Οι 41 συμμετοχές της Ελλάδας μέχρι στιγμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
Η Ελλάδα έχει εκδώσει ήδη 41 εισιτήρια αθλητών και αθλητριών της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εν αναμονή των υπολοίπων, ιδού ποιοι έχουν προκριθεί στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν και όσο κυλάει ο χρόνος, 'σφραγίζονται' οι προκρίσεις για το Τόκιο. Η Ελλάδα αυξάνει τις δικές της συμμετοχές με ένα μπαράζ τις τελευταίες ημέρες και μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει ότι θα εκπροσωπηθεί από τουλάχιστον 41 αθλητές και αθλήτριες στο κορυφαίο ραντεβού των σπορ.
Η Δώρα Γκουντούρα στην ξιφασκία ήταν η πιο πρόσφατη προσθήκη, αν και η 23χρονη πρωταθλήτρια περίμενε περισσότερο το τυπικό του πράγματος και όχι το ουσιαστικό. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής πήραν την εσωτερική μάχη με τους Γιάννη Ορφανό και Βασίλη Παπουτσόγλου για τη μία θέση που δικαιούται η χώρα μας στα 470 των ανδρών στην ιστιοπλοΐα. Στην ίδια κατηγορία στις γυναίκες, η Αιμιλία Τσουλφά θα συμμετάσχει για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όσο οι προκρίσεις συνεχίζονται, το Contra.gr παρουσιάζει τα 41 πρόσωπα που έχουν πάρει ήδη 'εισιτήριο' για το Τόκιο σε 9 αθλήματα (από τα 93 σε 15 το 2016).
Θα στοχεύσει στα μετάλλια η Κορακάκη
Η σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης θα είναι η μοναδική Ελληνίδα με δύο ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο τουρνουά. Η Άννα Κορακάκη, η αποκάλυψη του Ρίο ντε Ζανέιρο, επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με στόχο να επαναλάβει τους θριάμβους της και μάλιστα στα ίδια αγωνίσματα. Η 24χρονη πρωταθλήτρια περιμένει αυτό το ταξίδι από το 2018, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσανγκγουόν, στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι. Ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το χρυσό και στα 25μ. των Ευρωπαϊκών Αγώνων, με συνέπεια να διεκδικεί ξανά διπλή διάκριση.
Εκπροσώπηση της Ελλάδας στη σκοποβολή θα υπάρχει και στους άντρες. Ο Νίκος Μαυρομάτης κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκιτ το 2018 και εξασφάλισε το 'εισιτήριο' για τη χώρα μας, με την ομοσπονδία να τον χρίζει εκπρόσωπο. Επιστρέφει σε Αγώνες έπειτα από την 9η θέση στο Λονδίνο.
Η εξάδα του 'βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων'
Στο άθλημα όπου θα στραφούν όλα τα φώτα στη διάρκεια των Αγώνων, στο στίβο, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 6 συμμετοχές, οι 3 στο ίδιο αγώνισμα. Η Κατερίνα Στεφανίδη θα ταξιδέψει στο Τόκιο ως χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, με τις Νικόλ Κυριακοπούλου και Ελένη Πόλακ να τη συνοδεύουν. Η τελευταία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας προ ημερών, επικρατώντας της Στεφανίδη με άλμα στα 4,61μ. (αν και η επί 9 χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδας δεν ήταν προγραμματισμένο να κατέβει στους αγώνες) και με αυτήν την επίδοση μπορεί να προσδοκά σε συμμετοχή στον τελικό. Αυτός είναι μόνο ο αρχικός στόχος της Κυριακοπούλου, που δεν κατέβηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό κλειστού στο Τόρουν (παρότι 'αργυρή' το 2018) για να αφοσιωθεί στο Τόκιο και τη μάχη με τη Στεφανίδη για το καλύτερο μετάλλιο που μπορούν να κατακτήσουν.
Εκπροσώπηση θα έχει η Ελλάδα και στο σκάμμα. Ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε τις διαθέσεις του στο Τόρουν της Πολωνίας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 8,35μ. Από την 27η θέση του τότε 18χρονου άλτη του μήκους στο Ρίο έχουν αλλάξει πολλά κι έχουν μεσολαβήσει χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά, με συνέπεια να συγκαταλέγεται στα φαβορί για το προσεχές τουρνουά. Η Βούλα Παπαχρήστου, αν και πιο έμπειρη από τουρνουά, θα είναι και γι' αυτήν μόλις η 2η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ευρωπαϊκό δεν πέτυχε το στόχο του μεταλλίου στο τριπλούν (5η θέση με 14,31μ.) και σε ηλικία 31 ετών θα τα δώσει όλα για το μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή της, αυτό των Αγώνων.
Δεύτερη ολυμπιακή συμμετοχή και για την Αντιγώνη Ντρισμπιώτη, η οποία στα 20.000μ. βάδην είχε κάνει τον 15ο καλύτερο χρόνο του 2016. Η 36χρονη Καρδιτσιώτισσα κέρδισε την πρόκριση από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο δείχνει σε φόρμα, αφού προ εβδομάδων έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ.
Η ιστιοπλοΐα βγαίνει από το βούρκο
Η ελληνική ιστιοπλοΐα πέρασε δύσκολους μήνες το 2020, με τις καταγγελίες ανθρώπων της κατά της ομοσπονδίας, που κορυφώθηκαν με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου. Υπό αυτές τις αρνητικές συνθήκες, οι ιστιοπλόοι έδωσαν τη δική τους μάχη για την πρόκριση στο Τόκιο και ορισμένοι εξ αυτών την κατέκτησαν.
Η σπουδαιότερη είδηση ίσως αφορά τη 47χρονη Αιμιλία Τσουλφά, η οποία ύστερα από το 1996, το 2000 και το 2004, όπου με παρτενέρ την Μπεκατώρου έφεραν στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο, επανέρχεται στο κορυφαίο επίπεδο των 470. Στη θέση της Μπεκατώρου βρίσκεται πλέον η 20χρονη Αριάδνη Σπανάκη, η οποία το 2019... έψαχνε πλήρωμα και δύο χρόνια αργότερα θα βρεθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρόκρισή τους, πάντως, ήρθε την ύστατη στιγμή. Στον πρώτο εσωτερικό αγώνα κατάταξης, το πανελλήνιο πρωτάθλημα, η Μαρία Μπόζη με τη Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (το δίδυμο που είχε εξασφαλίσει ένα 'εισιτήριο' στο αγώνισμα για την Ελλάδα) ήταν οι νικήτριες με τις Τσουλφά και Σπανάκη στη 2η θέση. Η διοργάνωση στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα ακυρώθηκε και όλα θα κρίνονταν στον 3ο αγώνα που αποτελούσε κριτήριο για την ΕΙΟ. Στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας η Τσουλφά με την Σπανάκη τερμάτισαν στη 18η θέση, ενώ το έτερο ελληνικό δίδυμο στην 20ή. Έτσι, με καλύτερα πλασαρίσματα εκείνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της ΕΙΟ, είναι το δίδυμο των Τσουλφά και Σπανάκη.
Μάχη για ένα 'εισιτήριο' έγινε και στους άνδρες της ίδιας κλάσης. Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής (που είχαν εξασφαλίσει μια συμμετοχή για την Ελλάδα) διεκδικούσαν την πρόκριση στα 470 των ανδρών, με τους Γιάννη Ορφανό και Βασίλη Παπουτσόγλου να έπονται. Όλα κρίθηκαν στη Βιλαμούρα, όπου οι χάλκινοι ολυμπιονίκες του Ρίο πλασαρίστηκαν στην 6η θέση, ενώ το έτερο ελληνικό πλήρωμα στη 10η.
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά της Βασιλείας Καραχάλιου (Λέιζερ Ράντιαλ) και του Γιάννη Μιτάκη (ΦΙΝΝ) να πανηγυρίσουν την πρόκρισή τους, αλλά... άνευ αγώνα. Το Ευρωπαϊκό ΦΙΝΝ στο Ιέρ που θα έπαιζε ρόλο και στην εσωτερική πρόκριση στα Λέιζερ Ράντιαλ ματαιώθηκε κι έτσι εφαρμόστηκε η απόφαση της ΕΙΟ, με τα 'εισιτήρια' να καταλήγουν στους ιστιοπλόους που προηγούνταν στη βαθμολογία έπειτα από τον πρώτο αγώνα πρόκρισης 'Athens International Sailing Week 2019'.
Λίγους μήνες νωρίτερα, η Κατερίνα Δίβαρη είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Κ21 στο Ευρωπαϊκό RS:X και ως 18η στο σύνολο πήρε το μοναδικό ολυμπιακό εισιτήριο που ήταν διαθέσιμο για Ελλάδα, Κροατία, Λευκορωσία, Κύπρο, Τσεχία και Πορτογαλία. Η χρονική... πρωτιά, πάντως, ανήκει στην ίδια κλάση, αλλά στους άνδρες, αφού ο Βύρων Κοκκαλάνης είχε εξασφαλίσει το 'εισιτήριο' από τον Νοέμβριο του 2019, στον 2ο εσωτερικό αγώνα πρόκρισης για τα RS:X, το 'Athens International Sailing Week 2019'.
Γεμάτη ταλέντο η ελληνική κολύμβηση
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην κολύμβηση για 7 εκπροσώπους της Ελλάδας, που γνώριζαν ήδη ότι θα βρεθούν στην Ιαπωνία, αλλά περίμεναν να μάθουν το... έτος. Ο Απόστολος Χρήστου είχε πιάσει το όριο των 100μ. ύπτιο από τον Μάρτιο του 2019, στην 1η ημέρα των Χειμερινών Αγώνων κολύμβησης ΟΠΕΝ, με 53.77. Ο πιο γρήγορος κολυμβητής της Ελλάδας, ο Κριστιάν Γκολομέεβ, έπιασε το υψηλό όριο στα 50μ. ελεύθερο δύο μήνες αργότερα, στο διεθνές μίτινγκ 'Ακρόπολις'. Ο αργυρός πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου το 2018 και το 2019 έχει ως στόχο το βήμα παραπάνω πλέον, όπως είχε εξηγήσει στο Contra.gr.
Εντυπωσιακός ήταν το καλοκαίρι του 2019 ο τότε 18χρονος Απόστολος Παπαστάμος. Κατέκτησε το χρυσό στα 400μ. μικτό ατομικό του Ευρωπαϊκού Εφήβων και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, στο Παγκόσμιο Εφήβων της Βουδαπέστης, κατέκτησε επίσης το χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο αγώνισμα των 200μ. μικτής ατομικής.
Από το τελευταίο αγώνισμα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2019 σε 25άρα πισίνα και πρωταθλητής Ευρώπης του 2016 Ανδρέας Βαζαίος, ο οποίος έπιασε το όριο κι αυτός τον Αύγουστο του 2019 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Βαζαίος, Γκολομέεβ και Χρήστου πιθανόν να βρεθούν και στα 4Χ100μ. ελεύθερο (και θα εκκρεμεί ο 4ος), ύστερα από τη 10η θέση που κατέλαβε η ελληνική σκυτάλη στο Παγκόσμιο της Γκούανγκζου, που σηματοδότησε και το 'εισιτήριο' για το Τόκιο.
Από την Γκούανγκζου εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Αγώνες και η Άννα Ντουντουνάκη στα 100μ. πεταλούδα, ενώ έπιασε το ολυμπιακό όριο ξανά μόλις τον Φεβρουάριο με 57.86, δείχνοντας ότι παραμένει σε καλή κατάσταση. Στην Ιαπωνία θα βρεθεί και ο Κώστας Εγγλεζάκης, ο οποίος τον περσινό Φεβρουάριο στη Νίκαια της Γαλλίας κάλυψε τα 800μ. ελεύθερο σε 7:51.27, χρόνος που καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ του Σπύρου Γιαννιώτη από το 2008.
Παρούσα και η κωπηλασία
Αν και τα τελευταία χρόνια οι επιτυχίες της ελληνικής κωπηλασίας σημειώνονται σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα μας θα έχει -τουλάχιστον- μία εκπροσώπηση στο Τόκιο. Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου, στον πρώτο αγώνα τους σε επίπεδο γυναικών (έχοντας ήδη το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεανίδων και στο Παγκόσμιο Νεανίδων), κατέκτησαν την 5η θέση στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου 2019 στο Οτενσχάιμ της Αυστρίας στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου και έκλεισαν 'ραντεβού' για το Τόκιο.
Η μεγάλη ελπίδα στην ποδηλασία
Μπορεί η Ελλάδα να έχει 4 ολυμπιακά μετάλλια στην ποδηλασία, ένα εκ των οποίων χρυσό, όμως όλα ήρθαν στον... 19ο αιώνα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η ίδια το 1896. Φέτος, όμως, θα εκπροσωπηθεί στους Αγώνες από έναν αθλητή που πάτησε στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στον αγώνα πόντων της ποδηλασίας πίστας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο σκρατς και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο όμνιουμ, τον Χρήστο Βολικάκη. Στο τελευταίο αγώνισμα θα επιχειρήσει να πάρει και το μετάλλιο που λείπει από την τροπαιοθήκη του, ύστερα από 3 Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κυπελλούχος κόσμου τυπικά προκρίθηκε πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο και θα ταξιδέψει στο Τόκιο με αυξημένη όρεξη.
Η δεύτερη παρουσία της Ελλάδας στην ποδηλασία είναι εκτός πίστας. Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης πήρε το 'χρίσμα' από την ΕΟΠ για να αποτελέσει την ελληνική συμμετοχή στην ποδηλασία δρόμου, όπως ανακοινώθηκε την περσινή Πρωτοχρονιά.
Στόχος το μετάλλιο στην πάλη
Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι πάντα εκεί στα μεγάλα ραντεβού της πάλης. Για 3η φορά θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, "τώρα πιο έμπειρη από το Λονδίνο και το Ρίο" εξομολογήθηκε στο Contra.gr, έπειτα από το χρυσό μετάλλιο στα 53κ. του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βελιγράδι. Η πρόκριση στους Αγώνες είχε εξασφαλιστεί από το 2019, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Ξανά κι η ξιφασκία
Η Δώρα Γκουντούρα είναι η τελευταία χρονικά εκπρόσωπος της Ελλάδας που εξασφάλισε πρόκριση στο Τόκιο. Οι δύο νίκες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο σπάθης στη Βουδαπέστη την έφεραν στη φάση των 32 του τουρνουά, γύρο που δεν έφτασε η βασική αντίπαλός της για το 'εισιτήριο', Μπιάνκα Πάσκου. Παίρνει τη σκυτάλη από τις Βάσω Βουγιούκα και Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου και στα 23 θα κάνει την 'παρθενική' συμμετοχή της στους Αγώνες.
Το πόλο δεν λείπει ποτέ
Για 11η διαδοχική διοργάνωση και 16 συνολικά η Εθνική Ελλάδας θα συμμετάσχει στο τουρνουά πόλο ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόσφατη πρόκριση από τον ημιτελικό του προολυμπιακού ήταν αρκετή για να της προσφέρει το 'εισιτήριο', παρά την ήττα από το Μαυροβούνιο στον τελικό. Οι 13 'εκλεκτοί' του Θοδωρή Βλάχου ξέρουν ήδη και τους αντιπάλους τους στον 1ο όμιλο (Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Ιταλία), με τις πρώτες 4 θέσεις να δίνουν πλασάρισμα στα προημιτελικά.