Επιβίωσε ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς, απότομη η πτώση του Ολυμπιακού
Ο Τσάρλυ σχολιάζει τους δύο εκπροσώπους της Ελλάδας που συνεχίζουν στην Ευρώπη και το 2017.
O ΠΑΟΚ έδωσε αγώνα επιβίωσης, η ομάδα έδειξε χαρακτήρα μετά από καιρό και πήρε μία σπουδαία πρόκριση. Για δεύτερη φορά επί ημερών Σαββίδη ο ΠΑΟΚ μπαίνει στους “32” του Γιουρόπα Λιγκ. Πρόκριση που δίνει και το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να πιστέψει στην δουλειά που γίνεται να φέρει ενίσχυση τον Ιανουάριο και κίνητρο σε αξιόλογους ποδοσφαιριστές να έρθουν στον σύλλογο.
Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θέλει ενίσχυση. Βγάζοντας στην άκρη την ιστορία του Ίβιτς με τον Τζαβέλα, πως πρόκειται για μία ομάδα που δούλεψε και έχει βελτιώσει συγκεκριμένες παθογένειες στην λειτουργία της.
ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΑΒΑΝΙ ΚΟΝΤΥΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ
Ο ΠΑΟΚ φέτος είναι πιο γρήγορος, με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ατρόμητο έχει καλύτερη μεσοαμυντική λειτουργία, παίζει με ταχύτητα από τα άκρα και τελειώνει επιθέσεις πάνω στο τρέξιμο ποδοσφαιριστών.
Υπάρχει μία συγκεκριμένη δουλειά, η οποία από την αρχή φάνηκε όμως πως έχει συγκεκριμένο ταβάνι, λόγω της έλλειψης ποιοτικών επιλογών σε κομβικές θέσεις. Αυτά είναι γνωστά μην τα επαναλαμβάνουμε. Το ταβάνι κάποια στιγμή κόντυνε επικίνδυνα, λόγω απειρίας που έβγαλε ο προπονητής Βλάνταν Ίβιτς, εμμονών όπως χρησιμοποίηση του Σάκχοφ σε ρόλο δημιουργού και υπερβολικής επιμονής στον Τζάλμα Κάμπος.
Ο ΠΑΟΚ μέχρι και το παιχνίδι με τον Πανιώνιο δεν έπαιζε άσχημα, όμως όπως γίνεται συνήθως τα άσχημα αποτελέσματα σε φθείρουν. Και η φθορά λόγω της αδυναμίας διαχείρισης της από έναν άπειρο προπονητή, πήγε να τα καταστρέψει όλα. Με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα, το παιχνίδι με την Λίμπερετς έμοιαζε με αγώνα επιβίωσης.
ΜΠΗΚΑΝ ΣΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΕ ΜΑΧΗ ΔΙΧΩΣ ΑΥΡΙΟ
Αυτή η ομάδα, για να συνεχίσει χρειαζόταν μία επιτυχία, να βρει κάτι να πανηγυρίσει μαζί με τον κόσμο της. Και αυτό ήρθε.
Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μπήκαν από το 1ο λεπτό να κάνουν ότι είχαν μάθει από την αρχή της σαιζόν.
Α) Να παίξουν με πολύ ένταση στο ξεκίνημα και να ψάξουν το γρήγορο γκολ.
Β) Να έχουν καλή ανασταλτική λειτουργία και να οδηγήσουν σε λίγες τελικές τον αντίπαλο
Γ) Να παίξουν τον Ροντρίγκες πάνω στο τρέξιμο του
Δ) Ανεβάσματα και επικίνδυνες επιθέσεις με όβερλαπ των Μάτος, Λέοβατς και παράλληλη πάσα μέσα στην περιοχή
Αυτά έγιναν, υπήρχε πάθος το οποίο το έβλεπες στα βλέμματα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ και ήρθε μία νίκη, που μετατράπηκε σε πρόκριση που σημαίνει και επιβίωση.
Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε με τον εαυτό του, ο Ίβιτς, πήρε δύο αποφάσεις που βοήθησαν την ομάδα να είναι πιο απειλητική και πιο επικίνδυνη στην αντίπαλη περιοχή, από ό,τι στην Λεωφόρο. Ξεκίνησε τον Πέλκα αντί του υπερβολικά ακατάλληλου για τη θέση του δημιουργού, Σάκχοφ και την επιστροφή του Κλάους Αθανασιάδη στη βασική ενδεκάδα.
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει ταλαιπωρήσει σε πολλά παιχνίδια τους οπαδούς, αλλά και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας παίζοντας με τριάδα στον άξονα τους Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ.
ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΠΟ
Ο Σάκχοφ, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, έκανε φανερό πως το παιδί έχει το ίδιο στιλ με τον Σάμπο, χωρίς να έχει καν τα δυνατά του πόδια. Είναι περίεργο, αλλά ο Μίχελς τους έφερε χαφ, ίδιο στιλ με τον Σάμπο στο χειρότερο του.
Ακόμα πιο περίεργο είναι η στήριξη στον βαθμό εμμονής που απολαμβάνει από τον Ίβιτς.
ΑΔΙΚΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΙΑΣ
Έχω ενημερωθεί πως υπήρχε το τελευταίο διάστημα γκρίνια για τον Κάνιας. Ο Κάνιας κάνει συγκεκριμένα πράγματα αλλά είναι σωστός, αποτελεί θετικό στοιχείο για την ομάδα του, όμως έχει συγκεκριμένο ρόλο.
Δεν βάζει ρίσκο στο παιχνίδι του, δεν απειλεί δεν δημιουργεί μετά τα 3/4 του γηπέδου. Κλασικός ποδοσφαιριστής που σου προσφέρει μία καλή τακτική κάλυψη στην θέση 6 και μία πρώτη πάσα, απελευθέρωσης και ξεκίνημα επίθεσης από τον χώρο που ζητά ο προπονητής. Όταν όμως δίπλα του βρίσκεται ο Τσίμιροτ με τον Σάκχοφ και δημιουργείται μία τριάδα χωρίς κάποιον να παίζει με πιο επιθετική σκέψη και ικανότητα να δημιουργήσει, κοντά στην αντίπαλη περιοχή, υπάρχει πρόβλημα. Και έχοντας ο ΠΑΟΚ για οχτάρι τον Τσίμιροτ και σε ρόλο δημιουργού τον Σάκχοφ, ανάπτυξη και απειλή για τον αντίπαλο δεν υπάρχει. Είναι κανόνας, όταν δεν μπορούν να βγάλουν δημιουργία οι δύο πιο επιθετικογενείς χαφ να δέχεται κριτική το 6άρι που δεν δίνει αυτό την ώθηση. Το έχουμε συναντήσει αυτό σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο στον Κάνιας. Η αλήθεια είναι πως τον ρόλο του ο Ισπανός τον καλύπτει, κάνει συγκεκριμένα πράγματα αλλά τα κάνει, δεν είναι αυτός το πρόβλημα.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ
Και ερχόμαστε στο παιχνίδι με την Λίμπερετς, που λειτούργησε καλά η τετράδα στα άκρα και με την παρουσία Πέλκα υπήρχε απειλή από τον άξονα.
Σε αυτές τις συνθήκες ο Κάνιας, ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Η στατιστική του κατέγραψε 4 ντρίπλες, 5 κερδισμένες κεφαλιές στον αέρα, πρώτος σε απλές επαφές μπάλας με 73 και με τις περισσότερες πάσες 50. Συνολικά έκανε ένα πολύ γεμάτο παιχνίδι στον δικό του χώρο. Ο λόγος όμως που φάνηκε και είχε αποτέλεσμα είναι πως οι ποδοσφαιριστές, που έπρεπε να φτιάξουν και να ολοκληρώσουν φάσεις μπροστά εκεί που δεν μπορεί να βρεθεί ο Κάνιας, το έπραξαν σωστά.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΣΗ, ΘΕΛΕΙ 4 ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Ο ΠΑΟΚ έχει μία βάση με τον Γλύκο, τον Κάνιας, τον Τσίμιροτ την επιστροφή Κάτσε, το παιχνίδι από τα άκρα, με Μάτος, Τσίμιροτ, Ροντρίγκες και πρέπει να κάνει μεταγραφές που θα κάνουν διαφορά.
Δεν έχει λόγο ο Σαββίδης να ψάχνει παίκτες που απλά θα μεγαλώσουν το ρόστερ, τέτοιους έχει. Στον Ίβιτς, πιστεύω το πάθημα να έγινε μάθημα και να καταλάβει πως όσο και να δουλέψει χρειάζεται παίκτες. Και ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει σε ποδοσφαιριστές τύπου Βιειρίνια, που θα έρθουν και θα κάνουν διαφορά. Θέλει συνολικά 4 ποδοσφαιριστές. Στόπερ, δεξί εξτρεμ, δεκάρι και φορ.
Τον Ιανουάριο δεν είναι εύκολο να πάρεις τέσσερις παίκτες που να κάνουν διαφορά. Όποιον και να βρει από τους 4 που λείπουν όμως, είναι κέρδος. Για να βγάλεις ταχύτητα θες δημιουργό, για να αξιοποιήσεις την ταχύτητα εκτελεστή, για να έχει καλή ομάδα σιγουριά πίσω. Αυτούς τους 4 που θα τα προσφέρουν ασφάλεια, αξιοποίηση της ταχύτητα, δημιουργία και εκτέλεση, πρέπει να ψάξει ο σύλλογός και να πληρώσει ο Σαββίδης. Μόνο με αυτή την λογική ενίσχυσης, σε συνδυασμό με μία καλή δουλειά από άποψη εκγύμνασης, μπορεί του χρόνου να δημιουργηθεί ένα σύνολο ικανό να διεκδικήσει πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας την Λίμπερετς, σώθηκε, κρατήθηκε, τον Ιανουάριο πρέπει να μπουν οι πρώτες βάσεις για να μεγαλώσει. Να έρθει το πρώτο κύμα των ποδοσφαιριστών που θα κάνουν την διαφορά.
Είναι φανερό πως ο Ολυμπιακός επιβιώνει και δεν βρίσκεται σε μία μόνιμη κρίση, επειδή κανένας από τους 3 διεκδικητές του πρωταθλήματος δεν έφτιαξε συνθήκες το καλοκαίρι ικανές για να του δημιουργήσει πρόβλημα. Οι κρίσεις όμως δεν γίνεται να είναι συγκριτικές. Ο Ολυμπιακός άλλωστε είχε δημιουργήσει τις συνθήκες να κρίνεται σε πιο αυστηρό πρίσμα και να υπάρχουν απαιτήσεις.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΘΑΤΗΣ
Ο Μπέντο λειτουργεί έξυπνα και περνά μέσα κάποια νεαρά παιδιά, είναι διαφορετικό να χάνεις και να παίρνουν χρόνο οι Ανδρούτσος, Μανθάτης. Μην γελιόμαστε όμως, τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φετινός Ολυμπιακός δεν μπορούν να κρυφτούν επειδή πήραν χρόνο σαν αλλαγές οι Ανδρούτσος, Μανθάτης.
ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ
Εδώ προκύπτει απότομη πτώση, κατάδυση. Ο Ολυμπιακός που τα περασμένα χρόνια είχε φτάσει στο σημείο όχι μόνο να είναι ανταγωνιστικός, αλλά να παίρνει νίκες, με Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουνάιτεντ, Μπενφίκα και πολλές άλλες μεγάλες δυνάμεις και είχε βρει τον δικό του χώρο στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, προσγειώθηκε απότομα. Τώρα έχουμε έναν επαρκή αριθμό αγώνων που μας δίνει το δικαίωμα να βγάλουμε ασφαλή συμπέρασμα. Αποκλεισμός, από Χαποέλ, πρόκριση στην παράταση με Αρούκα, δύο σερί ήττες από τον ΑΠΟΕΛ, αδυναμία εκμετάλλευσης του “Καραισκάκης” απέναντι σε Χαποέλ, Αρούκα, Γιουνκ Μπόις και μια πρόκριση που ήρθε καθαρά από τύχη σε έναν πολύ αδύναμο όμιλο.
ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΥΧΗ
Καθαρά από τύχη, γιατί ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε ότι στο πρώτο παιχνίδι στην Ελβετία, η Γιουνκ Μπόις ήταν νοσοκομείο και δεν είχε τα δύο της όπλα, τον Σανόγκο στον άξονα και τον Οαρό στην επίθεση. Το παιχνίδι στο “Καραϊσκάκης” με αυτούς τους δύο στο γήπεδο ήταν εντελώς διαφορετικό. Μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός για να κρατήσει την ισοπαλία, χρειάστηκε ο επόπτης να δει ένα δύσκολο, αλλά σωστό οφσάιντ στο τέλος του παιχνιδιού. Θα μου πείτε μικρό το κακό, στο τέλος μετρά ο στόχος, μόνο που στον ομαδικό αθλητισμό η νίκη και η ήττα αποτελούν συνήθεια. Ο Ολυμπιακός έφτυσε αίμα, δέχτηκε πολλές σφαλιάρες, για να φτάσει να είναι ένα επίπεδο κάτω, από τα κορυφαία κλαμπ στην Ευρώπη. Σε έναν χώρο, μαζί με ομάδες, όπως η Μπενφίκα, η Λιόν, η Πόρτο. Πλέων ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν ανήκει σε αυτό το επίπεδο, ούτε λίγο χαμηλότερα.
Δυστυχώς, φέτος εμφάνισε μία ομάδα, που μπορεί να αναπτυχθεί,να δημιουργήσει μόνο μέσα από εμπνεύσεις Φορτούνη, κάθετα τρεξίματα, Μάρτινς και στημένα.
ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΠΕΡ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΥΛΗΣΑΝ
Με ένα αμυντικό δίδυμο που υποφέρει σε κάθε παιχνίδι και με τεράστιο πρόβλημα στα άκρα.
Ο Μπέντο, έκανε κάτι που έμοιαζε σαν πείραμα, στο πρώτο μέρος ανέβασε ψηλά την τελευταία γραμμή άμυνας και γέλασε όλη η Κύπρος, με την εικόνα του αμυντικού δίδυμου του Ολυμπιακού. Ο Κρίστιανσεν τους έβαλε τον Σωτηρίου ανάμεσα, και παρότι ο γρήγορος φορ είχε απόσταση από την υπόλοιπη ομάδα τους έκανε ότι ήθελε. Γλέντι μέχρι που κουτούλησαν ο Ντα Κόστα με τον Βιάνα
Να έχει καλύτερο άξονα από τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες, λύσεις σε κομβικές θέσεις σε σύγκριση, με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, μόνο που αυτό συμβαίνει γιατί δεν πέτυχαν οι αντίπαλοι του να ανεβάσουν το επίπεδο τους. Ο Ολυμπιακός έχει απότομη πτώση και περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλο κρότο θα κάνει η πρόσκρουση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: