LONGREADS

Ανάλυση: Οι τρεις κατηγορίες ομάδων και πού ανήκουν Ολυμπιακός-ΠΑΟ

Ο Χρήστος Μαρμαρινός ενημερώνει για όσα θα δούμε στη φετινή αγωνιστική της Euroleague που αρχίζει απόψε (Πέμπτη 3/10) και πού μπορούν να πλασαριστούν οι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός.

Ανάλυση: Οι τρεις κατηγορίες ομάδων και πού ανήκουν Ολυμπιακός-ΠΑΟ
O Nτέιβιντ Μπλατ έχει πολλή δουλειά για να φέρει τον Ολυμπιακό στο επίπεδο που θέλει Eurokinissi Sports

Ο προπονητής και ειδήμων των advanced statistics, Χρήστος Μαρμαρινός, σχολιάζει στο Contra.gr την Euroleague της σεζόν 2019-20.

H πρώτη εκτίμηση για τη διοργάνωση που αρχίζει απόψε (Πέμπτη 3/10) είναι πως αυτό το πρωτάθλημα θα είναι πιο -ας μου επιτραπεί η λέξη- ‘παικτοκεντρικό’ από ό,τι ‘προπονητοκεντρικό’. Οι κατοχές θα είναι πολλές και πολλές περισσότερες θα είναι οι ατομικές πρωτοβουλίες. Δεν θα έχει δηλαδή, σχέση με το ‘σημαδεύουμε’ και το κοινώς λεγόμενο έξυπνο μπάσκετ. Όσοι επιλέξουν αυτήν την τακτική, θα αποτύχουν, γιατί τα παιχνίδια είναι πολλά, η κούραση επίσης και μέσα στο ‘παιχνίδι’ οι προστριβές με τους παίκτες. Αν ωστόσο, περάσει κάτι θα είναι ο νόμος του παίκτη. Όποιος προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα και δεν μείνει ‘κολλημένος’ σε ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. 

Βάσει των κινήσεων που έγιναν αυτό το καλοκαίρι και των ρόστερ που έχουν δημιουργηθεί φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί τρεις κατηγορίες ομάδων. Είναι αυτές που έχουν ως στόχο το τρόπαιο, εκείνες που εκ πρώτης όψεως είναι ικανές να μπουν στην ομάδα και αυτές που θα επιδιώξουν να ‘κλέψουν’ θέσεις, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η πορεία τους θα ολοκληρωθεί στο τέλος της πρώτης φάσης.

