LOCKER ROOM

20 στολές Ελλήνων τερματοφυλάκων που θύμισαν Τζόκερ

Από το 1977 ως το σήμερα. Πόσο έχει αλλάξει η στολή τερματοφύλακα στο πρωτάθλημα της... Α' Εθνικής;

20 στολές Ελλήνων τερματοφυλάκων που θύμισαν Τζόκερ

Μια από τις πρώτες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις μου είναι η εικόνα του Χόρχε Κάμπος στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 να εκτελεί ελεύθερο, φορώντας μια κοντομάνικη στολή τερματοφύλακα, αγωνιζόμενος με το εθνόσημο του Μεξικού. Πριν από 25 χρόνια, οι εμφανίσεις των τερματοφυλάκων ήταν παρδαλές, flamboyant, έδειχναν περίπου 5 νούμερα μεγαλύτερες από το κανονικό και τηρούσαν πιστά το πρωτόκολλο της εμφάνισης του logo του χορηγού, με ΤΕΡΑΣΤΙΑ γράμματα στο κέντρο της στολής. Από τότε άλλαξαν πολλά, οι τάσεις της αθλητικής μόδας διευκόλυναν τους τερματοφύλακες να ανασάνουν, υιοθέτησαν έντονα χρώματα, ‘βοήθησαν’ περισσότερο τον εκάστοτε πορτιέρε στην εκρηκτικότητα και την πλαστικότητα των κινήσεών του.

Η στολή τερματοφύλακα ενστερνίστηκε την εκκεντρικότητα και το έντονο στοιχείο της μόδας παρελθόντων ετών, μέχρι να γίνει πιο ορθολογική και λειτουργική. Θα επιχειρήσουμε παρακάτω να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, μέχρι σήμερα, με μια αναδρομή σε εικόνες κάθε εποχής.

(σε κάθε φωτογραφία αναγράφεται το όνομα του τερματοφύλακα και η ομάδα της οποίας το έμβλημα φοράει)

Περίοδος: 1977-1981

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ)

O Βασίλης Κωνσταντίνου με την εμφάνιση του Παναθηναϊκού. eurokinissi.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

O Χρήστος Αρβανίτης με την φανέλα του Ολυμπιακού eurokinissi.gr

Ο γιακάς επιβάλλεται ως καθεστώς από το 1980 και μετά, το ίδιο και η ενίσχυση στους ώμους. Τα σχέδια είναι μινιμαλιστικά και τα σορτς πιο κοντά από ποτέ. Τα χρώματα των στολών χαϊδεύουν τα μάτια και συνήθως συμπληρώνονται από σορτς σε λευκό ή μαύρο χρώμα. Ορόσημο για τις τάσεις της εποχής, η εμφάνιση του Ντίνο Τζοφ με την εθνική Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1982. Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχαν ακόμα τερματοφύλακες όπως ο Χρήστος Αρβανίτης, που σε κάποια ματς του ελληνικού πρωταθλήματος έπαιζαν χωρίς γάντια.

Περίοδος: 1984-1990

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ)

O Νίκος Σαργκάνης με την φανέλα του Παναθηναϊκού eurokinissi.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΚΑΣ (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ) & ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Οι τερματοφύλακες Αντώνης Μανίκας και Γιάννης Παπαμιχαήλ πριν από την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Πανιωνίου eurokinissi.gr

ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗΣ (ΑΡΗΣ)

ΟΣΦΠ-ΑΡΗΣ 1-2 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΟΥ (ΑΕΚ)

O Πίτερ Σίλτον και ο Κρις Γουντ με τα χρώματα της εθνικής Αγγλίας, αλλά και ο Ζαν Μαρί Πφαφ με τα χρώματα της εθνικής Βελγίου, είναι οι πρώτοι που θα υποστηρίξουν τις νέες ενδυματολογικές τάσεις στις στολές πορτιέρε, φορώντας UMBRO και Adidas αντίστοιχα. Στις στολές εκείνης της εποχής, οι ώμοι θωρακίζονται ακόμα περισσότερο και ο γιακάς αποκτά μια πιο διακριτική παρουσία. Οι πρώτες στολές με έντονους χρωματισμούς και ριγέ σχέδια κάνουν την εμφάνισή τους στα γήπεδα της Ευρώπης και κάποιοι Έλληνες ‘ινφλουένσερ’ όπως ο Αντώνης Μήνου παρατηρούν και αντιγράφουν προσεκτικά.

