Ο ΠΑΟΚ του Άρνεσεν
Ο Στέλιος Γρηγοριάδης καταγράφει και σχολιάζει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης Τύπου του Δανού αθλητικού διευθυντή του ΠΑΟΚ για τις αρμοδιότητές του, το σκεπτικό του και το νέο πλάνο, που, πάντως, δεν αναλύθηκε.
Για το τριετές πλάνο που ανέλαβε να "τρέξει" στον ΠΑΟΚ ο Φρανκ Άρνεσεν δεν ακούσαμε πολλά (και διαφορετικά από τα προηγούμενα... δήθεν πλάνα των προκατόχων του), ακούσαμε όμως αρκετά ενδεικτικά της νοοτροπίας του και του είδους της ομάδας που θέλει να δημιουργήσει.
Κατ' αρχήν ξεκαθάρισε ότι οι τομείς των αρμοδιοτήτων του θα είναι τρεις. Η πρώτη ομάδα, οι ακαδημίες και το τμήμα σκάουτινγκ. Δηλαδή... τα πάντα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αυτός θα κάνει το κουμάντο και υπό τη δική του επίβλεψη θα είναι όλα τα μέλη του των τριών τιμ. Είναι σημαντικό αυτό γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκε στον ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν ήταν ένας ο υπεύθυνος για όλα. Κι αν ποτέ προσπάθησε κάποιος να γίνει, δεν είχε ιδέα για το τι έπρεπε να κάνει...
Ποιότητα, πάθος, πνεύμα νικητή
Ύστερα, μας είπε ότι στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και θα αποτελείται από παίκτες ποιοτικούς, παθιασμένους, πειθαρχημένους και με πνεύμα νικητή. Με ικανοποιεί. Ξέρει ο άνθρωπος ότι μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. Δεν αρκεί ούτε και ο τσαμπουκάς. Ένα εξίσου απαραίτητο στοιχείο είναι να διαθέτει ο παίκτης, ο κάθε παίκτης σε μια ομάδα που θέλει να είναι μεγάλη, το πνεύμα του νικητή.
Δηλαδή να έχει αυτοπεποίθηση, να μη φοβάται τίποτε και να θέλει πάντα να κερδίζει επιβάλλοντας την ανωτερότητά του, ή καλύπτοντας την κατωτερότητά του σε σχέση με τον αντίπαλο, επιστρατεύοντας ποδοσφαιρικό εγωισμό. "Θέλω να δω πειθαρχία, φιλοδοξία και πάθος από όλους όσοι θα ανήκουν στην ομάδα", είπε χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνοντας, πολύ σωστά, τον προπονητή, τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ, ακόμη και το ιατρικό τιμ.
Κυρίαρχο στοιχείο η προσωπικότητα
Μου άρεσε επίσης η "τρέλα" που έδειξε να έχει και για το σκάουτινγκ και για τις ακαδημίες. "Δεν ήρθα, είπε, για να σπαταλήσω χρήματα, αλλά για να κάνουμε σωστές επιλογές στις μεταγραφές. Πρέπει να ξέρουμε τι νοοτροπία έχουν οι παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα, πέρα από τις αθλητικές ικανότητές τους". Να αγιάσει το στόμα του. Πρέπει να ξέρεις και τι προσωπικότητα διαθέτει ο παίκτης που θέλεις να φέρεις στην ομάδα. Το να αγοράζεις γουρούνι στο σακί, με στήριγμα μόνο κάποιους αριθμούς που βρίσκεις στο ίντερνετ, είναι εύκολο και αυτό έκαναν στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Το δύσκολο - και το σωστό - είναι να “ξεψαχνίζεις” τον παίκτη που σε ενδιαφέρει όχι μόνο για τα αθλητικά προσόντα του, αλλά και για τον χαρακτήρα του.
Παραγωγή ταλέντων
Όσο για τις ακαδημίες, "είναι το πάθος μου", είπε ο Άρνεσεν. "Λατρεύω τους νεαρούς παίκτες και θέλω να τους βλέπω να προοδεύουν. Μπορείς να αντλήσεις λεφτά από τις ακαδημίες και είναι σημαντικό να έχουν το DNA του συλλόγου. Άλλωστε και ο κόσμος χαίρεται να βλέπει νεαρούς να ανεβαίνουν από τις ακαδημίες και να βοηθούν τη μεγάλη ομάδα". Έτσι είναι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις παίκτες να αναδεικνύονται από τα σπλάχνα της ομάδας. Κι αυτή είναι μια... επιχείρηση, που αν λειτουργήσει όπως πρέπει, μπορεί να αποφέρει μονίμως αξιόλογα κέρδη.
Τι μπορούσε να πει για Τούντορ;
Στο μόνο θέμα που, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσε να μας πείσει ο Άρνεσεν είναι η επιλογή του Ιγκόρ Τούντορ. Είπε, εν ολίγοις: "Τον επέλεξα γιατί ήθελε ο ιδιοκτήτης νεαρό προπονητή και φιλόδοξο προπονητή, αλλά και γιατί με έπεισε με τις απαντήσεις που μου έδωσε σε μία τρίωρη συνέντευξη που έκανα μαζί του. Άλλωστε, θήτευσε έξι χρόνια στην αξιόλογη σχολή της Χάιντουκ Σπλιτ". Πρώτα – πρώτα, η Χάιντουκ Σπλιτ δεν μου λέει και τίποτε. Δεν είναι δα η Μπαρτσελόνα.
Ύστερα, πουθενά δεν πρόλαβε να δείξει τα προσόντα του ο Τούντορ. Στον ΠΑΟΚ θα μπει στον τρίτο χρόνο της προπονητικής θητείας του. Δηλαδή, με μια κουβέντα, από τον ΠΑΟΚ θα αρχίσει να δείχνει ποια προσόντα έχει ή δεν έχει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα αποτύχει ο Κροάτης, απλά δεν είναι δυνατόν να είναι πεπεισμένος για τα προσόντα του ούτε ο ίδιος ο Αρνεσεν.
Ο δρόμος του Γκαρσία
Εννοείται ότι για τον Πάμπλο Γκαρσία ο Άρνεσεν είπε το αυτονόητο. Και ήταν σοφό αυτό που του πρότεινε. Το ευτύχημα είναι ότι και ο Γκαρσία το δέχτηκε. "Θα αναλάβει, είπε ο Δανός, βοηθός προπονητή στην Κ-17, μετά θα πάει στην Κ-19 και σε μία πενταετία ίσως αναλάβει την πρώτη ομάδα. Του εξήγησα ότι μόνο έτσι μπορεί να αποκτήσει γνώσεις και να μη σκοτωθεί ένας παίκτης που έπαψε να παίζει ποδόσφαιρο και θέλει να γίνει προπονητής".
Σημειώνω, μάλιστα, ότι του έδειξε και τον σεβασμό που του άξιζε. Δεν προσπάθησε να του ορίσει ρόλο, αλλά τον ρώτησε τι ακριβώς θέλει. Εκείνος του απάντησε ότι θέλει να γίνει προπονητής και ο Άρνεσεν φρόντισε να του δείξει το σωστό δρόμο.