Μπενζεμά, το ‘γατάκι’ που βρυχάται επί μια δεκαετία στη Ρεάλ
Η Ρεάλ ανανεώνει το συμβόλαιο του Μπενζεμά, που συμπλήρωσε μια δεκαετία στη Μαδρίτη. Η πορεία του Γάλλου στους "μερένγκες", οι αριθμοί, ο Μουρίνιο, το BBC, ο Ζιντάν, η υπόθεση Βαλμπουενά και οι "τρικολόρ".
Οι Γάλλοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούν οπωσδήποτε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην πορεία των “μερένγκες”. Από τον Ρενέ Πετί, τον πρώτο Γάλλο που αγωνίστηκε με τη φανέλα των “μπλάνκος” το 1914, μέχρι και τον Αλφόνς Αρεολά, το πιο πρόσφατο απόκτημα της Ρεάλ από τη Γαλλία, τα ονόματα που πέρασαν από την ομάδα της Μαδρίτης, έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στην ιστορία του συλλόγου. Ανάμεσά τους, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ραϊμόν Κοπά, ο Λισιέν Μίλερ, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Κλοντ Μακελελέ και ο Ζινεντίν Ζιντάν, σημερινός προπονητής των “μερένγκες”, συνέδεσαν το πέρασμά τους από τη Ρεάλ με μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι, ενδεικτικά αναφέρουμε τους Ντιαρά, Ανελκά, Βαράν, Ερναντέζ, Λούκα Ζιντάν και τον νεοαποκτηθέντα Μεντί.
Πέρα από όλους αυτούς που αναφέραμε, υπάρχει ακόμα ένας που έχει συνδέσει την παρουσία του με την πρόσφατη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και σίγουρα έχει τη δική του θέση όχι μόνο ανάμεσα στους κορυφαίους Γάλλους που έχουν αγωνιστεί στον σύλλογο, αλλά οπωσδήποτε ανάμεσα στους καλύτερους επιθετικούς που έπαιξαν ποτέ με τη φανέλα των “μπλάνκος”. Ο Καρίμ Μπενζεμά συμπλήρωσε το καλοκαίρι που μας πέρασε μια δεκαετία στο Τσαμαρτίν και σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή “El Chiringuito de jugones”, ο Φλορεντίνο Πέρεθ του ανανέωσε το συμβόλαιο (έληγε το 2021) για μια ακόμα χρονιά, μέχρι το 2022, με αυτόματη αναπροσαρμογή των ετήσιων αποδοχών του από τα 9 εκ. ευρώ στα 11 εκ.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΛΟΡΕΝΤΙΝΟ ΣΤΗ ΛΙΟΝ
Με αυτή την κίνησή του, ο πρόεδρος της Ρεάλ θέλησε να επιβραβεύσει τον Γάλλο επιθετικό για την αφοσίωσή του στην ομάδα επί τόσα χρόνια, καθώς και για τη μεγάλη του συνεισφορά στις μεγάλες επιτυχίες των “μερένγκες”. Η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα από τον Φλορεντίνο, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Με αφορμή λοιπόν αυτή την εξέλιξη στη σχέση Ρεάλ-Μπενζεμά, το σημερινό κείμενο είναι μια μικρή αναδρομή στην παρουσία του Γάλλου στον σύλλογο της Μαδρίτης. Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009, όταν ο Πέρεθ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των “μπλάνκος”.
Στη διάρκεια εκείνης της άνοιξης, πριν ακόμα αναλάβει την προεδρία, ενώ σχεδίαζε τις μεταγραφικές του κινήσεις θέλοντας να φτιάξει τη δεύτερη γενιά των “galácticos”, ο Πέρεθ είχε ταξιδέψει μυστικά στα προάστια της Λιόν, για να συναντηθεί προσωπικά με τον Μπενζεμά και την οικογένειά του. Ο 21χρονος τότε Γάλλος, είχε ήδη συμπληρώσει μια πενταετία στην πρώτη ομάδα της Ολυμπίκ, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί, αν αναλογιστούμε την ηλικία του: σε 148 επίσημες συμμετοχές, είχε πετύχει 66 τέρματα και είχε δώσει 26 ασίστ, ενώ στην πενταετία αυτή είχε δεχτεί μόλις 4 κίτρινες κάρτες!
Ο Πέρεθ, εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του νεαρού, πήγε στη Λιόν για να του μιλήσει για το ενδιαφέρον της Ρεάλ να τον αποκτήσει. Και μόνο το γεγονός ότι ταξίδεψε ο ίδιος εκεί, έπεισε τον Καρίμ και τους δικούς του, που αμέσως είπαν το “ναι” στην πρόταση. Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, ο Μπενζεμά βρέθηκε στο “Μπερναμπέου”, για να παρουσιαστεί επίσημα από τον σύλλογο, παρουσία 30.000 θεατών. Η Ρεάλ είχε πάρει την ελευθέρας του, πληρώνοντας 35 εκατομμύρια ευρώ στη Λιόν και έτσι ο Γάλλος προστέθηκε ως η τρίτη μεγάλη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού για τους “μπλάνκος”, μετά από τον Κριστιάνο και τον Κακά (αποκτήθηκαν τότε και οι Αρμπελόα, Τσάμπι Αλόνσο, Γκαράι, Αλμπιόλ, Νεγρέδο και Γρανέρο).
ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Ο Μπενζεμά προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα του ομάδα, ξεκίνησε αμέσως να βρίσκει δίχτυα και έγινε πολύ σύντομα βασικός και – σχεδόν – αναντικατάστατος. Ο Γάλλος “επιβίωσε” χωρίς το παραμικρό πρόβλημα από όλους τους προπονητές που πέρασαν την τελευταία δεκαετία από τη Ρεάλ: Πελεγκρίνι, Μουρίνιο, Αντσελότι, Μπενίτεθ, Ζιντάν, Λοπετέγκι, Σολάρι και πάλι Ζιντάν. Όλοι οι τεχνικοί των “μερένγκες” αναγνώρισαν την αξία του Καρίμ, αφού πέρα από το να βάζει γκολ, έκανε και πολλές άλλες χρήσιμες δουλειές μέσα στο γήπεδο. Οι κινήσεις μέσα στην περιοχή, το σπάσιμο της μπάλας, οι ασίστ, η σοβαρότητα και η αφοσίωση την ώρα του αγώνα, η προσπάθεια για το καλύτερο, όλα αυτά ήταν βασικά χαρακτηριστικά του Γάλλου.
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο για τον Μπενζεμά, είναι ότι ποτέ δεν τέθηκε πραγματικό ζήτημα πώλησης ή παραχώρησής του όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα, υπήρξε πάντοτε σταθερό σημείο αναφοράς στο ρόστερ της Ρεάλ, κάτι πάρα πολύ δύσκολο αν αναλογιστούμε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι επιθετικός και μάλιστα σέντερ-φορ, θέση δηλαδή πολύ ιδιαίτερη για οποιαδήποτε ομάδα, πολύ δε περισσότερο για τη Ρεάλ και δεύτερον, ότι είναι ξένος, κάτι που συνήθως δε συμβαδίζει με “μακροημέρευση” σε μεγάλους συλλόγους, όπου συχνά ανανεώνεται η γραμμή κρούσης. Πράγμα που στην περίπτωση του Μπενζεμά θα μπορούσε να έχει γίνει ακόμα πιο εύκολα, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για έναν παίκτη τελείως αντί-σταρ.
ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΡ ΣΤΟ ΤΣΑΜΑΡΤΙΝ
Ο Καρίμ μπορεί να είναι το τελείως αντίθετο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ένας τύπος χαμηλών τόνων, ντροπαλός όπως παραδέχεται ο ίδιος, που του αρέσει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως αυτό σε τίποτα δεν τον εμπόδισε να παραμένει στην κορυφή συμμετοχών και επιδόσεων, δίνοντας τις δικές του “εξετάσεις” αποκλειστικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η τεχνική του κατάρτιση είναι ζηλευτή, τέτοια που ξεπερνάει ακόμα και τον για εννιά χρόνια παρτενέρ του, Κριστιάνο. Η σεμνότητά του είναι δεδομένη, αρκεί να ψάξετε τις δηλώσεις του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του όλη αυτή την περίοδο για να το καταλάβετε.
Ένας ωραίος τύπος, που δεν έχει δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις του με τη διοίκηση, τους συμπαίκτες του, τους προπονητές του, τους φιλάθλους της ομάδας. Τις μοναδικές “σκανταλιές” του, τις φυλάει για τον εαυτό του και πάντα μακριά από παιχνίδια και προπονήσεις. Αρκετές φορές έχει πιαστεί να τρέχει με το αυτοκίνητό του παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας και πληρώνοντας παχυλά πρόστιμα. Από την άλλη, μπορεί να είναι ήσυχος και ήρεμος (σκεφτείτε ότι σε σύνολο 622 επίσημων παιχνιδιών με Λιόν και Ρεάλ, δεν έχει αποβληθεί ποτέ, ενώ έχει δεχτεί μόνο 13 κίτρινες!), όμως όταν τον ενοχλήσουν, δεν διστάζει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
Όπως τον Δεκέμβριο του 2010, τότε που ο Μουρίνιο είχε πει υποτιμητικά για τον Γάλλο ότι “αν δεν έχω τον σκύλο, τότε θα αναγκαστώ να βγω για κυνήγι με τη γάτα, γιατί μόνος μου δεν μπορώ να πάω” (είχε χάσει τον Ιγουαΐν με δισκοκήλη, ο Πέρεθ δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει μεταγραφή και ο Ζοζέ τα “έχωνε” κυρίως στον Βαλντάνο, αλλά τα “σκάγια” πήραν και τον Καρίμ). Ο ίδιος ο Μπενζεμά θυμάται: “Είχαμε καλή σχέση με τον Πορτογάλο, αλλά κάποιες φορές έλεγε φράσεις και έκανε σχόλια που ήταν ανεπίτρεπτα. Μιλούσε για γάτες και σκύλους, του άρεσε να το κάνει. Τον σεβόμουνα, αλλά τότε ξέφυγα από τα όρια. Του είπα αυτά που έπρεπε να του πω. Είχαμε μείνει κλεισμένοι μια ώρα σε ένα δωμάτιο”.
“Του είχα ξεκαθαρίσει ότι είμαι παίκτης του και αυτός προπονητής μου. Εγώ σε σέβομαι, απαιτώ να με σέβεσαι κι εσύ. Και από τότε σταμάτησαν και οι γάτες και οι σκύλοι. Είμαι λιγάκι ντροπαλός, αλλά αν προσπαθήσεις να γελάσεις μαζί μου, θα με βρεις μπροστά σου”, ήταν τα λόγια του Μπενζεμά σε συνέντευξη στο γαλλικό Canal+ το 2017. Και όσοι του είχαν κολλήσει εκείνη την περίοδο στη Μαδρίτη το παρατσούκλι “el gato” (η γάτα στα ισπανικά), φίλαθλοι και δημοσιογράφοι, το έκοψαν μαχαίρι. Θα ήταν άδικο άλλωστε για έναν παίκτη που έχει φορέσει 474 φορές τη φανέλα της Ρεάλ, έχοντας πετύχει 228 γκολ και έχοντας μοιράσει 126 ασίστ! Αριθμοί που ταιριάζουν μόνο στους κορυφαίους.
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Στις δέκα προηγούμενες σεζόν (εξαιρούμε τους αριθμούς της φετινής), ο Καρίμ μετράει 465 συμμετοχές με τους “μερένγκες”, που σημαίνει ότι ο μέσος του όρος είναι 46,5 παιχνίδια ανά αγωνιστική περίοδο, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε πραγματικά “γεμάτες” χρονιές. Μόνο τρεις φορές έχει πέσει κάτω από τα είκοσι γκολ, ενώ πέτυχε τριάντα το 2018/19, την πρώτη σεζόν δηλαδή χωρίς τον Κριστιάνο, όταν έδειξε ότι μπορεί να καλύψει επάξια το κενό του Πορτογάλου σε ό,τι αναλογούσε στο δικό του πεδίο ευθύνης, να στέλνει δηλαδή τη μπάλα στα δίχτυα. Και βέβαια, όλα αυτά τα επιτεύγματα καθρεφτίζονται σε όλους τους πίνακες της στατιστικής.
Ο Μπενζεμά είναι αυτή τη στιγμή ο έκτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ με τα 228 του γκολ, πίσω μόνο από τους Κριστιάνο (450), Ραούλ (323), Ντι Στέφανο (307), Σαντιγιάνα (290) και Πούσκας (242). Που σημαίνει ότι είναι κοντά στο να ξεπεράσει τον “Πάντσο” και να μπει στην πρώτη πεντάδα. Σε ό,τι αφορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League, ο Μπενζεμά είναι τέταρτος σκόρερ της Ρεάλ με 48 γκολ, πίσω από τους Κριστιάνο (105), Ραούλ (66) και Ντι Στέφανο (49), άρα λογικά φέτος θα ξεπεράσει τον Αργεντίνο-Ισπανό και θα μπει στην πρώτη τριάδα. Τέλος, στις συμμετοχές μπορεί να είναι μόλις 15ος (474), αλλά είναι ο τρίτος σε ό,τι αφορά στους ξένους παίκτες της Ρεάλ, πίσω μόνο από τους Ρομπέρτο Κάρλος (527) και Μαρσέλο (486).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ
Παρά το γεγονός ότι ο Μαρσέλο συνεχίζει στους “μερένγκες”, το πιθανότερο είναι ότι ο Μπενζεμά θα ξεπεράσει και τους δυο μέσα στην επόμενη σεζόν και θα γίνει αυτός ο ξένος με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Ρεάλ, κάτι που πραγματικά προκαλεί θαυμασμό, αφού οι άλλοι δυο είναι αμυντικοί ενώ ο Γάλλος, σέντερ-φορ (αναλύσαμε πιο πάνω την ιδιαιτερότητα της θέσης). Σκεφτείτε πόσο σημαντικό και ξεχωριστό είναι, ένας ξένος παίκτης να βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη για δώδεκα συναπτά έτη (αν και όταν συμπληρώσει το νέο του συμβόλαιο), να αγωνίζεται ως επιθετικός και να είναι σχεδόν πάντοτε βασικός! Και φαντάζομαι όλοι καταλαβαίνουν τί σημαίνει να φοράει κάποιος το νούμερο “9” στη Ρεάλ.
Αυτός είναι και ο λόγος που από “γατάκι” έγινε το παράδειγμα προς μίμηση στο Βαλντεμπέμπας. Αυτόν δείχνει ο Ζιντάν στους νέους που πηγαίνουν στο Τσαμαρτίν, σε αυτόν θέλει να μοιάσουν. Πρέπει να συνδυάζει κάποιος ποιότητα και αφοσίωση για να πετύχει όσα πέτυχε ο Μπενζεμά, για να ξεπεράσει εμπόδια, ντεφορμαρίσματα, τραυματισμούς, ανταγωνισμό. Όλοι χωρίς εξαίρεση αναγνωρίζουν πλέον ότι ο Γάλλος είναι ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όχι μόνο της Ρεάλ, αλλά ολόκληρης της γενιάς του σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι το παλαμαρέ του αυτό που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τα παραπάνω. Δεκαεπτά τίτλοι μέσα σε μια δεκαετία, ανάμεσα στους οποίους φυσικά δεσπόζουν τα τέσσερα Champions League, από την “décima” μέχρι και την “decimotercera”.
ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Παρών και στους τέσσερις τελικούς, στη Λισαβόνα, στο Μιλάνο, στο Κάρντιφ και στο Κίεβο, κατάφερε να σκοράρει στον τέταρτο από αυτούς, εκμεταλλεύτηκε με το πείσμα του και την πονηριά του το τραγικό λάθος του Κάριους, βάζοντας μπροστά τη Ρεάλ στο σκορ. “Έρχομαι στον κορυφαίο σύλλογο του κόσμου, εδώ που έπαιξαν τα είδωλά μου, ο Ζιντάν και ο Ρονάλντο (το “φαινόμενο”)”, είχε πει το 2009 στην επίσημη παρουσίασή του, πλαισωμένος από τον Φλορεντίνο Πέρεθ και τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, υπό τους ήχους του “Nessun dorma” του Πουτσίνι. “Αγαπητέ Καρίμ, ίσως δεν γνώριζε όλος ο κόσμος ότι αυτό ήταν το όνειρό σου από όταν ήσουν παιδάκι, αλλά πλέον αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα. Σε καλωσορίζω στην αγαπημένη σου Ρεάλ Μαδρίτης”, είχε απαντήσει ο Φλορεντίνο.
Δέκα χρόνια μετά από εκείνη την παρουσίαση, από τους 26 ποδοσφαιριστές της Ρεάλ εκείνης της σεζόν (2009/10), πλέον συνεχίζουν στο Τσαμαρτίν μόνο τρεις: ο Σέρχιο Ράμος, ο Μαρσέλο και ο Μπενζεμά. Δηλαδή δυο αμυντικοί και ένας επιθετικός. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αξία του Γάλλου, που πήγε στη Μαδρίτη στα 21 του και πλέον βαδίζει στα 32 του (θα τα κλείσει στις 19 Δεκεμβρίου). Το “9” της φανέλας του δεν κινδύνευσε από κανέναν “μνηστήρα”, ούτε από τον Ιγουαΐν που ήταν ήδη στην ομάδα όταν αφίχθη ο Γάλλος, ούτε από τους Μοράτα, Αντεμπαγιόρ, Τσιτσαρίτο, Μαριάνο, που πήγαν στη συνέχεια. Η συνέπεια και η διάρκεια του Μπενζεμά, έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο, τόσο στα αποδυτήρια όσο και στις κερκίδες.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ
Αν στη διάρκεια συτής της δεκαετίας θέλουμε να βρούμε κάποια “σκιά” στην πορεία του Μπενζεμά, αυτή είναι η υπόθεση Βαλμπουενά, λόγω της οποίας ο παίκτης της Ρεάλ δεν καλείται πλέον στην Εθνική Γαλλίας. Είχε προηγηθεί μια άλλη υπόθεση (το 2010), στην οποία οι διεθνείς με τους “τρικολόρ”, Μπενζεμά, Ριμπερί, Μπεν Αρφά και Γκοβού, είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική επαφή με ανήλικη (16χρονη) ιερόδουλη σε κλαμπ στο Παρίσι. Το 2011 ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να αρθούν οι κατηγορίες για τους Μπενζεμά και Ριμπερί, παρόλα αυτά η δίκη έγινε κανονικά. Τον Ιανουάριο του 2014 οι δικαστές αποφάσισαν την αθώωση των δυο, επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για το αν γνώριζαν την ηλικία της ιερόδουλης.
Όμως τον Νοέμβριο του 2015, ο Μπενζεμά συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία για συμμετοχή στην υπόθεση εκβιασμού του συμπαίκτη του στην Εθνική, Ματιέ Βαλμπουενά. Κάποιοι άγνωστοι είχαν επικοινωνήσει με τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού, απειλώντας τον ότι θα διέρρεαν ένα sextape του. Τρεις ύποπτοι συνδέθηκαν με την απόπειρα εκβιασμού και ένας από αυτούς, παιδικός φίλος του Μπενζεμά, ήρθε σε επαφή μαζί του για να του ζητήσει βοήθεια. Ο Καρίμ φέρεται να μίλησε με τον Βαλμπουενά για την υπόθεση το 2015 σε μια συγκέντρωση της Εθνικής, προτείνοντας στον συμπαίκτη του να δώσει τα χρήματα που του ζητούσαν για να κλείσει το θέμα. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό του Μπενζεμά μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Τον Φεβρουάριο του 2016 η γαλλική δικαιοσύνη επέτρεψε στον Μπενζεμά να έρθει και πάλι σε επαφή με τον Βαλμπουενά, ενώ τον Ιούλιο του 2017 ήρθε η πλήρης αθώωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε τελεσίδικα την απόφαση του Εφετείου των Βερσαλιών για συμμετοχή του σε απόπειρα εκβιασμού. Ο Βαλμπουενά έδειξε διάθεση συμφιλίωσης, κάνοντας την εξής δήλωση στην “Le Parisien”: “Θα έδινα ευχαρίστως το χέρι μου στον Μπενζεμά”, όμως ο Καρίμ απάντησε με το ξερό “Κράτα το χέρι σου”. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση πλήγωσε την καριέρα του σέντερ-φορ της Ρεάλ, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν καλείται στην Εθνική. Και οι πιθανότητες να αλλάξει αυτό στο μέλλον, είναι ελάχιστες – αν όχι ανύπαρκτες – αφού το γυαλί ανάμεσα στον παίκτη από τη μία και τον Ντεσάν και την Ομοσπονδία από την άλλη, έχει ραγίσει ανεπανόρθωτα.
Τελικά η υπόθεση Βαλμπουενά αποδείχτηκε ένα πολύ σημαντικό “γραμμάτιο” που πλήρωσε ο Μπενζεμά, κατευθείαν από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τότε που μεγάλωσε στο Μπρον, ένα κακόφημο προάστιο της Λιόν, κάνοντας τις γνωριμίες με συνομήλικούς του που στη συνέχεια πέρασαν σε παράνομες δραστηριότητες. Μην ξεχνάμε ότι ο Μπενζεμά – όπως και ο Ζιντάν – γεννήθηκε από γονείς Αλγερινούς μετανάστες, άρα έζησε για πολλά χρόνια μέσα σε υποβαθμισμένο γκέτο και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι κατάφερε να φτιάξει τη δική του ζωή και να ξεφύγει από το παρελθόν του, αν και οι πρώην συναναστροφές του κατάφεραν τελικά να τον “πληγώσουν”, ευτυχώς όμως όχι ανεπανόρθωτα.
ΚΑΡΙΜ ΜΠΕΝΖΕΜΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Ο Μπενζεμά έβαλε τη δική του σφραγίδα στη Ρεάλ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αν και μόνο 21 ετών όταν έφτασε στη Μαδρίτη, προσαρμόστηκε εύκολα, βελτιώθηκε με τη βοήθεια του Μουρίνιο, έγινε μέλος του μεγάλου BBC με τον Αντσελότι, βρήκε “καταφύγιο” στο Τσαμαρτίν όταν η Εθνική Γαλλίας του έκλεισε τις πόρτες, συνεργάστηκε αρμονικά με το παιδικό του είδωλο, Ζιντάν, ήταν παρών και στις τέσσερις κατακτήσεις του Champions League (μαζί με τον Βαράν, ο Γάλλος με τα περισσότερα τρόπαια στον θεσμό), πήρε τη σκυτάλη του σκοραρίσματος μετά την αναχώρηση του Κριστιάνο πετυχαίνοντας 30 τέρματα, συμπλήρωσε μια ποιοτική δεκαετία και πλέον μπαίνει στη δεύτερη, αποτελώντας έναν παίκτη εγγύηση για την επίθεση των “μερένγκες”, αλλά και συνολικά για το παιχνίδι της ομάδας του. Στη φετινή σεζόν έχει ήδη πετύχει έξι γκολ σε εννιά συμμετοχές, δείχνοντας ότι δίκαια συνεχίζει να φοράει τη φανέλα με το νούμερο “9”.
* Πηγές: as.com, marca.com, larazon.es, abc.es, lavanguardia.com, transfermarkt.com, diariovasco.com
* Βίντεο: 300 γκολ από τον Καρίμ Μπενζεμά (2006-2019)
Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο καλεσμένος είναι ο Αντρέα Παλομπαρίνι του Sport24 Radio 103,3 για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: να αποθεώσει το κάλτσιο. Επιλέγει την καλύτερη Ιταλία που έχει δει και δεν είναι εκείνη του 2006 και παίρνει σαφέστατη θέση στο δίλημμα Ρονάλντο – Ζιντάν. Oi Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν τα ‘κοψίματα’ πρωτοκλασάτων παικτών από τον Γιον φαν’τ Σιπ στην Εθνική Ελλάδας, ενώ αποφαίνονται και στο ποιος εκ των Παναθηναϊκού ή Άρη θα μείνει εκτός playoffs.