ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ο ΠΑΟΚ προσπέρασε την ΑΕΚ…

Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία να εδραιωθεί ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Οι λόγοι που δεν κέρδισε στην Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε βελτιωμένος στο επιθετικό κομμάτι και είχε με δημιουργό τον Μαουρίτσιο την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, απέναντι στην αδύναμη Λαμία. ο Τσάρλυ αναλύει...

Γιατί ο ΠΑΟΚ προσπέρασε την ΑΕΚ…

Η ισοπαλία της ΑΕΚ στην Ξάνθη έφερε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Παρακολουθούμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, στο οποίο όλα μοιάζουν πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Το θέαμα μπορεί να μην είναι υψηλού επιπέδου, αλλά είχαμε χρόνια να δούμε στη χώρα μας τόσο έντονο ανταγωνισμό που συνδυάζεται με ματς πραγματικού ενδιαφέροντος και τόσες εναλλαγές στην κορυφή.

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΑΒΟΡΙ

Η αλήθεια είναι πως κανένας από τους διεκδικητές δεν κάνει αυτές τις επτά πρώτες αγωνιστικές -πραγματική- πορεία πρωταθλητισμού.

Η ΑΕΚ μετά τη νίκη στο ντέρμπι επί του Ολυμπιακού είχε μία μεγάλη ευκαιρία να εδραιωθεί ως φαβορί της κατάκτησης του τίτλου. Ευκαιρία που έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής, δηλαδή πριν ξεκινήσει το δικό της παιχνίδι στην Τρίπολη, γνωρίζοντας πως ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε στη Λάρισα και πως ο Ολυμπιακός έχασε από τον Ατρόμητο.

Αν θες να πάρεις πρωτάθλημα στα εκτός έδρας παιχνίδια σε Τρίπολη και Ξάνθη πρέπει τουλάχιστον να κάνεις μία νίκη. Η ΑΕΚ δεν την πέτυχε στην Τρίπολη. Πλήρωσε το υπερβολικό rotation και τη φυσιολογική κούραση. Στην Ξάνθη κυρίως το γεγονός πως ο αντίπαλος διαθέτει καλύτερο τερματοφύλακα, αλλά και την έλλειψη καθαρού μυαλού στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, όταν έπαιζε με δύο παίκτες περισσότερους.

Σίγουρα χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία να περάσει από μία έδρα που δεν πέρασε ο Ολυμπιακός. Στο τέλος γλίτωσε το ολοκληρωτικό κάζο. Η Ένωση βρέθηκε πίσω στο σκορ χωρίς να είναι χειρότερη. Δεν είχε καλή δημιουργία στο πρώτο μέρος, όμως, είχε μία ευκαιρία καλύτερη από την Ξάνθη που άνοιξε το σκορ.

ΟΙ ΚΙΠΕΡ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Η διαφορά ήταν πως την εκτέλεση φάουλ του Μπρίτο ο Ανέστης έβγαλε… φωτογραφία, ενώ ο Ζίβκοβιτς απόκρουσε την κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου, όπως το ίδιο έκανε και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Η ΑΕΚ έμεινε πίσω στο σκορ από μία αναμενόμενη εκτέλεση του Μπρίτο. Η μπάλα πήγε με ένα απλό εσωτερικό φάλτσο στην γωνία ευθύνης του Ανέστη. Φάνηκε άπιαστο γιατί ο τερματοφύλακας δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα με τα πόδια και στη συνέχεια απλά κοίταξε τη μπάλα να καρφώνεται στα δίχτυα του.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΣ

Δεν “τρώγεται” αυτό το φάουλ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Στο παρελθόν που δεν υπήρχαν οι ειδικευμένοι προπονητές τερματοφυλάκων και οι γκολκίπερ είτε επειδή βουτούσαν χωρίς να κάνουν βήματα είτε επειδή ήταν κοντοί και δεν έφταναν, δεχόντουσαν τέτοια τέρματα συχνά.

Ένα απλό εσωτερικό φάλτσο που πέρναγε την μπάλα από το τοίχος ήταν αρκετό για να νικήσει τους τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο του ’80.

Με τα χρόνια έγινε κατανοητό πως σε αυτό το χτύπημα υπάρχει χρόνος αντίδρασης και γι’ αυτό το λόγο οι τερματοφύλακες εκπαιδεύτηκαν να μην βουτάνε, αλλά αφού περιμένουν να πάει η μπάλα στη συγκεκριμένη γωνία να καλύψουν πρώτα με γρήγορα βήματα την απόσταση και να πιάσουν τη μπάλα.

Ο Καπίνο στο φάουλ του Λάζαρου, δεν είχε τόσο μεγάλη ευθύνη γιατί η μπάλα πήρε περίεργο φάλτσο και δεν πήγε στη γωνία του τερματοφύλακα. Ο Ανέστης δεν έχει δικαιολογία να μην αντιδράσει γιατί η μπάλα κατευθύνθηκε ακριβώς εκεί που την περίμενε.

Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΚΙ Ο ΑΡΑΟΥΧΟ…

Η ΑΕΚ στη συνέχεια είχε πολύ δύσκολη αποστολή. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε… ταμπούρι με πολύ ξύλο και διαθέτει και έναν πολύ καλό τερματοφύλακα, έπρεπε να ανατρέψει το σκορ.

Προσπάθησε να φθάσει στην ανατροπή με ηγέτη τον Μάνταλο που με διαφορά ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου κι αν είχε σε καλύτερη κατάσταση τον Αραούχο θα τα είχε καταφέρει.

Ο Μάνταλος, έβαζε την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο Αραούχο, όμως, όσες φορές χρειάστηκε δεν είχε σωστές επιλογές. Συνολικά δεν έχει επιστρέψει σε καλή κατάσταση, δεν θυμίζει τον περσινό παικταρά που έκανε τη διαφορά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο γεγονός πως η Ένωση δεν μπόρεσε να κρατήσει την δυναμική που πήρε από την νίκη με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ στην Ξάνθη είχε καλή εικόνα από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μέχρι και το 72ο λεπτό. Πίεσε, δημιούργησε έχασε ευκαιρίες και έκανε την Ξάνθη να μοιάζει ακίνδυνη και τελικά να καταφύγει σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι που την οδήγησε σε δύο απόλυτα σωστές αποβολές.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΩΣΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ… 9

Η ΑΕΚ για μένα κρίνεται αρνητικά κυρίως από το 72ο λεπτό μέχρι και το τέλος του αγώνα. Από τον τρόπο που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το διπλό αριθμητικό της πλεονέκτημα.

Εκεί έδειξε πανικό και έλλειψη καθαρού μυαλού. Πήρε πλάτος, αλλά αντί να εκμεταλλευτεί το αβαντάζ βάζοντας κάτω τη μπάλα και να μπει στην περιοχή με συνεργασίας, προτίμησε να πάει σε σέντρες. Το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν ήταν πως όταν έβγαζαν την άμυνα οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης, αντί να εκμεταλλευτούν πως έξω από την περιοχή ήταν πολλοί ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που μπορούν να πάρουν άμεσα την μπάλα, έκαναν επιθετικό φάουλ.

Όσες φορές αμύνθηκαν οι γηπεδούχοι, κάποιος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ προσέφερε πολύτιμες ανάσες κάνοντας φάουλ.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ ΣΕΝΤΡΕΣ

Όταν έχεις δύο παίκτες περισσότερους, δύο πράγματα κάνεις και δύο δεν κάνεις ποτέ! Βγάζεις τη μπάλα στα άκρα για να πάρεις πλάτος και να φτιάξεις συνεργασίες και μένεις έξω από την περιοχή για να την ξανακερδίσεις. Δεν τη σηκώνεις ποτέ, δεν κάνεις φάουλ.

Η ομάδα του Χιμένεθ έκανε μόνιμα αυτά που δεν έπρεπε. Μία φορά πήρε τη μπάλα ο Μάνταλος, μπήκε μέχρι μέσα και την πέρασε όπως έπρεπε και Η ΑΕΚ ισοφάρισε. Όταν κάνεις κλέψιμο σε ομάδα που παίζει με δύο παίκτες λιγότερους έχεις εξασφαλίσει πως θα πας σε καθαρή ευκαιρία.

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

Δεν βοήθησαν καθόλου οι αλλαγές του Χιμένεθ. Δεν είχε νόημα να είναι μέσα στο γήπεδο σε παιχνίδι που δεν υπάρχουν μέτρα για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του ο Κλωναρίδης. Η ΑΕΚ χρειαζόταν, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, ποδοσφαιριστές που θα είχαν σωστές επιλογές με τη μπάλα.

Αν δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού για τον Λάζαρο, δεν έχει λογική που τον έβγαλε ο Χιμένεθ, καθώς και σε καλή ψυχολογία βρίσκεται και αυτοπεποίθηση έχει.

