ΓΝΩΜΕΣ

Το τίμιο “εμείς φταίμε” του Ουζουνίδη

Οι λόγοι που ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε δίκιο πως φταίει ο Παναθηναϊκός για τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ. Σχολιάζει ο Τσάρλυ.

Το τίμιο “εμείς φταίμε” του Ουζουνίδη

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στα τρία από τα τέσσερα ημίχρονα της σειράς με τον ΠΑΟΚ, είναι σαφώς πιο δουλεμένη ομάδα, είχε καλύτερη δημιουργία, αλλά στο τέλος αποκλείστηκε. Στον τελικό στις 6 Μαΐου θα δει δύο κατώτερες ομάδες από πλευράς δημιουργίας, να παίζουν. Ο κύριος λόγος που αποκλείστηκε, είναι πως από μόνη της η καλή δουλειά του τεχνικού επιτελείου δεν έφτασε και είχε πολλές λεπτομέρειες εναντίον του ο Παναθηναϊκός.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΡΑΒΩΣΕ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

Το παιχνίδι στράβωσε από την περασμένη Παρασκευή. Την ώρα που στον ΠΑΟΚ καλλιεργούσαν ένα κλίμα πως ερχόμαστε, είμαστε η νέα δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είχαν άγχος και εκνευρισμό που δεν είχαν πάρει τα λεφτά τους. Λεπτομέρεια, αλλά χρειάστηκαν πολλές λεπτομέρειες για να αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός.

Την Κυριακή λίγο πριν την λήξη ενός διαδικαστικού παιχνιδιού τραυματίστηκε ο Ζέκα. Η χειρότερη απώλεια που μπορούσε να έχει ο Παναθηναϊκός σε παιχνίδι που έχεις να υπερασπιστείς ένα υπέρ σου 2-0.

ΡΕΪΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΖΕΚΑ

Το ρόστερ δεν μπορούσε να καλύψει τη συγκεκριμένη απώλεια. Οι επιλογές ήταν Λουντ ή Ρέις. Προτιμήθηκε ο Ρέις που είναι καθαρό 6άρι και δεν βοήθησε καθόλου. Ποδοσφαιριστής που έμεινε αναγκαστικά και το τεχνικό επιτελείο δεν τον πιστεύει. Το ανέφερα μετά από τις επιτυχίες του Παναθηναϊκό, το έγραψα και μετά την απόφαση Ουζουνίδη, να πάει με τα δεύτερα στο παιχνίδι πρωταθλήματος, με τον ΠΑΟΚ, πως το μεγάλο πρόβλημα είναι πως όλα γίνονται από μία ενδεκάδα.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Νομίζω πως αν θα πρέπει να ψάξουμε ευθύνες για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, είναι πως δεν έκαψε το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Έπρεπε να κάνει ακριβώς ότι πριν το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Θα μου πείτε πως ήταν εντός έδρα και υπήρχε μία μέρα περισσότερη, καθώς η ρεβάνς ήταν Κυριακή. Πιθανότατα αυτό να σκέφτηκε και ο Ουζουνίδης, εκ του αποτελέσματος, όμως προκύπτει πως έπραξε λανθασμένα. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο έπρεπε να το παίξουν οι αναπληρωματικοί. Εκτός από τον Ζέκα που τραυματίστηκε και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές είναι επιβαρυμένοι με πολλά παιχνίδια και ειδικά ο Εμποκού το τελευταίο διάστημα βγάζει μικροτραυματισμούς.

“ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ”

Πάμε όμως στο παιχνίδι. Όσο καλή ανάλυση και να κάνω πιστεύω πως δεν μπορώ να αποτυπώσω καλύτερα το τι συνέβη από τον τρόπο που το έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού στην συνέντευξη τύπου.

“Εμείς φταίμε”. Σε διευκρινιστική ερώτηση συναδέλφων από την Θεσσαλονίκη για να τους εξηγήσει τι εννοούσε για τις αιχμές που άφησε για την διαιτησία, είπε τόσο τίμια, με τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση δύο λέξεις, που δεν τις ακούμε εύκολα στην χώρα μας. “Εμείς φταίμε”. Πόσο όμορφο πόσο πολιτισμένο. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους, που πράττουν με αυτή την καθαρότητα, που δουλεύουν σκληρά και ακόμα και όταν αδικούνται, γιατί ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε από τον Κύζα, ενδιαφέρονται πρώτα για όσα δεν έκαναν οι ίδιοι καλά και έχουν το σθένος να παραδεχτούν τα λάθη.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε, αλλά επικοινωνιακά, με την στάση που αντιμετώπισε ο προπονητής και όλη η αποστολή τον αποκλεισμό, κέρδισε τον σεβασμό των κανονικών ανθρώπων. Δεν είδαμε τις απίστευτες αχαρακτήριστες αντιδράσεις, της προηγούμενης ημέρας.

Να εξετάσουμε που φταίει ο Παναθηναϊκός:

Α) Κλωναρίδης

Σίγουρα ο Κλωναρίδης, είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό και το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό όταν καλείσαι να αναφερθείς στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ας το βάλομε σε σωστή βάση. Η ικανότητα του Βίκτωρα να τρέχει στον κενό χώρο, ήταν αυτή που αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό ο Παναθηναϊκός. Ο Κλωναρίδης, είχε εκπληκτικά κοψίματα στο κενό χώρο με ένταση και ταχύτητα, στην τελική απόφαση τα έκανε μαντάρα. Ήταν τόσες πολλές οι φάσεις που του δημιούργησε η ομάδα, που είναι ακραίο που δεν κατάφερε να βρει από αυτές ένα τέρμα.

Β) Τερματοφύλακας

Ο Παναθηναϊκός έχει τερματοφύλακα ένα νέο παιδί, που δέχτηκε δύο τέρματα πολύ πιο εύκολα για να τα αποσοβήσει από δύο αντίστοιχες φάσεις που σταμάτησε ο Γλύκος. Η απόκρουση του Γλύκου στο σουτ του Κουρμπέλη στο ξεκίνημα και στην συνέχεια στο λάθος του Βαρέλα, ήταν φάσεις πολύ πιο δύσκολες από το φάουλ του Πέλκα και από το 3ο τέρμα του Σάκχοφ.

Γ) Βάθος πάγκου

Ο ΠΑΟΚ έβαλε στο ημίχρονο τον Μπίσεσβαρ που άλλαξε το παιχνίδι και στην συνέχεια πέρασε αλλαγή τον Ενρίκε, την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τρόπο να καλύψει την μεγάλη απουσία του Ζέκα και όταν ζήτησε αλλαγή ο Εμποκού κοίταξαν τον πάγκο και έβαλαν τον Μόλινς. Το να έχεις για αντικαταστάτη του Ζέκα τον Ρέις και για αλλαγή του Εμποκού τον Μόλινς και την ίδια στιγμή ο αντίπαλος να μπορεί να φέρει από τον πάγκο Μπίσεσβαρ, Ενρίκε έπαιξε τον ρόλο του.

Δ) Προβληματικός όποτε αμυνόταν βαθιά

Είχε σαν αυτοσκοπό το γρήγορο τέρμα και έπαιξε άθλια άμυνα βαθιά μέσα στην περιοχή του. Σωστά ο Παναθηναϊκός πήγε να κόψει τον αέρα του ΠΑΟΚ από νωρίς και είχε σκοπό όσο πιο γρήγορα, να παγώσει την Τούμπα με ένα τέρμα και να αποφύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση που ήταν ικανή να προκύψει στην συνέχεια. Νοιώθω όμως πως πνίγηκε σε αυτή την επιλογή και ποτέ δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πως έχει ένα καλό σκορ να υπερασπιστεί. Το να δημιουργείς στο ποδόσφαιρο και το παιχνίδι με την μπάλα είναι ένα κομμάτι, το οποίο ικανοποιεί και τον κόσμο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης το έχει δουλέψει και το έχει βελτιώσει πολύ, όμως δεν είναι και το μοναδικό. Είχα κρατήσει μετά το παιχνίδι με την ΆΕΚ, στο ΟΑΚΑ μία τοποθέτηση του που δεν μου άρεσε. Πιθανότατα και η μοναδική του μέχρι σήμερα. Είχε δηλώσει μετά την νίκη στο ΟΑΚΑ, πως σήμερα είδαμε τι ποδόσφαιρο μας ταιριάζει και τι όχι. Εννοώντας πως είμαστε καλύτεροι στο να παίζουμε με την μπάλα. Στο ποδόσφαιρο όμως όσο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις μία επίθεση, άλλο τόσο είναι και να την αναχαιτίζεις. Ο Παναθηναϊκός δεν αποκλείστηκε μόνο, επειδή δεν σκόραρε ο Κλωναρίδης και δεν βρήκε το γκολ που ομολογούμενος άξιζε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά επειδή δεν έπαιξε καθόλου καλά άμυνα μέσα στην περιοχή του. Όσες, φορές οι παίκτες του έπρεπε να αντιδράσουν βαθιά μέσα στην περιοχή, λειτούργησαν παθητικά.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε, δεν λέω ότι ήταν γιατί δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά έμοιαζε σαν να ήταν μόνο εκπαιδευμένος για να εκμεταλλευτεί τους χώρους και όχι για να κρατήσει πίσω, όταν αυτό θα είναι απαραίτητο. Στις σέντρες του ΠΑΟΚ, υπήρχε φόβος ατολμία.

Ε) Ήταν άτυχος

Στο 48ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, χωρίς να προκύπτει από την εικόνα του παιχνιδιού.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ άτυχος που στο 48ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0. Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε πως ο Ίβιτς με την απόφαση του να μην βάλει τον Κάνιας και με την τελευταία γραμμή άμυνας στην σέντρα κάνει δώρο το παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Τακτικά η επιλογή, να παίξει χωρίς 6άρι, σε έναν χώρο που ο Παναθηναϊκός θέλει να ακουμπά την μπάλα για να χτίσει τις επιθέσεις του, έμοιαζε αυτοκαταστροφική. Σε συνδυασμό τώρα με την τελευταία γραμμή άμυνας που βρισκόταν στο ύψος της σέντρας φαινόταν ανά πάση στιγμή, πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει το τέρμα που ήθελε. Και όμως στο διάστημα της υπεροχής του, με ένα φάουλ που δεν έπρεπε να δοθεί έχανε με 1-0. Και μέσα σε τρία μόνο λεπτά στην επανάληψη είχε ισοφαριστεί το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο ΠΑΟΚ είχε βρει το 2-0 χωρίς να έχει βρει το παραμικρό διάστημα κυριαρχίας κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί στο ποδόσφαιρο.

ΣΤ) Κύζας

Και αφού φθάσαμε μέχρι το 2-0, πάμε να δούμε τώρα τον ρόλο που έπαιξε ο Κύζας. Δεδομένα για να ανατραπεί το σκορ του πρώτου αγώνα ο διαιτητής έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αλλά ο Παναθηναϊκός έχει συνηθίσει να ζει με αυτό και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει και τα υπόλοιπα χρόνια. Στο εμείς φταίμε του Ουζουνίδη, συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος που αντιμετώπισαν την διαιτησία. Εξ αρχής γνώριζαν, πως στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να είναι πλέων ισχυρός και να παλεύει για τν πρώτο τίτλο επί ημερών Σαββίδη, το 50-50 δεν θα υπάρχει και δεν υπήρξε. Ο Παναθηναϊκός όμως είχε το 2-0 του πρώτου αγώνα και μία ολοκληρωμένη δουλειά που έβγαζε μία ανωτερότητα και έδειχνε πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και με κόντρα διαιτησία να περάσει.

Στο πρώτο γκολ για να κερδίσει το φάουλ ο ΠΑΟΚ, δεν έχει δοθεί φάουλ στον Μπεργκ και στην συνέχεια έχει δοθεί φάουλ κατά του Μολέδο, που δεν υπήρχε. Ο Πέλκας, όμως κάνει ένα φάουλ με το πλασέ, η μπάλα περνάει το τοίχος και κατεβαίνει και είναι ευθύνη του Βλαχοδήμου που το δέχεται. Ότι δόθηκε ανάποδο φάουλ, δεν σημαίνει πως πρέπει να δεχθείς γκολ και κανείς δεν φταίει στον Παναθηναϊκό, που έχει πολύ χειρότερο τερματοφύλακα από τον ΠΑΟΚ.

Ο Κλωναρίδης, έπαιζε λες και του έχει πει κανένας, πως πάει στην Τούμπα και ο διαιτητής έχει σκοπό με την πρώτη ευκαιρία θα δώσει πέναλτι και θα αποβάλει παίκτη του ΠΑΟΚ. Έχει κάνει χαζό θέατρο για να αποβληθεί ο Ουαρντά σε συμπλοκή, που αν λειτουργήσει έξυπνα θα μπορούσε να πάρει κίτρινη κάρτα από τον Αιγύπτιο και έχει κάνει δύο εύκολες βουτιές στο 4ο και στο 29ο λεπτό, ενώ στις συγκεκριμένες φάσεις έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα και ο Παναθηναϊκός έχει ανοίξει την άμυνα του ΠΑΟΚ. Στην φάση του 29ου λεπτού θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι, αλλά γνωρίζεις εκ των προτέρων, πως στην Τούμπα τίποτα δεν θα πάρεις εύκολα από τον διαιτητή, για να σου δοθεί πέναλτι πρέπει να υποχρεωθεί ο Κύζας να στο δώσει. Ο Κλωναρίδης, έπρεπε να πάει γερά στην φάση και να δείξει πως δεν έχει σκοπό να πέσει. Στις επίμαχες φάσεις όμως ο ομογενής επιθετικός δεν πάει με την λογική του αγώνα. Κανείς δεν πείστηκε την στιγμή που έπεφτε και στις δύο φάσεις, πως υπάρχει έστω η ελάχιστη πιθανότητα να πάρει πέναλτι.

Στην κάρτα του Χουλτ, δεν ήταν κίτρινή, ήταν όμως φανερό πως ψαχνόταν ο διαιτητής, αν είναι να αποβληθείς να γίνει για να υπερασπιστείς κάτι, δεν είχε λόγο να πάει ο Χουλτ σε αυτόν τον χώρο, με τόσο ένταση πάνω στον Μάτος.

ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΖΑ

Προσέξτε, είναι ξεκάθαρο πως ο Κύζας, έπαιξε ΠΑΟΚ. Όπως είναι ξεκάθαρο πως η διαιτησία του έπαιξε ρόλο για να έρθει η ανατροπή, επαναλαμβάνω όμως γνώριζαν πως θα συμβεί. Δεν το δικαιολογώ, για μένα δεν δικαιολογείτε, όμως αποτελεί μία πραγματικότητα που πρέπει να την διαχειριστείς. Συνήθως είναι αδύνατον να συμβεί. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν το κάνε ομάδα να κερδίσεις και την διαιτησία. Το θεωρώ και μη ρεαλιστικό, όμως είναι από τις φορές που ο Παναθηναϊκός μπορούσε. Είχε πολλά υπερ του, καλό σκορ από τον πρώτο αγώνα και καλύτερη λειτουργία σαν ομάδα και το δύσκολο ήταν αυτό που συνέβη. Να παίξει στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να πρέπει να πάρει ρίσκο η χειρότερη ομάδα για να ανατρέψει το αποτέλεσμα και να μην καταφέρει ο Παναθηναϊκός να σκοράρει.

Πολύ τίμια και λειτουργώντας με μία ξεχασμένη για τον Ελληνικό αθλητισμό αξιοπρέπεια ο Ουζουνίδης, δήλωσε “εμείς φταίμε”.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να προχωρήσει πάνω σε αυτόν τον δρόμο που έχει χαράξει το νέο προπονητικό επιτελείο, στις δηλώσεις του ο Ουζουνίδης, έδωσε ένα πρώτο στίγμα για την επόμενη ημέρα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Είναι η πρώτη φορά πιθανότατα και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά σίγουρα από τις αρχές του ’80 που το παρακολουθώ, που πέτυχε ο ΠΑΟΚ να επιβληθεί σαν ο ισχυρός του ποδοσφαίρου. Που σε έκανε να νιώθεις η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί πριν το παιχνίδι, η σιγουριά που έβγαινε από την ομάδα, πως ο διαιτητής δεν πρόκειται να δώσει εναντίον του, το παραμικρό. Δεν είναι τυχαίο που στο τέλος ο κόσμος, δεν φώναζε Βλάνταν Ιβιτς, δεν φώναζε Πρίγιοβιτς, ούτε Πέλκας, ούτε Σάκχοφ, αλλά Ιβάν Σαββίδης.