LONGREADS

Οι 11 κορυφαίοι Ισπανοί που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα

Το Contra.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τους έντεκα κορυφαίους Ισπανούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην ελληνική Superleague. Σύστημα 4-3-3 για την "ισπανική αρμάδα" με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο!

Οι 11 κορυφαίοι Ισπανοί που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα

Η Ισπανία είναι μια από τις σημαντικότερες ποδοσφαιρικές αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, για πολλά χρόνια, ήταν λίγοι (για να μην πούμε ελάχιστοι) οι Ισπανοί που πέρασαν τα σύνορα για να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Αυτό άλλαξε μέσα στον αιώνα που διανύουμε, κυρίως όμως μετά τις μεγάλες επιτυχίες της Roja, δηλαδή τα δυο σερί EURO (2008 & 2012) συν το Μουντιάλ του 2010. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πλέον πολλούς Ισπανούς παίκτες να παίζουν σε ξένα πρωταθλήματα, αλλά και αρκετούς Ισπανούς τεχνικούς να κάθονται σε πάγκους ομάδων του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά είχαμε πολλούς ισπανόφωνους στα ρόστερ των ομάδων μας, αυτοί προέρχονταν αποκλειστικά από τη Λατινική Αμερική και κυρίως από την Αργεντινή.

Όλα αυτά άλλαξαν από το καλοκαίρι του 2005, όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ντάνι Γκαρθία Λάρα, έναν επιθετικό που είχε περάσει τόσο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και από τη Μπαρτσελόνα. Ο Ντάνι ήταν ο πρώτος Ισπανός παίκτης που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι μια ατελείωτη λίστα δεκάδων συμπατριωτών του που ήρθαν στη χώρα μας σε αυτά τα τελευταία 13 χρόνια. Ένα χρόνο μετά τον Ντάνι, είχαμε την άφιξη του Λορένθο Σέρα Φερέρ, του πρώτου Ισπανού προπονητή που εργάστηκε σε ελληνική ομάδα (ΑΕΚ). Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί Ισπανοί παίκτες και προπονητές, έχουν επιλέξει ως προορισμό τους την Ελλάδα. Στο σημερινό κείμενο, αποφασίσαμε να παραθέσουμε τους κορυφαίους έντεκα Ισπανούς που έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημά μας, μαζί με τον καλύτερο τεχνικό που έχει δουλέψει στη Superleague. Να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα.

Αυτοί είναι οι κατά τη γνώμη μας 11 κορυφαίοι Ισπανοί παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα. Το σύστημα είναι το 4-3-3 και στον πάγκο βρίσκεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Πρώτον, η επιλογή των “12” είναι καθαρά υποκειμενική, πιθανότατα κάποιοι να έχουν τις ενστάσεις τους – μαζί με διαφορετικές επιλογές -, κάτι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Δεύτερον, στη λίστα δεν έχουν μπει τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν στην Ελλάδα από την Ισπανία, αλλά εκείνοι οι παίκτες που το πέρασμά τους από τη χώρα μας συνοδεύτηκε από επιτυχία. Έτσι λοιπόν, περιπτώσεις όπως εκείνες των Ντάνι Γκαρθία Λάρα, Βίκτορ Σάντσεθ, Λουίς Γκαρθία, Όσκαρ Γκονθάλεθ, Άλμπερτ Ριέρα, Μοϊσές Ουρτάδο και Φραν Γέστε (για να δώσουμε μερικά τρανταχτά παραδείγματα), βρίσκονται εκτός της ενδεκάδας που επιλέξαμε, αφού, παρά το γεγονός ότι η άφιξή τους δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, η απόδοσή τους αποδείχτηκε αντιστρόφως ανάλογη της αξίας τους. Θέλοντας να παρουσιάσουμε τους έντεκα Ισπανούς ως κανονική ομάδα, αλλάξαμε λίγο δυο-τρεις θέσεις για να τους βολέψουμε μέσα σε μια ποδοσφαιρική λογική.

Το σύστημα είναι το 4-3-3, όπως μπορείτε να δείτε και στη γραφική απεικόνιση. Ας δούμε και μερικά στατιστικά στοιχεία από τη λίστα. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο με έξι παρουσίες στην ενδεκάδα (Ρομπέρτο, Ραούλ Μπράβο, Μαρκάνο, Φουστέρ, Ορμπάιθ και Χαβίτο), ενώ ακολουθεί ο Άρης με τέσσερις παρουσίες (Ραουλ Μπράβο, Βιτόλο, Κόκε και Χαβίτο). Το βάθρο συμπληρώνουν, με ισοβαθμία στην τρίτη θέση, οι ΠΑΟ (Σαριέγκι και Βιτόλο) και ΠΑΟΚ (Κρέσπο και Βιτόλο), με δυο παρουσίες έκαστος. Τέλος, μονή εκπροσώπηση έχουν η Βέροια (Ραούλ Μπράβο), ο ΠΑΣ Γιάννινα (Κόντε), η Κέρκυρα (Χαβίτο) και ο Πανθρακικός (Χαβίτο). Επειδή κάθε ομάδα χρειάζεται και τον πάγκο της, στους αναπληρωματικούς θα βάλουμε τους Χακόμπο (Αστέρας Τρίπολης & ΠΑΟΚ), Αλμπέρτο Μποτία (ΟΣΦΠ), Νάνο (ΠΑΟ), Νοέ Ακόστα (Ολυμπιακός Βόλου, Άρης, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία & ΑΕΛ), Ρουμπέν Ράγιος (Αστέρας Τρίπολης) και Τοτσέ (ΠΑΟ). Επίσης, για βοηθό του Βαλβέρδε θα διαλέξουμε τον Μανόλο Χιμένεθ. Πάμε τώρα στην αναλυτική παρουσίαση της εκλεκτής ενδεκάδας, ξεκινώντας όμως από αυτόν που επιλέξαμε ως προπονητή της.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (ΟΣΦΠ)

– Θέση: Προπονητής

– Χρονική περίοδος: 2008-2009 & 2010-2012

– Συμμετοχές: 127

– Στατιστικά: 92 νίκες, 13 ισοπαλίες, 22 ήττες

Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που θα διαφωνήσει με την επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε στη θέση του προπονητή των “επίλεκτων” Ισπανών παικτών. Ο Txingurri πέρασε δις από τον πάγκο των “ερυθρόλευκων”, την πρώτη φορά επί Σωκράτη Κόκκαλη, τη δεύτερη επί Βαγγέλη Μαρινάκη, συμπληρώνοντας μια τριετία στη χώρα μας. Πριν έρθει στην Ελλάδα, είχε ήδη περάσει από ομάδες όπως η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Εσπανιόλ, με σημαντικότερη επιτυχία τη συμμετοχή των “περίκος” στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2007 (ήττα στα πέναλτι από τη Σεβίγια). Ο Βαλβέρδε συμμάζεψε τον Ολυμπιακό και τον μεταμόρφωσε αγωνιστικά, προσφέροντας ποιότητα και θέαμα στο παιχνίδι της ομάδας του.

Δούλεψε με παραδειγματική συνέπεια και σοβαρότητα, κράτησε την πειθαρχία μέσα στα αποδυτήρια, ενέπνευσε τον σεβασμό στους παίκτες του, διατήρησε χαμηλούς τόνους σε όλη του τη θητεία και κέρδισε την αναγνώριση όλων των Ελλήνων φιλάθλων με το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δυο νταμπλ (2009 & 2012), ενώ έφτασε μέχρι τους 16 του Europa League (2012), όπου αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Μέταλιστ. Σήμερα προπονεί τη Μπαρτσελόνα, αλλά δε χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει την αγάπη του για τη χώρα μας. Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν Ισπανό τεχνικό για να τον βάλουμε δίπλα του ως βοηθό του, αυτός είναι ο Μανόλο Χιμένεθ, επίσης με δυο θητείες στην Ελλάδα (ΑΕΚ) και δυο τίτλους, ένα πρωτάθλημα το 2018 (το πρώτο μετά από 24 χρόνια) και ένα Κύπελλο το 2011.

1. ΡΟΜΠΕΡΤΟ (ΟΣΦΠ)

– Θέση: Τερματοφύλακας

– Χρονική περίοδος: 2013-2016

– Συμμετοχές: 117

– Τέρματα: –

Ο Ρομπέρτο αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2013 με δανεισμό από την Ατλέτικο Μαδρίτης, ύστερα από εισήγηση του Μίτσελ. Αμέσως πήρε φανέλα βασικού και έγινε ο φύλακας άγγελος της “ερυθρόλευκης” εστίας. Σταθερός, συνεπής, σοβαρός, δυνατός, με εκπληκτικά ρεφλέξ και εντυπωσιακές επεμβάσεις, έγινε πολύ γρήγορα από τους αγαπημένους της κερκίδας και η απόλυτη εγγύηση στα μετόπισθεν. Πραγματοποίησε απίστευτες εμφανίσεις στα ματς με την Μπενφίκα (1-0, 2013) και τη Γιουβέντους (1-0, 2014), αμφότερα μέσα στο “Καραϊσκάκης” για το Champions League, όπου γνώρισε την αποθέωση. Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε τον Φεβρουάριο του 2014 από την Ατλέτικο έναντι 2.5 εκ. ευρώ με τετραετές συμβόλαιο, αλλά τελικά τον πούλησε το καλοκαίρι του 2016 στην Εσπανιόλ, αφού ο ίδιος ήθελε να επιστρέψει στην Ισπανία, για να μπορεί να βλέπει τα παιδιά του.

2. ΡΑΟΥΛ ΜΠΡΑΒΟ (ΟΣΦΠ, ΑΡΗΣ, ΒΕΡΟΙΑ)

– Θέση: Αριστερό μπακ

– Χρονική περίοδος: 2007-2011 (ΟΣΦΠ), 2015-2017 (Άρης), 2014-15 & 2016 (Βέροια)

– Συμμετοχές: 133 (85 ΟΣΦΠ, 17 Άρης, 31 Βέροια)

– Τέρματα: 2 (1 Άρης, 1 Βέροια)

Ο Ραούλ Μπράβο αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2007 από τον Ολυμπιακό, ερχόμενος από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν έβγαλε μάτια με την τεχνική του, ήταν όμως αποτελεσματικός, δυνατός, συνεπής και μαχητής μέσα στο γήπεδο. Μια σταθερή αξία στο αριστερό άκρο της άμυνας (όποτε δεν τον ταλαιπώρησαν οι τραυματισμοί), έμεινε τέσσερα χρόνια στον Πειραιά, επέστρεψε το 2011 στην Ισπανία, για να ξανάρθει στη χώρα μας το 2014, όπου αγωνίστηκε πρώτα ένα χρόνο στη Βέροια και στη συνέχεια άλλα δυο στον Άρη, ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα. Με τους “ερυθρόλευκους” κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (2008, 2009 & 2011) και ένα νταμπλ (2008).

3. ΧΟΣΕ ΑΝΧΕΛ ΚΡΕΣΠΟ (ΠΑΟΚ)

– Θέση: Στόπερ

– Χρονική περίοδος: 2016-

– Συμμετοχές: 102

– Τέρματα: 4

Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο είναι δημιούργημα των ακαδημιών της Σεβίγια. Τον ξεχώρισε και τον προώθησε στην πρώτη ομάδα, όσο ήταν προπονητής της Σεβίγια Β ο Μανόλο Χιμένεθ. Μετά από αλλεπάλληλους δανεισμούς εντός και εκτός Ισπανίας, ο παίκτης αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από τον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Έφτασε “αθόρυβα” στη Θεσσαλονίκη, χωρίς μεγάλες περγαμηνές και ιδιαίτερες προσδοκίες, όμως γρήγορα καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα και αποτελεί πλέον έναν από τους πυλώνες της αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο στόπερ και τον χαρακτηρίζουν η σταθερότητα, η συνέπεια, η μαχητικότητα και η καλή τεχνική. Μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει δυο Κύπελλα Ελλάδας (2017 & 2018), αμφότερα απέναντι στην ΑΕΚ, με παρουσία και στους δυο τελικούς.

4. ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ (ΟΣΦΠ)

– Θέση: Στόπερ & αριστερό μπακ

– Χρονική περίοδος: 2011-2012 & 2014

– Συμμετοχές: 53

– Τέρματα: 6

Ο Ιβάν Μαρκάνο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Σπόρτινγκ του Χιχόν και συνέχισε την καριέρα του στη Βιγιαρεάλ, από όπου τον πήρε δανεικό για ένα χρόνο ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2011-12, ύστερα από εισήγηση του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ιβάν αγωνίστηκε με την “ερυθρόλευκη” φανέλα είτε ως στόπερ, είτε ως αριστερό μπακ, με συνέπεια και σταθερότητα στα καθήκοντά του. Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικός με τη μπάλα κάτω, αποτέλεσε ένα από τα “εργαλεία” του Txingurri στην κατάκτηση του νταμπλ εκείνης της χρονιάς (2012). Όταν ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του, επέστρεψε στην Ισπανία και αμέσως μετά αποκτήθηκε από τη Ρουμπίν Καζάν. Τον Ιανουάριο του 2014 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, ως δανεικός από τη Ρουμπίν για έξι μήνες, αυτή τη φορά ύστερα από εισήγηση του Μίτσελ. Στο δεύτερο πέρασμά του κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα και στη συνέχεια πέρασε για μια τετραετία από την Πόρτο, ενώ σήμερα αγωνίζεται στη Ρόμα, κάτι που αποδεικνύει το πόσο χρήσιμος παίκτης είναι, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν “έπεισε” εντελώς τους “ερυθρόλευκους” φίλαθλους.

5. ΓΙΟΣΟΥ ΣΑΡΙΕΓΚΙ (ΠΑΟ)

– Θέση: Στόπερ

– Χρονική περίοδος: 2007-2012

– Συμμετοχές: 158

– Τέρματα: 6

Ο Γιόσου Σαριέγκι ξεκίνησε την καριέρα του από την Αλαβές, τη σεζόν 2006-07 αγωνίστηκε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και το καλοκαίρι του 2007 ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Δυνατός, σκληρός, χαλκέντερος, ακούραστος, χωρίς τεχνικές αρετές, αλλά μαχητής και αξιόπιστος στην άμυνα, ο Γιόσου έμεινε πέντε χρόνια στους “πράσινους”, αγαπήθηκε από τους φιλάθλους, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ταυτίστηκε με την ομάδα όσο λίγοι ξένοι τα τελευταία χρόνια. Η στιγμή του θριάμβου του, στιγμή που καθόρισε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του πορεία, ήταν το γκολ που πέτυχε στις 26 Νοεμβρίου του 2008 μέσα στο “Σαν Σίρο” επί της Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο, τέρμα το οποίο έδωσε μια τεράστια ευρωπαϊκή νίκη στο “τριφύλλι” (όμιλοι του Champions League) και έθεσε τις βάσεις για πρωτιά στον όμιλο και πρόκριση στους “16” της διοργάνωσης. Ο Βάσκος κρέμασε τα παπούτσια του όταν ολοκλήρωσε την πενταετία του στον ΠΑΟ, το καλοκαίρι του 2012. Κατέκτησε το νταμπλ του 2010.

6. ΒΙΤΟΛΟ (ΑΡΗΣ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ)

– Θέση: Αμυντικό χαφ

– Χρονική περίοδος: 2008-2009 (Άρης), 2009-2011 (ΠΑΟΚ), 2011-2013 (ΠΑΟ)

– Συμμετοχές: 159

– Τέρματα: 8 (3 ΠΑΟΚ, 5 ΠΑΟ)

Ο Βιτόλο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Τενερίφε, στη συνέχεια αγωνίστηκε στις Ράθινγκ Σανταντέρ και Θέλτα και το καλοκαίρι του 2008, ο Κίκε Ερνάντεθ τον έφερε στον Άρη. Εκεί έμεινε για μια σεζόν και αμέσως μετά υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Ελλάδα εναντίον της πρώην ομάδας του, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2011 άφησε τον Βορρά και κατέβηκε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, στον οποίο έπαιξε για δυο χρόνια. Ο Βιτόλο μπορεί να ήταν “μικρός στο μάτι”, αλλά αποδείχθηκε μεγάλος στο γήπεδο. Ένας ακούραστος εργάτης, ένα πραγματικό “μηχανάκι” στον χώρο του κέντρου, γρήγορος, έξυπνος, με αντίληψη του χώρου και του παιχνιδιού, με σωστές τοποθετήσεις και ενέργειες, ο Ισπανός υπήρξε ένα από τα κορυφαία αμυντικά χαφ που αγωνίστηκαν στη χώρα μας. Σήμερα συνεχίζει την καριέρα του στην Καρταχένα και την Σεγούντα Β.

7. ΝΤΑΒΙΔ ΦΟΥΣΤΕΡ (ΟΣΦΠ)

– Θέση: Μεσοεπιθετικός

– Χρονική περίοδος: 2010-2016

– Συμμετοχές: 168

– Τέρματα: 45

Ο Νταβίδ Φουστέρ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην τοπική Ολίβα της γενέτειράς του και τη σεζόν 2009-2010 έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ και προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Όταν το καλοκαίρι του 2010 ο Txingurri επέστρεψε στον πάγκο του Ολυμπιακού, ζήτησε την απόκτηση του Νταβίδ, σε μια μεταγραφή που προκάλεσε πολλές μουρμούρες στις τάξεις των “ερυθρόλευκων” οπαδών. Πολλοί μίλησαν για “μίζα” του Βαλβέρδε, όμως ήταν ο ίδιος ο Φουστέρ εκείνος που ανέλαβε να τους αλλάξει γνώμη με την απόδοσή του και την αφοσίωσή του στην ομάδα. Ένας χρησιμότατος μεσοεπιθετικός που έπαιξε σε διάφορες θέσεις, κλείνοντας κενά όπου και όποτε χρειαζόταν, ένας πραγματικός “στρατιώτης” του Ολυμπιακού που τα έδωσε όλα για την ομάδα του, ένας παίκτης πρότυπο που αγαπήθηκε από την κερκίδα και έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων, φορώντας τελικά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αξέχαστη στιγμή το γκολ του εναντίον της Μάλμε, σε μια κίνηση αυτοθυσίας ενός παίκτη που ξεκίνησε ως Φουστεράκος για να καταλήξει ως Φουστέραρος. Έμεινε έξι χρόνια στον Πειραιά, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και τρία νταμπλ. Πέτυχε 45 τέρματα και έδωσε 26 ασίστ.

8. ΠΑΜΠΛΟ ΟΡΜΠΑΪΘ (ΟΣΦΠ)

– Θέση: Κεντρικό χαφ

– Χρονική περίοδος: 2011-2012

– Συμμετοχές: 37

– Τέρματα: 1

Άλλος ένας παίκτης που πήρε τον χαρακτηρισμό “μίζα” του Βαλβέρδε όταν ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011. Πριν φτάσει στον Πειραιά, είχε αγωνιστεί έντεκα σεζόν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στη θέση του κεντρικού χαφ. Οι Βάσκοι τον έδωσαν δανεικό στους “ερυθρόλευκους” και εκείνος φρόντισε με την απόδοσή του να διαψεύσει όλους όσους κατέκριναν την απόκτησή του. Μπορεί να έμεινε μόνο ένα χρόνο στο λιμάνι, αλλά τελικά αποδείχτηκε χρησιμότατος στη λειτουργία της ομάδας. Με μια μοναδική αίσθηση του παιχνιδιού, με ιδανικές τοποθετήσεις στο χώρο, με κινήσεις γεμάτες ουσία, με τεχνική κατάρτιση, με σοβαρότητα, σταθερότητα και συνέπεια, ο Πάμπλο κέρδισε το κοινό του “Καραϊσκάκης”. Στο τέλος της σεζόν όλοι επιθυμούσαν την παραμονή του, τελικά όμως ο Ορμπάιθ έφυγε για την Ρουμπίν Καζάν, αφήνοντας πίσω του τις καλύτερες εντυπώσεις για τον επαγγελματισμό του και την προσφορά του. Κατέκτησε το νταμπλ του 2012.

9. ΠΕΔΡΟ ΠΕΡΕΘ ΚΟΝΤΕ (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ)

– Θέση: Σέντερ φορ

– Χρονική περίοδος: 2016-2018

– Συμμετοχές: 61

– Τέρματα: 34

Ο Πέδρο Κόντε ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Κόρδοβα, στη συνέχεια περιπλανήθηκε σε αρκετές ομάδες των μικρών κατηγοριών της Ισπανίας και το καλοκαίρι του 2016 πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, εντυπωσίασε με την απόδοσή του, βγήκε τρίτος σκόρερ σε δυο σερί σεζόν στην Superleague, απασχόλησε και τους τέσσερις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του. Πολύ καλά τελειώματα, εξίσου καλά στημένα, σκοράρισμα με όλους τους τρόπους, 34 συνολικά γκολ σε 61 συμμετοχές, εντυπωσιακοί αριθμοί για τον πιο αποδοτικό επιθετικά Ισπανό που έχει έρθει στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον αποκτήσει στη φετινή σεζόν, αλλά δεν μπορούσε να καλύψει τη ρήτρα, με αποτέλεσμα ο Κόντε να φύγει από τη χώρα μας, με επόμενο σταθμό της καριέρας του – και ένα πλούσιο συμβόλαιο – την Μπανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

10. ΚΟΚΕ (ΑΡΗΣ)

– Θέση: Επιθετικός

– Χρονική περίοδος: 2006-2011 & 2015-2016

– Συμμετοχές: 175

– Τέρματα: 39

Ο Κόκε ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μάλαγα, στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Μαρσέιγ και την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και το καλοκαίρι του 2006 πήρε μεταγραφή στον Άρη (μαζί με τον Χαβίτο). Εκεί έμεινε μια πενταετία, αγαπήθηκε από τους φιλάθλους της ομάδας και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στη θέση του δεύτερου επιθετικού, μαχητής, με καλή τεχνική κατάρτιση, με δημιουργία αλλά και εκτέλεση, ο Κόκε αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των “κιτρινόμαυρων”. Η σημαντικότερη στιγμή του ήρθε στο παιχνίδι του Άρη με την Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο “Βιθέντε Καλντερόν” για τους ομίλους του Europa League της σεζόν 2010-2011. Ο Κόκε πέτυχε τα δυο πρώτα τέρματα της ομάδας του στο τελικό 2-3 που αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Το 2011 αναχώρησε για άλλες πολιτείες, αλλά επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του το 2015 για να ολοκληρώσει εκεί την καριέρα του.

11. ΧΑΒΙΤΟ (ΑΡΗΣ, ΟΣΦΠ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ)

– Θέση: Δεξί εξτρέμ

– Χρονική περίοδος: 2006-2011 (Άρης), 2011-2012 (ΟΣΦΠ), 2014-2015 (Κέρκυρα), 2015-2016 (Πανθρακικός)

– Συμμετοχές: 231 (168 Άρης, 5 ΟΣΦΠ, 35 Κέρκυρα, 23 Πανθρακικός)

– Τέρματα: 28 (21 Άρης, 6 Κέρκυρα, 1 ΟΣΦΠ)

Ο Χαβίτο ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες της Μασία και τη Μπαρτσελόνα. Σε ηλικία 23 ετών, μετά από μια πενταετία στις Μπαρτσελόνα C και Β, μετακινήθηκε στον Άρη (μαζί με τον Κόκε). Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ, γρήγορος, διεισδυτικός, δημιουργικός, αρκετά θεαματικός με καλή τεχνική, αποδείχτηκε χρησιμότατος στην ομάδα του. Η σημαντικότερη στιγμή του στον Άρη ήρθε στο παιχνίδι με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο “Κλεάνθης Βικελίδης” για τους ομίλους του Europa League της σεζόν 2010-2011, εκεί όπου πέτυχε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, δίνοντας μια τεράστια νίκη στους “κιτρινόμαυρους”. Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στον Ολυμπιακό, όπου όμως δεν έπιασε, με αποτέλεσμα να φύγει μετά από ένα εξάμηνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2014 για λογαριασμό της Κέρκυρας και ένα χρόνο αργότερα πήγε στον Πανθρακικό, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του.

* Photo credits: eurokinissi.gr, Photo Ραούλ Μπράβο: AP/Petros Giannakouris

* Πηγές: As, Marca, laliga.es, transfermarkt.de, wiki

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK