LONGREADS

ΑΝΑΛΥΣΗ Ρομπέρτο: Τόσο τον πήρε ο Ολυμπιακός, τόσα παίρνει ο Ισπανός, τόσο θα πωληθεί

Το Contra.gr παρουσιάζει και αναλύει τα έγγραφα που δημοσίευσε το "Football Leaks" σχετικά με τον Ρομπέρτο και στα οποία καταγράφεται το πραγματικό κόστος της απόκτησής του από τον Ολυμπιακό που απέχει παρασάγγας από αυτό που δημοσιεύθηκε, αποκαλύπτονται οι όροι για την πιθανή μεταπώληση και η ρήτρα εξαγοράς, ενώ γίνεται γνωστό και το συμβόλαιο του παίκτη.

ΑΝΑΛΥΣΗ Ρομπέρτο: Τόσο τον πήρε ο Ολυμπιακός, τόσα παίρνει ο Ισπανός, τόσο θα πωληθεί

Ο Ρομπέρτο κατάφερε να τοποθετήσει το όνομά του δίπλα σε αυτά των κορυφαίων τερματοφυλάκων που έχουν φορέσει τα γάντια του Ολυμπιακού σε αυτά τα τρία χρόνια στο λιμάνι, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτήν τη στιγμή η καριέρα του στον σύλλογο βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος της.

Ο Ισπανός έχει ενημερώσει τη διοίκηση πως είναι αποφασισμένος να ψάξει νέο σταθμό στην καριέρα του, πιθανότατα πιο κοντά στα παιδιά του που βρίσκονται με τη μητέρα τους, Μάρτα, πίσω στην πατρίδα μετά από τον χωρισμό του ζεύγους.

Ο Ολυμπιακός επιθυμεί την παραμονή του Ρομπέρτο, ωστόσο αφενός είναι προετοιμασμένος για τη διάδοχη κατάσταση με τον 22χρονο διεθνή Στέφανο Καπίνο, αφετέρου δεν είναι στο χέρι του να κρατήσει τον Ισπανό, βάσει συμβολαίου.

Ένα συμβόλαιο που διέρρευσε τον Νοέμβριο από την πορτογαλική ιστοσελίδα ” Football Leaks” και το Contra.gr, με πάσα επιφύλαξη για την εγκυρότητα των στοιχείων, θα επιχειρήσει να αναλύσει από όλες τις σκοπιές.

Ο Ολυμπιακός τον “δανείστηκε” από την Μπενφίκα και όχι από την Ατλέτικο

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται όταν κάποιος ανατρέχει στις πρώτες μέρες του Ρομπέρτο στον Πειραιά, είναι η… προέλευσή του. Ο Ρομπέρτο είχε επιστρέψει από την Μπενφίκα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στις 24 Ιουλίου του 2013 και στις 29 Ιουλίου παραχωρήθηκε δανεικός στους “ερυθρολεύκους”.

Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού όπως προκύπτει από το σχετικό συμβόλαιο, η ομάδα που δάνεισε τον παίκτη στον Ολυμπιακό ήταν η Μπενφίκα. Αυτό συνέβη διότι οι Πορτογάλοι είχαν παραχωρήσει τα οικονομικά δικαιώματα του Ρομπέρτο στους “ροχιμπλάνκος”, αλλά όχι τα αθλητικά. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους κι έτσι -με τη σύμφωνη γνώμη της Ατλέτικο- ουσιαστικά κανόνισαν τον δανεισμό με την Μπενφίκα, παίρνοντας κατευθείαν από εκείνη τα αθλητικά δικαιώματα (που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση ενός ποδοσφαιριστή σε επίσημους αγώνες). Ο παίκτης θα ανήκε εξ ολοκλήρου (με οικονομικά και αθλητικά δικαιώματα) στην Ατλέτικο από το καλοκαίρι του 2014, όταν θα έληγε ο δανεισμός του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, ο δανεισμός δεν είχε προοπτική αγοράς, αφού στο συμβόλαιο των δύο συλλόγων αναφερόταν ρητώς στην παράγραφο 3.1 ότι “από τη στιγμή που δεν υπάρχει οψιόν αγοράς του δελτίου του παίκτη στο τέλος της περιόδου δανεισμού (30 Ιουνίου 2014), ο παίκτης πρέπει να επιστρέψει στην Μπενφίκα και ο Ολυμπιακός να διασφαλίσει ότι το Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφής του θα επιστραφεί στη Μπενφίκα μέσα σε 24 ώρες από το αίτημα της πορτογαλικής ΠΟ”.

