LOCKER ROOM

Το grooming του Χάρη Γιαννόπουλου θέλει τρόπο, όχι θυσίες

Ο Χάρης Γιαννόπουλος αφήνει για λίγο την μπάλα του μπάσκετ και εξηγεί στο Contra.gr πώς περιποιείται τα μαλλιά και τα μακριά μούσια του.

Το grooming του Χάρη Γιαννόπουλου θέλει τρόπο, όχι θυσίες
Ο Χάρης Γιαννόπουλος στη media day της ΑΕΚ για τη σεζόν 2018-2019, κλειστό ΟΑΚΑ, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 Μιχάλης Καραγιάννης / Eurokinissi Sports

Ήταν ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ κόντρα στον Πανιώνιο για την 6η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League με 17 πόντους, όμως, αυτή τη φορά με τον Χάρη Γιαννόπουλο δεν μιλήσαμε για τη στρογγυλή θεά, για μπασκετικούς θρύλους, τη μέχρι τώρα  πορεία του στο χώρο ή τα προγνωστικά του, αλλά για στυλ. Το challenge ήταν μεγαλύτερο. Αισθανόμουν αρκετά άβολα, γιατί πρώτη φορά θα μιλούσα μ’ έναν μπασκετμπολίστα χωρίς να χρειάζεται να τον ρωτήσω τίποτα καθαρά ‘μπασκετικό’ (aka να ξέρω απ’ έξω όλη την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ) και φυσικά, υπήρχε το κλασικό ρίσκο του να κάνεις κουβέντα με έναν άντρα εκτός του χώρου (οχι κομμωτή δηλαδή)  για στυλ, μακριά μαλλιά και μούσια. Από την άλλη, πίστευα βαθιά μέσα μου πως α) ένας άντρας με μακριά μαλλιά έχει σίγουρα μία καλή ιστορία να μου πει (για τα μαλλιά του, τουλάχιστον) και β) πολλά ταμπού του παρελθόντος όσο αφορά τη σχέση των ανδρών με τη μόδα και το grooming έχουν ξεπεραστεί. Ολοένα και περισσότεροι άντρες ενδιαφέρονται να διατηρούν καθαρή και υγιή την επιδερμίδα και τα μαλλιά τους, ενώ παράλληλα, στο μυαλό μου έρχονταν οι περιπτώσεις πολλών αθλητών-ambassadors για beauty brands.

Επιβεβαιώθηκα και για τα δύο. Ο Χάρης είχε πολύ περισσότερα να μου πει από το “κουρεύομαι κάθε 6 μήνες”. Μιλήσαμε για τον κιθαρίστα που καθόρισε το στυλ του, την αγάπη του για τη ροκ μουσική, τους ‘μαλλιάδες’ φίλους του από τη Θεσσαλονίκη, το πώς περιποιείται τα μακριά μαλλιά και τα μούσια του, το look του στο παρκέ, το κοινότυπο πλέον αστείο με τον Λουίτζι Ντατόμε και τη συνάντησή του με τον σχεδόν αιώνια μακρυμάλλη Φραγκίσκο Αλβέρτη, πριν από χρόνια. Οι δύο-τρεις ερωτήσεις που είχα προετοιμάσει στην αρχή τριπλασιάστηκαν, κανένας δεν ήρθε σε δύσκολη θέση -το αντίθετο μάλιστα- αλλά το βασικότερο, δεν χρειάστηκε να μάθω απ’ έξω την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Οι ροκ επιρροές, η παρέα και το μπάσκετ

Ο Χάρης Γιαννόπουλος της ΑΕΚ αγκαλιάζεται με τον υπηρεσιακό τεχνικό του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκο Αλβέρτη, σε αναμέτρηση για τη Basket League 2018-2019 στο κλειστό του ΟΑΚΑ, Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018 Βασίλης Μαρούκας / Eurokinissi Sports

