Οι 11 κορυφαίοι Αργεντίνοι που έπαιξαν στην Ελλάδα
Το Contra.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τους έντεκα καλύτερους Αργεντίνους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην ελληνική Superleague. Χωρίς... σύστημα, αφού όλοι παίζουν από τη μέση και μπροστά, με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο! Ψηφίστε στο poll στο τέλος του κειμένου τον κορυφαίο!
Η Αργεντινή είναι – μαζί με τη Βραζιλία – η σημαντικότερη αγορά ποδοσφαιριστών για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τα αναρίθμητα ταλέντα που βγάζει κάθε χρόνο η χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, σε συνδυασμό με την ευκολία που οι Αργεντίνοι περνούν το “charco” (δηλαδή τον – Ατλαντικό – ωκεανό) για να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, συν τα ισπανικά ή ιταλικά διαβατήρια που διαθέτουν (ή εύκολα αποκτούν), καθιστούν τους παίκτες της, στόχους πρώτης γραμμής για κάθε πρωτάθλημα και φυσικά κάθε βαλάντιο. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές πρωταγωνιστούν σε κάθε πιθανό επίπεδο. Μπορούμε να τους συναντήσουμε στο υψηλότερο (Ντι Στέφανο, Μαραντόνα, Μέσι), αλλά και να βρούμε αμέτρητες “καραβιές” παικτών μοιρασμένες σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις ομάδες τους. Ανάμεσά τους, εκτός από την “Αγία Τριάδα” που αναφέραμε πριν, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σταρ του αθλήματος, που πρόσφεραν απλόχερα το ταλέντο τους και την αξία τους στους συλλόγους που αγωνίστηκαν.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη στην “πρόκληση” αυτή. Από το 1971 που επιτράπηκαν για πρώτη φορά οι ξένοι ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες, η αργεντίνικη αγορά βρέθηκε σε περίοπτη θέση. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε το 1972 τους δυο πρώτους του παίκτες από την Αργεντινή, τον Χουάν Ραμόν Βερόν και τον Ρομπέρτο Γκραμάχο. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι σε άλλους συλλόγους και χρόνο με τον χρόνο, η αργεντίνικη παροικία γιγαντώθηκε και διαχρονικά είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη χώρα μας έχουν εργαστεί και προπονητές από την Αργεντινή, όχι όμως με την ίδια συχνότητα που το έχουν κάνει οι παίκτες. Στο σημερινό κείμενο, αποφασίσαμε να παραθέσουμε τους κορυφαίους έντεκα Αργεντίνους που έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημά μας, μαζί με τον καλύτερο τεχνικό που έχει δουλέψει στη Superleague. Να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα.
Αυτοί είναι οι κατά τη γνώμη μας 11 κορυφαίοι Αργεντίνοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα (από λάθος δεν έχει προστεθεί στο γραφικό και ο Τσόρι). Δεν υπάρχει σύστημα και “λογική” ομάδας, αφού και οι έντεκα αγωνίστηκαν είτε ως μέσοι, είτε ως επιθετικοί. Οι θέσεις που βρίσκονται στην γραφική απεικόνιση, είναι τελείως τυχαίες. Στον πάγκο βρίσκεται ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ.
Πρώτον, η επιλογή των “12” είναι καθαρά υποκειμενική, πιθανότατα κάποιοι να έχουν τις ενστάσεις τους – μαζί με διαφορετικές επιλογές -, κάτι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Δεύτερον, στη λίστα δεν έχουν μπει απαραίτητα τα μεγαλύτερα ονόματα που ήρθαν στην Ελλάδα από την Αργεντινή, αλλά εκείνοι οι παίκτες που το πέρασμά τους από τη χώρα μας συνοδεύτηκε από επιτυχία. Έτσι λοιπόν, περιπτώσεις όπως αυτές των Χαβιέρ Σαβιόλα, Λουίς Αντρεούτσι, Εστέμπαν Καμπιάσο και Σεμπαστιάν Ρομέρο (για να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα), βρίσκονται εκτός της ενδεκάδας που επιλέξαμε, αφού, παρά το γεγονός ότι η άφιξή τους δημιούργησε υψηλές προσδοκίες, η απόδοσή τους δεν αποδείχτηκε ανάλογη της αξίας τους. Όσο και να θέλαμε να παρουσιάσουμε τους έντεκα Αργεντίνους ως κανονική ομάδα, όπως είχαμε κάνει στο αντίστοιχο κείμενο με τους 11 κορυφαίους Ισπανούς , αυτό δεν ήταν δυνατό, αφού όλοι τους αγωνίστηκαν είτε ως χαφ, είτε ως επιθετικοί.
Έτσι λοιπόν, στη γραφική απεικόνιση που βλέπετε πιο πάνω, τους τοποθετήσαμε τυχαία μέσα στο γήπεδο, χωρίς προφανώς να υπάρχει κάποιο σύστημα. Ας δούμε και μερικά στατιστικά στοιχεία από τη λίστα. Καταρχήν, η ενδεκάδα αποτελείται αποκλειστικά από τις τρεις ομάδες του ΠΟΚ (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ & ΑΕΚ), αν και κάποιοι από τους παίκτες, έχουν αγωνιστεί και σε άλλους συλλόγους. Ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο με έξι παρουσίες στους έντεκα (Βερόν, Άλβαρες, Ρότσα, Μπορέλι, Έκι και Λέτο), ακολουθεί ο ΟΣΦΠ με τέσσερις (Φούνες, Γκαλέτι, Λέτο και Τσόρι) και το βάθρο συμπληρώνει η ΑΕΚ με δυο (Μπλάνκο και Σκόκο). Τέλος, μονή εκπροσώπηση έχουν ο ΠΑΣ Γιάννινα (Άλβαρες), ο Ατρόμητος (Άλβαρες), ο Ακράτητος (Μπορέλι) και ο ΟΦΗ (Γκαλέτι). Επειδή κάθε ομάδα χρειάζεται και τον πάγκο της, στους αναπληρωματικούς θα βάλουμε τους Σεμπαστιάν Σάχα (ΑΕΚ), Αριέλ Ιμπαγάσα (ΟΣΦΠ & Πανιώνιος), Γκαμπριέλ Σούρερ (ΟΣΦΠ), Πάμπλο ντε Μπλάσις (Αστέρας Τρίπολης) και Ματίας Ιγκλέσιας (ΑΕΛ, Ατρόμητος & Αστέρας Τρίπολης). Πάμε τώρα στην αναλυτική παρουσίαση της εκλεκτής ενδεκάδας (με χρονολογική σειρά άφιξης στην Ελλάδα), ξεκινώντας όμως από αυτόν που επιλέξαμε ως προπονητή της.
ΕΚΤΟΡ ΡΑΟΥΛ ΚΟΥΠΕΡ (ΑΡΗΣ)
– Θέση: Προπονητής
– Χρονική περίοδος: 2009-2011
– Συμμετοχές: 61
– Στατιστικά: 26 νίκες, 13 ισοπαλίες, 22 ήττες
Καταρχήν να πούμε ότι η κορυφαία παρουσία Αργεντίνου προπονητή στην Ελλάδα, είναι χωρίς αμφιβολία αυτή του Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο του Παναθηναϊκού τη διετία 1994-96. Εκεί ο “Ινδιάνος” κατέκτησε δυο Κύπελλα (1994 & 1995) και δυο πρωταθλήματα (1995 & 1996), ενώ έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα που συμμετείχε σε ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τόσο ως παίκτης, όσο και ως τεχνικός. Όμως προτιμήσαμε να βάλουμε στον πάγκο των επίλεκτων έντεκα τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ, επειδή υπολογίζουμε τον Ρότσα ως Έλληνα, αφού όταν ανέλαβε το “τριφύλλι”, βρισκόταν ήδη 15 χρόνια στη χώρα μας και είχε πάρει την υπηκοότητα. Έτσι κι αλλιώς, ο Χουάν βρίσκεται στη λίστα μας ως παίκτης, οπότε είπαμε να δώσουμε την ευκαιρία να φανεί ένας ακόμα μεγάλος “εργάτης” του ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Κούπερ.
Ο οποίος προπόνησε μεγάλους συλλόγους σε όλο τον κόσμο, έφτασε σε δυο συνεχόμενους τελικούς του Champions League με τη Βαλένθια (τους έχασε απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν), πέρασε από την Ίντερ και τον Νοέμβριο του 2009 υπέγραψε στον Άρη. Εκεί “έχτισε” μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, μαχητική και αποτελεσματική, την οποία οδήγησε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (ήττα 1-0 από τον ΠΑΟ), αλλά και στην Ευρώπη, αφού τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα και με εντυπωσιακές νίκες επί των ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ στα play-off ανέβηκε στην 4η θέση, εξασφαλίζοντας εισιτήριο για το Europa League. Την επόμενη σεζόν ο Άρης πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις στη διοργάνωση, νίκησε την κάτοχο του τροπαίου Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα-έξω (1-0 στη Θεσσαλονίκη και 2-3 στη Μαδρίτη) και σφράγισε την πρόκριση στους “32” με τη νίκη επί της Ρόζενμποργκ στο “Κλεάνθης Βικελίδης” (2-0). Τελικά ο Κούπερ παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, όμως άφησε πίσω του σημαντικό έργο και τις καλύτερες αναμνήσεις στον κόσμο της ομάδας.
1. ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΒΕΡΟΝ (ΠΑΟ)
– Θέση: Μεσοεπιθετικός
– Χρονική περίοδος: 1972-1975
– Συμμετοχές: 61
– Τέρματα: 24
Ο Βερόν είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα από την Αργεντινή που έχει αγωνιστεί στη χώρα μας. Ένας καταπληκτικός τεχνίτης, εντυπωσιακός τόσο στην οργάνωση του παιχνιδιού όσο και στον εκτελεστικό τομέα, ο “la bruja” (η μάγισσα, όπως ήταν το παρατσούκλι του), έκανε τεράστια καριέρα στην Εστουδιάντες, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Αργεντινής (1967) και τρία συνεχόμενα Λιμπερταδόρες (1968, 1969 & 1970). Το 1972 ήρθε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο αγωνίστηκε για δυο χρόνια, προσφέροντας απλόχερα θέαμα και γκολ στα γήπεδα της χώρας μας. Με το “τριφύλλι” είχε συνολικά 61 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 24 τέρματα και το 1975 επέστρεψε στην αγαπημένη του Εστουδιάντες. Ο γιος του, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, έκανε επίσης μεγάλη καριέρα σε Αργεντινή και Ευρώπη (Εστουδιάντες, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Ίντερ), κάποιες φορές ακούστηκε ότι μπορεί να ερχόταν και στον ΠΑΟ, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, όμως όλα αυτά αποδείχτηκαν “όνειρα θερινής νυκτός”.
2. ΟΣΚΑΡ ΑΛΒΑΡΕΣ (ΠΑΣ, ΠΑΟ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ)
– Θέση: Επιθετικός
– Χρονική περίοδος: 1972-1976 (ΠΑΣ), 1976-1980 (ΠΑΟ), 1980-1981 (Ατρόμητος)
– Συμμετοχές: 258 (120 ΠΑΣ, 120 ΠΑΟ, 18 Ατρόμητος)
– Τέρματα: 136 (77 ΠΑΣ, 56 ΠΑΟ, 3 Ατρόμητος)
Πρόκειται για τον μακράν κορυφαίο Αργεντίνο επιθετικό που αγωνίστηκε στη χώρα μας. Ήρθε το 1972 στον ΠΑΣ, μαζί με όλη τη φουρνιά των συμπατριωτών του (Κοντογιωργάκης, Γκλασμάνης, Παστερνάκης, Λίσα και Μόντες) που πολιτογραφήθηκαν Έλληνες και πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του “Άγιαξ της Ηπείρου” εκείνης της εποχής. Ο Όσκαρ Μαρσελίνο Άλβαρες (γνωστός σε εμάς ως Αλβαρέζ) βοήθησε την ομάδα του με τα πολλά του γκολ να κατακτήσει την άνοδο στην Α’ Εθνική το 1974. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ και στα τέσσερα χρόνια της παραμονής του στα Γιάννινα (33, 22, 12 & 10), φτάνοντας συνολικά τα 77 γκολ (2ος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΣ). Το καλοκαίρι του 1976 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους φίλους του ΠΑΣ, αφού ο “Αλβάρα” (όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά) ήταν πολύ αγαπητός στην πόλη. Στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟ, πέτυχε 19 γκολ και κατέκτησε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Βαλκανικό Κύπελλο. Έμεινε τέσσερα χρόνια στο “τριφύλλι”, σε 120 συμμετοχές σημείωσε 56 τέρματα και ολοκλήρωσε το πέρασμά του, αγωνιζόμενος τη σεζόν 1980/81 στον Ατρόμητο. Είναι ο 4ος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής με 80 γκολ. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 68 ετών.
3. ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ (ΠΑΟ)
– Θέση: Οργανωτικός χαφ
– Χρονική περίοδος: 1980-1989
– Συμμετοχές: 249
– Τέρματα: 14
Πρόκειται για τον παίκτη με τη μεγαλύτερη προσφορά ανεξαρτήτως ομάδας, από όσους έχουν έρθει από την Αργεντινή. Έφτασε στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 1979 και έμεινε μια δεκαετία στον ΠΑΟ, ολοκληρώνοντας σε αυτόν την καριέρα του. Παρουσιάστηκε ως Έλληνας ομογενής με το επίθετο Μπουμπλής, κάτι το οποίο οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες με τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα χρόνο (1982). Υπήρξε ένα τρομερό δεκάρι, που όμως μπορούσε να παίξει και ως αριστερό εξτρέμ, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Πέτυχε πολύτιμα γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη, “τάισε” με αναρίθμητες ασίστ τους συμπαίκτες του, πρόσφερε απλόχερα θέαμα, σκόραρε ένα ιστορικό γκολ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μέσα στο “Άνφιλντ” εναντίον της Λίβερπουλ, το οποίο ακύρωσε ακατανόητα ο Κάιζερ και κατέκτησε δυο πρωταθλήματα (1984 & 1986) και πέντε Κύπελλα (1982, 1984, 1986, 1988 & 1989). Αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι από τους φίλαθλους του Παναθηναϊκού και το σύνθημα “Φόρτσα Ρότσα Μπουμπλής” δόνησε αναρίθμητες φορές την πράσινη κερκίδα. Ακολούθησε προπονητική καριέρα, περνώντας μεταξύ άλλων και από τον πάγκο του ΠΑΟ, τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση δυο πρωταθλημάτων και δυο Κυπέλλων, αλλά και στους “4” του Champions League το 1996. Είναι ο Αργεντίνος με τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική (227).
4. ΧΟΥΑΝ ΧΙΛΜΠΕΡΤΟ ΦΟΥΝΕΣ (ΟΣΦΠ)
– Θέση: Επιθετικός
– Χρονική περίοδος: 1987-1989
– Συμμετοχές: 30
– Τέρματα: 12
Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε το αργεντίνικο ποδόσφαιρο, ένας επιθετικός με τρομερά φυσικά προσόντα (εξ ου και το παρατσούκλι “βούβαλος”) αλλά και μοναδική τεχνική κατάρτιση. Ο Φούνες κατέκτησε το 1986 Λιμπερταδόρες και Διηπειρωτικό με τη Ρίβερ Πλέιτ και το 1988 τον έφερε στη χώρα μας ο Γιώργος Κοσκωτάς, μαζί με τον Λάγιος Ντέταρι, σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των “ερυθρόλευκων” φιλάθλων. Έμεινε δυο χρόνια στον Πειραιά, πρόσφερε θέαμα, πέτυχε 12 γκολ, χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Το 1988 χαστούκισε τον Κώστα Λαγωνίδη σε ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 7 αγώνων από τον αθλητικό δικαστή. Προσπάθησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλλία, όμως διαγνώστηκε με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αργεντινή, όπου δεν πέρασε τα ιατρικά στη Μπόκα, με αποτέλεσμα να παίξει τελικά στην Βέλες. Τελικά η καρδιά του τον “πρόδωσε” τον Γενάρη του 1992, πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών. Ο θάνατός του βύθισε σε πένθος ολόκληρη την Αργεντινή, ενώ στην κηδεία του έδωσε το παρών ο Ντιέγο Μαραντόνα.
5. ΧΟΥΑΝ ΧΟΣΕ ΜΠΟΡΕΛΙ (ΠΑΟ, ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ)
– Θέση: Οργανωτικός χαφ
– Χρονική περίοδος: 1991-1996 (ΠΑΟ), 2002 (Ακράτητος)
– Συμμετοχές: 132 (115 ΠΑΟ, 17 Ακράτητος)
– Τέρματα: 28 (όλα με ΠΑΟ)
Ο “Χότα Χότα” ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ρίβερ Πλέιτ και ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό το 1991, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Τις δυο πρώτες του σεζόν δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο, όμως με το που ανέλαβε τον πάγκο του “τριφυλλιού” ο Ρότσα, ο Μπορέλι μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και έγινε ο ηγέτης των “πράσινων”. Ένας καταπληκτικός δημιουργός με άψογη τεχνική κατάρτιση, αλλά και σκόρερ σε αρκετές ευκαιρίες, οδήγησε μαεστρικά την ομάδα του σε δυο σερί πρωταθλήματα (1995 & 1996) και τρία σερί Κύπελλα (1993, 1994 & 1995), μοιράζοντας αμέτρητες ασίστ στους συμπαίκτες του, ενώ ήταν από τους πρωταγωνιστές στη μεγάλη πορεία του ΠΑΟ στο Champions League της σεζόν 1995/96, μια πορεία που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης απέναντι στον Άγιαξ. Αγαπήθηκε από τους φίλαθλους της ομάδας, αλλά το καλοκαίρι του 1996 έφυγε για την Ισπανία και το Οβιέδο, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Αργεντινή. Ολοκλήρωσε την καριέρα του τη σεζόν 2001/02 αγωνιζόμενος στον Ακράτητο.
6. ΕΚΙ ΓΚΟΝΣΑΛΕΣ (ΠΑΟ)
– Θέση: Επιτελικός χαφ
– Χρονική περίοδος: 2003-2008
– Συμμετοχές: 97
– Τέρματα: 19
Ο Έκι Γκονσάλες ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ροσάριο Σεντράλ, ακολούθως πήγε στη Φιορεντίνα και τη Μπόκα, επέστρεψε στη Ροσάριο και τον Ιανουάριο του 2004 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Αμέσως προσαρμόστηκε στη νέα του ομάδα, έγινε ο ηγέτης της και με καταπληκτικές εμφανίσεις στη θέση του επιτελικού χαφ, οδήγησε το “τριφύλλι” στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, αλλά και του νταμπλ, αφού οι “πράσινοι” πήραν και το Κύπελλο. Οι επόμενες σεζόν μπορεί να μην έφεραν άλλους τίτλους στον ΠΑΟ, όμως ο Έκι συνέχισε να γοητεύει με τις εμπνεύσεις του μέσα στα γήπεδα, απολαμβάνοντας τη λατρεία της πράσινης κερκίδας. Τον Ιούλιο του 2006 τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε όλη τη σεζόν, επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, αλλά δεν μπόρεσε να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα, με αποτέλεσμα να αναχωρήσει από την Παιανία το καλοκαίρι του 2008. Διακρίθηκε για το πάθος του, το οποίο όμως αρκετές φορές ξεπέρασε τα όρια, με επακόλουθο αρκετά επεισόδια ανάμεσα στον ίδιο, τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του. Σε 97 συμμετοχές πέτυχε 19 τέρματα (δυο εκ των οποίων πραγματικά εκπληκτικά το 2004 απέναντι στη Ρόζενμποργκ για το Champions League) και έδωσε 12 ασίστ.
7. ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ (ΑΕΚ)
– Θέση: Σέντερ φορ
– Χρονική περίοδος: 2007-2011
– Συμμετοχές: 171
– Τέρματα: 73
Ο Ισμαέλ Μπλάνκο ξεκίνησε την καριέρα του από την Κολόν Σάντα Φε και το καλοκαίρι του 2007 μετακινήθηκε ως δανεικός στην ΑΕΚ του Λορένθο Σέρα Φερέρ. Στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 19 τέρματα, βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και “ανάγκασε” την ομάδα του να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς για να τον κάνει και επίσημα δικό της. Την επόμενη σεζόν, με 14 γκολ, ήταν και πάλι ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, όμως στις δυο επόμενες χρονιές η επιθετική του συγκομιδή έπεσε. Το καλοκαίρι του 2011, λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (3-0 τον Ατρόμητο), αποφάσισε να αφήσει την ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι οι “κιτρινόμαυροι” του έκαναν πρόταση για ανανέωση. Υπήρξε ένας καταπληκτικός σέντερ φορ, αν και δεν διακρινόταν για την τεχνική του, είχε έναν μοναδικό τρόπο να βρίσκεται στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή και να σκοράρει με εντυπωσιακή ευκολία. Αγαπήθηκε από τους φίλαθλους της ΑΕΚ, πέτυχε 73 γκολ σε 171 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, όμως μοίρασε και 25 ασίστ. Πανηγύρισε τα πρώτα του γκολ φορώντας μια μαύρη μάσκα, εξαιτίας της οποίας κέρδισε το παρατσούκλι “Ζορό”. Σίγουρα από τους κορυφαίους στράικερ που έχουν περάσει από την Ελλάδα.
8. ΛΟΥΣΙΑΝΟ ΓΚΑΛΕΤΙ (ΟΣΦΠ, ΟΦΗ)
– Θέση: Δεξί εξτρέμ
– Χρονική περίοδος: 2007-2010 (ΟΣΦΠ), 2013 (ΟΦΗ)
– Συμμετοχές: 99 (93 ΟΣΦΠ, 6 ΟΦΗ)
– Τέρματα: 26 (όλα με ΟΣΦΠ)
Ο Λουσιάνο Γκαλέτι ξεκίνησε την καριέρα του από την Εστουδιάντες και μετά από μια πετυχημένη εξαετία στην Πριμέρα Ντιβισιόν (Σαραγόσα & Ατλέτικο Μαδρίτης), το καλοκαίρι του 2007 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να καλύψει επάξια τη θέση του δεξιού εξτρέμ μετά τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, προσφέροντας θέαμα και ουσία. Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική, ντρίμπλα, σέντρες και στημένα, με διεισδύσεις, γκολ και ασίστ, ένας πραγματικός ηγέτης στο χορτάρι, που αγαπήθηκε από την “ερυθρόλευκη” κερκίδα. Αξέχαστη παραμένει η μεγάλη του εμφάνιση μέσα στο “Μπερναμπέου”, στους ομίλους του Champions League του 2007/08, όπου πέτυχε ένα γκολ και έκανε άνω-κάτω την άμυνα των “μερένγκες”. Τον Φεβρουάριο του 2010 διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά του, έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν και παρά τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση. Μετά από επιτυχημένη μεταμόσχευση, υπέγραψε το 2013 συμβόλαιο στον ΟΦΗ, με τον οποίο είχε 6 συμμετοχές. Το τελευταίο του παιχνίδι το έδωσε με τον ΟΦΗ μέσα στο “Καραϊσκάκης”, όπου γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους του Ολυμπιακού. Σε 93 συμμετοχές με την “ερυθρόλευκη” φανέλα, πέτυχε 26 γκολ, έδωσε 30 ασίστ και κατέκτησε δυο συνεχόμενα νταμπλ (2008 & 2009).
9. ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ (ΑΕΚ)
– Θέση: Δεύτερος επιθετικός
– Χρονική περίοδος: 2008-2011
– Συμμετοχές: 120
– Τέρματα: 33
Ο Νάτσο Σκόκο ξεκίνησε την καριέρα του στην Νιούελς Ολντ Μπόις και το καλοκαίρι του 2008, σε ηλικία 23 ετών, ήρθε στην Ελλάδα και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Έπαιξε στα άκρα και πίσω από τον σέντερ φορ, είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, εκπληκτική ντρίμπλα εξαιτίας της οποίας οι φίλαθλοι του “δικέφαλου” του χάρισαν το παρατσούκλι “υδραυλικός” και μαγικές εμπνεύσεις μέσα στο γήπεδο. Διέθετε φοβερό σουτ με το δεξί του πόδι και ήταν ταχύτατος. Σημείωσε πολλά εντυπωσιακά γκολ, είτε με μακρινά σουτ, είτε με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Έγινε και αυτός από τους αγαπημένους της “κιτρινόμαυρης” κερκίδας, αλλά ο σύλλογος αναγκάστηκε να τον πουλήσει το καλοκαίρι του 2011 στην Αλ Αΐν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πριν φύγει, κατέκτησε με την ΑΕΚ ένα Κύπελλο Ελλάδας (3-0 τον Ατρόμητο), ενώ σε 120 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 33 γκολ και μοίρασε 30 ασίστ. Σήμερα αγωνίζεται στη Ρίβερ Πλέιτ, αλλά δεν θα τον δούμε στον τελικό του Λιμπερταδόρες, επειδή είναι τραυματίας.
10. ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ)
– Θέση: αριστερός εξτρέμ & δεύτερος επιθετικός
– Χρονική περίοδος: 2008-2009 (ΟΣΦΠ), 2009-2013 & 2016-2017 (ΠΑΟ)
– Συμμετοχές: 178 (37 ΟΣΦΠ, 141 ΠΑΟ)
– Τέρματα: 45 (2 ΟΣΦΠ, 43 ΠΑΟ)
Πρόκειται για τον μοναδικό της “ενδεκάδας” των Αργεντίνων που έχει αγωνιστεί στους δυο “αιώνιους” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Λέτο ξεκίνησε την καριέρα του στη Λανούς και στη συνέχεια τον απέκτησε η Λίβερπουλ, η οποία τη σεζόν 2008/09 τον έδωσε δανεικό στον Ολυμπιακό. Εκεί αγωνίστηκε ως αριστερό εξτρέμ, είχε 37 συμμετοχές, 2 τέρματα και 10 ασίστ, κατέκτησε το νταμπλ, όμως δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές του, ενώ είχε και τεταμένες σχέσεις με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Στο τέλος της σεζόν ο παίκτης επέστρεψε στην Αγγλία, αφού οι “ερυθρόλευκοι” δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς. Λίγες εβδομάδες αργότερα τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός με αγορά από τη Λίβερπουλ και πενταετές συμβόλαιο. Εκεί άλλαξε θέση, αγωνίστηκε ως δεύτερος επιθετικός πίσω από το σέντερ φορ και υπήρξε από τους σημαντικότερους συντελεστές της κατάκτησης του νταμπλ με τους “πράσινους”. Μάλιστα ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Άρη. Ξεκίνησε σε δαιμονισμένη φόρμα τη σεζόν 2011/12, πετυχαίνοντας 15 γκολ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο τον έβγαλε νοκ άουτ. Τον Γενάρη του 2013 έφυγε από την Ελλάδα, όμως επέστρεψε στον ΠΑΟ τον Φεβρουάριο του 2016 και έπαιξε με τους “πράσινους” μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Ο Λέτο αγαπήθηκε από τους φίλους του ΠΑΟ, με τη φανέλα του οποίου συμπλήρωσε 141 συμμετοχές, 43 γκολ και 33 ασίστ.
11. ΤΣΟΡΙ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ (ΟΣΦΠ)
– Θέση: Μεσοεπιθετικός
– Χρονική περίοδος: 2013-2017
– Συμμετοχές: 126
– Τέρματα: 40
Ο Αλεχάνδρο Ντομίνγκες ξεκίνησε την καριέρα του από την Κίλμες και στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Ρωσία (Ρουμπίν & Ζενίτ). Μετά πέρασε από την Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβισιόν (Βαλένθια & Ράγιο) και το καλοκαίρι του 2013 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό του Μίτσελ. Ο Τσόρι – όπως είναι το παρατσούκλι του – ήταν ένας μεσοεπιθετικός που συνδύασε την υψηλή τεχνική με τη δύναμη, το πάθος και τη μαχητικότητα. Με φαντεζί ενέργειες, εξαιρετικός στο σκοράρισμα όσο και τις ασίστ, υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες των “ερυθρόλευκων” στην κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων στην τετραετία που αγωνίστηκε στον σύλλογο του Πειραιά, μαζί με το Κύπελλο του 2015, στο οποίο μάλιστα πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του στον τελικό με την Ξάνθη (3-1). Και αυτός συνδέθηκε με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, θέλησε να συνεχίσει όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του το καλοκαίρι του 2017, αλλά τελικά αναχώρησε για την Ισπανία και τη Ράγιο Βαγεκάνο. Σε 126 συμμετοχές με τους “ερυθρόλευκους” σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 40 γκολ και έδωσε 29 ασίστ. Πρόκειται για τον τελευταίο μεγάλο εκπρόσωπο της Αργεντινής στη χώρα μας.
* Ακολουθεί το poll του Contra.gr, στο οποίο μπορείτε να ψηφίσετε τον κορυφαίο Αργεντίνο παίκτη από τους 11 του κειμένου!
* Photo credits: eurokinissi.gr
* Πηγές: transfermarkt.de, soccerbase.gr, wiki