Οι πέντε που έχουν ως στόχο το τρόπαιο

ΤΣΣΚΑ: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης προέβη σε μεγάλες αλλαγές αυτό το καλοκαίρι, με την περιφέρεια να αποκτά τέσσερα νέα μέλη, αρχής γενομένης από τον πρώτο σκόρερ της περασμένης σεζόν, Μάικ Τζέιμς. Δίπλα του θα είναι οι Ρον Μπέικερ (ρούκι στην Ευρωλίγκα), Νταρούν Χίλιαρντ (πέρυσι έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση, με τη φανέλα της Μπασκόνια) και Γιάνις Στρέλνιεκς, ως νέα πρόσωπα και ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος συνεχίζει στους Ρώσους. Στους ψηλούς προστέθηκαν οι Γιοχάνες Βόιτμαν και Κώστας Κουφός, με τον τελευταίο να κάνει ντεμπούτο στην ελίτ των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, έπειτα από 11 σεζόν στο ΝΒΑ. Στην ΤΣΣΚΑ συνεχίζουν οι Κάιλ Χάινς, Τζόελ Μπολομπόι, όπως και ο MVP του τελευταίου Final Four, Ουίλ Κλάιμπερν, μαζί με τους Ρώσους Κουρμπανόφ, Αντόνοφ και Βοροντσέβιτς.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Οι αλλαγές στο ρόστερ λογικά θα επιφέρουν και αλλαγές στο παιχνίδι των Ρώσων, καθώς οι παίκτες που πήγαν δεν είναι ίδιοι με εκείνους που έφυγαν (Χάντερ, ΝτεΚολό, Ροντρίγκεθ, Χίγκινς). Ο έλεγχος του Τζέιμς και ο τρόπος που θα τον διαχειριστεί ο Δημήτρης Ιτούδης -εκτιμώ πως θα του δώσει την ίδια ή μεγαλύτερη ελευθερία από αυτήν που έδινε στον ΝτεΚολό- θα καθορίσει κατά το πολύ το μέλλον της ομάδας, η οποία έχει πάντα ως στόχο το Final Four και το τρόπαιο.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: Η εκπρόσωπος της Τουρκίας που έφτασε πέρυσι έως το Final Four, στην καλύτερη χρονιά της στην Euroleague κράτησε τον ‘κορμό’ του ρόστερ που την έβαλε μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρώπης και της έδωσε το πρωτάθλημα στη γείτονα -το πρώτο σε μια δεκαετία. Αρκέστηκε σε δυο προσθήκες: αυτή του Κρις Σίνγκλετον, από την Μπαρτσελόνα και εκείνη του Άλεξ Πίτερς, από την ΤΣΣΚΑ.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Η Έφες έχει ίδιο κορμό, ίδιο προπονητή, με τον Πίτερς να δίνει περισσότερη ποιότητα -καθώς πήγε αντί του Μότουμ. Οι προσδοκίες που θα έχει και πόσο θα αντέξει το βάρος αυτών, θα κρίνουν και την πορεία της. Αν δηλαδή, από την αρχή υπάρχει πίεση για πρόκριση στο Final Four, ενδεχομένως να μην καταφέρει να ‘αντέξει’. Αν πάνε παιχνίδι με το παιχνίδι, θα είναι πολύ επικίνδυνοι. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα ‘δέσει’ ο Σίνγκλετον και ένα άλλο ερωτηματικό είναι το πόσο θα αντέξει η ομάδα τον Αταμάν και ο Αταμάν την ομάδα. Είναι καλός προπονητής, αλλά πάντα υπάρχει το ρίσκο να κουράσει ή να κουραστεί. Αν η πίεση και τα ‘πρέπει’ είναι ανυπόφορα, θα υπάρξει πρόβλημα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Το ρόστερ είναι εν πολλοίς το ίδιο με αυτό των τελευταίων χρόνων. Η προσθήκη που έγινε ήταν αυτή του Νίκο Λαπροβίτολα, MVP της τελευταίας σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα και φιναλίστ του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το δεύτερο νέο πρόσωπο είναι ο Τζόρνταν Μίκι, ο οποίος έκανε πέρυσι λαμπρό ντεμπούτο στην Εuroleague, με τη Χίμκι.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Οι Ισπανοί επίσης, έχουν τον ίδιο προπονητή -για πάρα πολλά χρόνια- και κράτησαν τους ίδιους παίκτες. Είναι η ομάδα με τους περισσότερους παίκτες στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο -τους περισσότερους που έφτασαν και στον τελικό- και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε θέμα. Προς το παρόν έχουν αγωνιστικό ρυθμό, γιατί είναι ‘παιγμένοι’. Λογικά ωστόσο, θα κάνουν μια ‘κοιλιά’ στα μέσα της σεζόν. Το πώς θα τη διαχειριστούν, μαζί και το πώς θα αντιδράσουν σε τυχόν τραυματισμούς θα είναι αυτό που θα κρίνει την εξέλιξη. Είναι ομάδα που καλείται να κάνει διαχείριση λεπτών -και σωμάτων για να αντέξουν- στα πρότυπα του ΝΒΑ. Πριν δυο χρόνια, όταν είχε πολλούς τραυματίες και δεν τους υπολόγιζε κανείς, εκείνοι έκαναν αυτό που ήθελαν. Έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να ανταπεξέλθουν των όποιων προβλημάτων. Η επιβάρυνση των παικτών και τα δύσκολα ματς και στην Liga Endesa απαιτούν ωστόσο, καλύτερη διαχείριση.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ο Νικολό Μέλι και ο Mάρκο Γκούντουριτς έφυγαν για το ΝΒΑ. Από εκεί και πέρα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κράτησε 11 παίκτες από πέρυσι και πρόσθεσε τύπους που ξέρουν από Euroleague, για τη διεκδίκηση της πέμπτης διαδοχικής πρόκρισης σε Final Four. Αυτοί είναι οι Νάντο ΝτεΚολό, Λέο Βέστερμαν (με την περιφέρεια να διατηρεί τους Σλούκα, Ντίξον/Μουχαμάντ και Μαχμούτογλου), ο Ντέρικ Ουίλιαμς στη θέση ‘4’ και ο Βλάντιμιρ Στίματς στο ‘5’ (πρόσθεσε και τους Κάλινιτς, Ντατόμε, Βέσελι και Λοβέρν).

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Υπάρχουν από δύο πολύ καλά ζευγάρια σε ψηλούς και κοντούς, ενώ διαθέτει και πλάγιους παίκτες, οι οποίοι είναι έμπειροι. Δεν ξέρω αν θα παίξει ρόλο η έλλειψη αθλητικότητας. Θα είναι η ομάδα που θα εξαρτηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τον τρόπο που θα σφυρίζουν οι διαιτητές, καθώς θα επιδιώξει τις επαφές για να πάρει αποτελέσματα. Αν οι ρέφερι αφήσουν το σκληρό παιχνίδι, θα υπάρχει πρόβλημα σε κάποια ματς. Θα αργήσουμε να τη δούμε να παίζει το μπάσκετ που θέλει και μπορεί. Η Φενέρ δεν πάει ποτέ με ‘χίλια’ από την αρχή της σεζόν, ενώ ο πιο σημαντικός παίκτης είναι ο Νάντο ΝτεΚολό, ο οποίος είναι νέα προσθήκη -άρα θέλει χρόνο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Αυτό το καλοκαίρι οι ‘μπλαουγκράνα’ ξεκίνησαν με την επιστροφή του Νίκολα Μίροτιτς στην Ευρώπη και στις κινήσεις που ακολούθησαν ήταν και τα comebacks των Άλεξ Αμπρίνες και Μάλκολμ Ντιλέινι. Τους προτίμησε και ο δυο φορές πρωταθλητής της Euroleague, Κόρι Χίγκινς, όπως και ο Μπράντον Ντέιβις, μέλος της καλύτερης πεντάδας της περασμένης σεζόν. Όλοι αυτοί βρήκαν τους Τομάς Ερτέλ, Κέβιν Πάνγκος, Πάου Ρίμπας, Άνταμ Χάνγκα, Κάιλ Κούριτς, Άντε Τόμιτς, Πιέρ Οριόλα, Βικτόρ Κλαβέρ, συν τους Ρόναλντς Σμιτς και Αρτέμ Ποστοβί.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Με μπάτζετ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών, οι ‘μπλαουγκράνα’ είναι οι πρωταθλητές των μεταγραφών, κάτι που δεν δίνει τρόπαιο. Το βέβαιο είναι πως δεδομένου και του αριθμού των προσθηκών, θα χρειαστεί χρόνο για να ‘βρεθεί’. Αυτή η αποστολή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν σκεφτείτε το πόσο απαιτητικός είναι ο Πέσιτς, ο οποίος θα ‘χει δύσκολη δουλειά να ταιριάξει όλους αυτούς μαζί. Το ρόστερ είναι ωστόσο, πλήρες σε κάθε θέση, για το μυαλό του κόουτς που ‘χει η Μπαρτσελόνα. Ένας προπονητής που θέλει ψηλό να είναι καλός πασέρ, που ακουμπά την μπάλα στο low post και παίζει πιο αργά, ελαφρώς πιο αναχρονιστικά συστήματα. Ο Ντιλέινι είναι μεγάλη προσωπικότητα και αυτό σημαίνει πως επέστρεψε στην Ευρώπη με σκοπό (το τρόπαιο). Μεγάλη προσωπικότητα είναι και ο Μίροτιτς, ο οποίος όμως, δεν συνηθίζει να φτάνει τον εαυτό του στα όρια του, για τους στόχους. Πολύ σημαντικό θα είναι το θέμα της πίεσης και το πόσο και ποιοι θα την αντέξουν -αυτήν και τον Πέσιτς-, με το ρόστερ της ‘Μπάρσα’ να μην έχει το DNA να τη διαχειριστεί και να οφείλει να το αποκτήσει.

