LONGREADS

Η Μερόπη Παπουτσή θα σου αλλάξει τη διατροφή

Το Contra.gr το αποφάσισε. Θα χάσει... κιλά το καλοκαίρι και η Αριάνα Παπαγιάννη κάλεσε την ειδική. Η διατροφολόγος Μερόπη Παπουτσή μας έδωσε συμβουλές για να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε και αποκάλυψε τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών.

Η Μερόπη Παπουτσή θα σου αλλάξει τη διατροφή

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε και επειδή -κυρίως- έχουμε την νοοτροπία του Έλληνα, της τελευταίας στιγμής δηλαδη, το Contra.gr φρόντισε για εσάς και τέλη Ιουνίου, πιο αργά από ποτέ, σας φέρνει στο πιάτο τα απόλυτα διατροφικά tips του καλοκαιριού.

Συναντήσαμε την Μερόπη Παπουτσή στο Atlantis Sports Club. Την βάλαμε να φωτογραφηθεί και να μας πει τι πρέπει να κάνει κάποιος (όχι εμείς, οι άλλοι) για να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

Χημικός και αναλυτής τροφίμων με κατεύθυνση στην αθλητική διατροφή η Μερόπη μας μίλησε για τα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στις διατροφικές μας συνήθειες, για το πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύει με έναν αθλητή και τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις που έχει, αλλά μας έδωσε και μερικά super tips για να σώσουμε ο,τι προλάβουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες καλύτερα να απευθυνθείτε στην Μερόπη Παπουτσή στο e-mail [email protected] ή στη σελίδα της στο Facebook.

Ο Έλληνας έχει συνδέσει το φαγητό με κάθε του εκδήλωση. Δεν σταματάμε, δεν έχουμε μέτρο

-Έχεις 3,5 χρόνια που ασχολείσαι με την διατροφολογία. Πώς είναι;

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αυτό για εμένα είναι μια πρόκληση. Μου αρέσει επίσης η επικοινωνία, το πώς θα προσεγγίσεις τον κάθε άνθρωπο για να τον πείσεις εν τέλει να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να έχει ένα αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό στη δουλειά μας δεν είναι να βγάλεις ένα καλό πρόγραμμα διατροφής, αλλά να πετύχεις το να το ακολουθήσει ο άλλος. Είναι μόνο θέμα ψυχολογίας. Ειδικά αν κάποιος έχει πολλά κιλά, στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι έχει συνδέσει το φαγητό με ψυχολογικές εκφράσεις. Χαρά, λύπη, άγχος. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι γιατί πρέπει να τους αλλάξεις όλη τους τη ζωή.

-Πώς το πετυχαίνεις αυτό;

Με συζήτηση, στήριξη, πρέπει να είσαι δίπλα τους. Να είσαι πιο πολύ φίλος τους, παρά να είσαι με το μαστίγιο. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το να δουν αποτέλεσμα σύντομα για να ανέβει η ψυχολογία τους και να συνεχίσουν.

-Παίζει ρόλο το ότι το φαγητό είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα;

Φυσικά. Γενικά ο Έλληνας έχει συνδέσει το φαγητό με κάθε του εκδήλωση. Από γάμους, βαφτίσια, γιορτές μέχρι και την απλή διασκέδαση που θα βγει έξω. Και δεν σταματάμε, δεν έχουμε μέτρο. Στην Ελλάδα είμαστε πιο πολύ Ανατολίτες παρά Ευρωπαίοι. Θέλουμε το γλέντι και το ποτό.

-Εννιά στους 10 Έλληνες δεν τρώνε το σωστό πρωινό. Πόσο κακό είναι αυτό για τον μεταβολισμό και το σώμα;

Όταν το στομάχι μένει πολλές ώρες άδειο, μαζεύει μεγάλη ποσότητα γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να έχεις την αίσθηση ότι δεν πεινάς. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο και για την πέψη, αλλά και για ορμονικά θέματα. Λένε ότι αν μείνεις νηστικός για πάνω από 8-9 ώρες και κάνεις μέτρηση της ινσουλίνης εκείνη την ώρα, θα έχεις αποτελέσματα προ-διαβητικού σταδίου.

-Πώς μπορούμε να βάλουμε στη καθημερινότητα μας ένα καλό πρωινό γεύμα;

Είναι θέμα συνήθειας. Και η διατροφή είναι θέμα εκπαίδευσης. Πρέπει να μάθεις το σώμα σου και τον οργανισμό σου και από εκεί και πέρα θα το ζητάει από μόνος του ο οργανισμός. Στην αρχή θα πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου για 3-4 μέρες να φας πρωινό.Την 5η μέρα θα πεινάς.

Και φυσικά τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αυτά που ζορίζουν τον περισσότερο κόσμο. Ένα κόλπο που ξυπνάει τον μεταβολισμό είναι ένα ποτήρι νερό το πρωί. Έτσι ξεκινάει η διαδικασία της δίψας. Όσο περισσότερο νερό πίνεις τόσο περισσότερο διψάς μέσα στη μέρα.

-Οι αθλητές πόσο διαφορετικοί είναι στις διατροφικές τους συνήθειες;

Το καλό με τους αθλητές είναι ότι γνωρίζουν το σώμα τους και τις ανάγκες που έχουν. Είναι επίσης αρκετά πειθαρχημένοι, οπότε αυτό που κάνει ο διατροφολόγος είναι να δώσει κύριες οδηγίες. Το πιο σημαντικό να παίρνει τις σωστές αναλογίες.

Υδατάνθρακες που είναι SOS στη διατροφή ενός αθλητή και πρωτεϊνη. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας και το σκεπτικό ότι αν θες να αδυνατίσεις πρέπει να μην τρως υδατάνθρακες, είναι μεγάλος μύθος. Πρέπει απλά να προσέχεις την ποσότητα ειδικά όσο περνάει η μέρα και πέφτει ο μεταβολισμός.

Η διατροφή είναι το καύσιμο

-Αθλητές έχεις στο πελατολόγιο σου;

Επαγγελματίες αθλητές όχι, έχω όμως τα περισσότερα παιδιά που είναι εδώ στο Atlantis Sports Club και ασχολούνται με το τένις. Το τένις είναι διαλειμματικό άθλημα. Επομένως είναι σημαντικό να προετοιμάσεις το σώμα σου να ανταπεξέλθει καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Όσο καλύτερα το τροφοδοτήσεις, τόσο καλύτερη απόδοση θα έχεις στον αγώνα.

Υπάρχει το πρωτόκολλο υδατανθράκωσης όπου ο αθλητής, τέσσερις μέρες πριν από τον αγώνα φορτίζει το σώμα του με ποσότητες υδατάνθρακα έτσι ώστε μέσα στον αγώνα να μην ξεμείνεις από μυικό και ηπατικό γλυκογόνο τα οποία είναι η Νο1 πηγή ενέργειας για το σώμα. Πολύ σημαντική φυσικά είναι και η περίοδος της αποκατάστασης μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, γιατί η μυική μάζα φθίνει σιγά σιγά.

-Έχεις όμως κατεύθυνση και στην αθλητική διατροφή.

Η αθλητική διατροφή είναι κάτι που με γοητεύει, γιατί μονίμως βγαίνουν καινούργια πράγματα. Το τελευταίο που έχει βγει και αφορά την προετοιμασία των αθλητών, έχει να κάνει με τον χυμό από το παντζάρι το οποίο οξυγονώνει καλύτερα τον οργανισμό και βοηθά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ή για ενυδάτωση του οργανισμού ένας φυσικός ηλεκτρολύτης που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου με πορτοκάλι, μέλι, αλάτι και λίγο λεμόνι. Είναι νόστιμο και ενυδατώνει τον οργανισμό. Υπάρχουν διάφορα τρικ που βοηθούν τον αθλητή και αυτό είναι που μου αρέσει με την αθλητική διατροφή. Μαθαίνεις καλύτερα το σώμα σου. Στόχος μου είναι να μπω σε ένα μεγάλο αθλητικό σωματείο. Θα μου άρεσε πολύ.

-Παρακολουθείς μπάσκετ, ποδόσφαιρο;

Παρακολουθώ αναγκαστικά, γιατί παρακολουθεί και ο αδελφός μου. Και είμαι Ολυμπιακός, γιατί είναι και ο αδερφός μου. Δεν έχω επιλογή! Μου αρέσει πολύ το μπάσκετ και το τένις.

-Πόσο ποσοστό δίνεις στη διατροφή για την καλή απόδοση ενός αθλητή;

Εγώ θα έδινα 50-50. Αν το σκεφτείς, ένας αθλητής που τρέφεται λάθος, δεν μπορεί να βγάλει σωστά την προπόνηση. Η διατροφή είναι το καύσιμο. Χωρίς το καύσιμο, όσο καλό αυτοκίνητο και να έχεις δεν μπορεί να τραβήξει.

-Είναι απαραίτητο για έναν επαγγελματία αθλητή να συμβουλεύεται τον διατροφολόγο του;

Εκατό τοις εκατό. Είναι απαραίτητο όχι μόνο για να έχει ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα, αλλά και για να ελέγχουν τις μετρήσεις του αθλητή. Για αυτό και όλες οι μεγάλες ομάδες και οι μεγάλοι παίκτες έχουν διατροφολόγο που τους παρακολουθεί.

-Το πιο δύσκολο που πρέπει να διαχειριστείς με έναν αθλητή τι είναι;

Η αθλητική ψυχολογία είναι το πιο σημαντικό, ειδικά όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό. Οι αθλητές έχουν διαφορετική ψυχολογία, είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί. Οπότε η εμψύχωση και από τον διατροφολόγο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Αν εγώ δεν κάνω σωστά τη δουλειά μου και ο αθλητής δεν αποδώσει στην προπόνηση ή τον αγώνα αυτομάτως θα πέσει και η ψυχολογία του. Είναι μια αλυσίδα όλο αυτό.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της παιδικής παχυσαρκίας είναι η Ελληνίδα γιαγια!

-Όταν βγαίνεις έξω, τσεκάρεις ανεπαίσθητα τους ανθρώπους για το αν πρέπει να χάσουν βάρος;

Η αλήθεια είναι ότι το έχω αυτό το μικρόβιο! Και είναι άσχημο! Ειδικά όταν βλέπω νέους ανθρώπους και παιδιά να έχουν πρόβλημα με το σώμα τους στεναχωριέμαι. Ένας άνθρωπος που έχει πολλά κιλά δυσκολεύεται, είναι θέμα ζωής. Η Μεσογειακή διατροφή είναι από τις πιο υγιεινές, γιατί έχουμε τα πρωτεία στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία;

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήμασταν η χώρα με το καλύτερο διατροφικό πρότυπο. Θεωρώ ότι η κρίση έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ο οικονομικός παράγοντας έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Το fast food και το σουβλάκι πλέον είναι η εύκολη λύση. Οι ρυθμοί ζωής επίσης, ο περισσότερος κόσμος είναι όλη μέρα στο δρόμο και σταδιακά αρχίζεις να παίρνεις βάρος χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Στην παιδική παχυσαρκία την ευθύνη την έχει η οικογένεια και όχι το παιδί. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι η Ελληνίδα γιαγια! Η νοοτροπία του να φας όλο σου το φαγητό ακόμα και αν έχεις χορτάσει είναι καταστροφική. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών το παιδί τρώει με γνώμονα την πείνα. Από εκεί και μετά αρχίζει και τρώει με το μάτι. Όποτε είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις το παιδί να τρώει για να χορτάσει και όχι για να αδειάσει το πιάτο του. Και φυσικά να μάθει το παιδί να επιλέγει από μόνο του την υγιεινή τροφή και όχι να του την επιβάλλεις, κάτι που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

-Το πιο δύσκολο περιστατικό που είχες να διαχειριστείς ποιο ήταν;

Η δυσπιστία. Πίστευε ο πελάτης ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Πολλοί θεωρούν ότι με το να μένουν νηστικοί θα αδυνατήσουν. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πείσεις τον άνθρωπο να σε εμπιστευθεί και να κάνει το πρόγραμμα που θα του δώσεις. Άνθρωποι που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν κάνει δέκα δίαιτες στη ζωή τους είναι δύσκολο να τους αλλάξεις τρόπο σκέψης.

-Τον τελευταίο καιρό είναι στη μόδα οι χημικές δίαιτες. Είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό;

Όλες αυτές συνήθως ξεκινούν από την Αμερική. Αυτές οι δίαιτες εξυπηρετούν ένα πράγμα. Την γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι ειδικές για ανθρώπους που πρέπει να κάνουν ένα χειρουργείο και επιβάλλεται να χάσουν αρκετά κιλά γρήγορα. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν χάνεται το μέτρο και γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από ενάμιση μήνα, προκαλεί μεγάλες βλάβες στον οργανισμό και κυρίως στο συκώτι. Γίνομαι έξω φρενών όταν βλέπω ανθρώπους στα γυμναστήρια με ένα κουβά σκόνη δίπλα. Η καθαρή πρωτεϊνη κάνει καλό όταν αθλείσαι σε έντονους ρυθμούς.

-Η κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο σου;

Πλέον ο άλλος θα πάει στον διατροφολόγο εφόσον έχει θέμα υγείας. Όσοι έρχονταν για αισθητικούς λόγους προφανώς και έχουν μειωθεί. Το θέμα για να μην αναγκαστείς να επισκεφθείς τον διατροφολόγο είναι να έχεις μέτρο. Να ελέγχεις συχνά το βάρος σου και αν δεις ότι έχεις πάρει κάποια κιλά απλά να προσέξεις την επόμενη εβδομάδα.

-Πιο πειθαρχημένοι είναι οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ξεκάθαρα οι άνδρες. Ο άνδρας που θέλει να χάσει κιλά είναι στρατιώτης. Η γυναίκα μπορεί να είναι αυστηρή τον πρώτο μήνα και μετά ξεκινά τις παρασπονδίες. Το καλύτερο είναι όταν ένα ζευγάρι κάνει μαζί διατροφή. Γιατί υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός και βοηθάει ο ένας τον άλλον. Και το πιο σημαντικό για μια καλή ζωή πέρα από την διατροφή είναι η άσκηση.

Πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την γυμναστική, να γίνει τρόπος ζωής. Είναι ο,τι καλύτερο και από ψυχολογικής άποψης. Εγώ παίζω beach volley και οι προπονήσεις που κάνω είναι βραδύ. Μπορεί να είμαι κουρασμένη, αλλά μετά την προπόνηση είμαι άλλος άνθρωπος. Είναι τρομερό για την ψυχολογία.

-Βλέπεις πελάτες σου μετά από καιρό που να έχουν κρατήσει τα κιλά που είχαν χάσει;

Ναι, και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμένα. Όταν ο πελάτης έχει διατηρήσει το βάρος του και μου λέει ότι έχει κρατήσει και τις διατροφικές συνήθειες από την διατροφή που ακολουθούσε. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι να μην φοβάται την ποικιλία και να μην πεινάει. Αυτό είναι το μυστικό. Με πρόγραμμα και ποικιλία στη διατροφή έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μιχάλης Ζαμπίδης αποκλειστικά στο Contra.gr: Ο παγκόσμιος Έλληνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