LONGREADS

Killer Inside: ο σούπερσταρ του NFL που έγινε δολοφόνος

Ο Άαρον Χερνάντεζ είχε τα πάντα και παρ' όλα αυτά, ήταν δυστυχισμένος. Από σούπερ σταρ του NFL έγινε εγκληματίας. Όχι γιατί το ήθελε. Η ιστορία του θα σου προκαλέσει έναν κόμπο στο στομάχι.

Killer Inside: ο σούπερσταρ του NFL που έγινε δολοφόνος
O Άαρον Χερνάντεζ μιλά στους ρεπόρτερ μετά από ένα παιχνίδι των New England Patriots στις 27 Ιανουαρίου 2012 AP Photo/Elise Amendola

O Άαρον Χερνάντεζ είχε όλον τον κόσμο στα πόδια του. Είχε και έναν άλλον, τελείως διαφορετικό κόσμο να τον διεκδικεί και τελικά να τον ‘κερδίζει’. Ήταν αυτός που είχε δημιουργήσει το μυαλό του από τον πόνο. Και η ατιμωρησία που απολάμβανε, χάριν του ταλέντου στο σπορ που είναι η πιο επικερδής λίγκα του πλανήτη.

Δολοφόνος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι

Πριν σε καλέσω να ασχοληθείς με τη ζωή -και το θάνατο- ενός τύπου που έγινε documentary στο Netflix (Killer Inside), θα ήθελα να σου μεταφέρω μια ιατρική διάγνωση. Αφορά τον Iceman, aka Ρίτσαρντ Κουκλίνσκι, δηλαδή, τον πιο διαβόητο δολοφόνο της μαφίας που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου για 25 χρόνια, χωρίς να νιώσει ποτέ κάτι (φόβο, λύπη, χαρά -το όποιο συναίσθημα). Ή να μετανιώσει για κάτι. Ψυχίατρος που τον είχε εξετάσει, όταν πια ήταν στη φυλακή, του είχε πει τα εξής:

“Υπάρχουν δυο είδη προσωπικότητας, στις οποίες εντάσσουμε τους ανθρώπους. Υπάρχει η αντικοινωνική συμπεριφορά -αφορά το άτομο που δεν έχει συνείδηση, δεν νιώθει μετάνοια ή ενοχή για τα περισσότερα κακά που κάνει και είναι βίαιος και η παρανοϊκή προσωπικότητα -το να μην εμπιστεύεσαι κανέναν, να μη συγχωρείς όποιον σε αδικεί, να αντιδράς με θυμό και βίαια σε όποιον σε κριτικάρει και να εκδικείσαι όποιον νιώθεις πως σε εξευτελίζει. Αυτή είναι μια διαταραχή που ‘χει το 2% του πληθυσμού. Το ποσοστό εκείνων που ‘χουν και τις δύο, δεν φτάνει στο 1%. Εκεί ανήκεις εσύ”.

Ο ειδικός είχε διευκρινίσει πως σε ό,τι αφορά την αντικοινωνική συμπεριφορά ”τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν μια τέτοια προσωπικότητα, πριν τα 50, είναι η αγριότητα προς τα ζώα, προς τους ανθρώπους. Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Υπάρχει γενετική βάση στο να είσαι ατρόμητος. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι διαθέτουν μια λίστα με διάφορα γεγονότα που τους προκαλούν φοβίες. Εσύ από τη γέννηση σου δεν το είχες αυτό. Άλλοι με το ίδιο πρόβλημα κάνουν δουλειές που εμπεριέχουν ρίσκο”.

“Η διαφορά μεταξύ εκείνων που εξελίσσουν τη γενετική δυσλειτουργία σε κάτι που δεν προκαλεί κακό και αυτών που γίνονται εγκληματίες, είναι ο τρόπος που τους μεγαλώνουν οι γονείς τους”.

Αν μεγαλώσεις το παιδί σου με αγάπη, καλοσύνη και στοργή τις περισσότερες φορές έχεις καλές ευκαιρίες να το δεις να γίνεται καλός και συναισθηματικός άνθρωπος. Αν όμως, μεγαλώσεις το παιδί σου όπως μεγάλωσε εσένα ο πατέρας σου (με άκρα βιαιότητα), το μόνο που διδάσκεις είναι μίσος και εξαφανίζεις κάθε πιθανότητα που υπάρχει να γνοιαστεί, να νιώσει, να δημιουργήσει σχέσεις και να αγαπήσει, ως ενήλικας. Τα γονίδια του Στάνλεϊ (βλ. πατέρας του) και ο τρόπος που σε μεγάλωσε, συν ο τρόπος που συμπεριφερόταν η μητέρα σου (παθητικός -δεχόταν τη βία, την επέτρεπε γενικά και δεν αντιδρούσε), σε έκαναν αντικοινωνικό ψυχοπαθή“. Παρεμπιπτόντως, η ζωή του Κουκλίνσι έχει γίνει ταινία, με τίτλο “The Iceman”.

Τώρα που ‘χεις μια γενική εικόνα (του λόγου που οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι δεν θα πεινάσουν ποτέ -όσο υπάρχουν γονείς) ας γυρίσουμε στον Χερνάντεζ, με το ντοκιμαντέρ που τον αφορά να αποκαλύπτει αλήθειες για διάφορους κόσμους που φαίνονται ονειρικοί, με την πραγματικότητα να είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Ο βίαιος, αλκοολικός πατέρας

Ο Άαρον Γιόσεφ Χερνάντεζ γεννήθηκε στο Μπρίστολ του Κονέκτικατ, μια περιοχή που δεν τη λες επικίνδυνη. Εννοώ δεν ορίζουν οι συμμορίες την καθημερινότητα, δεν υπάρχει ανομία και βία. Αυτό δεν σήμαινε πως δεν υπήρχαν τα δυο τελευταία σπίτι του. Ο -πορτορικανικής καταγωγής- πατέρας του, Ντένις κακοποιούσε επί συστήμασι την -ιταλικής καταγωγής- μητέρα του, Τέρι, η οποία τον έδιωχνε από το σπίτι και μετά του άνοιγε την πόρτα για να επιστρέψει. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1986, χώρισε το 1991 και ξαναπαντρεύτηκε το 1996. Και οι δύο ήταν γνωστοί στο αστυνομικό τμήμα (ο Ντένις συνελήφθη μια φορά και ως ύποπτος για φόνο αστυνομικού. Η Τέρι ως μέρος παράνομης επιχείρησης αθλητικού στοιχήματος).

Οι καθημερινοί τσακωμοί ήταν το ‘οξυγόνο’ τους. Ήταν και το ‘δηλητήριο’ των παιδιών τους -αλλά προφανώς δεν νοιάζονταν. Ο Άαρον είχε πει ότι ‘η μητέρα μου ανέκαθεν πίστευε πως όταν αγαπάς κάποιος, μένεις μαζί του’. Ο αδελφός του, DJ έγραψε στο βιβλίο του ‘όταν ο πατέρας μας έπινε και δεν είχε καλή μέρα, το νιώθαμε’. Κακοποιούσε και τα παιδιά του, τα οποία ζούσαν υπό το διαρκή τρόμο ενός ξεσπάσματος.

Για την κοινότητα, ο Ντένις ήταν ο ‘Βασιλιάς’. Έτσι τον αποκαλούσαν. Υπήρξε ταλαντούχος αθλητής, αστέρι του football του Uconn -όπου πήγε με πλήρη υποτροφία. Το όνειρο δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε -και επειδή ακαδημαϊκά ήταν κακός. Δεν το ξεπέρασε ποτέ. Αποφάσισε να το ζήσουν οι γιοι του -προφανώς και δεν τους ρώτησε. Όταν ένιωθε πως δεν προσπαθούν αρκετά, τους τιμωρούσε. Όσο και αν τον εκλιπαρούσαν τα παιδιά του να ζητήσει βοήθεια ειδικού, αρνείτο, επιμένοντας ότι ‘είναι δείγμα αδυναμίας’. Και προφανώς (;) εκείνος δεν ήταν αδύναμος.

“Μια μέρα, ενώ μας χτυπούσε, σήκωσα το ακουστικό του τηλεφώνου και του είπα θα καλέσω την αστυνομία. Μου απάντησε ‘πάρε. Θα σε χτυπήσω πιο δυνατά και εσένα και τον αδελφό σου. Θα χρειαστεί να με τραβήξουν από πάνω σου, όταν σπάσουν την πόρτα”. DJ Χερνάντεζ

Το football που άρχισε μαζί με τη μαριχουάνα

Το football έγινε ο τρόπος που είχαν τα αγόρια για να ξεφεύγουν από όσα συνέβαιναν στο σπίτι τους. Το μέρος όπου αποκαλύφθηκε το ταλέντο τους, οι εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες, η ταχύτητα, τα χέρια-δαγκάνες και η εξαιρετική ‘συνεργασία’ ματιού και χεριού. Στο δημοτικό ο Άαρον ήταν ένα λιπόσαρκο παιδί. Στο high school έγινε ‘ένας άνδρας μεταξύ παιδιών. Δούλευε περισσότερο από όλους. Είχε αποφασίσει να πετύχει’. Έως την τρίτη τάξη είχε γίνει μοναδικός pass receiver, με το έτερο του ήμισυ να είναι ο (quarterback) Τιμ ΣανΣούσι. Η συνεργασία τους ήταν η καλύτερη της πολιτείας. Τα δυο αγόρια έγιναν και φίλοι. Ένα από τα κοινά τους στοιχεία ήταν η αγάπη τους για τη μαριχουάνα. Κάπνιζαν πριν το σχολείο, πριν τις προπονήσεις, ακόμα και πριν μεγάλους αγώνες.

Η σεξουαλική κακοποίηση

Σε μια τέτοια συνθήκη πειραματίστηκαν σεξουαλικά, όπως ανέφερε ο ΣανΣούσι στην Boston Globe, μέσο που έλαβε τα ηχητικά σχεδόν 300 τηλεφωνημάτων που ‘χε κάνει ο Χερνάντεζ από τη φυλακή, σε έξι μήνες, ενώ περίμενε τη δίκη του. “Κάποια ήταν αποκαλυπτικά, άλλα τρομακτικά, μερικά περίεργα και ορισμένα αξιολύπητα”.

Σε ένα, ο Χερνάντεζ έλεγε “πρέπει να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία, για να είσαι ευτυχισμένος. Τίποτα από όσα κάνεις και όσα αποκτάς, δεν θα σε κάνουν χαρούμενο. Είχα λεφτά, είχα τα πάντα και ήμουν ελεεινός”. Ο ΣανΣούσι είπε πως ζώντας σε μια παραδοσιακή και πουριτανική κοινότητα, όπως αυτή που μεγάλωσαν τα παιδιά “προσπαθούσαμε να κρύψουμε τη συνέβαινε μεταξύ μας. Δεν θέλαμε να γνωρίζει ο κόσμος. Ο Άαρον τρομοκρατούνταν στην ιδέα πως θα μάθει κάτι ο πατέρας του. Δεν ένιωθε άνετα με τη σεξουαλικότητα του”. Ο κόσμος έβλεπε τον Άαρον να είναι μαζί με την Σαγιάνα Τζένκινς. Έγιναν ζευγάρι στο λύκειο. Αρραβωνιάστηκαν, όταν πήγε στους New England Patriots.

Ο Ντένις είχε υποψίες πως ο Άαρον έχει μια πιο έντονη θηλυκή πλευρά, από τον τρόπο -είχε πει- που κινούνταν. Σε πολύ μικρή ηλικία, επηρεασμένος από τις πολλές εξαδέλφες του που ήταν cheerleaders είπε πως θα ήθελε να γίνει και αυτός. “Ο πατέρας μου του το ξέκοψε με τη μία”. Ο πατέρας του ήταν ομοφοβικός. Ο Άαρον αποκάλυψε χρόνια μετά στον αδελφό του ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, ως παιδί. Δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Άαρον έμαθε να λειτουργεί υπό καθεστώς τρόμου. Να ακολουθεί τους κανόνες, υπό το φόβο βίαιης τιμωρίας. Έτσι τον είχε μάθει ο πατέρας του. Όταν λοιπόν, ο Ντένις πέθανε ο Άαρον έχασε τον μόνο άνθρωπο που τον κρατούσε εντός ορίων. Χωρίς τον Ντένις, λειτούργησε όπως θα λειτουργούσε κάθε έφηβος στη θέση του: αντιδραστικά, περνώντας από το ένα άκρο, στο άλλο. Το αυτό γινόταν και με τη ψυχολογία του. Σε λίγα λεπτά περνούσε από την οργή στη διάθεση για χιούμορ -και πάλι πίσω.

H μητέρα του Χερνάντεζ, Τέρι ανήμερα της κηδείας του γιου της (19/4 του 2017). AP Photo/Jessica Hill

Το τελειωτικό χτύπημα της μητέρας του

Ο Ντένις πέθανε στα 49 (2006), σε μια επέμβαση ρουτίνας -για κήλη. Ο -junior στο high school- Άαρον δεν έκλαψε στην κηδεία. Πριν το σοκ της απώλειας, είχε δεσμευτεί με το University of Connecticut. Το UConn ήταν η ‘λευκή σημαία’ του Ντένις με τα αγόρια του. Η κοινή αγάπη. Η τρέλα τους ήταν τέτοια που ονόμασαν το σκύλο της οικογενείας Huskies. Παρ’ όλα αυτά, την ύστατη ώρα αποφάσισε να πάει στο University of Florida -δηλαδή, 1.249 μίλια μακριά από το σπίτι του). Μαζί με αυτήν την απόφαση, άλλαξε και το περιεχόμενο όσων έλεγε και αφορούσαν τον πατέρα του. Έκτοτε τον παρουσίαζε ως υποστηρικτικό μπαμπά, που ήταν πάντα στο πλευρό του.

Τι είχε μεσολαβήσει: έξι μήνες μετά το θάνατο του Ντένις, η μητέρα του σύναψε σχέσεις με τον TL Σίνγκλετον, τον σύζυγο της εξαδέλφης του Άαρον, Τάνια. Η Τάνια είχε καρκίνο στο μαστό -και δυο μικρά αγόρια.

Σύντομα, ο σύντροφος της μητέρας του ζούσε στο σπίτι του, με συνέπεια ο Άαρον να βρίσκει καταφύγιο σε εκείνο της εξαδέλφης του -απέναντι από το πρώτο γήπεδο που πάτησε ποτέ το πόδι του. Δεν βοήθησε και το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν στο κολέγιο. Είχε μείνει μόνος. Δεν είχε να πιαστεί από πουθενά. Πιάστηκε από την Τάνια, την οποία εμπιστεύτηκε απόλυτα. Εκείνη δεν τον πρόδωσε ποτέ. Κλήθηκε για μάρτυρας στη δίκη του. Δεν είπε λέξη, γνωρίζοντας πως θα καταλήξει -για αυτό- στη φυλακή, όπου επιδεινώθηκε η κατάσταση της. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα του Άαρον με τη μητέρα του, ακούγεται να της λέει το εξής:

“Μου γ… όλη τη ζωή. Και σε συγχώρησα. Ήμουν το πιο χαρούμενο γ… παιδί του κόσμου και με γ… Είχα χάσει μόλις τον πατέρα μου και έπρεπε να πάω στο κολέγιο. Δεν είχα κανέναν. Τι περίμενες πως θα κάνω; Θα γίνω ένας τέλειος άγγελος;”

Σε άλλη επικοινωνία της είπε “θα λάτρευα να σου μιλήσω για τόσα πολλά, ώστε να με γνωρίσεις ως άνθρωπος. Αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να σου πω τίποτα. Θα πεθάνεις και δεν θα έχεις μάθει ποτέ το γιο σου. Αυτό είναι το πιο τρελό πράγμα. Προσπάθησα να έχουμε σχέση. Σε τέσταρα 15 χρόνια. Σου άνοιγα τη ψυχή μου, σου έλεγα να μην πεις πουθενά ό,τι σου εκμυστηρεύομαι και πάντα άκουγα από άλλους τις σκέψεις μου. Ένα παιδί υποτίθεται πως έχει τη μάνα του για να πει όσα νιώθει, όσα θέλει. Να εμπιστευτεί. Αλλά εσύ δεν μου το έδωσες αυτό”. Η αντίδραση της μάνας του ήταν να τον βρίσει, γιατί δεν της είχε δώσει 1.000.000 δολάρια (‘να φτιάξω τη ζωή μου’).

Είχα διαγνωστεί με διαταραχή υπερκινητικότητας και εσύ δεν φρόντισες καν να παίρνω τα φάρμακα μου. Ήσουν ο λόγος που δεν μπόρεσα ποτέ να επικεντρωθώ στο σχολείο”. Η Τρίνα του απάντησε “σε χτύπησα στο κεφάλι με ένα σφυρί. Αυτό ήταν το φάρμακο σου”.

Το κλίμα που ‘έθρεψε’ την ατιμωρησία

Το πρόγραμμα που ‘χει το University of Florida για το football ανήκει στα δέκα πιο επικερδή του ΝFL (‘βγάζει’ 141 εκατομμύρια δολάρια, το χρόνο). Το football είναι ο λόγος που το πανεπιστήμιο αυτό είναι στα πιο πλούσια των ΗΠΑ. Η έδρα είναι στο Γκέινζβιλ, το οποίο είναι ‘college town’. Δηλαδή, όλη η ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω από το πανεπιστήμιο. Και εξυπακούεται πως οι σταρ αθλητές είναι οι ήρωες που δεν ενοχλεί κανείς. Πόσω μάλλον, έναν σταρ που το σχολείο του τον έστειλε τους έξι τελευταίους μήνες (πριν να έλθει η ώρα να πάει σε κολέγιο) για να προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ο κόουτς της ομάδας, Ούρμπαν Μέγιερ ήταν γνωστός για την ‘win at all costs’ φιλοσοφία του. O Tιμ Τίμπο (θρύλος του σπορ) ήταν ο καλύτερος παίκτης του. Ο Χερνάντεζ ‘ένας από τους πιο τετραπέρατους παίκτες που είχα ποτέ’. Πέραν από εξαιρετικά ταλαντούχος αθλητής, ήταν κι ένα παιδί 17 χρόνων, που έβγαινε (παρ’ ότι δεν είχε δικαίωμα εισόδου σε μπαρ -λόγω ηλικίας), έπινε (επίσης, παρανόμως) και δεν σταμάτησε ποτέ να καπνίζει μαριχουάνα. Την ίδια ώρα, τρέλαινε όλο το NCAA με όσα έκανε στο γήπεδο. Σε κάθε 16 πάσες που τον είχαν ως στόχο, έπιανε τις 13. Και μετά ‘χόρευε’ τους αντιπάλους, όπως ήθελε. Μέσα σε έναν αγώνα, δεχόταν ουκ ολίγα σκληρά χτυπήματα σε όλο το σώμα και το κεφάλι. Είμαστε όμως, ακόμα στο 2006 όταν οι επιστήμονες είχαν μόλις αρχίσει να συνδέουν αυτά τα χτυπήματα με την ασθένεια που έγινε γνωστή ως ‘χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια’ (CTE). Στο κολέγιο άρχισε να ‘γεμίζει’ και tattoos, που δεν ήταν εικόνες, αλλά όλη του η ζωή. Στον πατέρα του αφιέρωσε δυο τεράστια.

Ένα από τα πρώτα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν και τον αφορούσαν, ήταν η γροθιά που ‘χε ρίξει σε ιδιοκτήτη μπαρ (το 2007, έσπασε το τύμπανο του θύματος), όταν εκείνος του ζήτησε να πληρώσει τα ποτά του (που εκ πρώτης δεν θα έπρεπε να του ‘χουν δοθεί), σε νυχτερινή έξοδο που ‘χε με τον Τίμπο. Ο Άαρον πίστευε ότι όλα ήταν δωρεάν, αφού ήταν ο μεγάλος σταρ. Δεν κατατέθηκε μήνυση και το θέμα ξεχάστηκε. Τότε ήταν που άρχισε να πειραματίζεται με το τι μπορούσε να κάνει, χωρίς να υποστεί συνέπειες. Το κολέγιο δεν ήθελε να τον αφήνει να επιστρέφει στο Κονέκτικατ, στις διακοπές, γιατί όταν γύριζε στη Φλόριντα ήταν ένα αγρίμι. Και συνήθως ‘κοβόταν’ στα drug tests.

Το drive and shoot

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007, κάποιος πλησίασε αυτοκίνητο που ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και στο οποίο επέβαιναν τρεις άνδρες και άνοιξε πυρ. Δυο τραυματίστηκαν. Ένας κατέθεσε πως ο θύτης ήταν ‘μεγαλόσωμος, από τη Χαβάη ή Hispanic και είχε πολλά tattoos’. Όταν του έδειξαν φωτογραφία του Χερνάντεζ, είπε ‘αυτός’. Οι αρχές ζήτησαν από το κολέγιο να εμφανίσει τον Άαρον, αυτό δεν έγινε πριν το πέρας πολλών ωρών, με τον ύποπτο να ζητά δικηγόρο (όταν μπήκαν οι αστυνομικοί να του πάρουν κατάθεση, εκείνος κοιμόταν στο τραπέζι) και τους αστυνομικούς να μην μπορούν να τον συνδέσουν με την επίθεση. Το 2013 ξανάνοιξε η υπόθεση, με τους άλλους δυο μάρτυρες να ‘χουν πει ότι ο εκτελεστής ήταν μαύρος με cornrows. Εκείνος που ‘χε ταυτοποιήσει τον Χερνάντεζ, εξήγησε πως ‘υπέθεσα ότι ήταν αυτός, γιατί νωρίτερα είχαμε τσακωθεί στο κλαμπ που ήμασταν’.

Από ‘εκ των μεγαλύτερων ταλέντων’ σε ‘tight end’

Αν οι οργανισμοί του ΝFL έκριναν μόνο βάσει των όσων κάνουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, ο Χερνάντεζ θα είχε επιλεγεί στον πρώτο γύρο του 2010 NFL Draft. Mόνο που οι πιο πλούσιοι αθλητικοί οργανισμοί δεν αφήνουν κάτι στην τύχη. Προσέλαβαν ιδιωτικούς ερευνητές να τσεκάρουν το παρελθόν του Άαρον και έμαθαν πολλά. Στις αξιολογήσεις που κάνουν σε όλους τους νέους, ήταν άριστος σε ό,τι αφορούσε το παιχνίδι. Είχε τη μικρότερη δυνατή βαθμολογία στην κατηγορία ‘κοινωνική δεξιότητα’.

Στο τέλος του τέταρτου γύρου, άκουσε το όνομα του από τους New England Patriots, τον θρυλικό οργανισμό με τις συγκεκριμένες δομές και τον ακόμα πιο συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας -με βασική αρχή ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα ή τον κόουτς Μπιλ Μπέλιτσεκ και μέλος τον GOAT, Toμ Μπρέιντι. Την προηγουμένη, οι Πάτριοτς είχαν διαλέξει τον Ρομπ Γκρονκόφσκι. Μαζί με τον Χερνάντεζ θα συνέθεταν το καλύτερο δίδυμο tight ends της ιστορίας.

Μετά τη σύλληψη του, το 2013 αποκαλύφθηκε ότι τουλάχιστον έξι οργανισμοί αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση του στο draft, εξαιτίας του χαρακτήρα του. Κυρίως τους απασχολούσαν οι ουκ ολίγες αποτυχίες σε drug tests, λόγω μαριχουάνας. Για να αντιστρέψει το κλίμα, είχε στείλει έγγραφο σε όλους, με τη δέσμευση να δίνει δείγμα μια φορά την εβδομάδα, στη ρούκι σεζόν του. Δεν έπεισε πολλούς. Οι Πάτριοτς πήραν το ρίσκο, γιατί δεν είχαν και κάτι να χάσουν -θα ζούσαν και θα μακροημέρευαν με ή χωρίς αυτόν. Του έδωσαν συμβόλαιο 4 χρόνων και 2.37 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνελήφθη με μαριχουάνα στο δείγμα του, από την προετοιμασία. Οι ιθύνοντες έκαναν ό,τι χρειαζόταν, για να μην ξανασυμβεί αυτό -ή τουλάχιστον να μην ξαναμαθευτεί. Και εκείνος έκανε θραύση στο γήπεδο.

Σε επικοινωνία με πρώην συμπαίκτη του, είχε αναφέρει ότι πονούσαν όλα του τα κόκαλα, τα οποία προφανώς και είχαν υποστεί ζημιές από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της δουλειάς. Είπε και ότι ‘η λίγκα απαγόρευσε το Toradol, εκτός και αν κάποιος έχει σοβαρό τραυματισμό’. Αυτή η ουσία είναι καταπραϋντική. “Μάντεψε σε ποιον την έδιναν, σε κάθε παιχνίδι: ναι, σε εμένα! Η νοοτροπία πάντα ήταν ‘πρέπει να παίξεις ό,τι και αν σου συμβαίνει, όσο και αν πονάς’”. Δεν ένιωσε ποτέ μέλος της οικογένειας των Πάτριοτς, ίσως και γιατί ποτέ δεν το προσπάθησε. “Πάντα μου έλεγαν ότι με αγαπούσαν. Τους ρωτούσα ‘αν πάω φυλακή, θα έρχεστε να με βλέπετε;’ και μου έλεγαν ‘φυσικά’. Ήξερα ότι δεν τα το έκαναν“.

Η φιλία του με έναν drug lord

Η έδρα της ομάδας είναι στις δυόμιση ώρες, με το αυτοκίνητο, από το Κονέκτικατ. Αυτό ήταν ο λόγος που δεν έγινε ποτέ μέλος της παρέας -καθώς επέστρεφε στη δική του παρέα. Η δική του παρέα είχε πια, για μέλος έναν γνωστό εγκληματία της περιοχής του: τον Αλεξάντερ Μπράντλι.

O Xερνάντεζ γνώρισε τον Μπράντλι, ως προμηθευτή μαριχουάνας, από όταν ήταν στη Φλόριντα. Με τον καιρό έγιναν φίλοι. Άρχισαν να βγαίνουν. Θα σκέφτεσαι ‘τι δουλειά είχε ο αθλητής με έναν τέτοιον τύπο’ εις βάρος του οποίο εκκρεμούσαν 10 δικαστικές υποθέσεις; Θα απαντηθεί λίγο αργότερα αυτό το ερώτημα. Το 2017 ο Μπράντλι κατέθεσε εναντίον του πρώην φίλου του. Είπε πως ήταν εκείνος που σκότωσε τους Ντάνιελ Κορέια ντε Όμπρο και Σαφίρο Φουρτάδο στη Βοστώνη. Οι μετανάστες από το Πράσινο Ακρωτήρι είχαν βρεθεί νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο τους. Μάρτυρες είχαν καταθέσει πως εκτελέστηκαν -όταν σταμάτησαν σε κόκκινο φανάρι- από άνθρωπο που επέβαινε σε ένα ασημένιο SUV. Κράτα το αυτό.

O Aλεξάντερ Μπράντλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τον Μάρτιο του 2017, για τη δολοφονία των δυο ανδρών στη Βοστώνη. Nancy Lane/The Boston Herald via AP, Pool

Η έρευνα έδειξε πως είχαν πάει στο ίδιο κλαμπ με τον Χερνάντεζ και τον Μπράντλι και ότι είχαν έναν τσακωμό, όταν το ποτό του Φουρτάδο έπεσε πάνω στον Χερνάντεζ -ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε να απομακρυνθεί, για να μην ξεσπάσει. Κατά τον Μπράντλι, όπως έφευγαν ο παίκτης του NFL είδε το αυτοκίνητο των ανδρών, τους ακολούθησε και τους πυροβόλησε. Ο Χερνάντεζ είχε πει πως ο Μπράντλι ήταν ο δολοφόνος. Επίσης, ο βαρώνος των ναρκωτικών είχε καταθέσει πως ο Χερνάντεζ είχε αποπειραθεί να τον σκοτώσει το 2013 -τον είχε πυροβολήσει στο πρόσωπο και τον άφησε να πεθάνει ‘γιατί φοβόταν ότι θα τον δώσω για τη δολοφονία’. Τον είχε εκβιάσει, απαιτώντας 3 εκατομμύρια για τη σιωπή του. Πήρε 1.500.000 δολ. Μετά, ο Μπράντλι ζήτησε άλλα 2.5 εκατομμύρια και ο Χερνάντεζ πήγε στο δικηγόρο του. Είχε ήδη προσλάβει δυο φίλους (κακοποιούς) από το Μπρίστολ, για προσωπική του ασφάλεια, γιατί φοβόταν πως ο Μπράντλι θα τον σκοτώσει.

Είχε ζητήσει από τους Πάτριοτς να φύγει με ανταλλαγή (γιατί φοβόταν για τη ζωή του), αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Αυτό που έγινε ήταν να ισχυροποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι του. Αυτά πρόσφεραν τα πειστήρια που τον ενοχοποίησαν για τη δολοφονία του Λόιντ Όντιν.

Η έρευνα για τη δολοφονία του Όντιν ήταν ο λόγος που βρέθηκε το ασημένιο SUV από τη δολοφονία στη Βοστώνη, στο γκαράζ του σπιτιού της εξαδέλφης του Χερνάντεζ. Παρεμπιπτόντως, ένα μήνα μετά τη drive and shoot της Βοστώνης, οι Πάτριοτς έδωσαν στον Χερνάντεζ συμβόλαιο 5 χρόνων και 40.000.000 δολαρίων. Πρόλαβε να εξαντλήσει τον πρώτο χρόνο. Μετά ο οργανισμός έκανε τα πάντα για να ‘ξεπλυθεί’, γιατί όλα, σε αυτήν τη ζωή, για ένα πρεστίζ γίνονται.

Η παράνοια

Τα χτυπήματα, η χρόνια χρήσης μαριχουάνας (έχει διαπιστωθεί πως καταπραϋνει τις ενοχλήσεις από τραυματισμούς), η διαρκής πίεση να αποδίδει στον ύψιστο βαθμό κάθε μέρα, να είναι καλός στη δουλειά του, για να μπορεί να στηρίζει τους δικούς του και τον εαυτό του συν η δυνατότητα του να ξεφεύγει -γιατί σάμπως θα του έκανε κανείς κάτι;- ήταν το εκρηκτικό μείγμα που μεταξύ άλλων τον οδήγησε στο να σκέφτεται πως όσοι τον κοιτούν, τον ‘καταδιώκουν’. “Πάντα ένιωθε τα βλέμματα πάνω του, όπου και αν πήγαινε. Του εξηγούσα πως ήταν λογικό, αφού ήταν σταρ. Εκείνος απαντούσε ότι τον παρακολουθούν, για να τον τεστάρουν και να τον τσεκάρουν”. Χρόνο με το χρόνο πρόσθετε στη λίστα αυτών που τον παρακολουθούσαν περισσότερους. Δεν ξέχασε το FBI. Άρχισε να κοιμάται με ένα μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι του ‘για προστασία’ και να φοβάται καθημερινά για τη ζωή του. Έτσι, αγόρασε και όπλα. Είχε φτιάξει και ειδικούς χώρους στο αυτοκίνητο του να τα κρύβει -κάτι περιττό, αφού η οπλοκατοχή δεν απαγορεύεται εκεί όπου ζούσε- και άρχισε να παίρνει και κοκαΐνη.

H σύλληψη του Χερνάντεζ, στις 26/6 του 2013. AP Photo/ESPN

Ο Λόιντ Όντιν

Σου είπα πως ο Χερνάντεζ είχε συνάψει σχέσεις με τη Σαγιάνα, από το σχολείο. Η αδελφή της συντρόφου του είχε έναν φίλο που τον έλεγαν Λόιντ Όντιν. Ο Λόιντ Όντιν ήταν ημι-επαγγελματίας παίκτης του football. Οι δυο τους έδεσαν αμέσως. Τους ένωσε και κάτι ακόμα: η μαριχουάνα.

Στο ντοκιμαντέρ θα δεις τον Χερνάντεζ να κατεβαίνει από ένα αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει, την 18η Ιουνίου του 2013, για να βάλει καύσιμα, να χορεύει, να αγοράζει τσίχλες και χαρτάκια για να φτιάξει τα τσιγάρα του και γενικά να είναι σε μια εύθυμη διάθεση. Λίγες ώρες μετά, βρέθηκε το πτώμα του Όντιν, ένα μίλι μακριά από το σπίτι του παίκτη του NFL. Οι αρχές ενημέρωσαν πως επρόκειτο για την πλέον τσαπατσούλικη δολοφονία, καθώς δίπλα στον νεκρό υπήρχε αποτσίγαρο με το DNA του Χερνάντεζ, τα σήματα από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας τον ‘έβαζαν’ στο χώρο του εγκλήματος και ο μόνος που μπορούσε να ξέρει τον Όντιν από τη γειτονιά -όπου δεν συνέβαινε ποτέ τίποτα- ήταν αυτός.

Ο λόγος που δολοφόνησε τον σύντροφο της κουνιάδας του δεν έγινε ποτέ γνωστός. Η φήμη που ήθελε τον Όντιν να μαθαίνει πως ο Χερνάντεζ ήταν bysexual καταρρίφθηκε από φίλους του παίκτη που διαβεβαίωναν ότι ‘από ένα σημείο κι έπειτα, δεν έκρυβε ποιος είναι από το περιβάλλον του’.

Η Σαγιάνα έμεινε στο πλευρό του, μέχρι τέλους και απομακρύνθηκε από την αδελφή της. Μια λήψη από τις κάμερες ασφαλείας την έδειχνε να απομακρύνει ένα κουτί από το σπίτι, μετά τη σύλληψη του Χερνάντεζ. Λέγεται πως εκεί κρυβόταν το όπλο της δολοφονίας, που δεν βρέθηκε ποτέ. Εκείνη κατέθεσε ότι ‘το πέταξα γιατί μύριζε μαριχουάνα’. Δεν θυμόταν σε ποιον κάδο. Ο Χερνάντεζ καταδικάστηκε (το Μάιο του 2014) σε 50 χρόνια φυλάκισης, χωρίς δικαίωμα στην αναστολή.

H Aν ΜακΚι, διευθύντρια του κέντρου έρευνας χρόνιων ασθενειών τραυματικής εγκεφαλοπάθειας του Boston University μιλά στους φοιτητές, το Νοέμβρη του 2017. Αριστερά είναι ο νορμάλ εγκέφαλος ενός 27χρονου και δεξιά του Χερνάντεζ. AP Photo/Steven Senne

Ο κατεστραμμένος εγκέφαλος

Βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στις 3/8 του 2017. Ο δικηγόρος του ζήτησε να εξεταστεί ο εγκέφαλος του. Υπήρξαν πολλοί που κατήγγειλαν επικοινωνιακό τρικ. Ο έλεγχος έδειξε την πιο σοβαρή αλλοίωση που είχε καταγραφεί, έως τότε σε άνθρωπο της ηλικίας του. Ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το CTE.

Ο μετωπιαίος λοβός είναι υπεύθυνος για την κρίση και τις αποφάσεις. Αυτός του Χερνάντεζ δεν υπήρχε. Είχε διαλυθεί. Επειδή καταλαβαίνω πως έως εδώ σου έχω δώσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, αν θες να μάθεις περισσότερα για το τι προκαλεί το football στον εγκέφαλο των παικτών, κάνε τον κόπο και διάβασε το ‘από την άρνηση, στα εκατομμύρια για την έρευνα‘. Ό,τι είχε ο Χερνάντεζ (‘φτωχή’ κρίση, παρόρμηση, επιθετικότητα, συναισθηματικές μεταβολές, οργισμένες συμπεριφορές) αναφέρεται ως ‘σύμπτωμα’.

Μεταξύ άλλων θα μάθεις πως σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 2015, οι 87 από τους 91 πρώην παίκτες/δωρητές εγκεφάλων της National Football League έχασαν τη ζωή τους από το CTE. Δηλαδή, ποσοστό της τάξεως 96%. Αυτός ήταν και ο λόγος που πέθαναν οι 131 από τους 165 που εξετάστηκαν και είχαν παίξει football σε επαγγελματικό, κολεγιακό ή σχολικό επίπεδο. Το 40% ήταν offensive ή defensive linemen, οι οποίοι έρχονται σε επαφή σε κάθε play του αγώνα. Μεταξύ των ανατριχιαστικών στοιχείων ανήκει και η λογική ενός θρύλου, του Junior Seau, μέσα στην παραφροσύνη, όταν αποφάσισε να αυτοκτονήσει με σφαίρα στην καρδιά -ώστε να μπορεί να μελετηθεί ο εγκέφαλος του. Ναι, είχε και αυτός CTE.

Η αυτοκτονία ήταν σχεδιασμένη μέχρι τελείας

Πέντε ημέρες αφότου αθωώθηκε από τη δολοφονία των ανδρών στη Βοστώνη, βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Είχε οργανώσει τα πάντα σε ένα περιβάλλον, όπου δεν ήταν απλό να κάνεις ό,τι έκανε (αυτό της φυλακής). Είχε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό σαπουνιών που θα έκαναν γλιστερό το έδαφος, από άκρη σ’ άκρη -ώστε να μην υπάρχει ελπίδα σωτηρίας-, έδωσε το σεντόνι στα κάγκελα του παραθύρου, έβαλε όσα περισσότερα χαρτόνια είχε βρει στο σημείο που άνοιγε η πόρτα του κελιού -για να καθυστερήσει την είσοδο των φυλάκων- και είχε κρεμάσει κουβέρτα στο παράθυρο, για να μην τον δουν απ’ έξω. Είχε γράψει και τρία γράμματα. Ένα στο δικηγόρο του, ένα στην Σαγιάνα και ένα στην κόρη του, Αβιέλ. Ο δικηγόρος του αποκάλυψε το περιεχόμενο τους, σε βιβλίο που έγραψε (φευ).

Σε αυτό προς την αρραβωνιαστικιά του, έγραφε ‘να αγαπήσεις τη ζωή. Είσαι πλούσια’. Βάσει νόμου στις ΗΠΑ, όταν πεθαίνει καταδικασμένος, ο οποίος έχει καταθέσει έφεση, το έγκλημα του διαγράφεται. Άρα η Σαγιάνα θα μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα από τους Πάτριοτς. Όσα είχε βγάλει ο Χερνάντεζ, τα ξόδεψε στα δικαστικά έξοδα. Η Σαγιάνα έχει ξαναρραβωνιαστεί (πρώην παίκτη football) και έχει αποκτήσει ένα ακόμα κοριτσάκι. Το Μάρτιο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης επέβαλε εκ νέου, την καταδίκη του Χερνάντεζ.

Στην Αβιέλ έγραψε “η ζωή είναι αιώνια. Πίστεψε με. Αγάπησε, μετανόησε και δες εμένα/τον εαυτό σου σε όλους, γιατί εκεί είναι η αλήθεια. Να μη με φοβηθείς ποτέ. Να με αγαπήσεις με όλο σου το είναι. Ο φόβος είναι το μόνο που θα χωρίσει εσένα από εμένα. Να θυμάσαι πως ό,τι κάνεις στους άλλους, θα σου επιστραφεί”.

ΥΓ: Μετά την προβολή του Killer Inside, ο πρώην δικηγόρος του Χερνάντεζ Χοσέ Μπαέζ είπε πως δεν δίνει δεκάρα για το lame ass ντοκιμαντέρ και όσα λέει για τον Άαρον ‘γιατί τον ήξερα, ενώ εκείνοι όχι. Ήταν πολύ μακριά από τέλειος, αλλά δεν πλησίασαν καν στην αλήθεια’. Οι συγγενείς του Xερντάντεζ αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στη δουλειά του Netflix.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