Αυτοί που αναζητούν κατ’ αρχάς την πρόκριση στα πλέι οφ

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Οι Βάσκοι είναι μεταξύ αυτών που έκαναν τις λιγότερες κινήσεις, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Πιεριά Χένρι, ηγέτης πέρυσι της Ούνικς Καζάν και εκ των καλύτερων στις ασίστ και τα κλεψίματα στην περασμένη χρονιά του Eurocup, είναι η μία. Ο Μάικλ Έρικ από την Νταρουσάφακα είναι η δεύτερη και ο Νικ Στάουσκας (άφησε το ΝΒΑ για τη Βασκονία) η τρίτη. Κεντρικό κομμάτι του παζλ παραμένει ο Τορνίκε Σενγκέλια. Η ρήξη αχίλλειου του Τζέισον Γκρέιντζερ αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, καθώς θα χάσει τουλάχιστον έξι μήνες.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Μετά τον τραυματισμό του Γκρέιντζερ, ο στόχος της πρόκρισης στα πλέι οφ δεν δείχνει τόσο εύκολος, για μια ομάδα που ανεξάρτητα από το ό,τι περνούσε έβρισκε το δρόμο για τους ‘8’. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς ξέρει πάρα πολύ καλά την ομάδα, την πόλη και τους παίκτες και το θετικό είναι πως όλοι όσοι έχει στη διάθεση του, είναι μαχητές. Δηλαδή, δεν θα πέσουν χωρίς να δώσουν ό,τι έχουν. Θα κάνουν ζημιές και το θέμα είναι να δούμε ποιος θα είναι ο άτυχος. Δεν δείχνουν ικανοί να ‘χτυπήσουν’ με αξιώσεις τα πλέι οφ. Σίγουρα όποιος τους υποτιμήσει θα ‘χει πρόβλημα.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Τέσσερα είναι τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ των Λιθουανών. Ο πόιντ γκαρντ Άλεξ Πέρεζ (πέρυσι ήταν στην Μπάνβιτ), φόργουορντ Νάιτζελ Χέιζ (από τη Γαλατασαράι, με την οποία έκανε ντεμπούτο πέρυσι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), o φόργουορντ/σέντερ Ζακ Λεντέι και ο σέντερ Τζοκ Λάντεϊλ (από την Παρτίζαν). Στα νέα πρόσωπα δεν μπαίνουν οι Λούκας Λεκαβίτσιους και Μαρτίνας Γκέμπεν, καθώς αγωνίζονταν εκεί, έφυγαν και ξαναγύρισαν. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει προωθήσει και τον έφηβο πόιντ γκαρντ, Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Ο Αντάνας Καβαλιάουκσας αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ο Ντίον Τόμπσον να παίξει αλλού. Όπως ανακοίνωσε η ομάδα, το μπάτζετ έφτασε φέτος στα 11.9 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας νέο ρεκόρ (τα 9.9 είναι για τους παίκτες και τους προπονητές).

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Έχω την αίσθηση πως ήλθε η ώρα να δούμε πορεία άλλη από αυτή που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η Ζάλγκιρις, υπό τις οδηγίες του Σάρας. Η ομάδα έχει καλό προπονητή, έδρα, ένα πρωτάθλημα που είναι εύκολο και δεν έχει πίεση. Αυτός ο συνδυασμός είναι ό,τι θα ονειρεύονταν πολλοί άλλοι σύλλογοι, καθώς επιτρέπει στον κόουτς να κάνει διαχείριση (παικτών) προς όφελος του. Σημειώστε πως το club έχει και αεροπλάνο (τσάρτερ) για τις μετακινήσεις του. Αυτό που δεν έχει φέτος είναι ποιότητα στο ρόστερ, καθώς αυτοί που έφυγαν δεν αντικαταστάθηκαν επάξια. Εκείνοι που πήγαν στο Κάουνας έχουν τα γύρω γύρω (παιδεία κλπ), αλλά δεν έχουν παικτική ποιότητα, κάτι που κάνει τη διαφορά στο τέλος της ημέρας και στη σειρά πολλών αγώνων.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ: Ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε για δεύτερη φορά στο ΟΑΚΑ και με τις επιλογές του έδειξε πως έχει αλλάξει μενταλιτέ, ως προς το πώς θέλει πια να παίζουν οι ομάδες του. Οι επιλογές του είχαν να κάνουν και με το πιο γρήγορο παιχνίδι και οι αφίξεις αφορούσαν τους Ταϊρίς Ράις, Τζίμερ Φριντέτ, Ουέσλι Τζόνσον, Μπεν Μπέντιλ, Ρίον Μπράουν και Τζέικομπ Ουάιλι, ενώ έμειναν οι ΝτεΣον Τόμας και Ίαν Βουγιούκας. Θεωρητικά το νέο ρότσερ είναι καθ’ όλα ικανό να φτάσει στους ‘8’. Μένει να φανεί αν μπορεί να πάει τους ‘πράσινους’ ξανά σε Final Four.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ‘πράσινοι’ είναι να βρουν γρήγορα ρόλους. Η προετοιμασία, κυρίως χωρίς τον Καλάθη τους έχει κοστίσει. Είναι πολύ δύσκολο το έργο που έχει ο Αργύρης Πεδουλάκης, να χωρέσει τρεις παίκτες που θέλουν -και οι τρεις- την μπάλα στα χέρια, στο ίδιο ρόστερ (Καλάθης, Ράις, Φριντέτ). Η πίεση που θα έχουν για το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη (έχω την αίσθηση πως τα πλέι οφ δεν είναι αρκετός ως στόχος, μετά την επένδυση που έκανε η διοίκηση) και μένει να δείξουν αν θα την αντέξουν. Το ρόστερ είναι πλήρες. Χρειάζεται βέβαια, χρόνος για να παίξει όπως μπορεί αυτή η ομάδα, πολυτέλεια που δε υπάρχει στην Ελλάδα, στο μυαλό των φιλάθλων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Γιάννης Φιλέρης έγραψε για το νέο Ολυμπιακό του Μπλατ, εν όψει της πρώτης σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του στην οποία θα ‘χει μια υποχρέωση την εβδομάδα. Τα νέα πρόσωπα είναι αρκετά (Kέβιν Πάντερ, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Μπράντον Πολ, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Ίθαν Χαπ και Ουέιντ Μπόλντουϊν, Αντώνης Κόνιαρης), με το τρίο Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου να καλείται να ηγηθεί και να διδάξει.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Δεν έχουμε δει ένα παιχνίδι, με πλήρη την ομάδα. Οι προπονήσεις που έκαναν όλοι μαζί είναι λίγες και λίγα τα φιλικά προετοιμασίας, ως εκ τούτου είναι άγνωστη η διαχείριση που θα γίνει σε κανονικές συνθήκες. Γεγονός που ενισχύεται και από το ότι οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν πολλές εμπειρίες από την ελίτ των διοργανώσεων, ενώ ουδείς έχει εμπειρία από ένα ματς την εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται ειδική προσαρμογή -σε όλα, με πρώτο το πώς θα γίνονται οι προπονήσεις. Επίσης, δεν υπάρχει προηγούμενο, για να ‘πατήσουν’ πάνω οι “ερυθρόλευκοι”, άρα είναι ένα στοίχημα. Ένα άλλο στοίχημα είναι πως ο Μπλατ φαίνεται να περιμένει από πολλούς να κάνουν πράγματα, που δεν έχουν κάνει έως τώρα στην καριέρα τους. Για παράδειγμα, ο Μπόντουϊν δεν έχει υπάρξει ηγέτης και κυρίως πόιντ γκαρντ, όπως ο Πάντερ δεν έχει δοκιμαστεί στην Euroleague. Οι Πειραιώτες θέλουν να γίνουν πράγματα, που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν πολλούς παίκτες που είναι στοιχήματα. Θα χρειαστούν και εκείνοι και εμείς -για να δούμε ποιες είναι οι επιδιώξεις- χρόνο, ώστε να φανεί τι θέλει και τι μπορεί να παίξει.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Ο Όμρι Κάσπι άφησε το ΝΒΑ για να γυρίσει στην ομάδα των παιδικών του χρόνων, το αυτό έκανε και ο Τάιλερ Ντόρσι, για να τεσταριστεί μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης, ο -πρωταθλητής με την ΤΣΣΚΑ- Οθέλο Χάντερ προσελήφθη για να οχυρώσει τη ρακέτα (καλύπτοντας τις αδυναμίες που είχε η περιφέρεια της ‘ομάδας του λαού’), ο Κουίνσι Έισι θα κάνει ντεμπούτο στην Euroleague, ενώ προστέθηκαν δυο Ισραηλινοί. Το φετινό ρόστερ της Μακάμπι έχει το μεγαλύτερο βάθος, των τελευταίων χρόνων, με 15 ισάξιους παίκτες, εκ των οποίων οι 7 είναι νέοι -και αφορούν όλες τις θέσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι Ταρίκ Μπλακ (πρώτος σκόρερ πέρυσι της Μακάμπι) και Σκότι Ουίλμπεκιν (επίσης μπροστάρης στην επίθεση).

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Eίναι σε σαφώς καλύτερη αφετηρία από άλλες ομάδες. Έχει τους παίκτες που ήθελε ο προπονητής και αρκετό χρόνο στη διάθεση της, για να δουλέψει. Είναι ομάδα που έχει δυνατή έδρα, τη στήριξη της διοίκησης, έμπειρους παίκτες και προπονητές. Βέβαια, όλα αυτά αυξάνουν την πίεση που υπάρχει όχι απλά για πρόκριση στα πλέι οφ, αλλά για παρουσία στο Final Four. Έτσι όπως δομήθηκε η φετινή Μακάμπι, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία. Έχει όλα τα εχέγγυα να δουλέψει (σταθερότητα, διοίκηση, λεφτά) και για αυτό έχει και πολύ μεγαλύτερη πίεση από άλλους. Όλα θα κριθούν στο πώς θα ανταποκριθεί σε αυτήν και στα ‘αντανακλαστικά’ της (αν ‘πέσει’, πώς θα ‘σηκωθεί’).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Οι Βαυαροί κατάφεραν να γίνουν trend στα social networks την ημέρα που ανακοίνωσαν τον Γκρεγκ Μονρό -έναν NBAer που ήταν στην καλύτερη του φάση και παρ’ όλα αυτά άφησε τις ΗΠΑ για την Ευρώπη. Πρόσθεσαν και τους Ματίας Λεσόρτ και Πολ Ζίπσερ (στους ψηλούς) και εμπλούτισαν την περιφέρεια με τρεις ρούκι στην Euroleague (Τζος Χουέστις, TJ Μπρέι, Ντιέγκο Φλακαντόρι), oι οποίοι θα μάθουν δίπλα στον ΝτεΜάρκους Νέλσον, τον Πέτερι Κόπονεν (που έμεινε) όπως και τον Νιχάντ Τζέντοβιτς.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Έκανε μεγάλες μεταγραφές και με τον τρόπο που κινήθηκε έδειξε πως έχει σύστημα ως προς το πώς επιλέγει παίκτες. Ο Μονρό θα είναι το κλειδί αυτής της ομάδας που αναμένεται να είναι ποιοτική στην άμυνα, όπως όλες οι ομάδες του Ράντονιτς. Ένα ερωτηματικό είναι το πώς θα διαχειριστούν τυχόν τραυματισμούς (είχαν αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια) και τις διακυνάνσεις στην απόδοση. Η Μπάγερν έχει διαστήματα που είναι φανταστική και άλλα στα οποία δεν ‘βλέπεται’. Το θέμα είναι πού θα την πετύχεις. Θα ‘τριγυρίσει’ τα πλέι οφ.

➔ ΑΡΜΑΝΙ: Η επιστροφή του Έτορε Μεσίνα στην Ευρώπη, για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος/κόουτς είναι από τις ιστορικές στιγμές της Euroleague. O Iταλός είχε την πλήρη ελευθερία να κάνει ό,τι ήθελε με το ρόστερ. Δηλαδή, να κρατήσει όσους του έκαναν εξ αυτών που είχαν συμβόλαια και να αφήσει αυτούς που δεν του έκαναν. Επέλεξε τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ για βασικό ‘γρανάζι’. Είχε υπολογίσει και στον Ντατόμε, ο οποίος όμως, επέλεξε να μείνει στη Φενέρμπαχτσε, πρόσθεσε στην περιφέρεια τον σουτέρ Μάικλ Ρολ και τον σκόρερ Ρικάρντο Μοραστσίνι (επιστρέφει στην ελίτ έπειτα από 12 χρόνια) και στη φροντ λάιν κάλεσε τον Άαρον Ουάιτ και τον underized σέντερ Πολ Μπιλίγκα. Σε αυτούς πυο έμειναν ήταν οι Νέντοβιτς, Μίτσοφ, Γκουντάιτις, Μπρουκς και Μπαρνς, όπως και ο πολωνικής καταγωγής Κέιλεμπ Ταρτσέφσκι, ο οποίος πέρυσι έκανε πρεμιέρα και φέτος θα παίξει στην αρχή και για τον τραυματία Γκουντάιτις. Δεν θα είναι μόνος, καθώς ο Μεσίνα άφησε για το τέλος τον Λουίς Σκόλα!

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Το ρόστερ έχει ποιότητα, καθώς απέκτησε τους παίκτες που ήθελε ο προπονητής. Το ερωτηματικό είναι το πώς θα διαχειριστεί τυχόν κρίση (ή κρίσεων) που είναι αναπόφευκτη, από τη στιγμή που ο Μεσίνα είναι ο υπεύθυνος για όλα. Υπάρχει στη μέση και το δύσκολο ιταλικό πρωτάθλημα, ειδικά από τη στιγμή που όλες οι ομάδες κυνηγούν τη Μιλάνο για να τη νικήσουν. Αντίστοιχη κατάσταση ζει μόνο η Μακάμπι στο Ισραήλ. Έχει ρόστερ για πλέι οφ και αν δεν μπει εκεί, θα είναι αποτυχία.

➔ ΧΙΜΚΙ: Κοντά στη μια ντουζίνα έφτασαν οι προσθήκες της Χίμκι για αυτήν τη σεζόν. Μεταξύ τους είναι ο ρέκορντμαν για τις περισσότερες ασίστ σε ένα παιχνίδι, Στέφαν Γιόβιτς, ο σουτέρ Νταϊρίς Μπερτάνς, οι Κρις Κρέιμερ και Σεργκέι Καράσεφ που κάνουν πρώτη εμφάνιση στην Euroleague, ο Τιμοφέι Μοζγκόφ, ο Γόνας Γιερέμπκο, μαζί με τους επίσης βετεράνους Ντέβιν Μπούκερ και Τζέρεμι Έβανς και τους ρούκι Αντρέι Ντεσιάτνικοφ και Εβγκένι Βάλιεφ (σέντερ και φόργουορντ). Προφανώς και η Χίμκι θα περιστρέφεται και φέτος γύρω από τον Αλεξέι Σβεντ.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Έχει μεγάλο μπάτζετ και πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Όσο περνά το 2019 θα παίζει και καλύτερα, θα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Ο Κουρτινάιτις και οι παίκτες βελτιώνονται μέσα από τα παιχνίδια και όχι μέσω των προπονήσεων. Βάσει των όσων έκανε τις περασμένες σεζόν, θα ανεβαίνει, θα ανεβαίνει, θα ανεβαίνει, θα φτάσει στο πικ και εκεί συνήθως προέκυπτε ένας τραυματισμός βασικού παίκτη, με συνέπεια να καταρρεύσει γενικά το σύστημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει φέτος για να φτάσει εκεί όπου μπορεί. Δεν έχει τόσο μεγάλο βάθος και για αυτό θα χρειαστεί καλή διαχείριση των παικτών, με ζητούμενο όταν θα έλθει η ‘στραβή’ να μπορέσει να ξανασηκωθεί.

Αυτοί που θέλουν να ‘τρυπώσουν’ στους ‘οκτώ’

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Για την επιστροφή τους στην Euroleague, oι Σέρβοι πρόσθεσαν έξι παίκτες στο ρόστερ και για την ακρίβεια τους Τσαρλς Τζένκινς, στην τρίτη του παρουσία στον Αστέρα μετά δυο χρόνια στη Χίμκι, Όγκνιεν Κούζμιτς, Νίκολα Γιοβάνοβιτς (έναν ακόμα ψηλό που πέρυσι έπαιξε στην Τρέντο), Τζέιμς Γκιστ και Ντέρικ Μπράουν. Ο μόνος ρούκι στη διοργάνωση από τις μεταγραφές, είναι ο Λορένζο Μπράουν (πλέι μέικερ). Έχουν σκόρερ, έχουν ‘κορμιά’ και εμπειρία.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Κυρίως έχει έμπειρους/βετεράνους παίκτες. Θα έχει ένα θέμα με τις μετακινήσεις, γιατί η Αδριατική Λίγκα είναι πολύ ιδιαίτερη σε αυτό το κομμάτι και κακά τα ψέματα, οι ομάδες που δεν έχουν ‘ισόβιο’ συμβόλαιο με την Εuroleague, ενδιαφέρονται κυρίως για το πώς θα εξασφαλίσουν αυτό της επόμενης χρονιάς. Αυτή η ισορροπία θα διαταραχθεί από το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ. Θα κάνει μεγάλες νίκες, αλλά δεν νομίζω πως θα είναι σε τροχιά πλέι οφ. Ποιος θα είναι ο άτυχος που θα τους πετύχει στη σωστή τους μέρα, είναι ένα ερώτημα. Θα κάνουν μεγάλες νίκες, αλλά όχι αρκετές για να περάσουν στους “8”.

