Το ξύπνημα του Ντουρμάζ απλουστεύει την εξίσωση
Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει την εμφάνιση του Τζίμι Ντουρμάζ με την εθνική Σουηδίας που λύνει τα χέρια του Μίτσελ, ο οποίος περιμένει από τον 25χρονο να κάνει τη δουλειά που έκανε πέρυσι ο Τζόελ Κάμπελ.
Δεν πανηγύρισαν μόνο στη Σουηδία μετά από την εντός έδρας νίκη της Εθνικής τους ομάδας επί του Λιχτενστάιν. Η ικανοποίηση έφτασε μέχρι την... Ελλάδα και τις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο Μίτσελ υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο τα νέα που αφορούσαν τον Τζίμι Ντουρμάζ, ο οποίος όχι απλά αγωνίστηκε και μάλιστα, βασικός, αλλά ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης με ένα γκολ και συμμετοχή στο άλλο που διαμόρφωσαν το τελικό 2-0.
Καιρό τώρα περίμενε ο Ισπανός τεχνικός των "ερυθρολεύκων" το "ξύπνημα" του διεθνούς εξτρέμ. Αν δεν τον πίστευε, άλλωστε, δεν θα περίμενε περίπου δύο μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του, η οποία πέρασε από σαράντα κύματα, ούτε θα επέμενε τόσο πολύ για να τον φέρει η διοίκηση στον Πειραιά λίγο πριν από το φινάλε του καλοκαιρινού παζαριού.
Κάποιοι στου Ρέντη ψιθυρίζουν ότι ο χρόνος προσαρμογής που χρειάστηκε ο Ντουρμάζ για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής ετοιμότητας, "ανάγκασε" τον κόουτς να αλλάξει την περσινή πετυχημένη συνταγή του 4-3-3 και να εμπιστευθεί -προσωρινά όπως φαίνεται- το 4-4-2.
Με τα παπούτσια του Κάμπελ
Ο Μίτσελ περιμένει από τον Ντουρμάζ να του κάνει στη δεξιά πτέρυγα τη δουλειά που έκανε πέρυσι ο Τζόελ Κάμπελ. Μπορεί οι δύο τους να έχουν διαφορετικό στιλ, ωστόσο, πρόκειται για προικισμένους εξτρέμ, οι οποίοι διαθέτουν το "πακέτο" για να συμβάλουν καταλυτικά στο χτίσιμο των επιθέσεων από τα άκρα. Παράλληλα, έχουν και ευχέρεια στο σκοράρισμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με απλά λόγια, ο Ισπανός προσπαθεί να φορέσει στον Σουηδό τα παπούτσια του Κοσταρικανού επειδή θεωρεί σίγουρο ότι είναι στο νούμερό του.
Μέχρι τώρα ο 51χρονος προπονητής ήξερε ότι μπορεί να υπολογίζει μόνο σε έναν ακραίο επιθετικό. Τον Ιμπραΐμ Αφελάι, ο οποίος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν κι έχει πιστοποιήσει την καλή του κατάσταση ακόμη και με τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας. Έχοντας, όμως, μόνο έναν ετοιμοπόλεμο για τον... ασβέστη, ο κόουτς του Ολυμπιακού ήταν αναγκασμένος να περιμένει τον Ντουρμάζ και να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης.
Γι’ αυτό είδαμε ως τώρα τον Αφελάι να έχει έναν σύνθετο ρόλο στην ενδεκάδα. Στο σκέλος της επίθεσης έκλινε δίπλα στον Τσόρι και πίσω από τον Μήτρογλου ως κρυφός φορ, για να συμπληρωθεί τριάδα, ενώ στην ανασταλτική λειτουργία έπαιζε δίπλα σε Κασάμι, Μιλοβόγεβιτς και Μανιάτη, προκειμένου να παίζουν οι τέσσερις χαφ στην ευθεία.
Από τη στιγμή που ο Ντουρμάζ είναι πλέον ο... κανονικός κι όχι εκείνος που περπατούσε χωρίς τη μπάλα στα πόδια, λόγω έλλειψης δυνάμεων, ο Μίτσελ έχει τη δυνατότητα να παίξει αυτό που θέλει και ξέρει καλά η ομάδα, αφού πλέον αποκτά και την ανάλογη ισορροπία στις δύο πτέρυγες με τον Ολλανδό αριστερά, τον Σουηδό δεξιά και τον Ντομίνγκες στη μέση.
Με αυτό τον τρόπο, η τεχνική ηγεσία των πρωταθλητών εκτιμά πως θα αυξηθεί σημαντικά η ισχύ της ομάδας στην επίθεση, θα γίνει πιο εύκολη η επικράτηση κόντρα σε κλειστές άμυνες, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να πατάει πιο συχνά στην αντίπαλη περιοχή, άρα και να πετυχαίνει περισσότερα γκολ. Αυτό, βέβαια, θα γίνει ακόμη πιο εύκολο όταν βρει τη φόρμα του και ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα ανέβει σταδιακά μέσα από τα παιχνίδια.
Επιστροφή στην περσινή πεπατημένη
Κάπως έτσι σχεδιάζει ο Μίτσελ την "επόμενη μέρα" της ομάδας, ενώ του λύνει ακόμη περισσότερο τα χέρια και η επιστροφή του Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ταχύς, ωστόσο, ξέρει να κάνει παιχνίδι ξεκινώντας ακόμη και στην πτέρυγα, αφού λόγω οξυδέρκειας βρίσκεται πάντα σε επίκαιρη θέση για να βρεθεί στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή και να απειλήσει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το -νέο- πλάνο του Ισπανού, ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα θα επιστρέψει στην περσινή πεπατημένη. Με έναν καθαρό "κόφτη" (Μιλιβόγεβιτς ή Εντινγκά), έναν ακόμη χαφ στον άξονα (Κασάμι ή Μανιάτη), έναν οργανωτή (Τσόρι ή Κασάμι), δύο εξτρέμ (Αφελάι, Ντουρμάζ με εναλλακτική τον Φουστέρ ή τον Γκαζαριάν) και τον Μήτρογλου ή τον Μπενίτες στην επίθεση. Αν οι ασκήσεις επί χάρτου επαληθευθούν και στο χόρτο, η αναμενόμενη εξέλιξη είναι μια ομάδα που θα σκοράρει κατά ριπάς, κυρίως στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος που μέχρι τώρα αντιμετώπισε πολλά ζόρια και άφησε ήδη πέντε πολύτιμους βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες...
Υ.Γ.: Ο ίδιος ο Ντουρμάζ δήλωσε στην ιστοσελίδα της UEFA μετά από την ανάδειξή του ως πολυτιμότερου παίκτη της αναμέτρησης με το Λιχτενστάιν ότι "ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν αντίπαλο με ένδεκα παίκτες μέσα στην περιοχή τους να προσπαθούν να μη δεχθούν γκολ". Σας θυμίζει κάτι αυτό; Κάπως έτσι δεν αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό σχεδόν όλες οι ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα; Ε, αυτήν ακριβώς την εξίσωση θα κληθεί να λύσει ή έστω να απλουστεύσει ο ζογκλέρ Τζίμι... Κι όπως φαίνεται μπορεί να το καταφέρει!
Υ.Γ.2: Ένα άλλο στοιχείο της εξίσωσης το οποίο μπορεί να παίζει ή να παίξει μελλοντικά ρόλο σχετικά με την ενσωμάτωση του Ντουρμάζ στην 11άδα του Ολυμπιακού έχει να κάνει με τη θέση που του αρέσει να αγωνίζεται. Στο πρόσφατο παιχνίδι της Σουηδίας που έβγαλε... μάτια αγωνίστηκε αριστερά κι όχι δεξιά που παίζει ως τώρα στην ομάδα του Πειραιά. Αυτό μπορεί να λέει κάτι, μπορεί και τίποτα. Η πορεία (του) από εδώ και πέρα, θα δείξει...