Ο επιχειρηματίας Ζεράρ Πικέ δεν παίζει καθόλου άμυνα
Ο στόπερ της Μπαρτσελόνα εντυπωσιάζει με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Το καινούργιο Davis Cup, οι δισεκατομμυριούχοι συνεργάτες του, οι διάφορες επενδύσεις, η εφορία, οι αποτυχίες, η Σακίρα.
Η φετινή σεζόν δεν είναι σίγουρα η καλύτερη στη δωδεκάχρονη παρουσία του Ζεράρ Πικέ στους “μπλαουγκράνα”. Όπως ολόκληρη η Μπαρτσελόνα, έτσι και ο διεθνής στόπερ παρουσιάζεται πιο ασταθής, λιγότερο σίγουρος και οπωσδήποτε κατώτερος των προσδοκιών, σε αντίθεση με την περσινή εξαιρετική του σεζόν, μια από τις κορυφαίες της καριέρας του. Όμως ο – σχεδόν – 33χρονος Καταλανός δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Πριν λίγα 24ωρα ξεκίνησε το Davis Cup, η σημαντικότερη διοργάνωση τένις ανδρών σε επίπεδο εθνικών ομάδων στον κόσμο, με έναν καινούργιο σχεδιασμό, που στόχο έχει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρωτοκλασάτους παίκτες από την πρώτη 20άδα της ATP. Γιατί όμως αναφέρουμε το συγκεκριμένο τουρνουά σε ένα κείμενο για τον Πικέ; Μα ακριβώς, επειδή ο Ζεράρ είναι εκείνος που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ του Davis Cup, σε μια από τις πολλές ενασχολήσεις του στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Το Davis Cup δημιουργήθηκε το 1900, όταν μερικοί παίκτες από το Χάρβαρντ των ΗΠΑ αποφάσισαν να καλέσουν τους Άγγλους σε μια “μονομαχία” επί χόρτου. Ένας από αυτούς, ο Ντουάιτ Ντέιβις, σχεδίασε το τουρνουά και αποφάσισε να δίνεται ένα τρόπαιο στους νικητές μέσα από τέσσερα μονά ματς και ένα διπλό. Η διοργάνωση πήρε τελικά το όνομα του Ντέιβις, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Πολέμου (δεκαετία του ’20) και στη συνέχεια κυβερνήτης των Φιλιππίνων. Ο Ζεράρ Πικέ παρουσίασε πριν λίγο καιρό τον νέο σχεδιασμό του τουρνουά, με τη στήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπνδίας Τένις (ITF): διατήρησε το τρόπαιο και το σύστημα των αναμετρήσεων, αλλάζοντας όμως όλα τα υπόλοιπα. “Στόχος μου”, δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου Davis Cup στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, “είναι οι θεατές να περάσουν την καλύτερη εβδομάδα της ζωής τους”.
Ο ΠΙΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ
Ο Πικέ “ξόδεψε” αρκετά χρόνια και προσπάθεια, μέχρι να καταφέρει να πείσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία ότι ο ίδιος και οι συνεταίροι του θα ήταν η καλύτερη – μακράν – προοπτική για το συγκεκριμένο τουρνουά. Η δέσμευσή του ότι οι συνεργάτες του σκόπευαν να επενδύσουν τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το πρότζεκτ, έπεισε τελικά την ITF να δώσει το “οκ” και μαζί να παραχωρήσει το μάνατζμεντ στον παίκτη της Μπαρτσελόνα. Και βέβαια, όταν λέμε συνεργάτες, μιλάμε για δυο εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο: ο ένας είναι ο Χιρόσι Μικιτάνι, ιδιοκτήτης της Rakuten, βασικού χορηγού της φανέλας των “μπλαουγκράνα”. Ο 54χρονος Ιάπωνας υπολογίζεται ότι έχει προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα 5 δις ευρώ, ενώ η αξία της Rakuten (ένα είδος γιαπωνέζικου Amazon) εκτιμάται στα 10,4 δις ευρώ.
Μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία για τη χορηγία της φανέλας, που αποφέρει ετησίως γύρω στα 55 εκ. ευρώ στον καταλανικό σύλλογο, πραγματοποιήθηκε με μεσάζοντα τον ίδιο τον Πικέ. Ο Μικιτάνι, πέραν της Rakuten, δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν των συγκοινωνιών (μεγαλομέτοχος στις εταιρείες Cabify και Lyft), είναι ιδιοκτήτης της Vissel Kobe, ομάδας της J League (Α’ εθνική κατηγορία της Ιαπωνίας), ιδιοκτήτης της Φιλαρμονικής του Τόκιο και βασικός χορηγός του Japan Open, του παλαιότερου τουρνουά τένις στην Ασία, με πρωταθλητές όπως οι Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Μάρεϊ, Βαβρίνκα και άλλοι. Ο δεύτερος συνεργάτης του Πικέ, είναι ο Λάρι Έλισον, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 62,5 δις ευρώ. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας αγόρασε το 2009 το τουρνουά Indian Wells και είναι ο ιδρυτής της Oracle, μιας πολυεθνικής από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας.
ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ DAVIS CUP, ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΙΚΕ
Η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε στο τουρνουά ο Πικέ, είναι ότι η τελική φάση θα διοργανώνεται πλέον μόνο σε μια χώρα και θα διαρκεί μόλις μια εβδομάδα. Το “βάπτισμα του πυρός” για αυτό το καινούργιο Davis Cup, δίνεται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη και την Caja Mágica (18-24 Νοεμβρίου). Οι 18 ομάδες του λεγόμενου World Group είναι χωρισμένες σε έξι γκρουπ των τριών, με τις πρώτες κάθε ομίλου και τις δυο καλύτερες δεύτερες να προχωρούν στα προημιτελικά. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, όπου κάθε συνάντηση κρινόταν στις 3 συνολικά νίκες (best of 5 series) και τα ματς κρίνονταν στα 3 νικηφόρα σετ, από φέτος η κάθε συνάντηση κρίνεται στις 2 συνολικά νίκες (best of 3 series) με δυο απλά και ένα διπλό, ενώ τα ματς κρίνονται στα 2 νικηφόρα σετ.
Όλες αυτές οι αλλαγές προσβλέπουν στο να παρακολουθούν τόσο οι θεατές, όσο και οι τηλεθεατές, συγκεντρωμένες μέσα σε μόλις επτά μέρες, τις κορυφαίες εθνικές του κόσμου να τίθενται αντιμέτωπες, σε αυτό που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο “θέαμα” του τένις παγκοσμίως. Η κίνηση του Πικέ και των συνεργατών του, έχει φέρει έναν αέρα “επανάστασης” στο άθλημα, τόσο, ώστε η ATP να είναι έτοιμη να “κοντράρει” στα ίσια το Davis Cup της ITF με το δικό της ATP Cup, έναν καινούργιο θεσμό – επίσης με εθνικές ομάδες ανδρών – που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο Ιανουάριο (3-12) στην Αυστραλία (Σίδνεϊ, Μπρίσμπεϊν και Περθ). Ο Πικέ θέλει να μετατρέψει το Davis Cup σε κάτι ανάλογο του σημερινού Indian Wells, όπως αυτό έχει εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία υπό την ιδιοκτησία του Έλισον.
Με άλλα λόγια, ο στόπερ της Μπάρτσα θέλει να κάνει το Davis Cup μια υπερπαραγωγή, στην οποία το άθλημα θα είναι μόνο η αφορμή, ώστε να προσφέρει στους υποψήφιους πελάτες μια εμπειρία γεμάτη πολυτέλεια, προσεγμένη όσο δεν παίρνει τεχνολογικά και με συνεχείς καινοτομίες. Ακολουθώντας τα παραδείγματα μεγάλων τουρνουά, ο Πικέ και οι συνεργάτες του θέλουν να φτάσουν το Davis Cup σε νούμερα ανάλογα εκείνων του Indian Wells, το οποίο στις δυο εβδομάδες της διάρκειάς του, συγκεντρώνει 450.000 θεατές και διακινεί περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή εκείνο το διάστημα! Το οποίο Indian Wells, για να πάρετε μια ιδέα, στην τελευταία του διοργάνωση είχε προσλάβει τους υπεύθυνους που “στήνουν” το Super Bowl, μετατρέποντας το τουρνουά σε ένα τεράστιο φεστιβάλ παράλληλων εκδηλώσεων (συναυλίες, γνωστοί DJs, εκθέσεις κλπ) με τεράστια έσοδα.
Είναι φανερό ότι οι τρεις συνεργάτες θέλουν όχι μόνο να ξαναβάλουν στον τενιστικό “χάρτη” ένα τουρνουά που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε παρακμή, αλλά συνολικά να δημιουργήσουν μια νέα πρόταση διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων. Η εταιρεία Kosmos που δημιούργησαν από κοινού, έχει αναλάβει τα δικαιώματα διαχείρισης του Davis Cup για τα επόμενα 25 χρόνια, πληρώνοντας στην ITF το αστρονομικό ποσό των τριών δις ευρώ. Τα γεμάτα ταμεία των δυο – Μικιτάνι & Έλισον – εγγυώνται την ασφαλή χρηματοδότηση του τεράστιου πρότζεκτ, την ίδια στιγμή που ο Πικέ αποδεικνύεται ένας χαρισματικός μάνατζερ, αξιοποιώντας στον απόλυτο βαθμό τις γνωριμίες του και τις διασυνδέσεις του στον κόσμο των επιχειρήσεων. Είναι όμως αυτή η μοναδική του ενασχόληση στις “μπίζνες”; Προφανώς και όχι, αφού ο Καταλανός παίκτης έχει απλώσει τα “δίχτυα” του σε διάφορους άλλους τομείς τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε τις κυριότερες από αυτές.
ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΕΣΠΑΝΙΟΛ!
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Πικέ βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή “La Resistencia” του Movistar+ και εκεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, όταν ερωτήθηκε για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δήλωσε ότι η προσωπική του περιουσία ξεπερνάει τα 76 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Εσπανιόλ για τη φετινή σεζόν! Από τί αποτελείται όμως η περιουσία του Καταλανού; Θα έπρεπε να προσθέσει κανείς όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (επιχειρήσεις, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ), αλλά και τα χρήματα που κερδίζει κάθε χρόνο τόσο από το συμβόλαιό του στη Μπαρτσελόνα, όσο και από τις διαφημίσεις και τη συνολική εκμετάλλευση της εικόνας του. Πέρα από όλα αυτά, θα έπρεπε να συνυπολογίσουμε και τις πιθανές προμήθειες που εισπράττει, ως μεσάζων σε συμφωνίες εκατομμυρίων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ρόλος που έπαιξε στο να υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στη Rakuten του φίλου του, Χιρόσι Μικιτάνι και της Μπαρτσελόνα για τη χορηγία της φανέλας, που απέφερε στον καταλανικό σύλλογο πάνω από 200 εκ. ευρώ. Ο Χαβιέρ Αλόνσο, γενικός διευθυντής της Kosmos Tennis (της εταιρείας που όπως είδαμε πιο πάνω διαχειρίζεται το Davis Cup), είχε δηλώσει πρόσφατα ότι “ο Πικέ έχει μια μοναδική διορατικότητα για τις επιχειρήσεις και μια ανεξάντλητη όρεξη για δουλειά. Του ταιριάζουν οι μπίζνες, έχει ταλέντο στο να κατεβάζει απίστευτες ιδέες”. Ο Ζεράρ καταπιάνεται με πολλά και διάφορα. Είναι ιδιοκτήτης ή μέτοχος μεταξύ άλλων, σε εταιρείες διατροφής, σε φίρμες με γυαλιά ηλίου, σε μεσιτικά γραφεία αγοράς και πώλησης ακινήτων, στα eSports και σε ισοτονικά ποτά. Ανακατεύεται γενικά στις επιχειρήσεις όσο λίγοι αθλητές του επιπέδου του.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ ΖΑΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Ο Πικέ είναι και ο μεγαλομέτοχος της Kerad 3 Invest (κατέχει το 99.90% των μετοχών), ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, της οποίας το συνολικό κεφάλαιο ανήλθε στα 11 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2018, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή του ισπανικού Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα και πάλι με τον Χαβιέρ Αλόνσο, το δίκτυο γνωριμιών του Καταλανού είναι εντυπωσιακό: “Πείθει πολύ εύκολα τους συνομιλητές του σχετικά με τα επιχειρηματικά του σχέδια”. Όμως δεν είναι μόνο το ταλέντο του Πικέ, που τον βοηθάει στο να είναι ένας πετυχημένος μπίζνεσμαν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η γνώση. Ο στόπερ της Μπαρτσελόνα έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα ενός μάστερ στο Business School του Χάρβαρντ με καθηγήτρια την φημισμένη Anita Elberse, ενώ ενδιαφέρεται τόσο για την τεχνολογία, όσο και για τα startups, στα οποία έχει επενδύσει κατ’ επανάληψη.
Είναι γνωστή η φιλική σχέση που διατηρεί με τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με τον οποίο έχει συναντηθεί αρκετές φορές στη Βαρκελώνη, ανταλάσσοντας ιδέες για καινούργια επιχειρηματικά σχέδια. Σημαντικός τομέας στον οποίο επίσης δραστηριοποιείται, είναι η παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου, σχετικού με τον αθλητισμό, μέσα από την Kosmos Studios, θυγατρική εταιρεία της Kosmos Holding. Από αποκλειστικές συνεντεύξεις του ίδιου του Πικέ μέχρι το περσινό ντοκιμαντέρ για την παραμονή του Αντουάν Γκριεζμάν στην Ατλέτικο Μαδρίτης με τίτλο “La decisión”, που τόσο πολύ ενόχλησε τη διοίκηση των “μπλαουγκράνα”. Αυτή την εποχή, η Kosmos Studios ετοιμάζει μια καινούργια παραγωγή, μια σειρά αποτελούμενη από οκτώ επεισόδια, με περιεχόμενο την καθημερινότητα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα. Η σειρά ονομάζεται “Matchday” και η Rakuten έχει αγοράσει τα δικαιώματα προβολής.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΥΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Η Kosmos συνεχίζει να αναπτύσσεται, όμως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη συνολική αξία της. Το σίγουρο είναι ότι επεκτείνεται και στον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού ο Πικέ – μέσω της εταιρείας του – έχει ήδη αγοράσει δυο ομάδες. Τον Δεκέμβριο του 2018 απέκτησε την FC Andorra, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Α’ καταλανική κατηγορία. Στο τέλος της σεζόν οι “τρικολόρ” πέτυχαν την άνοδο στην Tercera División, μετά από ένα σερί 22 αήττητων παιχνιδιών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, ο Πικέ πλήρωσε 452.000 ευρώ στην Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ώστε να αντικαταστήσει στη Segunda B την CF Reus Deportiu, η οποία είχε υποβιβαστεί στην Τερθέρα λόγω αδυναμίας της να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους παίκτες της.
Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Πικέ αγόρασε και δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, την Gimnástic Manresa, για να την έχει ως θυγατρική της FC Andorra, αφού αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους συλλόγους που αγωνίζονται από την Segunda B και πάνω. Πάντως, όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά για την Ανδόρρα, αφού αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη στον 3ο όμιλο της κατηγορίας, σε θέσεις πλέι-οφ και ακριβώς πάνω από την Μπαρτσελόνα Β! Ο ίδιος ο Πικέ έχει δηλώσει ότι όνειρό του είναι να ακουστεί κάποια στιγμή ο ύμνος του Champions League στο πριγκηπάτο της Ανδόρρας! Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα για τον Ζεράρ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι θέλησε να αγοράσει την ιστορική Notts County FC από το Νότιγχαμ, που αγωνίζεται στην National League (πέμπτη κατηγορία Αγγλίας).
Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ
Όμως τελικά δεν τα κατάφερε και αυτό λόγω των προβλημάτων που – συνεχίζει να – έχει με την ισπανική εφορία, η οποία “μπλοκάρισε” την αγορά, αφού ο Πικέ έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από τον περασμένο Ιούλιο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, να πληρώσει 2,1 εκατομμύρια ευρώ για παλαιότερους φόρους (από το 2008, 2009 και 2010), τους οποίους προσπάθησε να αποφύγει, παραχωρώντας το 2008 εικονικά τα δικαιώματα της εικόνας του στην ιδιοκτησίας του εταιρεία Kerad Project έναντι του ποσού των 3.000 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια (!), τη στιγμή που την ίδια χρονιά είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη NIKE για να παραχωρήσει τα ίδια δικαιώματα έναντι 70.000 ευρώ, αλλά μόνο για έναν χρόνο! Ο παίκτης βρίσκεται αυτή την εποχή σε φάση αποπληρωμής αυτού του χρέους, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που του βάζει το ισπανικό κράτος στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Μέχρι σήμερα, ο Πικέ δεν έχει σταματήσει να επενδύει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι μέτοχος σε εταιρείες διατροφής (Bas Alimentaria και Natrus), στο ισοτονικό ποτό 426 Miles, σε γυαλιά ηλίου (Kypers), ακόμα και στον Τύπο (“The Player’s Tribune”). Το ίδιο συμβαίνει και στα eSports με τη συνεργασία του με τον ιαπωνικό κολοσσό Konami (εταιρεία ψυχαγωγίας που μεταξύ άλλων, διανέμει βιντεοπαιχνίδια και μηχανές slot). Προφανώς και δεν είναι όλες οι απόπειρες πετυχημένες. Πριν δυο χρόνια έκλεισε η Kerad Games, εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, με ζημιές που έφτασαν τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές, υποψιάζονται ότι η “πτώχευση” της εταιρείας αυτής, ίσως να είναι “τεχνητή”, ώστε ο Πικέ να πληρώνει λιγότερους φόρους.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Kosmos, η οποία παρουσιάζει ανάλογες ζημιές (1,8 εκ. ευρώ), όμως εκεί υπάρχει ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην εύρυθμη οικονομική λειτουργία της εταιρείας. Από τα συνολικά 15,8 εκ. ευρώ που έχει ρίξει ο ίδιος στην Kosmos, τα 8,2 είναι τοποθετημένα σε διάφορες εταιρείες μακροπρόθεσμα, το 1,4 εκ. ευρώ σε άλλες εταιρείες βραχυπρόθεσμα και τα υπόλοιπα 5,7 εκ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Το 2018 ο Πικέ εισέπραξε πάνω από 500.000 ευρώ σε διάφορα μερίσματα, τα τετραπλάσια από εκείνα του 2015. Επίσης, στο ταμείο του μπήκαν ακόμα 300.000 ευρώ από χρηματοικονομικά έσοδα των κεφαλαίων του.
Η ΣΑΚΙΡΑ, ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΡΑΡ
Οι επενδύσεις του όμως δεν σταματούν. Το 2016 δημιούργησε την Kerad Events, η οποία αναλαμβάνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τοπικών εορτών σε όλη την Ισπανία και διοργανώσεις αθλητικές και πολιτιστικές. Του ανήκει το 50% των μετοχών σε δυο πολύ μεγάλα μεσιτικά γραφεία, το Inversiones BCN Two & Two και το Kerad EB, καθώς και το 22% της Bas Alimentaria που παράγει χάμπουργκερ με την μάρκα Natrus. Να πούμε εδώ ότι εκτός από τον ίδιο, στενοί συνεργάτες του και διαχειριστές στα μερίδιά του σε όλες αυτές τις εταιρείες, είναι ο αδερφός του, Μαρκ και ο πατέρας του, Τζουάν. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα 8,5 εκ. ευρώ που είναι οι καθαρές του ετήσιες αποδοχές από την Μπαρτσελόνα. Προφανώς, αν τα βάλουμε όλα αυτά δίπλα στα 200 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι είναι η προσωπική περιουσία της συντρόφου του και μεγάλης σταρ της ποπ, Σακίρα, καταλήγουμε σε ένα τεράστιο συνολικό ποσό.
Ο Πικέ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Σακίρα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο στον χώρο των επιχειρήσεων. Την συμβουλεύεται πάντα για τα νέα projects που έχει στο μυαλό του και αμφότεροι συμφωνούν στο ότι αξίζει το ρίσκο, αν στηρίζεται σε σωστή μελέτη του αντικειμένου και της αγοράς. Ο Πικέ ξεκίνησε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις στα 23 του χρόνια και μια δεκαετία αργότερα, θεωρείται πλέον ένας επιτυχημένος businessman, ικανότατος τόσο στη σύλληψη της ιδέας και τον προσεκτικό σχεδιασμό της, όσο και στην εκτέλεση και εφαρμογή της, αλλά και στην προσέλκυση επενδυτών για να την υποστηρίξουν οικονομικά. Το καινούργιο Davis Cup αποτελεί το μεγαλύτερο “άνοιγμά” του μέχρι σήμερα, το σημαντικότερο “στοίχημα” της επιχειρηματικής του καριέρας. Απομένει να δούμε αν θα στεφθεί με επιτυχία.
* Πηγές: elpais.com, bolavip.com, elperiodico.com, abc.es, revistavanityfair.es, bekia.es, vanitatis.elconfidencial.com, cronicaglobal.elespanol.com, as.com, financesonline.com