➔ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Για την επιστροφή της στη Euroleague, εμπιστεύτηκε παίκτες που ήταν χρόνια στο ρόστερ σε συνδυασμό με prospects. Ο Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες αν μη τι άλλο ξέρει πώς γίνεται η δουλειά και πώς να εξελίσσει τα ταλέντα. Έκανε τρεις μεταγραφές (Μάρκους Έρικσον, Τάιλερ Κάβανο και Μακάι Μέισον), κράτησε τους Λιούκ Σίκμα (MVP του Eurocup), Πέιτον Σίβα και Ρόκας Γκιεντράιτις, παίκτες που ‘χουν διακριθεί στο Eurocup.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Με την πρώτη ματιά, το ρόστερ ανήκει επίσης στην κατηγορία ‘τρίτη ταχύτητα’. Δηλαδή, δεν φαίνεται να ανήκουν στην πρώτη βαθμίδα ή σε αυτή των ομάδων που θα μπουν στα πλέι οφ. Έχει τρία θετικά στοιχεία: έμπειρο προπονητή -με αναχρονιστικά συστήματα που θα τεσταριστούν στην Εuroleague όπου κάνει ντεμπούτο-, έχει έδρα και δεν έχει πίεση. Η Άλμπα έχει παίκτες που παίζουν ό,τι και αν γίνει, που προσπαθούν να κάνουν κάτι, ανεξάρτητα από τη διαφορά ή το προηγούμενο ματς. Θα κάνουν ζημιές, αλλά δεν θα προκριθούν.

➔ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Η ομάδα του Τόνι Πάρκερ και πρωταθλήτρια Γαλλίας, πήρε την άδεια συμμετοχής στη Euroleague και για τη μεγάλη επιστροφή θέλησε να εμπιστευθεί -εύλογα- την εμπειρία. Ο Έντουϊν Τζάκσον ήταν μια από τις βασικές επιλογές για αυτήν τη νέα εποχή, μαζί με τον Αντουάν Ντιό. Προσελήφθη και ο Τζόρνταν Τέιλορ, πρώην παίκτης της Λιμόζ, με τον Ρίχαρντς Λόμας να αφήνει τη Λετονία για να δοκιμαστεί στη Euroleague και τους ψηλούς Ισμαήλ Μπάκο και Τόνι Τζεκιρί να αναλαμβάνουν τη ρακέτα. Ο κόουτς είναι ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς και δείχνει να εμπιστεύεται ρόλο κλειδί στον 18χρονο Τεό Μαλεντόν (combo guard).

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Το σύστημα που θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι είναι το ‘παιχνίδι με το παιχνίδι’,ώστε να δημιουργήσει momentum για τις επόμενες χρονιές. Φέτος θα παίξει για να ‘χτίσει’ το μέλλον της. Έχει πολύ φιλόδοξο προπονητή, που θα επιδιώξει να τη σπρώξει στην Euroleague, όπως όλοι θα παίζουν για το μέλλον και όχι για το παρόν. Δεν έχει άγχος για το αποτέλεσμα, κάτι που θα της επιτρέπει να παίξει πιο ελεύθερα. Προτεραιότητα είναι να πάει ο κόσμος στο γήπεδο και να μάθουν οι παίκτες πώς μπορούν να κατακτήσουν πράγματα. Αυτός είναι ο πρώτος χρόνος ενός πιο μακροπρόθεσμου project.

➔ ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ό,τι συμβαίνει και αφορά τη Ζενίτ της σεζόν 2019-20 είναι καινούργιο. Πήρε τέσσερις πόιντ γκαρντ (Αλμπισί, Ρενφρό, Πονκρασόφ και Χοστόφ), έναν σουτέρ (Όστιν Χόλινς), έμπειρους φόργουορντ (Ουίλ Τόμας, Πονίτκα, Ζουμπκόφ, Αμπρομάιτις) και σέντερ που έχουν μέγεθος και γνώσεις (Αγιόν και Κόλτον Άιβερσον). Σύνολο 11 νέοι παίκτες. Άρα θέλει χρόνο να ‘βρεθεί’ και να δείξει τι μπορεί να κάνει.

∎ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ: Ο Αγιόν είναι από τους καλύτερους σέντερ της Euroleague και ο προπονητής της Ζενίτ, Χοάν Πλάθα ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τον κάθε παίκτη, για να φτιάξει ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Αν γίνει ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν με τις ομάδες του Πλάθα, η Ζενίτ θα είναι πολύ καλή στην αρχή και η απόδοση της θα πέφτει όσο περνούν οι αγωνιστικές, ενώ στο τέλος δεν θα ασχολείται με την Euroleague, αλλά με τη VTB United League και το πώς θα επιστρέψει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτή είναι η κλασική εικόνα όλων των συλλόγων όπου έχει εργαστεί ο Ισπανός, ο οποίος κάνει δυνατές προπονήσεις, πιέζει τους παίκτες να παίζουν άμυνα και στο τέλος μένουν από ενέργεια και κίνητρο, όπως εστιάζουν στην εθνική λίγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK