ΓΝΩΜΕΣ

Χειρότερη αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό η πανάκριβη Φενέρ

Σπέσιαλ ανάλυση του ΣΩΤΗΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ για το ΠΑΟ-Φενερ: γιατί η πανακριβη Φενερ παρότι κακοστημένη και ομάδα αίνιγμα ήταν ο χειρότερος αντίπαλος. Ο Ζότς που τώρα δεν έρχεται για χαβαλέ, ο Πασκουάλ που άλλαξε, και το σταρτερ 4άρι που βελτίωσε το τριφύλλι. Τι λένε οι αριθμοί, τα σημεία κλειδιά και που θα κριθεί τελικά το ματς.

Χειρότερη αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό η πανάκριβη Φενέρ

Η πιο μεγάλη ώρα είναι… τώρα για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Η κάψα για επιστροφή στην τελική φάση και δη στο Final Four και το όνειρο για το …7ο είναι τόσο μεγάλη, που στο ΟΑΚΑ έγινε sold out μέσα σε μια ώρα και για τα δύο πρώτα παιχνίδια με την Φενέρ ενώ ο μεγαλομέτοχος Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε έξτρα πριμ 250.000 ευρώ στην ομάδα του εφόσον πάρουν το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη. Και μέσα σε όλα υπάρχει βέβαιο και το σημείο κλειδί, που δεν είναι άλλο από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς!!

Ο ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Ο Παναθηναϊκός με ντεμαράζ στο τέλος της κανονικής περιόδου και βασικά εκμεταλλευόμενος την πορεία της αντιπάλου του πλέον Φενέρ, ήρθε από το… κάγκελο και πήρε το πλεονέκτημα της έδρας. Μεγάλες νίκες αυτός, κακές ήττες η πανάκριβη Φενέρ, ειδικά εκείνη με την καταδικασμένη Μακάμπι στην Πόλη, της κόστισε και το ίδιο το πλεονέκτημα. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟ θα έπεφτε με μειονέκτημα πάνω στους Τούρκους, έγινε το αντίθετο. Ακόμη και έτσι όμως, είναι ο χειρότερος δυνατός αντίπαλος για τους “πράσινους” για πολλούς λόγους .

Το 4/4 στο ΟΑΚΑ με τους Τούρκους επί Ζοτς, το ότι ο ΠΑΟ έχει μόλις μια ήττα (απο Ολυμπιακό) φέτος στην έδρα του και η άσχημη κατάσταση της Φενέρ, δείχνουν πράσινο ξεκάθαρα… Αλλά αν η Φενέρ κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι και πάρει την έδρα, πώς κερδίζεις μετά στην καυτή Τουρκία; Και πόσο εύκολο θα είναι να αποκλείσεις την ακριβότερη ομάδα, με τον καλύτερο προπονητή που μεγαλούργησε σε σένα, από την χώρα – οικοδέσποινα της εφετινής διοργάνωσης, η οποία για αυτό τον λόγο ενδεχομένως να έχει και τις διαιτητικές αβάντες της;

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΖΟΤΣ

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς λατρεύεται στον ΠΑΟ όσο κανείς άλλος και σε βαθμό που να μπαίνει αυτός – κακώς – σε θέση μεγαλύτερη ακόμα και από αυτούς που πλήρωσαν καμιά 150αριά μύρια…Τους Γιαννακόπουλους.

Ο κορυφαίος Σέρβος τεχνικός έρχεται στην Αθήνα όχι για… χαβαλέ αυτή την φορά. Η πανάκριβη ομάδα του με αυτόν στον πάγκο δεν έχει χαμογελάσει ποτέ στο ΟΑΚΑ αλλά ποτέ δεν ήρθε μέχρι τώρα και με σοβαρό κίνητρο. Ούτε και ο ίδιος ο Ζότς στο παρελθόν έδειξε να …σκοτώνεται να κερδίσει σε κάποια από τα ουσιαστικά αδιάφορα παιχνίδια. Το 2013-14 στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟ επικράτησε 76-67 χαλαρά. Το 2014-15 άνετα 91-73. Πέρσι 76-71 επίσης πιο εύκολα απ ότι δείχνει το σκορ και φέτος 81-70. Συνεπώς 0/4 στο ΟΑΚΑ ο Ομπράντοβιτς.

Πρώτο κρίσιμο ερώτημα: στο γήπεδο που έχει δοξαστεί ο Σέρβος είναι για να φύγει με 0/7; Και μια παράμετρο που πρέπει να θέσουμε, γιατί ίσως κάνει την… διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος. Αυτή την φορά μπορεί να αρχίσουν να δοκιμάζονται και οι σχέσεις του Ομπράντοβιτς με τους φίλους του ΠΑΟ.

Ο ίδιος ανανέωσε το ηγεμονικό του συμβόλαιο στην Φενέρ αλλά αν δεν πάει φέτος στο Final Four στην πόλη της ομάδας του, θα έχει κλονίσει πολύ την αυτοκρατορία του και θα είναι απόλυτα αποτυχημένος. Συνεπώς θα κάνει τα πάντα για την πρόκριση, η οποία αναγκαστικά περνάει από το… αγαπημένο του ΟΑΚΑ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ…

Η εφετινή – και με Ομπράντοβιτς στο τιμόνι και με Σλούκα στο παρκέ – Φενέρ προβληματίζει αλλά…. Είναι μια πανάκριβη ομάδα, που κάλλιστα μπορεί να έχει σπρώξιμο, διαθέτει τον Ομπράντοβιτς και αν σπάσει την έδρα άντε μετά να την κερδίσεις στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πλέον είναι και πλήρης. Αν και δεν έρχεται βέβαια στην καλύτερη της κατάσταση καθότι με την Γκαζιάντε του κόουτς Δέδα έχανε εντός έδρας στο τελευταίο της παιχνίδι για την λίγκα με 35-59 στο ημίχρονο(!) και έγινε το …έλα να δεις προκειμένου να γλιτώσει το έμφραγμα!

Η Φενέρ έκανε το… δώρο στον Παναθηναϊκό, καθώς κατάφερε να χάσει όχι μόνο στην αρχή της σεζόν από την Καζάν (ουραγός ) στην Πόλη, αλλά και στο τέλος από την σε παραπαίουσα κατάσταση και ελλιπέστατη Μακάμπι πάλι στην Τουρκία (είχε χάσει και στο Ισραήλ παρεμπιπτόντως, εύκολα μιας και ήταν στο -20)!

Κινδυνεύει,λοιπόν, η χρονιά να πάει στα τάρταρα αφού νωρίς νωρίς – από τα προημιτελικά – αποκλείστηκε στο κύπελλο από την Εφές, εύκολα μάλιστα χάνοντας το πρώτο τρόπαιο της σεζόν.

Πως γίνεται μια πανάκριβη ομάδα όμως, να παραπαίει; Ο Σέρβος κόουτς διάγει την τέταρτη σεζόν του στην τουρκική ομάδα και έχοντας ήδη ξοδέψει 120 με 130 εκατομμύρια ευρώ, δεν κατάφερε ακόμη να πάει το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη. Αν αποτύχει και φέτος και πόσο μάλλον αν δεν πάει καν στο Final Four, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία…

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΦΕΝΕΡ

Η Φενέρ της τρέχουσας σεζόν είναι ξανά μια ομάδα-αίνιγμα που απογοητεύει και ας έχει να επιδείξει την διπλή νίκη της επί της ΤΣΣΚΑ. Μια ομάδα που έχασε από την Καζάν μέσα και στο Βελιγράδι από τον Αστέρα των 3 εκατ. Ευρώ μπάτζετ. Μια ομάδα που έφαγε 35 πόντους στη Βιτόρια ενώ έχασε από τους Βάσκους και στην Τουρκία! Μια ομάδα που έχασε ακόμα και από την αποδεκατισμένη και σχεδόν ουραγό Μακάμπι στην Πόλη και ηττήθηκε καθαρά στην Ελλάδα από τους “αιώνιους”. Που αγκομάχησε να κερδίσει στο τέλος εντός την Μπάμπεργκ και το Μιλάνο! Και έχασε δύο φορές (μέσα έξω δηλαδή) από την σχεδόν….θυγατρική της Νταρουσάφακα!

Η Φενέρ, από την αρχή επιμένω και κάθε χρόνο μάλιστα, ότι είναι κακοστημένη. Γενικά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες ομάδες του Ομπράντοβιτς, καθώς πλέον παίζει με Αμερικανούς στην περιφέρεια, τους οποίος παλιότερα δεν θα ήθελε να περνούν ούτε έξω από το ΟΑΚΑ. Παίζει χωρίς πολλούς ρολίστες, χωρίς κλασικά σέντερ και βασικά χωρίς Τούρκους.

Περίεργα πράματα δηλαδή για Ομπράντοβιτς αφού έφτασε ολόκληρη Φενέρ με 35 εκατ. μπάτζετ να παίζει με ψηλούς τον Βέσελι που δεν βάζει ούτε βολή, τον υπό απόσυρση μάλλον Άντιτς που πάντα ήταν ρολίστας και την δική του ανακάλυψη, πολύ αξιόλογο αθλητικό σέντερ Ούντοχ.

ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ…

Βασικά στηρίζεται αποκλειστικά στην περιφέρεια, στο σουτ και σε κάποια πεντάλεπτα με εξαιρετική άμυνα, που έχουν την πινελιά και τρικ Ζοτς. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα στο πόιντ. Έχει τον γερόλυκο και… μπάσκετ αλάνας Ντίξον, ο οποίος μόνο πλέι μέικερ δεν είναι και πάλι καλά που πήρε τον πολύτιμο Σλούκα για να συμμαζεύει τα πράματα. Κοινώς παίζει με Ντίξον – Σλούκα – Μπογκντάνοβιτς στην περιφέρεια.

Στο “3” βασικά είναι ο Ντατόμε και από πίσω ο (στην μέρα του τριποντάκιας) μονοδιάστατος Νάναλι και ο ρολίστας Κάλινιτς για την άμυνα. Στο “4” ο Βέσελι και σέντερ ο Ούντοχ. Δεν έχει όμως, κλασικό βαρύ σέντερ και την θέση αυτή παίρνει ο βαριεστημένος πια Άντιτς που πάει και στο “4” αλλά είναι πολύ αργός. Ειδάλλως ανεβαίνει ο κοντός και λίγος για την θέση αυτή Κάλινιτς. Κανείς τους σχεδόν δεν διαθέτει το μακρινό σουτ ενός π.χ. Φώτση, όπως είχε μάθει στο ΟΑΚΑ ο Ζοτς.

Οι Τούρκοι της Φενέρ είναι άπειροι και συμπληρωματικοί. Η ομάδα δεν έχει ένα καλό καθαρό πλέι μέικερ τύπου Ερτέλ. Δεν έχει καν καθαρό πόιντ ρολίστα. Δεν έχει ένα ηγέτη όταν η μπάλα καίει και έτσι σε πολλές τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις, αυτές έγιναν στην τύχη καθώς δεν υπάρχει ο …Τούρκος Διαμαντίδης.

Συνεπώς μιλάμε για μια… ιδιόρρυθμη ομάδα 7-8 παικτών, που στην μέρα τους μπορεί να σε σκοτώσουν αλλά έχοντας και χτυπητές αδυναμίες. Και μια ακόμα σημαντική ευθύνη του Ζοτς είναι ότι κλασικά δεν παρεμβαίνει στο ρόστερ στο μέσο της σεζόν. Μόνο τον ξεχασμένο και από τραυματισμούς Μπένετ έφερε που και αυτός δεν έχει ακουμπήσει. Όταν δηλαδή άλλες ομάδες ανακατεύουν με επιτυχία την τράπουλα, ο Ομπράντοβιτς αναπολεί μάλλον τους Έλληνες ρολίστες στον ΠΑΟ και τον Διαμαντίδη που έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά…

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΟ ΑΛΛΑ…

Ο Παναθηναϊκός έκανε τον καλύτερό του μήνα στο τέλος της κανονικής περιόδου. Η βελτίωση ΤΟΥ είναι σαφής. Αλλά και πάλι υπάρχουν ερωτηματικά. Ο ΠΑΟ παίζει καλή άμυνα, διαθέτει την 3η καλύτερη στην διοργάνωση αλλά σε πολλά σημεία έδειξε να έχει θέμα στην ίδια την άμυνα!! Όπως και να έχει κρατά την επιβλητική του εμφάνιση στην Βιτόρια με την Μπασκόνια σε ένα ματς τελικό και για τους δύο και τις νίκες μέσα με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ στο τέλος που δεν τις βρήκε πάντως να καίγονται.

Συνεπώς και επειδή και στο παρελθόν έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια και μετά κακές εμφανίσεις, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί – επιφυλακτικοί. Αν και η επιστροφή του Γκιστ θωράκισε τον ΠΑΟ αφού είναι ο καλύτερος αμυντικός, το μοναδικό στάρτερ 4αρι κλάσης και η… μισή ενέργεια της ομάδας. Κατά συνέπεια με τον Γκιστ ο ΠΑΟ κλείνει τρύπες,γίνεται πολύ… Αμερικάνικος και φτιάχνει την χημεία της ομάδας καθώς κολλά με όλους.

Μετά έχουμε και την βελτίωση του Πασκουάλ, ο οποίος άργησε αλλά κατάλαβε πράματα. Για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να ξεκινά με 3 αντί 5. Η αποπομπή Τζεντίλε και ο περιορισμός του Φελντέιν, βοηθάνε σε καλύτερη χημεία της ομάδας. Μάλιστα ο τελευταίος είναι καλύτερος ερχόμενος από τον πάγκο. Δεν επιμένει πια ο Ισπανός στον Μπουρούση και όταν είναι αυτός έχει Σίνγκλετον ή Γκιστ για να περιορίζει την αδυναμία του Έλληνα σέντερ στο πικ εν ρολ.

Ο Καλάθης ρολάρει πάλι αλλά και ο Πασκουάλ κατάλαβε ότι ο Τζέιμς δεν είναι αντι -Καλάθης αλλά για 10-15′ ένας παίκτης σκόρερ και ο ΠΑΟ πρέπει στο διάστημα αυτό να αλλάζει plays και να παίζει πολύ αμερικάνικο και επιθετικό μπάσκετ. Όλα αυτά βελτιώνουν και την χημεία και ανάλογα στην συνέχεια και την διάρκεια της ομάδας, οπότε ο Παναθηναϊκός αλλάζει επίπεδο.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ είναι πανίσχυρος φέτος, έχοντας την καλύτερη έδρα στην διοργάνωση και μετρώντας μόλις μια ήττα (Ολυμπιακός). Όπως δηλαδή η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ. Πάντως πρέπει να προσέξουμε ότι πολλά παιχνίδια του κρίθηκαν στο νήμα και στο ΟΑΚΑ ήταν πάντα τυχερός. Με την ουραγό Καζάν έχανε με 12 ποντους στην 4η περίοδο και νίκησε με τρίποντο στο τέλος. Η Μπασκόνια έχασε την μπάλα στην τελευταία επίθεση νίκης. Η Εφές είχε την νίκη στα χέρια της και έκανε αμφισβητούμενο φάουλ σε τρίποντο στο τέλος, το ματς πήγε στην παράταση και εκεί επικράτησε καθαρά η ελληνική ομάδα. Με την Μακάμπι νίκησε και με την τύχη στην παράταση. Με την Νταρουσάφακα έχανε στο 38′. Και με την ΤΣΣΚΑ επίσης επικράτησε στην παράταση. Συνεπώς υπάρχει η αύρα του ΟΑΚΑ αλλά όταν παίζεις με την φωτιά μπορεί κάποια στιγμή και να καείς κιόλας…

Ο Παναθηναϊκός στα χιαστί έχει παίξει 10 φορές με ρεκόρ 5-5 προκρίσεις. Με πλεονέκτημα έδρας μετράει 4-1 προκρίσεις και με μειονέκτημα 1-4. Η Φενέρ (και σαν Ούλκερ) έχει δυο προκρίσεις και δύο αποκλεισμούς. Έχει 2/2 με πλεονέκτημα (τα δύο τελευταία χρόνια με Ομπράντοβιτς, με 3-0 την Ρεάλ και 3-0 με Μακάμπι) και 0/2 με μειονέκτημα (στις 2 νίκες τότε όμως ,με ΤΣΣΚΑ και Σιένα). Και θυμίζουμε ότι πιο εύκολα σπάνε οι έδρες στα δεύτερα παιχνίδια…

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ…

1ον) Κόβεις την δημιουργία του Σλούκα, προσέχεις το αμυντικό ριμπάουντ μιας και η Φενέρ έχει πολλούς ψηλούς παίκτες με έφεση στο επιθετικό και διατηρείς καλές αποστάσεις στα πολλά σουτ της τουρκικής ομάδας…

2ον) Η Φενέρ με τον Ντίξον να είναι καθαρά επιθετικός και όχι δημιουργικός παίκτης, έχει πρόβλημα στο πόιντ. Και γιαυτό αν κρατήσεις τον Έλληνα παίκτη της κάτω από τις 5-6 ασίστ, η Φενέρ δύσκολα πάει στους 70 με 75 πόντους. Αν δεν δώσεις ελεύθερο τρίποντο στους καλούς σουτέρ της, έχει πρόβλημα σκοραρίσματος…

3ον) Οι καλές επιστροφές και οι Γκιστ-Σίνγκλετον που πρέπει να δίνουν βοήθειες εξωτερικά, ειδικά στο αγαπημένο πικ εν ρολ του Ομπράντοβιτς αλλά και να θωρακίζουν την ρακέτα με τους βαρείς ψηλούς των Τούρκων…

4ον) Η ενέργεια του Παναθηναϊκού στην φροντ λάιν είναι σημαντική καθώς είναι αναγκαία για τα βαριά κορμιά της Φενέρ και ανάλογα τα περιφερειακά σουτ αυτών καθώς δεν μπορεί ο Ούντοχ και ο Βέσελι να τρέχουν στα 6.75 μέτρα (ή πολύ περισσότερο ο Άντιτς) κυνηγώντας…

5ον) Το κοουτσάρισμα του Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος είναι αλεπού και έχει να αποδείξει πλέον. Μπορεί να βγάλει κάτι από το δισάκι του που να εγκλωβίσει τον Πασκουάλ, ο οποίος πάει πολλές φορές “‘μπάι δε μπουκ”. Θα αφήσει λογικά τα σουτ στον Καλάθη και θα παίξει ίσως και με χαμηλά σχήματα όπως με τον Κάλινιτς στο “4” και θα δώσει γενικά πολλά σουτ στους “πράσινους”.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ…

Ο Παναθηναϊκός ποντάρει ξεκάθαρα στο ΟΑΚΑ και τη φόρμα του. Επίσης στην καλή του ψυχολογία και παράδοση, αλλά και στην άμυνα που παίζει πια εδώ και 1,5 μήνα. Αρκούν αυτά όμως; Όχι ασφαλώς αν δεν είναι συνδυασμένα. Οι “πράσινοι” μην ξεχνάμε έχουν κερδίσει στο σουτ πολλά ματς στο ΟΑΚΑ αλλά δεν ξέρουμε πόσο άγχος και πίεση θα έχουν για να επιστρέψουν σε Φάιναλ Φορ μετά από 5 χρόνια.

Από την άλλη η Φενέρ μην ξεχνάμε έχει στον πάγκο τον Ομπράντοβιτς, που μπορεί να μην είναι στα καλύτερά του αλλά είναι ο… Ομπράντοβιτς και μπορεί να βάλει την υπογραφή του στην σειρά. Και είναι μια ομάδα με προσωπικότητες, που δεν παίζει καλά, πλήρης πια και που πληρώνει ότι δεν έχει καλούς Τούρκους και πάθος. Θα έχει και την πίεση, καθώς αν δεν πάει στο δικό της βασικά Φάιναλ Φορ θα μιλάμε για γκράντε αποτυχία και σοκ!

Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα κερδίσει στην Τουρκία, καθώς η Φενέρ θα έχει και την έδρα και τη διαιτησία -πιθανότατα- αν χρειαστεί. Το θέμα είναι μην την έχει και στην Αθήνα που ο Ομπράντοβιτς αυτή την φορά δεν θα έρθει άνετος και χαλαρός. Συνεπώς ο ΠΑΟ πρέπει να ξεκινήσει με δύο νίκες αλλά θα έχει και αυτός το άγχος με το πρέπει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Τεράστια σειρά!!!