Οι μακροβιότεροι προπονητές σε πάγκους ελληνικών ομάδων
Το Contra.gr παρουσιάζει τους μακροβιότερους προπονητές σε πάγκους ελληνικών ομάδων. Διαβάστε ποιοι διατηρούν τα "σκήπτρα" σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ και πόλο, αλλά και πόσους τίτλους έχουν κατακτήσει κατά την παρουσία τους στην τεχνική ηγεσία της εκάστοτε ομάδας.
Η δουλειά ενός προπονητή και δη στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη. Η λέξη “υπομονή” απουσιάζει από το λεξικό των περισσότερων ελληνικών συλλόγων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ όσων εργάζονται στη χώρα μας να μην ολοκληρώνουν το έργο τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και -ελάχιστες- περιπτώσεις, κατά τις οποίες ελληνικές ομάδες, ανεξαρτήτως αθλήματος, έχουν εμπιστευτεί τις τύχες τους σε προπονητές για μεγάλο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα βγήκαν κερδισμένες.
Γι’ αυτό το λόγο, το Contra.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει τους 10 μακροβιότερους προπονητές σε πάγκους ελληνικών ομάδων σ’ όλα τα ομαδικά αθλήματα. Δείτε αναλυτικά ποιοι διατηρούν τα “σκήπτρα” σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ και πόλο, αλλά και πόσους τίτλους έχουν κατακτήσει κατά την παρουσία τους στην τεχνική ηγεσία της εκάστοτε ομάδας.
Ποδόσφαιρο
Ευγένιος Γκέραρντ (ΟΦΗ, 1985-2000)
O Ευγένιος Γκέραρντ αποτελεί μία μοναδική και ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς πέρα από το γεγονός πως έμεινε για 15 ολόκληρα χρόνια στον ΟΦΗ, αγάπησε τόσο πολύ το νησί που απέκτησε ελληνική υπηκοότητα και παραμένει -μέχρι και σήμερα- μόνιμος κάτοικός του. Ο Ολλανδός προπονητής ήρθε σε συμφωνία με την κρητική ομάδα το καλοκαίρι του 1985 κι όπως αποκάλυψε ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε σκοπό να παραμείνει στην Ελλάδα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τα σχέδιά του άλλαξαν ολοκληρωτικά.
Ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Θεόδωρος Βαρδινογιάννης πείστηκε άμεσα για την προπονητική αξία του Ολλανδού, αφού στην πρώτη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας οι Κρητικοί τερμάτισαν στη 2η θέση της βαθμολογίας, η οποία παραμένει η υψηλότερη θέση που έχουν καταλάβει ποτέ στην ιστορία τους. Ένα χρόνο αργότερα, ο ΟΦΗ θα φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κι ο Γκέραρντ θα γίνει σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων. Στην δεκαπενταετία που κάθισε στον πάγκο, πέρα από αγωνιστικές επιτυχίες, θα αναδείξει και σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Μαχαμαντού Ντιαρά, ο Νίκος Μαχλάς, ο Νίκος Νιόπλιας και ο Γιάννης Αναστασίου.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
1 Κύπελλο Ελλάδας: 1987
1 Βαλκανικό Κύπελλο: 1987
Ντούσαν Μπάγεβιτς (ΑΕΚ, 1988-1996)
Η πορεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε προπονητικό επίπεδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΑΕΚ. Αφότου ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του, ανέλαβε τις τύχες της Βελέζ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας το 1986, ενώ την επόμενη χρονιά τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Τα κατορθώματά του τράβηξαν το ενδιαφέρον της “Ένωσης”, η οποία και τον έφερε στην Ελλάδα. Η… απόσβεση ήρθε άμεσα, καθώς την πρώτη χρονιά στον “κιτρινόμαυρο” πάγκο, οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα, ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια. Ο συγκεκριμένος τίτλος θεωρήθηκε μία μεγάλη έκπληξη, αφού τα μεγάλα φαβορί εκείνη τη σεζόν ήταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Όμως, το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου άλλαξε το ρου της ιστορίας.
Ο Μπάγεβιτς αγαπήθηκε (και στην πορεία μισήθηκε) όσο κανείς άλλος από τους φίλους του “Δικεφάλου”. Την οχταετία 1988-1996 και προτού αποχωρήσει για χάρη του Ολυμπιακού, κατάφερε να αφήσει ως παρακαταθήκη , μεταξύ άλλων, τρία σερί πρωταθλήματα (1992-94), αλλά και μία από τις θεαματικότερες ομάδες όλων των εποχών. Παράλληλα, διατηρεί τον τίτλο του δεύτερου μακροβιότερου τεχνικού σε πάγκο ελληνικής -ποδοσφαιρικής- ομάδας.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
4 πρωταθλήματα: 1989, 1992, 1993, 1994
1 Κύπελλο Ελλάδας: 1996
1 Λιγκ Καπ: 1990
1 Σούπερ Καπ: 1989
Μπάσκετ
Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (Παναθηναϊκός, 1999-2012)
Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του, ήτοι είχε κατακτήσει σπουδαία τρόπαια και είχε δημιουργήσει ένα σημαντικό “brand name” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, προτού έρθει στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το τι θα ακολουθούσε μετά την απόφαση των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου να εμπιστευτούν τις τύχες της ομάδας στο Σέρβο τεχνικό, είναι βέβαιο πως ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Την πρώτη χρονιά στον “πράσινο” πάγκο, ο “Ζοτς” θα οδηγήσει το “τριφύλλι” στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας, αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος, με μία ομάδα γεμάτη εξαιρετικούς παίκτες (Μποντιρόγκα, Ρέμπρατσα, Τζεντίλε).
Όμως, η συγκεκριμένη επιτυχία ήταν μόνο η… αρχή, αφού ο Παναθηναϊκός, με τον Ομπράντοβιτς στο τιμόνι δημιούργησε μία δυναστεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατακτώντας τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Αποκορύφωμα; Το τρεμπλ του 2007, το οποίο ήταν και το πρώτο στην ιστορία των “πρασίνων”. Η φυγή του το καλοκαίρι του 2012 πίκρανε τους φίλους του “τριφυλλιού”, αλλά κάθε φορά που έρχεται ως αντίπαλος στο κλειστό του ΟΑΚΑ γνωρίζει μία άνευ προηγουμένου αποθέωση. Πέρα, από τα… αμέτρητα τρόπαια, ο Ομπράντοβιτς έγραψε με “χρυσά γράμματα” το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ως ο μακροβιότερος τεχνικός.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ
5 Ευρωλίγκες: 2000, 2002, 2007, 2009, 2011
11 πρωταθλήματα: 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
7 Κύπελλα Ελλάδας: 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012
Ηλίας Παπαθεοδώρου (Κηφισιά, 2007-_)
Η Κηφισιά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέρονται πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ. Με υπομονή κι επιμονή οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο από τη σεζόν 2013-14 κοσμεί τα παρκέ της Basket League. Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην Κηφισιά, το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Ο 40χρονος τεχνικός θεωρείται το “next big thing” της προπονητικής, έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Από το καλοκαίρι του 2007, όπου βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, ο Παπαθεοδώρου μετράει 4(!) ανόδους. Όμως, κορυφαία στιγμή, όπως είναι λογικό, είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α2 τη σεζόν 2012-13, που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν ήταν γι’ ακόμη ένα λόγο ξεχωριστή, αφού η Κηφισιά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου, όπου κι αποκλείστηκε. Πριν όμως είχε καταφέρει να διασύρει με το εντυπωσιακό 81-60 τον Άρη! Ο νεαρός τεχνικός διανύει την 9η σεζόν στον πάγκο της ομάδας κι είναι βέβαιο πως αν ο ίδιος δεν αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του θα “ριζώσει” στα Βόρεια Προάστια.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
1 πρωτάθλημα Α’ ΕΣΚΑ: 2008
1 πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής: 2010
1 πρωτάθλημα Α2: 2013
Πόλο
Γιώργος Κακουλίδης (Ν.Ο. Πατρών, 1984-1999)
Τη δεκαετία του ’90, η ελληνική υδατοσφαίριση, πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος (Εθνικός, Βουλιαγμένη, Ολυμπιακός, Χίος, Παναθηναϊκός), απέκτησε ακόμη μία διεκδικήτρια τίτλων. Ο λόγος για τη Ν.Ο. Πατρών, στην τεχνική ηγεσία της οποίας βρισκόταν από τα μέσα του ’80 ο Γιώργος Κακουλίδης. Ο Έλληνας τεχνικός δημιούργησε ένα δυνατό σύνολο, το οποίο κατάφερε να “χωθεί” ανάμεσα στους “μεγάλους”, έχοντας διαρκή παρουσία στην πρώτη τετράδα, ενώ παράλληλα το κλειστό της Πάτρας “γέμιζε” ασφυκτικά με 3.000 κόσμο σε κάθε αγώνα.
Στη δεκαπενταετία που κάθισε στον πάγκο του Ν.Ο. Πατρών έφθασε πέντε φορές σε τελικό Κυπέλλου, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο το 1995. Όμως, μεγαλύτερη επιτυχία τόσο για τον Κακουλίδη, όσο και για τους Πατρινούς ήταν η συμμετοχή στον μεγάλο τελικό του Len Trophy το 1999, με αντίπαλο την Ουίπεστ. Στον πρώτο τελικό γνώρισε την ήττα με 12-7 στην Πάτρα, ενώ στον επαναληπτικό επικράτησε με 10-9 των Ούγγρων, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟ Ν.Ο. ΠΑΤΡΩΝ
1 Κύπελλο Ελλάδας: 1995
Γιάννης Γιαννουρής (Βουλιαγμένη, 1985-1991)
Ο Γιάννης Γιαννουρης έχει συνδέσει το όνομά του με τη Βουλιαγμένη τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε προπονητικό επίπεδο, έχοντας περάσει σε διαφορετικές περιόδους από τον πάγκο της ομάδας. Παρόλα αυτά, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την τεχνική ηγεσία κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο επί μία εξαετία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό πόλο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1991. Το όνομα του Έλληνα τεχνικού γράφτηκε με “χρυσά γράμματα” στην ιστορία, αφού ο συγκεκριμένος τίλος ήταν ο πρώτος στην ιστορία της Βουλιαγμένης.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
1 πρωτάθλημα: 1991
Βόλεϊ
Σπύρος Γκολίτσης (ΜΕΝΤ, 2003-2015)
Χάρη στην προσπάθεια του Σπύρου Γκολίτση η ΜΕΝΤ αγωνίστηκε, έστω και για μία σεζόν, στα “μεγάλα σαλόνια” του ελληνικού βόλεϊ. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την ομάδα 2003, όταν βρισκόταν ακόμα στη Β’ ΕΠΕΣΘ, αλλά με πίστη στο πλάνο και στήριξη από τη διοίκηση του συλλόγου, κατάφερε, μέσα σε μία δεκαετία να φτάσει μέχρι την Α2 Εθνική Κατηγορία. Τη σεζόν 2013-14 κατέκτησε τη 2η θέση της βαθμολογίας, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στα μπαράζ ανόδου. Τελικά, μέσω αυτής της διαδικασίας κατάφερε να λάβει το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη Volleyleague για πρώτη φορά στην ιστορία της. Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, αφού λόγω κάποιων διαφωνιών με τους διοικούντες, υπέβαλλε την παραίτησή του στις 28 Ιανουαρίου του 2015, ύστερα από 11,5 χρόνια στον πάγκο της ομάδας.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΝΤ
1 πρωτάθλημα Β’ ΕΠΕΣΘ: 2004
1 πρωτάθλημα Β’ Εθνικής (3ος όμιλος): 2012
Γεράσιμος Θεοδωράτος (Παναθηναϊκός, 1960-68)
Ο Γεράσιμος Θεοδωράτος αποτελεί έναν από τους “πατριάρχες” του ελληνικού βόλεϊ, έχοντας προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάδειξη του αθλήματος. Τη σεζόν 1960-61 εγκατέλειψε την αγωνιστική δράση και ανέλαβε αμισθί την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ανέδειξε αθλητές που προσέφεραν πολλές διακρίσεις στους “πράσινους” όπως οι Γεωργαντής, Ηλιόπουλος, Μπεργελές, Αγραπιδάκης, Χασάπης, Παπαδόπουλος.
Παράλληλα, κατέκτησε τέσσερις φορές το πρωτάθλημα (1963, 1965, 1966, 1967), όμως το 1968 παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και δεν ασχολήθηκε ξανά, όντας απογοητευμένος από την εισροή του χρηματικού παράγοντα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο Θεοδωράτος είναι ο πολυνίκης προπονητής του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ, καθώς έχει κατακτήσει 10 συνολικά τίτλους. Αξίζει να σημειωθεί πως βραβεύθηκε δύο φορές από τον -τότε- Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια για την προσφορά του στο άθλημα. Το 2008 απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
4 πρωταθλήματα Ελλάδας: 1963, 1965, 1966, 1967
1 πρωτάθλημα Κέντρου: 1964
Χάντμπολ
Τάσος Δανήλος (Ιωνικός Ν.Φ., 1978-1989)
Ο Τάσος Δανήλος θεωρείται, κι όχι άδικα, από τους… πρωτεργάτες του ελληνικού χάντμπολ. Το 1978 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας και τον μετέτρεψε στην πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών στο άθλημα, δημιουργώντας τη δεκαετία του ’80 μία… παντοκρατορία. Απ’ την πρώτη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής του, αφού την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδας. Όμως, η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, αφού σε διάστημα 8 ετών πανηγύρισε 7(!) πανελλήνια πρωταθλήματα. Μάλιστα, τη σεζόν 1986-87 ο Ιωνικός κατέκτησε το νταμπλ. Μέχρι και σήμερα ο Ιωνικός είναι ο πολυνίκης του θεσμού, μετρώντας συνολικά 10 πρωταθλήματα.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ν.Φ.
7 πρωταθλήματα: 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1987
4 Κύπελλα Ελλάδας: 1986, 1987, 1988, 1989
1 πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδας: 1979, 1981, 1982
Γιάννης Αρβανίτης (ΑΕΚ, 2005-_)
Ο Γιάννης Αρβανίτης, σε περίπτωση που ολοκληρώσει τη χρονιά στην ΑΕΚ, θα ισοφαρίσει το σπουδαίο ρεκόρ του Τάσου Δανήλου, μετρώντας 11 σερί σεζόν στον “κιτρινόμαυρο” πάγκο. Ο Έλληνας τεχνικός βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ομάδας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του τμήματος (2005) και έχει συνδέσει το όνομά του με σπουδαίες επιτυχίες. Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για την “Ένωση”, αφού χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις σεζόν μέχρι να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της και συγκεκριμένα το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας. Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτέλεσε την απαρχή για μία τετραετία γεμάτη διακρίσεις. Μπορεί αρκετές φορές να έφτασε μία “ανάσα” από την πόρτα της εξόδου εξαιτίας των πολλών διοικητικών προβλημάτων, αλλά η αγάπη του για την ΑΕΚ τον έχει κρατήσει στον πάγκο μέχρι και σήμερα.
ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
2 πρωταθλήματα: 2011, 2013
3 Κύπελλα Ελλάδας: 2009, 2013, 2014
Photo Credits: Action Images
*Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους των Γραφείων Τύπου της ΟΧΕ και της ΚΟΕ, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου, Φώντα Χήτα και Γιάννη Κορακή, τον προπονητή πόλο, Δημήτρη Σελετόπουλο, καθώς και τον πρώην αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο, Γιώργο Αφρουδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους.
**Ελλείψει στοιχείων το αφιέρωμα επικεντρώνεται στην Α’ εθνική κατηγορία ανδρών.