“Άφησα μακριά τα μαλλιά μου γιατί είναι αυτό που συμβαδίζει με τη γενικότερη νοοτροπία μου. Η μουσική έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στο να πάρω αυτήν την απόφαση. Είμαι ροκάς από μικρός και από τότε, θυμάμαι, πως όλα τα ροκ συγκροτήματα που μου αρέσαν ήταν μακρυμάλληδες (αγαπημένο μου συγκρότημα οι Led Zeppelin). Επίσης, οι φίλοι μου από Θεσσαλονίκη ήταν όλοι μαλλιάδες, οπότε είχα αρκετές επιρροές για να υιοθετήσω μία τέτοια εικόνα. Γενικότερα, μου αρέσει το στυλ με το μακρύ μαλλί και το μούσι. Αντιθέτως, θεωρώ πως το κοντό μαλλί είναι πολύ βαρετό και δεν μου αρέσει καθόλου. Οπότε, το ένα ήρθε και έδεσε με το άλλο. Ακόμη, πιστεύω πως το look του μακρυμάλλη ταιριάζει με τη νοοτροπία του αθλήματος ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ, γιατί ο αθλητισμός θέλει να κάνεις πολλές θυσίες. Είμαι άνθρωπος που αν κάτι πρέπει να το κάνω, χωρίς να το θέλω, δεν θα το κάνω, αλλά με το μπάσκετ δεν αντιδρώ ποτέ, όπως και με το μακρύ μαλλί. Κατά κάποιον τρόπο ισορροπώ την αγάπη μου και για τα δύο, aka το μακρύ μαλλί και το μπάσκετ. Δεν θα θυσίαζα τίποτε από τα δύο και κάθε φορά προσπαθώ να γίνομαι ακόμη καλύτερος”.

Στυλ vs Πρακτικότητα και το look στο παρκέ

“Το πρακτικό κομμάτι (σ.σ. ιδρώτας, τρέξιμο, μακρύ μούσι, μακριά μαλλιά) δεν με πειράζει τόσο. Γενικότερα, επειδή τα μαλλιά μου είναι πολύ σγουρά, κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο, τα πιάνω πίσω σε ένα bun για να μην με ενοχλούν όσο παίζω. Γενικότερα, αν εξαιρέσεις το μεσαίο στάδιο (αυτό πριν πιαστεί πάνω το μαλλί), που για εμένα που είμαι σγουρομάλλης είναι μαρτύριο, λατρεύω τα μακριά μαλλιά”.

Το κούρεμα κάθε 6 μήνες και η σωστή περιποίησή του

“Κόβω τα μαλλιά μου κάθε 6 μήνες. Κυρίως παίρνω λίγο την ψαλίδα και όχι από το μήκος τους. Γενικά, έχω αφήσει μακριά μαλλιά 3 φορές στη ζωή μου. Αυτή είναι η τρίτη. Τις άλλες δύο το έκοψα γιατί με κούραζε, αλλά πάνω στο εξάμηνο άλλαζα γνώμη και αποφάσιζα να τα ξαναμακρύνω. Δεν άντεχα με το κοντό μαλλί. Δεδομένου του οτι είμαι σγουρομάλλης, το κοντό κούρεμα -όσο περίεργο κι αν ακούγεται- ήθελε περισσότερη περιποίηση και styling. Τα μαλλιά μου κοντά δεν κάθονταν καθόλου καλά με το gel, το κερί, τον πηλό ή οτιδήποτε κι αν χρησιμοποιούσα. Τώρα που είναι μακριά, στέκονται καλύτερα και τα πιάνω πιο εύκολα σε ένα bun. Εκτός από σαμπουάν και conditioner, βάζω μία μάσκα. Εντάξει, με βοηθάει και η κοπέλα μου με αυτά. Αλλά έχω βρει ένα τρομερό προϊόν για τα μαλλιά, το Arganicare Oil, που στην ουσία είναι ένα λάδι σε μορφή spray που βοηθάει τα μαλλιά να μη φριζάρουν, τα βαραίνει όσο πρέπει και τα ξεμπερδεύει. Το απλώνω σε νωπά μαλλιά και μετά αφήνω τα μαλλιά μου να στεγνώσουν φυσικά. Δεν τα στεγνώνω ποτέ”.

Κεφάλαιο μούσια

Ο Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top στο φεστιβάλ Glastonbury, Σόμερσετ, Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 Jonathan Short/Invision/AP

“Τα μακριά μούσια πηγαίνουν πακέτο με τα μακριά μαλλιά και φυσικά με τη ροκ μουσική. Από τους αγαπημένους μου είναι ο κιθαρίστας από τους ZZ Top, Billy Gibbons, που στα νιάτα του είχε μακρύ μαλλί και ήταν ένας από τους λόγους που άφησα μακριά μαλλιά και μούσια. Τώρα έχει κοντά μαλλιά αλλά το μούσι του φτάνει μέχρι την κοιλιά.  Το αφήνω να μακρύνει από τα 22, από τότε δηλαδή που το πρωτοέβγαλα. Έκτοτε, δεν το έχω κουρέψει ποτέ, το τρίμαρα μόνο σε κάποιες φάσεις. Μόνο για το γάμο του αδερφού μου, που και πάλι είχα υιοθετήσει το look των 3 ημερών. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η μεγαλύτερη δυσκολία δεν είναι στο παρκέ αλλά στο φαγητό. Όταν τρώω, δεν υπάρχει περίπτωση να μη λερωθώ, αλλά αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι μουσάτοι. Το μούσι μου το πλένω καθημερινά, μπορεί και περισσότερο κι από τα χέρια μου. Όσο για την περιποίησή του, απλώνω ένα λάδι και κάνω λίγο combing (τα χτενίζω). Δεν κάνω καθόλου τριμάρισμα. Τα περιποιούμαι όσο μπορώ”.

Η ομοιότητα με τον Ντατόμε

“Το αστείο με το Ντατόμε είναι πολύ παλιό. Μοιάζουμε πολύ. Βέβαια, όταν είχε πολύ μακρύ μαλλί μοιάζαμε περισσότερο, αλλά τώρα τα έχει κουρέψει και έχει κρατήσει μόνο μακρύ μούσι. Με αυτόν με παρομοιάζουν συχνά, αλλά δεν είναι οτι θα την πω σε κάποιον, αν με πει Ντατόμε στο δρόμο”.

Όταν συνάντησα τον Αλβέρτη

¨”Από το ελληνικό μπάσκετ, ο Αλβέρτης είναι ο παίκτης που όταν τον είχα δει πρώτη φορά, μου είχε κάνει εντύπωση το μακρύ μαλλί του. Κι αυτός έχει σγουρό μαλλί, όπως εγώ. Όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό πριν χρόνια, θυμάμαι χαρακτηριστικά που μου έλεγαν να πάω να κουρευτώ, αλλά εκείνος ήταν ο μόνος που υποστήριζε το μακρύ μαλλί”.

Πρέπει ο μπασκετμπολίστας να είναι clean cut

Ο Χάρης Γιαννόπουλος και ο Γιώργος Μπόγρης στο πλαίσιο του All Star Game 2009-2020 στα 'Δύο Αοράκια' της Αλικαρνασσού, Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

“Δεν ξέρω πότε και γιατί μπορεί να ξεκίνησε το στερεότυπο, ότι ο μπασκετμπολίστας πρέπει να έχει κοντά μαλλιά. Νομίζω, πως μεγαλύτερο θέμα πάντως αντιμετωπίζουν όσοι έχουν μακριά μαλλιά που αθλούνται σε ανοιχτά γήπεδα και γενικότερα σε εξωτερικούς χώρους, επειδή είναι πιο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες. Το λατρεύω το μακρύ μαλλί και τώρα που κροταφίζω, την έχω ακούσει, αλλά δεν παραδίνομαι τόσα εύκολα. Θα το κρατήσω ζωντανό. Όσο για τα μούσια, στόχος είναι- αν μπορώ στα 70 μου να έχω αυτό το μούσι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