Ο Πάρης Πέτρου θα σε μυήσει στις πολεμικές τέχνες
Το Contra.gr και συγκεκριμένα η Αριάνα Παπαγιάννη μπήκε στο ίδιο ρινγκ με τον υπεύθυνο της σχολής πολεμικών τεχνών του Ολυμπιακού, Πάρη Πέτρου, ο οποίος και της εξήγησε όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για τις πολεμικές τέχνες, σε μία απολαυστική συνέντευξη.
Οι περισσότεροι έχουμε ένα φίλο που ξεκίνησε Tae Kwon Do, kick boxing ή πυγμαχία. Κάποιο πολεμικό άθλημα δηλαδή. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά πλέον υπάρχει ή ανοίγει μια αντίστοιχη σχολή.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κατανόησα πλήρως τη φιλοσοφία γύρω από τις πολεμικές τέχνες. Όσο κι αν το είχε προσπαθήσει ο Μιχάλης Ζαμπίδης λίγους μήνες πριν. Τέχνες. Η λέξη μιλάει από μόνη της. Είναι κάτι άλλο. Ή μάλλον δεν είναι μόνο ένα άθλημα.
Με αφορμή αυτή την περιέργεια λοιπόν, βρεθήκαμε στη σχολή των πολεμικών τεχνών του Ολυμπιακού και προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε και να σας παρουσιάσουμε το Tae Kwon Do, το kick boxing, την πυγμαχία και την Capoeira. Το τελευταίο, πλέον επιβάλλεται να το γνωρίζεις. Είναι το must ομαδικό πρόγραμμα στα γυμναστήρια. Ναι, αυτό που ξεκίνησε η κολλητή σου, η γειτόνισσα, η θεία σου (εμένα προσωπικά η μητέρα μου αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα).
Παρέα στην ξενάγηση τον πολεμικών τεχνών αλλά και στο… ρινγκ είχαμε τον υπεύθυνο της σχολής, Πάρη Πέτρου. Είναι ο άνθρωπος που οργανώνει τα τμήματα της σχολής. Με πτυχίο στις αθλητικές επιστήμες, στο μάρκετινγκ και στη διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ σε λίγο καιρό θα έχει και μεταπτυχιακό στο sports management. Ο Πάρης μάς εξήγησε θεωρητικά αλλά και… πρακτικά όπως θα δείτε παρακάτω την τέχνη των πολεμικών αθλημάτων.
Το παιδί μαθαίνει να είναι αυτοδύναμο και ανεξάρτητο
Kάποιος που δεν γνωρίζει θα αναρωτηθεί, είναι επικίνδυνο για ένα παιδί να ασχοληθεί με τα πολεμικά αθλήματα;
Όχι δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν τα προστατευτικά μας. Όταν φτάσουμε σε επίπεδο αγώνων, ο αθλητής φοράει γάντια, επικαλαμίδες, κάσκα και μασέλα. Εντάξει, τα πάντα μπορεί να συμβούν στον αθλητισμό, αλλά όχι, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Απεναντίας, είναι πολύ ασφαλές.
Πριν κάποια χρόνια, οι γονείς δύσκολα έστελναν το παιδί τους να μάθει κάποια πολεμική τέχνη. Ισχύει ακόμα αυτό;
Δυστυχώς, αυτό ισχύει ακόμα για όσους δεν έχουν ασχοληθεί και δεν το έχουν ψάξει. Ακούγοντας πολεμικά αθλήματα, το μυαλό τους πάει σε κάτι βίαιο. Τα οφέλη που παίρνουμε κάνοντας αυτά τα αθλήματα μόνο βίαια δεν είναι. Διδάσκεται ο σεβασμός, η ομαδικότητα, η συνεργασία. Το σημαντικότερο, ειδικά στα άτομα νεότερης ηλικίας, είναι ότι αποκτούν αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση. Είναι τέτοιος ο τρόπος διδασκαλίας των πολεμικών τεχνών, που δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στο να βάζω κάποιο στόχο και να καταφέρω να τον επιτύχω.
Από ένα σημείο και μετά, παροτρύνουμε πάρα πολύ τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αγώνες. Πολύ σημαντικό είναι το ότι το παιδί αρχίζει και αποκτά αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάμε ότι το bullying που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Ένα παιδάκι ερχόμενο εδώ και κάνοντας ένα μαχητικό άθλημα, ανεβάζει πάρα πολύ την αυτοπεποίθησή του. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που λέω στους γονείς είναι να φεύγουν από την προπόνηση μετά από τα τρία τέσσερα μαθήματα, να αφήσουν το παιδί να μείνει μόνο του με το δάσκαλο. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει να είναι αυτοδύναμο και ανεξάρτητο.
Νομίζω ότι πρέπει να περαστεί το μήνυμα ότι όταν το παιδί πάει στην προπόνηση, το αναλαμβάνει ο προπονητής.
Δυστυχώς δεν υπάρχει παιδεία σε αυτό το κομμάτι. Εμείς σαν Ολυμπιακός, φέτος κάναμε δύο σεμινάρια με αθλητικούς ψυχολόγους που απευθύνονταν αποκλειστικά στους γονείς για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν έχουν παιδί αθλητή. Όταν το παιδί φτάνει στο χώρο άθλησής του, εκεί αναλαμβάνει ο προπονητής. Ο γονέας πρέπει μόνο να κάνει το καλό να το φέρει, να κάνει στην άκρη και μετά απλά να έρθει να το πάρει. Είναι άλλος ο ρόλος του προπονητή και άλλος του γονέα.
Τι είναι αυτό που θα έλεγες σε ένα παιδί για να το κάνεις να ασχοληθεί με τα πολεμικά αθλήματα;
Αρχικά, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για ένα παιδί από το να μπει στον αθλητισμό. Δεν έχει να του προσφέρει ούτε ένα κακό, μόνο πλεονεκτήματα έχει.
Η ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ
Γιατί να έρθει στις πολεμικές τέχνες και να μην πάει στο ποδόσφαιρο;
Κερδίζει διαφορετικά πράγματα. Καταρχάς σαν Ολυμπιακός είμαστε υπέρ του αθλητισμού γενικότερα, γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε ακαδημίες σε όλα τα αθλήματα. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος της υφηλίου. Μπορεί να ακούγομαι λίγο υπερβολικός,αλλά είναι πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό υπάρχουν 14 αθλήματα, που μπορεί κάποιος να έρθει στις ακαδημίες και να τα μάθει. Πρόσφατα δημιουργήθηκε και τμήμα ξιφασκίας.
Φαντάσου τι έχει να γίνει αν φτιάξουμε γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και κολυμβητήριο όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο κύριος Μαρινάκης, ο οποίος είναι πάντα δίπλα στον ερασιτέχνη όπως και ο Πρόεδρος μας Μιχάλης Κουντούρης, ο οποίος συνεχώς βλέπει πως θα γίνουν βήματα ανάπτυξης και προόδου. Και φυσικά ο κόσμος ο οποίος μέσω της κάρτας μέλους/φιλάθλου στηρίζει τον ερασιτέχνη.
Η κάρτα μέλους/φιλάθλου πώς λειτουργεί;
Με την κάρτα μέλους, ο φίλαθλος δίνει 50€ τα οποία πάνε στον Ερασιτέχνη, και του δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αθλήματα του Ερασιτέχνη αλλά και να αγοράζει το διαρκείας του στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Υπάρχει και η κάρτα φιλάθλου, των 10€ που η οποία εκτός από μία ολυμπιακή ταυτότητα στο πορτοφόλι του κάθε Ολυμπιακού αποτελεί και προϋπόθεση για αγορά απλού εισιτηρίου στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αυτή η ενίσχυση κατάφερε να χτίσει τη σχολή πολεμικών τεχνών.
Πολύ σημαντικό και είναι πολύ ωραίος ο χώρος.
Είναι στο σπίτι μας, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Αυτή τη στιγμή η σχολή μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν οι μεγαλύτερες σχολές της Ευρώπης. Έχουμε φουλ εξοπλισμό, πάρα πολλές εγκαταστάσεις, με τις σωστές αίθουσες, με αποδυτήρια, με τα πάντα.
Αυτό το οποίο προσφέρουν τα πολεμικά αθλήματα σε σχέση με άλλα, είναι τα οφέλη που σε περιέγραψα πιο πριν. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκέντρωση, σεβασμός, ομαδικότητα. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ έντονα στα μαχητικά αθλήματα.
Δεν είναι δύσκολο για ένα παιδί να πειθαρχήσει τόσο πολύ τον εαυτό του;
Είναι πολύ δύσκολο στην αρχή. Ειδικά όταν γονείς έρχονται και μου λένε ότι το παιδί δεν πειθαρχεί στο σπίτι. Μετά από τέσσερις μέρες έρχονται και μου λένε ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή. Αυτό γίνεται γιατί δίνεται μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της πειθαρχίας. Είτε μιλάμε για Tae Kwon Do, είτε για kick boxing, είτε γα πυγμαχία, είναι πάρα πολύ έντονα τα στοιχεία της αυτοσυγκράτησης και του σεβασμού.
Υπάρχει αύξηση στις εγγραφές νέων αθλητών
Το πρόγραμμα της προπόνησης είναι καθημερινό;
Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι πιο χαλαρή περίοδος, το χειμώνα το πρόγραμμα είναι καθημερινό από Δευτέρα ως Σάββατο. Δευτέρα με Παρασκευή γίνονται μαθήματα πυγμαχίας, kick boxing, Capoeira και Δευτέρα ως Σάββατο γίνονται μαθήματα Tae Kwon Do. Από τεσσάρων ως εφτά ετών είναι το πρώτο μας τμήμα,από εφτά ως δέκα το δεύτερο, μετά πάμε στο τμήμα από 12 ως 17 και το τμήμα ενηλίκων όπου οι προπονήσεις είναι καθημερινές.
Πόσους προπονητές έχετε;
Έχουμε δύο προπονητές στο Tae Kwon Do, ένας στην Capoeira και τρεις στην πυγμαχία και το kick boxing. To team της πυγμαχίας και του kick boxing είναι κοινό.
Υπάρχουν παιδιά;
Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Η σχολή των Πολεμικών Τεχνών του Ολυμπιακού ή όπως αλλιώς λέγονται μαχητικά αθλήματα, φέτος κλείνει αισίως τα τρία χρόνια λειτουργίας της, είναι ένα νεοσύστατο τμήμα. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο οι εγγραφές των νέων αθλητών μας είναι αυξανόμενες. Ειδικά φέτος η χρονιά μας έκλεισε πάρα πολύ καλά. Ειχαμε στο σύνολο σαν σχολή, πάνω από 160 νέους αθλητές όλων των ηλικιών που ήρθαν για να αθληθούν στον σύλλογο μας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ότι δεν υπάρχει διαφήμιση στο άθλημα.
Γενικότερα, οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα δεν είναι τόσο φημισμένα, δεν έχουν τη δημοσιότητα που έχουν τα διαδεδομένα στο ευρέως κοινό. Παρόλα αυτά με τους δασκάλους που έχουμε και ως Ολυμπιακός μέσα από τα site μας, τα διαφημίζουμε και τα συστήνουμε στον κόσμο.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΟΙ ΕΠΙTΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΥΓΙΑΞΗ ΚΑΙ Η… ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ
Το τμήμα αυτό αφορά μόνο μικρές ηλικίες;
Αφορά άτομα από τεσσάρων ως και… εκατόν τεσσάρων ετών! Μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε. Υπάρχουν τμήματα ενηλίκων και στα τέσσερα τμήματα. Μάλιστα, φέτος μας επισκέφθηκε πολύς κόσμος που ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Είναι μια εναλλακτική προπόνηση. Το επιλέγει πολύς κόσμος, γιατί,ειδικά η πυγμαχία και το kick boxing, είναι μια συνδυαστική προπόνηση. Συνδυάζει πολύ καλά την αερόβια άσκηση με τη μυική ενδυνάμωση.
Οι γυναίκες ασχολούνται με τα πολεμικά αθλήματα;
Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες. Μην ξεχνάμε ότι φέτος πήραμε χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Β’ στο kick boxing με την αθλήτριά μας, τη Σοφία Φουγιαξή.
Βλέπεις περισσότερη εξέλιξη στους άντρες ή στις γυναίκες;
Ίσως είναι περισσότερο πειθαρχημένες οι γυναίκες. Οι περισσότερες ξεκίνησαν όπως σου είπα, ψάχνοντας κάτι εναλλακτικό. “Θέλω να γυμναστώ αλλά θέλω κάτι διαφορετικό. Έχω ακούσει ότι μου προσφέρει και αερόβια άσκηση,είναι αλήθεια;”. Αυτές είναι οι πρώτες κουβέντες που άκουσα. Όταν το ξεκίνησαν,είδαν ότι είναι πολύ καλή άσκηση.
Σου προσφέρει αυτοάμυνα;
Εννοείται. Υπάρχουν περιπτώσεις και γυναικών αλλά και ανδρών που έχουν έρθει και μου έχουν πει ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση ή ότι έχει τύχει έξω να “τους την πέσουν” και φοβήθηκαν γιατί δεν ήξεραν πώς να προστατευθούν. Γυμναζόμαστε, κάνουμε μυική ενδυνάμωση, αλλά παράλληλα μαθαίνουμε. Εννοείται ότι είμαστε κατά της βίας. Οι δάσκαλοι πάντα λένε ότι αυτά που μαθαίνουμε δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ έξω, εκτός και αν χρειαστεί. Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο να νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του και να ξέρει ότι σε περίπτωση που του συμβεί κάτι κακό να μπορεί να αντεπεξέλθει.
Σε ένα παιδί είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό; Μπορεί να πάει στο σχολείο και για χαβαλέ να δείξει τι έμαθε στην προπόνηση.
Κι όμως δεν το κάνει. Οι δάσκαλοι μιλούν συνεχώς στα παιδιά για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. Η διαπαιδαγώγηση μέσα από αυτά τα αθλήματα είναι πολύ καλή. Δε μου έχει τύχει ποτέ να έρθει γονιός και να μου πει ότι αυτά που μαθαίνει εδώ τα κάνει στο σχολείο. Είναι πράγματα που τα λένε οι δάσκαλοι σχεδόν καθημερινά και βγαίνουν στο παιδί ασυναίσθητα. Είναι αυτό που λέμε αυτοσυγκράτηση.
Υπάρχουν πρωταθλήματα για τις μικρές ηλικίες;
Υπάρχουν Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Διασυλλογικά Πρωταθλήματα, όλων των ηλικιακών κατηγοριών και στην Πυγμαχία και στο kick boxing και στο Tae Kwon Do, αλλά υπάρχουν και πολλά τουρνουά, όπου τα παιδάκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα ακολουθώντας κανονικά τη διαδικασία των αγώνων.
Διακρίσεις έχετε;
Πάρα πολλές. Τη χρονιά που μας πέρασε στο Tae Kwon Do είχαμε τρία χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, καθώς και ασημλενια. Στο kick boxing είχαμε χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τη Σοφία και στην πυγμαχία είχαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων δεύτερη και τρίτη θέση. Θεωρώ ότι οι διακρίσεις είναι πάρα πολλές για ένα τόσο νεοσύστατο τμήμα.
Τα παιδάκια σχεδόν κάθε έξι μήνες είτε στο Tae Kwon Do είτε στο kick boxing μπαίνουν και σε μια διαδικασία να ανεβαίνουν level δίνοντας ζώνες. Υπάρχουν πέντε με έξι ζώνες σε κάθε άθλημα,και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο. Είναι απίστευτο το πόσο χαίρεται το παιδί όταν από την άσπρη ζώνη πάει στην κίτρινη, καταλαβαίνει ότι αλλάζει επίπεδο.
Πρώτα Αθλητισμός και μετά Πρωταθλητισμός
Την Capoeira την μαθαίνουμε ακόμη. Νομίζω ότι έχει γίνει ένα “μπαμ” και στα γυμναστήρια.
Η Capoeira είναι μια βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη συνδυασμένη με χορογραφία. Ουσιαστικά είναι κάτι που βγήκε από τη Βραζιλία. Μάθαιναν να αμύνονται,αργότερα αυτό εξελίχθηκε με χορογραφία. Είναι το μόνο που δεν έχει τμήμα ενηλίκων. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα από του χρόνου. Έχει έρθει τα τελευταία 3-4 χρόνια και έχει αγαπηθεί πολύ.
Ο δικός σας στόχος ποιος είναι; Να μυήσετε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αθλητισμό, να βγάλετε πρωταθλητές;
Για μένα το πιο σημαντικό είναι να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο τι προσφέρουν τα μαχητικά αθλήματα, ποια είναι τα οφέλη ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, οι γονείς να σπρώξουν τα παιδιά τους γενικότερα προς τον αθλητισμό. Το μότο του συλλόγου είναι “Πρώτα Αθλητισμός και μετά Πρωταθλητισμός”. Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το όνειρό μου… είναι η σχολή μας να γίνει πρότυπο διδασκαλίας, να γεμίσουμε και να αναγκαστούμε να ζητήσουμε από τον πρόεδρο μας ανοίξει άλλες δύο ή τρεις σχολές!
Χαίρομαι πάρα πολύ όταν έρχονται νέα παιδάκια. Συζητώντας είτε με τα παιδιά,είτε με τους γονείς, είναι πολύ ωραία η ανταπόκριση, το πόσο βελτιώνεται ένα παιδάκι μέσα σε δύο τρεις μήνες. Και όχι μόνο σε προπονητικό επίπεδο, αλλά και στο κομμάτι του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Εννοείται βέβαια πως σαν Ολυμπιακός, έχω στο μυαλό μου να βγουν σωστοί αθλητές και αν κάποιοι τα καταφέρουν και προσπαθήσουν σκληρά και πρωταθλητές. Οι δάσκαλοί μας είναι από τους καλύτερους της Ελλάδας. Δίνουμε όλα τα φόντα και όλα τα προτερήματα που πρέπει να έχει ένας αθλητής για να αντεπεξέλθει σε όλα τα επίπεδα.
Μπορεί ένα παιδί, κάνοντας πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, να βγάλει χρήματα;
Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοια αθλήματα δε θα ακούσεις τα ποσά που ακούς στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Είναι πιο πολύ αθλήματα-χόμπι. Είναι κάποιοι άνθρωποι που το αγαπούν πάρα πολύ,αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να δουλέψουν. Είναι όπως τα περισσότερα ατομικά αθλήματα. Πρέπει να έχεις ένα χορηγό ο οποίος θα είναι δίπλα σου και θα σε στηρίζει,γιατί το πιο σημαντικό είναι να κατεβαίνεις σε αγώνες.
Στο εξωτερικό παίζουν άλλα ποσά ή είναι κοινό το φαινόμενο;
Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει βέβαια και το επαγγελματικό κομμάτι,σαν αυτό που λάμβανε μέρος ο Ζαμπίδης. Σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν και μεγάλα ποσά, στο εξωτερικό όμως. Σε τέτοιες διοργανώσεις υπάρχουν και πολλά διαφορετικά στυλ, Κ1, low kock, high kick,υπάρχουν αγώνες που γίνονται στο ταρτάν, άλλοι που γίνονται στο ρινγκ. Είναι διαφορετικά είδη στο ίδιο άθλημα.
Εμένα μου φαίνεται πολύ δύσκολο.
Αυτό που μου λες ότι είναι δύσκολο,είναι καθαρά θέμα υπακοής στο δάσκαλο. Εκείνη την ώρα πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος,γιατί το ρινγκ δε σηκώνει λάθη. Λίγο να χάσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου, τρως ένα χτύπημα,χάνεις τον αγώνα. Αυτό που μαθαίνουν τα παιδάκια από νεαρή ηλικία είναι να είναι απόλυτα συγκεντρωμένα και απόλυτα υπάκουα στο δάσκαλο.
Εκτός από την προπόνηση κάνετε και βάρη;
Όπως είδες, εκτός από τα ρινγκ και τους σάκους μας,υπάρχει ένας χώρος με αλτήρες, πάγκους, μονόζυγα, TRX. Οι δάσκαλοι,ειδικά του kick boxing και της πυγμαχίας,τα χρησιμοποιούν πολύ συχνά,γιατί είναι δύο αθλήματα που δουλεύουν φουλ αερόβια άσκηση και φουλ μυική ενδυνάμωση.
Εσύ πώς μπήκες στο χώρο των πολεμικών τεχνών;
Εγώ στο χώρο του αθλητισμού υπάρχω από μωρό παιδί. Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου. Στον αθλητισμό μπήκα ξεκινώντας από στίβο σε νεαρή ηλικία, και αργότερα έπαιζα επαγγελματικά μπάσκετ. Με τη δουλειά και με όλα αυτά έφυγα από το επαγγελματικό κομμάτι, παίζω όμως ερασιτεχνικά. Τον τελευταίο καιρό έχω ξεκινήσει το kick boxing, το οποίο το έχω ερωτευτεί. Είναι τέτοιος ο τρόπος άσκησης που μου αρέσει πάρα πολύ και μου ταιριάζει.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