ΓΝΩΜΕΣ

Το θαύμα της φύσης και η… αρρωστημένη φαντασία

Ο Τσάρλυ σχολιάζει το τέλος της εθνικής Αργεντινής από το Παγκόσμιο Κύπελλο και στέκεται στον Χόρχε Σαμπαόλι που τα έκανε... σαλάτα, αλλά και στους οπαδούς του Λιονέλ Μέσι που πιέζουν τον Αργεντινό με το ζορί να κάνει τον... Μαραντόνα κάθε φορά. Διαβάστε επίσης το σχόλιό του για τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Το θαύμα της φύσης και η… αρρωστημένη φαντασία

Και πολύ προχώρησε η αποστολή της εθνικής Αργεντινής στην διοργάνωση. Με διαφορά πρόκειται για τη μεγαλύτερη απογοήτευση του Μουντιάλ.

Βλέπετε η παρουσία του Λιονέλ Μέσι και η ανάγκη που υπάρχει από τους φανατικούς υποστηρικτές του να αποδειχτεί πως είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, ενώ βρίσκεται ακόμα σε δράση, δημιουργεί την προσμονή να κατακτήσει της κούπας.

Λογική που συνολικά κάνει κακό στον ποδοσφαιριστή και είναι φανερό πως τον επηρεάζει…

Αν θέλουμε για έναν δικό μας λόγο να υπερασπιστούμε πως ο Μέσι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, τότε με αυτό το πρίσμα έκανε απογοητευτικό Μουντιάλ. Ασφαλώς η διοργάνωση που έκανε δεν μπορεί να ανήκει στον καλύτερο όλων των εποχών.

Όπως και ο καλύτερος όλων των εποχών, δεν δικαιούται να έχει πάει σε τρεις συνεχόμενους τελικούς, έναν Μουντιάλ και δύο Κόπα Αμέρικα και να μην έχει καθαρίσει έναν μόνος του, όπως και δεν δικαιούται να μην έχει σκοράρει σε νοκ-άουτ φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν βάλουμε τόσο ψηλά τον πήχη, πράγματι ο Μέσι απογοήτευσε, αν ο πήχης μπαίνει στο φυσιολογικό επίπεδο “του αν ο Μέσι είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής”, νομίζω πως ακόμα και σε αυτήν την άθλια συμμετοχή της ομάδας του, υπήρξαν στιγμές που απέδειξε πως ο ίδιος ανήκει σε αυτό το τοπ επίπεδο των ξεχωριστών.

Οπότε οι κρίσεις γίνονται ανάλογα με το πού μπαίνει ο πήχης, αυτό που αποτελεί πάντως πραγματικότητα, είναι πως ο Μέσι μπορούσε, αλλά δεν τον βοήθησε η ομάδα του και κυρίως οι τακτικές επιλογές του προπονητή του.

ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής, Χόρχε Σαμπάολι έχασε πολλούς πόντους σε αυτό το τουρνουά. Δεν έκανε ούτε τα βασικά, το πρώτο που οφείλει να έχει ένας προπονητής πηγαίνοντας ένα γκρουπ αθλητών σε μία διοργάνωση είναι συγκεκριμένο πλάνο και μέσα σε αυτό στην συνέχεια να κάνει παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα ο Λεβ απέτυχε, πήγε όμως στο Μουντιάλ με λανθασμένο σχέδιο. Πλάνο που αποδείχθηκε προβληματικό και κατέγραψα λάθη και αίτια στο προηγούμενο μου κείμενο, όμως υπήρχε σχέδιο τουλάχιστον.

Η Γερμανία ήξερε την ποδοσφαιρική προσέγγιση που προσπαθούσε να ακολουθήσει.

ΜΙΛΑΜΕ ΠΕΡΙ… ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗΣ

Στην Αργεντινή υπήρχε το χάος, κάθε παιχνίδι και διαφορετική τακτική, χωρίς να μιλάμε για προσθήκες αλλά για τελείως διαφορετικά πλάνα. Τέσσερα ματς, τέσσερα αγωνιστικά σχέδια που το μόνο τους κοινό ήταν πως όλα ζήταγαν από τον Μέσι να κάνει τον… Μαραντόνα.

Ειδικά στο παιχνίδι με τους Γάλλους ο Σαμπάολι πέρασε σε άλλη διάσταση, δεν του έβαλε κανέναν από τους επιθετικούς που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν στο βασικό σχήμα. Εμφάνισε ένα 4-6-0 με τον Μέσι ψεύτικο 9άρι.

Με αυτόν τον τρόπο στέρησε από τον Μέσι το δικαίωμα να δημιουργήσει συνεργασία με κάποιον από τους επιθετικούς και να μπορέσει έστω να απειλήσει με δική του συνεργασία.

Ο Σαμπάολι σε αυτό το τουρνουά έκανε τα πάντα για να δει την ονείρωξη κάθε οπαδού του Μέσι να γίνεται πράξη. Είναι απίστευτο, αλλά το 4-6-0 έμοιαζε με φαντασίωση και όχι με μία ποδοσφαιρική ρεαλιστική πρόταση.

Φαντασίωση πως θα πάρει την μπάλα ο Μέσι και θα περάσει όλη την Γαλλία.

Ο άσος της Μπαρτσελόνα είχε συμμετοχή, ήταν δημιουργός στα δύο τέρματα της ομάδας του, κατηγορείτε γιατί δεν κατάφερε να κάνει το 2018 απέναντι σε μία ομάδα που διαθέτει ποδοσφαιριστές με απίστευτα σωματικά χαρίσματα, ότι ο Μαραντόνα το 1986 σε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο.

Στην πραγματικότητα, δεν απέτυχε ο Μέσι, αλλά η Αργεντινή στο να εκμεταλλευτεί την παρουσία και τα ποδοσφαιρικά χαρίσματα του.

ΕΚΕΙ ΦΑΝΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνολικά το 4-3, ήταν κολακευτικό για την εθνική Αργεντινής, όπως κολακευτικό ήταν το γεγονός πως αυτή η αποστολή έφθασε στην νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης. Ήταν τόσο προβληματική συνολικά, που δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστική παρότι είχε ένα σχέδιο υπερβολικά συντηρητικό και ευτύχησε να πετύχει δύο τέρματα, δίχως να έχει καταφέρει να δημιουργήσει καθαρή ευκαιρία.

Στην πράξη είδαμε το γκολ του Μερκάδο, να αλλάζει την ιστορία της αναμέτρησης.

Δεν αποκλείω αν οι Γάλλοι δεν έμεναν πίσω στο σκορ, ο Ντεσάμπ να συνέχιζε να έχει χαμηλά τις γραμμές και να κράταγε έναν πολύ κατώτερο αντίπαλο στο παιχνίδι. Το γεγονός πως στο ξεκίνημα το δεύτερου μέρους έμεινε πίσω στο σκορ, ανάγκασε τους Γάλλους να ανεβάσουν μέτρα να πιέσουν ψηλά και να εκμεταλλευτούν το τεράστιο πλεονέκτημα ατομικών προσόντων που διαθέτουν.

Το γεγονός πως αναγκάστηκαν οι Γάλλοι να λειτουργήσουν σε πιο ψηλά μέτρα, όρισε και την τύχη του παιχνιδιού. Δεν μπορούσαν οι μεσοαμυντικοί της Αργεντινής να αντιμετωπίσουν την πίεση των Πογκμπά, Ματουιντί, Γκριζμαν, Εμπαπέ και φυσικά φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα πως δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον μικρό της Παρί.

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μιλάμε για ένα φαινόμενο! Βλέπεις τον Κιλιάν Εμπαπέ τι κάνει στο γήπεδο, τον συνδυασμό ταχύτητας, διασκελισμού, δύναμης, ποιότητας και αποτελεσματικότητας που διαθέτει και αν σκεφτείς πως είναι 19 ετών, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για θαύμα της φύσης.

Για ένα ποδοσφαιρικό “διαμάντι”, με φυσικά προσόντα τα οποία εμφανίζονται κάθε 50 χρόνια.

Στα 19 του είναι σε θέση να ορίζει τη μοίρα νοκ-άουτ αναμετρήσεων στο Μουντιάλ.

Οι Γάλλοι έκαναν μία πειστική εμφάνιση απέναντι σε μία πολύ κατώτερη ομάδα. Ο Ντεσάμπ θα πρέπει να προβληματιστεί από το γεγονός πως μόνο από τον δικό του φόβο, βρέθηκαν από το 48ο έως το 57ο λεπτό με σκορ αποκλεισμού από μία πολύ κατώτερη ομάδα και σαν σύνολο και σε ατομικά προσόντα.

Προσέξτε, δεν κατηγορώ τον προπονητή των “τρικολόρ” επειδή αποφασίζει να παίξει ποδόσφαιρο χώρου, άλλωστε και στους ποδοσφαιριστές που διαθέτει αυτό το ποδόσφαιρο ταιριάζει, έτσι έχουν μάθει να αγωνίζονται στις ομάδες τους, έχει όμως την τύχη να διαχειρίζεται υλικό με απίθανα φυσικά προσόντα και είναι λάθος να κρατά την πίεση σε χαμηλά μέτρα.

Έχει ένα σπάνιο “όπλο” ο Ντεσάμπ που να διαθέτει ποδοσφαιριστές με ψηλά κορμιά, που έχουν πολύ δυνατά πόδια, έχουν την έφεση στο να κερδίζουν προσωπικές μονομαχίες και παράλληλα είναι γρήγοροι και διαθέτουν τεχνική κατάρτιση.

Απέναντι στην Αργεντινή, το γεγονός πως οι Γάλλοι ήταν και πιο ψηλοί και πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι έκανε αδύνατη την αντιμετώπιση τους όταν αποφάσιζαν να μείνουν ψηλά και αυτός ήταν και ο λόγος πως ήταν τόσο εύκολο για τους παίκτες του Ντεσάμπ να ανατρέψουν την κατάσταση, όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ.

Για την Αργεντινή το γεγονός πως πήγε στους 16 και ότι έχασε με 4-3 από την Γαλλία είναι κάτι το κολακευτικό. Αυτή η αποστολή είναι από τις χειρότερες, που έχει εμφανίσει μεγάλη εθνική ομάδα σε Μουντιάλ.