Ο Μαραντόνα κόντρα σε όλο το Βέλγιο: Ο μύθος μιας φωτογραφίας
Είναι μία απ'τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έχει ταυτιστεί με την "μόνος μου και όλοι σας" κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 με την Αργεντινή. Και οι Mythbusters είναι εδώ για να σας πουν πως είναι "ψεύτική".
Είναι μία απ'τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Ντιέγκο Μαραντόνα. Έχει ταυτιστεί με την "μόνος μου και όλοι σας" κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 με την Αργεντινή. Ο Μαραντόνα, με την μπάλα στο αριστερό, και έξι (6) Βέλγοι μπροστά του, στην προσπάθεια να τον σταματήσουν. Δεν το κατάφεραν, όπως δεν τα κατάφερε κανείς εκείνο το καλοκαίρι του 1986. Δύο προσωπικά γκολ στον ημιτελικό, το ένα καλύτερο απ'το άλλο και η πορεία προς την κορυφή έφτασε μέχρι το τέλος. Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες των δύο μυθικών γκολ κόντρα στους Άγγλους, αλλά καμία δεν απεικόνισε καλύτερα το "μόνος σας και όλοι σας" του 1986 απ'τη φωτογραφία του Ντιέγκο απέναντι στους έξι Βέλγους.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν. Μόνο που η χαρακτηριστική και διάσημη φωτογραφία είναι ένα ψέμα. Όχι, δεν εννοούμε πως είναι προϊόν επεξεργασίας. Είναι αληθινή η απεικόνιση του Μαραντόνα μαζί με έξι Βέλγους. Αλλά, αυτό είναι το μοναδικό "αληθινό" κομμάτι της ιστορίας. Πάμε να δούμε το γιατί, αφού οι Mythbusters είναι εδώ για να εξετάζουν τέτοιους μύθους.
Άλλος αγώνας, άλλο Μουντιάλ
Το πρώτο "πρόβλημα" είναι πως η φωτογραφία ΔΕΝ είναι απ'τον περίφημο ημιτελικό με το Βέλγιο στο Παγκόσμιο του 1986. Είναι τραβηγμένη τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία. Πρεμιέρα των ομίλων, Αργεντινή-Βέλγιο 0-1. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του πρώτου γκολ το 1986, η εμφάνιση του Βελγίου δεν έχει καμία σχέση μ'αυτήν που φοράνε οι έξι Βέλγοι της διάσημης φωτό.
Επιπλέον, ο Μαραντόνα το 1986 ήταν αρχηγός της Αργεντινής. Όμως, δεν φοράει το περιβραχιόνιο στη φωτογραφία με τους έξι Βέλγους, αφού το 1982 αρχηγός ήταν ο Πασαρέλα. Η φωτογραφία που ταυτίστηκε με τα κατορθώματα του Μαραντόνα το 1986 δεν απεικονίζει κάποιο από εκείνα τα κατορθώματα, αλλά έχει τραβηχτεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
ΟΚ, θα πει κάποιος. Ακόμα και έτσι, ακόμα και από τελείως διαφορετική διοργάνωση απ'αυτήν που έχει στο μυαλό του ο κόσμος, η φωτογραφία δεν παύει να είναι καταπληκτική. Μικρή σημασία έχει αν είναι απ'το 1982, αντί για το 1986. Δεν παύει να δείχνει τον Ντιέγκο κόντρα σε έξι παίκτες, να απεικονίζει το πως τον αντιμετώπιζαν οι ομάδες την εποχή που τρομοκρατούσε τους πάντες.
Δεν αμύνονται
Well, δεύτερο "πρόβλημα". Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει έξι Βέλγους αντιμέτωπους με τον Μαραντόνα, παρατεταγμένους για να τον σταματήσουν. Μπορεί έτσι να φαίνεται στη φωτό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η απόδειξη βρίσκεται στο 1.55 του βίντεο που ακολουθεί.
Η Αργεντινή έχει κερδίσει φάουλ, πέντε Βέλγοι έχουν σχηματίσει τείχος. Το φάουλ εκτελείται με πάσα στον Μαραντόνα, το τείχος διαλύεται και την ώρα που η μπάλα ακουμπά στο αριστερό του πόδι, ο φωτογράφος πατάει το κουμπί. Η στιγμή μένει στην ιστορία, με έξι παίκτες να βρίσκονται μπροστά απ'τον Μαραντόνα. Όμως, το βίντεο αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για έναν αμυντικό σχεδιασμό που θέλει να σταματήσει μία ακόμα επέλαση του Ντιέγκο.
Δεν πρόκειται για ένα σύνολο παικτών που προστατεύει την εστία απ'τις μαγικές επινοήσεις του Ντιέγκο, αλλά για πέντε συν έναν παίκτες που φεύγουν απ'το σχηματισμό του τείχους και στρέφουν τα μάτια τους προς την μπάλα. Κι ο ίδιος ο Μαραντόνα δεν επελαύνει, απλώς πασάρει μπας και βγει η κομπίνα της Αργεντινής. Δεν έχει καν μέτωπο προς την εστία.
Όχι, δεν είχα ιδέα για όλα αυτά. Πέρασαν πολλά χρόνια που όποτε έβλεπα τη φωτογραφία του Μαραντόνα έλεγα κι εγώ "ναι, ο Ντιέγκο μόνος εναντίον όλων, κόντρα στο Βέλγιο το 1986". Μόλις πέρσι πέτυχα μια σελίδα στο διαδίκτυο που αποκάλυπτε όλα όσα διαβάσετε. Κράτησα τη σελίδα, πιστεύοντας πως κάποια στιγμή θα μου χρειαστεί.
Ο "μύθος" ενισχύει το μύθο
Η σύγκρουση της Αργεντινής με το Βέλγιο στους 8 του Μουντιάλ είναι η αφορμή για να θυμηθούν όλοι το τι έγινε το 1986 και είναι σίγουρο πως η διάσημη φωτογραφία θα χρησιμοποιηθεί παντού, ως απεικόνιση εκείνου του ημιτελικού. Είναι το κατάλληλο timing για να δούμε τις αλήθειες πίσω απ'το μύθος της φωτογραφίας.
Τελευταία σκέψη: οι αλήθειες πίσω απ'την περίφημη φωτογραφία του Ντιέγκο τελικά δεν αφαιρούν κάτι απ'το μύθο του Μαραντόνα, αλλά αντιθέτως τον ενισχύουν. Αποδεικνύουν πως ο προσωπικός του μύθος είναι ο μεγαλύτερος όλων όσοι έπαιξαν ποδόσφαιρο. Ένας μύθος τόσο ισχυρός που για χάρη του μια εντελώς τυχαία φωτογραφία έγινε συνώνυμο των επιτευγμάτων του. Κανείς δεν παρατηρούσε πως οι εμφανίσεις του Βελγίου δεν είναι αυτές του 1986, πως ο Μαραντόνα δεν φορούσε το περιβραχιόνιο. Όλοι έβλεπαν και βλέπουν ακόμα το 10 της Αργεντινής, να έχει την μπάλα στο αριστερό του πόδι και να είναι έτοιμος να τα βάλει με έξι παίκτες.
Κι αυτό δεν είναι μύθος, είναι κάτι που συνέβη. Ο Ντιέγκο τα έβαλε με όλους και τους κέρδισε. Στη φωτογραφία δεν το έκανε, αλλά το έκανε στην πραγματικότητα. Γι'αυτό και η "ψεύτικη" φωτογραφία θεωρήθηκε και θα συνεχίσει να θεωρείται "αληθινή".
Ακόμα και στο τελευταίο βίντεο, αυτό με τα δύο γκολ του Μαραντόνα στον ημιτελικό του 1986, έχει χρησιμοποιηθεί ως cover-photo η στιγμή του 1982.