Περίοδος: 1991-1996

ΤΟΝΤΣΙ ΓΚΑΜΠΡΙΤΣ (ΠΑΟΚ)

ΑΛΕΚΟΣ ΡΑΝΤΟΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

ΓΙΟΖΕΦ ΒΑΝΤΣΙΚ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ)

To 1994, στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, η adidas παρουσιάζει μια νέα στολή τερματοφύλακα, με γεωμετρικά σχήματα σε χρυσό και σκούρο κόκκινο. Θα την φορέσει πρώτος ο Μπόντο Ίλγκνερ, με το εθνόσημο της Γερμανίας, ο Πάτρικ Μπόνερ θα δοκιμάσει μια παραλλαγή της σε σκούρο μοβ και ο Τόμας Ραβέλι της Σουηδίας θα τολμήσει ακόμα πιο εκκεντρικά, με βυσσινί και γαλάζιο.

O Ρομάριο σκοράρει με κεφαλιά, ενώ ο αμυντικός Ρόλαντ Νίλσον και ο τερματοφύλακας Τόμας Ραβέλι προσπαθούν να κερδίσουν τη μπαλα, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης για τα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1994, μεταξύ Βραζιλίας και Σουηδίας. AP PHOTO/Bernstein


Ο Αντώνης Νικοπολίδης Παναθηναϊκού και ο Κυριάκος Τοχούρογλου του Ολυμπιακού θα τολμήσουν να φορέσουν αυτή την εκκεντρική στολή, που όμως κάνει ένα βήμα μπροστά, αποχαιρετώντας γιακάδες και σχέδια που θύμιζαν πιτζάμα. Οι στολές της εποχής είναι στη συντριπτική πλειονότητα ογκώδεις, γι’ αυτό κι ο Φαμπιάν Μπαρτέζ της Μαρσέιγ οδηγείται σε μια ‘καινοτόμο’ σκέψη: κόβει με ψαλίδι τα μανίκια της στολής του. Και εγένετο η πρώτο κοντομάνικη στολή τερματοφύλακα.

O Φαμπιάν Μπαρτέζ, φορώντας την εμφάνιση της ΕΘνικής Γαλλίας, δίνει οδηγίες στους συμπαίκτες του, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης με το Ισραήλ, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 30 Μαρτίου 2005 AP Photo/Ariel Schalit

Περίοδος: 1997-2002

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΧΟΥΡΟΓΛΟΥ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΚΑΜΑΝΗΣ (ΑΡΗΣ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΡΓΟΥΣΗΣ (ΞΑΝΘΗ)

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ (ΑΕΚ)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ)

Προς το τέλος των 90s τα σχέδια των στολών αποχαιρετούν τη χρωματιστή εκκεντρικότητα, επιστρέφοντας σε έναν μινιμαλισμό που θύμιζε 70s. Οι γιακάδες της στολής σχεδόν κάθε γνωστού brand εξαφανίζονται και ταυτόχρονα εμφανίζονται οι πρώτες μπλούζες των οποίων η τεχνολογία βοηθά τον τερματοφύλακα να ‘αναπνεύσει’.

Περίοδος: 2003-Σήμερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΠΑΡΗΣ (ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΛΥΚΟΣ (ΠΑΟΚ)

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ)

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΡΟΜΠΕΡΤΟ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο χρισμός του Μπαρτέζ δικαιώνεται. Οι στολές γίνονται κοντομάνικες, με ύφασμα που βοηθά τον αθλητή να αναπνεύσει, με έντονα χρώματα που κάνουν την παρουσία του πορτιέρε αισθητή, με έντονες σκούρες ρίγες που προσθέτουν υψηλού επιπέδου αισθητική.

Πρέπει να παίζει επιθετικά η Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK