Οι ΝΒΑers έκοψαν το κρέας. Εσύ ακόμα τρως;
Η λίστα με τους ΝΒΑers που δεν τρώνε ζώα και ζωϊκά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ένας έχει να κάνει και με την αλλαγή του παιχνιδιού στη λίγκα.
Ο Κρις Πολ φωτογραφήθηκε για το περιοδικό του ESPN. Γυμνός, αφού επρόκειτο για το body issue. Στα 34, το σώμα του παρέπεμπε σε άνθρωπο πολύ μικρότερο, σε ηλικία. Τον ρώτησαν σχετικά. Εξήγησε πως φέτος το καλοκαίρι αποφάσισε να σταματήσει να τρώει ζώα. Eίχε ήδη, γίνει πρεσβευτής της Beyond Meat, της πρώτης εταιρίας στον κόσμο που παράγει φυτικά υποκατάστατα κρέατος, με έδρα στο Λος Άντζελες. Όπως μπορείς να διαβάσεις στο site της “ποιος λέει πως το κρέας πρέπει να προέρχεται από τα ζώα; Το κρέας φτιάχνεται από πέντε δομικά στοιχεία: πρωτεϊνη, λίπος, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και νερό. Η Beyond Meat τα βρίσκει στο φυτικό βασίλειο και φτιάχνει κρέας από φυτικά προϊόντα, χωρίς να χάνει κάτι σε γεύση ή υφή“.
Ο Πολ είπε πως “όταν ήμουν ρούκι έτρωγα μπέργκερ και πατάτες κάθε μέρα, ενώ το βράδυ παίρναμε πίτσα. Αυτό ήξερα μόνο να κάνω με τον αδελφό μου, αφού μέναμε για πρώτη φορά μόνοι μας. Τώρα όμως όλα έχουν αλλάξει, αφού ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνω κάθε μέρα είναι τι βάζω στο σώμα μου“. Kαι θέλει να μάθει και στα παιδιά του το σωστό τον τρόπο. Toν ίδιο τρόπο διατροφής ακολουθούν και οι φίλοι του, Ντουέιν Ουέιντ (από το 2016), ΛεΜπρον Τζέιμς (έχει φτιάξει με τους Άρνολντ Σβατζενέγκερ, Σίντι Κρόφορντ και τη σκιέρ Λίντσι Βον τη Ladder, εταιρία με συμπληρώματα διατροφής) και Καρμέλο Άντονι (από το 2011).
Όπως έγραψε το The Varsity, ουδόλως συμπτωματικά η νέα τάση έπεσε πάνω στην εποχή που το ΝΒΑ πήγαινε στο small ball (τα χαμηλά σχήματα που θέλουν πιο αδύνατους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να αγωνιστούν σε διαφορετικές θέσεις, ώστε να κερδίσουν τον αντίπαλο σε ρυθμό και ταχύτητα).
Όσο πιο πολύ όδευε προς τα εκεί η λίγκα (από το 2013 και μετά), τόσο αυξάνονταν οι παίκτες που έχαναν κιλά. Στην αρχή υπήρχε ένα θέμα με το πώς οι vegan διατροφές θα βοηθούν τους ΝΒΑers να διατηρούν την ενέργεια τους το καλοκαίρι, όταν δουλεύουν για να αυξήσουν τη μυική μάζα -και να αντέχουν τις επαφές. Κάτι που παραδοσιακά γινόταν με πολλούς υδατάνθρακες και ακόμα περισσότερη πρωτεϊνη. Διαπιστώθηκε πως το vegan διαιτολόγιο επέτρεπε στους αθλητές να βάλουν μυς, χωρίς το ρίσκο να ξεπεράσουν το όριο (και να βαρύνουν).
Με τα προϊόντα που υπάρχουν πια, οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να αντικαθιστούν το κρέας με τροφές που είναι γεμάτες πρωτεϊνη, εν τούτοις θεωρούνται καλά καύσιμα για το σώμα τους. Το bonus είναι ότι διατηρούν και το βάρος τους, αφού μειώνουν τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη. Βελτιώνουν δε, την καρδιαγγειακή υγεία και άρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως είναι το κέιλ, το σπανάκι, οι ντομάτες και τα μύρτιλα αυξάνουν την ενέργεια.
Το veganism είναι κάτι που απασχόλησε το ΝΒΑ το 2017. Ήταν το πρώην Bad Boy των Πίστονς, ο Τζον Σάλεϊ που ζήτησε από εκείνους που ‘χαν αλλάξει τη διατροφή τους να εξηγήσουν τις αλλαγές στο σώμα τους. Ο Σάλεϊ ήταν εκ των πρωτοπόρων αυτής της τάσης και ως -επί τρεις δεκαετίες- μέλος της PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ανέλαβε το σχετικό ντοκιμαντέρ. Κατ’ αρχάς ενημέρωσε πως αποφάσισε να γίνει vegan συνειδητά.
Eχω αυτην τη ζωη να ζησω και θελω να φροντιζω το σωμα μου. Δεν μπορω να βαζω φαγητο αξιας ενος δολαριου σε σωμα του 1.000.000 δολ.
Ο Τζαλίκ Οκαφόρ είχε δηλώσει vegan, τάση που ακολούθησε όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση μηνίσκου και ήθελε να βοηθήσει το σώμα του, με όποιον τρόπο μπορούσε. Παρακολούθησε ντοκιμαντέρ, ρώτησε διατροφολόγους και μετά πήρε τις αποφάσεις του. “Το γόνατο μου πρηζόταν πολύ και δεν μπορούσα να φτάσω στο 100% της αποθεραπείας. Προσπάθησα να κόψω τα γαλακτοκομικά και διαπίστωσα πως μειώθηκαν τα οιδήματα. Μετά έκοψα και ό,τι άλλο αφορούσε τα ζώα και νιώθω υπέροχα”.
Το SB Nation μίλησε και με άλλους παίκτες που έκριναν ότι ήλθε η ώρα να φροντίσουν με τον καλύτερο τρόπο το σώμα τους -και έτσι άρχισαν να αποφεύγουν το κρέας και τα ζωϊκά προϊόντα. Όλοι διαβεβαίωναν πως αυτός ο νέος τρόπος τους βοηθά να χάνουν λίπος και να αυξάνουν το επίπεδο της ενέργειας. Έγινε και μια βασική διευκρίνιση. Vegan είναι αυτός που αποφεύγει οτιδήποτε αφορά τα ζώα. Vegeterian είναι εκείνος που δεν τρώει κρέας ή ψάρι, αλλά καταναλώνει γάλα, αβγά κλπ.
Ο Ενές Καντέρ είναι από το 2017 vegeterian. Με αυτόν τον τρόπο ξεφορτώθηκε κοντά στα 20 κιλά, το καλοκαίρι του 2017. Όπως είπε, το κίνητρο του ήταν… αυτό που είδε στον καθρέφτη και δεν του άρεσε. Όπως είχε σχολιάσει “από τις ποσότητες τουρκικών φαγητών που έτρωγα, είχα φτάσει στο σημείο να χρειάζομαι στηθόδεσμο. Δεν ένιωθα χοντρός, αλλά έδειχνα χοντρός. Τότε αποφάσισα να αλλάξω διατροφή. Αυτό που έκανα ήταν να κόψω τελείως το κόκκινο κρέας. Σπάνια τρώω κοτόπουλο. Τα περισσότερα γεύματα μου είναι vegan και ψάρι. Σταμάτησα επίσης, τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες”.
Ο Τάισον Τσάντλερ είχε διάφορους τραυματισμούς και αρκετά χειρουργεία που είχαν ‘πλήξει’ τη φυσική αντοχή. Οι φλεγμονές ήταν το μόνιμο βάσανο του, το στομάχι του το ένιωθε συνέχεια πρησμένο και αισθανόταν πάντα κουρασμένος. “Τα ζώα που τρώμε παίρνουν τις πρωτεϊνες τους από τα φυτά. Δηλαδή, τρώμε την πρωτεϊνη που τρώνε εκείνα από τα φυτά. Από όταν έγινα vegan άλλαξε η ζωή μου. Κοιμάμαι καλύτερα, ξυπνώ με καλύτερη διάθεση, το reset γίνεται πιο γρήγορα, δεν πονάω και δεν έχω φλεγμονές”.
Ο ΤζαΒέιλ ΜακΓκι έχασε 7 κιλά, όταν άρχισε τη vegan διατροφή και μετά μπήκε στο ρόστερ των Ουόριορς, το 2016. Ο Αλ Τζέφερσον έχασε 20 κιλά ως vegeterian “και άρχισα γιατί είχα βαρεθεί να τρώω κοτόπουλο. Μια μέρα είπα το ‘έως εδώ’. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσω. Ξέρω ότι νιώθω καλύτερα”. Ο Βίκτορ Ολαντίμπο επίσης, έκρινε πως είχε έλθει η ώρα να τρέφεται πιο υγιεινά “γιατί χρειαζόμουν μια αλλαγή”, ενώ την απόφαση για την αλλαγή του Μάικλ Πόρτερ, την πήρε η μητέρα του που τον τάιζε βάσει πέντε λέξεων “whole, fresh, ripe, raw, organic”.
O Kάιρι Έρβινγκ είχε πει πως προτιμά πια ό,τι βγάζει η φύση και όχι τα ζώα “και νιώθω πως έχει αυξηθεί η ενέργεια μου. Το σώμα μου νιώθει θαυμάσια”. Άλλαξε διατροφή, αφότου τον έκαναν ανταλλαγή οι Καβς. Στη λίστα είχε ήδη τοποθετηθεί και ο Ντάμιαν Λίλαρντ “για να βοηθήσω τον σώμα μου να αποδίδει καλύτερα. Θέλω να τρώω πιο αγνά προϊόντα και να νιώθω πιο ελαφρής. Να είναι πιο άνετοι οι σύνδεσμοι του σώματος μου και τα πόδια μου. Μεγαλώνω. Καταλαβαίνετε; Όσο περνούν τα χρόνια δεν θες να φαίνονται στον τρόπο που αγωνίζεσαι. Δεν σκέφτεσαι πια πως ‘μπορώ να τρώω ό,τι θέλω, γιατί έτσι κι αλλιώς θα το κάψω’. Οφείλεις να δημιουργήσεις νέες συνήθειες”. Όλα ξεκίνησαν για εκείνον, την εποχή που ήθελε να χάσει κιλά. Μπήκε στον πειρασμό και δικαιώθηκε.
Το ESPN είχε διατροφολόγο στο στούντιο, η οποία θύμισε πως “κάθε ομάδα έχει πια το διατροφολόγο της και όλοι επιμένουν πως αυτός ο τρόπος διατροφής θα βοηθήσει τους πάντες”. Ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι επίσης ήταν στο στούντιο και εξήγησε πως “όλοι οι ΝΒΑers προετοιμάζουν το σώμα τους για τη σεζόν που επίκειται, με γυμναστική και διατροφή, γιατί όντως βοηθά. Όντως σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Νιώθεις καλύτερα όταν ξυπνάς”. Στην εποχή του έκανε θραύση το McDonalds και τα γλυκά “ακόμα και πριν τα ματς”. Ο ίδιος έτρωγε μετά τα σουτάκια το πρωί και δεν κατανάλωνε τίποτα έως το τέλος του κάθε αγώνα “για να νιώθω πιο ελαφρύς”.
Ο Κάιλ Κούζμα απάντησε στην ερώτηση “πώς έχεις ενέργεια στα ματς, ενώ έχεις το ύψος που έχεις και δεν τρως κρέας”, ως εξής: “Όταν καταναλώνεις κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι και αβγά ρισκάρεις να πάθει κάτι η καρδιά σου, να γίνεις παχύσαρκος, να αποκτήσεις καρκίνο, διαβήτη ή σεξουαλική ανικανότητα. Το να γίνουμε vegan είναι το πιο απλό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για εμάς και τις οικογένειες μας, για να μην πω και για τα ζώα, αλλά και για το περιβάλλον”.