Άλλωστε αυτός είχε αναγκάσει με δύο κεφαλιές τον Ζίβκοβιτς να κάνει εξαιρετικά δύσκολες αποκρούσεις και σε όλα τα φάουλ που εκτέλεσε, βρήκε εστία. Αν ήταν στο γήπεδο ο Χριστοδουλόπουλος, όταν η ΑΕΚ είχε πλεονέκτημα δύο ποδοσφαιριστών θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα το αριθμητικό πλεονέκτημα που απολύτως δίκαια είχε πάρει.

ΟΙ 4 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Το αποτέλεσμα με την Ξάνθη φαντάζει αρνητικό, κρίνοντας το αθροιστικά μαζί με την ήττα στην Τρίπολη. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η ΑΕΚ είναι αδικαιολόγητη που δεν κέρδισε ένα παιχνίδι που έπαιξε για 17 λεπτά με έναν παραπάνω παίκτη και για 22 λεπτά με δύο. Για μένα πλήρωσε πως δεν έχει το τερματοφύλακα που θα έπρεπε για να κάνει πρωταθλητισμό, την άσχημη ατομική κατάσταση του Αραούχο, πως βιάστηκε να βγάλει ο Χιμένεθ να βγάλει τον Χριστοδουλόπουλο και κυρίως τον λανθασμένο τρόπο που αντιμετώπισε την ειδική κατάσταση όταν έμεινε με δύο παίκτες περισσότερους.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ο ΠΑΟΚ

Με διαφορά το καλύτερο φετινό παιχνίδι του στο δημιουργικό κομμάτι είχε ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Λαμία. Η ατομική βελτίωση που έδειξε κατά κύριο λόγο ο Μαουρίτσιο, το… πάντρεμα των τριών δημιουργικών χαφ με τον φορμαρισμένο Πέλκα να ξεκινά στα αριστερά και να λειτουργεί πότε ως επιπλέον δημιουργός, πότε σαν κρυφός φορ, έφεραν ένα πολύ γεμάτο επιθετικά παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά έπαιξε σύμφωνα με το ρόστερ του. Ο Λουτσέσκου πήρε μία απόφαση που στο συγκεκριμένο παιχνίδι τού βγήκε. Δεν ξέρω, όμως, αν θα την ακολουθήσει και στα πιο απαιτητικά ματς που έπονται.

Δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα τρία βραχύσωμα καθαρά 6άρια που διαθέτει και κράτησε στον πάγκο τους Κάνιας, Τσίμιροτ, Κάτσε και πήγε με την ψηλή τριάδα των Σάκχοφ, Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί.

Στην πράξη υπήρχαν μπροστά από τα στόπερ δύο ποδοσφαιριστές που έπαιζαν κάθετα και ήταν χωρίς μάχη, βάσει σωματικών προσόντων κυρίαρχοι στο χώρο τους.

Πιθανότατα στα πιο απαιτητικά παιχνίδια να χρειάζεται χαφ που να καλύπτει αποστάσεις. Με τη Λαμία, όμως, αποδείχθηκε πολύ εύκολο για τους δυνατούς ποδοσφαιριστές που είχε στον άξονα ο Λουτσέσκου να πάρουν κατοχή και να μπορέσουν να πιέσουν κερδίζοντας μέτρα. Ο Σάκχοφ και κυρίως ο Μαουρίτσιο κατάφερναν με ευκολία να βρεθούν κοντά στην περιοχή της Λαμίας.

ΜΕ ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ

Ο Μαουρίτσιο έδειξε πως έχει την δυνατότητα να προσφέρει ποιοτικές επιλογές στην ανάπτυξη και είναι ένας σύγχρονος δημιουργός που ξεκινά από χαμηλά και μπορεί να προσφέρει τόσο στην ποιοτική αρχική ανάπτυξη, αλλά και στις τελικές πάσες.

Ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να έχει στο γήπεδο τρία δεκάρια. Οι Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί, Πέλκας, μπορούσαν και να φτιάξουν μεταξύ τους συνεργασίες και να βάλουν στο παιχνίδι τους Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς, αλλά και να εκμεταλλευτούν τα ανεβάσματα των Λέοβατς, Μάτος.

ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΟΚ

Είναι δεδομένο πως ο χρόνος είναι με το μέρος του ΠΑΟΚ. Έχουν γίνει ποιοτικές μεταγραφές, το ρόστερ έχει τη δυνατότητα να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο και να κερδίσει με εμφατικό τρόπο τις μικρές ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι μεταγραφές των Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Ζαμπράνο ήρθαν στο τέλος του Αυγούστου.

Αντιμετώπισε και ο Μακ πρόβλημα τραυματισμού, υπήρξε και η λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, πρόσληψη Στανόγιεβιτς και όλα αυτά έχουν οδηγήσει το νέο ΠΑΟΚ να μην τον έχουμε δει ακόμα.

Στο παιχνίδι με τη Λαμία κατά διαστήματα πήραμε ένα καλό πρώτο δείγμα. Η ομάδα του “δικεφάλου” είχε την τύχη στο διάστημα που έχασε και δεν ήταν στον βαθμό ετοιμότητας που θα έπρεπε να είχε εύκολο πρόγραμμα και να έχουν χάσει περισσότερους βαθμούς οι υπόλοιποι διεκδικητές, έχοντας δώσει όμως πιο δύσκολα παιχνίδια.

Ο Λουτσέσου, πάντως, πήρε το χρόνο που χρειαζόταν και κατάφερε να παρουσιάσει απέναντι σε έναν αντίπαλο σαφώς χαμηλότερου επιπέδου τα εξής θετικά στοιχεία στο δημιουργικό κομμάτι.

Τα θετικά στοιχεία που έβγαλε ο ΠΑΟΚ με την αδύναμη Λαμία:

1. Ο Μαουρίτσιο βρίσκεται σε θέση να του προσφέρει πολλά πράγματα στην ανάπτυξη, μπορεί να ξεκινά από τη θέση “6” και να τελειώνει φάσεις σαν δεκάρι.

2. Ο Βιεϊρίνια δεν έχει φθάσει ακόμα στο πραγματικό του επίπεδο, αλλά σιγά-σιγά ανεβαίνει και δημιούργησε το 3ο τέρμα σε συνεργασία με τον Ελ Καντουρί.

3. Ο Πέλκας είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η δυνατότητα που έχει ξεκινώντας στα άκρα να πηγαίνει εκεί που βρίσκεται η μπάλα, βοηθά στο να δημιουργούνται συνεργασίες με τους παίκτες που παίζουν ψηλά.

4. Ο Πρίγιοβιτς αποτελεί μόνιμη “μηχανή” γκολ και έχει επιστρέψει με πολύ καλή ψυχολογία από την εθνική Σερβίας. Είναι μεγάλο όπλο για μία ομάδα που θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα να έχει τον επιθετικό που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ, και ο Πρίγιοβιτς αν μείνει υγιής θα είναι -πιθανότατα- πρώτος σκόρερ της Λίγκας.

5. Ο τρόπος ανάπτυξης του ΠΑΟΚ και η ποιότητα των Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρί, Πέλκα δίνουν τη δυνατότητα στους Μάτος, Λέοβατς, να εκμεταλλευτούν τα τρεξίματα τους και να πάρουν τη μπάλα πάνω στην κίνηση τους, όπως έγινε στο 1ο και στο 4ο τέρμα.

Ακόμα ο Μαροκινός, ο Μακ και ο Βιεϊρίνια απέχουν πολύ από το να είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά, όμως σε σχέση με την εικόνα πριν τη διακοπή, υπάρχει μια πολύ σημαντική ατομική βελτίωση των περισσότερων ποδοσφαιριστών και μία συνολική λειτουργία που φωνάζει πως μαθαίνει ο ένας ποδοσφαιριστής το παιχνίδι του άλλου.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ “6” ΚΑΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ

Φυσικά για να βγάλουμε πιο στέρεα συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε τα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Πιστεύω πως ο Λουτσέσκου θα καταλάβει πως δεν έχει θέση στον νέο ΠΑΟΚ ο Τζάλμα Κάμπος, που τις πρώτες αγωνιστικές που ήταν μόνιμα βασικός χάλαγε ό,τι καλό πήγαινε να δημιουργηθεί και περιμένω στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να… πειράξει την τριάδα του άξονα καθώς θα είναι πολύ βαριά με Σάκχοφ, Μαουρίτσιο, Ελ Καντουρι.

Λογικά ο Σάκχοφ θα μείνει εκτός για να παίξει ένας εκ των Τσίμιροτ, Κάνιας, Κάτσε, ώστε να υπάρχουν περισσότερα τρεξίματα στο αμυντικό κομμάτι και καλύτερη κάλυψη των αποστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK