Οι θύτες που έκαναν τα θύματα και ο πρόεδρος απ' τα Πετράλωνα
Ο Τσάρλυ σχολιάζει τα γεγονότα στο επεισοδιακό ντέρμπι της Τούμπας, αλλά και τα πεπραγμένα των πρωταγωνιστών.
Για ακόμα μία φορά βιώσαμε -παρακολουθώντας ελληνικό ποδόσφαιρο- παράλογα πράγματα. Θα κάνω μία προσπάθεια να βάλω σε μία σειρά όσα είδαμε στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός.
Ο Σαββίδης έχασε και το κύπελλο με τον Τούντορ
Ο Ιγκόρ Τούντορ έχει αποδειχτεί εδώ και καιρό πως είναι ακατάλληλος για προπονητής. Δουλεύει πρόχειρα και δεν κατάφερε να προσφέρει ούτε τα βασικά που απαιτεί η δουλειά ενός προπονητή. Να δημιουργήσει κορμό, να δουλέψει σε συγκεκριμένη διάταξη μέσα από την οποία να βγουν αυτοματισμοί και συνεργασίες. Διαδικασία που αν δεν υπάρξει, δεν μπορεί να έρθει πρόοδος. Ο Ιβάν Σαββίδης, για έναν περίεργο λόγο, στηρίζει έναν άνθρωπο που δεν του έχει προσφέρει το παραμικρό.
Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει άλλον προπονητή σε αυτόν τον οριακό -για τους φετινούς στόχους- αγώνα, αλλά ο Σαββίδης... αποφάσισε να χάσει και το κύπελλο, κρατώντας τον Τούντορ. Ο Κροάτης τεχνικός οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε ένα κακό αποτέλεσμα από τα δεύτερα του Ολυμπιακού. Μιλιβόγεβιτς, Μποτία, Φορτούνης και Ιντέγε μπορούν μόνο να λογίζονται σαν βασικές επιλογές του Σίλβα, οι υπόλοιποι έπαιξαν αναγκαστικά.
Έκανε σόου, χωρίς να δεχτεί τις σωστές ερωτήσεις
Ο Τούντορ έκανε τον αδικημένο στο τέλος του αγώνα, πούλησε "ΠΑΟΚτσιλίκι", κορόιδεψε στα μούτρα όσους τον ανέχονται, έκανε σόου και δεν δέχτηκε τις κατάλληλες ερωτήσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου, είδαμε για ακόμα μία φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο να προσφέρει απλόχερο άλλοθι σε έναν άνθρωπό που τα θαλάσσωσε.
Ο Τούντορ δεν ρωτήθηκε για ποιον λόγο έβαλε τον Μυστακίδη μπακ και από την πλευρά του δέχτηκε ο ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ.
Δεν ρωτήθηκε γιατί δεν χρησιμοποίησε τον έμπειρο Τζιόλη σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κυριαρχήσει στο κέντρο και να αποκτήσει πλεονέκτημα, απλά πιέζοντας πάνω στην μπάλα.
Δεν ρωτήθηκε για το πώς γίνεται να είναι προπονητής, να βλέπει τον αντίπαλο να χρησιμοποιεί αναγκαστικά στα δεξιά της άμυνας του τον νεαρό, άπειρο στόπερ Βούρο και να μην υπάρχει πρόληψη βάσει τακτικής, να βρεθεί κάποιος επιθετικογενής παίκτης πάνω του, να αναδείξει το πρόβλημα στην άμυνα του Ολυμπιακού.
Είναι ο άνθρωπος που με τον τρόπο που έχει εργαστεί στον ΠΑΟΚ, έχει την ομάδα του 11 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές που έκανε, την οδήγησε σε άσχημο αποτέλεσμα στο πιο σημαντικό παιχνίδι, εκεί όπου παιζόταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η χρονιά.
Έβαλε τον Μυστακίδη μπακ χαφ, πούλησε τρέλα
Όταν είδα τη διάταξη του ΠΑΟΚ στο γήπεδο και παρατήρησα πως ο Μυστακίδης έχει πάρει τη δεξιά πλευρά, έκανα τον σταυρό μου. Μιλάμε για απόφαση ποδοσφαιρικής παράνοιας. Ο ΠΑΟΚ είχε βρει επιθετικό δίδυμο, έστω και λόγω συγκυριών. Οι Μακ - Μυστακίδης είχαν δύο συνεχόμενα παιχνίδια που έβγαλαν συνεργασίες, αλλά ο Τούντορ αποφασίζει να... πουλήσει τρέλα. Ο Μυστακίδης μπακ χαφ.
Το παιδί έχει τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν έχει τα τρεξίματα που απαιτούνται για να πάρει την πλευρά. Ούτε επιθετικά μπορεί να βγάλει κούρσα με συχνότητα ούτε στην πλάτη του μπορεί να ελέγξει το χώρο. Στην πλάτη του βγήκε και η φάση του 2-1. Η συγκεκριμένη απόφαση στέρησε από τον ΠΑΟΚ τη συμμετοχή του Μακ στη δημιουργία, καθώς αναγκαζόταν να βρίσκεται συνεχώς πάνω στους στόπερ, ενώ δεν υπήρχε νόημα να κάνει κινήσεις προς τα πίσω, καθώς δεν υπήρχε που να ακουμπήσει την μπάλα. Αν έκανε κίνηση ο Μακ για να πάρει την μπάλα πιο χαμηλά, μπροστά του θα έμενε μόνο ο Πέλκας.
Ο Τούντορ δεν φρόντισε βάσει τακτικής να υπήρχει καθαρός ακραίος πάνω στον Βούρο, κάτι που δεν μπορούσε να προκύψει ούτε βάσει συνεργασιών των παικτών του στο γήπεδο.
Τζιόλης στον πάγκο
Ανεπίτρεπτο ότι πήγε σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι με ένα τόσο άπειρο κέντρο. Που δεν επέλεξε για τη βασική ενδεκάδα τον έμπειρο Τζίολη. Ούτε μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό πως έψαχνε ταχύτητα και μεταξύ Κάτσε και Αντόνις, είπε "πάω με τον Αντόνις". Ο Ολυμπιακός δεν έγινε αφεντικό με ενέργειες ποιότητας, άλλωστε δεν είναι σε θέση αυτή την εποχή να κερδίσει με ποιότητα. Κέρδισε πρεσάροντας στην προσπάθεια αρχικής ανάπτυξης του ΠΑΟΚ, με ένταση.
Συνοψίζοντας λοιπόν, η τακτική που αφήνει αποστάσεις, η έλλειψη σωστής μεθοδικής δουλειάς σε ένα συγκεκριμένο σύστημα, η χρησιμοποίηση Μυστακίδη σε ρόλο μπακ χαφ και η απειρία οδήγησαν σε πολλά λάθη. Πολλά λάθη σε σημαντικό χώρο, που έδιναν στον Ολυμπιακό την ενέργεια του αγώνα, αυτοπεποίθηση και επιθέσεις.
Και όμως, αυτός ο άνθρωπος που οδηγεί την ομάδα του από αποτυχία σε αποτυχία με τις ποδοσφαιρικά τρελές επιλογές του, έβγαλε καταγγελτικό λόγο και έκανε το θύμα.
Λες και είναι πρόεδρος στα Πετράλωνα
Είδαμε τρελά πράγματα στη χθεσινή ημέρα.
Η ημέρα ξεκίνησε με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να δικαιολογεί τα επεισόδια και να λέει πως θα έμπαινε και αυτός μέσα. Με συγχωρείτε κύριε Αλαφούζο, δεν εκπροσωπείτε τα Πετράλωνα, αλλά τον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλο το μέγεθος και το στάτους του συλλόγου. Είναι φανερό πως δεν το γνωρίζει και δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθει τι εκπροσωπεί ο Παναθηναϊκός.
Οι θύτες έκαναν τα θύματα
Στη συνέχεια, είδαμε τους θύτες να κάνουν τα θύματα.
Είναι τρελό να παρακολουθείς ιδιοκτήτη ομάδας που δεν κατάφερε να διεξάγει ομαλά έναν αγώνα και στο γήπεδό της σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια κατά του αντιπάλου, να τα βάζει κατά πάντων. Να πιστεύει αυτό είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να κάνει επιθέσεις και να παρουσιάσει τις θέσεις του.
Δεν στέκομαι σε αυτά που είπε, αλλά στον χρόνο που τα είπε. Τις προτάσεις του μπορεί να τις πιστεύει, για ποιον λόγο όμως θεωρεί πως δικαιούται να τις θέτει και να απειλεί, μετά από ένα παιχνίδι που διακόπηκε με εισβολή των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, δεν μπορώ να το καταλάβω.
Από πότε ανάποδο σφύριγμα δικαιολογεί πράξη βίας;
Το έχω γράψει πολλές φορές, πως πράγματι οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις διεξάγονται με πολύ φιλικό τρόπο προς τον Ολυμπιακό. Είναι κάτι που πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί και καταλαβαίνω πως απασχολεί τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων. Όμως αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως ένα ανάποδο σφύριγμα, μπορεί να δικαιολογεί πράξεις βίας.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, στην Τούμπα δεν είδαμε καμία σφαγή, δεν έγινε τίποτα άλλο, από το να πάρει η ομάδα που είναι καλύτερα δουλεμένη συνολικά από τον προπονητή της, έχει αρχές στο παιχνίδι της, ένα καλό αποτέλεσμα για τη ρεβάνς.
Προσέφερε άλλοθι σε αυτόν που τον κατέστρεψε
Για να μην τρελαθούμε κιόλας, αν δινόταν το πέναλτι και έμπαινε γκολ, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 2-2. Δεν στέρησαν καμία μεγάλη επιτυχία από τον Τούντορ, με το ενάμισι πόδι εκτός τελικού θα ήταν. Απλά ο Σαββίδη προσέφερε άλλοθι σε έναν εργαζόμενο του, που τον έχει καταστρέψει με τον τρόπο που δουλεύει και του επέτρεψε να βγει και από πάνω.
Γιατί όταν κάνει συνέντευξη Τύπου και λέει πως ο ίδιος δουλεύει σκληρά, αλλά δεν τον αφήνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να φανεί η δουλειά του, ρίχνει το μπαλάκι στη διοίκηση. Η διαιτησία, άλλωστε, ποτέ δεν είναι στη δικαιοδοσία του προπονητή.
Εκτέθηκε με Φουστέρ, Καμπιάσο, ο Σίλβα
Ας πάμε, όμως, και στους νικητές. Ποτέ, δεν μπορώ να θυμηθώ, προπονητή να έχασε τόσο πολύ, μετά από μία τόσο μεγάλη νίκη. Κύριε Σίλβα εκτεθήκατε.
Τόσον καιρό, οι Φουστέρ και Καμπιάσο γυάλιζαν τον πάγκο ή έβλεπαν τα παιχνίδια από την εξέδρα. Η εικόνα τους δεν δικαιολογεί τον μικρό χρόνο που πήραν την φετινή σεζόν από τον προπονητή τους. Επιτρεπόταν, κύριε Σίλβα, να μην έχουμε δει φέτος καθόλου Φουστέρ, να μη χωρά ούτε στην ευρωπαϊκή λίστα;
Να έχει τίποτα εξτρέμ να κάνουν την διαφορά, να το καταλάβαινα. Να μην παίζει, όμως, καθόλου ο Φουστέρ και οι ακραίοι του Ολυμπιακού να είναι οι Πάρντο, Ντουρμάζ, Ερνάνι, Σεμπά είναι και αστείο. Ο Ολυμπιακός, έχει επιθετικό πρόβλημα και παίρνει ελάχιστες τελικές από τους ακραίους του. Ο Φουστέρ στην Τούμπα τέλειωσε άλλες τρεις φάσεις, εκτός από το γκολ. Ποιος από τους παίκτες του Ολυμπιακού, κύριε Σίλβα, είναι σε θέση να κάνει τέσσερις τελικές σε ένα παιχνίδι μέσα από την περιοχή;
Δεν έπρεπε να τον αφήσουν να κόψει τον Φουστέρ
Εδώ έχει ευθύνη συνολικά ο Ολυμπιακός. Οι προπονητές πρέπει να έχουν και έναν έλεγχο. Δεν είναι γιατροί και δεν μπορούν να ξέρουν και να αντιλαμβάνονται τα πάντα. Τον Φουστέρ μπορεί ο κάθε Σίλβα να τον αδικήσει να τον υποτιμήσει. Στον Ολυμπιακό, όμως, τον ξέρουν καλά, γνωρίζουν την ισχυρή προσωπικότητα που βγάζει στα μεγάλα παιχνίδια και πως δεν έπρεπε να επιτραπεί σε κανέναν Σίλβα να τον αφήσει εκτός ευρωπαϊκής λίστας.
Παιχνίδια όπως αυτά με την Άντερλεχτ, έφτιαξαν την καριέρα του Φουστέρ. Όταν ο Σίλβα δίνει τη λίστα χωρίς Φουστέρ, εκεί πρέπει να υπάρχει κάποιος, να του εξηγήσει το λάθος του, να του μάθει την πρόσφατη ιστορία του συλλόγου και να τον βοηθήσει να μάθει έναν σημαντικό ποδοσφαιριστή του. Γιατί φέτος ο Σίλβα είχε ανενεργό έναν ποδοσφαιριστή που έδειξε πως είχε πολλά να προσφέρει. Σίγουρα πολλά περισσότερα από τους δικούς του, που χρησιμοποιούσε.
Δεν μας άφησε να απολαύσουμε τον Καμπιάσο
Επίσης, δεν μπορεί να καταπιεί κανείς εύκολα ότι δεν έχουμε δει όσο Καμπιάσο θέλουμε. Η συγκεκριμένη μεταγραφή είναι γνωστό πως ήταν της διοίκησης. Δεν του έφεραν όμως κανέναν πρώην ποδοσφαιριστή τύπου Εσιέν, αλλά έναν ενεργό αθλητή που πέρυσι ηγήθηκε στην επίτευξη της σωτηρίας της Λέστερ. Ο Καμπιάσο στην Τούμπα ήταν αρχηγικός και έκανε διαφορά. Ο Σίλβα πήρε πολύ λιγότερα από όσα θα έπρεπε από αυτούς τους δύο μεγάλους ποδοσφαιριστές και το κακό είναι πως έγινε για χάρη πολύ κατώτερων ποδοσφαιριστών και προσωπικοτήτων.
Μην παρεξηγηθώ, ο Σίλβα δεν ανήκει σε κατηγορία Τούντορ, Στραματσόνι ο άνθρωπος, είναι προπονητής, με μέθοδο. Κάνει λάθη, έχει ταβάνι, αλλά δεν έχει δημιουργήσει μία χαοτική κατάσταση, όπως οι δύο συνάδελφοι του σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Επεισόδια, διακοπή, δηλώσεις: Τα 20 VIDEOS του επεισοδιακού ντέρμπι της Τούμπας
Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο κυρίαρχος Ολυμπιακός και ο "Τσάρος" Σαββίδης