Προπονητές όπως ο Χάσι οΛεμονής δεν τους βλέπει
Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού άλλαξε πολλά, μάζεψε το χάος και έδειξε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ο Τσάρλυ αρθρογραφεί για όσα είδε μετά το ματς στο Τορίνο.
Το καλοκαίρι εύλογα υπήρξε η απορία για ποιον λόγο ο Ολυμπιακός άφησε τον Τάκη Λεμονή, από τη στιγμή που ο αντικαταστάτης του δεν ήταν κάποιος προπονητής με δυνατό βιογραφικό, αλλά ο Μπέσνικ Χάσι. Με 1,5 προπόνηση ο Τάκης Λεμονής απέδειξε ότι προπονητές ευκαιριακούς όπως τον Αλβανοκοσοβάρο, που αδικαιολόγητα έφερε η διοίκηση του Ολυμπιακού το καλοκαίρι, δεν τους βλέπει.
Να είμαστε ειλικρινείς: το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει φτάσει σε σημείο εν έτη 2017 να έχει ανάγκη τον Τάκη Λεμονή αποτελεί πισωγύρισμα, αλλά ταυτόχρονα και πραγματικότητα. Ο Τάκης Λεμονής απέδειξε γρήγορα πως το συνονθύλευμα που την Κυριακή μετέτρεψε την ΑΕΚ σε Μπαρτσελόνα, είναι σε θέση να το μαζέψει.
Στο Τορίνο έκανε αρκετά πράγματα διαφορετικά απ' όσα συνήθιζε ο Μπέσνικ Χάσι.
Ποια ήταν αυτά;
- Παρέταξε τακτική με 6άρι τον Ζντιέλαρ και δύο εσωτερικούς χαφ.
- Πέρασε ξανά τον Ρομαό στα χαφ κι έβαλε δύο "καθαρά" στόπερ στο κέντρο της άμυνας.
- Χρησιμοποίησε τον Κούτρη στ' αριστερά.
- Στις πλευρές τοποθέτησε δύο ακραίους επιθετικούς που έχουν ικανότητα να βοηθήσουν τα μπακ στο μαρκάρισμα και να παίρνουν μέχρι τη δική τους περιοχή τα ανεβάσματα των αντίπαλων μπακ.
- Κατέβασε πολύ χαμηλά όλη την ομάδα και φρόντισε να μην υπάρχουν αποστάσεις για να μην είναι εύκολο να ανοίξει η άμυνα του Ολυμπιακού, με παιχνίδι μεταξύ των γραμμών του.
- Γνώριζε τα όπλα της Γιουβέντους και είχε σχέδιο αντιμετώπισης τους.
Όλα όσα αναφέραμε ήταν στοιχεία που ο Μπέσνικ Χάσι δεν προσέφερε στον Ολυμπιακό και λόγω αυτής της αδυναμίας του, ή των επιλογών του αν θέλετε, οι "ερυθρόλευκοι" κινδύνεψαν με διασυρμό από την Σπόρτινγκ και είδαν το υπέρ τους 2-0 να γίνεται εις βάρος τους 3-2 με την ΑΕΚ. Δεν βάζω τους χαμένους βαθμούς στα υπόλοιπα παιχνίδια πρωταθλήματος, γιατί αυτά ανήκουν σε διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου, είναι άλλα τα δεδομένα.
Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε μία αποστολή που έμοιαζε πολύ επικίνδυνη και την έβγαλε εις πέρας. Έκανε τα λογικά, απέτρεψε το διασυρμό.
Κατάφερε να δείξει σε όλους πως αυτό το συνονθύλευμα που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα μαζεύεται. Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τίποτα χειροπιαστό στο Τορίνο, πέτυχε όμως κάτι που είναι ικανό να τον βοηθήσει πολύ. Την αίσθηση πως η κατάσταση δεν είναι τόσο απελπιστική όσο φάνηκε τις τελευταίες ημέρες του Μπέσνικ Χάσι.
Έγιναν λογικά, απλά πράγματα, έπρεπε να σχεδιαστεί ένα παιχνίδι, που ο στόχος ήταν να υπάρξει πειθαρχία και ένα αμυντικό πλάνο που θα αποτρέψει το διασυρμό. Ο Λεμονής στάθηκε τυχερός που γλίτωσε τον Πιάνιτς, τον άνθρωπο που αποτελεί το μυαλό της Γιουβέντους από τον άξονα, γλιτώνοντας και από τα εκπληκτικά του στημένα.
ΕΙΧΕ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΝΤΙΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Φρόντισε με τις εντολές του ν' αντιμετωπίσει το παιχνίδι του Ντιμπάλα, χρησιμοποιώντας "καθαρό" 6άρι τον Ζντιέλαρ κι έχοντας σε πολύ κοντινή απόσταση τους Ρομάο - Οφόε. Ο Ντιμπάλα δεν βρήκε τρόπο να τρυπήσει κάθετα την άμυνα του Ολυμπιακού και έβγαινε συνέχεια στα δεξιά.
Έλειπε και ο Πιάνιτς, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μην απειλείται με κάθετο παιχνίδι. Στα άκρα από τα δεξιά κάλυπτε ο Πάρντο, από τα αριστερά ο Σεμπά. Δεν ήταν εύκολη η αποστολή και τελικά από εκεί λύγισε ο Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά υπήρχε πλάνο αντιμετώπισης. Από την πλευρά του Σεμπά ο Στουράρο δεν απειλούσε, ο Κουαρδάδο έμπαινε πιο μέσα και αναγκαστικά από εκεί έψαχνε να βρει χώρους ο Ντιμπαλά.
ΑΝ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΣΙ
Στην απέναντι πλευρά το δίδυμο ήταν πιο απειλητικό, καθώς ο Σάντρο έχει ανεβάσματα και ο Ντόουγκλας Κόστα έδινε πλάτος. Μία φορά έχασε ο Πάρντο το ανέβασμα το Σάντρο και έγινε το 1-0. Ο τρόπος όμως που δέχθηκε το τέρμα ο Ολυμπιακός δείχνει και τι θα γινόταν, αν προπονητής ήταν ο Χάσι. Δηλαδή τι θα γινόταν αν πήγαινε με τον Αλβανοκοσοβάρο προπονητής, αφού όπως έκανε στο παιχνίδι με την Σπόρτινγκ δεν θα είχε διαβάσει την επιθετικότητα από τα άκρα που βγάζει η Γιουβέντους και πιθανόν θα χρησιμοποιούσε εξτρέμ Καρσελά- Μαρίν;
Τι θα γινόταν, αν απέναντι στον Ντιμπάλα δεν υπήρχε 6άρι και έλειπε ο Ζντιέλαρ που βοήθησε να μην βρει ελεύθερα μέτρα;
Όλα αυτά που γράφω είναι όσα είδαμε να συμβαίνουν με τον Χάσι στο χώρο που έκαναν τις κινήσεις τους οι Μάρτινς - Φερνάντες της Σπόρτινγκ.
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΕΧΕΙ ΚΕΝΑ
Προσέξτε, δεν είναι η λύση να τα ρίξουμε όλα στον Μπέσνικ Χάσι. έχει κάνει πολλά λάθη, ήταν ακατάλληλος για την συγκεκριμένη δουλειά και αυτό αποδείχθηκε, όμως το ρόστερ έχει κενά. Ο Λεμονής το είπε κομψά, "θα θέλαμε παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά" τόνισε σε μία αποστροφή των δηλώσεων του. Επειδή γίνεται παντού λόγος ότι ο Χάσι έβαζε παίκτη με ανάποδο πόδι στα αριστερά, ότι χρησιμοποίησε χαφ στο κέντρο της άμυνας, να θυμίσω πως αναγκάστηκε να πάει σε αυτές τις επιλογές. Η εικόνα των αγώνων και οι αδυναμίες Κούτρη - στόπερ των οδήγησαν εκεί.
ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ
Κρίνονται οι αμυντικοί θετικά για το παιχνίδι με την Γιουβέντους, σ' έναν αγώνα που είχαν συνεχώς συμπαίκτες κοντά τους. Ο Λεμονής είχε φροντίσει να μικρύνει πολύ τα μέτρα και να έχει προστασία η αμυντική τετράδα. Θα δούμε στο μέλλον, αν μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια ο Κούτρης στ' αριστερά, ενώ για ένα δίδυμο των Νικολάου - Ένγκελς προσωπικά διατηρώ τις αμφιβολίες μου.
Ο Ολυμπιακός θα ζήσει μέχρι να έρθει ο Ιανουάριος με αυτές τις αδυναμίες, θα δούμε πως θα φροντίσει να τις διαχειριστεί ο Λεμονής.
Ο Ένγελς πάντως είναι πρόβλημα. Η διοίκηση επένδυσε σ' αυτόν, αλλά ακόμα και σ' ένα παιχνίδι λίγων μέτρων και με μεγάλη προστασία κάθε φορά που έπρεπε αυτός να δράσει ήταν επίφοβος για λάθος. Αργός και παθητικός σε όλες του τις αντιδράσεις του. Δεν είναι εύκολο για ένα νέο παιδί όπως ο Νικολάου ή ο Σισέ να σταθούν με παρτενέρ τους τον Ένγκελς σε παιχνίδια στα οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση από τα χαφ και θα πρέπει να λειτουργούν σε πιο ψηλά μέτρα.
Το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει αδυναμίες τόσο στο ανασταλτικό κομμάτι όσο και στο δημιουργικό και γι' αυτόν τον λόγο ο Λεμονής ήταν η σωστή λύση αυτήν την εποχή. Γιατί τις ξέρει και θα προσπαθήσει να τις διαχειριστεί γνωρίζοντας ήδη τα προβλήματα.
Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν θα έχουμε δει και ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός θα έχει την κατοχή και θα πρέπει να δημιουργήσει.
Παρόλα αυτά έχει στα χέρια του ένα ρόστερ που ναι μεν έχει ποσότητα, αλλά και συγκεκριμένα κενά. Έχει αργά χαφ και λύση μπορεί να πάρει μόνο με τριάδα στον άξονα και ταυτόχρονη παρουσία των Οφόε - Ρομαό. Απόφαση όμως που αφήνει εκτός ενδεκάδας τον ποιοτικό Φορτούνη, κάτι που ο Λεμονής στα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός θα επιτίθεται δεν θα κάνει.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Έχει δύο εξτρέμ τους Σεμπά - Παρντο που μπορούν να καλύψουν αμυντικές αποστολές, να προστατέψουν τα μπακ και να βγάλουν ένταση με ταχύτητα, αλλά δεν έχουν ποιότητα και δύο ακραίους με ποιότητα στην ντρίπλα και κάθετη, που όμως δεν βγάζουν ένταση και δεν μαρκάρουν.
Εδώ περιμένω να δω ισορροπία με έναν εκ των Καρσελά - Μάριν και έναν εκ των Σεμπά - Πάρντο στην απέναντι πλευρά, ενώ πρέπει να κρατήσουμε πως ο Λεμονής πρώτη αλλαγή πέρασε τον Μπεν ως δεξιό εξτρέμ. Μπορεί με τη συχνή παρουσία του στα πλάγια να δώσει στην επίθεση μία ταχύτητα που δεν υπήρχε και μία έξτρα πίεση στην αντίπαλη άμυνα, καθώς ο Μπεν είναι και ο μοναδικός που υπάρχει στο ρόστερ και έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως δεύτερος επιθετικός ξεκινώντας από το πλάι. Είναι ένα νέο στοιχείο η πιο συχνή παρουσία του Μπεν, αλλά και η συνολική ισορροπία στις πλευρές που δεν υπήρχε επί Μπεσνικ Χάσι. Ούτε ανασταλτικά ούτε στο επιθετικό σκέλος.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ
Περιμένουμε λοιπόν από τον Λεμονή και την ενεργοποίηση κάποιων ποδοσφαιριστών που ήταν παροπλισμένοι. Με Νικολάου και Μπεν έγινε η αρχή, περιμένουμε να πάρουν ευκαιρίες και οι Σισέ - Ανσαριφάντ.
Παρότι στην Ελλάδα παίζει μ' ένα τεράστιο ποσοστό κατοχής μπάλας και ο αντίπαλος συνήθως τον περιμένει, όπως περίμενε αυτός την Γιουβέντους, στο ρόστερ δεν υπάρχει στράικερ.
Πότε λύγισε ο Ολυμπιακός; Όταν μπήκε ο Ιγκουαΐν. Αναλογικά παρόμοιο πρόβλημα στις ομάδες που τον παίζουν με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να βάλει, στράικερ περιοχής στο ρόστερ δεν υπάρχει. Ο μοναδικός πάντως που, παρότι δεν είναι στράικερ, μπορεί να παίρνει τον χώρο του μέσα στην αντίπαλη περιοχή είναι ο Ανσαριφάρντ και η λογική λέει πως ο Λεμονής θα τον ενεργοποίησει και θα είναι ένα από τα κέρδη που θα φέρει η παρουσία του. Στο πρώτο παιχνίδι του πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό: να δημιουργήσει την αίσθηση πως η ομάδα σουλουπώνεται και η κατάσταση είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη απ' όσο φάνηκε το τελευταίο διάστημα.