Ο δανεισμός του Ρομπέρτο κόστισε στον Ολυμπιακό μόνο όσα προβλέπονταν στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή (αμοιβή, πριμ, ασφαλιστική κάλυψη), αφού ούτε η Μπενφίκα ούτε η Ατλέτικο που κατείχε τα οικονομικά δικαιώματα αξίωσαν κάποια αποζημίωση.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η… πρόωρη αγορά του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο χρειάστηκε μόλις μία φάση ομίλων Champions League για να αποδείξει ότι πρόκειται για τερματοφύλακα τεράστιας κλάσης. Όπως ήταν φυσικό, οι άνθρωποι των Πειραιωτών έσπευσαν να “κλείσουν” αυτό το λαβράκι, ο οποίος εξελισσόταν σε ηγέτη του συλλόγου.

Η προαναφερθείσα συμφωνία προέβλεπε αποχώρησή του στις 30 Ιουνίου και ένταξή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία εκείνη την εποχή είχε ως ακλόνητο “κέρβερο” τον (επίσης δανεικό) Τιμπό Κουρτουά. Ο Ρομπέρτο αντιλαμβανόταν ότι δεν είχε μέλλον βασικού στο “Βιθέντε Καλδερόν” κι έτσι επεδίωξε κι αυτός να συνεχίσει την καριέρα του στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, με συνέπεια στις 5 Φεβρουαρίου, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, να συντονιστούν ώστε να υπογράψουν το συμβόλαιο της μεταγραφής του παίκτη από την Μπενφίκα και την Ατλέτικο στον Ολυμπιακό.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Όπως αποκαλύπτει χαρακτηριστικά το έγγραφο της μεταγραφής στην παρουσίαση των δεδομένων “ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται να αποκτήσει όλα τα αθλητικά δικαιώματα και το 50% των οικονομικών δικαιωμάτων του παίκτη. Σήμερα, και με την ισχύ του παρόντος εγγράφου, οι υπογράφουσες πλευρές στο παρόν έγγραφο δηλούν και εγγυώνται ότι ο Ολυμπιακός αποκτά πλήρως και αποκλειστικώς τα αθλητικά δικαιώματα και το 50% των οικονομικών δικαιωμάτων του παίκτη” υπό όρους που αναλύονται στη συνέχεια του εγγράφου.

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΟΣΤΙΣΕ 2.500.000+

Το (καθαρό) ποσό της μεταγραφής από τα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ εκείνη την περίοδο, τα οποία δεν διαψεύστηκαν από την ΠΑΕ, ανερχόταν σε 6.000.000 ευρώ. Η πραγματικότητα του συμβολαίου απέχει παρασάγγας από αυτήν την πληροφορία, αν και υπάρχουν παράμετροι που θα εξετάσουμε και που φέρνουν το ποσό κοντά σε αυτά τα δεδομένα.

Εν αρχή, είναι η παράγραφος 1 της τρίτης ενότητας του συμβολαίου, που περιγράφει το ποσό της μεταγραφής. “Ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει να πληρώσει ως σταθερό μεταγραφικό ποσό για τη μεταγραφή του παίκτη (κ. Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο) το ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.500.000) σε μία δόση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2014 σε τραπεζικό λογαριασμό που δίδεται από την Ατλέτικο”, αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της παραγράφου.

Ουσιαστικά, οι Πειραιώτες κατέβαλαν αρχικά 2.500.000 ευρώ για να αγοράσουν τον Ρομπέρτο από την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την Μπενφίκα να δηλώνει στο ίδιο έγγραφο ότι δεν έχει (οικονομικές ή άλλου είδους) απαιτήσεις.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι εάν η Μπενφίκα ή η Ατλέτικο, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έστελναν στην ΕΠΟ το ΔΠΜ (Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφής) μέχρι τις 10 Ιουλίου 2014, η υπαίτια θα έπρεπε να καταβάλει πρόστιμο 2.500.000 ευρώ στον Ολυμπιακό και φυσικά η Ατλέτικο θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα της μεταγραφής, δηλαδή τα 2.500.000 ευρώ.

ΠΡΙΜ ΣΤΗΝ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Στην παράγραφο 2 της ίδιας ενότητας προβλέπεται και ένα μπόνους για την Ατλέτικο. Σε κάθε σεζόν που ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League. Οι “ερυθρόλευκοι” θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 125.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ωστόσο το σύνολο του συγκεκριμένου μπόνους δεν μπορεί να υπερβεί τις 500.000 ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα πριμ κάθε χρόνο έπρεπε να καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό της Ατλέτικο την 30ή Ιουλίου του έτους που επιτυγχάνεται η πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός έχει βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τόσο το 2014-2015 όσο και το 2015-2016, ενώ αντιθέτως φέτος δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του ακόμα, με συνέπεια στα αρχικά 2.500.000 ευρώ της μεταγραφής να προστίθενται και 250.000 ευρώ από τις προκρίσεις.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ

Μέσα σε όλα, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να καταβάλει και ένα (μικρό) ποσό, ως τροφεία ( training compensation and solidarity mechanism) για τη γαλούχηση του Ρομπέρτο στο χρονικό διάστημα της ηλικίας που αναγνωρίζει η FIFA ως “ηλικία προπόνησης και εκπαίδευσης” (από 12 μέχρι 21).

Βάσει κανονισμού μεταγραφών, οι σύλλογοι που έχουν αναθρέψει κάποιον ποδοσφαιριστή στις ακαδημίες τους δικαιούνται ποσό ίσο με το 5% του συνολικού κόστους της (κάθε) μεταγραφής του παίκτη μέχρι το τέλος της σεζόν που συμπληρώνει 23 χρόνια ζωής. Κάθε έτος του ποδοσφαιριστή αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ποσοστό, αρχίζοντας από 0,25% του κόστους της μεταγραφής για την ομάδα που είχε τον παίκτη στα 12 του και φτάνοντας στο 0,5% του κόστους της μεταγραφής για την ομάδα είχε τον παίκτη στα 23 του.

Η Ατλέτικο δήλωσε στο συμβόλαιο ότι το μερίδιο που της ανήκει από τα τροφεία για τον ποδοσφαιριστή ανέρχεται σε 4% από το συνολικό 5%, αφού αναδείχθηκε από τις δικές τις ακαδημίες. Παρ’ όλα αυτά, δεν το ζήτησε ως επιπρόσθετο ποσό (δήλωσε ότι αυτό το 4% συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό), ωστόσο αξίωσε το εναπομείναν 1% να καταβληθεί από τον Ολυμπιακό στις ομάδες που το δικαιούνται.

Επιπλέον, κατέστη σαφές ότι η μεταγραφή θα υπέκειτο σε ελληνικό ΦΠΑ και οποιοιδήποτε εξτρά φόροι, παρακρατήσεις ή εισφορές προέκυπταν, θα καλύπτονταν από τον Ολυμπιακό, ώστε στον τραπεζικό λογαριασμό της Ατλέτικο να αποδοθεί “καθαρό” το ποσό που αναγραφόταν στο συμβόλαιο.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ 50% ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 100%

Ως είθισται σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών σε ηλικία με μεταπωλητική αξία, η ενότητα 8 του συμβολαίου μεταγραφής του Ρομπέρτο καθορίζει την τύχη των αθλητικών και οικονομικών δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή. Ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή έχει το 100% των αθλητικών και το 50% των οικονομικών, με την Ατλέτικο να διατηρεί το υπόλοιπο 50%. Με μία πρώτη ερμηνεία, οι Πειραιώτες θα βάλουν στα ταμεία τους μόνο το μισό ποσό της μεταγραφής του Ισπανού, ωστόσο αυτό το συμπέρασμα είναι βεβιασμένο και εσφαλμένο.

Οι “ερυθρόλευκοι” φρόντισαν, σε συνεργασία με τους “ροχιμπλάνκος”, να τοποθετήσουν έναν όρο στο συμβόλαιο, ο οποίος ουσιαστικά τους χρίζει… αφεντικό στην υπόθεση πώληση του Ρομπέρτο. Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της αμοιβής του παίκτη όσο διαρκεί το συμβόλαιό του, απελευθερώνοντας έτσι την Ατλέτικο Μαδρίτης από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, τόσο η Ατλέτικο όσο και ο Ολυμπιακός ρητώς, αμετακλήτως και χωρίς καμία επιφύλαξη συμφωνούν ότι η Ατλέτικο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει το 50% του μεταγραφικού ποσού μόνο από τα ποσά της μεταγραφής που θα ξεπεράσουν το σύνολο των 6.000.000 ευρώ”.

Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός “κλείδωσε” ότι κάθε ποσό μεταγραφής κάτω από το όριο των 6.000.000 ευρώ θα το “καρπωθεί” ο ίδιος και σε περίπτωση που έρθει πρόταση πχ. 7.000.000 ευρώ, τότε η Ατλέτικο θα αποκομίσει το 50% του επιπλέον 1.000.000 ευρώ από το όριο, ήτοι 500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όταν γίνεται λόγος για μεταγραφικό ποσό, σε αυτό “δεν συγκαταλέγονται μόνο τα χρήματα, αλλά και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας, όπως ο δανεισμός ή μεταγραφή άλλων παικτών, φιλικά, κόστη σχετικά με τη μεταγραφή που αναλαμβάνει ο πωλητής από τον αγοραστή κλπ) και τα οποία τιμολογούνται με βάση την αγορά”, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 της ενότητας 8.

Αυτά τα ποσά, ο Ολυμπιακός πρέπει να τα καταβάλει εντός 30 ημερών από την ημέρα που θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του το καθαρό ποσό μεταγραφής. Σε περίπτωση που το ποσό της μεταγραφής από τον τρίτο σύλλογο καταβάλλεται σε δόσεις, το προαναφερθέν ποσοστό θα πληρώνεται με την πίστωση κάθε δόσης. Κάθε ποσό που δεν καταβάλλεται εντός 30 ημερών, θεωρείται ληξιπρόθεσμη οφειλή.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα (εξτρά) χρήματα στον ατζέντη του Ρομπέρτο

Μία μεταγραφή και δη διεθνής εδώ και χρόνια δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί δίχως την παρουσία ατζέντη και δη διαπιστευμένου από τη FIFA. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ρομπέρτο, με τον Ολυμπιακό να υπογράφει συμβόλαιο με τον εκπρόσωπο του Ισπανού τερματοφύλακα, Μαριάνο Αγκιλάρ Λόπεθ, της εταιρίας “Contineo Limited”.

Στο εν λόγω έγγραφο προβλέπεται η αμοιβή του ατζέντη σε περίπτωση επιτυχούς μεταγραφής. Ως εκ τούτου, οι Πειραιώτες κατέβαλαν 300.000 ευρώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία μέρα μετά από τις υπογραφές των συμβολαίων, καθώς και 200.000 ευρώ με την παραλαβή του ΔΠΜ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιοι όροι που προβλέφθηκαν ώστε να διασφαλιστεί ο Ολυμπιακός, συνήθης πρακτική των συλλόγων σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν ο Ολυμπιακός δεν παραλάμβανε το ΔΠΜ του παίκτη, αλλά έπαιρνε τις σχετικές αποζημιώσεις από την Μπενφίκα ή την Ατλέτικο (όπως αναλύθηκαν παραπάνω), τότε θα όφειλε να καταβάλει κανονικά 300.000 ευρώ στον ατζέντη, αλλά όχι τις επιπλέον 200.000 ευρώ. Αντιθέτως, εάν δεν εισέπραττε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τους συλλόγους, θα έπαιρνε πίσω τις 300.000 ευρώ του Αγκιλάρ. Επιπλέον, εάν κάποιο πληρωτέο ποσό δεν είχε αποδοθεί στον ατζέντη βάσει της συμφωνίας, τότε θα υπόκειτο σε τόκο 5% επιπλέον του επιτοκίου της τράπεζας του ατζέντη και θα υπολογιζόταν καθημερινά από τη μέρα που η οφειλή θα καθίστατο ληξιπρόθεσμη, μέχρι την έντοκη εξόφλησή της.

ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΤΖΕΝΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το συμβόλαιο έγκειται στην παράγραφο 4.2, που περιγράφει το ποσό που έχει δικαίωμα να εισπράξει ο Αγκιλάρ, σε περίπτωση πώλησης του Ρομπέρτο από τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 500.000 ευρώ στον ατζέντη εάν το καθαρό από φόρους και λοιπές υποχρεώσεις ποσό της μεταγραφής στον επόμενο σύλλογο είναι 5.000.000 ευρώ, ή θα καταβάλει 10% του καθαρού ποσού μεταγραφής που θα λάβει εάν είναι μεγαλύτερο από 5.000.000 ευρώ.

Στην παράγραφο 4.3, προβλέπεται ότι επιπρόσθετα με το παραπάνω ποσό και μόνο εάν η μεταγραφή υπερβεί τα 5.000.000 ευρώ, ο ατζέντης δικαιούται ποσό ίσο με το 50% του ποσού άνω των 5.000.000 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, εάν ο Ολυμπιακός πουλήσει τον Ρομπέρτο για 5.500.000 ευρώ, ο ατζέντης θα εισπράξει 500.000+250.000 ευρώ από αυτό το ποσό.

Εάν ο Ολυμπιακός πουλήσει τον Ρομπέρτο για 7.000.000 ευρώ, τότε ο ατζέντης θα εισπράξει 650.000+250.000 ευρώ, αφού από τα 7.000.000 ευρώ του αρχικού μεταγραφικού ποσού, τα 500.000 ευρώ καταλήγουν στην Ατλέτικο και ο ατζέντης έχει ποσοστιαίο λαμβάνειν μόνο από τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του Ολυμπιακού, δηλαδή τα 6.500.000 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ο Ολυμπιακός δεν “μπορεί” να πουλήσει πάνω από 5.500.000 ευρώ

Ερχόμαστε στο προκείμενο, αυτό που ενδιαφέρει πλέον τον καθένα από την πιθανή πώληση του Ρομπέρτο. Η τιμή στην οποία θα παραχωρηθεί. Η αξία του στο γνωστό “ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο” του ” Transfermarkt.de” ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μάλιστα πτώση από τα 9.000.000 ευρώ στην αρχή της σεζόν.

Ο 30χρονος τερματοφύλακας, όμως αφενός πλησιάζει στη λήξη του συμβολαίου του, αφετέρου φέρεται να επιθυμεί να αποχωρήσει, ως εκ τούτου, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να απαιτήσει υψηλό αντίτιμο για να παραχωρήσει τον “στυλοβάτη” της ενδεκάδας του.

Αν και τα 7.500.000 ευρώ θα έμοιαζαν λίγα με βάση τα αρχικά ρεπορτάζ για το κόστος απόκτησης του παίκτη και με δεδομένες τις πωλήσεις άλλων παικτών του Ολυμπιακού στο πρόσφατο παρελθόν για διπλάσια χρήματα, η περίπτωση του Ρομπέρτο είναι τελείως διαφορετική.

Αιτία, μία συμπληρωματική σύμβαση την οποία φέρεται να υπέγραψε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2014, με την οποία τοποθετείται ρήτρα εξαγοράς και η οποία ανέρχεται σε 5.500.000 ευρώ (ποσό καθαρό, άνευ φόρων ή λοιπών παρακρατήσεων). Αρκεί αυτό το ποσό για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί παραχώρησης του δελτίου ποδοσφαιριστή στον ενδιαφερόμενο σύλλογο, υπό έναν πολύ σημαντικό και απαράβατο όρο: η πρόταση να φτάσει στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο στην Ελλάδα και ουχί πέραν της 15ης Ιουλίου (οποιουδήποτε έτους).

Με αυτόν τον όρο, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ελπίζει σε πρόταση άνω των 5.500.000 ευρώ από κάποιον ενδιαφερόμενο σύλλογο, ωστόσο διασφαλίζει ένα περιθώριο 1,5 μήνα ώστε να βρει τον αντικαταστάτη του Ρομπέρτο. Πάντως, εάν μία ομάδα αποφασίσει να αγοράσει τον παίκτη μετά από την 15η Ιουλίου, τότε αλλάζουν τα δεδομένα και οι “ερυθρόλευκοι” θα κοστολογήσουν τον παίκτη κατά βούληση.

Τα άνωθεν ποσά πρέπει να καταβληθούν στον Ολυμπιακό σε μία δόση τη στιγμή της μεταγραφής και ο Ολυμπιακός δεν θα φέρει υποχρέωση αποδέσμευσης του ΔΠΜ του παίκτη πριν πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του το πλήρες ποσό της μεταγραφής.

Ρομπέρτο-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτό είναι το συμβόλαιο του Ρομπέρτο με τον Ολυμπιακό

Φτάνουμε στο τελευταίο συμβόλαιο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα “Football Leaks”, η οποία είχε προβεί σε αντίστοιχες αποκαλύψεις για τη μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης και για τα εμπορικά συμβόλαια του Λιονέλ Μέσι.

Το πέμπτο έγγραφο που αφορά στον Ρομπέρτο έχει να κάνει με το συμβόλαιο που υπέγραψε στις 10 Ιουλίου του 2014, όταν από δανεικός έγινε… μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Το συμβόλαιο είναι τετραετές και έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, χωρίς προοπτική επέκτασης.

Βάσει συμβολαίου, ο Ρομπέρτο έχει άμεσα έσοδα με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους από τον Ολυμπιακό.

Αρχικά, αμείβεται κάθε μήνα με 750 ευρώ καθαρά, ενώ δικαιούται και Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας, ποσά που ισοδυναμούν με μισθούς ακόμα δύο μηνών. Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής έχει λάβει 19.500 ευρώ βάσει του συγκεκριμένου συμβολαίου), χωρίς να περιλαμβάνονται τα δώρα του 2016.

Η δεύτερη πηγή εσόδων είναι το “συνολικό ετήσιο καθαρό ποσό 18.000 ευρώ για κάλυψη εξόδων διαμονής”, που έχοντας μπει στον τρίτο χρόνο συμβολαίου το ποσό αυτό ανέρχεται σε 54.000 ευρώ.

Ακολουθεί το… κανονικό συμβόλαιο του Ρομπέρτο. Πέραν του τυπικού μισθού, ο Ρομπέρτο προβλεπόταν να εισπράξει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου του καθαρά 2.858.000 ευρώ σε 16 δόσεις, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Για τη σεζόν 2014-2015 προβλέπονταν τέσσερις δόσεις από 172.375 ευρώ έκαστη (σύνολο 689.500 ευρώ), για τη σεζόν 2015-2016 και τη σεζόν 2016-2017 προβλέπονταν οκτώ δόσεις από 178.625 έκαστη (σύνολο 1.429.000 ευρώ) και τέλος για τη σεζόν 2017-2018 προβλέπονταν τέσσερις δόσεις από 184.875 έκαστη (σύνολο 739.500 ευρώ).

ΤΑ ΠΡΙΜ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μία τέταρτη πηγή εσόδων που παραλλάσσει λίγο τα παραπάνω ποσά, δηλαδή τα πριμ. Συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο υπήρξε προσθήκη σύμφωνα με την οποία για κάθε σεζόν που ο Ρομπέρτο αγωνίζεται σε 30 και άνω παιχνίδια όλων των διοργανώσεων (τουλάχιστον 30 λεπτά), τότε την επόμενη σεζόν θα απολαμβάνει αύξηση 50.000 ευρώ στις ετήσιες απολαβές του. Αυτό συνέβη και στις δύο σεζόν στις οποίες έχει ισχύ το συγκεκριμένο συμβόλαιο και έτσι τη σεζόν 2015-2016 δεν θα εισπράξει 714.500 ευρώ αλλά 756.500 ευρώ. Εάν, δε, παραμείνει στον σύλλογο, του χρόνου θα εισπράξει 806.500 ευρώ και όχι 714.500 ευρώ, όπως προβλέπεται άνευ της αύξησης.

Στο συμβόλαιο υπάρχουν ακόμα δύο πριμ. Το ένα αφορά καθαρό μπόνους 125.000 ευρώ “σε περίπτωση που η ομάδα κατακτήσει το Πρωτάθλημα, μόνο εάν συμμετάσχει στο 50% των αγώνων της διοργάνωση”, κάτι που συνέβη και πέρυσι και φέτος, ήτοι δικαιούται 250.000 ευρώ.

Το δεύτερο πριμ αφορά ένα χρηματικό μπόνους 50.000 ευρώ ανά αγωνιστική περίοδο, εάν “ο ποδοσφαιριστής συμμετάσχει σε 30 επίσημους αγώνες”. Ο Ρομπέρτο έχει εκπληρώσει αυτό το απαιτούμενο και στις δύο σεζόν που ανήκει στην ομάδα, με συνέπεια να δικαιούται 100.000 ευρώ από το συγκεκριμένο πριμ.

ΤΟΣΑ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Συνολικά, λοιπόν, και δίχως να προσμετρώνται έκτακτα πριμ ή διαφημιστικά έσοδα που μπορεί να έχουν προκύψει από τη συνεργασία του Ρομπέρτο με τον Ολυμπιακό, βάσει του συμβολαίου που ήρθε στη δημοσιότητα από το “Football Leaks”, ο Ρομπέρτο, εάν αποχωρήσει το καλοκαίρι από τον σύλλογο, θα έχει γίνει πλουσιότερος κατά 1.869.500 ευρώ καθαρά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τον φορολογικό συντελεστή στο 42% για εισοδήματα ποδοσφαιριστών άνω των 25.000 ευρώ και στο 20% για τις έκτακτες αμοιβές τους (δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές), καθώς και με την εισφορά αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, ο Ολυμπιακός καλείται να πληρώσει σχεδόν τα διπλάσια ως μικτή αμοιβή για το συμβόλαιο του Ρομπέρτο.

Συμπεράσματα

Όλα δείχνουν ότι η “αυλαία” του Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό έφτασε. Εάν όντως ισχύει αυτό και εάν όντως τα στοιχεία από τα έγγραφα του “Football Leaks” είναι σωστά (στις εκατοντάδες προηγούμενες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας, που αφορούν και κορυφαίους συλλόγους όλου του κόσμου, δεν υπήρξαν διαψεύσεις), τότε η παραχώρηση του Ισπανού θα είναι επικερδής για τον σύλλογο.

Αν και η ρήτρα των 5.500.000 ευρώ περιορίζει τις απαιτήσεις που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι του συλλόγου, σε σχέση τουλάχιστον με τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τέτοιες μέρες το 2015, όταν ξανά υπήρξαν σενάρια πώλησης του παίκτη, η συμφωνία κρίνεται θετική.

Ο παίκτης μπορεί να βρει πρόταση σε ομάδα της αρεσκείας του (πχ. ισπανικό σύλλογο), αφού το ποσό δεν “τρομάζει” ορισμένους μεσαίους συλλόγους, ενώ όπως αποδεικνύεται, ο Ολυμπιακός είχε ξοδέψει σχεδόν τα μισά για να τον αποκτήσει.

Μάλιστα, από τη στιγμή που ο 30χρονος τερματοφύλακας δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε μετά από τη φετινή χρονιά σε κάποια από τις επιλογές του Βιθέντε ντελ Μπόσκε στην εθνική Ισπανίας, η “χρηματιστηριακή αξία” του μοιάζει σχεδόν αδύνατο να αυξηθεί όσο είναι παίκτης του Ολυμπιακού και δεν αγωνίζεται σε κάποιο πιο προηγμένο πρωτάθλημα. Ήδη το “Transfermarkt.de” ψαλίδισε κατά 1.500.000 την αξία του, χωρίς η σεζόν που διανύει να θεωρείται άσχημη και ως εκ τούτου, ακόμα κι αν δεν υφίστατο ρήτρα, οι “ερυθρόλευκοι” δύσκολα θα έβρισκαν πρόταση κατά πολύ υψηλότερη από τα 5.000.000 με τα οποία κοστολογήθηκε το 100% των οικονομικών δικαιωμάτων του όταν τον αγόρασαν το καλοκαίρι του 2014.

Εν κατακλείδι, μία μεταγραφή που σε καθαρές τιμές κόστισε περίπου 5.000.000 ευρώ (ποσό που ίσως αυξηθεί κατά 1.000.000 ευρώ εάν ενεργοποιηθούν οι όροι μεταπώλησης), αναμένεται να επιστρέψει στα γραφεία του συλλόγου πάνω κάτω το ίδιο ποσό, αλλά σε αυτό οφείλουν να προστεθεί η αποτίμηση στις επεμβάσεις του κόντρα σε Μπενφίκα και Άντερλεχτ, η αποτίμηση των αποκρούσεων κόντρα σε Ατλέτικο και Άρσεναλ ή να γίνει… έκπτωση από το συνολικό κόστος της απόδοσής του στα μικρά και μεγάλα παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός αυτά τα δύο χρόνια, με τον Ισπανό να διακρίνεται σχεδόν σε όλα.

Photo Credits: Action Images