνέχεια η πορεία του ήταν πτωτική. Τβέντε, Άιντραχτ, Σπόρτινγκ, Φιτέσε και Γκιέονγκναμ, μέχρι να βρεθεί στον ΟΦΗ το φετινό χειμώνα και να μην έχει προλάβει να κάνει πολλά. Δεν έγινε ποτέ διεθνής.

24MEDIA NETWORK