X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

"Αυτός που έχασε το πέναλτι" ψάχνει τη ρεβάνς και την εξιλέωση

Το Euro πήρε φωτιά με μεγάλα νοκ-άουτ ματς τη Δευτέρα και σήμερα έχουμε ίσως το πιο μεγάλο ντέρμπι. Στο Γουέμπλεϊ η Αγγλία υποδέχεται τη Γερμανία, με έπαθλο ένα εισιτήριο στα προημιτελικά και ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ έχει μια ευκαιρία να εξιλεωθεί για το χαμένο πέναλτι του 1996. Τότε που το ποδόσφαιρο δεν επέστρεψε τελικά σπίτι...

Ένα ιδιαίτερο ματς για τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, σήμερα στο Γουέμπλεϊ όπου η Αγγλία υποδέχεται τη Γερμανία AP/FRANK AUGSTEIN

Τέτοιες μέρες ήταν πριν από 25 χρόνια, που στο (παλιό) Γουέμπλεϊ όλη η Αγγλία ζούσε για μια ιστορική μονομαχία. Μια τριακονταετία (τότε) από τον θρίαμβο του 1966, η Αγγλία υποδεχόταν ξανά τη Γερμανία, αυτή τη φορά σε ένα ημιτελικό Euro, έτοιμη να ξορκίσει τα φαντάσματα, απέναντι στη νασιοναλ μανσάφτ. Οι Άγγλοι δεν είχαν κερδίσει ποτέ τους Γερμανούς, μετά το Μουντιάλ 66, του μοναδικού τουρνουά που έχουν κατακτήσει στην ιστορία τους. Ο αποκλεισμός στα πέναλτι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 90, ήταν πρόσφατος. Όλοι ζούσαν για την στιγμή που το ποδόσφαιρο θα επέστρεφε σπίτι. Τελικά, φαίνεται πως ... έχασε το δρόμο.

Στο φινάλε εκείνης της ημέρας (26 Ιουνίου 1996), οι Γερμανοί έπαιρναν την πρόκριση, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μοιραίο πρόσωπο για την Αγγλία, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ο άνθρωπος που είχε αστοχήσει στο τελευταίο πέναλτι της ομάδας του, στέλνοντας την μπάλα πάνω στον γκολκίπερ Αντρέας Κέπκε. Αμέσως μετά ο Αντρέας Μέλερ, με ένα σουτ-οβίδα, έγραφε το 6-5 αφήνοντας την Αγγλία να μετράει τις πληγές της και έναν ακόμη οδυνηρό αποκλεισμό

Αν και έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα, ο Σαουθγκέιτ είναι σίγουρο ότι θα νιώσει ένα σκίρτημα σήμερα το απόγευμα στο (νέο) Γουέμπλεϊ. Λένε ότι ο άλλοτε στόπερ και αμυντικός μέσος της Κρίσταλ Πάλας, της Άστον Βίλα και της Μίντλεσμπρο, που έπαιξε 57 φορές στην Εθνική Αγγλίας, ντύνεται πάντα στην τρίχα, τύπωσε τους στίχους του God save the Queen, ώστε όλοι οι παίκτες του να ξέρουν τον εθνικό ύμνο της χώρας. Θέλει να τον τραγουδάνε δυνατά, δείχνοντας την αφοσίωση στην ομάδα, όπως κάνει αυτός και όλο το σταφ, στον πάγκο. Στο ματς που έρχεται και θα κρίνει την πρόκριση στον προημιτελικό (αντίπαλος ο νικητής του Σουηδία-Ουκρανία) έχει ένα λόγο παραπάνω.

Μια νίκη, μια πρόκριση επί των Γερμανών, θα διώξει οριστικά και τους προσωπικούς εφιάλτες του. Ο ίδιος έλεγε πριν από δυο-τρια χρόνια: "Νόμιζα ότι έπειτα από τόσο καιρό θα είχε ξεχαστεί το χαμένο πέναλτι, αλλά να, τις προάλλες ήμουν στο λόμπι του ξενοδοχείου, όταν άκουσα από πίσω μου μια κοπέλα να λέει στον φίλο της 'νομίζω ότι είναι αυτός που έχασε εκείνο το πέναλτι. Της είπε να ... μιλάει πιο σιγά, αλλά ήδη την είχα ακούσει".

Εντάξει μια πρώτη ρεβάνς την πήρε ο Σαουθγκέιτ, πριν από τρία χρόνια, όταν η Αγγλία πήρε επιτέλους μια πρόκριση σε διαδικασία πέναλτι, πετώντας έξω την Κολομβία και φτάνοντας με τα τρία λιοντάρια στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 (ήττα από την Κροατία, στην παράταση). Μόνο οι δυο σερ Αλφ Ράμσεϊ (το 1996) και Μπόμπι Ρόμπσον (το 1990) έχουν πετύχει κάτι παρόμοιο. Η πρόκριση μάλιστα επί της Κολομβίας στα πέναλτι, ήταν η πρώτη μετά από έξι διαδοχικούς αποκλεισμούς σε όλες τις διοργανώσεις. Η τελευταία φορά που είχαν προκριθεί από την άσπρη βούλα ήταν, κατά σύμπτωση, το 1996 κόντρα στην Ισπανία (στη φάση των "16") με 4-2. Στο μοναδικό ματς νοκ-άουτ που έχουν νικήσει σε Euro.

Το δεύτερο θα είναι, αν όλα πάνε καλά για τα 3 λιοντάρια, το σημερινό παιχνίδι. Η Γερμανία, όμως, δεν είναι μια ομάδα που ... κερδίζει εύκολα η Αγγλία. Από το 1966, όταν θριάμβευσε 4-2 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έπρεπε να περάσουν 34 χρόνια για να τη νικήσει ξανά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Σε αγώνα ομίλου για το Euro του 2000 (1-0).

Η Γερμανία νίκησε στο Παγκόσμιο του 1970 (προημιτελικός), στο Euro (Κύπελλο Εθνών) το 1972 (προημιτελικός), στο Μουντιάλ του 90 (ημιτελικός στα πέναλτι, με τον Πίτερ Σίλτον να πέφτει στις σωστές γωνίες αλλά στο ... ριπλέι τους Στιούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ να στέλνουν την μπάλα στα περιστέρια και τον Γκάρι Λίνεκερ που είχε ισοφαρίσει το γκολ του Μπρέμε να σκαρώνει την περίφημη δήλωση ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ωραίο ματς, που κρατάει 90 λεπτά, και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί ) στο Euro 96 (ημιτελικός. στα πέναλτι), ενώ το 1982 το μεταξύ των δυο ομάδων ματς του ομίλου είχε λήξει ισόπαλο 0-0.

Η δεύτερη νίκη των Άγγλων ήρθε το 2000, ενώ δέκα χρόνια μετά στο Μουντιάλ της Ν.Αφρικής, η Γερμανία νίκησε με το εμφατικό 4-1 (αν και στο 2-1, δεν μέτρησε πεντακάθαρο γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ, με την μπάλα να σκάει τουλάχιστον μισό μέτρα, μέσα στην εστία των Γερμανών).

Στην ιστορία έχουν μείνει και δυο μονομαχίες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2002), όταν οι Γερμανοί νίκησαν στο Γουέμπλεϊ 1-0 αλλά η Αγγλία είχε κάνει ένα τρομερό 1-5 μέσα στο Μόναχο. Η Γερμανία είχε προηγηθεί με τον Γιάνκερ, αλλά τρία γκολ του Μάικλ Όουεν, ένα του Στίβεν Τζέραρντ και ένα του Εμίλ Χέσκι, έγραψαν το ανεπανάληπτο σκορ...

Στο Γουέμπλεϊ το 1996

Είκοσι πέντε χρόνια πίσω, η Αγγλία περίμενε πως και πως την Γερμανία, σε ένα Euro γεμάτο παραισθήσεις, κριτική από τα ταμπλόινς, μεθύσια του Πολ Γκασγκόιν (και των spice boys, Μακ Μάναμαν-Φάουλερ) και γκολάρες όμως. Κορυφαίο αυτό του Γκάζα κόντρα στην Σκωτία, αν και ο Άλαν Σίρερ ήταν αυτός που σκόραρε κατά βούληση (5 γκολ, μέχρι τον ημιτελικό). Η Αγγλία είχε φέρει μια ισοπαλία (1-1 με την Ελβετία) κι είχε νικήσει 2-0 την Σκωτία και 4-1 την Ολλανδία στα ματς του ομίλου, πριν αποκλείσει στα πέναλτι την Ισπανία (στα προημιτελικά).

Η Γερμανία είχε επίσης μια ισοπαλία (με Ιταλία) και δυο νίκες στον όμιλο (2-0 την Τσεχία, 3-0 τη Ρωσία) και έφτανε στον ημιτελικό, αποκλείοντας στους "8" την Κροατία με 2-1.

Το κλίμα του ματς το απεικόνιζαν με τον καλύτερο τρόπο τα βρετανικά ταμπλόιντ. Στην ιστορία έχει μείνει το πρωτοσέλιδο της Mirror, που είχε βάλει δυο βρετανικά κράνη πάνω στα κεφάλια των Σέρινχαμ και Γκασγκόιν με καταπληκτικό γερμανοαγγλικό τίτλο "Achtung Surrender" (Κίνδυνος! Παραδοθείτε) και ακόμη πιο γραφικό υπότιτλο: "Για σας φρίτσηδες το Euro 96 τελειώνει"

Μόλις στο 3' ο Σίρερ έκανε το 1-0 και όλοι... εμείς οι Άγγλοι πιστέψαμε ότι είχε έρθει η ώρα μας. Αμ δε. Ο Στέφαν Κουντζ, πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα το 1995 που έπαιζε στη Μπεσίκτας και είχε πάρει τη θέση στην ενδεκάδα του τραυματία Κλίνσμαν, ισοφάριζε γρήγορα για να πέσει, στη συνέχεια το ... ξύλο της αρκούδας!

Με τους σημερινούς κανονισμούς θα είχαμε τουλάχιστον 3 αποβολές. Ο Πολ Γκασκόιν σίγουρα θα έπαιρνε κόκκινη. Είχε κάνει 2-3 τάκλιν με τις τάπες κι είναι ευτύχημα που οι αντίπαλοί του σηκώθηκαν και συνέχισαν κανονικά. Ένα δολοφονικό μαρκάρισμα έφαγε και ο Ματίας Ζάμερ από τον Στούαρτ Πιρς. Αν άξιζε, πάντως, μια ομάδα να πάρει τη νίκη, αυτή ήταν η Αγγλία. Οι Γερμανοί, εκτός του γκολ, δεν έκαναν τίποτε το ιδιαίτερο, αν και ακόμα μια κεφαλιά του περίεργου Κουντς στην παράταση μπήκε στα δίχτυα, ακυρώθηκε όμως ως επιθετικό φάουλ. Ίσως και να μην ήταν (αλλά μετράει πάντα η απόφαση του διαιτητή, πάμε παρακάτω, δεν υπήρχε και VAR)!

H παράταση, πάντως, ξεκίνησε με τον Ντάρεν Άντερτον να παίρνει (μάλλον κατά λάθος) πάσα από τον Σίρερ και να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι, στην πιο μεγάλη ευκαιρία του ματς για να πανηγυρίσουμε... εμείς οι Άγγλοι, ενώ άλλες δυο φορές ο Γκασκόιν δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Κάπως έτσι πήγαμε στα πέναλτι. Όλα ήταν τέλεια εκτελεσμένα. Των Γερμανών. Και οι Άγγλοι δεν πήγαν πίσω. Όχι όλοι, ωστόσο. Ο 6ος που σούταρε (ο Σάουθγκεϊτ) έστειλε την μπάλα στην πλευρά που έπεσε ο Κέπκε. Αυτό έφτανε και περίσσευε για τη Γερμανία. Ο Μέλερ που ακολούθησε σούταρε με τον μύτο, στην ευθεία του τέρματος του Σίμαν και οι Γερμανοί πανηγύριζαν μέσα στο Γουέμπλεϊ!

Όπως ήταν φυσικό όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, που έχασε το πέναλτι. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να του δώσουν κουράγιο, η ψυχούλα τους όμως το ήξερε. Και του 25χρονου τότε Σαουθγκέιτ επίσης: "Δεν θα πρέπει αν αισθάνεσαι ένοχος..." ήταν το μήνυμα του τότε πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, αλλά ο ίδιος δήλωνε ότι ένιωθε πως είχε απογοητεύσει ένα ολόκληρο έθνος

"Δεν του ήταν εύκολο, αλλά τον θαυμάζω γιατί κατάφερε να βάλει στην άκρη αυτό το πέναλτι και να παίξει συνολικά 57 φορές με την Εθνική Ομάδα, της οποίας έγινε και προπονητής" σχολίασε στη Daily Mirror ο άλλοτε συμπαίκτης του στην Εθνική, Τέντι Σέρινγχαμ.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά ο Σαουθγκέιτ, ψάχνοντας την εξιλέωσή του, προσπαθεί να εμψυχώσει τους παίκτες του, όσο περισσότερο γίνεται: "Μπορείτε να γράψετε ιστορία..." τους λέει, ελπίζοντας ότι η Αγγλία που μέτρησε δυο νίκες (με 1-0 επί Κροατίας και Τσεχίας) και μια ισοπαλία (0-0 με Σκωτία) χωρίς να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο, θα κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Οι Γερμανοί δεν έχουν πείσει για την σταθερότητα τους, καθώς ηττήθηκαν 1-0 από τη Γαλλία, θριάμβευσαν 4-2 επί της Πορτογαλίας, αλλά αναδείχθηκαν ισόπαλοι (2-2) με την Ουγγαρία τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του γκρουπ.

Πρώτοι ήταν οι Γάλλοι, οι οποίοι όμως χαιρέτησαν τη διοργάνωση, αφού αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την τρομερή Ελβετία. Το Euro έχει πάρει φωτιά από τις ματσάρες που είδαμε (ειδικά τη Δευτέρα) και πολύ θα ήθελε η Αγγλία και ο Σαουθγκέιτ να ξαναγράψουν την ιστορία.