Μπέιλ vs Αζάρ: απ’ το κακό στο χειρότερο
Ο Εντέν Αζάρ προβληματίζει τη Ρεάλ με τους συνεχείς τραυματισμούς του. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των "μερένγκες" παρουσιάζει χειρότερα νούμερα και από τον Μπέιλ. Η σύγκριση μεταξύ του Βέλγου και του Ουαλού, το "κλαμπ των καταραμένων" του συλλόγου και η δυσοίωνη προοπτική για το μέλλον, σε έναν διπλό δύσκολο γρίφο που καλείται να λύσει ο Φλορεντίνο Πέρεθ.
Την περασμένη Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, η Ρεάλ Μαδρίτης εξέδωσε ένα ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο, για μια ακόμα φορά, πρωταγωνιστής ήταν ο Εντέν Αζάρ. Οι “μερένγκες” ενημέρωναν πως ο Βέλγος, που είχε νιώσει ενοχλήσεις στο τέλος της προπόνησης, υπέφερε από θλάση στον αριστερό τετρακέφαλο, έναν μυϊκό τραυματισμό ίδιο με εκείνον που λίγους μήνες πριν τον είχε αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για οκτώ παιχνίδια. Αυτό το ανακοινωθέν ήταν ένας ακόμα κρίκος στην ατελείωτη αλυσίδα της ατυχίας που κυνηγάει τον Αζάρ από τότε που υπέγραψε στη Ρεάλ: δέκα τραυματισμοί, εξαιτίας των οποίων έχει χάσει μέχρι σήμερα 45 αγώνες (χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που θα χάσει τώρα μέχρι να επανέλθει).
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Βέλγος, στα επτά χρόνια που αγωνίστηκε στην Τσέλσι (2012-2019), είχε χάσει συνολικά μόλις 20 παιχνίδια, ενώ στη Μαδρίτη, μέσα σε μόνο ενάμιση χρόνο, τα έχει υπερδιπλασιάσει και συνεχίζει να… προσθέτει. Τα πραγματα ίσως να μην ήταν τόσο τραγικά, αν δεν επρόκειτο για την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ, η οποία το καλοκαίρι του 2019 πλήρωσε 160 εκατομμύρια ευρώ (115 εκ. συν τα μπόνους επίτευξης στόχων) στους Λονδρέζους, για να τον αποκτήσει, σε μια κίνηση τόσο εντυπωσιασμού όσο και ουσίας, αφού ο Αζάρ υποτίθεται ότι θα κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό – ως galáctico – το κενό που είχε αφήσει ένα χρόνο πριν ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την αναχώρησή του για το Τορίνο και τη Γιούβε.
ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΑΖΑΡ
Δυστυχώς για τον Βέλγο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι δέκα τραυματισμοί του “μεταφράζονται” σε 288 ημέρες εκτός γηπέδων, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Αζάρ έχει χάσει τα 45 από τα 80 παιχνίδια που έχει δώσει η Ρεάλ συνολικά σε αυτό το διάστημα. Την πρώτη του σεζόν στο Τσαμαρτίν (2019/20) έπαιξε στα 22 από τα 51 ματς των “μερένγκες” (συμπληρώνοντας το 90λεπτο μόνο στα 4 από αυτά) και σημείωσε μόλις ένα γκολ, ενώ στην τρέχουσα σεζόν έχει δώσει το παρών στα 13 από τα 29 παιχνίδια (ούτε ένα ολόκληρο!) πετυχαίνοντας τρία γκολ. Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έχει συμπληρώσει 2.168 αγωνιστικά λεπτά (σε σύνολο 7.200), κάτι που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χρόνου.
Ο Αζάρ έχει πάρει μέρος στα 35 από τα 80 ματς της Ρεάλ (43,7%) και μπόρεσε να ολοκληρώσει μόνο το 5% από αυτά! Αν τώρα βάλουμε αυτούς τους αριθμούς δίπλα στα οικονομικά νούμερα, τότε πραγματικά μιλάμε για τραγωδία. Έχουμε και λέμε: 160 εκατομμύρια τα χρήματα που πήρε η Τσέλσι, 13 εκατομμύρια οι καθαρές ετήσιες απολαβές του παίκτη, δηλαδή 25 εκ. κάθε χρόνο μαζί με την εφορία. Άρα στον ενάμιση χρόνο που ο Βέλγος βρίσκεται στην Primera Division, η Ρεάλ του έχει πληρώσει ήδη περίπου 37 εκ. ευρώ. Κάνοντας τους υπολογισμούς, αυτό που στοιχίζει κάθε λεπτό, κάθε παιχνίδι και κάθε γκολ του Αζάρ, είναι πραγματικό σκάνδαλο. Το κάθε λεπτό πληρώνεται 90.867 ευρώ, το κάθε ματς 5,62 εκ. ευρώ και το κάθε γκολ 49,25 εκ. ευρώ!
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛ
Κάπως έτσι, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, ο μαδριλένικος Τύπος αρχίζει να αντιμετωπίζει τη μεταγραφή του Βέλγου ως ίσως το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του συλλόγου, ή αν το προτιμάτε, ως τη χειρότερη μεταγραφή στα χρονικά της Ρεάλ. Και βεβαια, όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις, το πρώτο όνομα στο οποίο αυτόματα πηγαίνει το μυαλό μας, δεν είναι άλλο από εκείνο του Γκάρεθ Μπέιλ, του Ουαλού που από το περασμένο καλοκαίρι αγωνίζεται (τρόπος του λέγειν) δανεικός στην Τότεναμ και συνεχίζει να αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της διοίκησης των “μερένγκες”. Υπάρχουν σίγουρα διαφορές ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, αλλά και πολλές ομοιότητες που καθιστούν αναπόφευκτη τη σύγκριση.
Καταρχάς, αυτό που αν μη τι άλλο, εντυπωσιάζει στην περίπτωση και των δυο, είναι ότι μιλάμε για τις δυο πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο μεν Βέλγος είναι στην κορυφή της λίστας με τα 115 εκ. ευρώ που πήρε η Τσέλσι (αφήνουμε εκτός τα μπόνους επίτευξης στόχων), ο δε Ουαλός ακολουθεί στη δεύτερη θέση με τα 101 εκ. ευρώ που δόθηκαν το καλοκαίρι του 2013 στην Τότεναμ (αμφότεροι βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών μεταγραφών στην ιστορία του ποδοσφαίρου). Από εκεί και μετά, ο κοινός παρονομαστής είναι φυσικά οι τραυματισμοί, ενώ η τεράστια διαφορά έγκειται στο ότι ο Αζάρ θέλει να παίξει μπάλα, ενώ ο Μπέιλ δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να περάσει την υπόλοιπη καριέρα του είτε στον πάγκο, είτε στην εξέδρα.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο και των δυο – πριν περάσουμε στο κεφάλαιο των τραυματισμών τους στη Ρεάλ – είναι πως πριν πάνε στη Μαδρίτη, ήταν πραγματικοί “ταύροι” στις προηγούμενες ομάδες τους. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο Αζάρ στα επτά χρόνια παραμονής του στην Τσέλσι, είχε χάσει μόλις 20 παιχνίδια συνολικά, ενώ ο Μπέιλ, στη δική του εξαετία στην Τότεναμ, 22. Αυτό κάνει πολλούς να σκέφτονται πως ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται στο ιατρικό τιμ της Ρεάλ ή στη γενικότερη διαχείριση των δυο παικτών από τους εκάστοτε προπονητές των “μερένγκες”, αφού είναι σχεδόν ανεξήγητο το πώς αμφότεροι, με το που πάτησαν το πόδι τους στη Μαδρίτη, έγιναν πρωταγωνιστές στα ιατρικά ανακοινωθέντα της ομάδας.
Από την άλλη μεριά, όσο και αν ο Μπέιλ τα έχει φορτώσει εδώ και καιρό στον κόκορα, η αλήθεια είναι ότι πρόλαβε, και να δείξει στοιχεία της αναμφισβήτητης κλάσης του, αλλά και να πετύχει κρίσιμα, εντυπωσιακά και πολύτιμα γκολ για τη Ρεάλ. Θυμηθείτε τα τέρματα που σημείωσε σε δυο τελικούς του Champions League, το 2014 το ουσιαστικά νικητήριο απέναντι στην Ατλέτικο και το 2018 τα δυο απέναντι στη Λίβερπουλ, με το δεύτερο να αποτελεί πραγματική ζωγραφιά, εκεί όπου είχε ψηφιστεί και Man of the Match από την UEFA. Επίσης το 2016, στον τελικό με την Ατλέτικο, είχε ευστοχήσει στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το γκολ-ποίημα που είχε πετύχει στον τελικό του Κυπέλλου το 2014 επί της Μπαρτσελόνα.
Βέβαια όλα αυτά σήμερα αποτελούν μακρινή ανάμνηση για τους φίλους της Ρεάλ, που πλέον δε θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό, όμως το κεφάλαιο Μπέιλ σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει ακόμα για τους “μερένγκες”, αφού ο Ουαλός έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και είναι δεδομένο ότι μόλις ολοκληρωθεί ο δανεισμός του φέτος από την Τότεναμ, η διοίκηση των “σπιρουνιών” και ο Μουρίνιο, θα τον στείλουν “πακέτο” πίσω στη Μαδρίτη, επαναφέροντας το “μπαλάκι” στον Φλορεντίνο Πέρεθ. Το οποίο “μπαλάκι” φυσικά, δεν είναι άλλο από τα 15 εκ. ευρώ καθαρά που πληρώνεται ο παίκτης ετησίως από τους “μπλάνκος”, μόνο και μόνο για να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της χώρας του και να παίζει γκολφ!
Αντίθετα, ο Αζάρ, που πήγε στη Ρεάλ με όνειρα και φιλοδοξίες, στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο Τσαμαρτίν, δεν έχει μπορέσει να προσφέρει σχεδόν τίποτα στην ομάδα του, πέρα από κάποιες απειροελάχιστες πινελιές της δεδομένης αξίας του. Το σίγουρο είναι ότι ο Βέλγος – σε αντίθεση με τον Ουαλό – θέλει, όμως προς το παρόν αδυνατεί. Και κάθε μέρα που περνάει, ο Φλορεντίνο βλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση που έκανε και στις δυο θητείες του ως πρόεδρος, δεν αποδίδει απολύτως τίποτα, τη στιγμή που οι απολαβές του παίκτη ανέρχονται στα 25 εκ. ευρώ μικτά ετησίως. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και κάποιες εβδομάδες, βλέπουμε όλο και πιο συχνά στον Τύπο της Μαδρίτης, άρθρα που προτρέπουν τον Πέρεθ να τον πουλήσει.
ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΪΛ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Ας περάσουμε τώρα να δούμε τη σύγκριση ανάμεσα στους δυο παίκτες, ανοίγοντας τον φάκελο “τραυματισμοί & απουσίες” για τον καθένα από αυτούς. Θα ξεκινήσουμε από τον Γκάρεθ Μπέιλ, για να πούμε ότι στα επτά χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης (2013-2020), υπέστη 31 τραυματισμούς, οι οποίοι τον υποχρέωσαν να χάσει ούτε λίγο ούτε πολύ, 101 ολόκληρα παιχνίδια των “μερένγκες”, με άλλα λόγια, είναι σαν ο Ουαλός να μην έπαιξε σε σχεδόν τρία πρωταθλήματα της Πριμέρα! Από ένα σημείο και μετά, κάθε φορά που ξεκινούσε μια καινούργια σεζόν, το ερώτημα δεν ήταν πλέον το αν, αλλά το πόσες φορές θα τραυματιζόταν και κατά συνέπεια, πόσο καιρό θα έμενε εκτός αγωνιστικής δράσης.
Είναι σίγουρα χαρακτηριστικό για την περίπτωσή του, ότι ο Μπέιλ πήγε τραυματίας στη Ρεάλ τον Σεπτέμβριο του 2013 και έφυγε τραυματίας από τη Μαδρίτη τον Σεπτέμβριο του 2020 με προορισμό το Λονδίνο και την Τότεναμ. Ο 31χρονος εξτρέμ, εξαιτίας των 31 τραυματισμών, έμεινε εκτός γηπέδων συνολικά για 465 ημέρες (ή 15,5 μήνες), κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερο από μιάμιση ποδοσφαιρική σεζόν! Ο Ουαλός, τον οποίο αγόρασε ο Πέρεθ, προορίζοντάς τον για διάδοχο του Κριστιάνο Ρονάλντο, σε όλο αυτό το διάστημα που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 40% του συνολικού αγωνιστικού χρόνου, κάτι που προφανώς δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με την έννοια του ηγέτη μέσα στο γήπεδο.
ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Σειρά έχει ο Εντέν Αζάρ, ο οποίος, επίσης με το “καλημέρα”, στις 16 Αυγούστου του 2019, υπέστη τον πρώτο του τραυματισμό ως παίκτης της Ρεάλ, μένοντας 25 ημέρες εκτός και χάνοντας τρία παιχνίδια της ομάδας του. Δυο μήνες αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου, ήρθε ο πιο σοβαρός του τραυματισμός μέχρι τώρα, με ένα ρωγμώδες κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, που τον κράτησε 67 ημέρες εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα να χάσει συνολικά 17 παιχνίδια. Ένας ακόμα σοβαρός τραυματισμός ακολούθησε μόλις 13 ημέρες μετά την επανεμφάνισή του, στις 23 Φεβρουαρίου του 2020, όταν υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στην περόνη του δεξιού του ποδιού, όμως εξαιτίας του έχασε μόλις 3 παιχνίδια, αφού λίγο μετά ξεκίνησε η καραντίνα.
Από την επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας τον Ιούνιο του 2020, μέχρι και σήμερα, ο Βέλγος συνεχίζει να έχει αλλεπάλληλους τραυματισμούς, όχι τόσο σοβαρούς όσο οι δυο προηγούμενοι που αναφέραμε, αλλά τέτοιοι που τον αφήνουν αρκετά σημαντικά χρονικά διαστήματα εκτός προπονήσεων και αγώνων, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βρει ρυθμό, αλλά ούτε και να αποδώσει τα αναμενόμενα. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η φετινή Λίγκα, ο Αζάρ έχει χάσει ήδη 16 παιχνίδια, ενώ ο πιο πρόσφατος τραυματισμός του, η θλάση στον τετρακέφαλο, αναμένεται να τον αφήσει άλλες 5 εβδομάδες (και 7 παιχνίδια) εκτός αγωνιστικής δράσης. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Βέλγος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τον περασμένο Νοέμβριο!
Ο “ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ” ΤΟΥ ΑΖΑΡ
Ποια είναι όμως η αιτία που ο τόσα πολλά υποσχόμενος νέος galáctico του Φλορεντίνο Πέρεθ, απογοητεύει τους πάντες εδώ και ενάμιση χρόνο, μην έχοντας την παραμικρή σχέση με τον παίκτη που πρωταγωνιστούσε τα τελευταία χρόνια στην Τσέλσι; Είναι πολλές οι απαντήσεις που έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το τί συμβαίνει με τον Αζάρ. Μόλις έγινε γνωστός ο τελευταίος τραυματισμός του, ο Κριστόφ Σας, επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Εθνικής Βελγίου, μίλησε για έναν “φαύλο κύκλο, από τον οποίο είναι δύσκολο να βγει ο παίκτης”. Μια θεωρία, την οποία δείχνει να ασπάζεται και ο Χοσέ Λουίς Σαν Μαρτίν, πρώην γυμναστής και φυσικοθεραπευτής της Ρεάλ Μαδρίτης για σχεδόν 40 χρόνια.
Ας δούμε τί ακριβώς υποστηρίζει ο Βέλγος γιατρός σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Nieuwsblad της πατρίδας του: “Η περίπτωση του Εντέν μάς ανησυχεί, επειδή στην ουσία έχουμε μια χρόνια υποτροπή. Η σχέση που έχουν μεταξύ τους οι διαφορετικοί τραυματισμοί, προκαλούν αυτές τις υποτροπές και τον θέτουν συνεχώς εκτός μάχης. Πρώτα είναι ο αστράγαλος και μετά ακολουθούν τρεις διαφορετικοί μυϊκοί τραυματισμοί. Όπως για κάθε αθλητή της ελίτ, έτσι και για τον Εντέν είναι απαραίτητο να γυμνάζει τους μύες του. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να χτυπάει τη μπάλα, να γυρίζει στον άξονά του, να κάνει άλματα και όλα αυτά με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που όπως είναι προφανές, γίνεται πολύ πιο δύσκολα στη διάρκεια της αποθεραπείας”.
Ιδού και η άποψη του Σαν Μαρτίν: “Ο Αζάρ είναι ένας παίκτης εκρηκτικός, γι’ αυτό και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην αποθεραπεία του. Ο τετρακέφαλος είναι ένας μυς που επανέρχεται δύσκολα, γιατί είναι αυτός με τον οποίο ο παίκτης σουτάρει. Είναι πολύ λεπτός και δεν επουλώνει σωστά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επαναπροσαρμογή, αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος της υποτροπής”. Ακόμα πιο πέρα πηγαίνει ο Κρις Βαν Κρομπρούγκε, επίσης γιατρός της Εθνικής Βελγίου: “Ο Εντέν θέλει να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και γι’ αυτό πιέζει το σώμα του πάνω από τα όρια. Γνωρίζει ότι στη Μαδρίτη έχουν μεγάλες προσδοκίες από αυτόν και αυτό το ψυχολογικό στρες μπορεί να μεταφερθεί στο μυϊκό σύστημα”.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Αζάρ είναι ένας από τους λιγότερο “προστατευμένους” παίκτες της ισπανικής Λίγκας. Σε πολλά παιχνίδια, οι αντίπαλοι εκμεταλλευόμενοι την ανοχή των διαιτητών, έχουν σταματήσει τις προσπάθειες του Βέλγου με κλωτσιές. Σύμφωνα με στατιστική μελέτη της Πριμέρα, ο Αζάρ δέχεται ένα σκληρό φάουλ κάθε 23 λεπτά. Κάτι που έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια του παίκτη, με άμεσο αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη του στους δικούς του αυτοματισμούς και τις συνηθισμένες του κινήσεις μέσα στο γήπεδο. Άρα, όπως βλέπουμε, το πρόβλημα του Βέλγου είναι σύνθετο, ένα “μίγμα” από ατυχίες, λανθασμένες αποθεραπείες, υποτροπές και κακή ψυχολογία.
ΘΕΜΑ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ο Αζάρ, είναι ο αργός μεταβολισμός του που εύκολα συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό του, κάτι που όπως λένε οι ειδικοί, είναι πιο σημαντικό από το βάρος. Οι φήμες για κακή διατροφή του παίκτη, τον ακολουθούν από την ημέρα που προσγειώθηκε στη Μαδρίτη. Ο ίδιος πάντως δε διστάζει να το παραδεχτεί δημόσια: “Είναι αλήθεια. Δε θα το κρύψω. Όταν είμαι σε διακοπές, είμαι σε διακοπές. Το καλοκαίρι είχα πάρει πέντε κιλά. Είμαι από αυτούς που παίρνουν γρήγορα επιπλέον κιλά, αλλά τα χάνω εξίσου γρήγορα όταν προσέξω. Όταν ήμουν 18 ετών, στη Λιλ, ζύγιζα 72 ή 73 κιλά. Στη συνέχεια, βάζοντας μυϊκή μάζα στο σώμα μου, έφτασα τα 75. Σε μια κακή μέρα, 77”.
Όταν αποκτήθηκε από τη Ρεάλ, είχε φτάσει τα 80 κιλά, με αποτέλεσμα ο Σαν Μαρτίν να δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους: “Πρέπει να ρίξει το λίπος στο 6% και αν χρειαστεί να πεινάσει για να το καταφέρει, τότε να πεινάσει!” Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες, όταν η τηλεοπτική αθλητική εκπομπή “El Chringuito” ανέβασε ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter, γράφοντας ότι “ο Αζάρ δεν προπονήθηκε σήμερα, γιατί;”, η γνωστή αλυσίδα fast food Burger King απάντησε από κάτω “2Χ1 Burger King”, υπονοώντας ότι ο Βέλγος είχε κάνει χρήση της προσφοράς της, αγοράζοντας δυο μπέργκερ στην τιμή του ενός! Το σχόλιο δεν πέρασε απαρατήρητο και όπως ήταν φυσικό, ενόχλησε τόσο τον παίκτη όσο και τους φιλάθλους της Ρεάλ.
Ο ΑΖΑΡ, ΣΤΟ “ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ” ΤΗΣ ΡΕΑΛ
Όπως γράψαμε και στην αρχή, όσο περνάει ο καιρός και ο Αζάρ συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τους τραυματισμούς, τόσο μεγαλώνει η συζήτηση στον ισπανικό Τύπο αλλά και ανάμεσα στους φιλάθλους της Ρεάλ, για το αν ο Βέλγος μπορεί πλέον να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. Είδαμε τη σύγκριση με τον Γκάρεθ Μπέιλ, όμως οι Ισπανοί έχουν μεγαλώσει τον “κύκλο”, θεωρώντας ότι ο Αζάρ αποτελεί ήδη μέλος του “κλαμπ των καταραμένων”, δηλαδή των παικτών που πήγαν στη Μαδρίτη ως μεγάλα ονόματα, για να αποτύχουν τελικά στους “μερένγκες” λόγω των πολλών τραυματισμών. Σε αυτό το “κλάμπ”, εκτός του Μπέιλ, βρίσκουμε παίκτες όπως ο Προσινέτσκι, ο Κακά, ο Γούντγκεϊτ και ο Ρόμπεν.
Τον Κροάτη μεσοεπιθετικό, πρωταθλητή Ευρώπης το 1991 με τον Ερυθρό Αστέρα, τον αγορασε αμέσως μετά ο Ραμόν Μεντόθα αντί 8 εκ. σημερινών ευρώ, όμως η μεταγραφή του αποδείχτηκε καταστροφική. Οι συνεχείς μυϊκοί τραυματισμοί, δεν τον άφησαν να δείξει τα προσόντα του, ενώ από την άλλη, η ανωριμότητά του – για να το θέσουμε κομψά – έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Ο ίδιος είχε πει το 2018 σε συνέντευξή του στη Marca: “Πρόσεχα, αλλά ήμουν άτυχος με τους μύες μου. Έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι η μπάλα. Όταν σε πάρει από κάτω από την αρχή… Εντάξει, μπορεί να μην τα έδωσα όλα στη Ρεάλ, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που αγωνίστηκα σε έναν τέτοιο μεγάλο σύλλογο”.
Ο Τζόναθαν Γούντγκεϊτ υπήρξε μια από τις μεγάλες “αμαρτίες” του Φλορεντίνο Πέρεθ στην πρώτη του θητεία. Ο πρόεδρος της Ρεάλ πλήρωσε το καλοκαίρι του 2004 18 εκ. ευρώ στη Νιούκαστλ για να αποκτήσει τον Άγγλο σέντερ μπακ, ο οποίος όμως πήγε στη Μαδρίτη ήδη τραυματίας, με μια θλάση στον αριστερό μηρό, που εξελίχθηκε σε ιατρικό μυστήριο, αφού εξαιτίας της, ο παίκτης δεν αγωνίστηκε ούτε ένα λεπτό στην πρώτη σεζόν! Όταν έκανε το ντεμπούτο του, ένα χρόνο μετά, τραυματίστηκε ξανά και τελικά στα δυο χρόνια που έμεινε στους “μερένγκες”, μπόρεσε να φτάσει τις 14 συμμετοχές! Την τρίτη σεζόν (2006/07) δόθηκε δανεικός στην Μίντλεσμπρο, η οποία και τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2007.
Ο Άριεν Ρόμπεν αποκτήθηκε από τη Ρεάλ το καλοκαίρι του 2007, επί προεδρίας Ραμόν Καλντερόν, ο οποίος πλήρωσε 35 εκ. ευρώ στην Τσέλσι. Ο Ολλανδός εξτρέμ ταλαιπωρήθηκε και αυτός από τραυματισμούς, λένε στη Ρεάλ πως έδινε την εντύπωση ότι ήταν συνεχώς στο όριο να “διαλυθεί”. Η αλήθεια είναι ότι στα δυο χρόνια που έμεινε στη Μαδρίτη, του έτυχαν απίστευτες ατυχίες, όπως για παράδειγμα όταν σε ένα ζέσταμα υπέστη σκίσμο στον πελματικό μυ, μήκους έξι εκατοστών! Κατηγορήθηκε ότι οι διατροφικές του συνήθειες προκαλούσαν τους τραυματισμούς του, αφού συνήθιζε να τρώει σε καθημερινή βάση πίτσα ή τηγανητές πατάτες! Υπήρξε ένα από τα πρώτα “ξεσκαρταρίσματα” του Φλορεντίνο Πέρεθ το καλοκαίρι του 2009, καταλήγοντας στην Μπάγερν.
Ο Κακά ήταν ο πρώτος galáctico που απέκτησε ο Πέρεθ στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του, τον Ιούνιο του 2009, πληρώνοντας 67 εκ. ευρώ στη Μίλαν. Ο “μουντιαλικός”, όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες του, επειδή έκανε τα πάντα ώστε να αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010, ξεκίνησε με πρόβλημα στο ισχίο και μετά στον προσαγωγό, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο, μένοντας 6 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός δεν έπεισε ποτέ τον Μουρίνιο και έτσι δεν μπόρεσε να αποκτήσει ρυθμό, αφού μια έπαιζε και δυο όχι. Παρόλα αυτά έφτασε τις 120 συμμετοχές και τα 29 γκολ πριν επιστρέψει στη Μίλαν το καλοκαίρι του 2013.
Για τον Μπέιλ τα γράψαμε ήδη αναλυτικά στο κείμενο. Η Τότεναμ ήδη έχει ενημερώσει τη Ρεάλ ότι δε θα κάνει χρήση της οψιόν αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι ο Ουαλός θα επιστρέψει το καλοκαίρι στη Μαδρίτη, συντηρώντας τον μεγαλύτερο εφιάλτη του Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο πρόεδρος των “μερένγκες” σκέφτεται φυσικά τα 15 εκ. ευρώ που θα πρέπει να εισπράξει ο παίκτης για την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του (λήγει τον Ιούνιο του 2022), τα οποία στην ουσία είναι 30 εκ. αν συνυπολογίσουμε και την εφορία. Ο Μπέιλ δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του και του είναι παγερά αδιάφορο αν θα περάσει μια ολόκληρη σεζόν στην εξέδρα. Μόνη λύση για τον Πέρεθ, θα είναι να βρει ξανά μια ομάδα για να τον δώσει δανεικό, ακόμα και αν υποχρεωθεί να πληρώσει τα μισά χρήματα, όπως έκανε φέτος με την Τότεναμ.
ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΖΑΡ;
Στις 13 Ιουνίου του 2019, ήταν περισσότεροι από 50.000 οι φίλαθλοι που φώναζαν το όνομά του στο “Μπερναμπέου” στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του. Τότε κανείς δε σκεφτόταν τα – πολύ – περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ που είχε ξοδέψει η διοίκηση για έναν παίκτη που του απέμενε μόνο ένας χρόνος συμβολαίου ακόμα με την πρώην ομάδα του. Και αυτό, γιατί ήταν ίσως η κορυφαία επιλογή εκείνη τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. 605 μέρες μετά, πολλοί από όσους τον αποθέωναν, σκέφτονται πλέον αν ο Βέλγος είναι η χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο κείμενο αυτές τις πάνω από 300 ημέρες (κοντεύει να συμπληρώσει χρόνο!) που έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ βασικό. Ο Αζάρ δεν είναι ούτε Μέσι, ούτε Κριστιάνο, ούτε και θα ήθελε να είναι άλλωστε. Πρόκειται για έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, ο οποίος όμως δεν είναι ηγέτης. Στην Τσέλσι ποτέ δε χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε “εξωπραγματικές” απαιτήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η αφόρητη πίεση του να “καθοδηγείς” μέσα στο γήπεδο μια ομάδα σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης. Για να έχεις αυτή την πνευματική δύναμη, χρειάζονται χαρακτηριστικά που δεν δείχνει να διαθέτει ο αρκετά “χαλαρός” χαρακτήρας του Βέλγου. Καμία σχέση δηλαδή με τον “εμμονικό” στο επάγγελμά του, Κριστιάνο, έναν παίκτη που προσέχει τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, από την εκγύμνασή του μέχρι τη διατροφή του.
Στα 30 του χρόνια και με μια τριετία συμβολαίου ακόμα μπροστά του, η περίπτωση του Αζάρ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Τα παραδείγματα όσων ξεκίνησαν – και συνέχισαν – μέσα σε αυτή την αρνητική δυναμική των τραυματισμών (όπως ο Μπέιλ ή ο Κακά), μάλλον δείχνουν το απαισιόδοξο σενάριο και για την περίπτωση της πιο ακριβής μεταγραφής στην ιστορία της Ρεάλ. Ο Πέρεθ ήδη διαβάζει τις αρθρογραφίες των Ισπανών δημοσιογράφων, που τον συμβουλεύουν να πουλήσει τον παίκτη το καλοκαίρι, ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν την απόκτηση του Μπαπέ, έτσι ώστε να αποφορτιστεί ο Βέλγος από μια πίεση, την οποία ούτε μπορεί να διαχειριστεί, ούτε θέλει να επωμιστεί. Το τί θα συμβεί τελικά, αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες.